Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over het drinken van koffie en thee met cafeïne als je zwanger bent. Mag je nu wel of niet koffie drinken tijdens zwangerschap? En wat zijn de mogelijke gevolgen van koffie met cafeine als je zwanger bent? Geluk voor iedereen die een beetje op gang moet komen in de ochtend: twee koppen koffie per dag kan geen kwaad tijdens je zwangerschap. Lees verder voor meer details van een onderzoek naar cafeine en zwangerschap!

Onderzoek naar koffie en zwanger

Aan een Deens onderzoek naar het nuttigen van cafeine tijdens de zwangerschap werkten meer dan duizend zwangere vrouwen mee. De conclusie van het onderzoek luidt dat je als je zwanger bent tot ongeveer 300mg cafeïne per dag binnen mag krijgen zonder dat je ongeboren kindje enig risico loopt. Dit staat ongeveer gelijk aan drie koppen koffie of zes koppen thee per dag.

Details onderzoek invloed cafeine op zwangerschap

Tijdens het dubbelblinde onderzoek kreeg de ene groep zwangere vrouwen koffie met cafeïne en de andere groep koffie zonder cafeïne. Daarnaast werd gekeken naar andere cafeïne houdende dranken zoals thee en cola. Vervolgens werden gegevens zoals lengte en gewicht van het kind in de gaten gehouden. Uiteindelijk bleek dat alleen de groep cafeïne drinkers die ook rookte tijdens de zwangerschap een verhoogd risico had op een kindje met een te laag gewicht.

Onderzoeksresultaten zwangerschap en koffie

Van de vrouwen die koffie met cafeïne dronken, kreeg 4,2% een te vroeg geboren baby. 4,5% van de vrouwen die koffie met cafeïne dronken tijdens hun zwangerschap kreeg een baby die te klein bleek te zijn. Bij de vrouwen die koffie dronken zonder cafeïne, werd 5,2% van de baby’s te vroeg geboren en bleek 4,7% ondergewicht te hebben. Om toch een veilige marge te houden, is het raadzaam om het bij maximaal 200mg cafeïne per dag te houden als je zwanger bent.

Drink jij koffie tijdens je zwangerschap of denk jij dat je koffie / thee / cafeïne / theïne toch maar beter kunt laten staan als je zwanger bent? Laat hieronder een reactie achter!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.