Suiker drijft je calorie-intake op en stimuleert bovendien je vetopslag. Als je wilt afvallen, kun je dus maar beter niet te veel suiker eten. Om die reden zijn er veel mensen die alternatieve, lijnvriendelijke zoetstoffen gebruiken. Producenten springen maar al te graag in op deze behoefte, waardoor er continu nieuwe zoetstoffen op de markt verschijnen. De meest recente hypes qua natuurlijke suikervervangers zijn palmsuiker en kokosbloesemsuiker…

Natuurlijke zoetmiddelen

Met ‘natuurlijke zoetstof’ wordt veelal bedoeld: niet chemisch/synthetisch van aard en niet fabrieksmatig geraffineerd. Bij voorkeur is de zoetstof ook nog eens vrij van schadelijke gifstoffen zoals pesticiden. Natuurlijke zoetstoffen die al langere tijd populariteit genieten, zijn als volgt:

 • Ongeraffineerde “blackstrap molasses” (zwarte rietsuikermelasse van een derde kooksel)
 • Biologische agavesiroop c.q. agavenectar
 • Rauwe, organische “turbinado” oersuiker
 • Biologische stevia (PUUR: 100% steviolglycosiden; dus niet vermengd met maltodextrine, inuline, lactose, suiker, erythritol o.i.d.)

De nieuwste aanvullingen op dit rijtje zijn dus palmsuiker en kokosbloesemsuiker…

Nieuw: palmsuiker & kokosbloesemsuiker

Suikers zijn simpele tot gematigd-gecompliceerde koolhydraten met een zoete smaak. Tafelsuiker komt doorgaans van suikerbieten (bietsuiker) en suikerriet (rietsuiker). Er zijn echter veel meer plantendelen die suikers bevatten. De bloeistengel van palmen is er hier één van.

Palmen oftewel palmbomen zijn grote, kruidachtige planten. Palmsuiker wordt gewonnen uit een aantal specifieke palmsoorten, waaronder de dadelpalm, sagopalm en arengpalm. Palmsuiker heeft een ietwat melasse-achtige smaak die doet denken aan donkerbruine basterdsuiker; ook de structuur heeft er wel wat van weg. Kokosbloemsuiker oftewel kokosbloesemsuiker oftewel kokosnootsuiker wordt gewonnen uit kokospalmen.

Hoe verder palmsuiker en kokosbloemsuiker worden ingekookt of ingedampt, des te donkerder ze van kleur worden en des te melasse-achtiger ze smaken. Beide suikervarianten bevatten beduidend meer vitamines, mineralen en fytonutriënten dan witte, geraffineerde kristalsuiker. Toch zijn ze niet gezond te noemen, want het blijven ongecompliceerde suikers/koolhydraten.

Tot slot

De meeste natuurlijke suikervervangers, waaronder melasse, agavesiroop, oersuiker, palmsuiker en kokosbloe(se)msuiker bestaan grotendeels uit koolhydraten en zijn moleculair gezien vergelijkbaar met kristalsuiker. Ze ontlenen hun zoetkracht immers aan glucose/fructose. Stevia is tot nog toe de enige uitzondering op deze regel.

Ben jij bekend met palmsuiker en/of kokosbloesemsuiker? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

 1. kokosbloesemsuiker werkt! ik en 2 vriendinnen van mij hebben 5 dagen de Gula Java Matcha en Gula Java Rooibos van Amanprana gebruikt. Geen honger, veel energie en elk bijna 2 kg kwijt. we gaan dit zeker nog doen, en momenteel doen we 1 dag in de week een kokosbloesemuikerdag. :)

 2. Tijdens mijn rondreizen in Indonesië heb ik het genoegen gehad een dergelijke cocossuiker plantage te bezoeken. Kleinschalig, slordig, variabele kwaliteit en veel kinderarbeid hangen aan dit product als een vieze deken.

  Ik kwam ook nog regelmatig in de geïntegreerde rietsuikerfabriek van Malang (Java) die wij, samen met Stork Machinebouw, in 1928 gebouwd hebben en sindsdien nog steeds in onderhoud.

  Zelfs de as van de verbrande rietsuikerstengels levert een verkoopbaar product op. Dat was in 1928 zo en ook in 2012.

  Net zoals alle z.g. ongezonde, vervuilende, energieverspillende en hoe de overige dom-linkse propaganda terminologie verder geheten mag zijn, bestaat er geen betere en kwalitatief hoger staande suiker dan riet- of bietsuiker.

  De meeste dieet “weetjes” zijn voor 100% afkomstig uit onbewezen dom-linkse humbug om het kleinschaliger werken te promoten en daarmee de mensheid terug te voeren naar het leef- en gezondheidsmilieu van voor het industriële tijdperk, dus gemiddelde levensduur van 38 jaar, altijd honger, altijd verkouden en altijd aan de diarree.

  Afslanken is een heikel en ongezond proces dat grote lichamelijke risico’s genereert. Gezond afslanken is niet mogelijk maar een goede stap in de juiste richting is eerst een lichaamsreinigingskuur te doen.

  Ik heb dit in een eerder topic al beschreven en ben zelf het levende bewijs dat het werkt, maar het gaat niet snel, reken op 2 a 4 jaar om uw ideale kleding maat te bereiken.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.