Suiker drijft je calorie-intake op en stimuleert bovendien je vetopslag. Als je wilt afvallen, kun je dus maar beter niet te veel suiker eten. Om die reden zijn er veel mensen die alternatieve, lijnvriendelijke zoetstoffen gebruiken. Producenten springen maar al te graag in op deze behoefte, waardoor er continu nieuwe zoetstoffen op de markt verschijnen. De meest recente hypes qua natuurlijke suikervervangers zijn palmsuiker en kokosbloesemsuiker…
Natuurlijke zoetmiddelen
Met ‘natuurlijke zoetstof’ wordt veelal bedoeld: niet chemisch/synthetisch van aard en niet fabrieksmatig geraffineerd. Bij voorkeur is de zoetstof ook nog eens vrij van schadelijke gifstoffen zoals pesticiden. Natuurlijke zoetstoffen die al langere tijd populariteit genieten, zijn als volgt:
- Ongeraffineerde “blackstrap molasses” (zwarte rietsuikermelasse van een derde kooksel)
- Biologische agavesiroop c.q. agavenectar
- Rauwe, organische “turbinado” oersuiker
- Biologische stevia (PUUR: 100% steviolglycosiden; dus niet vermengd met maltodextrine, inuline, lactose, suiker, erythritol o.i.d.)
De nieuwste aanvullingen op dit rijtje zijn dus palmsuiker en kokosbloesemsuiker…
Nieuw: palmsuiker & kokosbloesemsuiker
Suikers zijn simpele tot gematigd-gecompliceerde koolhydraten met een zoete smaak. Tafelsuiker komt doorgaans van suikerbieten (bietsuiker) en suikerriet (rietsuiker). Er zijn echter veel meer plantendelen die suikers bevatten. De bloeistengel van palmen is er hier één van.
Palmen oftewel palmbomen zijn grote, kruidachtige planten. Palmsuiker wordt gewonnen uit een aantal specifieke palmsoorten, waaronder de dadelpalm, sagopalm en arengpalm. Palmsuiker heeft een ietwat melasse-achtige smaak die doet denken aan donkerbruine basterdsuiker; ook de structuur heeft er wel wat van weg. Kokosbloemsuiker oftewel kokosbloesemsuiker oftewel kokosnootsuiker wordt gewonnen uit kokospalmen.
Hoe verder palmsuiker en kokosbloemsuiker worden ingekookt of ingedampt, des te donkerder ze van kleur worden en des te melasse-achtiger ze smaken. Beide suikervarianten bevatten beduidend meer vitamines, mineralen en fytonutriënten dan witte, geraffineerde kristalsuiker. Toch zijn ze niet gezond te noemen, want het blijven ongecompliceerde suikers/koolhydraten.
Tot slot
De meeste natuurlijke suikervervangers, waaronder melasse, agavesiroop, oersuiker, palmsuiker en kokosbloe(se)msuiker bestaan grotendeels uit koolhydraten en zijn moleculair gezien vergelijkbaar met kristalsuiker. Ze ontlenen hun zoetkracht immers aan glucose/fructose. Stevia is tot nog toe de enige uitzondering op deze regel.
Ben jij bekend met palmsuiker en/of kokosbloesemsuiker? Laat hieronder een reactie achter!