Kneuzing & blessure behandeling: 5 tips voor snelle genezing

Fitness · Door Ilse

5-tips-voor-het-gebruik-van-ijs-bij-een-kneuzing-of-blessure

kneuzing & blessure behandelingSportblessures, zoals een verrekking, kneuzing en verstuiking, komen helaas nog wel eens voor. Als je ooit last hebt gehad van een kneuzing of andere blessure, dan weet je waarschijnlijk dat het ongelofelijk veel pijn kan doen. Vaak dien je na het oplopen van een kneuzing of andere blessure vooral veel rust te nemen. Pijnstillers kunnen uitkomst bieden om de pijn te onderdrukken, maar vergeet ook vooral het belang van het gebruik van ijs niet! IJs kan namelijk een enorm verschil maken tijdens de behandeling van een kneuzing, verrrekking of verstuiking. In dit artikel lees je alles over het gebruik van ijs voor de behandeling van een kneuzing of een andere (sport)blessure…

Waarom ijs goed is voor de behandeling en genezing van kneuzingen & andere blessures

De behandeling van een kneuzing of blessure hoeft gelukkig niet altijd duur te zijn. Eén van de goedkoopste en makkelijkste manieren om het genezen van een kneuzing te stimuleren is namelijk het gebruik van ijs. Het toepassen van ijs op een kneuzing of op de plaats van de blessure verlicht de pijn en voorkomt ontstekingen. Daarnaast kan ijs ook goed helpen tegen chronische pijn die telkens op dezelfde plaats terug lijkt te komen, zoals overbelaste knieën bij hardlopers. Hoewel het gebruik van ijs simpel is, is het ook erg belangrijk dat je het goed doet. Daarom hieronder 5 tips voor het juiste gebruik van ijs om kneuzingen en blessures te behandelen en genezen.

1. Blessure opgelopen? Begin direct met de behandeling!

Bij een blessure, of het nu om een kneuzing, verrekking of verstuiking gaat, is het van cruciaal belang om direct met de behandeling ervan te beginnen. Het gebruik van ijs bij de behandeling van een blessure of kneuzing is namelijk het meest effectief als je het zo snel mogelijk toepast en dit ook regelmatig blijft doen in de eerste 48 uur. Leg dus direct na het incident ijs op de bezeerde plek. Dit voorkomt dat de oedemateuze zwelling van de kneuzing/blessure: spieroedeem, gewrichtsoedeem of botoedeem.

2. Leg ijs niet direct op de kneuzing of blessure

Gebruik ijs niet direct op de huid waar de kneuzing of blessure zich bevindt, maar wikkel er altijd iets omheen zoals een handdoek. Op die manier voorkom je dat je huid onderkoeld raakt en wordt beschadigd.

3. Geen ijs beschikbaar voor de behandeling? Wees creatief!

Heb je op het moment dat je een blessure oploopt geen speciale ijszak omhanden? Probeer dan iets anders kouds te vinden om je kneuzing of blessure toch te kunnen behandelen. Gebruik bijvoorbeeld een ingevroren zak groente zoals doperwten. Handig, want ze zijn al ingevroren en een zak met doperwten past zich qua vorm makkelijk aan je lichaam aan.

4. Behandel je kneuzing of blessure niet langer dan 20 minuten met ijs

Leg een zak met ijs niet langer dan 20 minuten achtereenvolgend op de blessure of kneuzing. Anders wordt je huid te koud, wat de situatie alleen maar verergert. Laat je huid ten minste 45 minuten warm worden voordat je de plek opnieuw behandelt met ijs.

5. Voorkomen blessures = beter dan genezen

Het voorkomen van een blessure is natuurlijk altijd beter dan achteraf genezen, en ook daar kan ijs aan bijdragen. Als je aan het trainen bent voor een marathon of andere zware belasting voor je lichaam, dan kan het gebruik van ijs goed werken om stijve en pijnlijke spieren sneller te laten genezen. Op die manier voorkom je dat je je spieren verkeerd gaat gebruiken, met als mogelijk gevolg een kneuzing, verrekking of verstuiking.

Gebruik jij vaak ijs voor de behandeling van blessures? En heb jij nog tips voor de behandeling van kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen? Laat al je tips voor een snelle genezing a.u.b. achter in een reactie!