Sportblessures, zoals een verrekking, kneuzing en verstuiking, komen helaas nog wel eens voor. Als je ooit last hebt gehad van een kneuzing of andere blessure, dan weet je waarschijnlijk dat het ongelofelijk veel pijn kan doen. Vaak dien je na het oplopen van een kneuzing of andere blessure vooral veel rust te nemen. Pijnstillers kunnen uitkomst bieden om de pijn te onderdrukken, maar vergeet ook vooral het belang van het gebruik van ijs niet! IJs kan namelijk een enorm verschil maken tijdens de behandeling van een kneuzing, verrrekking of verstuiking. In dit artikel lees je alles over het gebruik van ijs voor de behandeling van een kneuzing of een andere (sport)blessure…
Waarom ijs goed is voor de behandeling en genezing van kneuzingen & andere blessures
De behandeling van een kneuzing of blessure hoeft gelukkig niet altijd duur te zijn. Eén van de goedkoopste en makkelijkste manieren om het genezen van een kneuzing te stimuleren is namelijk het gebruik van ijs. Het toepassen van ijs op een kneuzing of op de plaats van de blessure verlicht de pijn en voorkomt ontstekingen. Daarnaast kan ijs ook goed helpen tegen chronische pijn die telkens op dezelfde plaats terug lijkt te komen, zoals overbelaste knieën bij hardlopers. Hoewel het gebruik van ijs simpel is, is het ook erg belangrijk dat je het goed doet. Daarom hieronder 5 tips voor het juiste gebruik van ijs om kneuzingen en blessures te behandelen en genezen.
1. Blessure opgelopen? Begin direct met de behandeling!
Bij een blessure, of het nu om een kneuzing, verrekking of verstuiking gaat, is het van cruciaal belang om direct met de behandeling ervan te beginnen. Het gebruik van ijs bij de behandeling van een blessure of kneuzing is namelijk het meest effectief als je het zo snel mogelijk toepast en dit ook regelmatig blijft doen in de eerste 48 uur. Leg dus direct na het incident ijs op de bezeerde plek. Dit voorkomt dat de oedemateuze zwelling van de kneuzing/blessure: spieroedeem, gewrichtsoedeem of botoedeem.
2. Leg ijs niet direct op de kneuzing of blessure
Gebruik ijs niet direct op de huid waar de kneuzing of blessure zich bevindt, maar wikkel er altijd iets omheen zoals een handdoek. Op die manier voorkom je dat je huid onderkoeld raakt en wordt beschadigd.
3. Geen ijs beschikbaar voor de behandeling? Wees creatief!
Heb je op het moment dat je een blessure oploopt geen speciale ijszak omhanden? Probeer dan iets anders kouds te vinden om je kneuzing of blessure toch te kunnen behandelen. Gebruik bijvoorbeeld een ingevroren zak groente zoals doperwten. Handig, want ze zijn al ingevroren en een zak met doperwten past zich qua vorm makkelijk aan je lichaam aan.
4. Behandel je kneuzing of blessure niet langer dan 20 minuten met ijs
Leg een zak met ijs niet langer dan 20 minuten achtereenvolgend op de blessure of kneuzing. Anders wordt je huid te koud, wat de situatie alleen maar verergert. Laat je huid ten minste 45 minuten warm worden voordat je de plek opnieuw behandelt met ijs.
5. Voorkomen blessures = beter dan genezen
Het voorkomen van een blessure is natuurlijk altijd beter dan achteraf genezen, en ook daar kan ijs aan bijdragen. Als je aan het trainen bent voor een marathon of andere zware belasting voor je lichaam, dan kan het gebruik van ijs goed werken om stijve en pijnlijke spieren sneller te laten genezen. Op die manier voorkom je dat je je spieren verkeerd gaat gebruiken, met als mogelijk gevolg een kneuzing, verrekking of verstuiking.
Gebruik jij vaak ijs voor de behandeling van blessures? En heb jij nog tips voor de behandeling van kneuzingen, verrekkingen en verstuikingen? Laat al je tips voor een snelle genezing a.u.b. achter in een reactie!
13 comments
Janneke
14 december 2018Ik ben de gelukkigste met de smeerwortelzalf met de basis van adeps suillus. Als ik het moeilijk heb, pas ik het toe en geen blauwe plekken.
Ivy
25 december 2018Janneke, ik probeer smeerwortelzalf deze week, en is zeer goed! Bedankt voor de tip.
Jana
4 januari 2019Janneke, probeerde ik smeerwortelzalf en is zeer effectief. Dank je wel… :-)
Paul
10 januari 2019Al deze reacties over smeerwortelzalf komen van hetzelfde IP-adres en bevatten dezelfde (door mij verwijderde) link naar een webwinkel voor smeerwortelzalven. Lijkt me dus niet echt een zuivere bedoening.
Sanjeev Pherai
28 mei 2017Ongeveer tweeënhalve maand geleden had ik gym en ben ik met een topsnelheid met mijn handen tegen de muur gekomen. Ik ben 2 maanden na het ongeluk naar de huisarts gegaan en hij zei dat ik moet doen wat ik kan doen en als iets pijn doet ik ermee moet stoppen. Een paar dagen geleden was ik aan het voetballen en toen ik thuis kwam deed mijn linker pols weer heel veel pijn. Heeft iemand enige tips voor mij? Moet ik misschien verband laten zetten?
Paul
29 mei 2017Met handelingen stoppen als ze pijn doen…?! Ik vind dit echt absurd advies van je huisarts. Wat nou als schrijven pijn doet, moet je dan stoppen met school? Dring liever bij je huisarts aan op onderzoek. Laat een scan of foto maken van je pols om te zien of er niets ingescheurd of gebroken is… Zie ook:
Erica
21 maart 2017Ik hebben 2 maanden geleden men wijsvinger gestoten tegen een trapleuning. Paar dagen van later spoed, foto’s gemaakt, gekneusd. Enkel weken geleden opnieuw gestoten. Nooit blauw of dik geweest. Heb er vaak ongelooflijk veel pijn aan, als er zelfs maar zacht aan kom. Wat kan ik doen. Wijsvinger toen weekend gespalkt geweest, moest niet langer. Maar omwille van men werk, poetshulp. Moeilijk te doen.
Linda Haemelinck
19 februari 2017Ik ben gisteren gevallen op achterwerk en heb veel pijn onderrug wat kan ik doen?
Paul
19 februari 2017Hoe ver onderin de rug bevindt de pijn zich? Gaat het om je stuitje / staartbeen? Of veeleer de onderste rugwervels die zich boven de vergroeide werveltjes in het heiligbeen en staartbeen bevinden?
agnes
4 mei 2016Hallo ik heb me borstspier gekneusd en doet ondanks de pijnstillers heel erg pijn met hoesten en zo. Ik heb gekoeld maar help niet echt wat kan ik er verder nog aan doen om de pijn te verlichten? Gr. Agnes
matthijs
13 november 2015ik heb mijn arm gekneusd maar ik heb nog geen verband er om heen en ik heb nog geen verkoeling gedaan is dat erg?
Paul
14 november 2015Nee, dat is niet per se erg, maar de pijn en het genezingsproces kunnen hierdoor wellicht wat langer aanhouden.
Lucienne Schut
30 december 2012Hoe lang kan ik pijn houden na een val op mijn stuit?