blessuresIedereen kent de blessures bij naam. Breken, kneuzen, ontwrichten, verstuiken, zwikken, verrekken, verdraaien, scheuren, inscheuren en afscheuren. Maar hoe herken je elke blessure en wat houden ze in?

Breken van botten

Een botbreuk of fractuur is doorgaans makkelijk te herkennen en/of vast te stellen. Een breuk of fractuur herken je door: pijn, zwelling, blauwkleuring, disfunctionering en een mogelijk afwijkende stand van het desbetreffende lichaamsdeel. Vaak hoor of voel je het bot ook kraken wanneer je iets breekt. Je kunt op drie manieren iets breken:

 • Direct breken: je bot komt direct ergens mee in aanraking en breekt.
 • Indirect breken: je vangt bijvoorbeeld een val op met je arm waardoor je sleutelbeen breekt.
 • Stressfractuur: door herhaaldelijke belasting verzwakt het bot waardoor het uiteindelijk breekt.

Kneuzen van onderhuids weefsel

Een kneuzing is een beschadiging van onderhuids weefsel door een val, slag of stoot. Verschillende weefsels kunnen door een kneuzing beschadigen. Denk aan botten, spieren en bindweefsel. Een kneuzing wordt op het eerste gezicht vaak verward met een verstuiking. Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling en een bloeduitstorting (blauwe plek). Een kneuzing kan erg pijnlijk zijn. De pijn is goed aan te wijzen en door op de zere plek te drukken wordt de pijn ernstiger.

Verstuiken van banden en/of kapsels

Een verstuiking noem je ook wel verrekking, verzwikking of verdraaiing. Een verstuiking is een verschuiving van de uiteinden van gewrichten ten opzichte van elkaar door een verkeerde beweging. Hierdoor worden de omliggende kapsels en/of banden (ligamenten) opgerekt. Verstuiking komt meestal voor bij enkels, polsen en knieën. Verstuiking herken je aan pijn, zwelling en verkleuring, en belemmering bij het strekken of buigen van het gewricht. Wanneer kapsels of banden te ver oprekken kan inscheuring of afscheuring ontstaan.

Ontwrichting van botten

Van ontwrichting spreekt men bij het blijvend ‘uit de kom’ schieten van een bot. Dit kan gebeuren door een plotselinge beweging zoals een val of een ruk aan de arm. De ronde kop van het bot schiet dan uit de holle kom waardoor het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden scheuren. Dit doet veel pijn. Het getroffen lichaamsdeel kan niet meer worden bewogen en een ontwrichting wordt op het eerste gezicht dan ook vaak aangezien voor een botbreuk of fractuur. Ontwrichting kan het gevolg zijn van een ernstige verstuiking.

Scheuren van banden, kapsels en/of pezen

Wanneer een band, kapsel of pees gedeeltelijk inscheurt spreekt men van scheuren. Wanneer een band, kapsel of pees in zijn geheel wordt gespleten spreekt men van afscheuren. Afscheuren van de kapsels en banden gaat vaak gepaard met ontwrichting van het bot. Een ernstige verstuiking kan ook inscheuring of afscheuring tot gevolg hebben.

Heb jij vragen of opmerkingen over bovengenoemde gewrichtsblessures? Deel ze in een reactie hieronder!

98 Reacties

 1. Beste mevrouw of meneer ik ben met me hiel tegen een ijzeren stang aan gekomen toen ik op de trampoline een overslag maakte en ik kan niet er op steunen wat moet ik doen

  • Afgelopen zomer vloer met grote ronde schuurmachine geschuurd en meermaals sloeg de machine vast en deze geeft dan een enorme ruk en deze voel je van schouder to pols, daarna niet meer opgelet, maar enorm veel pijn klachten schouder en polsen nu na maanden, dus dit was niet zo verstandig en een docter ga ik niet bezoeken wat deze zijn niet te vertrouwen.

 2. Beste. Ik ervaar de laatste tijd veel pijn aan mijn voeten vaak aan de buitenkant van mijn voet, als ik tegen een bal aantrap, vaak omdat ik dat dan verkeerd doe. Wat zou ik moeten doen, want ik wil wel kunnen voetballen, maar niet dat mijn voet zeer doet. Groeten Jasper

 3. Met hockey kwam er een bal tegen me hand. Als ik er op druk of over de plek wrijf doet het pijn. Ik weet niet wat er aan de hand is.

  • Ik heb het zelfde alleen met mijn hand ik 2 dagen geleden gevallen en toen ging ik naar de EHBO, maar het doet nog steeds zeer als ik het aanraak ook wat denken jullie.

  • Danique_Celine

   Hallo! Ik ben gisteren van mijn paard afgevallen en kwam op mijn rug terecht. Daar heb ik niet echt last van maar wel van mijn scheenbeen… Het zit vlak onder mijn knie en het is blauw en wat dikker. Het doet heel veel pijn als ik het aanraak, maar met lopen voel ik er niks van… Wat zou het kunnen zijn? M.v.g. Danique ????

  • Beste. Ik ervaar de laatste tijd veel pijn aan mijn voeten vaak aan de buitenkant van mijn voet, als ik tegen een bal aantrap, vaak omdat ik dat dan verkeerd doe. Wat zou ik moeten doen, want ik wil wel kunnen voetballen, maar niet dat mijn voet zeer doet. Groeten Jasper

 4. Beste, Ik heb geen idee wat ik heb gedaan met mijn arm, het innigste dat ik weet is dat ik eergisteren de hele avond met de hand kleren heb versteld. Heel misschien ben ik ergens tegenaan gelopen. Maar mijn rechter boven arm doet sinds die avond pijn. Ik ben er gister mee wakker geworden en vandaag kan ik werkelijk niets met mijn boven arm. Gister dacht ik nog aan spierpijn, maar het is heel andere pijn dan spierpijn. Ik kan mijn arm ook overal aanraken, nergens doet het pijn als ik druk of knijp. Mijn boven arm voelt vooral pijnlijk en zwaar van zichzelf. En als ik hem op wil tillen lijkt de stekende pijn mijn arm af te willen breken. Denkt u dat het toch spierpijn is? Of heb ik iets verrekt? Geen een houding is om uit te houden. En zelfs mijn hand begint te tintelen samen met mijn vingers. V.g. Elke

 5. Ik heb tegen een muur geslagen met mijn vuist die doet nu heel veel pijn de dag daarna hoe weet ik of dit gebroken is?

  • Wat in je vuist doet pijn: vingers, knokkels, middenhandsbeentjes, handwortelbeentjes? Dus wat is de exacte locatie van de ‘vuistpijn’? En hoe zit het met de aard en ernst van de pijn in je vuist: hoe erg is de pijn op een schaal van 1 tot en met 10? En gaat het om een soort van botpijn, spierpijn of veeleer zenuwpijn? Voor uitsluitsel zul je waarschijnlijk een röntgenfoto moeten laten maken. Als aan de hand daarvan twijfel blijft bestaan, is een CT-scan of botscan de aangewezen vervolgstap.

  • Mijn handpalm en mijn pink zijn de plekken van pijn de schaal van pijn is rond de 7.

  • Enigszins afhankelijk van hoelang de pijn al bestaat, zou ik toch maar een afspraak maken met de huisarts.

 6. Ik heb al 2 jaar last van mijn enkel ben al bij de huisarts geweest en door geschakeld naar het ziekenhuis foto’s laten maken en was niks aan de hand ik had een gescheurde enkel band maar mijn enkel maar ook mijn voet is bont en blauw en kan er elke dag heel moeilijk op staan heb anders half jaar bij de fysio gelopen maar het hielp niet ik tape heel vaak mijn enkel in maar weet iemand wat ik kan doen misschien goeie tip of zo

 7. Ik heb met volleybal een bal tegen me vingers aangekregen. De eerste dag stond mijn vinger krom en deed een beetje pijn. Ik ben toen naar de huisarts gegaan en die heeft mij verteld dat het een scheurtje in het kapsel was. Ik dacht helemaal prima, dan sport ik wat minder en als ik sport tape ik hem in. Me vinger staat niet alleen krom maar ook scheef. De onderkant van mijn vinger staat recht en de bovenkant wijkt uit naar rechts en dan is het een beetje dik waar hij uiteindelijk scheef gaat. Het doet allemaal geen pijn, maar ik vraag me wel af wat er nou is en wat er tegen te doen is of dat het vanzelf herstelt…

 8. hallo.. ik heb een beetje een probleempje nou ja vindt ik zelf… vanmiddag ben ik aangereden toen ik op de fiets zat door een andere fietser hiermee schoot ik heel hard met de onderkant van mijn lijf richting het stuur… toen ik uiteindelijk weg fietste voelde ik enorm veel pijn aan mijn schaamlip en alles wat daar in de buurt zit. Ik dacht zelf dat gaat wel over maar het is nog steeds zo… wat zou ik hieraan kunnen doen… m.v.g. Britt

  • Beste Britt, Ben je met je schaambeen tegen de stang van je fiets terechtgekomen? Met een beetje geluk is er ‘slechts’ sprake van een kneuzing van zacht weefsel in je schaamstreek, maar met een beetje pech kan je schaambot gebroken zijn. Mocht je vandaag nog steeds pijn in ervaren, dan zou ik toch zéker een afspraak maken met je huisarts, al is het maar uit voorzorg. Zie eventueel ook dit artikel:

 9. Beste. Ik heb nu ongeveer 2 weken last van mijn lage rug en heb uitstralingen naar mijn rechter been die steekt en brand heel de tijd dit ga niet weg. Nu 3 dagen geleden is mijn nek ook beginnen pijn te doen! Ik ben nog maar 17 en wil weten wat dit is!

  • Zal waarschijnlijk een beknelde of beschadigende zenuw zijn blijf er niet te lang mee rondlopen maar ga naar jou huisdokter, met fysiotherapie kan het misschien verholpen worden, gaat het niet weg vraag dan om advies van een Neuroloog.

 10. Hallo. Ik ben laatst uitgegleden en viel op mijn knie. Ik heb een kleine zwelling en een blauwe plek. Het doet pijn als ik moet lopen maar ik kan hem wel buigen als ik zit. Weet iemand wat het is en wat ik er aan kan doen?

 11. Goedemiddag, Ik heb een rare stap gemaakt maar kan het zijn dat dat pas na een paar dagen pijn doet? Na een dag of 3 heb ik nogal forse pijn gekregen ter hoogte van mijn knie aan de rechter buitenkant. Duurt nu al een week en kan er nauwelijks op lopen en ’s nachts in bed heb ik veel last als ik het been maar beweeg.

 12. Hi ik heb ruim 3 maanden geleden mijn enkel verzwikt door dat mijn voet naar binnen dubbelklapte van n stoeprand we zijn toen naar de eerste hulp in het ziekenhuis geweest en hebben foto’s gemaakt daar bleek dat mijn enkelbanden zo ver opgerekt waren en die hebben n stukje bot afgebroken ik kreeg geen gips enkel verband en moest t hooghouden en een week later terug komen na een week kreeg ik een brace en moest ik weer gaan lopen mijn enkel is in totaal zo’n 4 weken blauw en dik geweest en werd toen weer redelijk gelijk met mijn rechtervoet maar ik heb nu 3 maanden later nog steeds veel pijn in mijn enkel vooral met traplopen en autorijden en aan het einde van de dag is hij toch weer iets dikker en mijn enkel lijkt ontstoken maar echt veel warmer is hij niet hoe kan dit en hoelang kun je hier last van houden mvg Jessica

 13. Dochter 8 jaar gevallen. Pink bleef haken en had scheefstand naar zijkant. Wel pijnlijk niet dik blauw etc. heeft pink teruggeduwd verder gespeeld. Als je pink zachtjes aan trekt pijn onderkant pink bij de overgang naar de hand. Ook op dag 2 niet dik of rood. Geen pijn behalve zoals hierboven bij bijvoorbeeld wapperen of als je er aan trekt. Wat kan dit zijn?

 14. Hoi, ik ben Bart (15 jaar) en heb mijn teen ernstig bezeerd. Even ter informatie: Ik fietste vandaag naar mijn werk en ging eerst naar de supermarkt, in ons winkelcentrum hebben wij op het voetgangerspad grote blokken andesiet rechtop in het midden staan. Ik ben daar te dicht bij langs gefietst en kwam per ongeluk net met mijn trapper achter de grote steen haken. Jammer genoeg zat mijn middelste teen van mijn linker voet als enigste tussen de steen en mijn trapper. Nu komt het… Mijn teen is niet gezwollen, blauw, of pijnlijk (op het moment van de klap na dan), maar hij staat wel extreem verkeerd, vergeleken met mijn rechter teen en er komt nog steeds bloed achter mijn nagel vandaan. Ik kan mijn teen op een rare manier alle kanten op bewegen (alle) dus ook compleet naar achteren en gebogen alsof hij uit de kom is. Ik voel helemaal geen pijn meer en hij is extreem flexibel geworden (VEEL MEER dan normaal). Maar vanwege het ontbreken van een zwelling of bloeduitstorting en drukpijn, zelfs na een paar uur! Heb ik een breuk uitgesloten. Maar nu ben ik bang dat er zenuwen ernstig beschadigd zijn geraakt vanwege het ontbreken van pijn op wat voor manier dan ook. Lekker lang verhaal, maar mijn vraag is: kan er iets ernstigs aan de hand zijn met mijn teen ondanks het ontbreken van een zwelling of bloeduitstorting en pijn? En er moet iets aan de hand zijn, want het kwam harder aan dan als ik er op mijn aller hardst met een hamer op sla. Ik hoop dat er een verklaring voor is — Bart

  • Wat je zelf al aangeeft: Indien sensorische gevoelszenuwen ernstig beschadigd zijn geraakt, hoef je niet per se iets te voelen van schade. Ik zou hier dan ook zeker mee langs de huisarts gaan…

 15. Beste. Bent op 15 juli 2017 gevallen met de brommer… Als gevolgd daarvan een tibia plateau fractuur opgelopen. Maandag 18 juli in gips. Na eerder ondersteund werd met een spalk… De bedoeling. Dat hij op 8 augustus de gips verwisseld Zou worden… Blijkt dat bij het uitvoeren van bepaalde opdrachten ik mijn voet niet kan intrekken… Alles Kon ik wel doen behalve die opdracht… Intussen verwezen naar een neuroloog voor verdere onderzoek.. Vraag is… Wat kan de oorzaak zijn en is het te gelezen…

  • Het plateau van de knie oftewel ’tibiaplateau’ betreft het dragende gedeelte van het scheenbeen (de tibia). De tibia vormt samen met het dijbeen het kniegewricht. Het plateau van de tibia is bedekt met kraakbeen en vormt zodoende een glad gewrichtsoppervlak. In het midden van dit knieplateau bevinden zich de kruisbanden die richting het dijbeen lopen. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het tibiaplateau ligt een meniscus (halvemaanvormig schokdempend kraakbeenschijfje). Het is logisch dat er intensieve en langdurige revalidatie nodig is na een breuk / fractuur van het tibiaplateau. Maar als er na de revalidatieperiode restklachten blijven bestaan, kan er van alles aan de hand zijn. Je hebt het over “een opdracht waarbij je je voet niet kunt intrekken”. Kun je deze opdracht en voetbeweging misschien nader specificeren? Bij mobiliteitsproblemen kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een afgebrokkeld stukje kraakbeen (gewrichtsmuis) in het kniegewricht, maar bijvoorbeeld ook van kniebandletsel / kruisbandletsel of meniscusletsel. Meer informatie over de aard, aanleiding en gevolgen van dit soort knieklachten vind je in (de honderden reacties onder) dit artikel over pijn in de knie door toedoen van knieproblemen en knieletsels:

 16. Beste. Heb al 5 jaar last van mijn rug. Alle onderzoeken gedaan maar ze vinden Nieks! De laatste tijd heb ik tintelingen en steken in mijn rechterbeen. Kan moeilijk wandelen om dat steunen ambetant en pijn doet. Ik vind het raar dat de dokters niet vinden! Weet u wat ik er aan kan doen of wat het kan zien? Groetjes meisje van 17 jaar

 17. Hallo, Ik heb een paar weken (6 tot 8) geleden op stage tussen een halsband van een hond me wijsvinger en middelvinger gehad, die hond die draaide dus helemaal door en ik kreeg me vingers er niet meer uit. Uiteindelijk wel want hij stikte bijna. Toen dacht ik, ‘ahhh zal wel een kleine kneuzing zijn’. Terwijl ik helemaal trilde. Nu als ik een beetje me vingers omlaag doe, doen ze super veel pijn, dus ik denk dat er een klein scheurtje in zit. Maar ik kan ze wel normaal bewegen. Wat denken jullie? Groetjes, Merel

  • Pijn kan zo’n beetje op alle van bovenstaande situaties / indicaties duiden… Een breuk / fractuur, kneuzing, verrekking, inscheuring… Dat is aan de hand van je verhaal moeilijk te zeggen… De pijn kan afkomstig zijn van botvlies, spier, pees, kapsel, zenuw, et cetera. De enige manier om uitsluitsel te krijgen hieromtrent, is je huisarts bezoeken en aandringen op onderzoek middels provocatie (provocatieve bewegingstests) foto’s en/of scans.

 18. Ik ben 5 weken gelden van mijn fiets gevallen op de knie toen heb ik wel blauwe plekken gehad met een beetje zwelling maar de zwelling neemt niet af en het is gevoelig als je er op leunt of zit en als ik aan de zijkant van mijn knie voel, dan voel ik iets raars zitten.

 19. Help....enkel....anoniem...???? Reageer

  Mijn enkel is heel dik en opgezwollen rood ik kan er niet aankomen want dan verga ik van de pijn eromheen is het ook rood maar ik kan wel lopen… Lopen doet wel veel pijn maar ik kan lopen op die ene enkel staan dat gaat weer niet dit is gebeurd met school toen we naar de Koningsspelen gingen toen draaide ik mijn voet om en viel over een hoepel… Weet iemand wat ik heb met mijn enkel???

  • Dit zou weleens enkelbandletsel kunnen zijn: een ingescheurde buitenste enkelband Meestal ontstaan zulke enkelklachten nadat iemand zich verstapt en zodoende zijn/haar enkel verzwikt. Dus na een misstap… Zie ook het kopje “verstuiken van banden en/of kapsels” in het artikel hierboven. De enige manier om uitsluitsel te krijgen hieromtrent is een afspraak maken bij je huisarts.

 20. Zes dagen geleden ben ik van een trappetje gevallen. Waarschijnlijk van de 3de tree. Had verder geen pijn of zo. De volgende ochtend dikke enkel en moeilijk lopen. Zo moeilijk dat ik na 10 minuten mijn voet als een robot vanuit mijn knie optil en neerzet om maar niet mijn enkel te bewegen. Wanneer ik wel normaal probeer te lopen doet het onder die knobbel van mijn enkel en achillespees zeer en trekt naar mijn kuit toe. Kan dus bijvoorbeeld ook niet na het lopen zitten met mijn been over de andere omdat alles dan pijn doet en tintelt. In de ochtend nergens last van wanneer ik wakker wordt tot ik weer ga lopen dan wordt de pijn over de dag erger en erger. Ik ga niet naar de dokter met een pijnlijke enkel maar betekent het dat het over aan het gaan is nu de pijn pas begint wanneer ik ga lopen?

 21. Mijn middelbeentje is gebroken ik heb nu twee weken gips, gister avond spande ik me hand aan en voelde ik iets waardoor ik al een dag allemaal tintelingen voel nu voel ik al twee uurtjes steken op de plek van de breuk wat betekent dit?

  • Een nieuwe breuk zou kunnen maar omdat het in het gips zit kan het blijven tintelen

 22. Hoi, ik heb 4 weken geleden de bovenkant (knobbel) van mijn pink flink bezeerd toen ik uitgleed v/d trap. Ik ben bij de huisarts geweest en er is een röntgenfoto gemaakt. Al met al niks aan de hand. Nu ben ik 4 weken verder en heb nog vreselijk veel pijn, trekt soms naar de binnenkant onder m’n pink kant. Als ik mijn pink buig dan doet doe knobbel daarboven z’n pijn, kan amper schrijven. Kunt u mij vertellen wat dit nou kan zijn?

  • Misschien toch een scheurtje in een botje, spiertje of peesje… Daarvan is op afstand helaas niet of nauwelijks zekerheid over te geven. Persoonlijk zou ik toch nog eens telefonisch contact opnemen met je huisartsassistent(e) en om aanvullend advies vragen.

 23. Hallo, mijn is net gepost zie ik maar ik heb geen reactie gekregen van jouw..? Ik weet ni wa ik moet doen en had graag geweten wat jij denkt van mn voet nu.. De pijn zit het meeste rechts van de enkel en de spier die erop loopt ook, het zwelt constant op en rood en warm, alsk al die reacties lees hebk schrik da er meer aan scheelt door dit alles …

 24. Hallo, 12 september ben ik van een klein trapje gevallen en in elkaar gezakt v/d pijn, die dag gingen we nr Walibi, ik dacht het zal een zware verstuiking zijn en ben meegegaan. Toen we aankwamen kreeg ik ineens enorm veel pijn en werd knal dik en rood, kan niks meer ermee, niet bewegen, dus heb moeten manken heel de namiddag daar en serieus afgezien, zoveel mogelijk gaan zitten wel… Toen ’s avonds drek spoed gegaan, daar 4 uur moeten wachten pfff… Mijn ligamenten van m’n enkel waren half gescheurd, ben dokter geweest en hij heeft me de eerste 2 weken een gewoon verband rond gedaan, er was me niet gezegd dat je elke dag iets koud moest leggen, niet gezegd dat been omhoog moet liggen en niet gezegd da ik absoluut niet mocht steunen…!? Dus na die eerste week begon ik al te wandelen in het huis en proberen die stappen zetten, ik dacht dat dat mocht omdat hij zei da ik alles mocht doen, nu hoor ik achteraf dat ik moet stilliggen in de zetel en niet onnodig op moet staan en dit dat… Mijn voet en been was ondertussen heel dik 2 weken, toen pas heb ik een tussengips zo gehad, dit ook voor 2 weken (geen echte vaste gips) en ik hoorde van andere da ik krukken moest pakken! Was me ook niet mee gegeven, ik snap dat dus niet… Zijn ondertussen bijna 7 weken verder en nu moest ik revalideren zei hij, door te fietsen lichtjes op een hometrainer. Maar mijn voet zwelt elke dag opnieuw op en voelt warm aan en heb pijnscheuten, ik kan alleen ma manken en da is ’t… Ik heb gevoel da er ondertussen meer aan de hand is als ligamenten gescheurd, als de hond ertegenaan loopt heb ik iedere keer zo pijn, zou ik niet normaal kind of fysio moeten krijgen, ik werk in een kinderopvang en ik zie me daar de komende maand niet staan op die speelplaats en activiteiten doen hoor…

 25. Hallo, Mijn dochter 4 jaar is eergisteren gevallen op haar gezicht. Hierna tand door de lip en tandje staat wat naar achteren. Haar bovenlip is nu heel erg opgezwollen en het straalt uit naar haar ogen. Het lijkt alsof het telkens meer uitbreidt de zwelling. Gisteren bij de huisarts geweest die zei dat het gekneusd is en ik maar even moet afwachten. Maar omdat de zwelling dus uitbreid zit het me niet echt lekker. Wat kan ik nu het beste doen?

  • Hoelang is het ongeval / de kneuzing geleden? Na een kneuzing scheuren kleinere bloedvaatjes (capillairen). Zodoende lekt er bloed in het omliggende weefsel, waardoor dit weefsel opzwelt en warm(er) wordt. Het bloed verspreidt zich onder het oppervlak van de huid, waardoor de huid rood wordt. Na verloop van tijd verandert de kleur van rood naar paars, naar blauw, naar groen. Dit door toedoen van ijzer, zuurstof en hemoglobine in de bloedbaan. Uiteindelijk ruimt het menselijk lichaam het ‘gelekte’ bloed zelf op. Doordat bloed buiten bloedvaten treedt, zwelt het gekneusde lichaamsdeel op. Hierdoor kunnen ook andere bloedvaten beschadigen, en zelfs spieren kunnen in de verdrukking komen. Hierdoor ontstaat pijn en stijfheid in gekneusde lichaamsdelen. Gedurende de eerste 24 tot 48 uur na de kneuzing (of eigenlijk het ongeval) is koeling het belangrijks; bijvoorbeeld 10 tot 15 minuten per keer met een coldpack. Als kou diep de huid intrekt, trekken bloedvaten samen, waardoor de bloedtoevoer buiten het bloedvat wordt beperkt, evenals eventuele (weefsel)schade. Ook worden door koude de oppervlakkige zenuwen onder de huid verdoofd, waardoor je (ietwat) minder pijn voelt. Ten slotte is de zuurstofuitwisseling in de weefsel bij kou effectiever, waardoor het genezingsproces wordt versneld. Warmtetherapie wordt pas later aangeraden, dus voorbij 48 uur na het ongeval. Het gekneusde lichaamsdeel begint dan (al enigszins) te slinken, en door de warmte ontspannen spieren zich en wordt de bewegelijkheid vergroot. (bron)

 26. Beste, Heb over nu bijna 2 maanden een verstuiking gehad van de enkel. Ben naar huisarts geweest en MRI laten doen en daaruit bleek een scheur te zijn in een van mijn ligamenten. Moest 4 tot 6 weken rusten maar na 3 weken ben ik weer beginnen lopen en de week erop ook weer beginnen voetballen wat eigenlijk tamelijk moeilijk ging, de volgende match heb ik dan weer mijn voet verstuikt en dan weer twee weken niets gedaan en dan ben ik stilaan weer begonnen nu gaat het ook beter en beter maar toch voel ik nog aan de rechter buitenzijde juist naast en op mijn bot nog wat pijn en ook aan de hiel al ik er op druk. Kan wel lopen en stappen, heb ook gisteren nog getraind met sporttape maar vandaag dan weer wat pijn in de enkel. Kan het zijn dat er nog altijd een scheur in zit of niet na zo veel tijd? Of is het omdat de enkel nog moet verstevigen? Of zou ik kine moeten volgen? Bedankt voor u antwoord!

  • Een verstuiking is in beginsel een gewrichtsletsel waarbij geen botbreuk optreedt, maar wel één of meerdere gewrichtsbanden, kapsels of ligamenten zijn (uit)gerekt, ingescheurd of doorgescheurd. Een (in)gescheurde spier, pees, kapsel of band kan voor de rest van je leven een zwakke plek blijven. Het is van de buitenkant heel moeilijk te zeggen hoe een spierscheur, peesscheur of ligamentscheur precies geneest. Ikzelf heb mijn enkel +/- 15 jaar geleden fiks verstuikt en heb er bij overbelasting nog steeds weleens last van. Hoe beter een scheur geneest, des te minder littekenweefsel en des te kleiner de kans op permanente beschadigingen en klachten… Je kunt je huisarts het beste vragen om tips, want niet iedere verstuiking is hetzelfde, en ik kan dus niet inschatten wat er precies aan je enkelgewricht mankeert. Heel veel sterkte toegewenst, evenals een (voor)spoedig herstel!

 27. Beste, Heb vorige vrijdag met de voetbal een trap tegen mijn knie gehad aan de binnenkant. Nu heb ik steken in het kniegewricht en is de knie opgezwollen. Buigen doet ook zeer en stappen ook maar vooral de trap op gaan. Een broek aantrekken of water doet al pijn. Probeer nu een steunverband te verdragen maar dat doet veel pijn. Wat kan ik doen tegen de pijn? Wat kan het zijn? Groetjes, Shannen

  • Bij een fikse trap tegen de knie kan er van alles breken, kneuzen, inscheuren, of afscheuren. Van benige delen tot pezen tot kraakbeen tot banden… Ga bij voorkeur even langs de huisarts; hij/zij kan door middel van bewegingsonderzoek van alles aantonen en uitsluiten. Sterkte en beterschap toegewenst!

 28. Hoi Paul, Ik heb 2 weken geleden een misstap gemaakt. Ik voelde direct erge pijn maar dacht zelf dat komt wel goed. Na 1 week werd de last zelfs na rust et cetera erger. Ik ben naar het ziekenhuis geweest en ze hebben een foto gemaakt (het was heel druk in het ziekenhuis). Toen na lang wachten de arts kwam werd mij verteld dat het lijkt dat er een klein stukje bot is afgebroken in me voet. Er werd gelijk gezegd, “maar daar kun je niks mee en je loopt er al een week mee dus het advies is goede stevige schoenen dragen en rust”. Nu zijn we 2 weken verder en de pijn en kleine zwelling zijn nog steeds aanwezig het word zelfs erger! Is dit normaal? Gr. Pam

 29. Hoi Paul, Afgelopen week heb ik mijn enkel verstuikt, wat even pijn deed. Daarna geen pijnklachten meer gehad en mijn enkel is ook niet gezwollen. Maar nu is er een botje verschoven onder de enkelknobbel waardoor dit irriteert bij het dragen van schoenen. Gaat dit vanzelf weer over of moet ik hiermee naar een huisarts en wat kan hij er aan doen? Het botje is niet terug te duwen. Met vriendelijke groet, Nicole

  • Beste Nicole, Met verschoven botjes in het enkelgewricht zou ik persoonlijk absoluut even langs de huisarts gaan; al is het maar uit voorzorg. Groeten, Paul

 30. Gisteren heb ik met de binnenkant van mijn enkel hard tegen een punt van laminaat geschopt. Dit deed natuurlijk ontzettend pijn. Enkel is kapot en gezwollen. De hele dag bleef de pijn aanhouden en kon ook bijna niet lopen. Nu een dag later, is dit nog steeds. Moet ik hiermee naar de dokter of gewoon rust houden?

 31. Hallo, ik ben 14 jaar en zit in de 2e klas middelbare school, bij gym ben ik altijd door m’n enkels gegaan (in de 1e klas was dat). Nu gebeurt dat niet meer maar ik krijg opeens heel veel pijn aan m’n linker enkel, ik kan hem niet bewegen en als ik er opdruk krijg ik meer pijn. Weet iemand misschien wat er is? Ik heb het 1 jaar lang nu…

  • Ben je destijds met je enkel naar de dokter gegaan? Wellicht is toentertijd je enkelband gescheurd (ingescheurd / afgescheurd)… Afhankelijk van de diepte van de scheur kan dit vanzelf genezen, maar hoe slechter / onrustiger een enkelband geneest, des te groter de kans dat je er opnieuw last van krijgt. En hoe beter je je enkel ondersteunt met krukken, goed aangebrachte tape en/of een brace, des te kleiner de kans dat er recidive optreedt. Een blessure / ruptuur van een peroneuspees in de enkel kan overigens vergelijkbare klachten teweegbrengen. Mocht de enkel destijds niet vrij rap dik zijn geworden, dan kan er ook nog sprake zijn van een verrekking of kneuzing van de enkel, maar daar houd je doorgaans minder lang last van. Bovendien zijn recidiverende / terugkerende enkelklachten dan minder waarschijnlijk. Mocht je met je enkelklachten nog niet bij een arts zijn geweest, ga dan sowieso even langs de huisarts. Het zou namelijk ook nog zo kunnen zijn dat je enkel destijds gebroken hebt. Geen volledige breuk / fractuur, maar een scheurtje in het bot… Dit kan worden vastgesteld (dan wel uitgesloten) als je van je huisarts een doorverwijzing krijgt voor röntgenfoto’s. Al met al zou ik sowieso even langs de huisarts gaan… Sterkte!

 32. Ik heb ongeveer 5 – 6 weken geleden met mijn voet per ongeluk tegen een stalen kar aangetrapt. Het knobbeltje aan de binnenkant van mijn enkel is daarbij vrij hard geraakt. Kon nog wel lopen maar was best wel pijnlijk. Het bleef ongeveer 3 weken blauw en daarna leek het alsof er vocht in mijn enkel kwam. Ook dat is na een week wel weer weggegaan. De pijn was ook weg. Maar nu ben ik gaan overschieten met een voetbal en is hij weer blauw en best wel pijnlijk. Wat kan dit zijn?

 33. Beste, Heb 2 weken geleden tijdens de voetbalmatch een bal tegen mijn hand gehad en daarbij is mijn pols naar achter gegaan. Nu is mijn pols nog altijd dik en pijnlijk. Mijn vingers worden nu ook al dik en blauw. Mijn pols zelf ook blauw. Mijn mama wilt niet naar de dokter gaan! Wat moet ik doen?

  • Beste Shannen, Heb je het idee dat je pols gebroken is? Ik weet niet hoe oud je bent, maar vanaf je twaalfde mag je volgens de wet zelf beslissen of je naar de dokter gaat. Ben je jonger dan 12, dan zou je bij je moeder aan kunnen dringen dat je het idee hebt dat er al 2 weken echt iets mankeert aan je pols. Sterkte & groeten, Paul

 34. Hoi, Ik heb afgelopen woensdag met voetbal mijn enkel verzwikt. Ik kan er nu weer op lopen zonder pijn. Het is alleen nog een beetje dik en het voelt stijf aan. Wanneer kan ik weer gaan trainen?

 35. Ik heb gister uit lompheid nogal hard mijn vinger tegen ene tafel geknald van binnen uit en de vinger ringvinger sloeg dus ver naar de kant van de pink zeer pijnlijk werd wat rood … Doorgegaan met me ding doen ik ben wel vaker zo lomp maar vanmorgen werd ik wakker me vinger doet pijn in de zin van buigen en dan stijf pijn bewegen kan is gevoelig tor pijnlijk en is vanaf het midden van mijn vinger tot onder me knokkel. En voelt dood dof tintelt aan bij aanraking. Ik wil geen miepert bij de doctor zijn maar ben toch benieuwd als deze klachten bij een scheurtje kunnen horen?

 36. ik weet niet of mijn voet gekneusd gebroken of gescheurd is kunnen jullie mij helpen en een vriendin van mij wil een gebroken voet hoe moet ze dat doen?

 37. Mijn zoontje is op de kerstmarkt van de hoge glijbaan af geleden. Dat ging allemaal goed totdat hij beneden terecht kwam en mijn zijn voeten heel hard tegen het stootkussen aan kwam. En nu heeft hij pijn aan zijn hiel en hak. Wat zou dat kunnen zijn? Hij wilt niet naar de dokter.

  • Sorry als dit bruusk overkomt, maar neem je zoontje desnoods tegen zijn wil mee mee naar de huisarts. Ik weet niet hoe oud je zoontje is en hoelang de pijn in zijn hak en hiel reeds aanhoudt, maar dit kan van alles zijn… Een klap op de voet kan bijvoorbeeld tot bandenletsel van enkelbanden leiden… Spieren of pezen nabij de hak en enkel kunnen gekneusd zijn… De pezige aanhechting van het hielbeen kan ingescheurd zijn… De benige bot-aangroei van het hielbeen/calcaneus of sprongbeen/talus kan (deels) afgebroken zijn… Zelfs een volledig hielbeenbreuk behoort tot de mogelijkheden… In het gunstigste geval gaat het om een lichte kneuzing van zachte weefsels in de hak of hiel, bijvoorbeeld van het vetkussen of de peesplaat (fascia plantaris). Dit dient echter te worden ingeschat door een arts, aan de hand van palpatie en eventueel röntgenfoto’s of scans. Aan de hand van eventuele drukpijn en bewegingspijn kan de huisarts waarschijnlijk al verscheidene mogelijke oorzaken van de pijn in hiel en hak uitsluiten. Sterkte! Groeten, Paul

 38. Hallo, Ik heb eergisteren met hockey een hockeystick hard tegen me pols gekregen, meteen een joekel van een zwelling. Heb zelf al eens mijn pols gebroken gehad en dit voelt heel anders. Ik heb nu constante pijn en dat had ik bij mijn gebroken pols niet. Ik wou het eerst aankijken maar de zwelling blijft bijna hetzelfde en de pijn neemt steeds toe. Wat kan ik het beste doen?

  • Dit klinkt als een fikse kneuzing. Als de pijn en zwelling niet binnen enkele dagen vanzelf afnemen, zou ik even langs de huisarts gaan. Voor de pijn zou je paracetamol kunnen nemen. Mocht paracetamol niet volstaan, dan kun je een NSAID zoals ibuprofen overwegen. Als je je zorgen maakt over een spierscheur of peesscheur dan kun je maar beter direct even langs de huisarts gaan. Een kneuzing kun je eigenlijk het beste direct koelen met een coldpack; minstens 10 minuten, maximaal 20 minuten. Altijd even een droge doek tussen coldpack en huid leggen om bevriezing te voorkomen… Daarna de gekneusde pols vooral veel rust geven. Ik weet niet hoe groot de zwelling precies is, maar bij een forse zwelling kun je misschien ook maar beter direct de huisarts raadplegen. Sterkte & beterschap! Groeten, Paul

 39. Beste Paul. Bedankt voor uw reactie. Ik ga het proberen. Ik heb namelijk dinsdag eindmusical. Hoe zou ik op een andere manier te weten kunnen komen wat het is? Kan er misschien op internet testen die goed werken? Of moet je echt een foto of scan maken voor het bewijs of resultaat? Alvast bedankt!

 40. We moesten over een kast springen via de trampoline. Ik ben toen verkeerd neergekomen en toen is mijn arm verdraaid. Ik weet niet meer precies hoe.

 41. Beste Paul. Bedankt voor uw reactie. Ik ben alleen naar de huisarts geweest, hij zei: Even terugkomen als de tintelingen in de vingers blijven aanhouden. Die zijn nu wel weg, maar nog steeds veel last. Vooral als ik (of iemand anders) eraan zit, doet het veel pijn. Het bewegen van de vinger doet doet ook wel pijn. Ik zou ook wel een foto of zo willen maken, maar ik heb een hele drukke week. Wat zou u aanraden en wat denken jullie dat het is? Alvast bedankt!

  • Naar mijn mening zul je je prioriteiten moeten verleggen en ondanks de drukte toch terug moeten gaan naar de huisarts. Zonder dat er een foto of scan is gemaakt, blijft de onderliggende oorzaak van je pijn namelijk een raadsel en is het nagenoeg onmogelijk om een passende oplossing aan te meten…

 42. Halo. Ik heb maandag bij de gym mijn arm verdraaid. Mijn vingers waren dik dus toch maar even naar dokter… Verrekte spier. Gaat vanzelf over. Nu vier dagen later nog steeds veel pijn. Het doet niet pijn bij de spier, maar bij het bot van de elleboog. Wat kan dit zijn?

  • Beste Jojo. Ben je alleen bij de huisarts geweest of zijn er ook foto’s van je arm (inclusief schoudergewricht en ellebooggewricht) gemaakt? Mocht je uitsluitend bij de huisarts zijn geweest, dan kan het zijn dat er toch een scheurtje/breukje in het bot van je arm is ontstaan. Persoonlijk zou ik even teruggaan naar je huisarts, de situatie uitleggen en aandringen op een scan of foto. Sterkte & groeten, Paul

 43. Toen ik paaltje ging springen kwam ik keihard op de paal terecht. Bij bepaalde bewegingen doet het nog steeds pijn.

  • De weefsels van en rondom de vulva kunnen kneuzen indien je er hard op terechtkomt. Vaginaspierlaag, venusheuvel, perineum, schaambeen, schaamlippen, bindweefsels. slijmvliezen… Het schaambeen/pubis kan zelfs inscheuren of breken. Aangezien je opnieuw reageert, neem ik aan dat je nog altijd last hebt van pijn nabij de vagina. Als de pijn niet of nauwelijks is afgenomen, lijkt het me niet onverstandig om even langs de huisarts te gaan. Of in ieder geval even te bellen voor advies.

 44. Een week of 6-7 geleden ben ik door de gladheid (tijdens het fietsen) met de fiets (om)gevallen. Tijdens die val ben ik met de binnenkant van mijn enkel op de trapper gevallen met als gevolg dat ik een dikke, blauwe enkel had (van onder m’n knokkel tot ± 20 cm daarboven), waar ik ’s ochtends eerst niet op kon lopen. Op maandag (is zaterdag op zondag gebeurd) kon ik, ondanks dat de enkel nog heel dik en blauw was, er wel met heel mijn gewicht op staan. Nu is het over dat hele gebied nog pijnlijk als ik dit (niet eens hard) aanraak. Ook lijkt het alsof mijn bot anders aanvoelt dan de andere kant, wat kan dit zijn? Ik volleybal wel al weer gewoon. Groetjes, Leonie

 45. Een vraag: ruim een week geleden ben ik gevallen, waarbij mijn been een beetje verdraaide. Nu heb ik onder de knie een beurse plek, maar ik kon wel direct lopen. Als ik sta of zit heb ik geen pijn, maar direct onder de knie zit een plekje dat -als ik er opdruk- pijnlijke, een soort elektrische signalen geeft. Direct ernaast zit een plek die doof aanvoelt. Hoort dit bij de valpartij en moet ik dit nog een paar dagen aanzien, of toch maar naar de dokter? Ik heb net een vervelende onderzoekperiode in het ziekenhuis afgesloten en zit niet te wachten op een volgende…

 46. ik heb m’n enkel gebroken gehad, 6 weken in het gips gezeten, mocht de enkel absoluut niet belasten. Na 6 weken zooltje onder m’n gips gekregen en nu mag ik langzaamaan m’n enkel weer belasten. Maar diezelfde dag bleef ik met m’n kruk achter een los stuk tapijt hangen en heb ik met m’n volle gewicht even op m’n enkel gestaan. Als ik de enkel nu belast, doet het toch wel zeer… Alles was perfect aan elkaar gegroeid zei de chirurg, er zitten ook schroeven en een plaatje in het enkelgewricht. Zou dat enkelbot nu weer gebroken zijn vraag ik me af? Of zou dat stevig genoeg moeten zijn? Of is die pijn normaal bij het opnieuw belasten van een enkelgewrocht na 6 weken gips? Weet iemand dit?

  • Besta Aad, Naar wat ik kan lezen heb ik dezelfde ingreep ondergaan als u. Er zit bij mij een ijzeren plaket om de kuitbeenbreuk te laten herstellen en tevens zitten er 2 “stelschroeven” in de enkel, dit omdat er tevens sprake was van syndesmoseletsel. Daar deze stelschroeven absoluut niet vervaardigd zijn om op te steunen kunnen die dus afbreken. Ik zou je toch aanraden snel contact op te nemen met je behandelend arts, daar er normaal een totaal steunverbod is voor de tijd dat die stelschroeven daar zitten, en wie weet zijn ze door overbelasting afgebroken. Ik hoop het beste voor je en wens je alvast spoedig herstel.

 47. roberto claeys Reageer

  ik heb ooit een heel zware val gemaakt in de les (lichamelijke oefening) en daardoor is de onderkant van mijn ellepijp uit elkaar gesprongen, maar sinds gisteren doet dat weer zeer. Ik ben al naar de dokter geweest, maar hij zei dat ’t door de kou komt. Maar ik geloof daar niets van. Hij beweert dat de botten brozer zijn geworden door die val en als ik val dat ik 25% meer kans heb op een breuk. Op die dag hebben ze toen een heel zware operatie gedaan aan de ellepijp. Ze hebben een zenuw moeten doorknippen en direct moeten hechten. Ze hebben ook mijn pols moeten verbrijzelen. Toen heb ik nog 6 maanden met pinnen in mijn arm gelopen. Wie weet wat dit kan zijn?

 48. Hallo, Gister met het trekken van een kar lette ik even niet op en reed de kar zo tegen mijn achillespees aan en nu is de achterkant kapot en heb ik pijn met het lopen. Wat kan het zijn?

  • roberto claeys

   Je achillespees kan verrekt zijn. Best laten nakijken door een traumatoloog of een orthopeed. Als de pijn blijft aanhouden, dan is de achillespees licht ingescheurd en moet je een operatie ondergaan aan de achillespees. Als de achillespees helemaal door is gescheurd kan je bijna niet stappen, want die pijn is dan ondraaglijk. Hopelijk heb je iets aan dit berichtje.

 49. Hoi, Ik heb zaterdag een hockeystick tegen mijn pols aangekregen. Ik kan er alles mee doen, alleen als ik erop druk doet het pijn en ik kan hem niet zo ver buigen als mijn andere pols. Wat kan dit zijn? Ik vraag het me af. Het zal wel niet zo ernstig zijn maar toch… Groetjes!

  • Klinkt als een gekneusde pols. Mocht de pijn erger worden, of mocht je je ernstig zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts.

  • roberto claeys

   Je pols kan gebarsten zijn. Ik heb dat ook meegemaakt in de gym, maar bij mij was een stukje bot in m’n pols verschoven en niet meer terug op z’n plek gekomen. Zeer pijnlijk is dat. Dat stukje bot is niet meer hersteld, dus dat is nu een zeer broos bot. Als ik val is dat direct gebroken. Ik raad je aan voor foto’s te laten nemen.

 50. Ik knalde vanmiddag keihard mijn knie tegen een tafel. Nu als ik hem heen en weer beweeg hoor je hem bewegen en knakken, wat is dit?

  • roberto claeys

   Dat kan je meniscus zijn. Heb het zelf meegemaakt. Ik viel van mijn paard, recht op mijn knie. Ik dacht dat mijn knie gewoon verstuikt was, maar de pijn bleef en ik heb 2 jaar met die pijnlijke knie rondgelopen. Alvast naar een dokter gaan want als je meniscus is versleten of gescheurd, moet die weggehaald worden of vastgehecht. Dat is geen pijnlijke operatie, maar duurt lang.

 51. Ik ben op pols gevallen maar ik kan het nog steeds draaien maar het doet wel pijn als ik er op druk

  • Die is gekneusd, wel even naar dokter, ee nfoto laten maken, heb ik ook gehad, 2 dagen in mitella en 2 weken in verband, dan gaat zwelling (als je die hebt) en pijn weg. Je moet nog wel daarna rustig aan doen met je pols, niet te veel belasten enz. Suc6!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.