Middenoorontsteking: symptomen & behandeling bij ‘otitis media’

Body · Door Ilse

Een middenoorontsteking is een veelvoorkomende oorinfectie die ook wel bekendstaat als ‘otitis media’. Het middenoor is via de ‘buis van Eustachius’ verbonden met de neus-keelholte. Een middenoorontsteking ontstaat nagenoeg altijd door problemen met de “Eustachius-buis”. Hieronder bespreken we de oorzaken, symptomen & behandeling van een middenoorinfectie…

Wat is het middenoor?

Het middenoor bestaat voornamelijk uit de trommelholte: de holte die zich direct achter het trommelvlies bevindt. De trommelholte is via de ‘buis van Eustachius’ verbonden met de neus-keelholte. Het middenoor dient als een soort geluidsversterker voor het binnenoor.

Deze buisverbinding zorgt ervoor dat de luchtdruk in het middenoor gelijk blijft aan de luchtdruk buiten het lichaam. Bij het slikken en gapen worden kleine beetjes lucht aan- en afgevoerd via de “Eustachiusbuis”, waardoor de luchtdruk aan weerskanten van het trommelvlies gelijk blijft.

Symptomen middenoorontsteking

Een infectie van het middenoor veroorzaakt doorgaans een verscheidenheid aan klachten. De belangrijkste kenmerken en symptomen van een middenoor-infectie zijn als volgt:

  • Hevige tot extreme oorpijn
  • Slecht horen & oorsuizen
  • Hoge koorts
  • Verkoudheidsklachten (keelpijn, hoesten & snotteren)
  • Grieperigheid (algehele malaise)
  • Vol gevoel” in het oor
  • Spontane trommelvliesperforatie
  • Loopoor (vocht en/of bloed)
  • Opgezette lymfeklieren in de hals

Oorzaken middenoorontsteking

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor een middenoorontsteking. De belangrijkste oorzaken van een middenoor-infectie zijn als volgt:

1. Buis van Eustachius

Als de buis van Eustachius niet optimaal functioneert (opent & sluit), ontstaat onderdruk of zelfs een vacuüm op het middenoor. Door de onderdruk raakt het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd & vochtig. Dit leidt op den duur tot vochtophopingen in het middenoor en uiteindelijk tot een middenoorontsteking. Dit gebeurt vooral bij jonge kinderen.

2. Trommelvlies

Het trommelvlies bevindt zich aan het einde van de gehoorgang en scheidt het middenoor van het binnenoor. Een infectie van het trommelvlies wordt ook wel myringitis genoemd. Een trommelvlies-infectie kan een middenoor-infectie veroorzaken en andersom. De exacte oorzaak van een trommelvlies-ontsteking is onbekend, maar men verondersteld dat een virus de veroorzaker is.

De aanwezigheid van “buisjes” oftewel trommelvliesbuisjes vergroten het risico op een trommelvliesontsteking en dus ook op een middenoorontsteking.

3. Verkoudheid

Een middenoor-infectie wordt opvallen vaak voorafgegaan door een neusverkoudheid. Een neusverkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus en zorgt ervoor dat de slijmvliezen van je neus, keel en oren opzwellen. Hierdoor kunnen de oren niet goed worden ontlucht, waardoor vocht en bacteriën zich gemakkelijk in het middenoor kunnen ophopen. Als je net verkouden bent geweest of griep hebt gehad, wees dan extra opmerkzaam bij oorpijn of andere oorklachten.

4. Plotseling drukverschil

Een middenoorontsteking kan worden veroorzaakt door een plotseling drukverschil. Een extreem drukverschil kan optreden bij:

  • Vliegen (opstijgen & landen)
  • Duiken, diepzeeduiken & snorkelen
  • Diepe tunnel inrijden

Door het drukverschil kunnen bacteriën het middenoor in worden geduwd/gezogen. Een middenoor-ontsteking door drukvariaties wordt ook wel “barotitis” genoemd. In extreme gevallen scheurt het trommelvlies door de drukverandering; in dat geval spreekt men ook wel van “barotrauma”.

Behandeling van middenoorontsteking

Meestal gaat een middenoorontsteking vanzelf over, maar soms is behandeling noodzakelijk. Behandeling van een middenoor-infectie is vooral raadzaam als er een “loopoor” ontstaat waarbij wondvocht en/of bloed uit het oor komt. De bekendste behandelingen van een middenoor-infectie zijn als volgt:

1. Oordruppels

Bij een middenoorontsteking worden vaak allereerst zure oordruppels met azijnzuur of aluminiumacetotartraat gebruikt. Als deze niet toereikend blijken, wordt vaak Panotile® of Otosporin® ingezet. Deze oordruppels bevatten zowel antibiotica als corticosteroïden.

Bij een hevige, bacteriële middenoor-infectie worden breedspectrum antibiotica-oordruppels voorgeschreven. Deze druppels zorgen ervoor dat de bacteriën in de trommelholte doodgaan of zich in ieder geval niet meer zo snel vermenigvuldigen. Naarmate het aantal bacteriën afneemt, geneest de middenoor-infectie.

2. Neusdruppels

Omdat een middenoorontsteking in veel gevallen (indirect) wordt veroorzaakt door een verstopping van de neus, wordt bijna altijd een neusspray of neusdruppels voorgeschreven. Een neusspray met een fysiologische zoutoplossing of xylometazoline zorgt ervoor dat de neus open blijft.

3. “Buisjes”

Als een bacteriële middenoor-infectie niet overgaat of steeds weer terugkeert, spreekt men ook wel van een chronische oorontsteking. In dat geval is het verstandig om aan je huisarts een doorverwijzing naar de KNO-arts te vragen. Een KNO-arts zal dan waarschijnlijk beslissen om de neusamandelen te laten knippen en “buisjes” oftewel trommelvliesbuisjes te implanteren.

Een trommelvliesbuisje oftewel “buisje” vormt een kunstmatig gaatje in het trommelvlies en zorgt zodoende voor een open verbinding tussen het middenoor en de gehoorgang. Via het buisje kan er lucht in het middenoor komen, waardoor de functie van de buis van Eustachius (deels) wordt overgenomen. Dit verkleint de kans op vochtophopingen en bacteriën in het middenoor aanzienlijk.

4. Oor-operatie

Als het implanteren van buisjes niet toereikend is voor de behandeling van een middenoor-infectie, dan is een oor-operatie nodig. Het middenoor, binnenoor en rotsbeen worden dan volledig vrijgemaakt van vuil & ontstekingsweefsel. Deze operatieve ingreep vindt plaats onder algehele narcose.

5. Pijnstillers

Bij oorpijn kan paracetamol de pijn verlichten. Als het oor erg veel pijn doet, dan is ibuprofen de aangewezen pijnstiller. Ibuprofen werkt namelijk ontstekingsremmend, waardoor dit middel extra werkzaam is bij een oorontstekingen.

Hoe langer een middenoorontsteking voortduurt en onbehandeld blijft, des te groter de kans dat de oorinfectie overslaat op de dieper gelegen delen van het oor. Ga daarom bij hevige oorpijn of een loopoor direct naar de huisarts.

Tot slot

Als men het heeft over een oorontsteking, dan bedoelt men doorgaans een acute bacteriële infectie van het middenoor (“otitis media acuta”). Deze variant van de middenoorontsteking wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge beschadiging of belemmering van de buis van Eustachius.

Bij een acute bacteriële oorinfectie is doorgaans sprake van hevige oorpijn, hoge koorts en uiteindelijk een loopoor waar bloed & wondvocht uitkomt. Na het “leeglopen” zijn de oorklachten doorgaans weer snel verdwenen. Een acute, bacteriële middenoorontsteking wordt nagenoeg altijd behandeld met antibiotica-druppels.

Bij een agressief beloop van een middenoorinfectie kan blijvende gehoorschade ontstaan. Hetzelfde geldt voor een middenoorontsteking die langdurig verwaarloosd wordt. Ga daarom met hevige oorpijn & oorklachten regelrecht naar de huisarts.

Heb jij ervaring met de behandeling van een middenoorontsteking of acute, bacteriële middenoorinfectie? Laat hieronder weten hoe ze jouw oorontsteking hebben behandeld…

47 comments


  • Old Lady

    30 november 2020

    Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

  • Kees

    27 juni 2019

    Beste, In 2014 had ik een acute middenoorontsteking (paar dagen) en in 2017 loop oor links. In 2018 juli kreeg ik een ongeval hierdoor heb ik tinnitus, maar de medisch adviseur geeft als oordeel dat ik sinds 2014 oorproblemen heb en dat tinnitus daardoor kan komen terwijl ik de klap bij mijn rechteroor kreeg en sinds het ongeluk er erg last van heb meer rechts dan links gehoorverlies en oorsuizen, wat moet ik doen???

  • fietje

    6 april 2018

    Vorige week kreeg ik de griep en bijna 40 graden koorts, 2 dagen later ’s nachts plotseling hevige pijn in mijn oor, maar er kwam niks uit en ik was vrijwel doof, alsof er wat achterin m’n oor zit… Nu heb ik al jaren last van dat oor bij vliegen, bijvoorbeeld als ik verkouden ben vooral, dit was ook het geval vlak voor ik de griep kreeg, maar doe er verder niks mee. De hevige oorpijn en aanhoudende koorts was wel zo heftig dat ik naar de huisarts ben gegaan, ik kreeg een amoxicilline kuur voor een week die de koorts wel heeft verlaagd maar blijf iets verhoging houden en doffe oorpijn met af en toe een steek. Terug bij de huisarts kon zij m’n trommelvlies niet goed bekijken doordat het vol zit met oorsmeer(?) Ik kreeg een neusspray die ontstekingsremmend is en m’n bijholtes vrij moet maken. Maar nu wil ze ook mijn oren uitspuiten. Ik ben hier erg bang voor, heb dit jaren geleden een keer zeer pijnlijk meegemaakt en nu met nog steeds die oorpijn en doofheid ben ik bang dat er iets misgaat. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Hans

    12 januari 2018

    Ik heb al bijna 2 weken middenoorontsteking met daarbij diarree. Over diarree zie ik niemand klagen of komt dat niet veel voor?

    • Paul

      12 januari 2018

      Een fikse middenoorontsteking kan zeker gepaard gaan met maag- en darmklachten (gebrek aan eetlust, buikpijn, diarree, braken, et cetera). De oren staan immers in verbinding met de keel via de Buis van Eustachius. En de keel staat weer in verbinding met de maag die weer in verbinding staat met de maag. Aan een oorontsteking en diarree kan één en dezelfde onderliggende oorzaak ten grondslag liggen, maar darmklachten kunnen evengoed een bijverschijnsel zijn van de oorproblematiek. Het zijn echter vooral jonge kinderen (baby’s peuters en kleuters) die zulke bijverschijnselen ervaren ten gevolge van de oorontsteking. Bij kleintjes kan het een gevolg zijn van hygiëne: de handjes komen OVERAL en gaan van de luierregio naar onder gekwijld speelgoed naar de oortjes… Geen fris verhaal, maar goed…

  • Marcel

    15 mei 2017

    In de nacht van 6 op 7 mei begon de oorpijn. Kuurtje gekregen en het was na een week bijna weg. Het voelde toch niet helemaal goed en na een bezoek bij de arts Bacicoline-B druppels gekregen, die ik nu nog 3 keer daags gebruik. Sinds vandaag begint er weer prut uit mijn oor te lopen en mijn oorschelp en een gedeelte eromheen begint dik te worden en te jeuken. Morgen maar weer naar de arts.

  • katja

    23 april 2017

    Hallo, ik heb twee weken geleden een oorontsteking gehad, twee dagen veel oorpijn en dan door de antibiotica stilaan minder en minder. In begin ook vol gevoel in oor, maar na enkele dagen is dit overgegaan in “mijn stem en adem heel luid horen in eigen hoofd”. Heel vervelend. Mijn dokter zegt dat dit nog tot een week kan aanhouden dus drie weken in totaal… Ik lees dit nergens online dat mensen dit na een middenoorontsteking tijdelijk krijgen, dus heb schrik dat dit blijvend gaat zijn. Veel lawaai of veel mensen maakt het erger. Zeker indien ik mee in de conversatie zit. Iemand die dit herkend en bij wie dit hopelijk wel overging? Bedankt!

    • Martine

      13 mei 2017

      Hoi katja. Ik las dat jij na je middenoorontsteking last had van het hard horen van je adem en stem. Dit heb ik helaas ook gekregen na een middenoorontsteking. Dit gebeurt vooral na het gapen. Het is dan net of er iets wagenwijd open gaat staan waardoor mijn stem vreselijk hard klinkt. Slik ik weer een paar x dan gaat het over. Ik vroeg mij heel erg af hoe dit nu bij jou is. Gaat het alweer beter met je? Maak me zelf wel een beetje zorgen hierom.

    • Paul

      13 mei 2017

      Dit heeft alles te maken met drukverschillen qua oordruk. Normaliter is de druk achter het trommelvlies gelijk aan de buitendruk. Maar bij bepaalde oorklachten functioneert de drukregulatie niet goed, waardoor een drukverschil optreedt; dus een verschil tussen omgevingsdruk en druk in de oren. Dit drukverschil kun je (tijdelijk) opheffen door te gapen, maar bijvoorbeeld ook door kauwbewegingen te maken of door effectief je oren te ‘klaren’. Het klaren van de oren is in feite het herstellen van het verschil tussen de druk IN je oren en de druk BUITEN je oren. In veruit de meeste gevallen heeft dit te maken met een functiestoornis, verstopping of aantasting van de buis van Eustachius, al dan niet door toedoen van (systeem)vasculitis…

    • Martine

      13 mei 2017

      Hallo Paul. Dank voor de reactie. Wat ik gelezen heb is dat het luid horen van je stem eerder te maken heeft met een juist openstaande buis van Eustachius. Dat wil zeggen dat deze niet op eigen kracht weet te sluiten. De klacht van je stem hard horen lijkt volgens de informatie op internet niet te horen bij een verstopte buis door in mijn geval oorontsteking. Dit heet tuba aperta en het geval van je stem versterkt horen, hoort daar dus bij. Het is geen fijne diagnose want KNO artsen weten er slecht raad mee. Nu is mijn angst dus ook dat het niet sluiten van de buis van Eustachius bij mij het geval is. Ik hoop inderdaad werkelijk dat het bij mij niets meer dan te maken heeft met luchtdrukverschil en dat deze klacht daar dus ook door kan komen. Wat betekent dat het van tijdelijke aard is omdat mijn trommelvlies nog open is waarschijnlijk en de buis inderdaad evengoed niet goed de luchtdruk reguleert.

    • Eveline

      24 december 2018

      Goedenavond, Ik heb net hetzelfde nadat ik 2,5 week een oorontsteking gehad heb. Is dit bij jullie opgelost geraakt. Heeft dit lang aangehouden? Heb net hetzelfde. Ben zo bang als ik alles lees van tuba aperta (open buis van Eustachius). Maak me super veel zorgen.

    • Eveline

      29 december 2018

      @katja & Martine: mocht je nog een melding krijgen, laat je weten of dit tijdelijk was? Heb hier meer en meer last van ????

  • Typho

    15 februari 2017

    Heb nu een week oorontsteking. Na 3 dagen 40 graden koorts te hebben gehad, antibiotica gehad. Koorts en pijn weg. Waar ik me zorgen om maak: gehoor linker oor volledig weg. Wat moet ik doen. Is dit normaal na een week?

    • KH

      16 februari 2017

      Hallo, Ik zit in precies dezelfde situatie. 1 week geleden begonnen met antibiotica, oorpijn en koorts waren al snel weg. Maar het gehoor van mijn rechteroor is volledig weg. Heb van de KNO arts afgelopen maandag neusspray meegekregen, Maar heeft tot nu toe nog geen enkel effect. Hopelijk heeft iemand hier ervaring mee? Is dit normaal en hoe lang duurt het ongeveer voordat het gehoor weer terug komt?

  • Ben

    23 januari 2017

    Hoi Ik heb ook oor ontsteking ben naar de huis arts gegaan en die schrijft gewoon een antibiotica kuurtje na 2 dagen pijn weg klaar is kees

  • TL

    21 november 2016

    hallo… er kommen mij wel veel dingen bekend voor… ik heb zelf ook al 2 jaar met een middenoorontsteking gelopen en ook telkens 2 dezelfde soorten oordruppels gekregen en dat ging ook maar door dit jaar ben ik al 7 keer heengegaan en bij de 7de keer begon me oor te lekken en me gehoor ging zelf wat achteruit… toen ben ik uiteindelijk doorverwezen na de KNO toen wist ik al dat het niet goed zal zijn. ik moest ook vrij snel een CT-scan laten maken. binnen een week had ik bericht toen bleek dat het niet goed was bleek de uit slag cholesteatoom te zijn. gelukkig wel goedaardig.. bleek een afwijking van een trommelvlies te zijn maar het heeft ondertussen wel voor beschadiging gezorgd… dat ik nu geen gehoorhamer meer heb dat is helemaal weggevreten. nu had ik de keuze om er aan te laten pareren of niet maar ik heb voor de operatie gekozen als ik dat niet zal doen dan zal er gevolgen zijn… dat wou ik niet nu word ik er volgend jaar aan geholpen dit zal me eerste operatie zijn ben dan ook wel zenuwachtig hier voor… gelukkig kan het goed komen… voor iedereen die nog geen antwoord heeft veel succes zal niet te lang wachten… beste is een verwijzing na de KNO…

    • Eva

      5 december 2016

      Hallo, Mijn dochter heeft sinds haar 5 jaar cholesteatoom. Zij heeft na 2 operaties uiteindelijk een definitieve operatie moeten krijgen. Zij heeft nu een hoorimplantaat. Ze stelt het nu bijzonder goed en mag bijna alles doen. Het is even schrikken als je de diagnose hoort, maar het kan inderdaad verholpen worden. Ik wens je alvast veel succes toe en een spoedig herstel! M.v.g. Eva

    • Tat

      30 januari 2017

      Halo het komt erg bekend voor ik heb ook zeker 3 jaar met een binnenoorontsteking gelopen en inderdaad me huisarts gaf ook 2 verschillende druppels .. Uiteindelijk ben ik vorig jaar 7 keer ermee geweest en laatste moment veel verkouden en vermoeid totdat ik gehoorverlies en een loopoor kreeg toen pas werd ik doorgestuurd en bleek na de CT-scan dat ik geen gehoorhamer meer heb… Ben sinds 3 weken geleden ook voor het eerst aan me oor geopereerd s ochtends begonnen en rond 5 uur s middags weer wakker .. Moest dan ook 1 nacht blijven maar was wel blij dat ik weer thuis was maar nu veel rustig aan doen veder lang niet zo moe meer maar nog wat last van gehoorverlies en een dovig oor .. En af en toe last van evenwichtsstoornis maar veder gaat het goed mag helaas niet werken 6 weken niet fietsen .. De ooroperatie is me reuze meegevallen en ook na een hoop nerveusheid en zenuwachtig te zijn geweest viel het me best mee! Veel succes .. en sterkte !!!

  • Bezorgde moeder

    25 oktober 2016

    Mijn zoontje van 5 heeft een geperforeerd trommelvlies oftewel zeg maar gerust geen trommelvlies meer. Ik maak me best wel veel zorgen hij heeft een hele hoge pijn grens dus geeft ook niet aan als hij pijn heeft hij zegt wel als er troep uit z’n oor komt. Daarnaast heeft hij net de diagnose milde vorm ADHD. Hoewel ik het niet zo geloof omdat hij heel druk wordt op het moment als z’n oren vervelend beginnen te doen. Ook schreeuwt hij heel veel als of hij de pijn die hij voelt over heersen wil. Ik heb niet het gevoel dat ik erg gehoord wordt bij de KNO-arts ik weet het even niet meer wat ik moet. Ik weet dat hij nog voor z’n 35procent nog hoort met het slechte oor. Kunnen ze nu helemaal niks voor hem beteken dan alleen pas als hij 11 jaar is?

    • Jeantine

      19 november 2016

      Ikzelf Ben den KNO kind. Ben inmiddels 30. Diverse trommelvliesperforatie.. nieuwe trommelvlies gekregen, (meerdere malen) nu nog steeds aan het tobben! Nu in 1 oor een buisje i.v.m. hevige oorpijn, gehoorverminderingen disfuncties buis van Eustachius. Er wordt gezegd leer er maar mee leven… links om rechts oren zijn lastig…

    • Renate

      11 januari 2017

      Goedenavond, ik lees uw berichtje van oktober 2016. Hoop dat het inmiddels is opgelost met uw zoontje, maar zo niet zou ik u adviseren om naar een andere KNO te gaan voor een second opinion. Mijn Zoon heeft het syndroom van Gradenigo gekregen door verwaarlozing van z’n oorontsteking. Met vriendelijke groet, Renate

  • Kitty

    13 mei 2016

    Vier weken geleden kreeg ik keelontsteking. Veel pijn bij het slikken en na een paar dagen mijn stem kwijt. Na een week werd ik ’s morgens wakker met oorpijn en tussen de middag brak mijn trommelvlies al. Op maandag naar de huisarts waar ik oogdruppeltjes antibiotica van kreeg om in mijn oor te doen. Op donderdag weer terug naar de huisarts omdat ik ondanks pijnstillers erg veel pijn had. Doorgaan met de druppels en geduld hebben. Pijnstillers combineren zonder erg veel resultaat. Na nog ruim een week op zaterdag naar de HAP geweest en toen kreeg ik een antibioticakuur. Nu bijna een week later en met nog één dag antibiotica te gaan heb ik nog steeds oorpijn en ben nog compleet doof aan het aangedane oor. Wat nu? Weer terug naar de huisarts of nog meer geduld hebben?

    • Coby Bleeker

      29 januari 2017

      Ik heb tijdens het landen van het vliegtuig die verschrikkelijke oorpijn en ben doof aan m’n rechteroor. Antibiotica heeft niks geholpen en wat nu?

    • Paul

      30 januari 2017

      Als er reeds sprake is van een trommelvliesprobleem (bijvoorbeeld door verkoudheid, oorontsteking, oorsmeerprop e.a.) kan er bij het opstijgen of landen van het vliegtuig overmatige druk op het trommelvlies komen te staan, al dan niet met een trommelvliesscheur tot gevolg. Dit kan tijdelijk voor doofheid zorgen. Over het algemeen geneest een scheurtje in het trommelvlies vanzelf binnen enkele weken, maar dat is helaas niet altijd het geval. Als je je zorgen maakt, ga dan langs je huisarts en vraag om een doorverwijzing naar de KNO-arts. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

    • Coby

      8 februari 2017

      Dank voor de reactie Paul ik heb ondertussen een afspraak voor de KNO arts a.s woensdag ik maak me zorgen n.l ik ben nogal wat keren gemept tegen m’n hoofd in m’n jeugd waardoor ik toch al iets beschadigd heb, ik hoop dat dit weer geneest. Bedankt nogmaals!

  • Pat

    14 april 2016

    Hallo, ik ben ten einde raad. Na 2 zenuwbehandelingen aan dezelfde snijtand nog lang drukpijn gehad. Vreselijke hoofdpijnen sinds 3 weken, ook druk achter het linkeroog. Twee antibioticakuren verder niks geholpen. Nu sinds een week hevige oorpijn links. Trommelvlies is geperforeerd aan dat oor. Nu sinds 3 dagen weer opnieuw Amoxicilline 875 Mg met 75 clavulaanzuur. De oorpijn gaat niet over en ik weet me geen raad meer. Grote probleem is ook nog dat ik 6 mei naar Bali vlieg. Wie kan mij helpen?

    • Paul

      15 april 2016

      Door wie ben je tot nog toe ‘geholpen’? Een second opinion bij een KNO-arts of kaakspecialist lijkt me de aangewezen stap.

  • Wojciechowski jeannine

    23 februari 2016

    Beste ik heb als kind al een chronische oorontsteking op mijn 10de ben ik geopereerd maar was niet goed gelukt dan op mijn 14de leeftijd opnieuw geopereerd en het was goedgekomen ook heb ik een gaatje in mijn trommelvlies en twee gehoorbeentjes zijn verwijdert nu op mijn 54st leeftijd begon ik opnieuw last te krijgen van chronische oorontsteking met loopoor nu een jaar verder nog steeds en wordt woensdag 24 februari opnieuw geopereerd hopelijk komt het dan weer goed. Ik raad iedereen aan om niet naar een huisdokter te gaan met deze aandoening maar naar een goede (geh)oorspecialist die u alles goed uitlegt over deze aandoening. Het. jeannine

  • tammy

    11 februari 2016

    Vanmiddag toch maar even naar het ziekenhuis gebeld omdat het er nog steeds niets uitkomt, verhaal aan de assistent uitgelegd en kan gelijk morgenvroeg als bij haar eigen KNO-arts langs komen om er naar te laten kijken, ben benieuwd!

  • tammy

    3 februari 2016

    Mijn dochter van net 9 heeft een chronische middenoorontsteking. Nu blijkt er veel meer aan de hand te zijn na een CT-scan… De gehoorbeentjes zijn weg, gaatje in trommelvlies, ze heeft nergens botweefsel zitten, waardoor alles “blootligt”. Op de scan zagen we aan haar goede oor overal zwarte plekjes zitten (botweefsel) aan de kant van haar slechte oor zat wel geteld 1 klein plekje en voor de rest was alles wit, zelfs de arts schrok ervan. Maar nu het punt, ze staat op een wachtlijst voor de operatie van minimaal 5 uur (ze krijgt ook titanium gehoorbeentjes geïmplanteerd), die zal waarschijnlijk eind maart gaan plaatsvinden (het duurt zo lang omdat ze de hele operatiekamer nodig hebben voor een hele ochtend), maar als sinds juni 2015 komt er bloed uit haar oor (chronische middenoorontsteking) en dan stopt het weer even en na 10 dagen komt het weer terug, maar nu komt er al 3 weken niets meer uit haar oor. Ik ben bang dat de ontsteking / infectie naar binnen slaat nu of kan dat niet? Ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven, want wil eigenlijk niet naar het ziekenhuis bellen en dan te horen krijgen: maak u niet druk, is toch fijn dat het niet meer bloedt!

    • Paul

      3 februari 2016

      Beste Tammy, Wat een vreselijk verhaal! Hopelijk verloopt de operatie voorspoedig en is je dochter (relatief) snel van haar oorproblematiek verlost. Ik ga in elk geval voor haar/jullie duimen! Hoe het komt dat de bloeding in het aangedane oor is gestelpt, is eigenlijk niet te voorspellen zonder dat er daadwerkelijk in het oor (of verder) wordt gekeken. In theorie zou de ontsteking kunnen zijn genezen (of in ieder geval gekalmeerd), maar het zou evengoed kunnen dat de boel van binnen zodanig ontstoken en gezwollen is dat er een ‘opstopping’ binnen de gehoorgangen is ontstaan. In theorie kan een dergelijke obstructieve zwelling en ontsteking (afhankelijk van eventuele ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmels of virussen) inderdaad gaan woekeren en verspreiden, maar dit scenario is volkomen hypothetisch en speculatief. Persoonlijk zou ik dan ook de huisarts bellen, de situatie uitleggen en duidelijk je bezorgdheid uitspreken. Hij/zij kan de boel waarschijnlijk al met enige redelijkheid inschatten dankzij zijn/haar otoscoop. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan er wellicht worden doorverwezen voor een foto of scan van het oor. Het belang hiervan is aan de huisarts om in te schatten en hier kan ik dan ook geen inschatting van maken. De gecompliceerde situatie van je dochtertje en jouw volkomen terechte bezorgdheid daaromtrent vind ik in ieder geval reden genoeg om de boel goed te blijven monitoren en de vinger strak aan de pols te houden. Je wilt de kans op complicaties (met mogelijkerwijs uitstel van operatie tot gevolg) immers tot een absoluut minimum beperken. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Laat alsjeblieft nog even weten als je duidelijkheid hebt. :) Groeten, Paul

  • ineke

    1 februari 2016

    Jammer dat hier onjuiste informatie wordt gegeven, ik denk dat dit erg verwarrend is voor de mensen die de huisarts bezoeken. Er wordt over het algemeen een afwachtend beleid gehanteerd bij acute middenoorontstekingen. Een recente Systematic Review van de Cochrane review groep (leidend in de geneeskunde) concludeerde dat antibiotica weinig effect blijkt te hebben op de mate en de duur van de pijn en dat complicaties even vaak voorkomen bij mensen die antibiotica krijgen en zij die het niet krijgen.

    • Paul

      1 februari 2016

      Beste Ineke, Welke onjuiste informatie wordt er volgens jou dan aangereikt? Dat uit een bepaald onderzoek blijkt dat antibiotica niet altijd effect hebben bij een acute middenoorontsteking wil toch niet zeggen dat huisartsen nooit antibiotica voorschrijven bij een (al dan niet acute) middenoorontsteking?! Dat dit wel degelijk het geval is, bevestigen alleen al de reacties hieronder… mijn eigen / persoonlijke ervaringen eveneens… Overigens exploreert het onderzoek dat je aanhaalt expliciet acute middenoorontstekingen onder kinderen. Terwijl er toch ook chronische oorontstekingen bestaan, evenals volwassen otitispatiënten… Al met al vind ik je reactie behoorlijk ongenuanceerd en kort door de bocht. Groeten, Paul

    • Rowan

      8 april 2016

      Ineke, Weet niet wat uw achtergrond is. Maar een afwachtend beleid wordt geadviseerd bij een niet ziek kind. In de NHG Standaard M09 Otitis media acuta staat: “Start direct met orale antimicrobiële behandeling bij: risicogroepen (onder andere kinderen < 6 maanden met otitis media acuta); forse algemene ziekteverschijnselen, ongeacht of er ook een loopoor bestaat via een spontane trommelvliesperforatie of een trommelvliesbuisje. Overweeg orale antimicrobiële behandeling bij: kinderen jonger dan 2 jaar met dubbelzijdige otitis media acuta; kinderen die bij de eerste presentatie tijdens een episode van otitis media acuta een loopoor hebben als gevolg van een spontane trommelvliesperforatie en bij wie ook sprake is van koorts en/of pijn; kinderen met otitis media acuta bij wie na 3 dagen pijnstilling in voldoende hoge dosering en frequentie nog geen verbetering is opgetreden.”

  • Roy

    7 maart 2015

    Ik heb ook oorontsteking gehad, ben daar voor bij mijn huisarts geweest. Meerdere malen zelfs. Iedere 10 dagen ging ik terug met pijn en iedere keer gaf hij mij dezelfde oordruppels. Na de 3e keer had ik er genoeg van en vroeg om een verwijzing. Die kreeg ik niet omdat ik nog niet aan het maximum van mijn behandelingen zat. Ik heb 9 keer dezelfde druppels gehad en 1 keer andere druppels. ’s Avonds zat ik thuis, ik had last van mijn oor en aan die kant van mijn hoofd. Ik ben direct naar de huisartsenpost geweest, die keek, gaf me geen medicijnen, maar gaf me wel een verwijzing voor de KNO-arts. Ik afspraak gemaakt en daar naartoe gegaan. Ik kreeg een MRI en een CT-scan en het was foute boel. De bacterie was in mijn hoofd gaan groeien en heeft daar een deel van het schedelbot weggevreten, ook mijn gehoorbeenderen waren er slecht aan toe. Ik heb op dit moment alles kunst, een kusttrommelvlies, kunstgehoorbeenderen enz. Ik hoor ook nog maar 30% uit mijn oor. Ik kan u meegeven, blijf vragen om een verwijzing naar de KNO, anders kan dit u ook overkomen!

    • Rowen

      26 april 2015

      Wat erg! Vind ik echt sneu voor je. De dokter wel aangeklaagd hoop ik? Want hij had de risico’s moeten kennen!

  • jellie

    16 februari 2015

    Ik hoop voor jou en voor mij dat je oor inmiddels weer open is. Vorige week maandag kreeg ik een ontsteking aan mijn linkeroor, 2 dagen later aan beide oren. Heb hier een antibioticakuur voor gehad en de ontsteking is weg… Echter is de doofheid er nog steeds en ik hoop toch echt dat dit niet blijvend is.

    • Emy

      15 maart 2015

      Zijn jouw oren inmiddels open, Jelle?

    • J.B. Rozema

      14 augustus 2015

      Ik heb mijn hele leven zeer veel buitenoorontstekingen gehad aan beide oren, alle mogelijke middelen gekregen en uitgeprobeerd, niets heeft langdurig geholpen. Geen specialist heeft kunnen helpen. Nu heb ik zelf uitgevonden: neem een stukje siliconenslang van c.a 2 cm lang en 4 mm buitenmaat… Neem een 2×4 cm gaas verbandgaasje, vouw deze dubbel… Doe het einde van het slangetje in het midden en vouw verbandgaasje om het slangetje… Smeer oorzalf Terra-Cortril langs het verbandgaasje en puntje en steek dan alles in het oor. De zalf blijft hierdoor langdurend werkend. Nieuwe bacteriën hebben geen toegang, in- en onderhuidse worden gedood. Ververs het gaasje 2x per week. Ik heb nu vele maanden geen oorpijn meer. Doe er indien nodig af en toe nog druppels bij of poeder, hetgeen de KNO-specialist of dokter verstrekt. Ook het zeer vervelende gaatje in het trommelvlies is hierdoor dichtgegaan. Kosten eenmalig nagenoeg 0,01 euro per 20 jaar. Succes voor mij 100%. De KNO-specialist schrijft er mogelijk een medisch verslag over.

    • Paul

      18 augustus 2015

      Bedankt voor je interessante bericht! Wellicht hebben de vele Gezondr-bezoekers die last hebben van (chronische) buitenoorontstekingen c.q. gehoorgangontstekingen meer baat bij je verhaal… Helpt deze methode ook tegen de jeuk in de oren/gehoorgangen die zo kenmerkend is voor otitis externa? Ben benieuwd…

  • Peggy

    21 januari 2015

    Het is nu een week geleden dak een oorontsteking gehad heb. Ik vraag me af hoe lang het duurt eer mijn oor weer opengaat. Ik raak gefrustreerd door die slechthorendheid in mijn linker oor. Alsof er een prop in m’n oor zit. Ik heb het ’s opgezocht op internet en daar staat dat het tot twee weken kan duren eer mijn oor weer spontaan opengaat…

  • sara

    27 november 2014

    Hi Dames en Heren, Ik heb al jaren problemen met mijn oren voornamelijk linkeroor. Als ik slik, kauw of snuit, dan voel en hoor ik een soort van bubbel van lucht die eruit wil, maar het komt maar niet. Tevens ga ik elk jaar een paar keer naar de dokter voor dit probleem. Buisjes zijn een no go, want die ploppen er na een paar weken gewoon uit bij mij. Wat ik afgelopen week heb gehaald is een rhinopotje die m’n neus zeg maar reinigt. Ik merk alleen verschil aan de rechterkant en dat voelt hartstikke goed, maar aan de linkerkant niet. Ik heb continu gewoon een druk alsof het vocht eruit wil komen, maar er niet zit (of lijkt dan zo in m’n hoofd!?)… Zelfs als ik m’n ogen beweeg, voel en hoor ik hoe mijn linkeroog beweegt. ’t Is echt bizar! Echt een storende afleiding in het dagelijkse leven. Heb alles al gehad, met name buisjes, antibiotica, neusspray en oordruppels. Nu vraag ik me af… Welke vragen moet ik stellen bij mijn huisarts of KNO-arts om te zorgen dat dit wordt verholpen? Ik bedoel, de zorgverzekering is wel erg hoog om met dit probleem naar specialisten te blijven lopen, zonder dat er genezing optreedt. Misschien een idee wat het zou kunnen zijn? Want in deze tijd is het raar als je zegt, ik heb last van mijn oren. Heb het gevoel dat ik wordt afgewimpeld door mijn huisarts. Hartstikke bedankt alvast lieve mensen!

    • Paul

      27 november 2014

      Beste Sara, Ik heb ook al mijn hele leven lang last van mijn oren, waaronder verregaande middenoorontstekingen en gehoorgangontstekingen. Heb je toevallig ook weleens last van jeuk in de oren? Ik herken je probleem volledig en moet eerlijk bekennen dat ik me ook weleens afvraag wat er op zo’n moment precies aan de hand is. Ik blijf m’n oren dan klaren in de veronderstelling dat er lucht uit moet, maar in welke hoek ik mijn hoofd ook houd, de “bubbel” of “luchtbel” blijft precies op dezelfde plek en blijft precies dezelfde sensatie teweegbrengen. Zelf heb ik het meestal nadat ik in bad ben geweest; ik pas altijd heel goed op, maar misschien dat er toch een druppeltje water in het oor terechtkomt, al dan niet via stoom. Of misschien zorgt de hitte wel voor uitzetting van iets binnenin het oor… echt pure speculatie… Zelf heb ik het idee dat het te maken heeft met het trommelvlies of anders met ontoereikende ontluchting via de buis van Eustachius. Gelukkig heb ik het maar heel af en toe en is de vreemdsoortige sensatie de volgende ochtend weer verdwenen. Ik ben GEEN arts en kan je geen medische adviezen geven. Persoonlijk zou ik bij je huisarts aandringen op intern oor-onderzoek van gehoorgang, middenoor en binnenoor door een oorspecialist/otoloog. En dan met name ook van het trommelvlies en de Eustachius-buis. Beterschap! Groeten, Paul

    • Jan

      9 januari 2015

      Er is een nieuwe methode (tubadilatatie) voor slecht werkende buis van Eustachius, als enige ziekenhuis in Nederland, Slingelandziekenhuis Doetinchem. Middels de tubadilatatie techniek, wordt een ballon in de buis aangebracht en opgepompt, dus vanaf de andere kant. Overigens komt niet iedereen in aanmerking. Ik heb afspraak 19 januari staan, kijken wat ze kunnen doen.

  • KJ

    25 november 2013

    Ik heb chronische oorpijn, wat pas na 3 jaar geconstateerd kon worden. De laatste constatering vond in Nederland plaats na een verkeerde behandeling in de Dominicaanse Republiek. De enige manier om te beginnen met de behandeling van de ontsteking was door steriel gaas in te smeren met antibiotica. Deze moest daarna vakkundig door een huisarts in de gehoorgang worden ingebracht. Vervolgens iedere dag terugkomen voor controle en uiteindelijk bleek niets te helpen en ben ik met spoed doorverwezen naar de KNO-arts. Deze heeft netjes de vuiligheid weggezogen en vervolgens de diagnose chronische oorontsteking geconstateerd. Vervolgens met wat agressievere medicatie de ontsteking de baas geworden en heb nu standaard een tube hormoonzalf thuis liggen. Op het moment dat mijn oor maar begint met jeuken, direct smeren en bijna geen oorontsteking meer gehad. Doordat jarenlang de verkeerde aanpak heeft plaatsgevonden, is de kwaal chronisch geworden en ben ik immuun geworden voor zure druppels. Enkel het middel Otosporin helpt bij mij nog, maar de behandeling duurt gemiddeld 2x zo lang als bij een normale behandeling. Een tip die ik kan geven: mensen die gevoelig in de oren zijn, altijd voor het op vakantie gaan even een check laten doen bij de huisarts. De kans is groot dat je twee weken moet druppelen, maar het voorkomt de beschadiging die ik inmiddels heb opgelopen.

  • Hagar

    1 september 2012

    Ik heb een tampon in mijn linkeroor om er überhaupt druppels in te kunnen krijgen. Alleen begint de pijn nu ook bij mijn rechteroor; wordt er gek van!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.