Een “lijmoor” is een alternatieve benaming voor een ophoping van plakkerig vocht achter het trommelvlies. Het gaat hierbij om lijmachtig ontstekingsvocht, bestaande uit o.a. wondvocht, slijm, etter, bloed, bacteriën en antilichamen. In dit artikel bespreken we de symptomen en behandeling van een lijmoor…

Oorzaken lijmoor

Als de slijmvliezen in het oor opzwellen, bijvoorbeeld door verkoudheid, griep, allergie, astma of roken, kan vocht achter het trommelvlies niet wegvloeien via de buis van Eustachius. Bacteriën vermenigvuldigen zich in het ontstekingsvocht, waardoor de last groeit. Zodoende ontstaat toenemende druk op het trommelvlies en hevige oorpijn. Als het vocht indikt en plakkerig wordt, spreekt men van een lijmoor.

Lijmoor bij kinderen

De buis van Eustachius kan dicht gaan zitten zonder dat er sprake is van een bacteriële of virale infectie. Dit gebeurt vaak bij kinderen tot 8 jaar, omdat zij van nature over een zeer korte en nauwe buis van Eustachius beschikken. De druk en pijn worden alsmaar erger totdat het trommelvlies knapt en een “loopoor” ontstaat.

Jonge kinderen die met regelmaat last hebben van lijmoren en/of middenoorontstekingen krijgen doorgaans “buisjes” aangemeten.

“Otitis media effusie”

De officiële, medische benaming van een middenoorontsteking is ‘otitis media’. Het lekken en ophopen van vocht in een lichaamsholte wordt ook wel ‘effusie’ of ‘serosa’ genoemd. Zodoende staat een lijmoor tevens bekend als:

 • Otitis media effusie
 • Otitis media serosa

In dit artikel blijven we deze aandoening van het middenoor lijmoor noemen…

Symptomen lijmoor

Bij een lijmoor is er sprake van effusie. Er hoopt zich vloeistof op achter het intacte en gesloten trommelvlies. Deze vloeistof is doorgaans een lijmachtige substantie, vandaar de term lijmoor. Het belangrijkste symptoom van een lijmoor is hevige oorpijn die gepaard gaat met toenemende druk op het trommelvlies. De overige symptomen van een lijmoor zijn vergelijkbaar met die van een “normale” middenoorontsteking:

 • Vol gevoel” in het oor
 • Slecht horen & oorsuizen
 • Verkoudheidsklachten (keelpijn, hoesten & snotteren)
 • Opgezette lymfeklieren in de hals

Bij chronische (continue) aanwezigheid van vocht achter het trommelvlies, kan doofheid van het desbetreffende oor ontstaan, en bij jonge kinderen kan zich een spraakachterstand ontwikkelen.

Behandeling lijmoor

In sommige gevallen gaat een lijmoor vanzelf over. Door de druk van het ontstekingsvocht op het trommelvlies, zal het trommelvlies namelijk knappen, waardoor het vocht uit het oor wegvloeit. Het trommelvlies kan zichzelf herstellen zodra de lijmachtige substantie vanachter het trommelvlies is weggelopen.

In sommige gevallen is het wondvocht letterlijk lijmachtig (dik & extreem plakkerig). Hierdoor kunnen de middenoorbeentjes verlijmd raken, waardoor permanente doofheid kan optreden. Jouw huisarts kan je doorverwijzen naar de KNO-arts om te bepalen of er sprake is van risico op verlijming.

In risicogevallen zal er een gaatje in het trommelvlies van het lijmoor worden geprikt, waarna de lijmachtige vloeistof via een drain uit het oor wordt gehaald. Soms dient het lijmoor te worden nabehandeld met zure oordruppels, antibiotica of een oortampon. Bij herhaaldelijke vochtophoping achter het trommelvlies worden doorgaans “buisjes” in het trommelvlies geïmplanteerd.

Tot slot

Een lijmoor hoeft niet per se gepaard te gaan met ontstekingsverschijnselen. Ook als een kind slecht hoort en/of in het verleden oorklachten heeft gehad, kan er sprake zijn van een sluipend lijmoor. Ga dus ook bij gehoorvermindering of gehoorafwijkingen bijtijds naar je huisarts of KNO-arts. Naarmate een kind ouder wordt, worden de buizen van Eustachius langer en wijder, waardoor de kans op een lijmoor sterk afneemt.

Heb jij ervaring met de behandeling van een lijmoor? Vertel a.u.b. hieronder jouw verhaal…

24 Reacties

 1. Hallo, ik ben een meisje van 21 jaar en ik heb in maart 2012 voor de eerste keer buisjes gekregen, De reden daarvoor was omdat ik minder goed kon horen i.v.m. vocht achter me trommelvlies. In april 2014 zijn de buisjes er volledig uit gegroeid waardoor ik weer last kreeg van vocht achter me trommelvlies en gehoorverlies. Daardoor kreeg ik in juni 2014 opnieuw buisjes. Maar helaas in november 2015 kreeg ik opnieuw last van gehoorverlies door het vocht wat zich weer had geplaatst, in januari 2016 zijn de buisjes opnieuw geplaatst. Ik merkte al sinds een paar maanden dat me gehoor weer achteruit ging, en ja hoor vandaag was het weer een feest want ik had een wattenstaafje met mijn buisje eraan. Ik merk dat de buisjes steeds sneller uit mijn oren groeien, is er niet een andere mogelijkheid om mijn gehoor beter te krijgen? Een goedkopere mogelijkheid, want elk jaar buisjes plaatsten vind mijn portemonnee niet zo leuk…

 2. Hallo! Ik heb last van een dof gevoel aan mijn ene oor. Ook zou ik soms denken dat er een beestje, zoals een miertje, in mijn oor zit. Maar dit is nonsens. Als ik mijn tanden op elkaar zet voelt ik de dofheid aan mijn oor nog meer en soms als ik eet voelt het gelijk een blokkade even maar verdwijnt dan. Ik heb mijn gehoor laten testen en dat is nog helemaal in orde. Ook is er geen vochtafscheiding of pijn in mijn oor. Moest iemand een oorzaak van dit alles kunnen geven zou dit een grote hulp zijn, want het stoort enorm. Alvast bedankt!

  • Wijst op ontsteking van de kaakspier, waardoor buis van Eustachius wordt afgesloten en zodoende verhindert dat ontstekingsvocht kan worden afgevoerd. Probleem zelf proberen op te lossen met triggerpoint-therapie op je kaakspier.

  • Als er daadwerkelijk vocht en pus uit zijn oren loopt, is dat natuurlijk een zeer slecht teken. Heeft je huisarts in ieder geval de moeite genomen om eigenhandig met een otoscoop de gehoorgangen van binnen te bekijken? Zo niet, dan zou ik een second opinion aanvragen bij een andere huisarts!

 3. Hey, Ik maak me zorgen om mijn 5 jarige zoontje. Hij heeft al 2 keer eerder oorontsteking gehad en een keer geknapt oren. Nu zegt hij dat hij vaker last heeft van geknapte oren maar ik ben er steeds niet bij wel zie ik duidelijk oorsmeer. Ik heb al mijn zorgen geuit bij de huisarts maar die wilt er verder niks mee doen en zeker niet nader laten onderzoeken. Toch blijft het me niet lekker zitten. Wat kan ik hiermee doen?

  • Beste Ruby, Weet je wat je zoontje precies bedoelt met “geknapte oren”? Doen zijn beide oren pijn? ‘Klaart’ hij zijn oren misschien per ongeluk? Komt er vocht uit één of beide oren gelopen? Heeft hij gaatjes in één of beide trommelvliezen? Ik vind het eerlijk gezegd moeilijk in te schatten wat een vijfjarige met “knappende oren” bedoelt… Oorsmeer is trouwens heel erg functioneel en hoeft dus geenszins een negatieve indicator te zijn… Als je je zorgen maakt, dring dan aan op doorverwijzing naar een KNO-arts, bij voorkeur met een specialisatie ‘kinderkeel- neus- en oorheelkunde’… Sterkte en groeten, Paul

 4. Hallo, ik ben is een keer langs de dokter geweest voor mijn oor. Er blijkt door een verkoudheid vocht achter mijn trommelvlies te zitten. Ik heb het aan beide kanten en ik heb 1 keer gehad dat het heel erg pijn deed. Ik heb nu al bijna 5 maanden oorpijn en ik weet niet of ik naar de dokter moet. Zou ik wel of niet langs de dokter gaan en is het noodzakelijk? Groetjes, Lizzy

 5. ik heb dit al ruim een jaar ik word er helemaal gek van die lijmoren ik heb al druppels meerdere malen gehad en zalf maar het helpt niet het helpt niet er springen zomaar kloofjes in mijn oorlellen en kleeft vreselijk wie weet raad

  • Ik lees in je berichtje onderaan dat je inmiddels eindelijk verlost bent van je lijmoren dankzij Sofradex (dexamethason, framycetine en gramicidine) en corticosteroïden (triamcinolon). Heel fijn om te vernemen!

 6. Ik heb al lange tijd last van een harde piep in mijn rechteroor. Ook heb ik een vol gevoel en af en toe doet het pijn. Geluiden hoor ik ook gedempt, ik heb dit inmiddels misschien al wel 2 jaar. Ik heb ook een buisje in m’n rechteroor, heeft niets geholpen. Ik weet me geen raad meer en ben bang dat ik er maar mee moet dealen dat m’n oor dicht en vol zit voor de rest van m’n leven. Heel erg frustrerend!

 7. Hallo, Mijn naam is Nic en ben 66 jaar. Ik heb géén oorpijn. Maar heb nu ruim anderhalf jaar last van jeuk en schilfers achter m’n linkeroor, en zit er een plakkerige substantie. Van de huisarts kreeg ik eerst een antibiotica, maar dat hielp niet. Toen kreeg ik een heftige shampoo dat ik stevig op de bewuste plek en op m’n hoofd moest insmeren. De bijwerkingen zijn b.v. haaruitval… schrok me rot van die info, want dat moet ik niet hebben. Met die speciale shampoo ben ik na enkele behandelingen gestopt. Maar ik heb nog steeds vocht achter m’n oren. Het is ook kleverig en ik moet alle moeite doen om er af te blijven i.v.m. jeuk. Soms zie je het vocht gewoon achter m’n oorlel zitten, en dep ik met een keukenpapier het vocht weg. Ik snap m’n God niet waar dat vandaan komt. Niet uit m’n oor zelf in ieder geval. Kan dit ‘lekken’ ook aan de buitenkant van het oor gebeuren? Kan dit bij het oor naar binnen slaan? Graag antwoord.

  • Ik ben niet op de hoogte van het uiterlijk (schilferig, korstig, gekleurd, eczemateus?) van de vochtige plek, maar dit klinkt naar mijn ondeskundige mening als een schimmelinfectie achter het oor. Een gist of schimmel achter de oorschelp komt bijvoorbeeld relatief vaak voor als vocht zich ophoopt achter een gehoorapparaat… De meeste schimmels zullen niet zomaar de gehoorgang in kruipen, maar afhankelijk van de schimmelsoort KAN dat wel. Ik snap niet zo goed waarom je huisarts je een antibioticum heeft meegegeven, want van een bacterie lijkt me geen sprake. Laat desnoods een kweekje of biopt van de plek achter je oor nemen en opsturen naar het huisartsenlaboratorium. In dat geval kan de (schimmel)plek gericht behandeld worden, al dan niet met een anti-schimmelmiddel. Sterkte!

 8. Sinds een paar weken heb ik het gevoel alsof er water in mijn oor zit. Ik heb er niet constant last van, maar als ik mijn oor beweeg dan hoor ik alsof er vocht in zit. Het is niet heel vervelend, maar ik weet ook niet wat het is…

  • Het gevoel dat er water in je oor zit, dat je oor dichtzit of een andersoortig ‘vol gevoel’ van het oor is meestal het gevolg van een gehoorgangontsteking. Dat geldt des te meer als er eveneens sprake is van jeuk in de oren en/of daadwerkelijke vochtafscheiding uit de gehoorgang. Als de sensatie van water in het oor langdurig blijft aanhouden, zou er ook nog sprake kunnen zijn van een verstopte buis van Eustachius of een losgeraakt oorsmeerpropje wat de gehoorgang blokkeert. Mocht er ook sprake zijn van oorpijn, dan is een oorontsteking (t.a.v. buitenoor, middenoor of binnenoor) ook nog een optie…

 9. Ik ben 52 jaar en ben allergisch voor huismijt en heb hooikoorts. Ben bekend met oren die vacuüm zitten… zo noem ik het. Bij mij springen de oren niet open als ik druk uitoefen. Momenteel zit mijn hoofd helemaal dicht. Als ik mijn neus dichthoud, komt er lucht uit mijn linkeroog. Rechts heb ik schijnbaar een lijmoor. Ik heb druk op mijn hoofd, holtes, oren en tanden. Ben erg moe en slaap gemiddeld 9 uur per nacht om vervolgens moe op te staan. Moet nu stomen en neusspray gebruiken om het open te krijgen? Maar ik ben bang dat het niet makkelijk zal openen… Volgens mijn huisarts kan het een lange geschiedenis worden. Hoera maar weer…

  • Beste Lilian, Dit klinkt als chronische sinusitis oftewel bijholteontsteking. Er zijn heel veel mensen die hier last van hebben; lees beide artikels en de reacties eronder eens door; hierin lees je alles over de oorzaken, symptomen en behandelingen van zulke holte-infecties. Onwijs veel sterkte! Groeten, Paul

  • Ik ben 39 jaar en heb sinds 4 weken problemen met oren en bijholtes. Aantal keren naar de huisarts geweest. Eerst sprayen en nu met corticosteroïden sprayen. Veel last van oorsuizen en soort van aanvallen (suizen) dan het gevoel dat holtes leeg zijn. Maar weet dit niet zeker eigenlijk. Ik weet dat het best lang kan gaan duren voordat het weer wat opknapt. Iemand hier ervaringen mee?

 10. Ik ben 72 en heb al wel een jaar lijmoren met behandeling en word helemaal gek van de jeuk en droge oren en schilfers. In de oren nooit geen oorontsteking gehad, alleen altijd kriebelige oren. Alsof er beestjes in je oren liepen, heel vervelend! Zalf en druppels helpen niet! Wie weet raad?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.