Een loopoor houdt in dat er ontstekingsvocht, wondvocht, etter en/of bloed uit het oor loopt. Deze indicatie wordt ook wel ‘otorroe’ genoemd. Otorroe ontstaat meestal door een gehoorontsteking of middenoorinfectie. Kinderen met buisjes hebben doorgaans met regelmaat een mild loopoor, zonder dat er sprake is van een ontsteking of infectie…

1. Loopoor door gehoorgangontsteking

Als er sprake is van gematigde vochtigheid en tergende jeuk in de gehoorgang, dan wordt het loopoor meestal veroorzaakt door een ontsteking van de gehoorgang. Een gehoorgangontsteking is een ontsteking vóór het trommelvlies. Een gehoorgangontsteking ontstaat meestal door:

 • Vochtigheid (zwemmen, baden e.a.)
 • Afsluiten van de oor-ingang met oordopjes e.a.
 • Pulken met wattenstaafjes in de oren
 • Eczeem, schimmel of bacterie in de gehoorgang
 • Overgevoeligheidsreactie op cosmetica of haarlak
 • Naar binnen groeien van haartjes in het oor

De vochtigheid van de gehoorgang wordt bij een gehoorgangontsteking veroorzaakt door irritatie of infectie van de huid en slijmvliezen die de gehoorgang bedekken. Het oor is dan continu of met tussenpozen klam, vochtig of nat

2. Loopoor door middenoorinfectie

Een middenoorinfectie is een ontsteking áchter het trommelvlies die door de meeste mensen gewoon ‘oorontsteking’ wordt genoemd. Bij een middenoorontsteking kan zich bacterierijk vocht ophopen achter het trommelvlies dat plotseling uit het oor loopt zodra het trommelvlies bezwijkt onder de druk en knapt. Een loopoor door een oorontsteking wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Hevige oorpijn
 • Druk op het trommelvlies
 • Griep- & verkoudheidsklachten
 • Opgezette lymfeklieren in de hals
 • Verhoging of koorts
 • Het loopoor ontstaat acuut & plots

Een loopoor vanwege een middenoorontsteking ontstaat meestal doordat de ventilatie via de buis van Eustachius wordt geblokkeerd door zwelling van de oor-slijmvliezen. Een dergelijke blokkade ontstaat veelal door griep, verkoudheid, allergie of astma.

Tot slot

Omdat een loopoor meestal vanzelf geneest, zijn er meestal geen medicijnen nodig. Als het loopoor binnen een week niet verbetert, kan een arts oordruppels voorschrijven. Een huisarts kan tevens controleren of eventuele scheurtjes in het trommelvlies goed genezen.

Oordruppels voor zelfzorg moet je overigens niet gebruiken bij een loopoor, omdat deze het oor alleen maar natter maken. Bij een loopoor geldt: voorkomen is beter dan genezen. Lees daarom ook de artikels over ‘gehoorgangontsteking’ en ‘middenoorontsteking’.

Heb jij in het verleden weleens last gehad van een loopoor? Laat hieronder weten hoe jouw looporen werden behandeld…

24 Reacties

 1. Sinds enkele jaren word ik wakker ,en heb ik oorpijn op het oor dat ik gelegen heb…zit ik recht dan gaat dit over na 10 min…..maar wil ik het sneller..dan reinig ik mijn oor met een oorstokje ,en dat is dan vochtig.Ik heb enkele slechte achterste tanden in de mond, al jaren…(neen, ik ga niet naar de tandarts)maar wat me wel opvalt, tijdens de zomermaanden geen last.. het begint bij het koude weer.

 2. Hai, al ongeveer een jaar heb ik last van een vochtig oor na het eten/drinken. Het is niet zo erg dat het uit mijn oorschelp drupt, maar wel irritant. Iemand enig idee wat het zou kunnen zijn? Op het internet kan ik er niks over vinden. Alvast bedankt!

 3. Ik ben op leeftijd net 80, sinds een jaar of 5 heeft KNO arts me een buisje geplaatst ik mijn linkeroor. Sindsdien lekt mijn oor, meestal wat dik water lijkt soms op snot. In de dag is het stukken minder maar als ik op mijn linkeroor slaap is mijn ganse oor kleverig nat. Slaap ik op mijn rechteroor is ze niet nat maar kom ik recht loopt het zo wie zo terug uit.

 4. Heb al jaren last van een jeukend oor en nu ook wat vocht maar alleen zodra ik m’n hoofd neerleg. Krijg dan druppels, maar helpt maar even. Ik speel waldhoorn kan dat ermee te maken hebben?

  • Ja, dat kan zeker. Allereerst beïnvloedt het geluid van zo’n instrument je trommelvliezen, gehoorbeentjes en trilhaartjes nogal intens. Daarnaast zet je met het blazen op blaasinstrumenten continu druk op je oren. Draag je ook oordoppen al je je blaasinstrument bespeelt? Ook dát kan namelijk negatieve invloed hebben… Al met al kan zowel het harde geluid als het harde blazen bijdragen aan trommelvliesperforatie, met een loopoor en jeuk in de oren tot gevolg. Zie eventueel ook (de vele reacties onder) dit artikel:

  • Nee blaas al 58 jaar en zonder oordoppen en vier avonden in de week plus een uur studie per dag. Dus wordt miniseren. Bedank voor je antwoord!

 5. hallo wij zijn gisteren naar de dokter geweest blijkt dat mijn oor een trauma heeft gehad sinds gisteren avond heb ik al een loopoor ik zou graag willen weten of ik er niet iets kan aan doen dat een beetje helpt aangezien ik vandaag terug naar school mag en dat niet egt hygiënisch is

 6. Heb er al meerdere flesjes oordruppels in geschud, maar heb al een jaar lang dat om de 14 dagen het oor lekt. Het is ook maar één dag en dan komen er korsten in niet leuk om te zien. De korsten zijn met 14 dagen weer weg en dan gaat alles weer opnieuw (wat moet je ermee)? Verder geen pijn, dus ja weet het ook niet en de huisarts doet er verder ook niets mee. Doe er de laatste weken zelf wel eens slaolie in of uierzalf, dan zijn de korsten eerder weg.

 7. Er loopt bij mijn man al gedurende 1,5 week geel vocht uit z’n oor. Daarvoor heeft hij verschrikkelijk veel oorpijn gehad. Pijn is nu minder, maar bij het slapen komt de pijn weer opzetten. Wat kan dit zijn?

 8. ik heb oorontsteking en ik heb loopoor loopoor krijgen is toch dat mijn oren genezen zijn

  • Nee, een loopoor betekent niet per definitie dat een oorontsteking genezen is… :(

 9. Hallo ik ben 15 en en heb ongeveer een jaar last van eenloop oor maar heb er nooit echt bij na gedacht. Het is heel verschillend soms om de dag soms om de 2de soms elke dag. Is dit ernstig?

 10. hoi, mijn vriend blijft wel is bij mij slapen en als we in de ochtend wakker worden zitten er gele vlekjes op zijn kussen en het heeft een verschrikkelijke geur. Wij vroegen ons af of iemand weet wat dat misschien zou kunnen zijn. alvast bedankt

 11. Hallo ik ben Marius ik ben 11 jaar ik heb ook loopoor ik het een week ben nog niet naar arts geweest elke 5 minuten loopt er geel vocht uit mijn oor heel vervelend soms ben ik half doof en stekende oorpijn vooral slapen is vervelend als ik ’s ochtends wakker word is mijn kussen vies en mijn hele oor zit vol vocht weet iemand wat ik hier aan kan doen?

  • Direct je ouder(s) of verzorger(s) inlichten en met hen langs de huisarts gaan.

 12. De laatste keer in het vliegtuig naar Spanje kwam er bloed uit mijn oor. Hoe komt dat? Kan het kwaad? Kan ik daar voor de volgende keer iets tegen doen?

  • Dit klinkt als een oorontsteking. Wat je daartegen kan doen, is de oorontsteking behandelen (of liever nog voorkomen). Vaak zijn oorontstekingen op vakantie gerelateerd aan zwemmen, dus wellicht is het een idee om zo min mogelijk onderwater te zwemmen en eventueel zwem-oordoppen in te doen.

  • Misschien kan je je neus dichtknijpen en er proberen lucht uit te blazen als je opstijgt mijn moeder heeft het ook gehad misschien helpt dat

 13. Hallo, Ik ben 19 jaar en loop nu sinds 2 jaar weer maandelijks langs de KNO-arts. Vroeger toen ik 5, 6 was heb ik ook al 3 keer buisjes gehad. Nu in deze 2 jaar ook alweer zo’n 4 keer, 1 keer links en 3 keer rechts. Begin december voor de laatste keer. Hierdoor had ik een loopoor, kan gebeuren na het plaatsen van een buisje maar na 2 weken was het nog niet over. Dit heb ik 1 keer eerder gehad. Ik kreeg oordruppels en toen ging het over. Maar de laatste keer hielpen de oordruppels niet. Ik mocht ze maximaal 2 weken gebruiken. Dit ook gedaan. Nog geen verbetering, alleen maar erger geworden. Kwam zelfs bloed uit mijn oor. Weer naar de KNO-arts, nu heb ik Avamys neusspray gekregen wat je langer mag gebruiken. 1 maal daags 2 sprays in elk neusgat. Dit zou moeten werken na 2 weken maar werkt ook niet. Het oor loopt echt heel erg, de hele dag door. Volgens de arts zag mijn oor er gezond uit. Zonder ontstekingen, heb verder ook geen pijn, af en toe een beetje. Maar het lopen is heel vervelend en vies. Anderen merken het ook wel eens op. Iemand ervaring mét buisjes waarvan het oor blijft lopen? Iemand een idee waar ik last van heb? Vrijdag moet ik weer naar de arts om te kijken of de neusspray gewerkt heeft.. Alvast bedankt!

 14. Ik heb nu 2 maanden last van looporen het jeukt enorm is soms paar dagen weg zelfs in en achter de oorschelp zit vocht en jeukt. Voordat het vocht eruit komt geeft het een pijnlijke druk in mijn oor word ik doof en gaat het lopen word er gek van!

 15. Een tijd geleden had ik last van een drukkend gevoel achter de oren. Bij de KNO-arts geweest en buisjes laten plaatsen i.v.m. vocht achter de oren, maar nu regelmatig last van een loopoor. Bijzonder vervelend. Wat kan ik hier het beste tegen doen? Volgens de KNO-arts gaat dit vanzelf over, maar ik vind het heel vervelend. Ik dacht ook altijd dat dit een typisch kinderaandoening was, maar blijkbaar niet dus.

  • Beste Leonie, Buisjes worden juist geplaatst om het oor goed te ventileren (ontluchten / ontvochten), dus het KAN juist goed zijn dat er overtollig vocht uit je oor loopt. Mocht er na 10 tot 14 dagen nog steeds sprake zijn van een loopoor of mochten zich aanvullende klachten ontwikkelen zoals oorpijn, dan zou ik er zeker opnieuw contact over opnemen met je huisarts of KNO-arts. Ik ben overigens GEEN arts, dus ook als je je simpelweg zorgen maakt, lijkt me een telefoontje richting je arts wenselijk. Groeten, Paul

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.