Aardappelen… Ze worden in Nederland pas sinds 1727 erkend als voedingsmiddel, maar wij Nederlanders lijken sindsdien niet meer zonder aardappels te kunnen. We schillen ze, koken ze, bakken ze , frituren ze, prakken ze, poffen ze, pureren ze en roosteren ze. Maar is de aardappel behalve populair ook gezond?

De goede eigenschappen van de aardappel

Aardappelen zijn –net als iedere andere groente– van positieve voedingskundige invloed op het lichaam. Hierbij de nutriële/nutritionele  voordelen van de aardappel en de positieve uitwerking ervan op de gezondheid:

  • Een aardappel is licht verteerbaar.
  • Aardappelen zijn geen dikmakers en veroorzaken geen overgewicht! Ze bevatten slechts 76 calorieën per 100 gram en bestaan voor 80 procent uit water.
  • Aardappels bevatten geen vet.
  • Zowel in de aardappel als in diens schil zitten veel essentiële voedingsstoffen.
  • Aardappelen bevatten complexe koolhydraten (zetmeel) die langzaam door het lichaam worden verteerd en zodoende hongergevoel tegengaan.
  • Aardappels bevatten veel voedingsvezels die belangrijk zijn voor de darmwerking.
  • De aardappel bevat belangrijke plantaardige eiwitten met een aminozuurpatroon dat voor planten van uitzonderlijk hoge kwaliteit is.
  • ‘Piepers’ bevatten belangrijke mineralen zoals ijzer en kalium.
  • Aardappelen bevatten antioxidanten die schadelijke vrije radicalen tegengaan.
  • Een ‘pieper’ bevat vitamine B1, vitamine B6 en vitamine C.

De slechte eigenschappen van de aardappel

  • Aardappels maken wel dik wanneer je ze frituurt, in een dikke laag boter bakt of overgiet met vette jus (het best kun je aardappels stomen in de schil, koken en naderhand pellen of partjes met schil in de oven roosteren; zodoende worden veruit de meeste voedingsstoffen behouden).
  • Om plagen, ziekten, schimmels en insecten te weren worden relatief grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruikt op aardappelen.
  • Hoewel aardappelen steeds vaker weerbaarder en productiever worden gemaakt door kruising en uitkruising, worden ze ook nog steeds genetisch gemodificeerd. Met biologische aardappelen speel je op safe.
  • Aardappelen zouden dankzij diens hoge glycemische index acne in de hand werken?!
  • Op de schil van aardappelen kunnen kiemremmingsmiddelen voorkomen die giftig zijn. Door aardappelen te schillen of goed te wassen verwijder je deze.
  • Aardappelen kunnen kleine hoeveelheden van de natuurlijke gifstof solanine bevatten. Groene plekken in een aardappel duiden op een verhoogde concentratie solanine; deze dien je dan ook NIET op te eten.

Conclusie

Aardappels bevatten erg veel goede voedingsstoffen. Ze maken niet dik en gaan zelfs hongergevoel tegen. Zolang je een (biologische) aardappel verstandig bereid, is het een geweldig onderdeel van een gezond dieet.

Deel hieronder jouw vragen, opmerkingen, opvattingen en bevindingen ten aanzien van aardappels!

16 Reacties

  1. Genetisch gemodificeerde aardappelen zijn niet gevaarlijker dan gewone aardappelen. Bij deze modificaties worden vaak aanpassingen gemaakt in het DNA van de aardappel zodat deze automatisch stoffen bevat die ongedierte tegengaan. Deze stoffen zijn echter niet giftig voor mensen, omdat deze stoffen worden uitgekozen omdat ze schadelijk zijn voor de verteringstelsels van insecten en juist niet schadelijk zijn voor mensen. Een voorbeeld van stoffen die schadelijk zijn voor de ene soort en juist niet voor de ander is chocolade. Giftig voor honden, niet mensen. En een tweede reden waarom de GM aardappels niet giftig kunnen zijn is omdat ze dan niet in de winkel zouden liggen.

    • Omdat de aardappelplant een waterminnende plant betreft… De aardappel is in feite een opgezwollen ondergronds groeiend stengeldeel, maar hij wordt veelal geteeld als wortelgewas / knolgewas, aangezien hij ondergronds groeit en zich als knol gedraagt. Overigens bestaan doorsnee aardappelrassen voor ongeveer 80% uit water, hetgeen voor een ‘groente’ nog best wel meevalt. Komkommers en ijsbergsla bestaan maar liefst voor 96% uit water. En tomaat, selderij en courgette voor 94 tot 95%…

  2. Aardappels is bagger, bevat te weinig tryptofaan en je wordt al snel een depressief wrak. Eet beter iets wat wel voedingstoffen bevat

    • Doe niet zo kortzichtig! Zoals je hierboven duidelijk kan lezen, bevatten aardappels wel degelijk een heleboel gezonde voedingsstoffen met een hoge nutritionele waarde. Dat ze bagger zouden zijn omdat ze te weinig tryptofaan bevatten, is een onwijs domme opmerking. Alsof alles wat geen tryptofaan levert ongezond is en depressief maakt… In dat geval kun je alleen nog zilvervliesrijst, zonnebloemzaden, pompoenpitten, sesamzaadjes en bananen eten… Een extreem kortzichtige denkwijze dus…

  3. wat ik in dit artikel ook mis is, dat sommige mensen moeite kunnen hebben met het verteren van de traditionele ‘hollandse’ combinatie van ‘aardappels, vlees en groente’. dit komt doordat het lichaam ZUUR aan moet maken om vlees te verteren. en BASE om aardappels te verteren. Zuur en Base heffen elkaar op, waardoor het eten dus zeer traag verteerd wordt in de maag. eet je dus beide producten samen (zoals de meeste mensen) dan hebben sommige mensen last van een opgeblazen gevoel. groenten worden verteerd, zowel door zuur als door base, dus dat levert geen problemen op. ikzelf heb erg lange tijd ontzettend veel last van mijn maag gehad. diverse onderzoeken in het ziekenhuis (o.a. een smerig kalkachtig goedje moeten slikken, en daarna schuin onderste boven hangen op een medisch instrument) brachten niets aan het licht. alles was in orde, zei men. tot ik deze bovenstaande kennis op internet tegen kwam en ik mijn eetpatroon iets ben gaan veranderen. voortaan eet ik OF vlees&groente, OF aardappels&groente. maar niet meer tesamen. en ik ben helemaal van mijn pijnlijke maagproblemen af! zonder medicijnen of iets dergelijks. om toch dezelfde hoeveelheid eten binnen te krijgen, ben ik iets meer groenten gaan eten. maar dat is alleen maar goed.

    • Welke zuren en basen moet het menselijk lichaam volgens jou aanmaken voor de vertering van zure en alkalische voedingsmiddelen? Sowieso zijn nagenoeg alle voedingsmiddelen OF zuurder OF basischer dan de pH van het menselijk lichaam. Als je in dat opzicht niet gelijktijdig ‘zuren’ en ‘basen’ wilt eten, kun je nagenoeg niks meer combineren. Dit veronderstelde ‘nadeel’ van aardappels is hoe dan ook irrelevant t.a.v. aardappels en waarschijnlijk zelfs volkomen irreëel.

    • Kheb dat ook al ondervonden maar ik kan niet veel vlees verdragen daar heb ik snel mijn goesting van ook een heel klein stukje… dan liefst nog kip anders heb ik daar ook last van…

  4. Toch mis ik bronnen die op een wetenschappelijke manier uitleggen waarom solanine zo giftig voor je is, hoeveel bestrijdingsmiddelen er in een geschilde gekookte aardappel zitten en of het genetisch manipuleren van de aardappel zo schadelijk voor de mens is.

  5. En niet te vergeten : ’n aardappel bevat géén gluten ! Dus iedereen met ’n granen of glutenallergie mag gewoon aardappelen eten. ’n Aardappel geeft ook geen gisting in de darmen. En zoals hierboven vermeld; is lichtverteerbaar, en bevat heel veel mineralen. De aardappel wordt behoorlijk onderschat in onze westerse wereld.

  6. “Zowel in de aardappel als in diens schil zitten veel essentiële voedingsstoffen.” Spijtig schillen we ze wel…

    • LOL. Of je doet het zoals ik: ik ben soms een beetje lui, en dan heb ik geen zin om aardappels te schillen. als het niet te oude aardappelen zijn, dan pak ik vaak een (schoon) nagelborsteltje, dat ik speciaal alleen daarvoor gebruik, en ik SCHROB de aardappels in een bak met schoon water heel goed af. je schrobt er het zand, het vuil en de opgespoten gifstoffen vanaf. de schil wordt er een tikkeltje dunner door, waardoor hij nog beter te verteren is. en, persoonlijk vind ik de smaak er op vooruit gaan.

  7. Biologische producten met het eco-keurmerk worden niet bespoten, tenminste niet met synthetische middelen (pesticiden e.a.). Dat is het principe van biologisch.

  8. Adriaan de Bot Reageer

    Worden biologische aardappelen bespoten en zo ja hoe vaak in vergelijking met de niet-biologische aardappel. Kunnen biologische aardappelen b.v. van Albert Heijn zonder meer gegeten worden.
    Bij voorbaat dank.

    • je wast toch altijd aardappels af, voordat je ze gaat koken? geschild of ongeschild… IK was mijn aardappels altijd af, vantevoren.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.