Aften & voeding – 5 voedingstips tegen zweertjes in de mond

Body · Door Ilse

Aften-&-VoedingAften zijn pijnlijke mondzweertjes die kunnen ontstaan in het tandvlees, de tong en het  mond-, wang-, lip- en keelslijmvlies. Ze kunnen zeer hardnekkig zijn en regelmatig terugkeren. Bovendien veroorzaken aften hevige pijn bij o.a. eten, drinken, slikken en tandenpoetsen. Hoewel de exacte oorzaak van aften nog steeds niet is ontdekt, zijn er inmiddels verscheidene verbanden gevonden tussen het ontstaan van aften en de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen. Hierbij 5 voedingstips om aften te voorkomen…

1. Geen citrusvruchten eten

De zuren in citrusvruchten kunnen bij sommige mensen de slijmvliezen in de mondholte irriteren. Als je gevoelig, intolerant of allergisch bent voor citrusvruchten, dan kan dat zich uiten in het ontstaan van aften in de mondholte. Ook overgevoeligheid of allergie voor ananas, kiwi’s, bananen, tomaten, pepers, kaneel, chocolade of gluten kan aften veroorzaken.

2. Geen hormoonrijk voedsel eten

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van aften. Niet-biologisch vlees en niet-biologische melk bevatten relatief veel hormonen. Alcohol, cafeïne en geraffineerde suikers beïnvloeden je hormoonhuishouding. Probeer deze voedingsstoffen daarom zoveel mogelijk te vermijden.

3. Vitamines & mineralen bijslikken

Aften ontstaan voornamelijk bij een verminderde weerstand. Als je alle essentiële vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt, blijft je lichamelijke weerstand op peil. Vooral vitamine B-complex zou aften kunnen helpen voorkomen.

4. Hulpstoffen & E-nummers vermijden

Aften kunnen in de hand worden gewerkt door toevoegingen (E-nummers) zoals kleurstoffen en conserveermiddelen. Er zijn veel mensen die geen last meer hebben van aften sinds ze gestopt zijn met de consumptie van E-nummers. Gebruik bij voorkeur “hele”, natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, peulvruchten, fruit, hele granen, noten, zaden, pitten en kiemen.

5. Enzymen & tandpasta

De enzymen en co-enzymen in de mondholte spelen een belangrijke rol bij het ontstaan en het tegengaan van aften. Poets je tanden bij voorkeur met een tandpasta met werkzame enzymen (Zendium, Biotène e.a.). Gebruik vooral geen schuimende tandpasta, want schuimstoffen kunnen juist aften veroorzaken. In dit artikel over aften en tandpasta vind je meer informatie omtrent de verschillende tandpasta’s…

Heb jij ervaring met aften door toedoen van bepaalde voedingsmiddelen, voedingsstoffen of additieven? Laat hieronder een berichtje achter!

21 comments


  • Sandra

    12 juli 2022

    Na het eten van varkensvlees, voor het eerst sinds jaren, had de volgende dag allemaal kleine aften op mijn tong. Behoorlijk pijnlijk en het duurde vier dagen voordat ze weg waren. Veel gespoeld.

  • Anoniempje

    6 februari 2022

    Ik had al zo’n 2 jaar geen last meer van aften maar sinds een week heb ik er weer een deze keer op een van amandelen. Ik eet nochtans geen Mandarijnen en Sinaasappelen meer. Omdat deze twee fruit soorten de oorzaak waren van mijn aften maar nu zit er weer een. Ik weet niet of het door de Honey Pompelon komt (dat is een soort pompelmoes) of niet. Kan het ook met stress te maken hebben? Want de laatste tijd loop ik regelmatig op de toppen van mijn tenen door privé problemen

  • Juffie

    13 juli 2019

    Ik heb vaak witte blaasjes in mijn mond nadat ik Skyr heb gecombineerd met fruit. De aft komt steeds als ik teveel combinaties heb gehad. Ik gebruik een mondspoelmiddel om te neutraliseren maar het kwaad is al geschied. Hopelijk neemt de pijn snel af..

  • Inge Ligthart Schenk

    20 maart 2019

    Beste Marja, eet iedere dag tuinkers en weg zijn de aften. Werkt ook goed voor chronische jeuk.

  • Marja

    14 augustus 2018

    Ik heb al jaren 1 aft die nooit helemaal verdwijnt. Kaakchirurgen, huisarts en noem maar op hebben niets kunnen vinden. Geen problemen met vitaminen. Alles goed. Behalve die rottige enkele aft. Ben gluten en lactose gevoelig en sedert 9 maanden vrij van gluten en lactose. Dit ook voor mijn darmen die er prima door geworden zijn. De aft blijft, kleiner en onderhuids. Nu merk ik dat als ik de koffie, tomaten, pinda’s en oude kaas laat staan de aft kleiner wordt. Ik ben nu aan het uitzoeken welke van de 4 de echte oorzaak is. Gisteren een latte machiatto met lactosevrije melk gedronken en vanochtend is er weer een reactie van de aft. Dus de eerste eliminatie blijkt in ieder geval raak. De aft weer even twee dagen laten slinken en dan weer koffie. Zo kom ik er hoop ik achter. Daarna de tomaten testen en ga zo maar door. Alle tips en adviezen zijn welkom. De enkele aft zit er al 6 jaar. Nooit is hij verdwenen. Marja

    • Paul

      14 augustus 2018

      Aften zijn per definitie niet onderhuids. Een afte (stomatitis aphthosa) is een zweertje dat zich manifesteert aan het huidoppervlak. Daarnaast zijn er zéér extreme gevallen bekend waarin een aft tot maar liefst 12 maanden aanwezig blijft, maar een periode van 6 jaar is volkomen zonder precedent. Ik weet niet precies van welk type onderhuids gezwel / bobbeltje sprake is, maar dit lijkt me geen afte. Zie desgewenst ook dit artikel:

    • Marja

      14 augustus 2018

      Dank voor je bericht Paul. Volgens 2 onafhankelijke kaakchirurgen is het geen kanker en geen abces. De 6 jaar geleden open aft was een echte aft. Dit jaar in het Flevoziekenhuis te Almere onderzocht en daarna als second opinie het Ter Gooi ziekenhuis in Hilversum. Beide artsen zeggen dat het niets is. Misschien littekenweefsel. Geen CT scan of echo nodig. Particulier gezocht voor een echo maar dat is niet gelukt. Tandarts heeft me in eerste instantie doorgestuurd en daarna de huisarts. In december 2017 ben ik vanwege mijn darmproblemen gluten en lactose vrij gaan eten en na nog geen twee weken was de open aft teruggegaan naar een gevoelig licht maar onderhuids bultje. Vandaar de onderzoeken in diverse ziekenhuizen. Ik zou niet weten wat er verder gedaan moet worden. Beide artsen gaven aan dat kanker niet uit zichzelf weggaat of kleiner wordt. Heb het hele internet afgezocht maar vind niets wat dit bultje kan verklaren. Blijf verder zoeken. Marja

    • Paul

      14 augustus 2018

      Ikzelf heb jarenlang telkens op dezelfde twee plekken aan de binnenkant van mijn onderlip recidiverende aften gehad. Door het steeds weer opnieuw terugkomen en genezen van de aften heb ik al een jaar of 20 twee onderhuidse littekens (bindweefselknobbels) in mijn lip zitten, waardoor mijn onderlip nogal fors oogt. Zou dit ook jouw probleemsituatie kunnen verklaren?

    • Marja

      14 augustus 2018

      Nou, dat zou zomaar eens hetzelfde kunnen zijn. Het plekje is wel altijd licht gevoelig, maar absoluut houdbaar. Het plekje wordt ook niet groter of breidt /zaait zich uit. De kaakchirurgen opperde wel dat het littekenweefsel zou kunnen zijn. In eerste instantie denk je aan tongkanker, maar dat werd absoluut afgewezen. Ik merk wel met bepaalde voedingsmiddelen dat het bultje wat meer irriteert. Ik dank je voor je idee / opmerking. Heb ik echt wat aan. Bedankt!

    • Paul

      14 augustus 2018

      Graag gedaan. :) Bij mij blijven de plekjes ook gevoeliger voor hitte, kou en irritatie dan de rest van de mondslijmvliezen, maar pijn kan ik het niet noemen. Ik heb me er nooit ongerust over gemaakt omdat ik weet dat het om ‘inkapselingen’ door littekenweefsels gaat.

    • Marja

      14 augustus 2018

      Hoi Paul, ik maak me nu ook maar minder zorgen. Na al de onderzoeken en nooit wat vinden, is jouw mail een geruststelling. Dank je hartelijk! Marja

    • Rudy

      19 juni 2019

      Marja heb je geen histamine-intolerantie.

  • Jean

    28 april 2017

    Jarenlang heb ik de ergerlijke pijn van aften moeten trotseren. Door zeer nauwgezet mijn voeding op te volgen heb ik uiteindelijk de stoffen gevonden die bij mij aften veroorzaken. De boosdoeners zijn de stoffen met verzamelnaam: polyolen of suikeralcoholen (sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol, lactitol, isomalt en erytritol). Deze stoffen worden toegevoegd aan de voeding, aan snoep, aan tandpasta en mondwater. Ze worden als onschadelijk afgedaan door voedingsspecialisten. Dat zij ze ook, maar het ongemak van aften vind ik erg oncomfortabel. De aanwezigheid van die suikeralcoholen wordt tegenwoordig netjes op iedere verpakking aangegeven. Sinds ik die stoffen volledig uit mijn voeding verbannen heb, ben ik oh zo gelukkig aftenvrij.

    • Paul

      28 april 2017

      Beste Jean, Dankjewel voor je berichtje over het verband tussen aften en suikeralcoholen! Ikzelf was hier totaal niet van op de hoogte. Toevallig heb ik onlangs nog een lijstje met suikeralcoholen uiteengezet onder een ander artikel, dus voor eventuele geïnteresseerden kiopieer ik het hiernaartoe:

      • Erythritol / E968 (afgeleid van erythrose: rabarbersuiker)
      • Lactitol / E966 (afgeleid van lactose: melksuiker)
      • Maltitol / E965 (afgeleid van maltose: moutsuiker)
      • Mannitol / E421 (afgeleid van mannose: fruitsuiker)
      • Sorbitol / E420 (afgeleid van dextrose: druivensuiker)
      • Xylitol / E967 (afgeleid van xylose: houtsuiker)

      Voor mensen die deze materie interessant vinden: het gaat hier dus om (veelal chemisch-synthetische) zoetstoffen / suikervervangers. Nogmaals dank, Jean! Groeten, Paul

  • Marjolein

    18 januari 2015

    Sinds twee maanden een branderig gevoel op mijn tong. Het werd steeds erger en vervolgens kreeg ik ook blaren op mijn tong. Naar de dokter geweest die niet wist wat het was. Bloed geprikt en niets te vinden. Totdat de tandarts zei dat ik allergisch kon zijn voor Aquafresh! Ze gaf me Sensodyne mee en ik was binnen een dag van het branderige gevoel en de blaren af.

  • Sjanny

    28 december 2014

    De aften zitten hier in de familie, m’n man heeft het vanaf kleuterschooltijd en m’n dochter dus ook. Probleem is dat onze huisarts niet gelooft dat ’t kan komen door bepaalde voedingsmiddelen, man is destijds getest bij dermatoloog en als die van bijvoorbeeld oude kaas afblijft, is het veel minder. Maar ja, die huisarts van ons weigert hieraan mee te werken. Heeft iemand een idee dat we hem kunnen omzeilen? Zelf ziekenhuis betalen is eigenlijk geen optie. B.v.d. een bezorgde moeder.

    • Paul

      28 december 2014

      Beste Sjanny, Ik denk niet dat er per se sprake is van onwil bij je huisarts. Dat er specifieke voedingsstoffen of voedingsmiddelen zijn die primair aften kunnen veroorzaken is namelijk nooit onomstotelijk wetenschappelijk bewezen. Er zijn enkel aanwijzingen dat bepaalde producten (direct of indirect) aften in de hand kunnen werken. Sowieso weet men nog steeds niet wat aften precies zijn en waardoor ze precies worden veroorzaakt. Je huisarts kan je dan ook niet zomaar doorverwijzen naar een aftenspecialist om uit te zoeken waardoor de aften van je man en dochter precies ontstaan. Natuurlijk kan het geen kwaad om bij een allergoloog te laten onderzoeken of er sprake is van expliciete voedselallergieën, maar dat hiermee de oorzaak van iemands aften wordt achterhaald en uitgebannen is in feite een gokje. Wat dat betreft kun je veel beter eigenhandig eliminatietests doen. Je geeft al aan dat je man minder last heeft van aften als ‘ie minder oude kaas eet. Probeer eens een tijdje helemaal geen zuivel te eten… En wees ook waakzaam t.a.v. tandpasta’s, chemisch-synthetische E-nummers (voedingsadditieven), gist en dergelijke. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul

  • Frank

    20 oktober 2014

    Ik krijg aften als ik iets gegeten heb waar appel in zit verwerkt. Zelfs appelextract in snoep.

  • Mar

    6 juli 2014

    Ik krijg aften voornamelijk van histamine bevattend voedsel zoals chocolade, tomaten (voornamelijk rauw), aardbeien en mandarijnen. Als ik deze voedingsmiddelen laat staan heb ik ze veel minder. Daarnaast poets ik met Zendium en slik ik vitamine B-complex. Aften zijn erg rot, maar helaas bestaat er geen wondermiddel. Spoelen met waterstofperoxide helpt bij mij nog het beste. Let vooral op de voedingsmiddelen waar je op reageert en vermijd deze…

  • Charity

    14 juni 2014

    Mijn naam is Charity en ik ben 27 jaar. Bij mij is de oorzaak tandpasta! Juist de tandpasta die zoveel schuimt. Ik gebruik nu alleen nog maar Zendium Classic. Andere alleen als ik aften heb, wat nauwelijks meer voorkomt. Toevallig nu wel eentje sinds 3 dagen op mijn tong; zo’n verschrikkelijke plek, tegen mijn kies aan! Ik denk dat die ook gepaard gaat met een lichte oorontsteking, want hij zit op de rechterzijde van mijn tong. En mijn rechter neusgat zit verstopt en ik heb verschrikkelijke oorpijn aan de rechterzijde. De oorzaak is een verminderde weerstand en omdat mijn tandpasta op was die van mijn zoontje en vriend gebruikt (Prodent Peutertandpasta en Power Gold). Ik had alles al geprobeerd: Paradontax, Elmex, Prodent, Aquafresh, maar al deze tandpasta’s veroorzaakten aften. Soms groot soms klein. Overigens nooit meer dan 3 tegelijk. Naast het feit dat ik denk dat dit de oorzaak was, had ik al een verminderde weerstand en lichtelijke schoolstress. De remedie? Zendium Sensitive, wat vreselijk prikt… En zoutoplossing in water wat overigens heel vies smaakt, maar niet prikt gek genoeg. Lidocaïnegel van de dokter hielp niet tegen de pijn. En ik heb vitamine B-complex gehaald, wat de weerstand verhoogt (overigens nog niet uitgeprobeerd). Elke 1e van de maand slik ik ook vitamine C. En voor de hooikoorts neem ik van A Vogel vitamine D4. En tegen de pijn (wat gelijk werkt) A Vogel vitamine D6 en gewoon paracetamol 2x ineens. Ik hoop dat dit geen twee weken aanhoudt, want het is verschrikkelijk pijnlijk. Sterkte allen met het uitzoeken van de oorzaak en de remedie!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.