Goede voornemens volhouden: 5 stappenplan

Mind · Door Ilse

De kerstboom staat bij de meeste mensen alweer… De plannen voor Oudjaar zijn gemaakt… En veel mensen hoeven nog maar enkele dagen te werken. Nog even en dan zullen we er allemaal aan moeten geloven: er zit alweer een heel jaar op en 2012 staat nu toch echt voor de deur!

De jaarwisseling gaat bij veel mensen gepaard met het maken van goede voornemens voor het komende jaar. In de praktijk verloopt het maken van goede voornemens vaak als volgt:

 

1: Je hebt fantastische ideeën en extreem goede voornemens om je leven te beteren gedurende het volgende jaar. Je bent helemaal klaar om je leven voorgoed te veranderen!
 2: Het nieuwe jaar breekt daadwerkelijk aan en je stort je vol overgave op je verbeterpunten.
 3: Het gaat na verloop van tijd op de een of andere manier niet zoals gepland. Je loopt tegen de spreekwoordelijke muur aan.
 4: Je bent terug bij af en zet je goede voornemens in de ijskast (totdat het volgende nieuwe jaar aanbreekt, ga terug naar stap 1.)

Laten we eerlijk zijn: deze vicieuze cirkel is eigenlijk best pijnlijk en het resultaat is vaak ronduit deprimerend. Vandaar dat je in dit artikel een 5 stappenplan vindt om op de juiste manier goede voornemens te maken en deze ook echt in de praktijk te brengen. Succes!

Stap 1: Goede voornemens maken

Oké, voordat je je goede voornemens überhaupt in de praktijk zou kunnen brengen, moet je ze natuurlijk eerst wel maken. Stap 1 is dus logisch: maak goede voornemens! Probeer dit op een rustig moment te doen. Je kans van slagen zal bijvoorbeeld vrij klein zijn als je op Oudejaarsavond om kwart voor 12 met een wijntje in je hand verkondigt minder te gaan drinken. Als je je goede voornemens echt wilt volhouden, dan moet je het wel serieus nemen. Ga er echt even goed voor zitten, pak pen en papier en schrijf je goede voornemens op. Klinkt dat als ontzettend veel moeite? Dan is het tijd voor een reality check: het volhouden van goede voornemens kost nog veel meer moeite dan pen en papier pakken.

Stap 2: Wees realistisch & maak het concreet

Als je eenmaal een idee hebt van wat jouw goede voornemens moeten worden, denk er dan nog eens heel kritisch over na. Als je echt wilt slagen, dan moet je wel realistisch zijn. De kans is bijvoorbeeld heel klein dat je binnen een paar maanden 20 kilo afvalt… En nooit meer een druppel alcohol aanraken houden de meeste mensen ook niet vol. Goede voornemens maken is super, maar de sleutel tot succes is het maken van voornemens die kans van slagen hebben. Maak ook niet te veel goede voornemens. Het gaat je bijvoorbeeld waarschijnlijk niet lukken om in 1 jaar 5 verschillende landen te bezoeken, je eigen bedrijf op te richten en een opleiding tot advocaat af te ronden.

Als je eenmaal reële voornemens hebt, dan is het tijd om ze concreet te maken. Hoe ga je je goede voornemens in de praktijk brengen? Stel, je wilt volgend jaar nieuwe mensen leren kennen, hoe ga je dat dan aanpakken? Schrijf dit ook op, dan wordt het direct een stuk concreter.

Stap 3: Breng je voornemens in de praktijk

Als het moment eenmaal daar is om je voornemens echt in de praktijk te gaan brengen, ga er dan ook voor de volle 100% voor. Een veel gemaakte fout m.b.t. goede voornemens is uitstelgedrag. Voorbeeld: “Oké, ik  ga gezond eten, maar 1 januari is natuurlijk nog een feestdag dus ik begin morgen wel… of in ieder geval na alle nieuwsjaarsborrels!”. Hak de knop door, ga ervoor en onderhandel niet met jezelf over het uitstellen van je goede voornemens. “Ik voel me nu even niet zo fijn” is ook geen goede reden om je goede voornemens niet vol te houden. Dat is juist een reden om er helemaal voor te gaan! Let op: als je realistische voornemens hebt, dan is het overigens ook veel eenvoudiger om ze in de praktijk te brengen. Neem als goed voornemen bijvoorbeeld niet “Ik ga he-le-maal geen suiker meer eten”, maar wel “Ik eet maximaal 1 product met suiker per dag.”.

Stap 4: Omgaan met tegenslag

Naar maar waar: vroeg of laat krijg je altijd te maken met tegenslag. Je hebt iedere donderdagavond een uurtje voor jezelf ingepland, maar dan wordt een familielid plotseling ziek en moet je op bezoek. Je gaat wekelijks hardlopen, maar dan is het buiten opeens enorm glad. Je eet gezond, maar dan kan je de verleiding van een stuk chocolade toch niet weerstaan.

Zie tegenslag nooit als reden om van je goede voornemens af te stappen. “Het is me niet gelukt om mijn voornemen vol te houden, dus laat ook allemaal maar!” is de ultieme reden waarom goede voornemens vaak mislukken. Zie tegenslag als onderdeel van het proces. Vallen en opstaan gaan nu eenmaal altijd samen. Lukt het een keertje niet, zie dat dan als reden om morgen extra hard je best te doen, en niet als excuus om te stoppen.

Stap 5: Goede voornemens volhouden & omzetten in gewoontes

Als je eenmaal bij deze stap bent belandt, dan mag je jezelf gerust een schouderklopje geven! Je zult merken dat je goede voornemens langzaamaan een gewoonte worden, en dat volhouden uiteindelijk steeds meer vanzelf gaat. Kijk regelmatig eens naar je lijstje met goede voornemens. Als er van een bepaald voornemen nog niet zoveel is gekomen, dan kun je er altijd alsnog werk van maken… Daar heb je echt geen jaarwisseling voor nodig. :)

Tot slot

Ik hoop dat bovenstaand stappenplan je helpt om je goede voornemens komend jaar ook echt in de praktijk te brengen en op langere termijn vol te houden. Om je op weg te helpen met stap 1 kun je via onderstaande poll laten weten wat jouw goede voornemen is… Meerdere opties zijn toegestaan. :) Veel succes!

Goede voornemens voordat het nieuwe jaar begint…

Kerstmis en Sinterklaas zijn voorbij, maar er zijn nog genoeg feestjes over om veel te veel te eten… Denk maar eens aan oudejaarsavond (evenals oudejaarsnacht) en de vele nieuwjaarsborrels op school of werk en nieuwjaarsfeestjes met familie en/of vrienden. En aangezien voor veel mensen het nieuwe jaar met goede voornemens begint, is het misschien tijd om iets eerder te beginnen met die goede voornemens?

Goede voornemens: vooruit plannen + vooruit denken

Voor iedereen met een pondje méér komen er weer lastige tijden aan. De kruidnoten met of zonder chocolade liggen weer in de winkel (in augustus al, trouwens)… En voorzichtig aan denken we alweer aan de gezellige lampjes die onze kerstboom verlichten. En een gezellig (maar calorierijk) kerstdiner kan natuurlijk nier ontbreken. Hoe dan ook zal het niet lang meer duren voordat Last Christmas van Wham! weer te horen is op de radio *zucht*. En voordat je het weet, sta je met een glas champagne en een oliebol te genieten van het vuurwerk.

Gezien de titel van dit artikel zul je ongetwijfeld denken: ‘Ga je nu écht vertellen dat we NU AL moeten beginnen met diëten!?’. Het antwoord is “Nee, dat hoeft niet!” :) Ik snap heus wel dat je geen zin hebt om van alles te laten staan gedurende de komende weken. Geheelonthouding tijdens de feestdagen zou een vorm van marteling zijn voor zo’n beetje ieder van ons. Wel een ander voorstel, en dan vooral voor iedereen die weinig tot niet aan lichaamsbeweging doet… Ik stel het volgende voor: begin met ten minste 3 keer per week 3 kwartier tot een uur te wandelen:

  • Je wordt er niet heel erg moe van (in verhouding tot zwaar sporten)
  • Je voelt je fitter en verbrand meer calorieën dan op de bank zittend
  • Je komt tot de conclusie dat het in de herfst niet altijd regent

Even een ommetje maken, doet echt wonderen! En je legt een goede basis om je goede voornemens voor het komende jaar beter vol te kunnen houden. Wat vooral belangrijk is: je went aan het gevoel om meerdere keren per week in actie te komen. Na drie weken zul je zien dat het een gewoonte wordt, zeker als je op vaste dagen en vaste tijden een wandeling maakt. Hierbij een paar aanvullende voorneem-tips:

1. Vooruit plannen voor nieuwe jaar

Het is belangrijk om vooruit te plannen. Bijvoorbeeld: als je weet dat er oliebollen op je staan te wachten op oudejaarsavond, eet dan oudejaarsdag een beetje slimmer door minder calorierijk voedsel te eten.

Eet op oudejaarsdag dus veel groenten, fruit en volkorenproducten en drink overwegend water en (groene thee), en zo nu en dan een kop zwarte koffie als je daarvan houdt.

2. Minder alcohol; meer water

Drink bovendien minder alcohol, want alcohol levert méér calorieën per gram dan koolhydraten en eiwitten en bijna net zoveel als vet!  Neem dus met regelmaat een glas water; daar zitten 0 calorieën in. En water is tijdens de feestdagen nog goed om een kater te voorkomen ook! Goede tip voor het oude, maar ook voor het nieuwe jaar!

3. Linksom of rechtsom

Een ander leuk trucje is je glas op oudejaarsavond in je linkerhand houden als je rechts bent, en in je rechterhand als je links bent. Het is namelijk bewezen dat je dan minder drinkt. :P

Heb jij je ook dit jaar weer voorgenomen om af te vallen? Wat is er afgelopen jaar van terecht gekomen en hoe ga je het aankomend jaar aanpakken? Deel jouw opvattingen, bevindingen en goede voornemens in een reactie hieronder!

Goede + slechte voornemens…

Aan het begin van ieder nieuw jaar worden er weer talloze “goede” voornemens gemaakt. Maar als men al iets met nieuwjaarsvoornemens doet, dan is dat doorgaans van korte duur. (bron) Toch kan het een hele goede eigenschap zijn om uitdagende doelen te stellen. De truc is alleen om voornemens en doelstellingen op de juiste manier in de praktijk te brengen en bovendien vol te houden…

1. Voornemens concreet maken

Zij die doelen stellen hebben meer kans op succes. Zonder concreet doel kun je namelijk geen gerichte plannen maken en ontbreekt het de meesten aan richting en efficiëntie. Je moet dus duidelijk voor ogen hebben WAT je wilt bereiken!

Tip: “Dun zijn” is geen concreet voornemen; binnen 8 weken 4 centimeter (in omtrek) aan heupvet verbranden wel!

2. Voornemens opdelen

Het duurt waarschijnlijk een flinke tijd voordat je je ultieme doel zult hebben bereikt, en daarom zul je het op den duur uit het oog verliezen. Het is daarom noodzakelijk om een langetermijnproject op te delen in kortetermijndoelstellingen. Hierbij valt te denken aan:

  • ½ kilo afvallen per week
  • 1 centimeter afslanken per 2 weken

Op papier ziet het er misschien niet erg indrukwekkend uit, maar een halve kilo per week is maar liefst 26 kilo op jaarbasis!

Tip: grote doelstellingen zijn moeilijk te omvatten en werken zodoende demotiverend. Kleine doelstellingen daarentegen, zijn makkelijk te behappen en werken zodoende stimulerend!

3. Middelen & methodes

Als je exact voor ogen hebt welk doel je wilt bereiken, dan moet je vervolgens de middelen en methodes op een rijtje zetten. Wat moet ik doen om mijn doel te bereiken en welke middelen heb ik daarbij nodig? Hierbij enkele voorbeelden:

  • Maandagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur 16 kilometer op de crosstrainer.
  • Hooguit twee ongezonde snacks (snoep, koek, ijs etc.) per week.
  • Minstens 6 dagen per week een gezonde avondmaaltijd (dus geen fastfood).
  • Frisdranken inwisselen voor water en (groene) thee.
  • Etc. etc. etc.

4. Van dag tot dag

Je bereikt niks met uitstellen en terugkijken. Wat je gisteren, eergisteren of vorige week wel en niet hebt gedaan is niet langer relevant. En wat je morgen, overmorgen of volgende week van plan bent evenmin. Het gaat erom wat je VANDAAG doet.

Hey, hallo, december is nog niet begonnen!

Hoewel het assortiment in de supermarkt anders doet vermoeden (pepernoten in augustus, et cetera) is het nog geen december hoor! Het was deze week belachelijk rustig in de sportschool en ook het aantal bezoekers van een paar gezondheidswebsites waar ik voor schrijf neemt behoorlijk af omdat de laatste tijd steeds minder wordt gezocht naar onderwerpen die met gezondheid te maken hebben.

Het lijkt wel alsof het streven naar gezond leven en een ideaal gewicht met de zomerzon is verdwenen. Ik snap dat het minder leuk is om bijvoorbeeld naar de sportschool te gaan als het regent, maar door je lichaam al vanaf oktober te verwaarlozen, creëer je wel veel sneller een winterdepressie (om het vervolgens af te schuiven op een tekort aan zonlicht).

Om nog maar niet te spreken over de extra inzet die je (natuurlijk) vanaf januari moet doen om de eindejaarskilo’s kwijt te raken. Prima als je goede voornemens hebt voor die periode, maar zoals de kaasfabrikant zegt: wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Dus daarom deze wake-up-call voor iedereen die al eet en drinkt alsof het december is, het is nog geen december! Hup hup hou je tenminste nog even aan een gematigd dieet en regelmatig bewegen voor het december is, want de kilo’s van de daadwerkelijke maand december zijn al moeilijk genoeg om kwijt te raken.

Heb jij goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar en lukt het je tot nu toe om deze na te leven?

3 comments


  • Janita

    30 december 2011

    Awesome Supernatural-animations! Maarre, meerdere opties zijn dus blijkbaar niet mogelijk want ik krijg een pop-upje dat zegt dat ik er maar eentje mag kiezen. :(

    • Sabrina (Redactie)

      31 december 2011

      De techniek van tegenwoordig! ;-) Mijn goede voornemen voor 2012 wordt dan maar om die technische fout te verhelpen. :)

  • Paul

    22 december 2011

    Ik wil meer spieren kweken met de hoeveelheid krachttraining die ik momenteel al wekelijks doe. Ik ben al enigszins op de goede weg, misschien dat ik op den duur nog wat meer cardio inruil voor krachttraining. Leuk artikel en geniale Pooh-animatie!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.