Veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven een kinderwens. Alvorens je daadwerkelijk zwanger wordt, is het verstandig c.q. noodzakelijk om een aantal stappen te doorlopen. Hieronder lees je meer over een stappenplan voor als je zwanger wilt worden…

Praktische gevolgen van een kinderwens…

Het is allereerst aan te raden om je kinderwens goed te overdenken. Sta niet alleen stil bij de voordelen, maar ook bij de nadelen. Waarom wil je eigenlijk kinderen? Hoe verwacht je dat het ouderschap zal zijn? Wat voor ideeën heb je over de opvoeding? Het is goed om hier bewust bij stil te staan en dit samen met je partner te bespreken. Sta ook stil bij de praktische gevolgen. Hebben jullie voldoende ruimte, geld en tijd voor een kind? En kun je een kind een veilige en stabiele leefomgeving bieden?

Met ouderschapswens naar huisarts

Soms is het verstandig om je huisarts te raadplegen over je kinderwens. Mocht je vragen hebben over zwanger worden, dan is het sowieso raadzaam om een afspraak te maken. Ook kun je door de huisarts een algemene gezondheidscheck laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat jullie medisch gezien klaar zijn voor een zwangerschap. Het is tevens aan te raden om met de huisarts te overleggen indien er chronische en/of erfelijke ziektes in jullie familie voorkomen die overgedragen kunnen worden op je toekomstige kinderen.

Kinderwens = stoppen met anticonceptie

kinderwens ouderschapswensOm kinderen te kunnen krijgen dien je vanzelfsprekend te stoppen met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Met bepaalde anticonceptiemiddelen kun je per direct stoppen als je een kinderwens hebt. Zo kun je bijvoorbeeld simpelweg geen condoom meer gebruiken. Bepaalde andere anticonceptiemiddelen zijn niet direct uitgewerkt. Bij de pil kan het bijvoorbeeld tot een jaar duren alvorens je normale menstruatiecyclus (en daarmee vruchtbaarheid) weer op gang komt. Hier lees je meer over stoppen met de pil en zwanger worden.

Kinderwens: eisprong & vruchtbaarheid

Sommige vrouwen met een kinderwens raken vrijwel direct zwanger, anderen moeten er beduidend meer moeite voor doen. Mocht je niet direct zwanger raken, verdiep je dan eens in de eisprong en vruchtbaarheid. Een vrouw kan namelijk niet op ieder willekeurig moment zwanger raken. Het bepalen van je vruchtbare dagen kan je enorm helpen om zwanger te worden.

Heb jij een kinderwens? Deel hieronder jouw ervaringen, opvattingen en bevindingen ten aanzien van jouw toekomstige ouderschap!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.