• Naam: Anja
  • Leeftijd: 33 jaar
  • Lengte: 1,60 meter
  • Voormalig gewicht: 120 kilo
  • Huidig gewicht: 75 kilo
  • Afgevallen: 45 kilo

Hieronder vind je het dieet verhaal van Anja, een jongedame van 33 jaar en 75 kilogram. Voorheen woog zij meer, véél meer…

Wat was de oorzaak van je gewichtstoename in het verleden?

Op de basisschool werd het al snel duidelijk dat ik een dikkertje was. Ik had een stevige lichaamsbouw en bolle kaakjes. Opgroeien is moeilijk als je wat dikker bent.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn zus haar vormsel vierde. Ik was 10 jaar oud en paste al niet meer in de kleren die bestemd waren voor mijn leeftijd. Mijn moeder nam me daarom mee naar een kleermaker en ik werd in een spuuglelijk jurkje gegoten. Ik haatte het, maar besefte goed genoeg dat ik geen andere keuze had.

Ik eet van jongs af aan graag, maar ben nooit een emotionele eter geweest. Ik at veel omdat ik hield van eten; in slechte, stressvolle en spannende tijden verloor ik juist mijn eetlust en zodoende ook kilo’s. Mijn overgewicht is simpelweg ontstaan omdat ik niet verantwoord genoeg omging met eten.

Waarom ben je begonnen met afvallen?

Rond mijn 15e bereikte ik de mijlpaal van 80 kilo. Toen ik mijn eerste man leerde kennen woog ik 100 kilogram en tijdens mijn eerste bruiloft 120. De kilo’s slopen er één voor één aan, en toen ik aan de max van mijn weegschaal zat, kreeg ik nog altijd niet de “klik” om er iets aan te doen. Mijn eerste huwelijk liep door omstandigheden al snel op de klippen en ik verloor 25 kilo, puur door de stress en miserie van het scheidingsproces.

Toen ik mijn tweede man leerde kennen, woog ik 100 kilo. Ik wist dat ook hij me wou om wie ik was; niet om hoe ik eruitzag. We bekommerden ons allebei niet om mijn lichaamsgewicht en ik herviel dan ook al snel weer in mijn oude, vertrouwde eetgewoonten. Mijn kleren maakten langzaamaan weer plaats voor grotere maten.

Op de dag van mijn tweede huwelijk –vijf jaar na mijn eerste– woog ik opnieuw 120 kilogram. Mijn outfit kwam van Marca, daar verkochten ze extreem grote maten. De blouse waarin ik trouwde was maatje 58. Ik word er nog altijd niet goed van als ik eraan terugdenk. Enkele jaren gingen voorbij en in 2008 liep ook mijn tweede huwelijk muurvast, waardoor ik 20 kilo afviel.

Toen ik mijn huidige vriend leerde kennen, woog ik minder dan 100 kilo. Toen we een relatie aanknoopten was ook hij ervan op de hoogte dat ik geen slanke deerne was. Zoals eerder in de cyclus, liet ik me weer gaan, en halfweg 2010 piekte de weegschaal weer rond de 110 kilo.

Eind 2010 ontstonden verregaande financiële problemen. Onze gezamenlijke werkgever betaalde ons uiteindelijk geen cent loon uit voor 4 maanden arbeid. We namen allebei ontslag, maar daarmee heb je nog geen geld om brood op de plank te brengen. Daar sta je dan als gezin met 3 kinderen; de kinderbijslag werd ons enige vaste gegeven…

Hoe ben je uiteindelijk afgevallen?

Uit financiële noodzaak ging ik veel minder eten en bovendien veel magerder koken. Bovendien ben ik ben mezelf gaan wegcijferen. Ik stond erop dat mijn kinderen hun maaltijden en tussendoortjes kregen, maar mama kon wel een tijdje met minder rondkomen. Deze situatie bleek uiteindelijk positief uit te pakken voor mijn lichaamsgewicht. De eerste kilo’s zijn er werkelijk waar afgevlogen; voordat ik het wist stond de wijzer op 100 kilogram.

Toen het financieel weer wat beter begon te gaan, werd de verleiding groter om meer te eten, maar dat deed ik niet. De klik was gemaakt; de trend gezet. De volgende 10 kilo waren er dan ook redelijk snel af en 90 kilogram op de weegschaalsprak me wel aan. Na een jaartje was het bezuinigen en honger lijden over; de stress werd minder en de rekeningen konden weer vlotjes betaald worden. De klik bleef echter: ik vond het heerlijk om in mooiere kleren te passen en op een andere manier te worden bekeken als ik over straat liep!

Ik ben nog steeds verantwoord bezig met eten en inmiddels weeg ik 75 kilogram.

Wat heb je geleerd tijdens het afvallen?

Ik heb veel geleerd gedurende mijn slechtere tijden. Mijn belangrijkste les is dat je lichaam ook kan functioneren met minder, véél minder. Het drastisch minderen van de hoeveelheid suiker en vet in mijn voeding was al voldoende om vele kilo’s kwijt te raken… Zonder daarbij te hoeven bewegen!

Ook portiegrootte wat betreft snacks speelt een belangrijke rol bij gewichtsbeheersing. In plaats van achter de tv te ploffen met een hele zak chips, neem ik nu kleine porties van 25 à 30 gram. Ik neem canderel in de koffie in plaats van suikerklontjes en gebruik andere vetstoffen om mee te bakken. Het helpt echt!

Tot slot

Ik ben op deze manier reeds 50 kilo kwijtgeraakt en schommel nu rond de 75 kilo. Vroeger had ik maatje 58, tegenwoordig pas ik in een 40/42. Ik heb een streefgewicht van 70 kilo. Mijn vriend vindt me namelijk mooi en sexy en wil geen rietstengel beet hoeven pakken. Voor hem ben ik nu al ideaal om te knuffelen en mee te pronken.

Wat vind jij van Anja’s dieetverhaal? Laat hieronder je reactie achter! Wil  ook jij je dieetverhaal delen met andere lezers? Stuur dan een berichtje via het contactformulier.

2 Reacties

  1. Hoi Laura, Ik spreek in mijn verhaal over een tijdspanne van toch wel om en nabij de 2 jaar hoor, van december 2010 tot heden. ik ben nog steeds aan ’t “diëten” en let vooral op niet te veel vetten, suikers of zelfs veel zetmelen. Die zetten zich bij mij namelijk redelijk snel weer op mijn heupen. ook i.p.v. wit brood meergranenbrood. in principe kost zo’n brood evenveel bij de bakker maar je hebt genoeg aan 2 sneetjes i.p.v. er 4 of zo te kunnen eten omdat het vaster is. Als we uit gaan eten, zal ik eerder voor pasta, salade of puree kiezen i.p.v. frietjes, kroketjes… En magere vlees/vis/gevogelte gerechten.

  2. Superknap hoor Anja! Ik ben wel heel benieuwd naar wat je dan zoal hebt gegeten tijdens je dieet en wat je zoal hebt laten staan. En zijn er dingen die je juist extra veel hebt gegeten? En hoe snel viel je ongeveer af per week/maand? In ieder geval een inspirerend verhaal!

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.