Algemene info

  • Naam: Bert B.
  • Leeftijd: 42 jaar
  • Lengte: 1,78 meter
  • Voormalig gewicht: 148 kilo
  • Huidig gewicht: 96 kilo
  • Afgevallen: 52 kilo

Wat was de oorzaak van je gewichtstoename in het verleden?

Ik ben in het verleden geleidelijk aan aangekomen; de kilo’s slopen er beetje bij beetje aan. Een expliciete reden voor mijn gewichtstoename kan ik niet noemen. Ik at niet extreem veel of extreem ongezond en ben ook nooit een emotionele eter geweest.

Wel heb ik veel zittend werk gedaan; en ik reisde er per openbaar vervoer naartoe, waardoor mijn dagindeling erg passief was. Bovendien at ik met aanzienlijke regelmaat op de stations waar ik instapte, uitstapte en overstapte. De eettentjes op stations zijn niet per definitie ongezond, maar het overgrote merendeel bestaat uit typische vette hap: junkfood.

Waarom ben je begonnen met afvallen?

Ik had geen specifieke drijfveer om te beginnen met afvallen. Ik vond mezelf eenvoudigweg te zwaar. Overtollige kilo’s zijn nu eenmaal niet praktisch en bovendien slecht voor je gezondheid. Om die reden besloot ik mijn uiterlijk onder handen te nemen.

Hoe ben je uiteindelijk afgevallen?

Ik ben gestopt met het eten van vetrijke voedingsmiddelen. Bovendien ben ik heel erg gaan letten op suikers en zo veel mogelijk suikervrij gaan eten. In principe eet ik “normale” dingen, maar voornamelijk mager. Hierbij kun je denken aan 20+ kaas, runderrookvlees en kipfilet. Bovendien ben ik dagelijks 40 kilometer gaan fietsen.

Dankzij deze leefstijlveranderingen ben ik al 52 kilo kwijtgeraakt; op mijn hoogtepunt woog ik 148 kilo; momenteel weeg ik 96 kilo en ik ben nog altijd dalende.

Wat heb je geleerd tijdens het afvallen?

Nu ik er achteraf op terugkijk ben ik ervan overtuigd dat lichaamsbeweging de belangrijkste factor is voor afslanksucces: langer dan 45 minuten per dag sporten! En verder “normaal”, maar gematigd eten. Het moeilijkste aan afvallen vond ik de onzekerheid: “Gaat het me lukken; raak ik die kilo’s ooit kwijt?”… Ik stop overigens niet met afvallen. Ik wil lekker blijven fietsen en uiteindelijk 80 kilo wegen. Het schrappen van vet en suiker helpt daarbij enorm.

Heb je tips voor andere mensen die willen afvallen?

Mijn belangrijkste tip voor mensen die willen afvallen is als volgt: zoek een bewegingsactiviteit die je allereerst leuk vindt. Iets wat je leuk vindt, houd je namelijk lang vol, en volhouden is heel erg belangrijk bij afvallen. Maar kies wél voor iets waarvan je moe kunt worden: fietsen, lopen, zwemmen etc. Een stukje wandelen is niet intensief genoeg.

Wat vind jij van Bert zijn dieetverhaal? Laat hieronder van je horen middels een reactie. Wil jij ook je dieetverhaal delen met lotgenoten? Stuur dan een berichtje via het contactformulier.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.