Atkins dieet

Naam: Atkins dieet
Dieetsoort: Koolhydraatarm dieet / Eiwit dieet
Aantal calorieën per dag: +/- 1800 tot 2000 kcal.
Caloriewaarde:

 • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
 • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
 • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
 • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
 • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

Atkins dieet – In het kort

Het Atkins dieet dankt zijn naam aan de Amerikaanse cardioloog Dr. Atkins, die zijn dieet uiteenzette in zijn boeken ‘Dr. Atkins’ Diet Revolution’ (1972) en ‘Dr. Atkins’ New Diet Revolution’ (2002). Het dieet werd samengesteld op basis van een wetenschappelijk artikel uit ‘Journal of the American Medical Association’ en is in eerste instantie bedoeld voor het behoud van een gezond gewicht en een gezonde leefstijl. Het dieet is dus niet noodzakelijkerwijs bedoeld voor afvallen en gewichtsverlies. Binnen het Atkins dieet, dient de inname van geraffineerde en gemodificeerde koolhydraten (o.a. suikers en meel) sterk te worden beperkt, zodat het insulineniveau en de bloedsuikerspiegel stabiel blijven.

Atkins dieet – Voedingsschema en richtlijnen

Het Atkins dieet werkt niet met een vast voedingsstramien, maar met 4 fasen. Deze fasen zien er als volgt uit:

 • Fase 1 (+/-14 dagen): Max. 20 gr. koolhydraten per dag. Onbeperkt vetten en eiwitten (vlees, vis, eieren, kaas, salades etc.). Geen fruit, aardappels, granen, brood, koffie en alcohol.
 • Fase 2: Zie fase 1… Wekelijks het dagrantsoen verhogen met 5 gram koolhydraten. Deze fase stopt wanneer je 5 kg van je streefgewicht bent verwijderd.
 • Fase 3: Zie fase 2. Je mag meer koolhydraten nuttigen, tot het moment waarop je merkt dat je je streefgewicht hebt bereikt.
 • Fase 4 (levenslang): Zie fase 3. Je mag meer koolhydraten nuttigen en vrijwel alles weer eten, zolang het lichaamsgewicht maar gelijk blijft. Suikers blijven verboden.

Atkins dieet  – Belangrijkste voedingsmiddelen

De belangrijkste levensmiddelen die thuishoren in het Atkins dieet zijn:

 • Gevogelte
 • Vlees
 • Vis
 • Kaas
 • Boter
 • Eieren

Atkins Dieet – Tot slot

Dr. Atkins wordt wereldwijd geprezen door zowel aanhangers als dieetcritici. Toch is het Atkins dieet niet onomstreden. Zo is nooit bewezen dat Atkins je BMI doet dalen. Er wordt zelfs beweerd dat je helemaal geen vet, maar enkel vocht verliest.

Andere koolhydraatarme diëten

1 Dag Dieet
13 Dagen Dieet
3 Dagen Dieet
4 Dagen Dieet
Be In Shape dieet
GI dieet
Low Carb Dieet
South Beach dieet
Streep Je Slank dieet
Turbo Low Carb Dieet
Vetvrij dieet
Vitalinea Dieet
Weet Hoe Je Eet dieet

7 Reacties

 1. Ik ben sinds 10 januari bezig met een koolhydraat arme dieet. De eerste twee weken bevielen mij prima en ik viel goed af. Ik deed inspiratie op aan het weekmenu van Atkins en smaakte goed. Al krijg ik inmiddels last van mijn maag na het eten van een ei of omelet. Echter heb ik sinds een dikke week enorme spierpijn over heel mijn lijf en mijn benen zijn enorm vermoeid, als ik bovenaan een trap kom zijn ze slap en verzuurd lijkt het wel. Ik kan niet normaal ergens in knijpen of de spieren in mijn armen doen pijn. Verder ben ik zelf ook erg moe ondanks dat ik vroeg naar bed ga en goed slaap. Ik slik er dagelijks mulivitamine & mineralen (Centrum) bij en een zakje Magnesium 400 forte van Lucovitaal. Omdat ik me gewoonweg niet goed voel en niet goed functioneer, begin ik me nu dan ook wel een echt zorgen te maken, want dit lijkt mij geen gezonde situatie. Wel zou ik er graag nog zo’n drie a vier kilo kwijt willen raken. Ik mag graag sporten, maar zoals mijn lijf nu is durf ik dat niet eens aan. Iemand enig idee wat ik hier mee aan moet? Verder is het mij onduidelijk of een koolhydraat arm dieet het cholesterol nu juist wel of juist niet verlaagd. Er is nogal wat verschil hierover op internet. Ik ben een vrouw van net 50 en buiten iets wat cholesterol, verder naar mijn weten gezond.

 2. die tot slot van het dieet !de eerste dagen is vochtverlies zoals met elk dieet .mensen die hiermee 30 tot 50 kg en nog veel meer verliezen ,verliezen wel echt vet !!! en hun bmi zakt van soms meer dan —45 —naar een redelijke gezonder minder dan 30 bmi ,waar halen jullie die nonsens ,kijk eens op de Atkins forms daar lees je andere dingen van mensen die er mee bezig zijn ,ik ken er zo een paar persoonlijk , van 150 kg naar onder de 100 is niet zeldzaam .en zeker niet ongezonder dan al die extra kgs meesleuren.

 3. dieet werk goed maar het gaat nu niet meer zo als ik wil ik gebruik nu het VP3 dieet iemand ervaring mee?

  • geen idee ,ik ben eens gaan kijken op google ,lijkt me wel nogal duur ,misschien is het in de aard van een proteine dieet in pakjes vorm ,sommige kennissen halen daar goede resultaten mee ,op voorwaarde dat ze het goed blijven volgen en ook goed afbouwen ,moet bij elk dieet ook ;Atkins of men krijgt jojo effect .en bij elk dieet krijg je tussendoor wel eens dat je enkele dagen of zelfs weken stilstaan ,volhouden , daarna ga je weer kgs verliezen .

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.