Het idee achter het bloedgroepdieet is dat jouw bloedgroep een indicatie geeft van welke prehistorische groep mensen je –genetisch gezien– afkomstig bent. Op basis daarvan weet je welke voeding goed voor je is en welke voedingsstoffen jouw lichaam juist minder goed kan verwerken…

  • Bloedgroep O –genetisch gezien de oudste bloedgroep– zou dan volgens het bloedgroepdieet betekenen dat je elke dag vlees moet eten, omdat de oudste soorten mensen jagers & verzamelaars waren.
  • Mensen met bloedgroep A zijn volgens het bloedgroepdieet afkomstig van agrarische culturen, en zouden daarom zoveel mogelijk vegetarisch moeten eten.

Het bloedgroepdieet klinkt qua theorie raar, en dat is het in feite ook. Toch heeft je bloedgroep wel enige invloed op je gezondheid. (bron) Zo is bekend dat mensen met bloedgroep O en Rh+ een grotere kans hebben op maagzweren. (bron + bron) En O vermindert juist het risico op hartklachten (bron)… Ook voedselallergieën en voedselintoleranties zijn mogelijkerwijs gerelateerd aan bloedgroepen. (bron + bron) Toch is er geen énkel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat je je voedingspatroon zou moeten afstemmen op je bloedgroep…

Het nauwgezet volgen van het bloedgroepdieet kán er in theorie zelfs voor zorgen dat je véél belangrijke / essentiële voedingsstoffen misloopt. Het is dan ook geenszins raadzaam of gezondheidsbevorderlijk om het bloedgroepdieet te volgen. Niet in het minst omdat de theorie achter dit dieet op zijn zachtst gezegd twijfelachtig is. (bron + bron)

Kortom: maak je vooral druk om je bloedgroep als je een bloedtransfusie nodig hebt, maar niet als je in de supermarkt staat om je wekelijkse boodschappen te doen…

Wat is een bloedgroep?

Op rode bloedcellen bevinden zich eiwitten die niet bij iedereen hetzelfde zijn… Als twee personen verschillende eiwitten op hun rode bloedcellen hebben zitten, dan hebben ze verschillende bloedgroepen. Heb je bloedgroep A, dan heb je A-eiwitten op je rode bloedcellen zitten. Bij iemand met bloedgroep B bevinden zich B-eiwitten op de rode bloedcellen. Zijn zowel eiwit A als eiwit B op je rode bloedcellen aanwezig, dan heb je bloedgroep AB. Dan zijn er óók nog mensen met de bloedgroep O; bij hen zit géén eiwit A en géén eiwit B op de bloedcellen.

Al met al is een bloedgroep een classificatie die de aanwezigheid of afwezigheid van bepaalde typen eiwitten c.q. antistoffen en bepaalde overgeërfde antigenische substanties c.q. mutaties op de rode bloedlichamen uitdrukt. Er zijn héél veel verschillende bloedgroepen; vooralsnog zijn er zo’n 35 verschillende bloedtypen ontdekt. (bron) In de dagelijkse praktijk gaat het om de bloedgroepen A, B, AB, O en het rhesus (D)-kenmerk; positief óf negatief. Dit levert 8 primaire bloedgroepen op, namelijk (bron):

  • A+ (A-positief)
  • A- (A-negatief)
  • B+ (B-positief)
  • B- (B-negatief)
  • AB+ (AB-positief)
  • AB- (AB-negatief)
  • O+ (O-positief)
  • O- (O-negatief)

De bloedgroepen O en A komen van deze acht het vaakst voor; AB komt het minst vaak voor…

Diëten op basis van bloedgroep

Een bloedgroepdieet wordt volledig gebaseerd op jouw persoonlijke / individuele bloedgroep. Tot nog toe heb je een appart bloedgroepdieet voor mensen met bloedgroep A, bloedgroep AB, bloedgroep B en bloedgroep O. Het idee achter deze bloedgroepdiëten is dat er voor iedere bloedgroep positieve (gezondheidsbevorderende) en negatieve (gezondheidsondermijnende) voedingsmiddelen bestaan. Door het nuttigen van de juiste voedingsmiddelen en het mijden van bloedgroepspecifieke antinutriënten zou je –althans, volgens de bedenkers van het bloedgroepdieet– de volgende aspecten van je gezondheid kunnen verbeteren:

  • Stofwisseling / metabolisme & vetverbranding
  • Lichaamsgewicht en lichaamsvetpercentage
  • Immuunsysteem

Achtergrond van het bloedgroepdieet

Het oorspronkelijke bloedgroepdieetregime werd niet bedacht door neuropathisch / holistisch arts Dr. Peter d’Adamo in 1996… Maar zijn boek ‘Eat Right 4 Your Type’ werd wél een gigantisch succes, verkocht miljoenen kopieën in 60 verschillende talen en stond op de New York Times Bestseller-lijst. Dit specifieke bloedgroepdieet is –in ieder geval commercieel gezien– dan ook het meest populaire en succesvolle onder de verschillende bloedtypediëten.

De belangrijkste claim in het boek is dat het optimale dieet –van wie dan ook– staat óf valt bij diens ‘ABO-bloedgroep’. Iedere bloedgroep zou bepaalde genetische eigenschappen van vroegere voorouders representeren, waaronder ook het dieet waar men op gedijde. Dit is wat iedere bloedgroep volgens Dr. Peter d’Adamo zou moeten eten:

  • Bloedtype A (de ‘agrariër’ of ‘bebouwer’): een plantenrijk dieet, volkomen vrij van ’toxisch’ rood vlees; het benadert grotendeels een vegetarisch dieet.
  • Groep B (de ‘nomade’): je kunt de meeste planten en de meeste vleessoorten eten (behalve kip en varken), evenals zuivel; je moet tarwe, mais, linzen, tomaten en enkele andere voedingsmiddelen zien te mijden.
  • Type AB (de ‘enigma’): een mix van E en B; voedingswaren omhelzen zeevruchten, tofoe, zuivel, bonen en granen; kidneybonen, mais, rund en kip dienen te worden gemeden.
  • Bloedgroep O (de ‘jager’): een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet, grotendeels gebaseerd op vlees, vis, gevogelte en enkele vruchten en groenten; weinig granen, peulvruchten en zuivel. Lijkt op het ‘Paleo Dieet’…

De exacte inhoud van de bloedgroepdiëten is logischerwijs auteursrechtelijk; voor de exacte regels en richtlijnen dien je dan ook het boek ‘Eat Right 4 Your Type’ te lezen.

Lectines…

De theorie achter het bloedgroepdieet is gebaseerd op het idee dat naarmate volkeren zich anno 50.000 voor Christus vanuit de Savannen over het aardoppervlak verspreidden, de universele bloedgroep zich langzaamaan aanpaste aan het leefpatroon, beweegpatroon en voedingspatroon van bepaalde ‘bevolkingsgroepen’. Zodoende ontstonden uiteindelijk meerdere verschillende bloedgroepen… Wanneer men het voedingspatroon niet aanpast diens bloedgroep zou men het eigen lichaam onnodig zwaar belasten, hetgeen weer tot allerhande gezondheidsaandoeningen zou leiden.

Het bloedgroepdieet gaat uit van de veronderstelling dat iemands bloedgroep bepalend is voor het al dan niet verdragen van bepaalde voedingsstoffen. En dan met name zogenaamde lectines: een bepaald type complexe (glyco)proteïnes. Volgens d’Adamo zou met name het vermogen om lectines te verwerken sterk per bloedgroep verschillen . Lectines zijn eiwitten die voorkomen in met name granen en peulvruchten. Deze lectines zouden verantwoordelijk zijn voor het samenklonteren (‘agglutinatie’) van rode bloedcellen. Elk lectinetype zou het gemunt hebben op een ander bloedgroeptype. Hier zijn overigens enkele verkennende aanwijzingen voor (bron), maar het overgrote merendeel van alle lectines reageert toch echt op álle bloedgroepen (bron)…

Sowieso doet d’Adamo aannames in zijn boek die tegen de feiten indruisen. Zo gaat d’Adamo er onterecht van uit dat bloedgroep O de oudste bloedgroep is, maar in werkelijkheid is dit bloedgroep A. Bovendien is er totaal geen wetenschappelijke draagkracht voor een connectie tussen bloedgroep enerzijds en voedingspatroon anderzijds. Bloedgroepen hebben al met al weinig tot niets te maken met de biochemie van voedingsstoffen. Het hele verband tussen lectines enerzijds en bloedgroepen anderzijds zou weleens totaal irrelevant kunnen zijn. (bron + bron + bron)

Hierbij een opsomming van de voordelen en nadelen van dieten die zijn gebaseerd 0p iemands bloedgroep…

1. Voordelen dieet op basis van bloedgroep

Een dieet op basis van je bloedgroep omschrijft duidelijk wat je wel en niet dient te eten. Er zijn inmiddels meerdere boeken geschreven over bloedgroepdiëten en er zijn zelfs receptenboeken verkrijgbaar met recepten die specifiek bij jouw bloedgroep zouden passen. Mocht je niet weten welke bloedgroep je hebt, dan kun je dit eenvoudig laten onderzoeken bij je huisarts.

2. Nadelen dieet op basis van bloedgroep

Bloedgroepdiëten geven algemene richtlijnen over de juiste voeding voor jouw bloedgroep. Je zult dit vervolgens zélf in de praktijk moeten brengen. Er bestaat voldoende documentatie over de bloedgroepdiëten –waarvan ‘Eat Right 4 Your (Blood) Type’ wellicht het bekendst is– maar je zult je er dus wel in moeten verdiepen. Het volgen van een bloedgroepdieet kan lastig zijn als je je maaltijden gebruikt met anderen, bijvoorbeeld met het hele gezin. Als iedereen een andere bloedgroep heeft, zul je namelijk voor ieder een afzonderlijke maaltijd moeten bereiden.

Afvallen dankzij een bloedgroepdieet?!

De bloedgroepdiëten zijn niet in het bijzonder gericht op afvallen. Ze omschrijven echter wél welke voeding positief en negatief uitpakt indien je wilt afvallen. Mocht je echter voornamelijk willen diëten om snel af te vallen, dan biedt het bloedgroepdieet waarschijnlijk niet voldoende handvatten voor jou. Hieronder vind je een overzicht van alle bloedtypediëten, bloedproefdiëten, bloedgroepdiëten en genendiëten uit de Gezond’r Diëtenlijst:

Bloedgroepdiëten: conclusie…

Voor veel mensen zal élk van de 4 gestandaardiseerde bloedgroepdiëten een flinke verbetering zijn van het huidige eetpatroon, ongeacht diens bloedtype… Alle vier de eetstijlen zijn rijk aan natuurvoedingsmiddelen en nagenoeg vrij van industriële fabrieksvoeding en junkfood. Wat dat betreft zou élk bloedgroepdieet absoluut gezondheidsbevorderlijk kunnen uitpakken! De veronderstelde werkzaamheid van een bloedgroepdieet schuilt dus wellicht in het simpele feit dat je gezonder gaat eten dan je voorheen deed.

In een observatiestudie onder 1.455 jongvolwassenen blijkt zelfs dat de consumptie van het bloedgroep A-dieet voor tot gezondheidsvoordelen kan leiden, maar dit gold voor ALLE deelnemers, niet specifiek voor diegenen met bloedgroep A. (bron) Een reviewstudie / meta-analyse toonde bovendien aan dat 1.000 onderzoeken naar bloedgroepdiëten geen enkele wetenschappelijke onderbouwing opleverden van de werkzaamheid van een bloedgroepdieet voor iemand met een specifiek bloedtype. (bron)

Conclusie: “Momenteel bestaat er géén bewijs dat de veronderstelde gezondheidsvoordelen van bloedgroepdiëten onderschrijft”. De drie onderzoekjes waar nog weleens op wordt teruggegrepen door marketeers zijn allereerst slecht opgesteld / uitgevoerd en één ervan spreekt de aanbevelingen van het bloedgroepdieet zelfs faliekant tégen. (bron + bron + bron). Hoe dan ook zijn er vast en zeker mensen die uitstekend varen bij een bloedgroepdieet, maar dat dit ook maar iets met iemands bloedgroep te maken heeft… Waarschijnlijk niet; daarvoor is het véél te vergezocht.

Wat denk jij van het bloedgroep dieet? Deel jouw opvattingen, ervaringen, bevindingen en vragen hieromtrent in een berichtje hieronder!

4 Reacties

  1. Is er iemand die dit hormoondieet volgt? Zou graag van gedachten willen wisselen. Heb het idee dat, ook al is het niet wetenschappelijk onderbouwd, het wel degelijk werkt. Heb zelf bloedgroep A. Vind het vooral moeilijk om het vlees te vermijden.

    • Houd er rekening mee dat het bloedgroepdieet in beginsel niets te maken heeft met je hormoonhuishouding, maar zich juist focust op je bloedgroep. Van een ‘hormoondieet’ is dan ook geen sprake.

  2. Feit is dat er een lange lijst met bloedfactoren is. De belangrijkste is natuurlijk A, B, AB, O en de rhesus factor. Maar er zijn er veel meer, dus een beetje nuancering kan geen kwaad.

  3. ina scholte albers Reageer

    Waarom zou er geen KERN van waarheid in kunnen zitten…. Zèlf denk ik dat er een logica in terug te vinden is als je bedenkt dat het bloed qua samenstelling verschillend is en daardoor ook divers op bepaalde suikers (of eiwitten, vetten) kan reageren. Heb bloedgroep O en de ziekte van Hashimoto (hypothyroïde); eet sinds een half jaar geen gecompliceerde koolhydraten meer. Gewicht blijft eindelijk (!) onder controle zonder moeite en heb meer energie. Dit betekent niet dat ik niet af en toe ‘smokkel’ Ik zie het als een soort van ‘leidraad’ voor een manier van eten diebij me past, kortom bij vrijwel alle dieten kun je dwangmatig worden. Een manier van eten als uitgangspunt gebruiken en je daarna ook richten op gebalanceerd leven in de meest algemene zin van het woord, tevreden! zijn dan volgt een ‘juist’ gewicht als vanzelf.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.