Ouders beïnvloeden hun kinderen enorm. Allereerst op het gebied van opleidingskeuze en loopbaan. Daarnaast met betrekking tot het aangaan en doormaken van relaties. En zelfs als het aankomt op spraakaccenten en kledingkeuze. Onderzoek onder 1037 vrouwen concludeert nu ook dat moeders hun dochters en zoons enorm beïnvloeden op het gebied van eten, diëten en afslanken. Kortom: moeders beïnvloeden het lichaamsgewicht van hun kinderen.

Moeder = oorzaak dik kind…

Uit bovengenoemde studie zijn onder meer de volgende onderzoeksresultaten komen rollen over de invloed van moeders op het gewicht van hun kinderen:

  • Het merendeel van de vrouwelijke respondenten is ervan op de hoogte dat overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
  • Minder dan 1 op de 3 vrouwen weet echter dat overgewicht de kans op bepaalde soorten kanker – waaronder borstkanker – vergroot.
  • 87 procent van de dames gelooft dat overgewicht bij ouders de kans op overgewicht bij hun kinderen vergroot.
  • Slechts 28 procent van hen is echter van mening dat de verantwoordelijkheid m.b.t. overgewicht onder kinderen bij hen als ouder ligt.
  • Slecht 11 procent van de respondenten weet dat de kans op overgewicht bij kinderen meer dan verdubbelt wanneer een moeder te kampen heeft met overgewicht tijdens het eerste trimester van haar zwangerschap.

Deskundige

Elizabeth Battaglino Cahill – redactrice van HealthyWomen – zegt: ‘Kinderen willen al op jonge leeftijd hetzelfde eten en drinken als hun ouders. Blootstelling aan gezond voedsel zoals fruit geldt daarom niet alleen als een goed voorbeeld, maar stuurt kinderen tevens richting een levenslange goede gezondheid.

Leermoment

Wat we hiervan kunnen leren is dat opvoeding en onderwijs centraal staan bij verandering. Kennis is echter alleen macht als je ervoor kiest je kennis te gebruiken. Als je er zeker van wilt zijn dat je kind niet te kampen krijgt met overgewicht, dien je daarom al van jongs af aan het goede voorbeeld te geven, zowel thuis als buitenshuis.

Obesitas bij kind is schuld van de vader!?

Ook in Engeland hebben ze nu dé veroorzakers gevonden van overgewicht onder jonge kinderen. Het zijn niet de ouders, niet de scholen, niet de sportkantines, niet de schoolkantines en zelfs niet de junkfoodrestaurants. Degenen die kinderen vetmesten blijken niemand minder dan opa en oma.

Vaders van kinderen met obesitas zijn schuldig aan het overgewicht van hun koter. Althans, volgens een nieuw Canadees onderzoek. Het onderzoek heeft zich gericht op de verschillende opvoedmethodes van ouders. Vaders die niet streng handelen om het eetgedrag van hun kinderen te corrigeren, hebben een hele grote kans dat hun kids veel te dik worden. In dat opzicht wordt gesteld: “Obesitas bij kind is vaders’ schuld”… obesitas bij kind schuld vader

Vader maakt kinderen dik

Uit het onderzoek dat gehouden is onder 5.000 gezinnen blijkt verder dat vaders die wél streng zijn:

  • Kinderen hebben met een lage BMI
  • Gezonder zijn
  • Over beter manieren beschikken

Een interessante, bijkomstige uitkomst van bovengenoemd onderzoek is dat moeders totaal géén invloed hebben op kinderen met obesitas; wat in strijd is met eerdere onderzoeken die suggereren dat moeders juist invloed uitoefenen op het gewicht van hun zoons en dochters. Het zou niet uitmaken of moeder streng of juist heel makkelijk is voor wat betreft de regels van wat haar kinderen wel of niet mogen eten. Obesitas bij kinderen is blijkbaar alleen de schuld van vaders. (bron)

“Obesitas bij kind = schuld vader”… Tot slot

Het lijkt me wel een beetje sterk dat overgewicht onder kinderen uitsluitend de schuld van de vaders zou zijn, maar ik ben blij dat het onderzoek niet ingaat op de excuses die vaak worden verzonnen om obesitas bij kinderen te verklaren. Het is en blijft in de meeste gevallen de schuld van de ouders dat kinderen steeds vaker en steeds eerder te dik zijn.

Of de stelling “Obesitas bij kind is vaders’ schuld” nu wel of niet klopt, laten we er alles aan doen om overgewicht al op jonge leeftijd te voorkomen. NIET door kinderen van alles te verbieden, maar door kinderen reeds op zeer jonge leeftijd en op een gezonde manier kennis te laten maken met een verscheidenheid aan heilzame voedingsmiddelen: groenten, fruit, volkorenproducten en andere natuurvoedingsmiddelen

Ben jij opgegroeid in een gezin met een strenge of coulante vader? En hoe pakte dit uit op jouw lichaamsgewicht door de jaren heen? Of misschien ben je zelf wel (de vrouw van) een consequente of juist toegeeflijke vader… Deel hieronder jouw bevindingen in een berichtje!

Onderzoek: opa en oma maken kinderen dik…

opa-omaOnderzoek van de Universiteit van Londen onder 12.000 3-jarige kinderen toont aan dat kinderen die fulltime door hun opa en oma worden opgevoed, maarliefst 34 procent meer kans hebben op overgewicht. Bij deeltijd oppassen wordt de kans op obesitas vergroot met 15 procent. Dit zijn zeer opmerkelijke cijfers, aangezien het om fikse kansstijgingen gaat. Opa en oma kunnen dus nog zo lief en aardig zijn, ze komen niet ten goede aan de gezondheid van je kinderen. Aldus onderzoeksleider Catherine Law.

Stereotype grootouders

Opa en oma hebben aan een stereotype te voldoen. Grootouders horen kinderen nu eenmaal te verwennen, en dat gaat vaak gepaard met ongezond eten. Als kleine kinderen bij opa en oma op bezoek gaan, verwachten ze immers snoep, koek, chocolade en/of ijsjes. En wie zijn grootouders nou om niet aan de verwachting van hun kleinkinderen te voldoen? Het volgende lijkt dus het geval te zijn: hoe vaker kinderen contact hebben met hun grootouders, des te dikker ze worden.

Een wijze les om uit bovenstaand onderzoek te trekken is: als ouders zijnde mag je ook je eigen ouders op de vingers tikken als het om jouw kinderen gaat. Opa en oma bedoelen het natuurlijk goed, maar als je kind de dupe wordt van snoep en koek, dan mag daar best wat van worden gezegd. Beloning in de vorm van eten ‒ zowel door ouders als door grootouders ‒ zou overigens sowieso moeten worden afgeschaft. In het International Journal of Obesity is het hele onderzoek te lezen.

Bob Greene: ouders zijn schuldig aan te dikke kinderen

Bob Greene, de fitnessgoeroe die regelmatig bij Oprah te zien is, zegt dat vooral ouders de schuldigen zijn van te dikke kinderen. En helaas, er is geen snelle oplossing. Het kost veel tijd en moeite om de eet- en beweeggewoonten van een voltallig gezin te veranderen.

Gezonde kinderen krijg je vooral door als ouder zelf gezond te zijn: goede maaltijden bereiden met veel groenten en regelmatig bewegen. Bob Greene verwoordt het zelfs als volgt: “Je kinderen moeten leren om elke dag voldoende te bewegen, net zoals tanden poetsen een vast ritueel is.”

Gezonde leefgewoonten voor kids

Geef kinderen vooral ook niet elke dag snoep. Ze wennen namelijk snel aan de plezierige smaak van zoet (deze voorkeur heeft de mens van nature), met als gevolg dat ze veel niet-zoete dingen niet meer lusten. Dan wordt het alleen nog maar moeilijker om kinderen groenten, volkorengranen en gematigd zoet fruit te leren eten.

Toch geeft Bob Greene aan dat vooral het gebrek aan beweging veel kinderen te dik maakt. Stuur ze echter niet zomaar de straat op met een voetbal, maar doe ook zélf actief mee. Je geeft namelijk een verkeerd signaal af als je zelf continu lui op de bank blijft hangen voor de tv, terwijl je je kinderen het huis uit stuurt omdat ze te weinig beweging zouden krijgen. (bron)

Méér dieettips van Bob Greene

Hierbij nog een flink aantal aanvullende dieettips van Bob Greene, Oprah Winfrey en aanverwante Oprah-sidekicks zoals Dr. Mehmet Oz, Dr. Phil McGraw, Dr. Brian Wansink en meer…

Overgewicht kinderen: wiens schuld? Tot slot…

Ik ben het volledig met Bob Greene eens. Dikke kinderen hebben vaak dikke ouders; dunne kinderen die veel sporten hebben daarentegen vaak dunne ouders die ook veel sporten.  Al met al is jong geleerd oud gedaan; zo is het nu eenmaal. Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar het paradoxale daarvan is: uitzonderingen bevestigen de regel.

Battaglino Cahill vat het mooi samen als ze zegt: “Het machtigen en onderwijzen van vrouwen is de beste manier om de vicieuze cirkel van overgewicht te doorbreken en gezonde gewoontes te promoten.” Wat denk jij: zorgen dikke en inactieve ouders voor dikke en inactieve kinderen? Of steekt de vork toch net wat anders in de steel?

3 Reacties

  1. Tineke Mulders Reageer

    Dan ben ik ook een uitzondering die de regel bevestigd en mijn kinderen ook! Mijn moeder was superslank toen ze van mij in verwachting was en ik ben al jaren te zwaar. Toen ik in verwachting was van mijn oudste zoon was ik wel slank en hij is nu aan de zware kant. Maar toen ik van mijn jongste zoon in verwachting was was ik veel te zwaar en hij is nu veel te mager.

  2. [qoute:]Slecht 11 procent van de respondenten weet dat de kans op overgewicht bij kinderen meer dan verdubbelt wanneer een moeder te kampen heeft met overgewicht tijdens het eerste trimester van haar zwangerschap.

    Wat is dit voor een onzin!

    Mijn moeder was gedurend haar zwangerschap slank (van begin tot eind) en toch was/ben ik dik.
    Mijn kinderen zijn allemaal slank.

    Dit is weer zo’n onderzoek waar je niets aan hebt. Kunnen ze niet onderzoeken hoe ze mensen met overgewicht kunnen helpen, in plaats van zulke onzinnigheden.

    • WonderWoman

      of je bent de uitzondering die de regel bevestigd natuurlijk ;) Dat jij een andere ervaring hebt betekent niet dat het gemiddeld genomen ook zo is. Onder andere daarom wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.