Help, mijn borsten verdwijnen! ‒ Afvallen met behoud van je boezem

Laatst kon je op Gezondr een artikel lezen over afvallen met behoud van je billen. Teni liet hierop de volgende reactie achter: ‘Als ik met krachttraining mijn borstspieren aanspreek, ben ik juist bang dat ik mijn borsten verklein… Is dit zo? En als een bh weinig lucht doorlaat, worden je borsten dan niet heel warm waardoor ze krimpen?’ Hieronder lees je de antwoorden.

Verdwijnen je borsten door fitness?

Het idee is als volgt: ‘Als je sport, verbrand je vet. Je borsten bestaan grotendeels uit vet, dus verdwijnen je borsten als je veel aan fitness doet…’ Dit idee is ONJUIST; dat je borsten kleiner worden van sport en fitness is een fabel. Je borstvet wordt door je lichaam namelijk niet als een gangbare energiereserve beschouwd.

Borstomvang behouden bij fitness…

Zolang je koolhydraten, vetten en eiwitten blijft eten, en jezelf niet langdurig uithongert, zal je lichaam je borsten met rust laten. Pas als je – net als professionele vrouwelijke bodybuilders – je hele lichaam “droog” gaat trainen, zullen je borsten gespierd en relatief plat worden. Vrouwelijke bodybuilders moeten zich echter jarenlang suf trainen en streng diëten om dit te bereiken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat jij hetzelfde bereikt door “recreatief” trainen.

Grotere borsten door fitness!?

Onder de vrouwelijke borsten zitten borstspieren. Wanneer je als vrouw je borstspieren traint, worden ze groter. Ze zullen ietwat verder naar voren komen, waardoor je borsten geprononceerder worden en dus groter lijken. Bovendien geeft het trainen van je borstspieren een liftend effect. De kans dat je borsten vroegtijdig gaan “hangen” is veel kleiner als je als vrouw aan krachttraining en borstspieroefeningen doet.

Hint: door herhaaldelijk te starten en te stoppen met (crash)diëten gaan je borsten juist wel voortijdig hangen. Hierdoor verslechtert de kwaliteit van collageen en elastine in het bindweefsel van je borsten namelijk.

Tot slot…

Ook het idee dat je borsten kunnen krimpen door een synthetische beha die weinig lucht doorlaat is onzin. Het is niet mogelijk om op een dergelijke manier vet te verbranden. Dan zou immers iedereen dagelijks naar de sauna gaan met een catsuit aan.

Heb jij nog tips om je borsten in conditie te houden? Laat ze hieronder achter!

11 reacties op “Help, mijn borsten verdwijnen! ‒ Afvallen met behoud van je boezem

 1. Mims ·

  Hallo! Ik ben sinds een tijdje best onzeker over mijn lichaam. Net als iedere vrouw er wel eens mee te kampen heeft! Ik ben nu sinds een half jaar bezig met Boothcamp! Maar doordat ik er bewust mee bezig ben lijk ik mezelf niet tevreden kunnen te stellen! Ook is hierdoor mijn voeding aanzienlijk verslechterd! Ik eet slecht tot veel te weinig (bang om aan te komen) daardoor ben ik al 1 cupmaat kleiner en m’n borsten worden er niet mooier op! Ik mis heel erg een fijn voedingspatroon wat past in het leven van iemand die veel werkt en 2x keer sport in de week! Iets wat toegankelijk is. Ik weet niet meer hoe of wat ik moet eten. Toen ik begon met Boothcamp was ik zelfs 4 kilo aangekomen terwijl ik bijna niks at! Maar doordat ik nu te weinig eet worden m’n vetreserves aangesproken waaronder m’n borsten! Ik had cup F en ben inmiddels cup D en vind het erg spijtig! Het lijken nu steeds meer lege ‘zakjes’ te worden en dat doet me erg pijn gezien m’n relatief jonge leeftijd (26). Kan iemand me a.u.b. een advies of tip geven wat betreft voeding, ik lijk door te slaan in ’t niet willen eten of ’t slechte eten. Zijn er geen makkelijkere manieren dan ’s avonds kip en rijst te moeten voorbereiden voor de dag erna? Het welbekende ‘food preppen’ is gewoon niks voor mij en zal daar ook nooit aan beginnen! Alvast bedankt!!!

  Reageer
 2. R van Veldhuizen ·

  beste mensen me ouders vinden me niet dik ik vind me zelf ook niet dik hoewel ik wel een beetje moet opletten dat ik niet nog dikker word. Ik doe aan fitness plus fietsen en dansen. Alleen vind ik het zo vervellend dat ik best wel grote borsten heb wat voor oefening moet je doen als je je bosten wilt verkleinen? Ik gebruik regelmatig een sport beha niet alleen als ik ga sporten maar ook regelmatig als ik gewoon tuis kleding aan heb of op me werk ik gebruik me sportbeha soms ook als ik een feestje heb en ik doe dan een jurk aan enzovoort. Ik vind het fijn om het aan de doen want dan voelen ze zeg maar opgesloten. Dus ook als je iets van lopen traplopen of springen eventueel doet dan voel je het niet. Ik ga ook wel me geld uitgeven om me bosten laten de verkleinen maar dat doe ik niet want ik heb gehoord en gezien op internet dat de kans op kanker groot is plus ik vind het ook zonde van het heel veel geld uitgeven nog meer dan aan sport maar wat kan ik voor oefening doen van sport om me bosten kleiner te laten maken?? Ik weet veel oefeningen over sport maar deze dan weer niet hebben jullie ook vaak dat een gewone beha los zit maar je kan het niet kleiner maken??

  Reageer
 3. gast ·

  Hoe kan je je borsten trainen om vollere borsten te krijgen? Door het afvallen zijn de mijne ook een heel stuk minder geworden.

  Reageer
  • Paul ·

   Spieren kun je bewust aanspreken en gericht trainen; vet daarentegen niet. Vet komt en gaat, wordt opgeslagen en verbrand, afhankelijk van je leefstijl, eetpatroon, lichaamsbeweging e.a. Borsten bestaan grotendeels uit vetweefsel, dus je kunt niet gericht je borsten ‘groter trainen’. Je kan je boezem enkel geprononceerder doen ogen door de borstspieren achter je boezem te trainen middels krachttraining… Maar naarmate je meer cardiotraining doet en zodoende vet verbrandt en afvalt, zal overal op je lichaam (proportioneel) vet verdwijnen, dus ook je borsten kunnen kleiner worden. De bottom-line is dat je vet altijd evenredig over je lichaam zult verliezen. Omdat je borsten nu eenmaal een relatief groot deel van je vetmassa zijn, kun je daar ook relatief veel vet kwijtraken wanneer je afvalt. Je kunt dus nooit kiezen waar je vet verbrandt; plaatselijk afvallen is een fabel. Hoe groter je borsten, des te sneller hier vet verdwijnt. Wel is het zo dat je ervoor kunt kiezen om relatief veel krachttraining te doen en relatief weinig cardiofitness. Het afvallen zal dan op het begin wat trager verlopen, maar dankzij je toenemende spiermassa zullen je borsten groter lijken en je ruststofwisseling toenemen. Je moet jezelf vooral niet uithongeren en niet overdreven snel proberen af te vallen door extreem te cardio’en. Zoek een optimale balans tussen krachttraining enerzijds en cardiotraining anderzijds.

 4. Annette ·

  Inderdaad C, helemaal mee eens! Ben 27 kilo afgevallen en ook twee cupmaten kleiner geworden maar dat is niks ergs aan, zal nog wel meer gebeuren, moet nog 30 kilo afvallen.

  Reageer
 5. Coby ·

  Beste Natascha, Ik begrijp best dat dit een heel andere discussie is, maar misschien helpt het je, en anderen, om gelukkig met je borsten te zijn zolang je weet dat ze gezond zijn! C

  Reageer
 6. Natascha ·

  Nou meiden, ik ben 10 kilo afgevallen sinds februari en mijn borsten zijn mooi wel een halve cupmaat kleiner geworden! Ik vind het echt verschrikkelijk en ik weet niet wat ik ertegen kan doen, ik ben bang dat ze nog kleiner worden terwijl ik mezelf helemaal niet heb uitgehongerd. :S

  Reageer
 7. Sabrina ·

  @ BBC & Sherry: Als je afvalt, zul je inderdaad ook afvallen bij je borsten. Het punt is meer dat je je borsten niet kwijtraakt door krachttraining. Zolang je traint en je lichaam blijft voorzien van de nodige brandstoffen, zullen je borsten niet zichtbaar kleiner worden… Als je echter doelbewust probeert af te vallen, dus je lichaamsvetpercentage probeert te verkleinen, onder meer door diëten en cardio, zullen inderdaad ook je borsten kleiner worden. Je lichaam zal namelijk altijd een balans proberen te vinden, die – zoals Sherry al zegt – grotendeels genetisch is bepaald.

  Reageer
 8. BBC ·

  Heel correct Sherry, De meeste dames die afvallen klagen er over dat ze dat het eerste merken aan hun borsten. :( Dat je lichaam borstvet niet zou zien als vetreserve kan misschien wel zijn, je lichaam heeft dan ook geen inwendige ogen. Er zal dan wel een andere reden zijn waarom uw lichaam wel zin heeft om daar af te vallen, wanneer je totaal gewicht ook is gedaald. Vraag het maar aan die dames. Zijn er uitzonderingen? Oké, laat van je horen!

  Reageer
 9. Sherry ·

  Het is natuurlijk onzin dat je borsten niet kleiner zouden worden bij veel gewichtsverlies. Misschien ziet je lichaam het vet in je borsten niet als gangbare vetreserve, maar uiteindelijk zal ook degelijk dat gedeelte van je lichaam er aan moeten geloven. Hoe snel dit gebeurt is genetisch bepaald. Ik ken persoonlijk genoeg vrouwen die een of meerdere cupmaten hebben moeten inleveren na veel te zijn afgevallen. Net als dat je bij veel gewichtstoename ook grotere borsten krijgt. Je borsten helemaal kwijtraken zoals bij vrouwelijke bodybuilders is weer een ander uiterste en zal inderdaad bij de meeste vrouwen niet zomaar gebeuren.

  Reageer
 10. BBC ·

  Inderdaad, borsten worden groter door de onderliggende borstspieren te trainen. Ze worden ook groter met massage, door een masseur of door uzelf. Wanneer je erop verliefd bent, zullen ze nog sterker vergroten. Bij BBC schoonheidsinstituut hebben ze een doeltreffende behandeling voor een natuurlijke borstvergroting. Kijk eens op hun website ‘BB-club.be’ of op Google ‘BBC schoonheidsinstituut Antwerpen’.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.