Pijn in borsten is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen. Bij pijnlijke borsten (ook wel gevoelige borsten genoemd) concentreert de pijn zich doorgaans rond het voorste deel van de borsten en de tepels. Als pijn in je borsten voorkomt rond je menstruatie, dan zijn pijnlijke, gevoelige borsten niet direct een reden om je zorgen te maken.

Mocht je echter last hebben van pijn in je borsten buiten je menstruatie om, dan kan er meer aan de hand zijn. In dat geval is het raadzaam om eens op te schrijven wanneer je last hebt van pijnlijke borsten en waar in je borsten je de pijn precies ervaart. In dit artikel lees over de 3 belangrijkste oorzaken en oplossingen van pijn in je borsten & gevoelige borsten…

Oorzaken & symptomen van pijnlijke & gevoelige borsten

Pijn in de borsten wordt ook wel omschreven als gevoelige borsten of pijnlijke borsten. In de meeste gevallen wordt de pijn ervaren op het moment dat er druk wordt uitgeoefend op de borsten, bijvoorbeeld als je op je borsten duwt. Het kan echter ook zo zijn dat de pijn in de borsten continu aanwezig is. In dit artikel concentreren we ons op pijn in de borsten die geen duidelijke, zichtbare oorzaak (wondjes e.d.) heeft…

1. Pijnlijke of gevoelige borsten kunnen worden veroorzaakt door je menstruatie

Zoals eerder al vermeld komt pijn in de borsten veelal voor rondom de menstruatie. De ene vrouw ervaart de pijn net voor de menstruatie, de ander heeft juist gevoelige borsten tijdens de menstruatie of halverwege de menstruatiecyclus. Pijnlijke of gevoelige borsten kan dus een vorm zijn van menstruatiepijn.

Pijnlijke borsten tijdens de menstruatie worden veroorzaakt door hormoonschommelingen. Gevoelige borsten gaan in dit geval vaak samen met gezwollen borsten. Dit kan vervelend zijn, maar het is geenszins iets om je zorgen over te maken. Pijn in de borsten rondom de menstruatie kan verholpen en verlicht worden, onder meer door:

 • Het dragen van een stevige sport-beha (bh)
 • Je borsten zo zin mogelijk bewegen, dus rustig traplopen & sporten
 • Aanraking van de borsten te beperken
 • Druk op de borsten zoveel mogelijk te vermijden
 • Je borsten warm te houden, bijvoorbeeld door een warm bad of een warm kompres
 • Een pijnstiller te nemen (bij voorkeur paracetamol)

Ook gedurende de overgang of tijdens een zwangerschap is het niet ongewoon dat je last krijgt van pijnlijke & gevoelige borsten door hormoonschommelingen.

2. Een ontstoken melkklier kan een pijnlijke & gevoelige borst veroorzaken

Indien pijn in de borsten niet gepaard gaat met de menstruatie en zich op een zeer specifieke plek voordoet, dan kan de pijn worden veroorzaakt door een ontstoken of geïnfecteerde klier (borstklier of melkklier). Bij een ontstoken borstklier of melkklier is doorgaans sprake van pijn rond en of/ jeuk nabij de tepel & tepelhof.

Bij een infectie van de borstklier is meestal ook sprake van een gezwollen plek nabij de tepel. In dit geval kun je ook koorts en aanvullende gezondheidsklachten ervaren. Bij een bacteriële infectie in je borst is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Hij of zij kan de nodige medicatie voorschrijven waardoor de infectie zich niet verder verspreidt en de pijn in je borsten afneemt.

3. Pijn & jeuk in je borsten kan een teken van borstkanker zijn

Als je pijn in je borst(en) ervaart, dan is dat geenszins reden om je direct zorgen te maken over borstkanker. Pijn in je borsten is namelijk zelden het eerste symptoom van borstkanker. Borstkanker wordt veeleer ontdekt door het opmerken van een knobbeltje in de borst.

In een later stadium van borstkanker kan er pijn ontstaan in de borsten doordat een tumor in contact komt met een zenuw. Met name als je pijn hebt in beide borsten is de kans op borstkanker erg klein. Borstkanker manifesteert zich namelijk zelden tot nooit in allebei de borsten tegelijkertijd. Als je je echter ernstige zorgen maakt m.b.t. gevoelige of pijnlijke borsten & borstkanker, maak dan een afspraak met je huisarts

Tot slot

Ervaar jij altijd rond dezelfde dagen van je menstruatiecyclus pijn in de borsten? Is deze borst-pijn altijd weer binnen een paar dagen verdwenen? En is de pijn bovendien draaglijk en te onderdrukken met een paracetamol? Dan is er geen directe reden om naar de dokter te gaan.

Mocht je echter op aspecifieke momenten last hebben van gevoelige borsten, dan is het raadzaam om het zekere voor het onzekere te nemen en direct een arts te raadplegen. Als de pijn in je borsten je dagelijkse leven belemmert, dan is sowieso raadzaam om naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan de oorzaak van de pijn in je borsten achterhalen en de juiste medicatie voorschrijven om de borst-pijn te verlichten c.q. behandelen.

Heb jij vaak last van pijnlijke en gevoelige borsten? Wat doe jij om de pijn in je borsten tegen te gaan? Laat hieronder jouw vraag, reactie of advies achter!

127 Reacties

 1. Hy ik ben yara ( 15 jaar ) sins deze week
  heb ik last van pijnlijk tepels als in ga liggen of geen bh aan heb en soms doet mijn borst zelf er zeer van mijn rug doet ook enorm veel pijn en ademen is moeizaam , ik heb bang dat ik iets ergens voor heb ik probeer er niet op te focussen maar de pijn en het vevelend gevoel soort enorm . Weet iemand toevallig wat dees kan zijn of tips ? Grtjes yara

 2. Hoi hoi ik ben vrouw van 42 jaar, slik al ruim 6 jaar geen pil meer, Heb rond de menstruatie soms wel 2 weken van tevoren heel pijnlijke borsten. Ook heb ik stemmingswisselingen, ook hartkloppingen en mijn cyclus is onregelmatig soms kort dan lang. Ik heb ook wel eens pijn in mijn oksels steken. Nu heb ik een zeer pijnlijke plek in mijn linker borst en deze doet pijn je kunt het heen en weer bewegen. Kennen jullie dit. Ik hoor graag jullie reacties. Liefs m

  • Misschien is het een cyste of opgezette melklier? Die kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Mijn huisarts zei dat als een knobbeltje géén pijn doet bij aanraken én je kunt het verschuiven, het waarschijnlijk niets ernstigs is. Een eventuele tumor, wat men al snel bij knobbeltjes denkt, zit ergens vast en vaak niet te bewegen of pijnlijk. Maar bij twijfel zou ik gewoon naar de huisarts gaan. Als ik erge last heb koel.ik wel eens met ingevroren maandverbandjes. Die werken dan als soort compres en koelt en verdooft even. Misschien tip voor jou…

  • Mijn dochter heb sinds 2 weken geleden de prikpil gehad nu heb ze steken in der borst dokter heb er na gekeken maar geen knobbel dus geen borstkanker maar wél voor der zekerheid een echo laten maken.

 3. Hallo, Ik heb al een tijd lang last van mijn borsten ik slik de pil maar ik heb die pijn bijna elke dag. Het voelt alsof het blauwe plekken zijn en met 1 vingertje aanraken doet het al zeer. S avonds krijg ik dan ook erge steek in mijn rechter borst. Wat zou het kunnen zijn ? Ik ben 19 jaar.

 4. hoi ik ben 19 jaar ik heb sinds vorige week heel erg last van me borsten als ik er op lig op beiden borsten doet echt heel erg pijn ook als ik niet lig doet pijn ik had ook laast een heel rare rode plek op me linker borst ik heb de huis arts gebeld en ik heb binnen kort een afspraak wie heeft dit wel eens gehad ik word moe van de pijn ik voel geen bultjes of wat dan ook

  • Probeer een dermatoloog kan huidontsteking of huidirritatie zijn.

  • Ik heb 2 weken tetug de prikpil gehad en heb nu last van me botst zo af en toe stekken in boezem

 5. Sinds gisteravond onder m’n tepel een zeer pijnlijke plek, je ziet er niks bijzonders aan maar ’t voelt warm aan en de pijn is vergelijkbaar met ’n flinke blauwe plek. Qua gezondheid ben ik ’n beetje aan het tobben: artrose in nek, beide polsen, duimen en wat vingers en peesontsteking beide bovenarmen (rechts al wat langer, links sinds vorige week). Zolang ik m’n borst niet aanraak voel ik t niet, maar ik stond net wat te zoeken in de vriezer en toen voelde ik m’n borst wel! Iemand ’n idee?

 6. Hoi! Ik heb sinds een paar weken last van mijn linker borst. De pijn doet zich voornamelijk voor als ik op mijn zij lig, er op druk of snel de trap op of af loop. De pijn is niet continu aanwezig, maar alleen bij de bovengenoemde punten. Of bij veel beweging. Ik heb wel het gevoel dat de pijn erger is wanneer ik een paar dagen voor tijdens mijn menstruatie ben. De pijn is voornamelijk aan de onderkant en onder de tepel. Daarnaast is mijn borst iets wat groter, wat gespannen en is mijn tepel warmer dan de ander.

 7. Ik ben 41 jaar, en sinds mijn sterilisatie van bijna 2 jaar geleden heb ik geregeld rond mijn cyclus vreselijk pijnlijke borsten. Niet elke maand maar nu komt het wel kort op elkaar. Sinds een week kreeg in ondraaglijke pijn bij aanraken of kleding of liggen enz… Rondom mijn tepel is er een harde schijf voelbaar waarop je drukt enorm pijn doet, ook heb ik een licht jeukend gevoel rond de tepel. De huisdokter heeft antibioticakuur voorgeschreven maar er is nu een week later weinig of niks beterschap! Donderdag afspraak in borstenkliniek, ik kom wel in mijn cyclus en ergens geeft me dat het bekende gedacht van dat dit de rede wel weer is… Maar nu mijn rechter borst zoveel pijn meer doet ben ik erg ongerust, zou ik eigenlijk ook niet beter de onderzoeken uitstellen? Er nog maar naar wijzen doet al pijn. Kan het dat ik misschien al in de overgang kom op 42 jaar? Over mastitis heb ik ook gelezen lijkt er ook op voel. Radeloos alvast bedankt voor tegenbericht.

  • Hallo Natasha! Natuurlijk weet ik niet welke vorm van sterilisatie je heb gebruikt. Maar bij de Essure sterilisatie zijn er veel klachten opgedoken die worden veroorzaakt door de veertjes. Dit kunnen heel veel klachten zij waarvan pijnlijke borst(en) ook een klacht is.

  • Heel herkenbaar. Nu na 2 jaar elke dag last van m’n borsten. Ik heb 9 jaar geleden de veertjes laten plaatsen en ben nu 45 dus dacht aan overgang… radeloos wordt je ervan!

 8. Ik heb de zona had aan borst en had steken daarna had ik nog steeds pijn aan die linkerborst de dokter duwde er op en zei een ontstoken melkklier ik kreeg hormonenzalf moest Brufen Forte 600 mg 2 maal per dag nemen op de mammografie was alles goed maar ik heb nog pijn als ik hoest of lig en er op druk ik maak mij zorgen die zalf mocht ik maar 14 dagen gebruiken ik ben 65 jaar.

 9. Ik ben een man, 77 jaar. Als ik mijn borsten aanraak of lichtjes erop drukt doet het pijn.

 10. Hallo ik ben 16 jaar en heb sinds kort last van m’n borsten ik pak al bijna 2 maand de pil en heb het een maand geleden ongeveer voor de eerste keer gemeenschap gehad met condoom ik heb pijn aan mij borst als je er op drukt overal behalve de tepel niet en het is ook wat opgezwollen help me a.u.b. Ben bang dat ik zwanger ben…

  • Het wat was het uiteindelijk ik heb er ook last van x was je zwanger of kwam het Door de pill

  • Ik zou toch even een test doen het hoeft niet zo te zijn dat je zwanger bent maar puur om het uit te sluiten

  • ik zou een test doen om te kijken of je zwanger ben zo niet ga even naar je huisarts

 11. Hallo! Ik ben 21 jaar en ik heb ontzettend vaak last van mijn borst(en). Sinds mijn 15e heb ik vaker last gehad van ontstoken melkklieren, wat óók pijn deed. Daarbij voelde ik zeurende pijn en knobbeltjes in mijn borst. Dit heb ik 3x gehad en is alle keren met antibiotica behandeld. De laatste tijd heb ik wéér zo’n soort zeurende/stekende pijn, dit treedt plotseling op en verdwijnt dan weer even. Meestal in mijn linkerborst maar soms ook in mijn rechterborst. Echter voel ik dit keer geen knobbeltjes. Kan dit dan toch wéér zo’n ontsteking zijn? Zoja, hoe kan het dat het telkens weer terug komt? Ik hoop op een duidelijk antwoord. Momenteel durf ik eigenlijk niet zo goed naar de huisarts, mogelijk moet ik dan een Mammografie, waar ik zéér tegenop zit! Vriendelijke groeten, D.

 12. Hoi allemaal ik ben 25 jaar heb nu al een jaar toch wel last van mijn beide borsten het meeste links, vage zeurende krampende pijn met soms druk op de borst en steken die soms doorstraald naar de oksel of arm, bij de arts geweest hij verwees me door naar een cardioloog maar niks te vinden toen 10 dagen ziekenkas gekregen omdat hij dacht dat het een borstontsteking was om te heffen op het werk ik werk namelijk in de zorg maar nu heb ik vaak nog steeds last soms 10 minuten dan continu of soms dagen na elkaar, is er nog iemand met deze klachten? Groetjes x

  • Hai Nicky, Ik herken je klachten. Ik heb ze eigenlijk precies zo. Ook links ook met stralingen door naar oksel en zelfs arm. En ook soms een tijdje voortdurend en dan weer even niet. Maar het is nu in die paar weken dat ik het heb geen dagen weggeweest. Geen idee wat het is . Maar ben er zeker niet blij want of je wil of niet je maakt je onwillekeurig toch ongerust. Over 10 dagen naar de cardioloog en hoop daar wijzer te worden. Tot die tijd moet ik mijzelf toespreken om het van me af te zetten anders maak ik mijzelf alleen maar ongeruster en gekker. ( tenminste zo’n type ben ik helaas wel). Beterschap Nicky en ik hoop dat er voor jou ook een gedegen verklaring komt. x Norda

  • Hoi, ik heb ook soortgelijke klachten, maar alleen in m’n linkerborst. De pijn straalt door onder m’n oksel en arm en soms ook naar m’n rug. Ben er ooit mee naar de huisarts geweest en heb toen longfoto’s laten maken, maar de verwijsbrief voor de mammografie heb ik niet gebruikt… loop er al jaren mee, maar ik ben echt doodsbang voor een mammografie. Maar ondertussen maak ik me wel ongerust wat het dan is!

  • Hoi dames, Ik heb dezelfde klachten als jullie ben doorgestuurd door de huisarts voor een mammografie 8 februari geweest en de uitslag was een opgezette melkklier en wat vocht in de borst ben een vrouw van 68 jaar hoefde mij geen zorgen te maken groetjes!

 13. Hoi allemaal! Ik ben een mama van 22 jaar. Zes maanden geleden bevallen van een prachtige zoon en nu sinds 3 weken last van steken in de borst/borstspier en nu sinds 3 maanden geen menstruatie meer (spiraal geplaatst). Zijn er meer vrouwen die deze klachten herkennen? Afspraak bij de dokter staat al, maar geruststelling is altijd fijn. Dank jullie wel! x

 14. Een vraagje; ik heb een zoontje van ruim 3 jaar. Ik heb hem 4,5 maand borstvoeding gegeven. Mijn borsten waren altijd rustig, al was dit het eerste wat enorm (en pijnlijk) groeide toen ik zwanger was. Nu, sinds een paar maanden, zetten mijn borstklieren iets op, ongeveer 2 dagen voor mijn menstruatie. Ik heb een regelmatige cyclus van 28 dagen en een paar uur. Deze keer zijn mijn borsten erg opgezet: 1,5 week na het einde van mijn menstruatie. Dat is dus meer dan een week vroeger dan normaal. Ik wil graag weten of ik zwanger ben, maar kan nu nog geen zwangerschapstest uitvoeren. Is het mogelijk dat je borsten al zo snel opzetten na de bevruchting?

 15. Vraagje. Volgens mijn bloedonderzoek verleden maand en nog eens een half jaar eerder zit ik nog maar voor drie vierden in de menopauze. Maar de laatste 2 weken heb ik erge pijn in mijn borsten en met name in 1 nog iets meer. Dit is ook de borst waarin er reeds watercysten uitgehaald werden. De ergste pijn doet zich voor bij het in bed liggen. Soms moet ik die borst vasthouden om mij op mijn andere kant te leggen, het is een stekende pijn. Overdag is dit minder waarschijnlijk door het dragen van een BH. Mijn borsten zijn wel al altijd gevoelig geweest en vooral deze die nu ook het meest pijn doet. Moet ik mij zorgen maken?

 16. Hallo, Ik ben een meisje van 16 jaar, bijna 17 en ik heb sinds 2 dagen hele erge steken in mijn linkerborst. Ik heb zo’n pijn dat ik op sommige momenten niet meer wil bewegen of überhaupt mijn borst los te laten. Ik vraag me af wat het kan zijn. Ik hoef pas over 2 weken ongesteld te worden, dus daar ligt het ook niet aan. Kan iemand helpen? Liefs, Romy

 17. Hallo iedereen, Ik ben 20 jaar, heb al een zoontje van 19 maanden, maar nu heb ik al een paar dagen last van mijn borsten. :( Ik krijg steken in m’n borsten en ze doen gewoon enorm veel pijn. Dit is niet heel de tijd, soms stopt de pijn voor een paar uur en daarna is de pijn in de boezem ineens terug. :( ik heb GEEN koorts of GEEN jeuk of GEEN knobbeltje, dus snap niet goed wat het kan zijn. Kan iemand me helpen?

  • Beste Jirka, Heb je je kindje borstvoeding gegeven, en zo ja hoelang heb je borstvoeding gegeven? En verliep de borstvoeding in dat geval probleemloos? De pijn in je borsten zou in ieder geval te maken KUNNEN hebben met een afnemende/teruglopende melkproductie, die wordt gestuurd door de hormonen prolactine en oxytocine. Bevindt de pijn in je borsten zich trouwens diep in het borstweefsel, oppervlakkig aan de borsthuid of rondom de tepels/tepelhoven? Heb je ook last van afscheiding vanuit de tepels of aanverwante borstklachten? Vaak wordt onverklaarbare pijn in de borsten veroorzaakt door hormoonschommelingen, waarbij eveneens menstruatieklachten optreden… Hoe dan ook zou het me niet verbazen als je klachten hormonaal van aard zijn… Zou het kunnen dat je opnieuw zwanger bent? Gebruik je de anticonceptiepil? Zijn er andersoortige (hormonale) middelen die je gebruikt? Een pijnlijke boezem oftewel mastopathie wordt (behalve bij pilgebruik, menstruatiecyclus en zwangerschap) trouwens ook vaak gezien bij een vervroegde overgang, endometriose, eierstokklachten en mastitis (borstklierontsteking). Mastitis doet zich dan weer niet vaak in beide borsten tegelijkertijd voor. Mocht je je zorgen maken, neem dan contact op met je huisarts. Heel veel beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 18. Hallo, Ik heb nu al zeker een jaar lang last van twee pijnlijke borsten… Pijn in mijn buik… Geen baarmoeder meer… Nu cysten op mijn eierstok… Wat kan ik doen? Pijnstillers helpen niet… Zelfs geen morfine… Hopeloos iemand?

  • probeer eens wiet olie of cbd olie, even uitzoeken waar je baat bij hebt…?

 19. Ik ben 14 en heb nu 3 dagen verschrikkelijke pijn in mijn borst, waarschijnlijk een ontstoken melkklier. Is er iets tegen te doen, want het doet zo een pijn. Het is nu weekend en kan ik niet naar de huisarts maar ik voel me ziek en wil graag een oplossing of een vermindering van de pijn. Iemand tips?

 20. Hoi… Ik ben 25 jaar en heb nu al bijna 2 weken lang heftige steken in mijn rechterborst, onder de tepel. Ben in het midden van mijn pilstrip dus de pijn heeft niets te maken met de menstruatie. Ik denk dat ik even naar de huisarts ga, maar ik vertrouw ze nooit echt. Straks wimpelen ze me af terwijl er misschien veel meer aan de hand is… Wat kan dit zijn?

 21. Hallo dames, Ik heb sinds een paar dagen van die steekjes in mijn borsten. Alsof je er met een naald in prikt. Het begon eerst met de ene borst en daarna ook de andere, maar de speldenprikjes zijn niet continu. Het treedt zomaar ineens op. En het is rondom de tepel naar beneden… Iemand hier ervaring mee? Ik ben 35 en gebruik geen pil.

  • Dag ik heb het zelfde probleem met pijn in de borsten weet u al meer? Gr. An

 22. Pijn in mijn borst, brandend, soms steken en erg gevoelig. Gezien mijn leeftijd zou het wel menopauze kunnen zijn, 47. Omdat ik nu, na maanden pijn toch zekerheid wil, maar niet van de mammografie ben, heb ik een thermografie laten maken. Daarop was inderdaad een warme plek in de borst te zien. We wachten af. Maar ook tegen mij wordt gezegd, pijn betekent vaak geen kanker. Ga nu wel voor de zekerheid een voedingsdieet volgen waardoor de kankercellen honger krijgen en sterven… Mijn lichaam schonen. Voel mij rustig maar alles gaat wel door je hoofd…

  • Als er inderdaad kankercellen aanwezig zijn zullen die echt niet weggaan door ze “uit te hongeren”. Kankercellen krijgen net als gewone cellen hun voeding uit het bloed. Ga dus alsjeblieft naar de dokter als je denkt dat je mogelijk borstkanker hebt!

  • Mee eens, Miet! Kankercellen uithongeren met behulp van een dieet is volkomen onlogisch. Wel wordt er al enkele jaren onderzoek gedaan naar het ‘uithongeren’ van kankercellen door het enzym EEF2K (“Eukaryotic elongation factor-2 kinase”) oftewel CaMKIII (“calcium/calmodulin-dependent eukaryotic elongation factor 2 kinase”) te blokkeren, maar dit heeft in beginsel niets te maken met iemands voedingsgewoonten. (bron + bron) Kwakzalvers nemen helaas een loopje met verkennende wetenschappelijke theorieën en terminologieën (zoals “kankercellen uithongeren”) door ze te verbinden aan popiejopie-diëten. Laat je dus alsjeblieft goed voorlichten door artsen. Overigens is ook thermografie een zeer omstreden screeningsmethode ten aanzien van borstkanker. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze methode geschikt is om borstkanker uit te sluiten. Een thermografie laat slechts temperatuurverschillen in de huid zien met behulp van infraroodopnamen. Infrarood kan echter niet doordringen tot diep ONDER de huid, terwijl eventuele tumoren diep in weefsels gelegen zijn. Thermografie is dan ook niet gevoelig genoeg om tumoren op te sporen, zeker niet in een vroeg stadium van borstkanker. Er zijn helaas steeds meer (alternatieve) websites die beweren dat thermografie (of een thermogram) veel accurater is dan mammografie (of een mammogram), maar bij mammografie wordt gebruikgemaakt van röntgenstraling die WEL tot diep in het borstweefsel kan doordringen. Mammografie is inderdaad veel minder prettig dan thermografie, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. In de alternatieve hoek wordt ook steeds vaker beweerd dat 25% van de gevallen van geconstateerde borstkanker DCIS (“ductaal carcinoom in situ”) betreft en dat DCIS niet per definitie een voorstadium van borstkanker is… Maar dat er nog veel onzekerheden bestaan omtrent borstkanker en de reguliere behandeling van borstkanker, is geen reden om aan te nemen dat alternatieve behandelingen beter zijn. Integendeel, want hieromtrent bestaat 0 zekerheid en 100% onzekerheid. De veronderstelling dat mammografie tot veel vals-positieve uitslagen leidt is overigens niet pertinent onwaar, maar dat thermografie extreem vaak tot vals-negatieve uitslagen leidt is sowieso waar. En wat is funester: een goedaardige tumor voor kwaadaardig aanzien of een kwaadaardige tumor over het hoofd zien? Wat mij betreft is onnodige ongerustheid minder erg dan valse gemoedsrust. Mijn moeder bijvoorbeeld, geloofde haar natuurgeneeskundige maar al te graag toen hij haar (onterecht) vertelde dat ze kankervrij was. Dit geloof heeft haar helaas de das omgedaan. Mijn punt is trouwens niet dat thermografie slecht is, maar dat er veel meer onderzoek naar dient te worden gedaan naar deze techniek, alvorens ‘ie EVENTUEEL kan worden doorontwikkeld tot een betrouwbare screeningsmethode voor borstkanker. In bepaalde gevallen is een echo/echografie/echoscopie (met behulp van geluidsgolven) WEL een wenselijke aanvulling op een mammogram. En in theorie kan zelfs thermografie als aanvulling dienen, maar thermografie is vooralsnog GEEN alternatief voor mammografie. Nou ja, dit is mijn mening. Hopelijk heeft iemand er iets aan… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 23. Heb al paar dagen stekende zeer in men rechterborst, met en zonder men regels. Ben nu 21 en half jaar nu zo al.

 24. In augustus 2013 baarmoederhalskanker bij mij vastgesteld, na een lis (stukje weefsel met heet mesje weg halen) bleek dat toch mijn baarmoeder, baarmoederhals, eileiders, steunweefsel en een aantal klieren weg gehaald moesten worden. Wanneer ik zou moeten menstrueren… geen idee meer inmiddels. Ik ontdekte in november vorig jaar een bultje zo groot als een erwt in mijn linker borst. Nu denk je misschien, ze kent de hel al en is gelijk naar de arts gerend. Maar dat heb ik dus niet gedaan. Ik dacht, ik wacht het anderhalve maand af, dan zal mijn cyclus zijn rondje hebben gehad en misschien is hij dan wel weg. Alleen was hij dat helaas niet. Het deed geen pijn en met lood in de schoenen ben ik naar mijn huisarts gegaan. Die me gelijk doorstuurde voor een mammografie. Deze gehad en een echo, alleen hadden ze me (per ongeluk) beoordeeld of was ik al door de overgang. Ik ben 34, heb gewoon nog eierstokken, dus ik ben pre menopauze. Nu naar een ander ziekenhuis en die voelde dat de bult inmiddels is gegroeid en niet meer glad is. Gaan nu een echo maken en aan de hand daarvan misschien wat weefsel weg halen. Nu is mijn borst inmiddels wel pijnlijk, daarom heb ik ook doorgezet. Maar… het blijft eng! Meer mensen die hier middenin zitten?

  • Beste aukt .

   Ik heb twee pijndelijke borsten.
   Bovenkant van me beide borsten en tussenschot van me borsten doen zeer ,. Ik ben al geruime poosje niet ongesteld geweest en ik ben niet zwanger ben wel gestopt met de pil , ik ben zelf 34 en ik ben bang dat ik op deze leventijd borstkanker heb .. .. ik druft zelf nu niet de arts te raadplegen omdat ik bang ben dat ik het wel heb. Ik heb geen vriend dus ook geen man in me leven en ben ruim minste 4 maanden gestopt met de pil .. ik heb geen sex gehad . Omdat ik alleenstaande mama ben en elke dag heen en weer ben met de kinderen. !

 25. Ik heb in 2006 borstkanker gehad, nu in 2015 weer fanatiek gaan sporten en mijn eerste fitnessles achter de rug. Nu (de volgende morgen) erg geschrokken: dikke bult/bobbel in mijn borst. Kan dit door de fitness komen? Borstfoto’s genomen in december en alles was goed… Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Ben wel alert! Ook ik heb borstkanker in de rechter borst gehad, en nadien altijd op controle geweest, maar na negen jaar verder werd er in de linkerborst kanker ontdekt, gelukkig dat ik er snel bij was, en goed genezen.

 26. Herbrandt daniella Reageer

  Ik heb ook al jaren pijn in de borsten. Voorheen met de pil vaak precies messteken in linkerborst achter tepel en meer richting oksel. Nu in menopauze ook, het komt en gaat. Verschillende keren gemeld en borsten nagekeken en telkens was ’t antwoord, dat zijn melkklieren. Toch blijf ik me ongerust maken…

  • De maag meridiaan loopt over de tepels en gaat schuin naar de oksel, als je maag geïrriteerd is kan dat soms iedere dag terugkomende pijn in de borst of borsten geven.

 27. Hallo, Het is nu de 3e keer in 8 maanden dat ik last heb van pijn in de borsten: ik ben een anderhalve week ver in mijn pilstrip en mijn beide borsten zijn pijnlijk en gezwollen, de eerste week is het nog doenbaar, maar in de tweede week is het afdoen van mijn beha ’s avonds niet meer leuk, laat staan op mijn buik liggen. De eerste dag van mijn menstruatie is die pijn dan ook weer weg. Maar ik heb dus wel voor ongeveer 3 weken pijnlijke borsten. Ik neem nu ongeveer 8 jaar dezelfde pil. Moet ik die veranderen?

 28. Hoi allemaal, Ik ben een meisje van 17, bijna 18 jaar. Ik heb 2 dagen geleden een pijnlijke verdikking ontdekt aan de onderkant in mijn linkerborst, aan de kant van mijn oksel zeg maar. Ik ben sinds 7 maanden gestopt met de pil en heb nu een spiraaltje. Ik moet deze week ongesteld worden als het goed is. Ik heb verschillende verhalen gelezen dat het aan de menstruatie kan liggen. Maar ik heb daar eigenlijk nooit eerder iets van gemerkt. Tot nu dan… ik maak me een beetje zorgen en durf niet zomaar naar de huisarts te gaan. Kan iemand mij geruststellen of vertellen wat het waarschijnlijk zal zijn? Bedankt alvast! En groetjes!

  • Beste Anna, Helaas kan niemand je via internet uitsluitsel geven over de aard en hoedanigheid van het knobbeltje in je borst, daar is nu eenmaal medisch onderzoek voor nodig. Mensen kunnen je via internet geruststellen of juist beangstigen, maar in werkelijkheid ben je nog altijd geen stap verder met zulke adviezen. Knobbeltjes in je borsten kunnen inderdaad te maken hebben met hormonen (lichamelijke groei & ontwikkeling, puberteit, menstruatiecyclus, voorbehoedsmiddelen etc.), maar er kan ook sprake zijn van een (relatief onschuldige) ontsteking, een opgezette borstklier of van een verharding/gezwelletje (meestal goedaardig, maar soms ook kwaadaardig). Voor uitsluitsel dien je echt even langs je huisarts te gaan; diegene heeft hiervoor gestudeerd en is gewend om dit soort onderzoekjes te doen. Wellicht weet hij/zij bij het zien en voelen van het knobbeltje al voldoende. Dan heb je dus binnen no-time zekerheid/uitsluitsel en hoef je jezelf niet langer gek te maken. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

 29. Ik ben 16 jaar en had vorig jaar een ontstoken klier in mijn borst. Die is weggegaan door middel van antibiotica. Ik heb sinds een paar dagen weer last van diezelfde borst. Het is een soort van pijn/jeuk rond de tepel, maar er zit (nog) niet een harde/gezwollen plek. Ook als ik het aanraak is het gevoelig. Ik moet we bijna ongesteld worden, maar ik heb nog nooit eerder last gehad van mijn borsten rond mijn menstruatie. Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

 30. Ikzelf heb ook pijn in mijn borsten en mijn tepels af en toe, maar sinds ik sportbeha’s draag, is het zeer verminderd. En ook zeker sinds ik een boek uit de bibliotheek heb gelezen, ben ik een stuk rustiger, wat de ongemakken minder maakt. het boek heet: Het Borsten Boek, geschreven door Kaat Bollen.

 31. hallo ik ben 17, ik kwam er gisteren achter terwijl ik mij omkleedde dat ik een rood plekje heb naast mijn tepel. Het is niet gevoelig, maar ik vraag me toch wel af wat het kan zijn. Ik heb hier nog nooit eerder last van gehad. Ik slik sinds 4 maanden een nieuwe, zwaardere pil. Iemand die het herkent? Het stoort me ook ontzettend om het te zien, zeker als ik samen ben met mijn vriend.

  • Dit zou een geïrriteerd, ontstoken of (bacterieel of fungaal) geinfecteerd borstkliertje c.q. melkkliertje of melkkanaaltje kunnen zijn. Je huisarts kan je bijvoorbeeld (afhankelijk van de exacte oorzaak) een antibioticazalf, corticosteroïdenzalf of anti-schimmelzalf voorschrijven.

 32. Hallo, Ik ben 17 en heb sinds kort erge pijn aan beide borsten. Ik slik voor bijna een jaar de pil, maar heb het niet vaker gehad. nu is het ook dat ik al een maand ongesteld ben. Het doet vooral als ik een trap oploop pijn en de pijn maakt me soms wakker. Heeft iemand misschien tips van bijv. een soort bh te gaan dragen of het zelfde gehad? x

  • Heey girl, Ik ben 12 jaar, nog niet ongesteld en ik heb erge pijn achter m’n tepel. Het kan bij mij ook niet aan de menstruatie liggen, want dat ben ik dus niet. Als ik op mijn borst druk doet dat ontzettend pijn, ik kan de pijn niet verdragen en trouwens ik zit op karate. Kan je me helpen? Bedankt voor de hulp. En ik ben niet aan de pil, haha.

 33. Hoi, Ik ben 30 jaar oud. Ik heb al een geruime tijd last van me beide borsten, pijnlijk, maar ze jeuken ook. Heel vervelend! Ik slik al jaren dezelfde pil, zwanger ben ik niet. Weet even niet wat ik moet, ik ben niet zo snel van naar de huisarts gaan, maar maak me toch wel een beetje zorgen.

  • Ik zou noteren op welke dagen je borsten meer/minder pijn doen, of jeuken, en met die bevindingen naar de huisarts gaan. Probeer een bh van een ander materiaal. Sport bh Heb ikzelf veel aan (35 jaar). Borsten Boek van Kaat Bollen is aan te raden.

 34. Ik had een vraagje… Ik heb sinds 3 dagen pijnlijke tepels. Als ik erlangs ga met me hand of bijvoorbeeld me shirt dan lijkt het net of er een schuurpapiertje erlangs gaat. Nou las ik dat het kan zijn door ongesteldheid, maar ik heb al een tijdje een spiraal. Ik ben 20 jaar, ik hoop dat iemand weet hoe het kan…

  • Hoi, dat had ik toen ik zwanger was inderdaad… Net of ze helemaal schraal waren…

  • Ik heb precies hetzelfde probleem! Nu 2 dagen last van mijn tepels.. erg gevoelig doet inderdaad al pijn met bh aan of als een shirt erover heen schuurt. Ik ben 19 jaar en heb ook een spiraal.

 35. Kan het dan niet zijn dat je zwanger bent? Kanker staat er wel tussen maar dit niet, apart hoor. Bij mij doen ze allebei pijn.

  • Zwangerschap staat vermeld onderaan punt 1. Aangezien dit zo’n logische causaal verband betreft, heb ik er geen apart paragraafje aan besteed.

 36. Hallo, Twee dagen geleden kwam bij mij opeens een extreem heftige, stekende pijn op in de onderkant van mijn linkerborst, helemaal binnenin. Nu is het wel zo dat ik mijn regels deze week moet hebben, dus kan het misschien dat wel zijn. Ik heb echter bijna nooit last van pijnlijke/gespannen borsten rond de menstruatie. Borst voelt ook helemaal branderig bij aanraking en is nog steeds erg pijnlijk. Tepels zijn echter niet gevoeliger, niet pijnlijk of zo. Arts zou echo nemen als de pijn volgende week nog niet verdwenen is. Ik maak me wel een beetje zorgen, want het is de eerste keer dat ik hiervan last heb. Kan dit opeens opkomen? Ik neem ook wel al lang de pil (waar ik me best goed bij voel) en heb PCOS, ben ook een jonge dertiger. Het is misschien de leeftijd? Ik lees hier wel min of meer soortgelijke ervaringen, maar ik weet niet goed of dit nu puur aan de hormonen te wijten valt.

 37. Ik heb sinds een week of 2 gevoelige tepels en grotere tepelhoven. Nu moet ik deze week menstrueren, maar ik menstrueer al bijna 7 jaar en heb dit probleem nog nooit gehad. Kan dit dan alsnog voorkomen en wat kunnen andere redenen zijn dat ik dit heb? Groetjes, Valery

  • Het kan ook met je leeftijd te maken.hebben. Ik weet niet hoe oud je bent, want ook ik heb vroeger nooit last van mijn borsten gehad. Het begon na mijn 30e i.v.m met hormonen.

 38. Voor de geboorte van mijn kids had ik zeer regelmatig enorme pijnlijke borsten, vol met knobbels en keihard. Dit is jaren weg geweest maar sinds een jaar of 3 weer volop aanwezig. Niets aan de hand gewoon klierweefsel wat vervelend doet door de hormoonschommelingen; ik word ieder jaar gecontroleerd d.m.v. echo. Maar die pijn daar werd ik gek van. Herinnerde ik me dat ik vroeger tijdens een vakantie van een Zwitserse dokter pilletjes kreeg maar doordat ik het jarenlang niet nodig had gehad was ik vergeten hoe het heette. Na lang zoeken kwam ik er weer achter. Het heet Mastodynon en is van Bionorica. 25 jaar geleden kon mijn huisarts het voorschrijven maar tegenwoordig is het in Nederland niet verkrijgbaar en kon mijn huidige huisarts het ook in zijn naslagwerken niet vinden. Doch ik heb het weer gevonden! In Duitsland is dit gewoon bij de apotheek verkrijgbaar zonder recept. Zowel in pilletjes als in druppelvorm. Sinds een jaar gebruik ik het weer en ik voel me werkelijk een ander mens. Graag wil ik dit met alle vrouwen die aan deze kwaal lijden delen, want ja, als je weet hoe pijnlijk deze onschuldige kwaal is, dan probeer je werkelijk alles.

 39. Hey, Ik heb al een paar dagen pijn aan mijn tepels ook als ik eraan kom. Ik ben een maand geleden gestopt met de pil. Kan het hier mee te maken hebben?

 40. Ik ben 35 jaar, jarenlang cup B gehad zonder dat er een BH voor nodig was, heb nu pijnlijke borsten bij bewegen en vooral linker tepelhof doet regelmatig zeer. Mijn borsten zijn ietwat gegroeid, nu heb ik een sportbeha cup C. Ben al jaren aan de prikpil en daarvoor aan de Mirena. Er wordt gezegd dat het de hormonen zijn, maar meer dan een halve maat zijn m’n borsten niet gegroeid. En toch doen ze zeer nu. Ook met BH… En die band bij je middenrif zit ook zo vervelend, moet constant boeren.

 41. denice sanders Reageer

  Hallo, Ik heb sinds 2 dagen last van pijnlijke tepels, vooral rechts. Ik ben sinds een paar maanden niet meer aan de pil. Vanwege gezondheidsredenen werd ik onregelmatig ongesteld, daarom op aanraden van de arts gestopt. Tepels zijn ook constant hard. Groetjes, Denice

 42. Hi everyone, Vorig jaar heb ik een borstkanker onderzoek gedaan in het ziekenhuis. En er was niks aan de hand gelukkig. Maar ik had alsmaar pijn. Na een paar maanden bleef het weg. Het kwam weer tijdens of voor mijn menstruatie terug. Maar het bleef ook daarna weg. Maar na een tijdje begon het weer pijn te doen, dit keer VOOR en NA mijn menstruatie. Sinds mijn menstruatie weg is doet het nog steeds pijn, maar deze keer extreem pijnlijk en er zijn nieuwe symptomen bij gekomen zoals jeuk, branderig gevoel en steken. Ik ben hiervoor dus naar mijn huisarts geweest en zij vertelde me dus dat ik mastopathie heb en dat borstkanker haast niet voorkomt bij 21-jarige dames. Dan denk ik van misschien wel bij mij?! Maar goed, na een paar dagen met de gedachte van mastopathie begon het weer erg zeer te doen. En nog steeds heb ik er last van en ben erg bang geworden ook wegens de nieuwe symptomen. Mijn tante (vaderskant) heeft ook toevallig kanker, maar dan niet in de borsten. Misschien heb ik het wel van haar geërfd?

  • Dat kan wel degelijk voorkomen op jouw leeftijd! Ik ben nu 33 en heb dit vanaf mijn 19e ook. Het is jaren weggeweest, maar sinds een maand terug. Sterkte!

  • Hoi, Ik loop nu vanaf januari met zelfde klachten. Aan 1 borst pijnlijke steken, jeukend gevoel en af en toe en wittige afscheiding uit de tepel. Echo en alles gehad, ze gooien ’t op mastopathie. Op momenten dat het weg is of bijna niet aanwezig is, kan ik ’t laten rusten, maar nu dat het weer zo heftig is sinds een maand word ik toch steeds weer ongeruster over mijn borstklachten.

 43. Hallo ik ben 14 jaar en ik heb sinds 2 dagen last van mijn borsten. Het is een soort licht branderig gevoel in allebei mijn borsten en als ik er langs ga met iets van stof doet het pijn. Ik heb dit nooit eerder gehad en ben nog niet ongesteld geweest, dus misschien ligt het daar aan. Las net dat het ook veroorzaakt kan worden door synthetische stof, en ik had een bh van synthetische stof aan. Ik weet echt niet wat er aan de hand is. Please help me! :(

  • Ach kind, dat hoort bij de leeftijd. Bij jou is alles nog in ontwikkeling, dus ook je borsten, en dat kan met behoorlijk wat groeipijn gepaard gaan, waaronder pijn in de borsten. Als je de volwassen leeftijd hebt bereikt, zijn (hoop ik voor jou) de meeste (pijn)klachten verdwenen, dus maak je geen zorgen!

 44. Hoi, Een vraag hier: Ik heb 10 jaar geleden een borstverkleining gehad en daarna eigenlijk geen gevoel gehad. Nu wonder boven wonder heb ik ineens gevoel in mijn borsten; niet pijnlijk, maar gewoon zoals het “hoort”. Ik ben ontzettend blij, maar zit toch met de vraag of er meer aan de hand is. Iemand enige ideeën?

  • Hoi Aurora, Ik heb precies hetzelfde gehad; heb 13 jaar terug een borstverkleining gehad en heb ook een lange tijd geen gevoel in m’n borsten gehad. En heb dat gevoel dus ook sinds 3 jaar weer terug… En nee, je hoeft niet bang te zijn dat het wat ernstigs is… De een krijgt wel zijn gevoel terug na een lange tijd en sommigen niet meer. Ik hoop dat ik je gerust heb gesteld. M.v.g. Petra

 45. Maria de visser Reageer

  Hallo, Ik heb geen baarmoeder meer en ben nu bijna een jaar geleden geopereerd. Begin nu gevoelige borsten te krijgen, eerder geen last van gehad. Ik heb nog wel mijn eierstokken. Hoe kan dit? Wat is er aan de hand? Maak me zorgen!

  • Dag Maria, Ik heb ook geen baarmoeder meer en wel nog de eierstokken. Ik ben 38 jaar. Is nu 6 jaar geleden. Na een jaar had ik dit ook; pijnlijke, opgezette borsten. Gynaecoloog zei dat dit kwam door de hormonen. Heb hier 2 jaar mee gesukkeld, telkens met meer tijd ertussenin (week pijn en dan soms een maand niet). Nu, zoveel jaar later, al een vol jaar geen last meer van gehad, maar nu begint dit deze week terug opnieuw. Zo gezwollen en pijnlijk! Is toch raar hé? Weet je ondertussen al iets meer? Ik denk als de pijn blijft ik toch naar de gynaecoloog ga. Mocht je weten hoe dit komt, laat het me weten a.u.b. M.v.g. Kathy

 46. Hoi, Ik ben 26 jaar. Ik heb ook al 2 jaar last van mijn borsten. Het is altijd afwisselend, daarom weet ik niet zo goed ‘what’s next’. Ik krijg regelmatig veel pijn aan de zijkanten van mijn borst tot de onderkant en mijn klieren/knobbels worden groot en erg gevoelig. Ik krijg het soms net voor mijn cyclus of net 1 week nadat ik ongesteld bent geweest. Soms is de pijn zo erg dat ik niet meer op mijn buik kan gaan liggen. Ik voel het zelfs zonder aanraking. Ik lees overal dat dit geen verband met ernstige ziekte kan hebben… Ik wil alleen van mijn pijn af en weten wat er aan de hand is (in mijn familie zijn er al 2 mensen aan borstkanker en een aan leverkanker overleden). Kan iemand mij hierbij adviseren? Dank.

  • Beste Frida, Pijnlijke borsten hebben vaak te maken met schommelingen in de hormoonhuishouding. De menstruatiecyclus is daar een goed voorbeeld van, maar ook pilgebruik wordt vaak in verband gebracht met pijn in de borsten. Ben je al ooit eens bij je huisarts geweest? En -indien je de pil slikt- heb je al eens overwogen om van pil te switchen? Kortom: wat heb je tot nu al geprobeerd en is er al ooit medisch onderzoek verricht? In ieder geval heel veel sterkte! Groeten, Paul

 47. Hallo, ik heb sinds enige dagen een naar gevoel (pijn kan ik het niet noemen), maar wel een continu aanwezig gevoel diep in mijn rechterborst. Bij elke beweging van mijn bovenlichaam voel ik het. Ik lees veel over pijn in de borst; bij de tepels; steken in de borst. Maar dat is het allemaal niet. Het is een vervelend gevoel. Wie weet wat dat zou kunnen zijn?

 48. Hallo, Ik ben 15 jaar en ik heb nu voor het eerst pijn in mijn borst. Het zit aan de voorkant van mijn borst en bij m’n tepel. Het doet echt pijn! Moet ik me nu zorgen gaan maken of kan dat ook zijn omdat m’n borsten nog niet zijn uitgegroeid?

 49. Hoihoi, Ik heb sinds een maand ontzettend pijnlijke, opgezette borsten… Ik heb een spiraaltje (nu ongeveer 4 jaar) en ben ook niet meer ongesteld geweest sinds ik hem heb. Ik heb het idee dat ze voller, groter en zwaarder worden, merk het ook in mijn beha’s, die niet altijd even lekker meer zitten. Wat kan het zijn? Mijn vriend denkt aan een zwangerschap, maar daar hebben we 4 weken terug op getest; en toen was de test negatief…

 50. Hallo, Ik ben 17 jaar en heb sinds 5 dagen last van gevoelige en pijnlijke tepels en borsten. Dit vooral als er druk op wordt uitgeoefend. Mijn borsten voelen hard aan en als ik zachtjes in mijn tepel knijp, doet het al pijn. Ik gebruikte altijd de pil.

  • Hallo, Ik heb precies hetzelfde! Ook zijn ze voor mijn gevoel wat groter of voller. Iemand tips? Ook ik slik de pil.

  • Ik heb precies hetzelfde! Ik lees constant ‘zwangerschap’, maar dat kan ik me haast niet voorstellen. Weet iemand anders wat het zou kunnen zijn? Ik heb het niet alleen rond de periode dat ik ongesteld moet worden, maar soms ook tussen de periodes door! Vooral m’n tepels zijn extreem gevoelig. Wanneer ze ‘hard’ zijn het meest.

 51. Ik ben dus een man en heb sinds een dag of 4 pijnlijke steken in mijn linker tepel, alleen als ik voorover buig. Ik kan niks vinden op internet wat dit bij mannen kan zijn!?

  • Beste Peter, Pijn of jeuk aan de tepels van mannen is vaak het gevolg van synthetische kleding die wordt gedragen en (ongemerkt) over de tepels schuurt. Ook eczeem aan de tepels is een bekende oorzaak, maar dit gaat veelal gepaard met roodheid en schilferigheid rond de tepelhof; hetzelfde geldt voor een bacteriële infectie of schimmelinfectie van de tepel. Wat je kan doen als er geen sprake is van schilfers, roodheid of vochtigheid is de tepel insmeren met “gewone” pH-neutrale vaseline. Bij aanvullende klachten kan je huisarts indien nodig een crème met corticosteroïden voorschrijven (dus op doktersrecept). Soms is jeuk aan de tepel bij mannen het gevolg van gebruik van medicamenten die hormonen bevatten. En in extreem uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een mannelijke vorm van borstkanker. Ik zou je willen aanraden om een afspraak met je huisarts te maken als de pijnlijke tepel niet binnen enkele dagen vanzelf overgaat.

 52. Ik ben niet ongesteld, maar heb desalniettemin enorme pijn in mijn borsten! Als ik loop of ren, ga ik zowat door de grond! Het zijn niet m’n tepels, maar echt m’n borsten. Ze zijn ook keihard! Wat moet ik doen?

 53. Hallo, Een tijdje geleden kreeg ik last van mijn rechterborst. Het was een soort stekende pijn onder de tepel. De pijn was vooral als er druk op uitgeoefend werd. Achter mijn tepel ontstond een hardere plek, een soort knobbel. Ik ben naar de dokter gegaan en die vertelde me meteen dat ik een borst-ontsteking had. Ik kreeg antibiotica. Ik ben pas 15, maar kan wel vertellen dat als je zoiets hebt, en je vind het toch niet prettig, ga gewoon even langs de dokter, want bij mij heeft het heel erg geholpen. Groetjes, Eva

  • Hoi Eva,
   Ik heb nu voor de 2e keer pijnlijke borsten. Twee weken geleden had ik het ook, toen was het na 2 weken weg. Maar nu is het weer terug. Ik heb het alleen boven mijn tepel, het is geen stekende pijn, maar het is daar keihard en als je erop duwt doet het erg zeer. Zou dat ook een borstontsteking kunnen zijn? Of is dat echt alleen het geval bij de klachten die jij had?

 54. Vanessa, ik herken jouw klacht helemaal. Ik heb diezelfde pijn. Mijn linkerborst is erg pijnlijk en ook heb ik last van steken in mijn borst. Het straalt uit vanuit mijn oksel. Ook ik kan de plaats van de pijn beetpakken. Ik ben 24 jaar en heb 2 jaar geleden mijn borsten laten verkleinen. Daarvoor had ik die pijn ook al… Een aantal keren hiervoor naar de dokter geweest, maar niets aan de hand. De pijn versterkt vooral als ik er druk op zet. Ik maak me iedere keer opnieuw weer zorgen als de pijn blijft aanhouden.

 55. Hallo,
  Ik heb sinds een half jaar last van mijn rechterborst: mijn tepel is dik, en rond de tepel doet het zo een pijn. Ben naar het ziekenhuis geweest voor een mammografie en een echo, gelukkig was dat goed. Maar toch blijf ik met die pijn zitten. Ik heb nu door dat als ik ongie ben geweest ik een paar dagen daarna echt last krijg. Nu voel ik ook rond mijn tepel dat het dik is. Er komt ook vocht uit mijn tepel. Word er gek van, want die pijn belemmert mijn leven. Wat moet ik doen?

  • Hallo ik ben 25 jaar en heb sinds een paar dagen een regelmatige pijnlijke steek in mijn linker borst. Het zit aan de zijkant van mijn borst, vlak bij mijn oksel. De pijn zit tussen mijn klieren ik kan het vastpakken. Ik ben er nog niet mee naar de dokter geweest. Is er misschien iemand die dit herkent?

  • Ik herken je klacht helemaal, heb precies het zelfde, maar dan al een lange tijd: een aantal jaren.

  • Ik heb sinds 4 dagen ook een pijnlijke linkerborst en ik maak me ook een beetje zorgen. Als ik op dat plekje aan de zijkant van mijn borst richting mijn oksel druk, gaat het nog erger pijn doen. Heb ook gecontroleerd op knobbels bij beide borsten, maar aan beide kanten voelde het ongeveer hetzelfde aan. Zijn dit melk- of borstklieren? Zou het kunnen dat een klier in m’n linkerborst ontstoken is? Ik kom pas over 4 dagen terug van vakantie, dus kan ook nog niet naar de huisarts. Ik ben trouwens 18 jaar.

 56. Ik ben nog nooit ongesteld geweest, maar ik denk dat het wel elk moment kan gebeuren. Ik weet niet of ik al een bh moet hebben. M’n moeder heeft er nog niks over gezegd, ik durf het ook niet te vragen. Wat moet ik doen?

 57. @ Marijke, je gezondheid gaat voor ALLES! Een gedachte als je bezwaard voelen om een arts te bellen moet je gauw uit je hoofd halen. Voor hetzelfde geld is het wel zo (ik wil je niet bang maken) en dan sla je jezelf voor je kop dat je niet actie hebt ondernomen. Artsen begrijpen heus wel dat dat in je hoofd spookt en dat is heel normaal en maar goed ook. Nooit geen risico nemen omdat je je bezwaard voelt, daar zijn artsen voor om je te helpen!

 58. Ik heb eigenlijk geen reactie, maar een vraag. Ik ben 21 jaar en dit is de 3e keer dat mijn borsten onwijs hard zijn (met mijn armen omhoog lijken het wel siliconen) Het begint met onwijs gevoelige tepels, daarna lijkt het wel alsof de melkklieren enorm opzwellen, soms tot 3x zo groot als normaal. Dat is bij mij makkelijk te zien en te voelen omdat ik hele kleine borsten heb. Ik heb een spiraaltje en ongesteld word ik niet, zonder anticonceptie maar 1x in de 6 maanden met geluk (lang verhaal) ik heb ook opgeschreven wanneer het gebeurt maar er zit bij lange na niet een patroon in. Ik vraag me echt af of iemand anders dit ook heeft. Vorige x was afgelopen kerst, toen had ik zo’n beetje 9 van de 10 symptomen van zwangerschap, wat ik niet was. Dit keer zijn het alleen m’n borsten en heb ik verder nergens last van. Komt iemand dit bekend voor?

 59. Ik ben 39 jaar en heb in 2005 borstkanker gehad (ik was toen 31), nu heb ik al een paar maanden veel pijn in mijn andere borst, net onder de tepel. Juist nu de arts dit jaar besloten heeft dat de controles minder gaan worden. In november heb ik weer een afspraak. Zelfs al heb je borstkanker gehad, blijf je toch weer met dezelfde twijfels zitten als ieder ander. Ik voel niet echt een knobbel als in 2005, maar het is erg pijnlijk en voelt onregelmatig aan. Ik voel me erg bezwaard om nu al de arts te bellen. Ook mijn menstruatie is in de war. ik twijfel verschrikkelijk wat te doen.

 60. Hierbij een vraag: ik ben 55 jaar en heb sinds een paar maanden een hele harde borst, ook zitten er rode vlekjes op. Kan het een ontsteking zijn?

  • Beste Korrie,
   Zulke vragen beantwoorden op een forum is erg moeilijk. Gezien Uw leeftijd, en de harde borst EN rode vlekjes, raad ik U aan om gewoon een afspraak met de huisarts te maken voor de borstcontrole. Het is niet iets waar U mee door moet blijven lopen. Ik heb een borstontsteking gehad, en kreeg daar koorts bij. Op dat moment gaf ik borstvoeding. Als je geen borstvoeding geeft is het sowieso belangrijk om ook met een borstontsteking direct naar een arts te gaan. Maar als ik U was zou ik toch morgen een afspraak maken bij de arts. Dan kan hij beoordelen of verder onderzoek noodzakelijk is.

 61. Hallo, ik ben 21 jaar oud. Sinds een paar dagen is m’n rechter borst erg gevoelig. Dit is op het momenten dat ik geen bh draag. De gevoeligheid zit met name rond de tepel. Ik ben wel sinds kort overgestapt naar een pil waar minder hormonen in zitten. Wat zou dit kunnen zijn en hoe kom ik er vanaf?

 62. Sinds ik in de overgang zit, heb ik last van een pijnlijk, branderig gevoel aan de binnenkant van mijn borsten. Hoelang kan dit gaan duren? Ik heb dit al ongeveer een halfjaar.

 63. Hallo,
  ik heb sinds gisteren continu een druk op 1 van mijn borsten. Het zit op/onder mijn tepel en het voelt opgezwollen. Ik ben 15 jaar en mijn borsten zijn nog niet helemaal ontwikkeld, maar dit heb ik nog nooit gehad. Het komt ook niet omdat mijn menstruatie eraan zit te komen, want dat duurt nog even. Ik heb wel een paar dagen geleden voor de eerste keer seks gehad, kan het ook mogelijk zijn dat dit door hormonen komt? Help me pleaseeee.

  • Kan het trouwens een ontstoken melkklier zijn als de borsten nog niet helemaal zijn ontwikkeld?

  • @onbekend van 15 jaar. (21 maart)
   Je schrijft dat je voor het eerst seks hebt gehad. Heb je daarvoor een anticonceptiemiddel gebruikt?
   Slik je de pil of heb je een condoom gebruikt? Ben je inmiddels ongesteld geworden?
   Ik hoop voor je dat dit het geval is om de kans dat je zwanger bent dan kleiner is.
   Succes. En houd het in de gaten

 64. Ik heb al een paar dagen last van gevoelige borsten.
  Vooral de tepel is gevoelig.
  Ik ben niet ongesteld en ik moet het ook nog niet worden.
  Soms steekt het heel erg en dan gaat het weer over, maar de pijn blijft wel.
  Weten jullie wat het is?

  • Hallo Anne, Ik ben blij dat ik niet de enige ben die dit ervaart… Heb ook 2 weken voor de menstruatie last van mijn borsten, maar ben er nog niet mee naar de dokter geweest omdat ik denk dat dit hormonaal is… Ik hou het in de gaten en zie met de tijd of het verbetert of niet…

 65. Hallo,
  Ik heb elke maand last vast zere opgezwollen borsten, dit heb ik vaak al 2 weken voor mijn menstruatie tot halverwege mijn menstruatie. ik word er knettergek van. Het maakt ook niet uit of ik wel of niet de pil gebruik want ik heb er in beide gevallen last van. Ik ben nog nooit hiermee naar de dokter gegaan omdat ik niet denk dat hij er iets aan kan doen maar lastig en irritant is het wel. :( Heeft iemand hier er ook last van dat ze 2 weken van tevoren al pijn gaan doen?

 66. Hoi,
  Ik heb ook al wel 2 weken last van gevoelige borsten. Mijn tepels zijn daarbij niet gevoelig of pijnlijk. Ik slik trouw de pil en neem aan dat ik niet zwanger ben… Lijkt wel of ik gewoon soort van spierpijn heb in m’n borsten. ‘k Weet echt niet waar het op kan duiden. M’n nieuwe lover zit er ook niet dagelijks aan te friemelen. Zal het nu van de pil komen die ik al een paar jaar slik? Met de Mirena duurde het pas ook een paar maanden voordat mijn lichaam die probeerde af te stoten. En een test kopen… Ik weet het niet, ben er eigenlijk best bang voor, want wil absoluut geen kinderen meer.

 67. Hallo,
  Ik ben ongeveer 6 maanden geleden gestopt met de pil omdat ik er tegen ben dat ik hormonen slik en het tegennatuurlijk is. Nu is het zo dat ik een week na mijn menstruatie gevoelige borsten krijg t/m de dag dat ik begin te menstrueren. Voor mijn gevoel worden mijn borsten ook elke maand iets gevoeliger, wat ik ik niet prettig vind. Tevens lijkt het alsof mijn borsten elke maand lichtjes groeien, terwijl ik gestopt ben met de pil! Ik menstrueer wel elke maand. Mijn vraag: is dit normaal? En waardoor kan dit komen?
  Gr. M.

  • zomaar iemand

   Hoi onbekende M.
   Ik heb precies hetzelfde, echt exact. Ik ben ermee naar de dokter geweest, toen naar het ziekenhuis en allerlei tests en bloedtesten gehad en er kwam niets uit. De dokters zeiden: het is niet normaal, maar het kan geen kwaad (alsof je daar wat aan hebt). Maar ik ben inmiddels een jaar verder (ja! Elke maand die pijn! echt verschrikkelijk kon haast niet traplopen omdat ik bij elke stap pijn had. met beha!). Maar ik merk wel dat het nu veel minder wordt, begint steeds beter te worden. Als je aan de pil hebt gezeten, zijn je hormonen sowieso wat van slag. En zeker het eerste half jaar nadat je bent gestopt. Dus ik zou je aanraden even af te wachten en als het echt niet gaat kan je opnieuw aan de pil beginnen (dat adviseerden mijn huisarts en artsen in het ziekenhuis). Ik vind het niet zo logisch klinken, je hormonen zijn in de war dus laten we dat hormoon dat alles in de war brengt nog meer in je lijf stoppen. Maar goed, hoop dat je hier iets aan hebt. En als het echt niet gaat, ga dan lekker liggen met een warme kruik op je borsten (helpt echt enorm voor mij!). Als je twijfelt ga dan gewoon even bij de huisarts langs.
   Lieve groetjes, H

   (P.S. weet niet of je het herkent, maar ik ging ook iedere keer twijfelen of ik per ongeluk zwanger was geworden, terwijl dat eigenlijk niet kon. en het was ook niet zo.)

 68. Hallo,

  Zoals ik eerder heb beschreven had ik last van beiden borsten en adviseerde de arts me om een mammografie te maken.
  Ik heb deze ondertussen gehad en er was niets aan de hand.
  Echt de hormonen. Na ongeveer twee weken waren ook de pijnlijke borsten weg.
  Ik ga nu wel weer aan een anticonceptiemiddel. Iedere maand meer dan twee weken lang pijnlijke borsten is niet iets waar ik op zit te wachten.

  Lotte, je schreef ook dat je deze klachten had en dat je niet voor niets naar de dokter wil gaan.
  Ik herken dat wel. Ik moest toevallig voor iets anders naar de huisarts en dacht dan kan ik dit even benoemen.
  Anders had ik mijn menstruatie afgewacht. Ik moet wel zeggen dat ik door die grafie wel enorm ben gerustgesteld ook voor de komende jaren.
  Het geeft natuurlijk geen zekerheid over de toekomst. Maar ik weet in ieder geval wel dat nu mijn bosten “schoon” zijn. (borstkanker komt best veel voor in mijn familie)

  Ik kan alleen zeggen volg je gevoel. Succes.
  Gr. Claudia

 69. Hallo,
  Twee weken geleden is mijn murena staafje (anticonceptiemiddel) verwijderd.
  Nu heb ik sinds 3 dagen enorme opgezette, pijnlijke borsten.
  Met aan beide kanten verdikkingen in de vorm van schijven. Bij mijn linker borst loopt de verdikking en tinteling zelfs door tot in mijn oksel. Slapen zonder bh is niet prettig en ik ervaar de gehele dag pijn.

  Ik ben naar de huisarts gegaan en ik moet over 5 dgn naar het ziekenhuis om een mammaegrafie te laten maken.
  Ik ben benieuwd en vind het erg spannend. Zou het alleen door de hormonen komen of is er sprake van een goedaardige cyste of toch wat ernstiger.
  Wat duurt wachten dan lang zeg.

  Komt iemand deze klachten bekend voor en kan die mij meer vertellen?
  Alvast bedankt

  • Hallo Claudia, ik herken de symptomen maar ik ben niet gestopt met anticonceptiemiddel. Ben sterk aan het twijfelen of het gevoel ernstig genoeg is om naar de huisdokter te gaan. Wil ook niet voor een niemendalletje gaan. Heb ook pijn id linkerborst en als ik op mijn zij lig word ik soms wakker van de pijn.
   Heb gehoord dat een mamografie niet aan te raden is voor relatief jonge vrouwen omdat die stralingen ook hun nadelig effect kunnen hebben. Moet het uiteraard niet gn aanwakkeren als blijkt dat er toch niets aan de hand is. Persoonlijk ga ik het gewoon verder opvolgen en indien de verdikking wijzigt panikeren.
   Laat aub wel iets weten als je nieuws hebt.

 70. hallo
  al een tijdje heb ik last van groenig vocht uit beide tepels.
  hiermee naar de dokter geweest verwijzing gehad naar de mamae care
  diverse onderzoeken waaronder mammaegrafie en echo.en ook is het vochtop kweek gezet
  er is niks uit dit onderzoek gekomen maar het vocht blijft.
  en nu sinds een dag of vier heb ik gevoelige borsten (ik zit net tegen mijn menstruatie aan) (en ook ben ik pas begonnen met fitness, spierpijn) dat zouden twee oorzaken kunnen zijn.
  of moet ik mij meer zorgen maken?
  voorheen nooit echt last gehad van pijnlijke borsten tijdens menstruatie, nu pas de afgelopen 3x een beetje maar deze x is het pijnlijker en voelt t allemaal wat stugger.
  wat nu te doen?

 71. Hallo,
  Ik heb al jaren met periodes heftige steken in en rond mijn borsten.. Ik heb het idee dat deze periodes niet rondom mijn menstruatie zit. Ik voel dan meerdere keren op een dag een pijnlijke, zeurende steek, in mijn borst of meestal aan de zijkant of bij mijn oksel, soms voel ik zo’n steek ook bijvoorbeeld in mijn arm of been, maar meestal bij mijn borsten.
  Ik heb het idee dat het de laatste tijd erger is, maar ik ben dan ook veel aan het sporten (hardlopen, trainen voor de halve marathon). Ik wil vandaag een goede sportbh kopen, omdat ik denk dat het daar ook aan kan liggen. (ik heb een hele oude). Echter ben ik op internet aan het kijken en lees ik nergens iets over mensen die dezelfde klachten hebben als mij. Wel veel over pijn tijdens het sporten aan de borsten, maar dat heb ik niet.
  Komen deze klachten vaker voor?
  Of moet ik er mee naar de huisarts?

  Alvast bedankt.

  • Hoi,
   toevallig heb ik sinds ongeveer een week ook precies die klachten die jij omschrijft! Ben er nog niet voor naar de huisarts geweest, maar ga misschien binnenkort.
   Ze jeuken soms (denk dat het ook soms aan bh ligt – het ruwige van de stof irriteert gauw) en ook voel ik soms steken onder een oksel of in een arm. Verder af en toe een venijnige pijnscheut even. Ik ben anderhalf jaar geleden gestopt met de anticonceptie en zit nu in de overgang. Heb dit weleens eerder gehad, maar nu heb ik het wat langer achter elkaar. Dus je bent dan toch niet de enige!

  • Hoi hoi,
   Ik ben vandaag bij mijn huisarts geweest met dezelfde klachten als jij heb. Hij Heeft direct een verwijskaart gegeven om foto’s te maken van de longen, linker ribben en schouder. Ik loop er al zeker een halfjaar mee, maar ik kan mijn werk niet meer uitoefenen, ik werk als vrijwilliger bij een dierenasiel, wat ik best wel erg vind… Maar ik zal als de uitslag er is jullie informeren, Grtjs, Marleen

  • Hoi ems, Ja, ik heb hetzelfde; ook de hele tijd op ongewenste tijden steken in mijn borsten en oksels. Ik wilde volgende week eens naar de huisarts gaan… De steken komen onaangekondigd en ik zou niet weten hoe het kan. Dan vlamt het op in mijn borst en dan flink onder de oksel. En ik ben dan ook bang voor borstkanker hè.

 72. In 2004 heb ik een maagbandje gehad waardoor 60 kilo kwijt daarna bleef ik stabiel en heb ik in 2005 een borstverkleining/lifting gehad. Helaas in de jaren daarna de kilo’s terug. In 2008 gastric bypass gehad. Daardoor ben ik 75 kilo afgevallen en nu heb ik sinds 1,5 jaar heel erg last van mijn borsten. Heel erg branderig en pijnlijk door het hangen. De artsen zeggen dat je ermee moet leven omdat ze er niks aan kunnen doen. Misschien dat iemand anders een idee heeft om het eventueel op te lossen. Ben zelf al aan het kijken voor een borstvergroting om de vorm mooi te maken en eventueel het erg hangend gevoel weg te nemen.

 73. Sabrina (Redactie) Reageer

  @Kim Je borsten kunnen door het gebruik van de pil inderdaad wat groter worden, maar dit zou zeker geen enorme groei moeten veroorzaken. Dergelijke pijn is bovendien een teken dat je absoluut even langs de huisarts moet gaan. Wellicht dat hij/zij je eenvoudig een andere pil kan voorschrijven waarbij je minder last hebt van bijwerkingen. Succes!

 74. Sinds een paar maanden ben ik mijn anticonceptie, door een tussenliggende vakantie, aan het doorslikken. iets wat ik nooit eerder had gedaan.

  Altijd voor mijn menstruatie had ik al last van gevoelige borsten en wist ik dat het bijna weer zo ver was…

  Nu ik bijna geen menstruatie meer beleef door het doorslikken van de anticonceptie-pil heb ik constant gevoelige, zelfs zeer pijnlijke borsten.

  Toevallig ben ik zo’n 6-7 kg afgevallen en het viel mij des te meer op dat mijn borsten niet verkleinen maar juist vergrooten. ze zijn echt ongelooflijk gevoelig en het doet pijn als ik loop en slaap zonder bh. Ik kijk er gewoon weer naar uit om mijn bh aan te mogen zodat ze gevangen zitten en dus minder pijnlijk zijn…..

  wat kan dit betekenen?

  moet ik naar de huisarts hiermee of hoort dit erbij?

 75. Bij mij kwam laatst een stekende pijn rond de tepel op. Ik maakte me direct zorgen om borstkanker, maar achteraf bleek het inderdaad om een ontstoken borstklier te gaan. Na 2 weken smeren met antibioticazalf was het helemaal over. Voor niks ongerust gemaakt dus…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.