Vitamine A

Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine die ook wel bekendstaat als anti-infectie vitamine. De mens heeft vitamine A (retinol) ondermeer nodig voor de instandhouding van de natuurlijke weerstand, de lichamelijke ontwikkeling, de gezondheid van huid, haar en tandvlees en het functioneren van het gezichtsvermogen.

Voordelen en gevaren

Omdat je vitamine A nodig hebt voor een aantal cruciale lichamelijke functies, dien je ervoor te zorgen dat je er voldoende van binnenkrijgt. Een teveel aan vitamine A is echter ook niet goed. Te veel vitamine A kan schade veroorzaken, met name aan de lever en ongeboren kinderen. De Gezondheidsraad meldt dit onder andere in het adviesrapport ‘Naar een adequate inname van vitamine A’.

Aanraders en afraders

Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende vitamine A binnen. Vitamines en mineralen zijn belangrijk, maar ‘hoe meer, hoe beter’ gaat niet op. Een overdosis vitamine A kan bijvoorbeeld vergiftiging veroorzaken. Wanneer je gezond eet heb je in principe geen supplementen nodig. Lever bevat grote hoeveelheden vitamine A, het wordt daarom afgeraden om meer dan eens per week leverproducten te eten.

Voedingswaren met vitamine A

Vitamine A zit van nature in (orgaan)vlees, vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten wordt vitamine A toegevoegd. In wortels, koolsoorten, donkergroene bladgroenten en geel of oranje gekleurde vruchten zitten zogenaamde provitamine A-carotenoïden, zoals bètacaroteen. Deze groente- en fruitsoorten leveren stoffen die door het lichaam worden omgezet in vitamine A.

Zwangerschap

Zwangere vrouwen mogen niet meer dan 3000 mcg vitamine A per dag innemen uit producten van dierlijke oorsprong en vitaminesupplementen. Lever kan dan ook maar beter niet worden gegeten tijdens de zwangerschap.

Gerelateerde artikelen:

Vitamine C tegen verkoudheid, helpt het echt?
Hoe functioneel zijn “functional foods” voor de gezondheid?
Stomen – simpel, smaakvol en bovendien gezond

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.