Calorievermelding op menukaart – Zinvol of kansloos?

In bepaalde staten van de VS is het inmiddels verplicht om het aantal calorieën van een maaltijd te vermelden op de menukaart. Ook in het Verenigd Koninkrijk gaan steeds meer stemmen op om dit principe in te voeren. De gedachte achter dit alles is dat het dan eenvoudiger zou worden voor consumenten om weloverwogen keuzes te maken. Als je thuis een verse maaltijd bereidt kun je de calorieën van je maaltijd vrij eenvoudig achterhalen. Als je uit eten gaat is dit echter vrijwel onmogelijk. Door het aantal calorieën van een maaltijd te vermelden zou je dus kunnen voorkomen dat mensen onbewust meer calorieën nuttigen dan ze willen. Maar is dit eigenlijk wel zo?

Calorievermelding: onderzoek

Een kleinschalig Amerikaans onderzoek wijst uit dat bovenstaande theorie in de praktijk wellicht anders uitpakt. De studie onderzocht 427 huishoudens (bestaande uit ouders en tieners) met een laag inkomen. Het onderzoek analyseerde de junkfood-gewoontes van de gezinnen voor en na de introductie van de vermelding van het aantal calorieën op menukaarten.

Een groot deel van de ouders en tieners bleek de calorie-informatie wel op te merken, maar niet te benutten. Slechts 9% van de tieners en 28% van de volwassenen gebruikt de informatie daadwerkelijk tijdens het bestellen van een maaltijd. In totaal bleef het aantal calorieën dat werd geconsumeerd voor en na de introductie van calorievermelding nagenoeg gelijk. De conclusie van het onderzoek was dat consumenten tijdens het kopen van junkfood niet of nauwelijks bezig zijn met calorie-aantallen; smaak en prijs staan centraal.

Jouw mening…

In Nederland zijn er nog geen concrete plannen om calorievermelding te verplichten. Zou jij het waarderen als deze informatie beschikbaar wordt gesteld? En zou je er ook daadwerkelijk gebruik van maken? Ik denk dat het absoluut waardevol zou kunnen zijn. Ik denk dat het mij zou helpen/beïnvloeden bij de selectie van een maaltijd. Bovendien zou het restaurants kunnen stimuleren om minder calorierijk te koken.

Maar eerlijk is eerlijk: de sporadische keer dat ik bij McDonald’s eet, negeer ik de voedingswaardetabel op hun verpakkingen compleet… Dus wellicht houd ik mezelf een beetje voor de gek. Ik ben in ieder geval benieuwd naar jouw mening!

13 reacties op “Calorievermelding op menukaart – Zinvol of kansloos?

 1. els ·

  voor mij zu het idd gewldig zijn als dat er op zou staan ja…..maar dan ook de koolhydraten eiwitten en de vetten erbij………..ik doe de weight watchers en het fijna daar van is dat je alles mag hebben zolang je het maar telt……..en met die info is het gewoon te berekenen hoeveel het je van je dagtotaal kost………..ik weet inmiddels wel dat inplaats van een big mac ik tegenwoordig een gewone hamburger pak………smaakt wel iets minder lekker dan de bigmac of cheeseburger……….maar ik kan leven met het resultaat

  groetjes els

  Reageer
 2. sasha ·

  ok dit moeten ze doen maar niet alleen in de macdonalds maar in alle restaurants en cafe s in nl dan weet je tenminste hoeveel dr in alles zit en kun je makkelijker gezondere keuzes maken

  Reageer
 3. ... ·

  Lijkt mij niks. Denk dat het zou helpen voor overgewicht, maar ook zeker eetstoornissen zou bevorderen. Niet doen dus…!

  Reageer
 4. Ellis ·

  Caloriën (en eiwitten , vetten , koolhydraten) vemelden bij gerechten in restaurants heeft alleen zin voor mensen die toch al met hun gewicht/gezondheid bezig zijn en dus verantwoord uit eten willen gaan. De meerderheid kiest voor een gezellig avondje uit met lekker eten (dan moet je so wie so niet bij een McDonalds oid zijn), dus of het echt nut heeft?

  Reageer
 5. BBC ·

  Baadt het niet dan schaadt het niet. Zolang we niet verplicht worden om te eten wat de overheid wil, en ik vrij blijf om er rekening mee te houden of niet, dan is het voor mij OK.
  Smakelijk 🙂

  Reageer
 6. Regina ·

  Ik hou ontzettend van lekker eten. Het hoeft niet veel te zijn (vaak beperk ik mij tot 2 voorgerechten) en bij mij keuze van het gerecht let ik altijd op de samenstelling. De rede is dat ik al mijn leven lang bezig ben met gezond en toch lekker eten.
  Ik pleit dan ook zeker voor het vermelden van de calorieën en wil zelfs nog verder gaan. Ook het aantal koolhydraten, eiwitten en zeker de vetten vermelden.Waarom mensen wel afschrikken bij een pakje sigaretten en niet bij een menukaart. Je geeft dan in ieder geval nuttige informatie op basis waarvan een ieder een vrije keus kan maken.

  Reageer
 7. Anouk ·

  Hoi, ik lees de informatie ook altijd…zeker bij de Mac. Zo neem ik dan maar bv een kleintje friet ipv een grote, en ga ik eerder voor de fish filet of een broodje hamburger dan voor het big mac menu. Salades zijn ook erg lekker….maar vallen qua calorieen toch een beetje tegen. En wat dacht je van het ontbijtmenu, daar ben ik van geschrokken!!

  Reageer
 8. Dianne ·

  Het zou mij wel degelijk helpen. Al probeer ik toch wel bewuste keuzes te maken (vis, kip, salade zonder saus, rijst ipv friet, geen toetje etc).
  En bij de McD lees ik de caloriën ook wel. Heb 1 x de vergissing begaan een mc de luxe hamburger met bacon te nemen, oeps, daar kan je dus ruim 3x een gewone mc hamburger voor eten 🙂 Dat weet ik nu! Dat helpt.

  Reageer
 9. lisa ·

  Als ik ga uit eten, let ik op de voeding, zoals: ik neem kipvlees in plaats van spareribs. Letten op het aantal kcal heeft geen nut. Je gaat uit eten, het is een feestje met de gedachte: een keertje lekker eten mag wel.

  Bovendien weten veel mensen niet dat het aantal kcal is onderverdeeld in koolhydraten, vetten en eiwitten. Moet dat dan ook specifiek vermeld gaan worden? Tenslotte kan een diner van 1000 kcal voor 50% uit vetten bestaan, terwijl het max 35% mag zijn.

  Ik vind het onnodige informatie die niet tot nauwelijks gelezen gaat worden. Er kan beter bij het gerecht vermeld worden of het licht verteerbaar of mager voedsel is of niet. Reken maar dat dat wel gelezen gaat worden.

  Reageer
 10. Willemijn ·

  Ik ben net twee dagen terug van een half jaar Amerika, dus ik heb de calorietabellen gezien haha. In de meeste restaurants hebben ze het niet, maar wel in fast food restaurants (niet alleen ongezonde, maar ook gezonde fast food zoals “create your own salad” en frozen yogurt en koffie bars zoals Starbucks). Hoewel de hamburgers geen verleiding voor mij waren en ik dus ook geen mening kan geven over de invloed van de calorieën bij mijn keuze bij de Mac, vond ik het bij de gezondere varianten enorm prettig. Bij mijn favoriete ontbijt restaurant, Le Pain Quotidien, stonden ook de calorieën vermeld en dat was wel erg handig. Zo kon je zien dat de granola parfait, een heel gezond ogend muesli met low-fat yoghurt ontbijt, bijna 500kcal bevatte! Dan neem je toch liever de havermout met sojamelk van 200kcal.

  Ik zeg: bij gezonde tenten werkt het, maar bij ongezonde niet. De reden dat ik naar een ongezond restaurant ga, is omdat ik zin heb even niet aan calorieën te denken en verstandige keuzes te maken. Dus voor mij doet het aantal calorieën er dan niet toe.

  Reageer
 11. Tonia ·

  Ik zou het een enorme vooruitgang vinden als er niet alleen de calorien maar ook de koolhydraten bij de gerechten vermeld zouden worden.

  Dan kan je vaker uit eten zonder je dieet meteen geweld aan te doen en kan je een verantwoorde keus maken.

  Reageer
 12. Cynthia ·

  Ik denk dat er steeds door elkaar gehaald word wat voeding is en niet, junkfood kun je eten maar is geen voeding dus al zet je alle calorien erop het blijft per definitie geen voeding. Op een sinaasappel of krop sla hoef je geen calorien te zetten is ook niet nodig.

  Reageer
 13. Miran ·

  Lijkt my een goed idee,bestel je toch wat bewuster je eten

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.