Cardiotraining: 5 Veel Gemaakte Fouten bij Cardio Oefeningen

Fitness · Door Ilse

cardiotraining-tips-optimale-cardio-work-out

Train je regelmatig, maar bereik je met je cardiotraining niet de resultaten die je wilt bereiken? Word je genekt door verrekte spieren en ander letsel? Of wil je ermee stoppen omdat het je begint te vervelen? Geef je fitnessprogramma dan nog niet op. Misschien is het probleem niet de work-out zelf, maar de manier waarop je je training uitvoert.

Vooral beginnende sporters begaan fouten die hen ervan weerhouden het maximale uit hun cardio work-outs te halen. Hierbij 5 veelvoorkomende fouten die gemaakt worden bij cardiotraining, plus de nodige tips waarmee je voorkomt dat ze je work-out verzieken…

1. Hangen in de sportschool

vrouw-sporten-afvallen

Veel mensen leunen en steunen op de fitnessapparaten. Wanneer mensen tredmolens of crosstrainers gebruiken, hangen ze helemaal voorovergebogen, zich vastklampend aan het materieel alsof hun leven ervan afhangt. Wanneer je rug gebogen is, krijgt je ruggengraat niet genoeg ondersteuning van je kernspieren. Sta dus rechtop wanneer je een dergelijk apparaat gebruikt. Kortom: bewerkstellig te allen tijde een actieve houding op fitnessapparaten.

2 Grip proberen te krijgen

Het te stevig beetpakken van cardio-apparatuur draagt bij aan ‘hangen’ en weerhoudt je ervan je armen te bewegen, wat je hartslag verhoogt en extra calorieën verbrandt. Hoe meer spieren jij beweegt, des te efficiënter jouw cardiotraining! Als je je onveilig voelt op het moment dat je je greep laat verslappen, probeer dan eens alleen je vingers te laten rusten op de handgrepen. Zodra je je wat (zelfver)zekerder voelt, laat je één voor één je vingers los… Voordat je het weet, gebruik je alleen nog maar je wijsvingers om een veilig gevoel te creëren.

3. Lezen óf bewegen tijdens cardiotraining

Wanneer je alsmaar op het scherm van je cardio-apparaat kijkt, ben je waarschijnlijk niet bezig met een optimale work-out. Je concentreert je in dat geval veel te veel op hoelang je nog te gaan hebt, wat gevoelens van verveling, irritatie en afkeer in de hand kan werken. Bovendien zul je je aandacht op je daadwerkelijke cardiotraining laten verslappen indien je je continu anticipeert op het moment dat je eindelijk klaar bent. Een stukje mentale afleiding tijdens cardiofitness is juist heel erg belangrijk om het tijdsverloop uit het oog te verliezen, waardoor de tijd gevoelsmatig voorbijvliegt en niet tergend langzaam voortkruipt.

Als je het scherm van je cardio-apparaat wilt aflezen, ga dan elke drie minuten tijdelijk langzamer bewegen en concentreer je daarbij een minuut op zowel het scherm als op je tred, je schouders, je ademhaling en je armgebruik. Zo voorkom je dat je meer energie steekt in lezen dan in bewegen.

4. Lopen met gewichten

Het dragen van halters en/of gewichtsgordels tijdens het bewegen, lijkt een goede manier om gewicht & weerstand toe te voegen aan je cardio work-out, maar zolang je niet extreem ervaren bent, verstoort het extra gewicht juist je tred. Je gaat door de gewichten vooroverbuigen en ze verhogen de spanning op je dijspieren, enkels en scheenbenen. In zeldzame gevallen kunnen loodgordels zelfs pathologische fracturen veroorzaken. Houd je cardiotraining en krachttraining dus liever gescheiden.

5. Denken dat cardio genoeg is…

Veel mensen denken dat ze genoeg hebben aan een cardiovasculaire work-out. Krachttraining vergroot echter je spiermassa, en spieren verhogen je ruststofwisseling en actieve stofwisseling en zorgen ervoor dat je extra calorieën verbrandt. Sterker nog: extensieve cardiofitness kan ervoor zorgen dat je spieren verliest, en krachttraining kan dit spierverlies tot een absoluut minimum beperken.

Heb jij aanvullende tips en adviezen voor een optimale cardiotraining? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen ten aanzien van cardio!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.