Creatinepoeder bestellen: waarop letten bij creatine kopen?

Creatine wordt al jaren binnen de sportwereld gebruikt. Desalniettemin zijn er talloze onduidelijkheden rondom creatine… Hoeveel creatine mag je gebruiken? Hoelang mag je creatine gebruiken? Wat zijn de effecten van creatine op je lichaam? Kun je extra spiermassa opbouwen met behulp van creatine? Is creatine gevaarlijk? Waar kun je veilig creatine poeder bestellen? En ga zo maar door… Hieronder lees je de antwoorden op al deze vragen.

Creatine poeder bestellen ‒ Werking van creatine op de spieren

Creatine is een organische stikstofverbinding die o.a. voorkomt in vlees en vis. Binnen het menselijk lichaam wordt door de lever creatine gevormd uit 3 aminozuren, namelijk arginine, glycine en methionine. Uit deze aminozuren worden tevens lichaamseiwitten gevormd die worden gebruikt voor de opbouw en het herstel van o.a. spieren. In theorie zou lichaamsvreemde creatine (creatine poeder) er dus voor kunnen zorgen dat je lichaam sneller en makkelijker spieren opbouwt en herstelt. Hier zijn echter geen bewijzen voor.

Creatine poeder bestellen ‒ Werking van creatine op prestaties

Creatine fosfaat wordt door het lichaam gebruikt voor snelle energielevering, bijvoorbeeld als je op maximale intensiteit sport. Sporters gebruiken creatine poeder dan ook om beter te presteren tijdens korte, explosieve krachtsinspanningen. De gemiddelde persoon heeft plusminus 120 gram creatine in het lichaam. Ongeveer 95 procent hiervan zit in de spieren in de vorm van creatine fosfaat. Hoe minder creatine je van nature in je lichaam hebt, des te beter creatine poeder werkt. Het absolute maximum is 160 mMol creatine per kilogram droge spiermassa. Meer heeft geen zin en kan tot klachten lijden.

Creatine poeder bestellen ‒ Is creatine gevaarlijk?

Creatine is in principe ongevaarlijk; het staat niet op de dopinglijst. Ook heeft creatine – in tegenstelling tot bijv. anabole steroïden – geen androgene werking. Omdat creatine ook in voeding voorkomt, mag het worden beschouwd als voedingssupplement. Let wel: iedereen kan overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen, zo ook voor creatine. Te veel is nooit goed; volg daarom altijd de bijsluiter.

Creatine poeder bestellen ‒ Waar bestellen?

Er zijn verschillende vormen van creatine. Creatine poeder wordt meestal verkocht in de vorm van creatine monohydraat, maar ook creatine pyruvaat en creatine picolynaat zijn vrij bekende poeders. In het lichaam wordt dit grotendeels omgezet tot creatine fosfaat. Omdat creatine niet oplost in water, wordt het als een papje gedronken, wat niet erg lekker is. Fabrikanten spelen hierop in door vloeibare creatine te verkopen, maar deze blijken veel minder effectief te zijn.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.