Creatine wordt al jaren binnen de sportwereld gebruikt. Desalniettemin zijn er talloze onduidelijkheden rondom creatinegebruik… Hoeveel creatine mag je innemen? Hoelang mag je creatine doorgebruiken? Wat zijn de effecten van creatine op je lichaam? Kun je extra spiermassa opbouwen met behulp van creatine? Is creatine gevaarlijk? Waar kun je veilig creatine poeder bestellen? En ga zo maar door… Hieronder lees je de antwoorden op al deze vragen.
Creatinepoeder bestellen: werking van creatine op de spieren
Creatine is een organische stikstofverbinding die o.a. voorkomt in vlees en vis. Binnen het menselijk lichaam wordt door de lever creatine gevormd uit 3 aminozuren, namelijk arginine, glycine en methionine. Uit deze aminozuren worden tevens lichaamseiwitten gevormd die worden gebruikt voor de opbouw en het herstel van o.a. spieren. In theorie zou lichaamsvreemde creatine (creatinepoeder) er dus voor kunnen zorgen dat je lichaam sneller en makkelijker spieren opbouwt en herstelt. Hier zijn echter geen bewijzen voor.
Invloed van creatinepoeders op sportprestaties…
Creatinefosfaat wordt door het lichaam gebruikt voor snelle energielevering, bijvoorbeeld als je op maximale intensiteit sport. Sporters gebruiken creatinepoeder dan ook om beter te presteren tijdens korte, explosieve krachtsinspanningen. De gemiddelde persoon heeft plusminus 120 gram creatine in het lichaam. Ongeveer 95 procent hiervan zit in de spieren in de vorm van creatinefosfaat. Hoe minder creatine je van nature in je lichaam hebt, des te beter creatinepoeder werkt. Het absolute maximum is 160 mMol creatine per kilogram droge spiermassa. Meer heeft geen zin en kan tot klachten lijden.
Is creatinegebruik gevaarlijk c.q. risicovol?
Creatine is in principe ongevaarlijk; het staat niet op de dopinglijst. Ook heeft creatine –in tegenstelling tot bijv. anabole steroïden– geen androgene werking. Omdat creatine ook in voeding voorkomt, mag het worden beschouwd als voedingssupplement. Let wel: iedereen kan overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen, zo ook voor creatine. Te veel is nooit goed; volg daarom altijd de bijsluiter.
Waar creatinepoeder bestellen?
Er zijn verschillende vormen van creatine. Creatinepoeder wordt meestal verkocht in de vorm van creatinemonohydraat, maar ook creatinepyruvaat en creatinepicolinaat zijn vrij bekende poeders. In het lichaam wordt dit grotendeels omgezet tot creatinefosfaat. Omdat creatine niet oplost in water, wordt het als een papje gedronken, wat niet erg lekker is. Fabrikanten spelen hierop in door vloeibare creatine te verkopen, maar deze blijken veel minder effectief te zijn. (bron)
Spierpijn na fitness? Cafeïne + creatine helpt!
Spierpijn hoort bij sporten & fitness, zeker als je fanatiek bezig bent. Spierpijn is alleen wel vervelend en kan er bovendien voor zorgen dat je de volgende dag met moeite uit je bed komt. Daarnaast is spierpijn – of eigenlijk alle pijn – nou niet echt begerenswaardig. Maar wat kun je doen tegen spierpijn na sport en fitness?
Als je de dag na je sportschoolbezoek met hevige spierpijn opstaat, moet je niet aan een volgend robbertje fitness denken. Zodoende kan spierpijn je fitness-schema behoorlijk in de war schoppen. Daarom hierbij wat informatie over 2 stoffen die spierpijn na fitness kunnen helpen voorkomen, namelijk cafeïne en creatine…
Spierpijn behandelen & verhelpen met cafeïne
Als je sneller van je spierpijn verlost wilt zijn, dan is het slim om flink koffie of thee te drinken. Door de cafeïne herstellen je spieren namelijk sneller, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Illinois – VS. Bovendien heb je minder last van pijn tijdens krachttraining als er wat cafeïne in je bloed zit. (bron)
Cafeïne wordt al sinds lange tijd gebruikt door fanatieke sporters. Ten minste 50 procent van alle sporters geeft toe voor de training cafeïne te nemen om sporten langer vol te houden en betere prestaties neer te zetten. Een deel van hen neemt speciale capsules om extra grote hoeveelheden cafeïne binnen te krijgen, zoals Stackers.
Creatine om spierpijn te voorkomen & behandelen
Ook creatine is een populair middel om beter te presteren en de herstelperiode beter en met minder spierpijn door te komen. Toch wordt creatine vooral gebruikt door fanatieke sporters die voornamelijk uit zijn op een grotere spiermassa. Zij gebruiken creatine voornamelijk in de vorm van poeders en shakes. Creatine is overigens vooral effectief voor krachttraining: zeer korte, maar uiterst intensieve krachtexplosies.
Creatine is een stikstofverbinding die zeer snel kan worden aangesproken door het lichaam om ATP te synthetiseren. ATP is nodig voor het leveren van energie aan je spieren. Normaal gesproken hebben je cellen net genoeg ATP in je lichaam om 8 tot 12 seconden maximale inspanning te kunnen leveren. Creatinegebruik kan je ATP-gehalte relatief snel aanvullen, waardoor je langer, efficiënter en bovendien intensiever kan trainen.
Tips creatinegebruik qua beste inname & werking
Creatine is één van de meest gebruikte voedingssupplementen voor sporters. Maar hoe werkt creatinesuppletie eigenlijk? En hoe dien je creatine te gebruiken voor een maximaal resultaat? Hieronder lees je alles over creatine, creatine-inname en de werking van creatinesupplementen. Je vindt in dit artikel bovendien tips on het gebruik van creatine optimaal te benutten voor het verbeteren van je sportprestaties.
Werking creatinemonohydraat
Creatine zorgt ervoor dat je meer kracht hebt en dat er minder snel verzuring optreedt in je spieren tijdens krachttraining. Ook is creatinemonohydraat (de vorm zoals je het in de winkel vindt) goed voor de herstelperiode van je spieren. De werking van creatine zorgt er namelijk voor dat je spieren sneller in staat zijn om weer volop ingezet te worden.
Creatinegebruik & creatine-inname
Creatinemonohydraat wordt doorgaans gebruikt in de vorm van poeder. Er zijn echter ook creatineshakes en creatinepillen op de markt. Voor meer informatie over hoe je creatine moet gebruiken en hoeveel je ervan moet innemen kun je het beste de verpakking van het desbetreffende creatineproduct raadplegen. Neem in ieder geval nooit meer dan 160 mMol creatine per kilo droge spiermassa in.
Effect creatinegebruik maximaal door grenzen verleggen: onderzoek…
Uit onderzoek blijkt dat creatinegebruik alléen goed werkt als je constant de grenzen van je kunnen opzoekt tijdens het trainen. Dit houdt in dat je bij krachttraining steeds het aantal kilo’s (gewichten + weerstanden) moet opschroeven, en niet wekenlang dezelfde hoeveelheid gewichten moet verplaatsen. De onderzoekers stellen: “The potential benefits of creatine supplementation are not due to a direct effect on muscle but rather to an enhanced ability to train”. In het Nederlands: “De mogelijke voordelen van creatinegebruik worden niet veroorzaakt door een direct effect op de spieren, maar eerder door een verhoogd vermogen tot trainen.” Voor uitgebreide informatie over dit onderzoek kun je dit artikel lezen. (bron)
Gebruik jij creatine? Zo ja, merk jij het verschil goed tussen het trainen met en zonder creatine-inname? Gebruik jij weleens creatine of cafeïne om spierpijn na het sporten te voorkomen? Of gebruik je deze stoffen om langer en beter te presteren? Laat hieronder weten wanneer jij creatinepoeders of andersoortige creatinesupplementen gebruikt, hoe vaak en hoe veel…
2 Reacties
Handige tips, bedankt! Heb je misschien ook iets van een innameschema voor creatine?
Nee helaas niet, maar ik zal eens kijken of ik iets kan vinden… Bij dezen (bron + bron)…