Niet de stappenteller… Niet het meetlint… En zeker niet de weegschaal… Het allerbeste hulpmiddel bij afvallen, afslanken, diëten en gewichtsverlies is het DIEETDAGBOEK! Diëters die opschrijven wat ze eten, hebben de grootste kans om blijvend gewicht te verliezen. Dit ontdekte een groepje wetenschappers in de Verenigde Staten. De reden hiervan is simpel: een dieetdagboek onthult alle aspecten die jouw dieet verzieken; zwart op wit welteverstaan. (bron)

Het allerbeste (No.1) dieethulpmiddel ter wereld: dieetdagboek

Pak een pen en ontdek welke hindernissen jou in de weg staan voor gewichtsverlies. Noteer 4 dagen lang alles wat je in je mond stopt. Bekijk aan het eind van iedere dag welke voedingsmiddelen je hebt verorberd, en reken het totaal aantal calorieën uit. Vergeet ook de drankjes niet. Het aanschouwen van je totale dagelijks calorie-aantal is een heuse ‘eye-opener’.

Veel mensen stoppen met diëten omdat ze niet (snel) genoeg resultaat zien. Anderen haken af omdat ze een streng dieet simpelweg niet volhouden. En er zijn ook nog mensen die wél afvallen, maar na een maand aan het jojoën slaan, en binnen no-time terug bij af zijn. Een dieetdagboek ofwel eetdagboek kan nét dat steuntje in de rug zijn waardoor je er wél in slaagt af te vallen!

Wat is het doel van jouw dieetdagboek?

Wat jij in het dieetdagboek wilt noemen, ligt grotendeels aan de dingen die voor jou belangrijk zijn, dus het doel van je dagboek. Als jouw probleem te maken heeft met porties: weeg en meet dan alles wat je eet, om zo een duidelijk beeld te krijgen van jouw portiecontrole. Als jij je wilt richten op voedingsstoffen: houd dan strikt bij hoeveel vet, suiker, zout etc. er in de producten zit die jij eet.

Als jouw eetprobleem met vastgeroeste gewoonten te maken hebben, richt je dan op de tijdstippen waarop je eet  en drinkt (je eetmomenten), en ook waar, met wie en wat je op dat moment aan het doen bent. Ben je je er überhaupt van bewust dat je eet of ben je met je hoofd bij andere dingen, dus volledig afgeleid?

Ben je een emotionele eter? Houd dan ook bij in jouw dieet dagboek hoe jij je voelde op het moment dat je iets at of dronk. Zorg ervoor dat het dieetdagboek voor jou werkt en dat jij vooral goed bijhoudt wat voor jou belangrijk is. (bron)

Weet jij nog een goede aanvullende motivatie voor een (di)eetdagboek? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

Dieetdagboek: slechte eetgewoonten ontdekken

Bovengenoemde dieetstrubbelingen hebben veelal te maken met verkeerde eetgewoonten. Slechte eetgewoonten zijn doorgaans aangeleerd, ingeroest en/of ingeburgerd, maar ze zijn meestal ook te wijten aan een gebrekkige discipline of een gebrek aan kennis over voeding. Voorbeelden van slechte eetgewoonten zijn:

  • Verkeerd inschatten hoeveel calorieën je écht eet
  • Glashard ontkennen hoeveel calorieën je écht eet
  • Eten uit verveling
  • Eten vanwege stress
  • Eten om jezelf te belonen
  • Simpelweg niet weten of beseffen dat iets ongezond is

Wat de reden van jouw overtollige kilo’s ook is, elke calorie die je inneemt, dient te worden verbruikt, anders val je niet af. Om die reden is het dieetdagboek ofwel eetdagboek uitgevonden. Diëtisten en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het bijhouden van een dieetdagboek erg belangrijk is als je wilt afvallen. Dat komt omdat een dagboek je met de neus op de feiten drukt…

Hoe ziet een dieetdagboek eruit?

Terwijl we factoren als leeftijd en genetische aanleg niet zelf in de hand hebben, kunnen we wel zelf bepalen wat we eten. Om daar meer inzicht in te krijgen, is een dieetdagboek extreem handig. De volgende details moet je sowieso opnemen in jouw eetdagboek… wat, hoeveel, wanneer, waar, alleen of met anderen en tijdens welke activiteit. Een eetdagboek ziet er in principe voor iedereen hetzelfde uit, maar het kan enigszins afwijken navenant het doel van je dieetdagboek. In een dieetdagboek noteer je o.a. het volgende:

  • Wat eet ik & wat drink ik? – Wees eerlijk; schrijf ALLES op
  • Hoeveel eet of drink ik? – Grootte, volume, gewicht + aantal
  • Op welke tijden eet en drink ik? – Het moment van de dag (tijdstip)
  • Waar eet en drink ik? – Waar je je bevindt
  • Met wie eet of drink ik? – Alleen of samen met anderen
  • Eventuele nevenactiviteiten – Wat deed ik (tv kijken, computeren etc.)?
  • Eventuele voedingsstoffen – Veel (verzadigd) vet, suikers of zout?
  • Eventuele emoties – Hoe voelde ik me op het moment van eten of drinken?

In dit artikel met een leidraad voor eetdagboeken vind je een uitgewerkt voorbeeld van hoe een dieetdagboek er in de praktijk uit zou kunnen zien. En onderaan dit feedback-artikel kun je jouw dieetdagboek bijhouden of delen. In dat geval zal Gezond’r je (indien gewenst, nodig én mogelijk) van feedback voorzien.

Voorbeeld van een dieetdagboek…

Als je de discipline kunt opbrengen om in een kladblokje of pocketagenda te noteren wat je eet en wanneer, dan stimuleer je jezelf om goede eetgewoonten aan te leren. Het is namelijk zeer confronterend als je volhoudt dat je op dieet bent, terwijl je opschrijft of terugleest dat je gisteren nog een bak roomijs hebt leeggegeten. Kortom: door een dieetdagboek word je je bewuster van je eetgedrag en eetpatroon en word je geconfronteerd met je échte eetgewoonten in plaats van de eetgewoonten die je denkt te hebben.

Veel mensen die willen afvallen, zijn op zoek naar een voorbeeld van een dieetdagboek. Elk dieetdagboek is anders, maar een prima voorbeeld van een eetdagboek c.q. dieetdagboek is als volgt:

Dieetdagboek maandag 9 januari 9999

  • 07.30 uur: 1 volkoren boterham met 1 plak jong belegen kaas, 1 appel + 1 kopje zwarte koffie. Gegeten aan de ontbijttafel, samen met man en kinderen, geen nevenactiviteiten. Ik voelde me fit en had trek tijdens het ontbijt.
  • 10.40 uur: 1 pakje Sultana’s + 1 kopje groene thee met 1 schepje suiker. Gegeten aan mijn bureau, alleen, terwijl ik mijn e-mail checkte. Ik had de Sultana’s binnen 1 minuut op, dus niet bewust gegeten.
  • 12.10 uur: 2 volkorenboterhammen (1 dun besmeerd met pindakaas; 1 dun besmeerd met aardbeienjam), 1 bekertje groentesoep, 1 sinaasappel + 1 kopje thee met 1 schepje suiker. Gegeten in de kantine, samen met collega’s, tijdens het kletsen. Met opzet op de voedingsstoffen gelet.
  • 14.30 uur: 1 appel + 1 glas water. Gegeten aan mijn bureau, alleen, tijdens het typen. Geen bijzonderheden.
  • 16.00 uur: 1 Mars + 1 glas water. Gegeten aan mijn bureau, samen met collega van wie ik hem kreeg, tijdens het kletsen. Ik durfde geen nee te zeggen.
  • 16.10 uur: 1 Mars. Gegeten aan mijn bureau, samen met collega van wie ik hem kreeg, tijdens het kletsen. Ik kon de verleiding van een tweede niet weerstaan en voel me er erg schuldig over.
  • 18.00 uur: 1 opscheplepel zilvervlies rijst, 1 kleine, ontvette kipfilet, 2 opscheplepels sperzieboontjes en 2 eetlepels sojasaus + 1 glas rode wijn en 1 glas water. Gegeten aan de eettafel, met gezin, geen nevenactiviteiten. Geen bijzonderheden.
  • 20.15 uur: 2 volle handjes aardappelchips. Gegeten op de bank, met man, geen nevenactiviteiten. Geen bijzonderheden.

Terugblik op de dag: Ik voel me vooral rot over de Marsen van vanmiddag. De volgende keer ga ik ze absoluut weigeren! Ik heb ’s avonds een extra halfuur gesport om een beetje te compenseren.

Bovenstaande opsomming is slechts een voorbeeld van hoe een dieetdagboek er ongeveer uit zou kunnen zien. De exacte vorm van jouw eetdagboek is afhankelijk van je doel: afvallen (afslanken & gewichtsafname), heilzamer eten voor een gezonder lichaam, minder van een bepaald product eten, een specifieke voedingsstof mijden, rekening houden met voedselallergieën, et cetera. En zie desgewenst ook:

Beginnen met sporten? Gebruik eveneens een dagboek!

Een dagboek bijhouden is –zeker voor beginnende sporters– een goede motivatie om te blijven sporten. Het is een manier om langetermijndoelen in te delen in kortetermijndoelen, en vooral om je eraan te herinneren wat het startpunt was (je vergeet al snel dat je in het begin nog geen 10 minuten op een crosstrainer kon staan voordat je ineen zakte van vermoeidheid).

Je maakt gemakkelijker een routinekwestie van je sportactiviteiten: het wordt leuk om weer te kunnen noteren dat je naar de sportschool bent gegaan, ondanks dat je er vooraf geen zin in had! En hoe beter je plant en hoe beter je opschrijft hoeveel tijd je aan een taak hebt besteed, des te beter de kwaliteit van je werk! Vergeet niet om te noteren wat je precies hebt gedaan: hoeveel minuten heb je besteed aan cardio en hoeveel aan krachttraining (+ de hoeveelheid gewichten).

Zo zie je na verloop van tijd een mooie progressie die motiverend werkt in tijden dat je een duwtje in je rug kunt gebruiken…

Nog enkele praktische tips…

Analyseer je aantekeningen. Zet een ‘X’ als je meer dan 4 uur achtereen niet hebt gegeten. Omcirkel maaltijden met hoge caloriewaarden. Onderstreep groenten en fruit. En zet een hokje om alle eetmomenten waar je je achteraf schuldig over voelde. Je hoeft overigens niet per se een groot dagboek met je mee te zeulen. Als je op kantoor werkt, kun je bijvoorbeeld een excel-document bijhouden. En als je veel onderweg bent, kan een laptop, tablet of mobiele telefoon uitkomst bieden.

Pas vanaf dag 5 je eetgedrag aan, gebaseerd op je aantekeningen. Vervang X’en door snacks met 150 kilocalorieën. Hierdoor zal het aantal omcirkelde maaltijden uiteindelijk afnemen. Voeg groenten en fruit toe op streeploze pagina’s. En sta nog eens stil bij de ‘schuldhokjes’. Het belangrijkste van het bijhouden van een dieetdagboek is overigens niet het opschrijven, maar het teruglezen.

Stop niet na enkele weken met je dieetdagboek; ga er gewoon mee door. Door je eetgedrag letterlijk in kaart te brengen, zul je er precies achter komen welke aspecten van je dieet je belemmeren om af te vallen en af te slanken. Bovendien zorgt een dieetdagboek ervoor dat je geen smoesjes meer voor jezelf kan verzinnen. Je kunt simpelweg niet meer om de feiten heen, en dat werkt extreem motiverend!

Deel jouw dieetdagboek met Gezond’r!?

Vind jij het leuk om je dieetdagboek te delen met Gezond’r.nl? Dan nodigen wij jou uit om gedurende één week elke dag bij te houden wat je dagelijks eet in het reactiesysteem hieronder. Dit heeft een tweetal belangrijke voordelen, namelijk:

1. Motivatie

Gedurende een week exact bijhouden wat je wanneer eet, is een goede manier om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken. Verdeel jij jouw eetmomenten op de juiste manier over de dag? Eet je gevarieerd genoeg? Krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen? En wat zou je aan je eetpatroon kunnen verbeteren? Dit zijn vragen die je door middel van het bijhouden van een eetdagboek kan beantwoorden. Het opschrijven van wat je precies eet, kan je bovendien motiveren om gezonder en regelmatiger te eten en minder te snoepen.

2. Feedback

Wanneer je je eetpatroon niet alleen voor jezelf bijhoudt, maar ook nog eens voor (de lezers van) Gezond’r, dan heb je een extra motivatie om actief met je eetgedrag bezig te zijn. Bovendien zullen we je eetdagboek kritisch bekijken en –waar nodig– van opmerkingen, aanmerkingen en suggesties voorzien. Wanneer jij je eetdagboek deelt met Gezond’r.nl, geven wij je daarvoor in ruil de nodige feedback en eventuele verbeterpunten.

Dieetdagboek: tot slot…

De meeste diëtisten en voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het bijhouden van een dieetdagboek erg belangrijk is om af te vallen. Een eetdagboek zorgt er namelijk voor dat je bewuster omgaat met eten. Zo weet je wat je precies eet en kun je vastgeroeste ongezonde patronen in je eetgedrag ontdekken.

Veel mensen zijn na het bijhouden van een dieetdagboek verrast dat bijvoorbeeld een calorierijk toetje veel vaker per week voorkomt dan ze in eerste instantie dachten. Je zult letterlijk zien dat je onderschat hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt. Je wordt dus geconfronteerd met je echte eetgewoonten in plaats van de eetgewoonten die je dacht te hebben. Een dieetdagboek zorgt voor een stukje inzicht en bewustwording!

Aanvullende tip: handhaaf een positieve inslag binnen jouw dieetdagboek! Noteer niet alleen waar je spijt van hebt en waar je je schuldig over voelt, maar leg de nadruk ook vooral op wat er allemaal goed is gegaan. Een Eetdagboek moet geen bron van schuld of frustratie worden. Het is en blijft een handvat waar je op een later moment in terug moet durven lezen.

Heb jij ervaring met het bijhouden van een dieetdagboek? Deel hieronder jouw vragen, ervaringen en bevindingen m.b.t. eetdagboeken! Houd je op dit moment nog steeds een eetdagboek bij? Deel hieronder een (stukje van) een pagina! Ook kun je je volledige dieetdagboek hieronder bijhouden; in dat geval zal Gezond’r je (indien nodig, mogelijk en gewenst) van feedback en advies voorzien…

26 Reacties

  1. Ik ben 51 en veel te zwaar geworden. Kilo’s zijn er in de loop van de jaren volop bijgekomen. Helaas ook in de overgang. Sinds begin april heel erg op mijn eten gaan letten: geen pakjes, veel vers, geen koeken, geen wijn etc. Ook ben ik weer op mijn hometrainer gaan fietsen(3 a 4 keer per week zo’n 60 min). Ben nu ruim 5 kilo kwijt maar nog 10 kilo verwijderd van het gewicht dat ik wil wegen. Met een trage schildklier(medicatie voor) en de overgang kan ik wel tips gebruiken om af te blijven vallen. Hebben jullie deze nog voor mij?

  2. Ik heb maanden lang de Eetmeter bijgehouden en fitpal, naar diëtiste geweest maandenlang koolhydraatarm gegeten, aantal kilocalorieën was dan gemiddeld 1600 tot 1800 kcal. ,maar…ik val niet af ,diëtiste snapt het ook niet ,Zij zegt dat ik goed en gezond eet ,wel de hoeveelheid te verminderen, maar als ik minder eet, word ik duizelig en trillerig, dat gaat me dus niet lukken. Verder geen afwijkingen ,bloed was allemaal oké ,dus beetje onbegrijpelijk. het is wel sinds de overgang dat ik 8 kilo ben bijgekomen .ik beweeg veel, niveau recreatief, naar mijn werk 3 dagen 40 km fietsen met ondersteuning, Ik wandel zwem regelmatig.
    Wat ik eet is: lactosevrije yoghurt met muesli of met sojamelk en dan vaak een sinaasappel of bessen of aardbeien , appel ,gedroogde abrikozen . Of twee geroosterde boterhammen met jam of appelstroop soms hagelslag puur. tussendoor eet ik een beschuitje met hagelslag puur. in plaats van een koekje .Tussendoor eet ik soms gedroogde abrikozen. Of vijgen ,(wal)noten, fruit soms een gekookt eitje . lunch op mijn werk eet ik altijd een of twee kopjes soep en daarbij dan twee boterhammen met beleg, en heel vaak rucola tomaat je komkommer soms wat geroosterde zaden en pitjes. tussendoor de derde boterham met beleg, meestal 30 plus kaas en boter Becel soms een koekje op het werk thuis heb ik geen koekjes of snoepjes of Snack in huis! Dan moeilijkste moment is tussen vier en zes ,dan word ik moe en wat trillerig en wil ik eigenlijk hele tijd eten, soms neem ik nog een plakje kaas of vleeswaar of nog wat noten of cracker met pindakaas, thuis eet ik vaak zilvervliesrijst, 2 eetlepels, aardappels een of twee, soms gebakken
    ,spaghetti ,alles altijd volkoren, heel veel groenten, vaak gewokt in olijfolie, altijd salade erbij minimaal dressing.weinig vlees, soms vis of vegetarisch, heel soms een (sate)sausje erbij. en ’s avonds eigenlijk niks, wel veel groene thee, heel soms een vruchtensap je of Bitter Lemon , glaasje wijn, heel soms bier, soms wat noten of een plakje kaas. Al sinds 4 jaar geen chipjes meer of andere snacks ,alcohol vrij biertje. Als we buitenshuis gaan lunchen neem ik bijna altijd soep met brood soms wel een croissantje of een bagel maaltijdsalade ,soms een frietje, maar gemiddeld doen we dit 2 keer per maand in de zomer in de winter een keer per maand en wij eten eigenlijk nooit afhaal eten want dat lust ik niet, vind ik vaak te vet en te zout, dus eigenlijk heb ik geen idee wat ik anders moet doen. Ik heb heel lang 58 kg, na bevallingen 68-72 kilo gewogen, sinds overgang 6 jaar nu 81 kg. Ik blijf wel stabiel, maar dat is voor mijn lengte 159 teveel dus ???? advies is welkom

    • Jammer voor je dat het nog niet goed lukt om af te vallen .
      Als voormalig menopauze verpleegkundige/ begeleider vrouwen met overgewicht m.b.v. de Eetmeter van het Voedingscentrum valt me op dat je redelijk veel koolhydraten gebruikt en weinig eiwitten . Daar zou je samen met hulp van diëtiste nog eens opnieuw kritisch naar moeten kijken.
      Zonder aanpassingen van eet en beweegpatroon na de menopauze komt een vrouw gemiddeld een pond per jaar aan is mij geleerd.

  3. Op Voedingscentrum.nl kun je een dagboek bij houden. De Eetmeter, deze berekend meteen voor de hoeveel callorien je binnen hebt gekregen. Ook kun je zien of je genoeg vitamine en dergelijke binnen hebt gekregen. Heel handig, ik gebruik m nu al vanaf maart en ben mede door de eetmeter 10 kilo afgevallen.

  4. ook ik ben begonnen met het opschrijven van wat ik eet… sinds vorige week donderdag. dinsdag gewogen en toen was er 1.8 kilo af! superblij natuurlijk. ik drink heel veel water, met een scheutje citroensap. hoop dat het zo lang mag doorgaan. ik heb heel veel overgewicht, ben zelf maar 1.61… dus het gaat de goede kant op.

  5. Sinds 162 dagen hou ik mijn calorieën bij en ik probeer in minimaal 80% van de dagen minder dan 2500 calorieën te eten. Ik zit nu op ruim 85%. In die tijd ben ik afgevallen van 102,7 naar 87,1 kg. Het helpt zeker omdat het niet leuk is om een foute dag bij te boeken en wel leuk om een goede dag bij te boeken. Het geeft ook inzicht in je eetgedrag en je houdt er steeds rekening mee hoeveel calorieën er in welk product zit. Ik vind het een gouden methode.

  6. Ik drink me suf en eet voor me gevoel bijna de helft van wat ik eerst at… maar ben nu een week verder en ben nog nix afgevallen. Waarom lees ik van iedereen zulke positieve verhalen? Wat zou ik dan verkeerd doen? 7 uur weight care maaltijdvervanger 10 uur ontbijtkoek 12 uur weight care maaltijdvervanger, cup a soup, 2 boterhammen met plakje kalkoenfilet 2 uur banaan en appel half 4 2 granenkoekjes met chocola 6 uur avondeten ( beetje aardappel of rijst of past en meer groente en eet altijd kipfilet als vlees) Ik drink over de hele dag 6 koppen groene thee en 1 liter water. Ik hoor graag tips. Ik heb de meeste moeite met de lunch, weet dat die maaltijdvervanger weg moet maar dan heb ik al snel weer een knorrende buik. Beweeg genoeg op een dag, niet perse met sport maar wel door me werk.

  7. Ik ben ook een grote fan van de Eetmeter. Hier kan je perfect bijhouden hoeveel en wat je eet. Ik ben hierdoor ook 12kg afgevallen in 4 maanden tijd en van een maatje 42 weer naar maatje 38 gegaan. Ik wist niet veel van voeding af en op deze website staat exact wat er allemaal in producten zit en is enorm leerzaam. Je kan zelfs je meetmomenten bijhouden en ziet hoe je BMI steeds beter wordt in een grafiek. Groetjes, J

  8. Ik heb ook een eetdagboek maar schrijf alleen op wat ik eet, hoe laat en welke maaltijd het is (bijvoorbeeld tussendoor / ontbijt etc.). Zo kan ik teruglezen hoeveel tijd er tussen mijn maaltijden zit. Ik schrijf niet op hoe ik me voel of hoe ik het gegeten heb omdat ik dit al terug kan halen in het feit hoeveel ik gegeten heb. En zo heb je al een goed overzicht en kun je exact terughalen wanneer je een eetbui hebt waarom je die hebt. Bijv. teveel tijd tussen de maaltijd of niet voldoende gedronken of gegeten bij de maaltijd etc. Als je het jezelf te moeilijk maakt en teveel opschrijft (deed ik voorheen) dan hield er snel weer mee op.

  9. Hoi hoi, echt goed om een voorbeeld van een dieetdagboek te plaatsen. Ik schreef alleen op hoeveel en wat ik at. Nu ben ik bezig met het Cambridge Dieet en dat valt niet mee. Maar voor mij werkt het prima want ik hoef niets op te schrijven of te wegen. Groetjes, Samia

  10. Er staat helemaal niets over de bron van dit onderzoek! Is het recentelijk uitgevoerd? Door wie, waar en wat kwam er precies uit?

    • @ Marlies Je kunt hier meer lezen over het onderzoek. En ik citeer nog even uit het oorspronkelijke bronartikel: “Dieters who log their intake are the most likely to lose, found experts at Kaiser Permanente Center for Health Research in Portland, Ore. The reason: Food diaries reveal your diet saboteurs in black and white. Pick up a pen to learn what’s standing between you and success. Take stock. Jot down every bite for four days, including a weekend day, without changing your diet. At the end of each day, look up each food you wrote down and tally up the calories. “Seeing the total is an eye-opener,” said Rebecca Reeves, registered dietitian and professor of medicine at the Baylor College of Medicine in Houston.”

  11. Voor het hardlopen kan het zeker handig wezen om een spotdagboek bij te houden. En ook om terug te kijken hoe je het in het verleden hebt gedaan. Ook voor de motivatie is het goed. Groet Rinus.

  12. Goed artikel, nu weet ik hoe het echt hoort. Ik schreef eerst alleen op wat ik at en hoeveel kcal dat was, fout dus ????

    • @Maris: Ik deed eerst ook kcal opschrijven (en wat ik at en zo). Maar de diëtist vertelde dat je niet alleen naar kcal moet kijken maar ook naar vetten en suikers en zo.

  13. Sinds 162 dagen hou ik mijn calorieën bij en ik probeer in minimaal 80% van de dagen minder dan 2.500 calorieën te eten. Ik zit nu op ruim 85%. In die tijd ben ik afgevallen van 102,7 naar 87,1 kg. Het helpt zeker omdat het niet leuk is om een foute dag bij te boeken en wel leuk om een goede dag bij te boeken. Het geeft ook inzicht in je eetgedrag en je houdt er steeds rekening mee hoeveel calorieën er in welk product zit. Ik vind het een gouden methode. Peter

  14. Bij ons op de sportschool maakt men gebruik van het FitLinxx systeem. Makkelijker kan je het niet krijgen, bij binnenkomst inloggen op de “hoofdterminal” en dan op ieder apparaat ook je eigen code invullen. Zo wordt alles netjes bijgehouden. Via de website kan je dan je resultaten bekijken en je krijgt maandelijks een overzicht van de voorgaande maand.

  15. Dieetdagboek heeft mij echt geholpen om af te vallen, ik deed het op mijn manier, als ik af en toe iets ging eten, iets van junkfood, ik ging dat onderstrepen, mijn doel was, 5 dagen in de week gezond eten, dus zo min mogelijk onderstreepte voedsel, in het weekend 1 tot 2 snacks en hiernaast schreef ik op hoe lang ik aan beweging heb gedaan, als ik het weet, hoeveel calorieen ik heb verbrand en 1 keer bijv. op zaterdags wegen op hetzelfde tijdstip met ondergoed aan, voordat ik iets heb gegeten of gedronken, na het plassen in de ochtend, mijn gewicht noteerde ik in mijn dagboek, ik schreef bovenaan wat ik at en de andere helft hoe ik me die dag voelde, de emoties, waarom ik de behoefte had om die bepaalde zoete dingen te eten. Het is echt een eyeopener, ik kwam er achter dat ik ging eten, op momenten dat ik niet kon praten over die dingen die ik kwijt wilde. Ik heb geleerd om anders mee om te gaan, het gaat met vallen en opstaan. Wat ik ook merk is, het gaat veel beter als ik een dieet dagboek bij houd, als ik het niet doe, dan na een tijdje laat ik me weer beetje gaan. Als het koud is, met dit weer bijvoorbeeld, hebben we ook vaak de neiging om meer te gaan eten, in de zomer maanden val ik veel af en het gaat makkelijk, maar de winter maanden, valt het niet mee, i.p.v. eten doe ik wii fit plus, een leuke verslaving, ik doe het bijna elke dag, door het bewegen, maak ik mijn hoofd leeg, en het is leuk, dan eet ik ook minder, ik krijg dorst, als ik zit, dan heb ik te veel gedachten in mijn hoofd, ik ga me vervelen, eten doen we tegenwoordig niet meer door honger, maar omdat we vaak trek hebben, sommige van ons proberen elke behoefte te vullen door te eten, i.p.v. uitrusten wanneer je moe bent of door stress, verveling, iedereen kan emoties bedenken. Door het dieetdagboek ben ik bewuster gaan leven. Probeer het maar uit, je hebt niets te verliezen, toch, enige nadeel is, we worden bewust van al die dingen die ons dwars zitten, het kan pijn doen van binnen, om dat niet te voelen eten we meer en vaak junkfood, om al die gevoelens niet te voelen, het beste is, voel het gewoon, praat erover, gaat het niet, schrijf op hoe je je voelt, het lucht echt op, en behoefte om te eten zakt weg, nadat je je gevoelens op schrijft, dat is mijn ervaring. Het leven is niet altijd leuk, sommige dagen maak ik niet veel mee, soms voel ik me rot na woorden met iemand of wat dan ook, op dat soort dagen, had ik meer behoefte om te schrijven, soms twee pagina’ s vol, door het uiten van mijn gevoelens, had ik geen behoefte om te eten. Succes allemaal.

  16. Door emotie kan ik dat wel hebben. Bijvoorbeeld mijn man zet de tv aan en hij kijkt naar nationaal geografisch. Dat mag best wel, maar niet de hele avond. Ik wil ook eens iets doen wat ik graag wil. Ik ben de ganse dag alleen thuis. Zaterdag gaat mijn man naar de klanten. En zondag zit hij de ganse dag naar de tv te kijken. Dat vind ik niet mis mee, maar hij mag ook eens aan mij denken. Als ik een goede film ziet, zeg ik dat. Maar neen hij had iets anders al voorzien. Ik ga nauwelijks weg van huis. Ik kan ook begrijpen dat hij moe gewerkt is, en dat hij een dag voor zichzelf wilt en ontspannen. Maar ikke dan; Gisteren was het weer zover. Uit frustratie nam ik een picon met ijsblokjes en twee kommen cornflakes. Dat eet je toch niet meer ’s avonds na 23 uur. van sinds die digitale Telenet bij ons is, kijkt hij altijd naar nationale geografisch. Ik kijkt er ook wel best heen, en het is wel leerrijk omdat allemaal te weten. En kijk ik ga al naar een therapeut ervoor. Ik had al een eerste zitting. Waarom vreetbuien, je doet dat uit verveling, geen aandacht hebben, ook emotie komt erin voort. Ik wist dat naar een diets gaan dat het niet zoveel ging doen. De therapeut heeft mij een adres gegeven waar ik naar toe kon voor ontspanning. Ik ben die mens enorm dankbaar. Ik ben aangesloten bij de KAV. En dat is alleen voor vrouwen. En in Sterrebeek doen ze veel meer dan in Kortenberg. Maar ik mag naar de twee gaan. Dat is al een eerste stap in de goede richting

  17. een grafiek is ook handig. in de lengte gewicht in kilo’s en in de breedte de tijd in dagen of weken. Gewoon proberen een enigszins rechte lijn te houden. Als de lijn steeds stijgt, is het een teken dat je een beetje meer op je voeding moet letten

    • Goede tip! Een grafiek of tabel maakt je resultaten (op het oog) des te visueler en concreter. Misschien niet de goede termen… Ik bedoel meer zoiets als tastbaarder of inzichtelijker. Je krijgt daadwerkelijk een beeld in één oogopslag, zonder dat je iets terug hoeft te lezen.

  18. ik hou al een jaar een eetdagboekje bij ook omdat ik ziek ben maar het helpt me wel om elke dag een overzicht te hebben op wat ik eet dus dit is wel een aanrader xxx succes

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.