Darmen spoelen – Is een klysma goed of slecht voor je?

Darmen spoelen klysma

In Nederland ben ik (gelukkig) nog geen reclame voor darmspoelingen tegengekomen. In het door gezondheid geobsedeerde Amerika wordt echter al volop geadverteerd voor darmspoelen. Een darmspoeling staat ook wel bekend als klysma. Omdat het spoelen van de darmen ook in Nederland steeds populairder wordt, stellen we in dit artikel de volgende vraag centraal: ‘Is een darmspoeling goed of slecht voor je?’

Waarom een darmspoeling ofwel klysma niet nodig is…

Je darmen doen precies wat ze horen te doen, namelijk het afvoeren van vaste afvalstoffen richting de anus. Je darmen een handje proberen te helpen door vloeistoffen in je anus te spuiten, voegt hier niks aan toe. Als je na het spoelen van je darmen ofwel klysma iets eet, zullen je darmen zich namelijk opnieuw vullen met afvalstoffen.

Het antwoord op bovenstaande vraag is dan ook simpel: Zonder aanwijsbare reden je darmen spoelen is nergens goed voor, en een klysma ofwel darmspoeling is weggegooid geld. Waar vraag is, ontstaat echter aanbod. Praktijkhouders en zogenaamde “medische experts” helpen je graag aan een nutteloze spoeling van je darmen als ze er geld mee kunnen verdienen.

Dit neemt echter niet weg dat er ook gegronde redenen zijn om je darmen te spoelen, maar deze redenen zouden dan wel eerst moeten worden aangetoond, bijvoorbeeld middels darmonderzoek of laboratoriumonderzoek van de ontlasting (ontlastingsonderzoek c.q. feces-analyse). Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een cliënt simpelweg aangeeft darmklachten of een opgeblazen gevoel te hebben, waarna er direct naar een klysma wordt gegrepen. Dat is jammer (lees: onverantwoord), want een klysma is niet zonder risico’s.

Je darmen spoelen kan zelfs gevaarlijk zijn

Een darmspoeling ofwel klysma is niet geheel zonder risico’s. Je spijsvertering en darmwerking kunnen uit balans raken door het darmspoelen, en belangrijke voedingsstoffen kunnen zodoende verloren gaan. Hierdoor kun je allerlei lichamelijk klachten krijgen, oplopend tot hartritmestoornissen, hartfalen en in zeer zeldzame gevallen zelfs een hartstilstand.

Bovendien bevatten je darmen darmflora. Dit zijn goede bacteriën die essentieel zijn voor een optimale darmwerking. Je darmflora zijn gebaat bij een optimale zuurgraad en voedingsbodem. Een klysma kan je darmflora (direct of indirect) grotendeels doden, en het kan maanden –zo niet jaren– duren voordat deze zich weer hebben hersteld. Pas dus goed op met het spoelen van je darmen!

Medische reden om je darmen te spoelen

Er zijn situaties waarin een darmspoeling noodzakelijk kan zijn, bijvoorbeeld als je darmen vergiftigd zijn door een chemische stof of een zwaar metaal. In dat geval zal je dokter je doorverwijzen naar een gespecialiseerd arts die je darmen kan spoelen op een medisch verantwoorde manier. Ook worden op medische gronden darmspoelingen verricht bij o.a.

 • Bij toediening van medicamenten (prednison, pentasa, remicade e.a.) bij o.a. chronische darmontstekingen
 • Ter voorbereiding van darmonderzoek of darm-operatie
 • Toedienen van  o.a. resonium bij hyperkaliëmie

Daarnaast kan een klysma of darmspoeling uitkomst bieden bij een verstopping van je darmen (obstipatie/constipatie). De darmverstopping kan worden verholpen door je darmen onder relatief hoge druk te spoelen of door een laxerend Microlax klysma in te brengen.

5 manieren om je darmen te spoelen

Het spoelen van je darmen (darmspoelen) mag dan niet bepaald nuttig zijn, klysma’s zijn wel enorm populair. Er zijn inmiddels dan ook tal van manieren om je darmen te spoelen. De volgende methodes om je darmen te reinigen zijn het populairst:

 • 1. Klassiek klysma

  Het klassieke klysma (ofwel klisma) wordt ook wel “normale darmspoeling” genoemd. Via de anus wordt een korte buis ingebracht. Via de buis wordt onder geringe druk een klysma-vloeistof ingespoten die de darmen letterlijk schoon spuit. Deze vorm van darmreiniging gebeurt meestal in de vorm van een zogenaamde klysma-kuur. Je krijgt dan gedurende enkele dagen tot weken meerdere klysma’s toegediend die beetje bij beetje je darmen schoon spoelen.

 • 2. Hoog-opgaand klysma

  Een hoog-opgaand klysma wordt ook wel een “hoge darmspoeling” genoemd. Een slang (rectum-canule) wordt via de anus en endeldarm tot hoog in de dikke darm geduwd. Het volledige darmoppervlak wordt dus schoon gespoeld. Let op: een hoog-opgaand klysma mag enkel worden uitgevoerd door een erkend arts of verpleegkundige.

 • 3. Darmspoeling voor thuis

  Een darmspoeling voor thuis heeft het voordeel dat je behandeling door niemand wordt gezien. Je v wordt door velen immers als een privé-aangelegenheid beschouwd. Je kunt een darmspoeling voor thuis zeer discreet en in je eigen huis uitvoeren. Een klysma-pakket wordt soms met klysma-vloeistof geleverd; soms kun je gewoon water gebruiken. Google maar eens op ‘klysma voor thuis’ of ‘zelf klysma toedienen’.

 • 4. Colon Hydrotherapie

  Colonhydrotherapie ofwel colon hydrotherapie is een klysma-techniek ofwel klysma-therapie waarbij de dikke darm over de volledige lengte schoon wordt gespoeld. Het is de meest moderne methode wat betreft darmspoelen. De klysma-vloeistof komt via een hypermoderne machine de darm binnen en wordt via dezelfde weg weer afgevoerd. Colonhydrotherapie wordt met name in privéklinieken voor klysma’s en darmspoelingen toegepast.

 • 5. Microlax klysma

  Microlax is een klysma dat vooral wordt gebruikt bij constipatie/obstipatie. Als je darmen verstopt zijn geraakt door harde ontlasting, dan maakt het Microlax klysma je ontlasting weer zacht. Microlax is dus niet zozeer een methode om je darmen te spoelen, maar veeleer een laxeermiddel. Voor darmspoelingen om je darmen te reinigen, zijn de bovenste 4 methodes beter geschikt.

Tip: eet veel volkoren producten, groenten en fruit; in dat geval zullen je darmen zichzelf naar alle waarschijnlijkheid uitstekend blijven reinigen. Wat vind jij van een darmspoeling ofwel klysma? Laat hieronder je reactie achter!

81 reacties op “Darmen spoelen – Is een klysma goed of slecht voor je?

 1. Deuce double 0 nine struggle ·

  Hi Yeah dus voor CONSTIPATIE dus voor als je niet kunt poepen en het erg hard is gebruik je STOELGANGKRUIDEN van bv. van de piggen in Haarlem dit is een wondermiddel het is een thee die zeer goed werkt s avonds zegen ze ma als je niet moet werken zou ik het s ochtends nemen soms zit je halve nacht op het toilet maar s avonds maakt het s nachts nat wel meer los week etc kijk het begin is vaak beetje moeizaam omdat all die harde ontlasting er uit moet kan beetje pijnlijk zijn in je buik omdat het nat .eerst de bovenkant week/los maakt daarom adviseer ik jullie het in combinatie met een klysma te doen als het er niet uit wil komen. je kunt deze kopen bij je apotheek zijn kleine flesjes of een soort worst met water lol spul. Zeer makkelijk in gebruik. in spuiten en klaar terwijl je op bed ligt raad ik aan je voelt vanzelf wel paar minuten later dat je naar toilet moet werkt het niet dan gewoon her halen komt goed hoop dat dit jullie ook red mijn partner had zo erg constipatie en pijn leven was een hel. maar nu die thee af en toe als weer nodig is. gaat top nu darm dan lol

  Reageer
 2. Mel ·

  HI, ik lees veel positieve en negatieve punten over klysma. Wat mij eerst wel angstig maak. Ik denk dat een ieder voor zichzelf moet uitmaken of ze een keer een klysma behandeling wilt ondergaan.
  Ik wil het weer eens proberen, omdat ik in verleden wel baat bij had. Dan heb ik het over het ontslakken. Ik spoelde toen ook met warm/lauw water en kamille water. Wat ik wel anders zou doen is om wel probiotica tot me nemen tijdens en na ontslakken. Kortom in verleden ging het bij mij ook goed met afvallen en had ik minder tot geen last van huiduitslag en was mijn huid ook gladder. Stoelgang zat prima en ik was ook happy person. Ik deed het 2 keer per jaar een weekend.

  Reageer
 3. Marco ·

  De medische (wetenschap ) die met kanker verwekkende producten kanker wil verhelpen zit er wel meer naast . Google eens hoeveel mensen er met chemo overleven ? 2% , goed en intelligent bezig , luister vooral naar je dokter en denk zelf niet na .. Net als de gehersenspoelde tandartsen die als een papagaai hetgeen herhalen wat ze op school zijn ingeprent. Lees de waarschuwing zelf op de achterkant van de tube . Ja hoor met rattengif je tanden poetsen en zeggen dat het goed is voor je tanden. Gewoon puur vergif.. Een koffie enema werkt perfect en geeft je een enorme energie boost en je voelt je gegarandeerd veel beter. De eerste keer dat je dit doet is de stank niet te harder, en kijk eens wat een derrie er uit je lichaam komt . Je darmen zijn letterlijk aangekoekt met rotzooi wat je kunt zien en zeker ruiken . Dit is wat de eerste keer goed loskomt . Logisch dat een enema goed voor je is , je reinigt je darmen en de koffie die stimuleert de portal zenuw om de lever zijn schadelijke stoffen af te scheiden. Bestudeer eens hoe je Gerson kliniek in mexico kanker geneest , door een dieet en enema,s . Bewijs wordt daar iedere dag geleverd, dat is echte wetenschap en dat zijn echte healers en simpel … We worden platgebombardeerd met zware metalen die de lever niet of zeer moeilijk uit kan scheiden. Als deze overbelast raakt dan krijgt men kanker omdat het lichaam zijn zelf genezende werk niet meer kan doen. Met de Gerson terapie breng je het lichaam terug in de staat waarin het zichzelf kan helen . Luister zelf naar Charlotte Gerson die 95 is, kerngezond is en geen dokter nodig heeft ….

  Reageer
  • Paul ·

   Laat me één enkele bron zien die is gebaseerd op feitelijke wetenschappelijke bewijzen (en niet op een semireligieuze stroming die een kleine 100 jaar geleden is ontstaan onder leiding van Max Gerson), dan ben ik direct verkocht! Naar mijn mening heeft zijn dochter –Charlotte Gerson– haar kliniek niet voor niets in Mexico opgezet, want in de Verenigde Staten zou ze allang zijn opgepakt voor medische wanpraktijken. Lees maar eens over de vele gevallen van sepsis (bloedinfectie) die zij haar patienten heeft toegebracht met haar leverinjecties (bron + bron + bron + bron + bron)
   … Weet je wat: ik ga deze zinloze discussie niet voor de zoveelste keer voeren; doe wat je niet laten kunt!

 4. Farid ·

  Hallo, grappig om terug die discussie te lezen. De discussie laat ik nu voor wat het is. Men moet zelf beslissen en ik beveel ze dus niet meer aan. Dr Hiromi Shinya en dr wilson en die dokter spreekt er ook over. Maar goed, veel belangrijk is het advies van Dr john mcdougall, Dr michael greger, Dr michael kapler, Dr goldhamer… Klysma’s worden dus uiteindelijk waarschijnlijk overbodig… Documentaire What the health op YouTube, fantastisch!!! Voor mij is de kous af, gezondheid.. Al mijn vragen zijn beantwoord dankzij bv dr John mcdougall en monarch University fodmaps… Veel succes

  Reageer
 5. Radeloze mama ·

  Ik heb een dochter van 5 die sinds een jaar ongewild ontlasting verliest als gevolg van obstipatie. We zijn nu al bijna een half jaar bezig met zakjes movicolon en het wordt er maar niet beter op. Zou een ballonklysma oplossing kunnen bieden? Of is er een grotere lans dat dit juist schade zal aanrichten? Het arme kind wordt er zo onzeker van.

  Reageer
  • Paul ·

   Bedoel je dat er sprake is van (paradoxale) overloopdiarree? Waarbij dunne ontlasting weglekt langs de harde ontlasting (welke de darmverstopping veroorzaakt)… Ik begrijp dat je al een halfjaar aan het ‘experimenteren’ bent met Movicolon; brengt dit wel verbetering in de obstipatieve / constipatieve situatie? Of levert het niet of nauwelijks verbetering op? Want Movicolon trekt vocht aan, dus dit middel zou in theorie (mede) de oorzaak kunnen zijn van de ontlastingsincontinentie: de eventuele lekkage van dunne ontlasting voorbij de verstopping. En is er reeds onderzoek gedaan naar de onderliggende oorzaak van de obstipatie / constipatie bij je dochter? Persoonlijk zou ik een kind van 5 niet zomaar een ballonklysma laten ondergaan, zéker niet zonder tussenkomst van de eigen huisarts of een andersoortig medisch deskundige… Hoe dan ook, heel veel sterkte toegewenst voor je dochter!

  • A. van der Peijl ·

   Is er wel eens een ontlasting-onderzoek gedaan? Tegenwoordig is er veel meer kennis over de darmen en ik vind het nogal ouderwets om alleen maar met movicolon te werken. Is er naar de voeding gekeken? Zelf heb ik een ingewikkeld probleem dat ik zelf heb opgelost maar niet met movicolon. Ik heb stoelgangthee genomen. Is gemakkelijk voor een kind. Dat mag niet langdurig maar het is het proberen waard. Op deze website zijn mensen alleen maar bezig met gezondheid zonder medicatie. Ook orhomoleculaire artsen kijken heel anders naar de darmen dan de huisarts. Fruit bv werkt

 6. M.J. ·

  Ik heb veel baat gehad bij koffie klysma’s. 16 maanden lang had ik extreem veel uitslag over mijn hele lichaam na het stoppen van hormoonzalven. Bij een darmflora onderzoek werd vastgesteld dat ik 5 bacteriën uit balans had. Ik nam al maanden probiotica (Vivomixx) en had mijn dieet vanaf het begin aangepast. Na veel maanden twijfelen over het effect van klysma’s heb ik de gok genomen. Eerst een reiniging gedaan bij een colonhydrotherapie (CHT) centrum, waarna mijn huid een stuk kalmer voelde en zachter. Dit gaf me wat meer vertrouwen om het thuis te doen. Daarna heb ik een maand lang elke dag ongeveer een koffieklysma gedaan of kamilleklysma. Mijn uitslag nam sterk af voor de eerste keer in 16 maanden! Echt bizar. Ik kan eindelijk weer beter slapen, douchen, sporten. Ik zou dit alleen als een detox doen, daarbij L-glutamine nemen voor darmherstel en een goed wetenschappelijk onderbouwt probiotica. Ik probeer altijd dingen te onderzoeken, maar hierbij heb ik een risico genomen op basis van heel veel reviews van mensen met eczeem, psoriasis. The Gerson Therapy adviseert appel wortel juices tegenover elke klysma dus dat heb ik gedaan. Ik begrijp heel goed de twijfel over de veiligheid en ik heb daarom ook lang gewacht. Ik was bang dat mijn uitslag zou verergeren of dat ik mijn goede bacteriën zou wegspoelen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Ik deed het ook vanwege de leverdetoxificatie theorie. Omdat ik in het ziekenhuis niet verder geholpen werd en er geen connectie tussen organen en huid wordt gemaakt, ben ik zelf op uitgebreid onderzoek uitgegaan. Ik ben blij dat het zo’n goed effect had en ik raad het mensen met huiduitslag aan.

  Reageer
 7. Vrouw28 ·

  Ik heb een probleem met obstipatie en verstopping van mijn darmen. Ik ben er bij de mesoloog reeds achter gekomen dat ik gluten uit mijn dieet moet verwijderen omdat mijn alvleesklier niet genoeg enzymen aanmaakt om mijn spijsverteringssysteem te bevorderen. Maar nu ik al anderhalve maand volhoudt om gezond te eten zonder gluten, heb ik nog steeds episodes van ernstige obstipatie. Zou een klysma mij hier bij helpen? Ik ben echt ten einde raad.

  Reageer
 8. Train 1 ·

  De reactie die ik van belang vind, mis ik. Mijn endeldarm is verwijderd, hetgeen betekent in veel gevallen, veel ongewilde ontlasting. Spanning bij afspraken, want het kan hopeloos mis gaan. De dikke darm zal, is de ervaring, na minimaal een jaar weer enigszins de functie van de endeldarm overnemen. Mijn ervaring is zins kort, dat een weinig water het eerste deel voor de sluitspier verwijderd, zodat met minder onzekerheid ik naar een afspraak kan. Een complete darmspoeling is voor mij niet van toepassing omdat darmfunctie prima functioneert. Succes.

  Reageer
 9. Asswhoopd ·

  Dankjewel voor dit artikel. Netjes dat je de mensen die wat anders beweren antwoordt. Om je te “ontlasten” vraag ik niet om een reactie. xD

  Reageer
 10. ikje Maria Ruiter ·

  Jammer dat Jurrejan zo afgeeft op Oxypower. (zie begin reacties). Het heeft mij geweldig geholpen (nog steeds!) en velen met mij die ik het aanraadde. Trouwens… wat bij de een helpt, hoeft nog niet te werken bij de ander…!

  Reageer
  • Paul ·

   Het belangrijkste werkzame ingrediënt van Oxy-Poeder betreft magnesiumoxide. Dit verbrandingsproduct van magnesium neutraliseert maagzuur en houdt bovendien water vast in je darmen. Zodoende wordt je ontlasting zachter, waardoor het de stoelgang stimuleert en dus als laxeermiddel fungeert. Een laxeermiddel gebruiken bij een klinische obstipatie / constipatie / darmverstopping betreft iets totaal anders dan een klysma om te ontslakken. ‘Laxeren’ heeft –net als het spoelen van de darmen middels klysma’s– zijn voordelen en nadelen… En ook hiervoor geldt dat de potentiële voordelen ten aanzien van iemands individuele situatie dienen op te wegen tegen de potentiële nadelen…

 11. Albert ·

  Een vraag voor Paul. Een klysma kun je opvatten als kunstmatige diarree. Spontane diarree is een zelfreinigende reactie van het lichaam. Hoe reageert de darmflora daarop? Ligt die meteen plat of valt dat mee? Schuilen de micro-organismen toch ergens in het darmslijmvlies? Of in de appendix, als je die nog hebt? Als het meevalt, dan is de ene vloeistof voor een klysma beter dan de andere. Welke? Zuiver water? Fysiologische zoutoplossing?

  Reageer
  • Paul ·

   Een klysma is mijns inziens geen kunstmatige diarree. Ontlasting hoort thuis in je darmen en tast de darmflora niet aan. Bij een klysma spuit je een aanzienlijke hoeveelheid vloeistof in de darmen die zich vermengt met de aanwezige ontlasting, juist met als doel om de darmwand te reinigen, dus om ‘slakken’ te verwijderen. De darmflora betreft het geheel aan micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. In de maag komen concentraties bacteriën voor van circa 1.000 per milliliter maagsap… En zo’n beetje de helft van het gewicht van de darminhoud in het colon bestaat uit bacteriën. Persoonlijk zie ik simpelweg de voordelen niet in van louter ‘reinigende’ klysma’s. Water lijkt me het minst schadelijk. Zout doodt bacteriën, dus zout water lijkt me al een stuk schadelijker. Potentieel irritatieve vloeistoffen in de darm brengen, lijkt me nog minder raadzaam. Waar iedere spijsverteringsbacterie zich bevindt, is nogal een verhaal. Ik zou je willen aanraden om eens te beginnen met het lezen van Engelstalige onderzoeken in PubMed over spijsverteringsmicro-organismen…

  • björn ·

   Wat een heerlijke discussie, ik zet gelijk de waterkoker aan voor mijn eigen nachtelijke inzet!

 12. F. ·

  En hoe zit het nou met darmspoelen als je darmparasieten (blasto) hebt? Iemand hier ervaring mee of dit helpt???

  Reageer
  • Paul ·

   Blastocystis hominis is een eencellige darmparasiet die in de dikke darm voorkomt. Er zijn verschillende types van B. hominis; alleen al in Nederland zijn er 17 geïdentificeerd. De klachten van deze parasitaire infectie kunnen sterk afnemen door het volgen van een zetmeelarm dieet. Spoelen lijkt me niet raadzaam, aangezien. Bovendien zou de parasiet zich hierdoor kunnen verspreiden in je badkamer of toilet en zodoende anderen besmetten. Omdat deze parasiet buiten het lichaam langere tijd kan overleven, is vooral een goede hygiëne erg belangrijk. Sowieso heb ik nog nooit gehoord of gelezen dat een klysma effectief is bij ‘blasto’… Vraag je arts liever om een gericht en effectief medicament. En ga bovendien werken aan een betere darmflora en algehele darminhoud door je dieet aan te passen. Dit lijkt me veel effectiever en veiliger dan de boel leeg spoelen.

 13. Lisette ·

  Ik heb 4 maanden lang, plusminus 2x per week mijzelf een klysma gegeven. Een spuit met daarin een scheutje babyzeep. Ik kreeg plotseling ontzettende buikpijn, ik voelde mijn darmen samentrekken. Ook kreeg ik atypische klachten als dove benen en armen… En dat allemaal omdat ik een relatie kreeg en mij onzeker ging voelen over mijn lichaam als wij in bed lagen… Wat ben ik ongezond bezig geweest. Voor mij nooit meer een klysma, ongeacht wat voor vloeistof. Je darmflora heeft een functie… pfff. Het had mijn leven wel kunnen kosten.

  Reageer
 14. jeanette ·

  Diverse boeken gelezen over dit onderwerp, zag ook een vervelende reactie van iemand op deze site over dokter Max Gerson, die werd neergezet als een of andere kwakzalver. Misschien eerst eens kijken voor je oordeelt. Max Gerson therapie bestaat al meer als 70 jaar en heeft vele mensen geholpen o.a. met behulp van een koffie klysma, deze wordt gebruikt als hulpmiddel bij het ontgiften van de lever en dit werkt dus waarom zou je het dan niet gebruiken.

  Reageer
  • andre ·

   Ik gebruik klysma heel af en toe 1 keer per 3/4 maanden en voel me er heerlijk bij op volgende manier: onder douche watertemperatuur instellen op net lauw niet te koud en dat er maar kleine hoeveelheid water uitkomt daarna uiteinde slang inbrengen en staand de darmen voelen vollopen met zeer lage watersnelheid. Bij aandrang slang verwijderen op toilet stoelgang en in douche herhaling tot darmen schoon zijn. Dus gewoon puur water gebruiken geen zeep!

 15. Lut ·

  Beste Bee Kan ik je aub persoonlijk contacteren? Het is echt van belang! Bedankt! Groeten, Lut

  Reageer
 16. dooge ·

  Hallo, Wie heeft er oxy powder gebruikt? Prima darmreiniger, minder moeite!

  Reageer
  • Jurjan ·

   Oxy-Powder is echt dikke onzin! Het bestaat uit citroen, Arabische gom en een inferieure vorm van magnesium. Arabische gom wordt door bedenker Dr. Edward F. Group III uit de doeken gedaan als heilzaam ingrediënt, terwijl het niets meer of minder is dan een goedkope vulstof en kleefstof die onder andere voorkomt in cosmetica, verf, lijm en snoepgoed. Daarnaast bevat Oxy-Powder ‘citruszuur’ (in feite citroenzuur) en ‘geozoneerd magnesium’ (in feite magnesiumoxide). Overigens is Oxy-Powder de enige partij ter wereld die magnesium ozoneert, want aangaande magnesium is dit proces volledig nutteloos. Het wordt enkel en alleen gedaan omdat ‘geozoneerd magnesium’ interessanter klinkt dan ‘magnesium-afval’. Logischerwijs is ook citroenzuur helemaal niet zo bijzonder als dat ’t wordt aangeprezen op de site van Oxy-Powder. De enige echte werkzame stof in Oxy-Powder is magnesiumoxide; dit is niets meer of minder dan magnesiet (of periklaas), een element dat ontstaat bij de VERBRANDING van magnesium. Het is een anorganische, slecht-opneembare, nauwelijks bio-actieve vorm van magnesium, waar je lichaam weinig aan heeft. Het is hoofdzakelijk een maagzuurbinder en laxeermiddel… Magnesiumoxide reageert namelijk met de zuren en het water in je maag, waarbij magnesiumhydroxide wordt gevormd. Magnesiumhydroxide is een welbekende maagzuurremmer die de vervelende effecten van overtollig maagzuur tegengaat door te reageren met maagzuur/zoutzuur; een welbekende neutralisatiereactie: zuren versus basen. Kortom: Oxy-Powder is gewoon een vermomde maagzuurremmer waar een beetje gom en een beetje citroenzuur aan toe is gevoegd. Onder de noemer ‘magnesiumoxide’ kun je kopen dit product overal kopen voor een fractie van de prijs. Met ontgiften heeft het echt NIKS te maken. Gewoon weer een arts die met vrij verkrijgbare zelfzorgmedicamenten (vergelijkbaar met Rennie, Maalox, Antagel etc.) aan de haal gaat. De werkzame stof wordt in een hippere verpakking gestopt en er wordt een mooi verhaal omheen bedacht. De arts in kwestie ‘misbruikt’ vervolgens z’n reputatie, diploma’s en certificaten om dit ‘revolutionaire product’ met een belachelijk hoge winstmarge aan de man te kunnen brengen en zodoende z’n zakken te vullen. En als patiënt/gebruiker krijg je op langere termijn als bonus last van hypermagnesiëmie, nierstenen of zelfs nierfalen. Prima darmreiniger inderdaad!

  • Jose ·

   Hallo ik gebruik ook oxy power darmreining omdat ik PDS syndroom hebt en last van verstopping ik voel me hier goed bij vooral de 7 daagse kuur als je ziet wat er uit komt voor restte aan gekoekt in je darmen! Voel me veel fitter gebruik het nou twee keer in de week voor onderhoud ik ben blij met dit spul

  • Paul ·

   Ik snap Jurjans kritiek… De belangrijkste (of eigenlijk enige) werkzame stof in Oxy-Poeder is magnesiumoxide. Dit verbrandingsproduct van magnesium is een welbekende maagzuurremmer (die maagzuur neutraliseert) en een welbekend laxeermiddel (dat vocht vasthoudt in je darmen). Magnesiumoxide maakt de darmbrij zachter, waardoor de stoelgang wordt gestimuleerd. Oxy-Poeder fungeert in deze context dus simpelweg als laxeermiddel. Dit goedje doet dus niets meer of minder dan de gebruiker ‘helpen met poepen’. Logischerwijs zijn laxeermiddelen in sommige situaties (obstipatie / constipatie / darmverstopping) hartstikke nuttig, maar de heilzame eigenschappen die de producent eraan toeschrijft, zijn uit de duim gezogen.

 17. farid bensafia ·

  Dr Hiromi Shinya beveelt koffieklysma’s aan in zijn boek de enzymfactor met toelichting gebaseerd op zijn empirische ervaring als dr en chirurg. Hij heeft meer dan 300000 mensen onderzocht en is de pionier van endoscopie. Zoek maar eens op wie Shinya is…

  Reageer
  • Paul ·

   Ja, er zijn mensen die zich goed voelen bij koffieklysma’s… Hoe risicovol (of ronduit gevaarlijk) iets ook is, er zijn altijd wel een paar voorstanders… of mensen die erbij gebaat denken te zijn. Zoek eens op ‘coffee enema research’ en je zult zien dat er voornamelijk wetenschappelijk aangetoonde nadelen, risico’s en gevaren bekend zijn van het omstreden koffieklysma. En geen voordelen. Ja, er zijn mensen, waaronder Hiromi Shinya, die allerlei onwetenschappelijk claims/aannames toekennen aan koffieklysma’s, maar dit zijn vooral mensen die fors geld verdienen aan boeken die ze erover schrijven en aan commerciële advertenties waaraan ze voor fikse geldbedragen hun gezicht en imago koppelen. Ook Hiromi Shinya’s is iemand die bekend is om zijn onwetenschappelijke boeken en commerciële reclames. Zijn mening staat binnen de medische wetenschap bekend als discutabel, controversieel en misleidend, aangezien Hiromi Shinya zijn standpunten niet baseert op wetenschappelijke feiten en wetenschappelijk onderzoek, maar enkel op persoonlijke ervaring. Vooralsnog zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken bekend waaraan Hiromi Shinya heeft bijgedragen, enkel een beschrijvend en verkennend artikel, wat totaal niet sluitend is. (bron) Al met al is Hiromi Shinya een algemeen chirurg die zichzelf op eigen initiatief heeft verdiept in colonscopietechnieken. Ter illustratie: deze man is ook fervent aanhanger van ‘Kangenwater’ en beweert op pagina 7 van zijn boek ‘Shinya, The Enzyme Factor’ dat 100% van de kankerpatiënten die hij dit veronderstelde wonderwater heeft voorgeschreven vrij zijn geraakt en gebleven van kanker (zonder klinische data en zonder onafhankelijke bevestiging). Ja, koffie bevat kahweol en cafestol, twee stoffen met mogelijkerwijs chemoprotectieve eigenschappen (bron), maar dat is nog geen reden om koffie onder druk in je darm te spuiten. Ik vind het gewoonweg niet oké als een arts, chirurg of medisch expert om commerciële redenen medisch ongegronde behandelingen en producten aanbeveelt die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Persoonlijk vind ik dit misbruik maken van je functie, reputatie en status als arts. Zo zijn er wel meer dokters die hoofdzakelijk voor publiciteit en commercie (zijn ge)gaan, waaronder Dr. Oz, Dr. Frank, Dr. Dukan, Dr. Phil, Dr. Atkins, Dr. Kushner, enzovoort. De principes van ‘Science Based Medicine’ en ‘Evidence Based Medicine’ bestaan mijns inziens niet voor niets. Hoe dan ook bestaat er geen duidelijke correlatie/samenhang tussen koffieklysma’s enerzijds en gezondheidsbevordering anderzijds, laat staan causaliteit/oorzakelijkheid. Wel zijn er bewezen nadelige gevolgen van koffieklysma’s voor o.a. de darmperistaltiek, interne darmbekleding en darmflora, effectief darmwandoppervlak, elektrolytenbalans en voedingsstofopname. (bron) Tot slot hierbij nog een onwetenschappelijk, maar desalniettemin verhelderend stukje wat de potentiële nadelen en gevaren van koffieklysma’s uiteenzet…

  • farid ·

   @Paul, pagina 7? Ik weet niet wat voor boek jij hebt want pagina 7 is een woord vooraf van de uitgever. Shinya verteld bv; pagina 11: “Alleen het lichaam kan zichzelf genezen. Als arts creëer ik een ruimte waarin genezing kan plaatsvinden.” Maar ik zou nog een stap willen verder gaan: Je kan niks bewijzen… en ik vertrouw geen enkele dokter meer, had ik dat gedaan dan was mijn gezondheid om zeep, en jammer voor jou maar jou wetenschap evidence based zever/ blabla werkt misschien wel met de meeste mensen maar niet met mij.

  • Paul ·

   Beste Farid, Dan heb jij waarschijnlijk niet de Engelstalige editie van het boek of niet dezelfde druk gelezen als ik. Ik heb je relaas van 400+ woorden over filosofische standpunten overigens verwijderd wegens irrelevantie, aangezien hierin met geen woord werd gerept over (koffie)klysma’s, hetgeen het onderwerp is van deze pagina. Groeten, Paul

  • farid ·

   Daarbij beste paul, val je al mooi door de mand, je schrijft: “Al met al is Hiromi Shinya een algemeen chirurg die zichzelf op eigen initiatief heeft verdiept in colonscopietechnieken” Dus bij deze kan ik aannemen dat je niet wist dat hij de uitvinder is van de clonoscopie… en ik denk dat de koffieklysma al veel langer bestaat dan jou mooie wetenschappelijk witte ruis dat je hier uitkraamt… Probeer wat eerlijker te zijn met jezelf en de mensen hier op deze site, zeg gewoon dat je hiet niet weet maar dat je vermoed dat het slecht is, maar wat wel een feit is is dat ik me er niet gewoon goed bij voel, maar dat ik dankzij een gezonde voeding en klysma’s van een syndroom heb kunnen genezen. beste groet

  • Paul ·

   We hebben het hier over een scopie van de darm/colon, dus een kijkonderzoek van de interne darm; dit fenomeen heet dan ook ‘coloscopie’, ‘colonscopie’ of ‘colonoscopie’, maar toch zeker niet ‘clonoscopie’. Hiromi Shinya is in ieder geval NIET de uitvinder van de darmscopie. Ben je bekend met de ‘electrosurgical polypectomy snare’, een lusje/stropje waarmee darmpoliepen kunnen worden weggehaald? Dit ‘lassootje’ werd inderdaad bedacht door Hiromi Shinya. Dit lijkt me iets TOTAAL anders! Overigens heeft Dr. Shinya ook bijgedragen aan de ontwikkeling van moderne coloscopietechnieken, maar dat hij daarmee uitvinder zou zijn van de coloscopie an sich is volkomen incorrect. Overigens weet ik niet hoelang koffieklysma’s bestaan, dat heb ik ook nooit beweerd.

  • farid ·

   en last but not least: Dankzij shinya zijn advies ben ik dus aan het genezen, na maanden ellendig van de ene specialist bij de andere en ziekenhuisopnames en ga zo maar door. Shinya heeft in zijn carriere meer dan 300000 mensen hun darmen en maag onderzocht. Daarbij wordt er bij een koffieklysma enkel de rechterzijde van de dikker darm gespoeld. Uiteindelijk zou ik toch graag eens weten van waar jij je informatie haalt want ik kan mij niet inbeelden dat een farma industrie of andere instellingen klinische studies zoude subsidiëren om koffie te spuiten waar de zon niet schijnt.

  • Paul ·

   Ken je PubMed? Dat is een enorme database met wetenschappelijke onderzoeken, waar ik veel van mijn informatie vandaan haal. Fijn dat koffieklysma’s werken voor je, maar misschien werkt een colaklysma, karnemelkklysma of slootwaterklysma wel minstens zo goed, dat is nou net het punt… Dat weet je pas als men er gedegen onderzoek naar doet. Niet door het “gewoon te proberen”, volgens Shinya’s methode.

  • farid ·

   Paul, je verteld ook: Ter illustratie: deze man is ook fervent aanhanger van ‘Kangenwater’ en beweert op pagina 7 van zijn boek ‘Shinya, The Enzyme Factor’ dat 100% van de kankerpatiënten die hij dit totaal onzinnige wonderwater heeft voorgeschreven vrij zijn geraakt en gebleven van kanker (zonder klinische data en zonder onafhankelijke bevestiging). Dat is dus ook ronduit zever wat je verteld want zijn boek de enzymfactor gaat helemaal niet over koffieklysma’s en over Kangenwater. Het is een halve pagina waarin hij verteld dat koffieklysma geen gevaar vormen en de lever ontgiften en hij heeft het voornamelijk over goed water, water in het algemeen. Dus zijn boek gaat gewoon over voeding en een gezonde levenstijl gebaseerd op zijn ervaring met de meer dan 300000 patiënten dat hij onderzocht heeft. Hij heeft ook een min of meer positivistische instelling en volg zijn waarnemingen en logica… De medische wereld en wetenschappelijk claims zullen natuurlijk een gezondere levenstijl en voeding niet promoten: Daar zit net geen geld in!!! Het gaat enkel dus over een gezondere levenstijl. Ik zou zeggen: spuit eens een liter koffie in je achterste en laat me weten wat je ervan vond ;)

  • Paul ·

   Daarom typte ik ook ‘ter illustratie’, omdat het een bepaalde gang van zaken illustreert. Je mag als arts geen onwetenschappelijke onzin voorschrijven aan patiënten, hetgeen Kangenwater in feite is. Deze man raadt Kangenwater openlijk aan, zowel in advertenties als in boeken, dus waarom zou dit “zever” zijn? Mijn doel is simpelweg mensen behoeden voor gevaar, daartoe heb ik mijn best gedaan.

  • farid ·

   en toch nog een laatste opmerking Paul, ik heb je bronnen nagekeken en die zijn dus ongelooflijk flauw en sommige bronnen zelfs naast de kwestie. Die top 10 gevaren daar stem ik mee in, maar zelfs als je een fout maakt (bv te warm) dan vind ik het wel serieus overdreven gebracht. Geef me eens een deftige bron van je die de koffieklysma’s duidelijk diskrediet brengt. Ik wacht op je antwoord en zal het eerlijk en objectief nakijken en beoordelen. beste groet.

  • Paul ·

   Het is totaal niet mijn doel jou te overtuigen van het potentiële gevaar van koffieklysma’s. Dit moet ieder voor zichzelf beslissen. Het gaat mij erom dat een arts misbruik maakt van zijn status door omstreden koffieklysma’s aan de man te brengen… En jij zijn gedachtegoed als waarheid verkoopt aan het publiek van deze site, wat ik potentieel gevaarlijk vind. Zie mijn berichtjes a.u.b. als tegenwicht, niet als kritiek. Hierbij een lijst met bronnen waar je om vroeg…

  • bensafia farid ·

   Dus mijn reacties zijn niet goedgekeurd? Beste Paul: zo zie je maar… Ik heb niet geschofeerd of beledigd, hier geld dus ook geen vrije meningsuiting blijkbaar… voor alle duidelijkheid: geneeskunde is geen exacte wetenschap. En die koffiekyslma’s worden aanbevolen door de uitvinder van de colonoscopie die al meer dan 300000 mensen onderzocht heeft in Japan en Amerika, jou argument dat hij dat zou doen voor het geld houd geen enkel steek, vertel me eens wat Shinya daar aan zou verdienen van mensen koffieklysma’s aan te bevelen? Ga je deze reactie nu ook niet publiceren?

  • Paul ·

   Reacties verschijnen niet direct op de site, vandaar ook dat er na het achterlaten van een reactie een berichtje in beeld komt te staan “Uw reactie wacht op goedkeuring.”. Gezond’r ontvangt meer dan een miljoen unieke bezoekers per maand en vele tientallen reacties per dag, dus soms duurt het even voordat reacties op de site verschijnen. “Dat hij het voor het geld zou doen” is trouwens niet mijn argument, maar jouw woorden, al doet ‘ie dat inderdaad wel. Dr. Hiromi Shinya verkoopt duizenden boeken met onwetenschappelijke aannames. Die boeken verkoopt hij enkel vanwege zijn achtergrond als arts/chirurg, hij zet niet voor niets heel groot zijn dokterstitel en medische achtergrond op de kaft. Kortom: ‘handig gebruikmaken’ van je status. Daarnaast verkoopt hij zichzelf voor talloze advertenties voor o.a. Kangenwater (een commercieel merk voor omstreden alkalinewater) en enzymensupplementen. Ik beweer overigens niet dat Hiromi Shinya alleen maar onzin verkoopt, integendeel. Deze man heeft een heleboel gedegen punten omtrent voeding, darmsamenstelling, et cetera. Ik vind alleen dat een schoenmaker bij zijn leest dient te blijven en dat een arts zich niet in zijn hoedanigheid als arts mag inzetten voor commerciële producten zonder wetenschappelijke draagkracht. Inmiddels heb ik al een heleboel berichtjes met eenzelfde strekking van je voorbij zien komen en netjes beantwoord (helaas zonder van jou ook maar 1 inhoudelijk antwoord terug te hebben gekregen), dus ik stop ermee. Het is namelijk geenszins mijn bedoeling om mensen van mijn gelijk te overtuigen. Ik kan me inderdaad nog weleens mee laten slepen en fel uit de hoek komen, dat is in ieder geval niet mijn intentie. Sorry daarvoor. Ieder zo z’n voorkeuren…

  • bensafia farid ·

   en voor alle duidelijkheid, Shinya beveelt koffieklysma’s als alternatief voor medicijnen of laxeermiddelen. Die voor hem duidelijk meer schade op termijn brengen dan een klysma’s.

  • Farid ·

   bedankt voor je reacties, één ik denk dat je het boek van Shinya niet gelezen hebt, hij was bv de eerste die een poliep kon verwijderen zonder de buik open te snijden en googel maar gewoon eens rond naar de mensen die er wel positieve ervaring mee gedaan hebben. Mijn essay heb ik hier gepost gewoon om je duidelijk te maken dat je “wetenschappelijke argumenten” ook zijn voor wat ze zijn: namelijk veronderstellingen. Daarbij heeft Popper het positivisme met de grond gelijk gemaakt dus je studies die je plaatst en wetenschappelijke studies in het algemeen zijn ook onderhevig aan “bias”. Daarom vind ik de term evidence based “overrated”. Ik hou me eerder aan het gesoficticeerd falsificationisme van Irme Lakatos. Als je een koffieklysma doet volgens de regels van Dr wilson, daarbij moet je zelf ontdekken wat comfortabel is van dosis en heb je geen problematische laesies in je dikke darm zal deze procedure relatief veilig zijn. Met alle respect en ik heb wel degelijk respect voor jou omdat je net koffieklysma discrediteerd, en dat vind ik belangrijk want het zet me ook tot nadenken en ik vind dat je de gevaren en complicaties met koffieklysma’s zeker mag toelichten, goed ook! Toch in het algemeen vind ik dat je ze duidelijk wat overdrijft en de positieve (soms subjectieve) effecten negeert. Nogmaals: ik ben dankzij de voedingsadviezen van Shinya en andere boeken die meestal op dezelfde lijn zitten en koffieklysma aan het genezen van een syndroom. En ik ben zeker niet de enige! Kan mij weinig schelen wat de farmaceutische industrie beweert, die zijn nog niet toe aan hun misdaden tegen de mensheid. Was thalidomide voor het toedienen aan zwangere vrouwen ook eerst “wetenschappelijk” getest geweest? Evidence based? ;) beste Paul, ik ben vooral pragmatisch en zolang het werkt, dat is wat van belang is voor me, en koffieklysma’s werken echt ongelooflijk, grt

  • farid ·

   Beste Paul, je hebt mij dus jou bronnen doorgestuurd en ik heb die vlug gescand, zou het kunnen dat er één bron tussenzit die koffieklysma’s met een zekere evidence based mentaliteit proponeert? of lees ik verkeerd? ;)

  • lola ·

   @ Farid: Is de one-man-show afgelopen? Iedereen beslist zelf en naar eigen goeddunken. Ik zou het in elk geval nooit proberen zolang ik daar geen medische problemen ondervind. Leven en laten leven i.p.v. mierenneuken om gelijk te halen…

  • Jurjan ·

   Farid, wat een irritant mannetje ben jij zeg! Je hebt drogredenering tot een recalcitrante kunstvorm verheven. Blijf vooral een slang in je reet stoppen als je dat lekker vindt. Maar waarom wil je jezelf en anderen er ZO graag van overtuigen dat dit gezond is? Echt, wat een onzin! Ik heb Pauls bronnen doorgebladerd en er zijn inderdaad ALLEEN maar redenen om ver bij koffieklysma’s uit de buurt te blijven. Jij blijft bovendien maar roepen dat anderen met bronnen op de proppen moeten komen, maar zelf heb je nog geen enkele bron aangedragen waaruit de voordelen van een koffieklysma zouden blijken. En Paul, dat je blijft happen is echt dom! Dat is nou net waar aandachtsh@#ren zoals Farid het allemaal om doen… Lekker laten kletsen!

  • Bee ·

   Beste Farid ik heb de gehele discussie gevolgd. Mag ik zeggen dat ik het met je eens ben en het erg goed van je vind dat je je mening laat horen? Mijn respect heb je!!! Voordat ik op de operatiekamer werkte heb ik farmacie gestudeerd. Op gegeven moment ben ik doodziek geworden. Doktoren konden mij niet helpen. Volgens hun was alles in orde op wat ‘kleine dingen’ na waar ik maar mee moest leren leven. Ik ben autodidactisch ingesteld en dit in combinatie met doorzettingsvermogen/vechtlust en mijn medische kennis ben ik tot andere inzichten/behandelingen gekomen. Ik kan je vertellen dat dit mij meer en verder gebracht heeft dan enig ziekenhuis en/of dokter (werkend in regulier circuit). Ook ik doe klysma’s. Waaronder idd de koffieklysma. Ik ken de theorie erachter en de gezondheidsvoordelen. Vrijwel iedere behandeling dient met zorg toegepast te worden. Blijkbaar vergeten we dat medicijngebruik nog steeds behoorlijk hoog staat in de lijst van meest genoemde/onderzochte doodsoorzaken vd mens. Maar hier rept niemand over. Koffieklysma’s zijn een zeer oud gebruik met prachtige gezondheidsvoordelen. Wat ik opmerkelijk vind is dat mensen elkaar napraten. Bronnen worden overgeschreven/aangehaald. Maar met alle respect… er bestaat geen betere bron dan die van ervaringsdeskundigen/succesverhalen. En dat heeft mij over de streep gehaald destijds. Ik praat met mensen. En deel ervaringen. Ik neem nooit klakkeloos een geschreven iets aan. Ik wil zien horen en vervolgens geloven. Mijn vraag aan de redactie. Paul. Je antwoorden zijn zeer stellig maar heb je het zelf ervaren en heb je persoonlijk mensen gesproken die het hebben ervaren? Zo niet, vind ik het niet meer dan normaal dat je je medemens op de hoogte stelt van evt gevaren/risico’s maar vraag ik me oprecht af waar de hypocrisie vandaan komt betreft een effectief middel in dergelijk daglicht te zetten. Sterker nog, het redt levens! Ik vind dit heel erg kwalijk. Farid nogmaals dank. Ik wens je het allerbeste en blijf doorgaan zoals je deed. Warme groet, Bee

  • Paul ·

   Beste Bee, Hartstikke fijn voor je dat je je zo goed voelt bij koffieklysma’s. Ik hoop van harte dat je over 5, 10 of 15 jaar nog steeds zo blij bent met de aard en gesteldheid van je darmen en darmflora. Ik ben benieuwd hoe je erbij komt dat koffieklysma’s levens zouden redden… Welke levensbedreigende situatie zou volgens jou kunnen worden afgewend met behulp van een dergelijk klysma? Zoals ik eerder al aangaf, ga ik niet opnieuw deze zinloze discussie over koffieklysma’s aan. Iedereen die klysma’s prettig vindt en de potentiële gevaren ervan voor lief wenst te nemen, moet lekker blijven doorgaan met ‘ontslakken’. Dat belet mij echter niet om de bezoekers van mijn website objectief in te lichten. Ik betwijfel overigens of je de definitie van hypocrisie bevat… Groeten, Paul

  • Bee ·

   Paul…. Wauw dankjewel voor je volwassen antwoord! Ben het deels met je eens. Het heeft inderdaad geen zin te discussieren met je maar desondanks wil ik de lezers er nog wel op duiden dat een koffieklysma, in tegenstelling tot wat jij in je antwoord noemt, zeer zeker niet ten doel heeft te ontslakken!!! Hoe kom jij daarbij? Koffieklysma’s doe je namelijk vanwege het effect op de lever. Bekend met Gluthation? Nee? Dan begrijp ik uberhaupt niet dat je over koffieklysma’s praat. En nogmaals ik heb het met eigen ogen gezien wat het voor mensen kan doen en merk bij mezelf wat het doet. En jij? Jij hebt artikelen/onderzoeken gelezen die vrijwel altijd weer gesubsidieerd worden door een partij die daarbij belangen heeft. Ik heb me begeven in dat wereldje dus weet dondersgoed hoe het er daar aan toe gaat. Ga mij dus aub niet de les lezen over hypocrisie. Ik heb mijn leven gewijd aan het helpen van mensen (ook toen ik nog werkzaam was op de operatiekamer). Jammer dat je direct zo persoonlijk moet spelen. Benieuwd of je dit plaatst. Ik zal verder niet meer reageren. Heeft geen zin op deze manier. Mensen moeten echt helemaal zelf weten wat ze met deze info doen en wens iedereen het aller allerbeste vanuit de bodem van mijn hart. Liefs, Bee

  • Jurjan ·

   Lieve Bee, Zoals je merkt, worden alle reacties hier gewoon geplaatst, zo ook de jouwe en de mijne. Jij bedankt voor je elitaire/hautaine reactie! Ik begin je denkwijze in elk geval te begrijpen… Dat jij in jouw ogen je leven weidt aan het helpen van mensen, betekent inderdaad dat je beter bent dan anderen en per definitie gelijk hebt in alles. Good on you! Deze houding van morele superioriteit zou de meeste mensen misstaan, maar jou niet hoor. Gelukkig bevat je verhaal niet de drogargumentatie die ik hier wel vaker voorbij zie komen… Wetenschappers worden afgedaan als ‘Big Pharma’, totdat ze zich uit winstbejag in de alternatieve hoek gaan begeven, dan zijn het ineens lieverdjes… Wetenschappelijk onderzoek is altijd gesubsidieerd door belanghebbende partijen, tenzij het onderzoek toevallig de eigen alternatieve opvattingen onderschrijft… Mensen met een andere mening worden persoonlijk bejegend, maar bij een weerwoord, schiet men direct in de sneue slachtofferrol… De volledige reguliere sector wordt tot “een wereldje” van corruptie gegeneraliseerd, totdat men iemand uit dit wereldje keihard nodig heeft… Blijf lekker hoog te paard zitten en begeef je vooral niet te veel onder het gewone volk. Je komt maar met nieuwe kritische vragen, pretentieuze aannames en loze claims. Je eist antwoorden, maar andermans vragen blijf je ontwijken. Ook ik ben erg benieuwd naar welke levensbedreigende aandoening je verwijst… Joost mag weten waarom mensen omstreden darmspoelingen uitvoeren; meestal een combinatie van ontgiften, ontslakken en ontzuren… Er zijn dan ook voorstanders en tegenstanders van allerhande soorten klysma’s om allerlei mogelijke redenen. En gluthation… kom op! Als gluthation de belangrijkste reden is om koffie in je anus te spuiten… dan kun je ook gewoon ongefilterde koffie drinken! Ik snap niet hoe mensen erbij komen dat gluthation per se vanuit de bloedvaten in anus/rectum via de poortader richting de lever dienen te worden getransporteerd. Echt onwijs omslachtig… En weet je trouwens wat pas echt hypocriet is? In een reactie je gal spuwen en antwoorden eisen, maar alvast vermelden dat je hoe dan ook niet meer zult reageren… En tot slot “vanuit de bodem van je hart iedereen het beste toewensen” na een relaas van negativiteit… De oprechtheid straalt ervan af! Liefs, Jurjan

  • Bee ·

   Huh? Ik begrijp niet helemaal waarom ik zo aangevallen moet worden? Elitaire houding? Ho even… Ik sta boven niemand en voel me absoluut niet beter dan een ieder ander hoor. Weet niet waar dit vandaan gehaald wordt? Omdat ik mijn opleidingen/vroegere werkervaring aangaf? Voor mij zijn mensen altijd al gelijk geweest… heb op de OK ook vaak moeten boksen tegen dat soort gedrag. Ik kom uit een hardwerkend gezin en mijn vrienden zijn ook verre van elitair… De ziektes die ik aanhaal zijn o.a. neuroborreliose en kanker. Ik ben hier niet om ruzie te maken, mijn gelijk te halen of iets dergelijks. Ik probeer net als Paul iets duidelijk te maken. Mijn excuses als het anders overkomt. Meen ik oprecht. Maar voelde me behoorlijk gekleineerd dat iemand die mij niet kent zo tegen mij praatte. Hij geeft zelf ook aan dat de discussie zinloos is etc waarom zou ik dat dan niet mogen. En.volgens mij ben ik ook niet de enige die geen antwoorden gaf. Dankjewel dat je dan alleen mij daarop aanvalt. Ik wilde niet antwoorden omdat ik het gevoel heb dat er geluisterd wordt met de intentie te reageren ipv te begrijpen. En daar zit ik niet op te wachten. Als ik afgezeken en niet begrepen wil worden ga ik wel ergens anders naartoe? Ik wil dat mensen weten dat het misschien voor haar hem fam vrienden etc iets kan bijdragen aan hun strijd voor gezondheid ipv dat ze bang worden eraan te beginnen. De toon vh artikel is negatief terwijl het mensen helpt. Ik zeg niet dat het iedereen helpt of dat het per se moet. Want iedereen heeft een individuele aanpak nodig. Dat blijkt uit de praktijk. Maar ik zie het zelf gebeuren en bij anderen. Waarom mag dat niet gezegd worden zonder een (persoonlijke) aanval. Gluthation wordt in het regulier circuit ook als infusen gegeven. Koffieklysma’s zijn bewezen ontzettend goed voor je gluta levels te zijn en.dit heeft automatisch enorme voordelen voor je gezondheid. Er is genoeg over te vinden op het internet. Ik raad mensen.aan contact op te nemen met mensen die het zelf ervaren hebben en/of ziek zijn (geweest) en dit ook in hun behandeling meenemen. Dit kan.via forums bv. Ontmoet mensen die ervaringsdeskundige zijn. Voor de goede orde. Bij mij en de meeste die ik ken worden de koffieklysma’s gewoon op advies en onder controle van een regulier arts toegepast en uitgevoerd. Verder wil ik er gewoon niet teveel meer over kwijt. Ik trek me terug uit deze discussie omdat ik het vervelend vind dat mijn intenties verkeerd opgepakt worden. Ik ben hier om mijn ervaringen/kennis betreft het onderwerp te delen. Niet om ruzie te maken. Nogmaals wens ik iedereen gezondheid toe. Liefs, Bee

  • Jurjan ·

   Dat koffieklysma’s neuroborreliose (een virale infectie van het centrale zenuwstelsel die zelden levensbedreigend wordt, tenzij er een hersenvliesontsteking optreedt) geneest, klinkt inderdaad onwijs aannemelijk! En zijn het bepaalde soorten kanker die worden genezen dankzij koffieklysma’s of gaat het om kanker in z’n algemeenheid? Want ook dat een koffieklysma 200+ soorten kanker geneest, is volkomen geloofwaardig, vooral als je >100.000 ervaringsdeskundigen hebt gesproken! En dat je dit ook nog eens aan de praktijk hebt getoetst of aan den lijve hebt ondervonden, moet al helemaal een baanbrekende ervaring zijn geweest! Dat de kanker verdween dankzij de koffieklysma’s en niet door een ander aspect heb je eigenhandig vastgesteld, neem ik aan? En de causale relatie tussen kanker en klysma was voor jou direct duidelijk omdat je op een operatiekamer hebt gewerkt? Wauw, ik ben ineens voor de volle 100% overtuigd! Kun je me misschien de naam van een regulier arts noemen waar ik een koffieklysma kan uitproberen? Dus een Nederlandse of Belgische arts waar ik daadwerkelijk face-to-face terechtkan… Dus geen gelikt marketingtypetje (zoals Dr. Nick Gonzalez, Dr. Max Gerson of Dr. Patrick Kingsley) dat via YouTube-filmpjes, massapresentaties en E-books doe-het-zelf-instructies aanbiedt en z’n zakken vult over de rug van kankerpatiënten…

 18. jennifer ·

  Ik ga zo meteen een darmspoeling ondervinden, zodra ik het gedaan heb laat ik mijn reactie weten, tenminste dan reageer ik morgen of ik voordelen heb en of het helpt.

  Reageer
  • jennifer ·

   Hallo, De behandeling deed geen pijn. Ik kon een hele poos (ongeveer 3 weken niet na de wc), heb last van PDS… geen diarree, maar echt niet naar de wc kunnen omdat het verstopt is. Heb nu gister de darmspoeling gehad. Nu is de helft van me darmen clean en dat lucht op, kan ik vertellen. Van de week de laatste helft van de darmen spoelen. En dan kan ik er weer tegenaan. Sinds de behandeling gister kan ik weer naar de wc en heb ik weer normale stoelgang. Ben nu binnen nog geen dag 1,3 kilo afgevallen, wil eigenlijk nog meer, dat zou mooi mee genomen zijn. Echt een aanrader! Ik had een lage spoeling gehad van ongeveer 3 kwartier. Echt een hele opluchting. En dan als je de darmspoeling gehad hebt, gebruik dan Biogast voor de darmkrampen als je die krijgt. Het helpt ook voor een goede stoelgang (is te kopen bij o.a. Etos).

  • Paul ·

   Hallo Jennifer, Dankjewel voor je berichtjes. Houd er wel rekening meer dat je in principe altijd gewicht verliest door toedoen van een darmspoeling. Dat geldt des te meer als je hieraan voorafgaand een flinke tijd geconstipeerd bent geweest. Je darmen bevatten dan immers een enorme hoeveelheid voedselresten, die je plotseling kwijtraakt dankzij de darmspoeling. Je weegschaal merkt dit verlies vanzelfsprekend op, maar met ‘afvallen’ heeft het niks te maken. Je verliest simpelweg een hoeveelheid gewicht die gelijk is aan de zwaarte van je darminhoud. Ik denk niet dat je hier per definitie blij van moet worden, want een deel van het verloren gewicht bestaat uit je (gunstige) darmflora. En verlies van darmflora is nou net een belangrijke veroorzaker van PDS-klachten. Veel klinieken die dit soot klysma’s en darmspoelingen aanbieden, beweren bij hoog en laag dat de darmflora niet negatief worden beïnvloed doordat er ‘gezuiverd water’ wordt gebruikt en doordat de darmflora ‘gehecht’ zijn aan de darmwand. Of men dekt zich in door te veronderstellen dat de darmflora toch al ‘uit balans’ waren. Dit is echter onwaar, want darmspoelingen zijn van extreem negatieve invloed op de interne zuurgraad van je darmen en de prebiotische darmbekleding; aspecten die van cruciaal belang zijn voor gezonde darmflora. (bron + bron + bron) Nou ja, zolang je er maar goed bij vaart. Nogmaals dank voor het delen van je ervaring! Groeten, Paul

  • hw ·

   Nou, sorry hoor! Maar ik word een beetje boos als ik dit allemaal lees. Darmspoeling is voor mij een noodzaak. Artsen weten niet wat verder te doen omdat mijn darmen na drie operaties stil liggen. En hier lees ik dat er mensen zijn die voor hun plezier hun darmen spoelen met van alles en nog wat… Oké, dat je je lichaam een keer wilt ontslakken begrijp ik, maar realiseer je wel waar je mee bezig bent als je darmen gewoon normaal hun werk doen. Want geloof me, dagelijks je darmen spoelen is geen pretje en zeker niet pijnloos!

  • willy ·

   Ik spoel mijn dikke darm dagelijks en al 25 jaar ik heb een pauch opereratie gehad en dat is mislukt ik krijg nooit controles meer in het ziekenhuis wat ik jammer vind nu ben ik 71 jaar ik voel mij zeer goed bij dat spoelen alleen heb ik veel last van winden laten de laatste jaren wel een onderzoek gehad mijn darm was goed alleen een klein adenoom in dunnendarm ze hebben dat onderzoek met kinderslang gedaan vanwegen vernauwing van lidtekenweefsel ik moest er om smeken om een kinderslang te krijgen mijn vraag is ik heb gelezen dat je van spoelen hartfalen kan krijgen is het nu schadelijk voor mij op lange termijn of niet . Graag hier antwoord op . Hgr

 19. Eveline ·

  Ik denk dat het legen van de dikke darm dmv een klysma niet veel invloed heeft op de opname van de voedingstoffen. Dat is nl. taak van de dunne darm. De dikke darm heeft als functie de ontlasting in te dikken en uit te scheiden.

  Reageer
  • Paul ·

   De dikke darm neemt wel degelijk voedingsstoffen op, namelijk de voedingsstoffen die worden voorverteerd door de dunne darm, maar niet zonder tussenkomst van darmbacteriën en/of digestieve enzymen kunnen worden opgenomen. Alleen het laatste stukje van de dikke darm (de endeldarm) neemt geen voedingsstoffen op en is enkel verantwoordelijk voor uitscheiding van afvalstoffen en oude ballaststoffen.

  • Jurjan ·

   Het risico van Colonhydrotherapie (CHT) en vooral hoogopgaande klysma’s is juist ook dat de inhoud van de dikke darm samen met een heleboel water in de dunne darm terechtkomt. De combinatie van grote hoeveelheden water en massage zorgt er namelijk voor dat de klep van Bauhin niet optimaal als barrière kan functioneren. Voer je met regelmaat klysma’s uit, dan kan dat dus funest zijn voor je darmflora.

  • Frans ·

   het einde v/d dikke darm lijk mij wel voedingsstoffen op te nemen, denk daarbij aan een zetpil en het overbrengen van hiv bij anale gemeenschap.

  • Paul ·

   Virusdeeltjes en rectaal toegediende medicamenten zijn logischerwijs geen voedingsstoffen…

 20. M. Jonkers ·

  Hoi Ik heet Matty en heb al sinds mijn 12e ervaringen met spoelen. Vaak voelde ik me verstopt en met een kleine of grote darmspoeling voelde ik me daarna compleet opgelucht en gereset. Als ik een tijdje slecht gegeten had of soms te veel stress of andere factoren ging ik “uitgebreid” in bad en daarna voelde ik me veel beter. Ook in moeilijke fases in mijn leven was een spoeling vaak een hele opluchting… Ik heb 3 hernia-operaties gehad en had lange tijd overgewicht, toen besefte ik dat, om mijn rug weer beter te maken, ik veel moest sporten, vooral zwemmen… En de spoelingen hielpen om af te vallen en me weer gezond te voelen. Mijn rug kan best wat aan, maar als ik te zwaar word krijg ik klachten. Nu is het echt een ritueel geworden; ongeveer 2 maal per week ga ik uitgebreid in bad en zorg dat mijn darmen helemaal schoongespoeld worden, daarna voel ik me vooral schoon en fit. Ik eet dan veel fruit en sapjes en voel me heel sterk en gezond. Tips: die dag niet zwaar eten en ontspannen in bad gaan, daarna spoelen, ik heb een speciale slang gemaakt van Gardena-tuinspul… klepjes en slangetjes, zodat ik de druk kan regelen… In tijden van stress en overgewicht hielp het echt heel goed… In 1988 ging ik van 88 naar 74 kilo (voor mijn operaties) en van 2011 tot nu ben ik van 91 kilo naar 72 kilo afgevallen, ik voel me 200 % fitter en gezonder en heb geen rugpijn meer. Ben 33 jaar vegetariër geweest en sinds 3 jaar eet ik weer af en toe gezond vlees en vooral vis… Ik heb nog nooit enig nadeel ondervonden van dit ritueel… Als ik me rot voel of depressief dan is dit de beste remedie… Ben nu 55 en voel me 35… benieuwd naar andermans verhalen…

  Reageer
  • farid ·

   Ik heb wat dezelfde ervaring met neerslachtigheid en depressie, die zijn gewoon verdwenen, ik voel me opgewekt en vreugdevol ondanks dat ik momenteel met veel stresserende uitdagingen zit in mijn leven. Ik kan iedereen aanraden om eerst koffieklysma’s te doen voordat ze overwegen pillen te nemen voor stress, depressie of slaapproblemen. grt!

 21. Jose ·

  Hoi Anelies, Ik heb zelf ook endeldarmkanker gehad en moet dagelijks spoelen met een Braun irrigatiepomp. Graag zou ik een keer ervaringen willen delen, omdat er zo weinig mensen zijn met “ons” probleem. Groetjes, Jose

  Reageer
  • annelize van der peijl ·

   Hallo Jose, Ik ben hier ooit toevallig op terechtgekomen en nu dus weer. Ik had geen kanker, wel poliepen. Een stuk endeldarm is weggehaald en daardoor ben ik nu ook een impuls kwijt. Maar met de Braun-apparatuur die ik iedere dag gebruik komt de ontlasting op gang en ben ik voor de rest van de dag leeg. Ik gebruik dus de plank (zie Colema.com). Doe jij het ook met een plank, zo niet, hoe doe je het dan? Ik heb aan de operatie ook klachten overgehouden met voedsel, van sommige producten ga ik vanzelf naar het toilet, meestal diarree-achtig en meestal ’s avonds na het eten (yoghurt en paprika bijvoorbeeld). Er is een website van Westonprice inzake gezondheid, daar lees ik iedere dag. Is de kanker definitief weg? Groetjes, Annelize

  • Annelize ·

   Hoi Jose, om kontakt op te nemen kun je de website bezoeken van Weston Price daar reageer ik op de naam Liesje. Kijk maar of het lukt.

 22. Martha van der molen ·

  Ik heb veel antibioticakuren gehad, en al jaren last van mijn darmen daardoor. Ik doe ook wel eens een klysma, en voel me daarna stukken fitter. Als je echt last hebt van obstipatie, kan ik je Linoforce van Dr. Vogel aanraden, dit werkt uitstekend bij mij. Heb veel geprobeerd, maar Linoforce werkt bij mij het beste. Ook heb ik wel bitterzout geprobeerd… dat hielp ook aardig. Is wel vies om te drinken, maar maakt je darmen ook grondig schoon.

  Reageer
 23. Rob ·

  Wat een klets verhaal. Nergens op gebaseerd. Voor velen biedt een klysma een perfecte oplossing en voeling zich hier beduidend beter door. Echt, wie verzint dit: “De enige situatie waarin een darmspoeling noodzakelijk kan zijn, is als je darmen vergiftigd zijn door een chemische stof of een zwaar metaal.”

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Rob, Wat een vreemde reactie. Met de term darmspoeling c.q. klysma wordt het reinigen van de dikke darm bedoeld. Een klysma zorgt er logischerwijs voor dat gif- en/of afvalstoffen worden afgevoerd uit de darm. Dat is toch het hele punt van een klysma? En daar is dan ook niks ‘kletserigs’ aan. Het is zelfs algemeen aanvaarde en geaccepteerde en bovendien vaststaande kennis. Bij vergiftiging worden de darmen onder meer gespoeld als verwacht wordt dat gifstoffen langdurig in de darm aanwezig blijven; bijvoorbeeld toepasbaar in geval van (vermeende) drugskoeriers die cocaïnebolletjes hebben geslikt. Hoe kun je dit principe in twijfel trekken als je aangeeft juist voorstander te zijn van klysma’s!? Het hele principe van een klysma berust toch op het feit dat aanwezige vervuiling (die volgens sommigen in de loop van jaren is opgebouwd en aan de darmwand blijft plakken) wordt weggespoeld? Deze laag van micro-organismen, onverteerde voedselresten en ballaststoffen wordt ook wel ‘slakken’ genoemd, vandaar de de bijnaam ‘ontslakken’. Het punt is dat een klysma nuttig kan zijn als de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen; het wegspoelen van de schadelijke stoffen moet opwegen tegen het wegspoelen van de nuttige stoffen (enzymen, vezels, commensalen e.a.). Een klysma is dan ook potentieel heilzaam bij een verslechterde samenstelling van de darmflora (te weinig, te veel of ziekmakende/pathogene micro-organismen). Onder pathogenen worden bepaalde, ziekmakende schimmels, bacteriën, virussen, gisten e.a. verstaan. Er wordt overigens ook helemaal niet gesuggereerd dat er geen mensen zijn die zich prettig voelen bij een klysma; het punt is dat er voordelen en nadelen aan kleven en dat de nadelen lang niet altijd in ogenschouw worden genomen. Al met al is een klysma lang niet altijd de aangewezen oplossing voor mensen die zich eraan wagen. Overigens zijn er tal van bronnen en wetenschappelijke onderzoeken (zelfs klinieken die deze behandeling uitvoeren) die onderschrijven dat er serieuze risico’s verbonden zijn aan darmspoelingen. (bron) De behandeling wordt niet voor niets niet uitgevoerd bij mensen met hartklachten en nierproblemen. (bron) Een grootscheeps literatuuronderzoek wijst zelfs uit dat klysma’s in het verleden gevaarlijke elektrolytendisbalansen, hartritmestoornissen en sterfgevallen tot gevolg hebben gehad. (bron) Geen kletsverhaal dus. Groeten, Paul

 24. Agnes ·

  Om te beginnen neem ik ’s morgens een groot glas lauwwarm water, doe de gewone bezigheden en een half uur later ben ik alles (?) kwijt. Neem 2x per jaar een hoge darmspoeling en voel me daar prima bij (wordt grotendeels vergoed in 1* verzekering). Ben ervan overtuigd dat veel afvalstoffen achterblijven in de darmen, die ophopen en vastkoeken. De westerse voedingsgewoonten zijn over het geheel genomen niet erg gezond, dus dit helpt mij mijn darmfuncties optimaal te houden. Zoek op Youtube maar ‘ns filmpjes over vóór en na…

  Reageer
  • Judith ·

   Helemaal eens met Agnes. Ik heb onder begeleiding een Colon Cleanse dieet gevolgd in combinatie met 5 hoge darmspoelingen. Schrok enorm hoe erg mijn lijf reageerde op het loslaten van alle afvalstoffen door de sapjes en het niet eten van vast voedsel. De spoelingen maakten het juist gemakkelijker de afvalstoffen los te laten. Ik voelde me veel fitter naderhand en had een betere stoelgang. Gewichtsverlies was een prettige bijkomstigheid. Dit is nu 2 jaar geleden en ik ga binnenkort weer zo’n kuur doen. Zorg wel voor probiotica tijdens en na de kuur voor het aanvullen van goede darmbacteriën.

 25. Yanaïka ·

  Ik heb al 3 gewone klysma’s gehad zonder resultaat (ik heb last van verstopping) laats heb ik een hoge klysma gehad ook met weinig resultaat (inbrengen deed wel pijn) ik heb het toen zo ongeveer 15 minuten. Opgehouden maar ook deze werkt niet, hoe kan dat

  Reageer
  • Luna ·

   Hoi, Ik heb zelf ook al maanden last van verstopping en van alles geprobeerd. Wat heeft bij jou geholpen? Gr. Luna

 26. annelize van der peijl ·

  Ik spoel iedere dag mijn darmen met gewoon leidingwater. Dit doe ik nu een jaar. Zittend op het toilet gaat niet, maar liggend wel, ik heb een plank gekocht in amerika (met een gat erin) die lligt over het toilet en op een stoel, verder heb ik van het AMC apparatuur die het water erin pompt. Het werkt erg goed en waarschijnlijk zal ik dit mijn verdere leven moeten blijven doen. Ik heb een endeldarm-operatie gehad en sindsdien kan ik niet meer ontlasten. Ik heb nu zelf de controle en met medicatie heb ik dat niet, dan moet ik maar afwachten wanneer het werkt. Ontlasting ophouden kan ik ook niet meer. Dus door bijtijds “leeg”te zijn voorkom ik veel problemen.

  Reageer
 27. melanie ·

  ik werk in de zorg en bij mij op het werk is iemand die wordt iedere dag gedarmspoeld, hij is dan wel verlamd vanaf zijn middel, maar bij hem gaat het altijd goed, hij heeft nooit last van duizelingen etc.

  Reageer
 28. Katrien ·

  Bedankt voor de tips Marlies. Bij ons in West-Vlaanderen is het leidingwater ook van een uitstekende kwaliteit, dus zal ik het maar één keer doen met water. Vriendelijke groeten. Katrien.

  Reageer
 29. Marlies Schwalbe ·

  Beste Katrien, Ik denk dat een darmspoeling toch een vrij pittige, niet zo natuurlijke aanslag op je lichaam is en die twee rondes waren bij mij binnen een week. Erna kreeg ik ook een geweldige weerstandsdip, dus met enige voorzichtigheid spoelen (misschien maar 2x per jaar?) lijkt me toch wel raadzaam, al zal dat ongetwijfeld per persoon verschillen. Ik spoelde met gewoon Amsterdams leidingwater; de waterkwaliteit is hier vrij goed.

  Reageer
 30. Katrien ·

  Hoeveel maal mag je een darmspoeling doen? Naar ik hier lees heeft u dit in 2 x 2,5 liter gedaan, heeft u dit na elkaar gedaan of met tussenpauzen? Met welke vloeistof heeft u dit gedaan?

  Reageer
 31. Marlies Schwalbe ·

  Ik heb via Colon Health een waterzak met canule besteld en mijn dikke darm in 2 rondes van 2,5 liter warm water gespoeld. Ik trof in de zeef een heleboel onverteerde resten aan (voornamelijk van zaden en rauwkost), wat onduidelijke vezels en verder stonk het vocht verschrikkelijk. Ik was wel blij dus, dit alles kwijt te zijn. Sindsdien ruikt mijn ontlasting nauwelijks meer. Sinds de spoeling (4 dagen geleden) heb ik helaas ook last van lichtheid in het hoofd tot momenten van duizelingen en een zekere spierslapheid en een geweldige behoefte om te slapen; ik verwachtte eigenlijk meer energie, maar daar is momenteel (nog) geen sprake van. Mogelijk komt dit alles door het verlies van belangrijke stoffen en goede bacteriën…

  Reageer
  • Liesbeth ·

   Komt de reactie door het verlies van belangrijke stoffen en bacteriën? Of komt dit omdat je darmen leeg zijn je lichaam een ontgiftingsreactie aangaat en eventueel je bloeddruk iets verlaagd? Over het algemeen is mij bekend dat bij hevig vervuilde darmen (waardoor juist ziektes kunnen ontstaan) het reinigen van de darmen middels klysma’s of bij uitzondering een hoge darmspoeling alleen maar bevorderlijk is voor een betere darmflora. Als je twijfelt over dit soort zaken is het handig om begeleiding te zoeken, bijv. Mayr-therapie, wat gespecialiseerde kennis over het gehele spijsverteringsstelsel omvat. Er zijn in Nederland een paar van deze gespecialiseerde artsen. Het is altijd goed je gezond verstand te gebruiken en risico’s in acht te nemen, maar je hoeft je ook niet meteen bang te laten maken.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.