Trage schildklier: een slecht excuus voor overgewicht?

Ik kom zeer regelmatig verhalen tegen waarbij een trage schildklier als oorzaak wordt genoemd van overgewicht en obesitas. De meeste doktoren staan hier sceptisch tegenover, met als gevolg dat patiënten zich niet serieus genomen voelen. Is het terecht dat doktoren sceptisch zijn? Een aantal feiten over schildklieraandoeningen:

Schildklieraandoeningen komen niet zo vaak voor

Schildklieraandoeningen komen minder vaak voor dan veel mensen denken. Officiële cijfers laten zien dat ongeveer 3% van de bevolking (waarbij de helft niet gediagnosticeerd is), met name vrouwen, last heeft van een traag werkende schildklier (officieel heet dit hypothyreoïdie). Een traag werkende schildklier kan er voor zorgen dat je te zwaar wordt. Dit staat in schril contrast met het aantal mensen met overgewicht in Nederland (ongeveer 50%). Naarmate je ouder wordt neemt ook de kans op een traag werkende schildklier toe.

Ietwat trage schildklier zorgt niet voor enorme gewichtstoename

Hoewel een langzaam werkende schildklier kan zorgen voor een kleine gewichtstoename, komt dit doordat je meer vocht vasthoudt, en niet omdat je meer vet opslaat. Obesitas en overgewicht zijn dus meestal niet het resultaat van een schildklier die traag werkt, maar van het feit dat je te veel eet. Dit lijkt kort door de bocht, maar uiteindelijk gaat ieder pondje door het mondje.

Slechte voeding + roken zijn de belangrijkste oorzaken van een traag werkende schildklier

Een schildklieraandoening is een welvaartsziekte: de belangrijkste oorzaak van een trage of te snel werkende schildklier is een slecht voedingspatroon met te weinig voedingsstoffen. Een traag werkende schildklier wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan jodium in de voeding (met name in niet-Westerse landen). In westerse landen is de oorzaak meestal te vinden bij roken en een tekort aan vitamine A, magnesium en ijzer.

Daarnaast is er een sterk verband tussen de welvaartsziekte diabetes type 2 en een traag werkende schildklier. Naarmate obesitas toeneemt, neemt diabetes type 2 toe, en neemt ook het voorkomen van een traag werkende schildklier toe.

Een probleem met je schildklierwerking of schildklierfunctie is dus in veel gevallen eerder het gevolg van overgewicht en een slecht eet- en leefpatroon, en niet de oorzaak.

Er bestaat overigens wel een groep mensen waarbij de oorzaak van een traag werkende schildklier gecompliceerder ligt. Zo kunnen bijvoorbeeld erfelijkheid of auto-antilichamen (waarbij het immuunsysteem eiwitten aanmaakt tegen eigen eiwitten) een rol spelen, maar dit omvat slechts enkele procenten van alle mensen met hypothyreoïdie. Ik probeer deze groep ook zeker niet tegen de schenen te trappen, maar enkel de personen met een slecht eet- en leefpatroon te bereiken die zich ten onrechte ‘slachtoffer’ noemen van een traag werkende schildklier.

Tot slot

Ik vrees voor velen die zijn of haar trage schildklier de schuld geeft van overgewicht dat de doktoren terecht sceptisch zijn. Veel mensen proberen een medisch excuus te vinden voor hun overgewicht, omdat dit makkelijker te verteren is dan het feit dat ze te veel eten en te weinig bewegen. Maar zoals de feiten laten zien is dit excuus in veel gevallen niet geldig.

Gezond eten en minimaal 30 minuten per dag intensief bewegen vermindert de kans op een trage schildklier aanzienlijk. Deze vaak drastische wijziging kan er bij veel patiënten voor zorgen dat de klachten verdwijnen, net zoals bij diabetes en andere welvaartsziekten het geval is.

133 reacties op “Trage schildklier: een slecht excuus voor overgewicht?

 1. Aukt ·

  Bij mij is Hashimoto vastgesteld. Mijn euthyrox is nog niet goed ingesteld… Mijn schildklier werkt dus inderdaad te traag, alleen viel ik kilo’s af i.p.v. dat ik aan kwam. In de tussentijd bleek ik ook nog baarmoederhalskanker te hebben, waardoor hele baarmoeder en baarmoederhals eruit zijn gehaald. Nu een half jaar later… Ben ik al moe wanneer ik aan een sportschool denk. Ik laat wel mijn honden uit, maar moet dan toch rusten. Ik kan eens een dag weg en dan moet ik 2 dagen bekomen…en nog altijd kom ik heb gram aan. Alleen een hele opgeblazen buik. Maar dat kan evengoed komen van de kanker, waar ik ook voor onder behandeling ben. En mijn schildklier groeit..krimpt… groei ie weer. Alleen ik zelf dus niet. Kom geen gram aan. Denk dat ik iemand met die mazzel ben. Wat ik denk dat de artikel schrijver bedoeld is dat er mensen zijn die ten onrechte beweren een trage schildklier te hebben. Wat ik wel wil tegenspreken is dat het een welvaart ziekte is. Juist in welvaart wordt aan alle voeding jodium toegevoegd…. Helaas voor mij denkt mijn eigen lijf dat schildklier een vijand is. Wens iedereen met schildklier problemen heel veel succes en sterkte, want leuk is het echt niet! Aan de schrijver van dit stuk… ga eens naar een internist die gespecialiseerd is in dit soort zaken, die zal je vertellen dat schildklier ziekes wel degelijk een stofwisselingsziekte zijn en dat het gewicht ook enorm toe kan nemen, ondanks dat men weinig tot niets eet. Schildklier regelt namelijk alles in samenspraak met hypofyse. En een versiering zal zich ook uiten. Echter bij iedereen verschillend en… artsen nemen Het wel degelijk serieus!

  Reageer
  • A ·

   Ik heb ook hashimoto.Weet het pas sinds 4 dagen.maar mijn lijf al 8 jaar.na een ongeluk herstelde ik lichamelijk en geestelijk niet.Veel moe zijn kilo s die erbij vlogen. En een dieëtiste die steeds riep je moet meer eten…dat hielp ook wel.maar het koste mij teveel energie Sporten heb ik tot 8 jaar geleden intensief gedaan.maar na het ongeluk lukte dat niet meer. NU pas..nu ik Echt ten einde raad was.ben ik naar mijn huisarts gegaan..en durfde over mijn klachten te praten. Ik was tot 8 jaar geleden een magere graad..en nu behoor ik tot de groep 90 plus… EINDELIJK EINDELIJK weet ik wat er met mij aan de hand is. IK MAG moe zijn IK MAG pijn hebben IK MAG 90 plus zijn EN MAG slapeloze nachten hebben IK MAG verdrietig zijn .IK MAG…MEZELF ZIJN want anders zijn..kan niet.. Vol trots en grote blijdschap nam ik mijn eerste pilletje.Heb nooit gedacht dat ik zo ontzettend blij kon zijn om te horen dat ik ZIEK ben En wat de schrijver van dit artikel betreft. Ben al dommere tegengekomen. Iemand die zich verrijkt bv. Ze kan deze ziekte z.g.n genezen met haar natuurpakketje Ik wens iedereen heel veel sterkte toe. Misschirn kunnen we samen een blog opzetten ? Groetjes

 2. Knuffelbeertje ·

  Verdiep je eerst eens goed in de aandoening en de patienten alvorens met zulke flauwe onzin aan te komen! Het is zo makkelijk om via internet maar allerlei artikelen bij elkaar te sprokkelen om je eigen idee te ondersteunen, maar luister eens naar de ervaringsdeskundigen. Wanneer je goed had gezocht op professionele artikelen was je w.s. tot een andere conclusie gekomen. Je zou eens hypothyreoidie moeten hebben, maar dat gun ik echt geen ander, dus jou eigenlijk ook niet. “De wijze waarop je oordeelt zul je zelf ook op geoordeeld worden”.

  Reageer
 3. An ·

  Het zinnetje (je lichaam is) hoort er niet bij :-) foutje !!

  Reageer
 4. An ·

  Wilde nog even zeggen ik heb geen vitamine tekort waaronder de vit B12.
  Word daar ook regelmatig op gecontroleerd het is gek dat mijn lichaam alles krijgt wat het nodig heeft maar dan toch mijn waarde’s schommelen valt me op dat het in mijn geval in de winterperiode’s is. In de zomer knap ik weer wat op het blijkt dus wel dat iedereen anders is.
  Ieder lichaam reageert anders de ene gevoeliger dan een ander, je lichaam is.
  Komop mensen een beetje begrip doet ons goed en geeft ons dat duwtje in de rug om door te gaan. Alsnog Sucses !!!

  Reageer
 5. An ·

  Beste mensen,

  Ik drink niet en rook niet nooit gedaan ook.
  Verse groenten, fruit geen suiker hou niet van zoet, mager vlees soms geen en vis.
  Drink kruidenthee, groene thee niet meer dan 1 of 2 koppen koffie soms ook helemaal niet en water.Heb geen rijbewijs elke dag op mn fiets naar mijn werk in weer en wind.
  Twee keer in de week sporten cardio en krachttraining.
  Honden die ik vier keer per dag uitlaat, ik woog altijd onder de 64 tot ik binnen een jaar
  14 kilo aan kwam.Oorzaak schildklier ! Heb inmiddels onstekingen in mijn gewrichten /reuma wat soms pijnlijk is vooral bij koud weer zomers gaat het gelukkig beter.
  Beweeg nog steeds zoals ik altijd deed maar krijg ernu medicatie bij.
  Waarde word elk half jaar gecontroleerd op dit moment een keer in de drie maand
  omdat het niet zo is zoals het hoort te gaan.
  De kilo’s gaan er heel moeilijk af weeg nu 79 en mijn lengte is 64.
  De mensen die ik ken begrijpen niet dat ik niet afval zelfs mijn man niet.
  Wil er wel bij zeggen dat het bij mij alleen rondom mijn buik is.
  Het is wel bekend dat men eerder last kan krijgen van de stoelgang, buik, maag
  en darm problemen.
  Maar ik geef niet op en begrijp heel goed dat ieder lichaam anders is kortom vind dat je niet zomaar kunt oordelen over deze ziekte. De een heeft er reuma bij de ander weer iets anders.
  Weet wel dat je hele lichaam het te verduren heeft of gehad vooral als men er (te laat) achter komt wat nog wel eens gebeurt zoals in mijn geval.De schildklier kun je zien als een motortje van je lichaam.De ziekte is vaak chronisch kan pijn geven in je spieren en gewrichten, keelpijn, oorpijn, nekpijn, rugpijn, pijnlijke ogen noem maar op.Een goede tip steun elkaar, beur elkaar op, negatieve reactie’s word niemand beter van.
  Tja, sommige mensen neem ik niet serieus, zij die andere mensen “vernederen” ik zie dat als onvolwassen gedrag, Steek je energie ergens anders in bv jezelf.
  Ik zou zeggen hou je taai, doe wat je kan en wil je eens je ei kwijt vind dat dat moet kunnen let wel je bent ziek. Begrip tonen kost niets, toch.Veel sucses !!!

  Reageer
 6. karin ·

  Hoe kun je iemand nog verder de grond in trappen dan met zo’n artikel.
  Is dat iemand die er verstand van heeft ??? echt niet.
  Ik ben 8 jaar geleden na het stoppen met de prikpil omdat mijn man en ik wouden proberen om een kleintje op de wereld te zetten in 3 maand tijd meer dan 25 kg aangekomen in gewicht. Gek werd ik want ik had hetzelfde eetpatroon. Ik at gezond want mijn man is suiker,hart,hoge bloeddrukpatient. En af en toe iets ongezonds dat doet iedereen.
  gynocoloog zei ieder pondje gaat door het mondje. Nog kwader was ik. Achteraf bleek dat mijn schildklier veel te langzaam was. Gelijk aan medicatie. Zit nu aan 2.25mg thyrax per dag en bem erachter dat ik de ziekte van hashimoto heb die het veroorzaakt. Ben later weer aan prikpil gegaan omdat ik zeker 3 weken per maand ongesteld bent waar je niet vrolijk van word.
  Weer 11 kg gewicht erbij. Afvallen gaat heel slecht.Ben uit nood voor maagverkleining gegaan maar helaas. Ik was 6 kg te licht en door mijn gezonde leefpatroon geen suiker of hogebloeddruk ed. Tijdens de intake stond er al dat schildklierpatienten niet werden vergoed voor operatie. Dat deed zeer. Ik vind dat schildklierpatienten niet begrepen worden omdat je aan de buitenkant niks ziet. Ik voel me erg moe ,werk 40 uur in de week wat voor mij al een hele opgave is. fiets naar het werk en ga sávonds nog een half uur met honden wandelen. Heb dus ook wel beweging en naar sportschool trek ik gewoon niet omdat ik dat niet aankan met mijn moeheid. Vind het echt te beschamend dat mensen die een eetziekte hebben wel geholpen worden met afvallen(wat ook moet ) en mensen met schildklierproblemen het allemaal zelf mogen doen terwijl dat heel moeizaam gaat. Ik zeg dus dat als je geen ervaring hebt met langzaam werkende schildklier je op moet passen met wat je schrijft. Ik word de laatste tijd steeds depressiever doordat ik nog steeds in de mallemolen zit en geen steek verbetering voel.

  Reageer
 7. Dikkertje dap ·

  Ben het er ook niet mee eens nog een extra vinger om na gewezen te worden dat je zwaar bent.

  Gebruik 2,25 mg thyrax en loop bij een dieetist met een caloriehoogte van 1000 tot 1200 cal
  Doe fysio sport en loop 3 x daags 3 kwartier met de hond.
  Er gaat geen gram af .

  Reageer
  • A ·

   Herkenbaar Dikkertje Dap! Ik durf niet eens meer kleding te kopen… Sterkte en veel liefs!

 8. Runhart ·

  Ik ben een meisje van 16 en heb vroeger last gehad van een te trage schildklier. Ik was te dik en constant moe, veel haaruitval etc. Hierdoor ben ik vroeger jaren veel bij het ziekenhuis geweest. en na jaren constateerde ze dat het over was. Nu ongeveer 6 jaar later zit ik weer met hetzelfde probleem.Sind toen ben ik weer iets van 10 kilo aangekomen. Ik sta 4 keer in de week in sportschool, en niks helpt. Het is toch wel fijn te lezen dat ik niet de enige ben met dit probleem. Ik krijg nu medicijnen maar merk weinig verschil. Wat een belachelijk artikel! dit maakt mensen alleen maar onzeker.

  Reageer
 9. Kirsten ·

  Jammer dat zo’n verhaal op het internet staat, wat een bullshit!
  Maar niet iedereen kan het begrijpen. Ik ga hier verder geen woorden aan vuil maken.. zonde van mijn tijd (die ik beter kan gebruiken met traagwerkende schildklier!)

  Reageer
  • Dikkertje dap ·

   Ben het er ook niet mee eens nog een extra vinger om na gewezen te worden dat je zwaar bent.

   Gebruik 2,25 mg thyrax en loop bij een dieetist met een caloriehoogte van 1000 tot 1200 cal
   Doe fysio sport en loop 3 x daags 3 kwartier met de hond.
   Er gaat geen gram af .

 10. d.pipi ·

  hoi allemaal,

  wat ik hier jammer vind, is dat ik vrijwel nergens lees in welke mate de oorzaak van de trage of snelle schildklier door de behandelend arts is onderzocht.
  hieruit vloeit voort dat ook hier patienten bij zijn met een min of meer foute diagnose.
  veelal is de oorzaak een tekort aan vitamine b12 ofwel foliumzuur eenvoudig gezegd.
  dit wordt in de dunne darm aan het voedsel ontrokken.
  schildklierproblemen kunnen heel goed samengaan met b12 tekort.
  verschijnselen oa hoofdpijn, wazig zien, moe, moe, moe, slechte concentratie, restless legs en psychische klachten, altijd koud hebben, vehoogde kans op ontstekingen, spontane blauwe plekken en ga zo maar door.

  ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen helpen.

  greetz pip

  Reageer
 11. Hannah ·

  hoi gerda,
  ik lees met schok je verhaal. met name ook dat een arts je geen juist advies geeft,
  ik heb zelf een trage schildklier en het is moeilijker om daarmee af te vallen en op gewicht te blijven met name als hij ontregeld is. maar basisregel nummer 1 met voeding is dat de motor moet blijven branden en je dus 6 eetmomenten per dag nodig hebt. waarbij je dan uitgebalanceerd moet eten en als je wilt afvallen dus minder intake moet nemen zodat je lichaam overtollig ook kan verbranden. water 2 liter is nodig. en dagelijks bewegen. dit hoeft geen sportschool te zijn. ik fiets momenteel 3x per week 52 km en op overige dagen 12-15 km. en volg nu bij GP Slank een dieet wat goed bevalt. de truuk blijft echter wel dat je na afvallen dus 6x blijft eten en dan ook let op gezonde voeding.veel groentes, geen suiker, lange koolhydraten een paar keer per week en NIET dagelijks. en water. niet teveel koffie. wijntjes voor het weekend etc…….verse producten en geen kant en klaar maaltijden. de afslankclub is een boek van patty harpenau waar ook super lekkere recepten in staan. bv granola en budwig als ontbijt. en dan alleen bij lunch brood. ik ben overtuigd dat je kunt afvallen maar er is ook een nieuwe lifestyle nodig. mijn ervaring is dat je met trage schildklier zeker op gewicht kunt blijven. echter blijf je gevoeliger voor veranderingen. zoals bij een hartinfarct waardoor ik ineens niet kon bewegen en ontregeld raakte door de contrast vloeistof. dan kost het tijd en veel geduld! want nu pas 11/2 jaar later kan ik de kilo’s wegwerken. de aanhouder wint!!!! zoek een goede begeleider daarin! ik ga vanaf januari ook mense coachen dus je bent bij mij ook welkom. succes!!!! groetjes,
  Hannah ( info@pure-u.nl).

  Reageer
 12. Gerda ·

  Ik heb wel even gehuild bij dit artikel , ik heb mij jaren voor mijn man uitgehongerd hij wilde geen dikke vrouw dus ik at twee liga koeken en cup a soup .
  Verder niets , en ik was broodmager dat vond hij mooi en ik heb het jaren vol gehouden ik had flauwte’s van alles en nog wat ….maar ik was slank ! Nu ben ik dik ! Mijn man is allang weg en ik heb een traagwerkend schildklier ik ben gaan eten en toen ik dat deed begon ik te groeien als kool , ik at niet als een slootgraver , maar ik at aardappelen , vlees , goente en brood gewoon !
  En ik groeide als kool ik ging in paniek naar de dokter ik zei tegen haar dokter help ! Ik word een michelinmannetje , maar er was geen stoppen aan , ik groeide door ! Ik ging vasten 30 dagen lang water en af en toe beetje zout beetje suiker om niet flauw te vallen 3 kilo eraf !!
  Ik deed van alles en nog wat fietsen uren lang , traplopen , allerlei dieten en ik werd dik en bleef het de dokter hield haar schouders op komt door het eten ! En nu word ik heel vaak uitgescholden vetzak , dikzak , vooral door jongeren en als ik een keer iets eet kijkt iedereen net of ik een moord heb begaan ! Ik eet dus ook nooit buiten de deur , mijn dochter neemt mij wel eens uit eten , en ik eet dan linzensoep , of deel een bordje met haar ! Ik geloof dat niemand hier wijzer van word mensen zullen blijven wijzen naar je ik ben nu 113 kilo en nog geen 1.70 net niet mijn haar is dun mijn knieén doen pijn en ben soms depresief ! En ik ga niet naar feestjes , huwelijken , zelfs niet van mijn eigen dochter ! Dus ik wil wel iets zeggen weet wat u een ander aandoet als u zomaar uw mond open doet u kunt niet in mijn hart kijken en ook niet van een ander !

  Reageer
  • Jorik ·

   Grappig dat je zo zwaar kan worden van niks eten. Mensen als jij gebruiken vaak woorden als ‘veel’ en ‘weinig’ omdat je dit zelf kunt invullen. Uiteindelijk heeft ieder lichaam een balans van energie die het verbruikt en nodig heeft. De simpele wet dat als je hierover heen gaat qua inname dik zal worden geldt voor ieder mens, al ben je nog zo ziek. Je houdt alleen jezelf voor de gek door te zeggen dat je leeft op water en alsnog dik wordt.

  • ria ·

   ik ben bang dat je door slank te willen blijven je lichaam kapot hebt gedieet ik herken `t ook maar `t kan ook zijn dat je hashimoto hebt ontwikkeld ga op `t paleodieet dat geeft de schildklier rust

 13. Marieke ·

  Wat een onzin dit! natuurlijk weten mensen zelf wel dat je op moet letten met wat je eet om niet dikker te worden! we zijn niet dom even in het kort mijn verhaal: ik ben 3 maanden geleden bevallen van een zoontje mijn zwangerschap was een hel! zwaar vermoeid en 40 kilo aangekomen. om nog maar te zwijgen over alle pijnlijk klachten. na de bevalling ging het al snel een stuk beter met me en nu na 3 maanden ben ik 25 kilo kwijt. Maar bij mijn zoontje werd een schedelafwijking gediagnosteerd die valt onder craniosynostose. En na veel gespeur online viel het me op dat veel moeders van deze kindjes een schildklier afwijking hebben. Dus ik bij het gesprek met de plastische chirurg in het sofia kinderziekenhuis gevraagd of er een verband is…. de chirurg zei dat dat nog niet bewezen is maar er leek hem een duidelijk verband.
  Dus ik naar de huisarts schildklierwaardes laten prikken…….. veel te laag.
  En nu sterk het vermoeden dat hij helemaal niet heeft gewerkt in mijn zwangerschap.
  Ik ben inmiddels begonnen met thyrax maar het gewicht zit me heel erg dwars…ik ben nooit skinny geweest maar altijd mooi slank met billen en borsten zeg maar 1.70 en 68kilo k heb zelfs in de fhm gestaan en was super tevereden met mijn lijf ook al moest ik altijd goed opletten met voedsel en of ik genoeg sporte.
  Ik krijg de laatste 15 kilo er niet af met geen mogenlijkheid ik doe een sporters dieet Bodybuilders gebruiken het om droger te worden)en zit op zo een 1000kilo calorien bijna geen vet en weinig koolhydraten. Ik beweeg genoeg niemand begrijpt dat ik niet afval (ook vrienden die prof kickbokser en bodybuilders zijn en die mensen weten echt wel wat van voeding). Dus ik maak me nogal kwaad dat iemand dit zo schrijft en dan er nog even onder zetten ” dus helaas voor jullie…” alsof wij tot een andere groep behoren ofzo erg neerbuigend ook. Ik word er een beetje misselijk van… Ik blijf strijden om die laatste kilo’s eraf te krijgen ook al lukt het niet. En mn zoontje zal na 2 zware schedeloperaties weer helemaal gezond worden. Ik hoop dat door mijn verhaaal te posten mensen iets minder licht over schildklier problemen denken want deze klier kan voor grote problemen zorgen!

  Reageer
  • Hannah ·

   hoi marieke,

   ik raad je aan om eerst ervoor te zorgen dat je schildklierwaardes weer goed ingesteld zijn. anders wordt het een bron van frustratie. Bij mij zijn inmiddels de waarder goed na 1 jaar gedoe en ik val nu af m.b.v. eiwitdieet en sporten.

   succes!

   de aanhouder wint en het lukt echt wel! kost alleen wat meer tijd.

   groetjes,

   Hannah

 14. Surya ·

  Dag Carla, jouw medeleven is aandoenlijk, eindelijk begrip; iemand die weet dat je door de schildklier erg vermoeid, wat zeg ik? Hondsmoe kunt zijn. Niet meer in staat tot autorijden, zeker geen grotere afstanden omdat het zoveel energie vergt om jezelf wakker te houden. Ik ben slaapdronken zei ik dan, want zo voelde dat, alsof ik dronken was. Niemand heeft mij ooit gezegd dat ik doodziek was. Aan de buitenkant was niets te zien inderdaad.Ik ga hier niet meer een uitgebreid relaas geven over mijn leven, wat er allemaal wel dan niet fout is gegaan. Behalve dan dat het toen nooit ontdekt werd, enerzijds omdat het zo traag in je leven sluipt, dat je je ongemerkt automatisch aanpast bij de groeiende beperkingen. In mijn geval was dat zo. Anderzijds was er, toen duidelijk was dat het echt niet langer kon, geen medewerking van de huisarts. Mijn verzoek om mijn schildklier te laten onderzoeken werd geweigerd. Ik kreeg lapmiddeltjes mee om me zoet te houden of mijn figuur (opgezette maag en buik en ernstige benauwdheid) werd aan mijn leeftijd opgehangen. Het ergste is dat ik niet eens meer in staat was om voor mezelf op te komen. Het gebeurde dat ik niet eens een paar meter omhoog kon lopen zonder de hevigste hartkloppingen terwijl er niets met mijn hart aan de hand zou zijn, Ik was inderdaad niet meer in staat tot gewoon werken.
  Het is voorbij. Ik wil er niet meer aan terug denken. Maar persoonlijk lukt het mij met de medicijnen prima om iedere dag een half uurtje te sporten en daar voel ik me goed bij.
  Kwam ik zelf al tot de conclusie dat mijn eerste schildklierklachten al bijna dertig jaar geleden plaatsvonden; Mijn huidige huisarts dateert het nog een aantal jaren eerder, vanwege de zeer vele ontstekingen die ik voor die tijd in mijn pubertijd al had. Wat maakt het verder uit hoeveel jaren het duurde, het was te lang. Mijn leven zou er heel anders uit hebben gezien, zelfs nog als het zeven jaar eerder ontdekt zou zijn. Dat was namelijk het moment dat ik om dat onderzoek vroeg. Dank zij de medicatie nu, ben ik aan mijn tweede leven begonnen. Al zijn niet alle dagen even goed; ik ben er erg tevreden mee. Dat men er aan dood kan gaan, dat was wat ik uiteindelijk wel besefte. Dat was wel duidelijk, dat voel je wel. Dat gaat echt niet zomaar van het ene op het andere moment en heeft een lange aanloop. Pas op het laatst wist ik het en het interesseerde me ook niet meer. Dat zou toen een bevrijding zijn geweest.
  Ik weet echter niet waar je de tijdslimiet van acht jaar vandaan haalt. Misschien dat er andere mensen zijn waarvoor dit op kan gaan, iedereen is weer anders tenslotte. Maar die vlieger gaat bij mij absoluut niet op. Dan was ik in feite al vijf keer dood geweest.
  Over dat dood gaan zou ik me maar niet zo druk maken. Leven en je dood voelen is erger dan dood gaan.
  Sterkte met je man.

  Reageer
 15. Carla ·

  Ik heb dit gelezen en zit echt met mijn hoofd te schudden.. Jullie weten alles zo mooi te interpreteren, maar weten volgens mij wat een traag werkende schildklier inhoudt.. Nou NIET dus.
  Mijn man heeft een traag werkende schildklier (Hypothyreoïdie) is altijd wat stevig geweest maar geen overgewicht.
  Bij een traag werkende schildklier, kunnen de darmen niet de benodigde voedingsstoffen eruit halen wat ze nodig hebben en eet een patient 2x zoveel ( bij zwangere vrouwen de grap eet voor 2, wat ook zo is, de schidlklier werkt dan voor het kindje en niet voor jouw!! ) Vaak bij deze mensen voordat ze de dyagnose krijgen zijn ze vaak ong. 20 Kg aangekomen, nadat de vermoeiheid toeslaat, dit heeft puur te maken met de hormonale huishouding. de T3 en T4 die uiteindelijk de TSH hormoon uitstoot (T3 & T4, deze wordt ook door het lever afgegeven in het lichaam) voor de mensen die niet exact weten hoe dit werkt, de T3 en T4 wordt door de schildklier achter de strottenhoofd afgegeven naar de hersenen toe en vandaar uit de TSH door het lichaam wordt vervoerd die de balans in het lichaam regelt, lees, darmwerking, ontbranding, energie level, creatine aanmaak ( huid/haar), immuumsysteem en dat de hersenen hun werk kunnen doen, dus geen depressies wat veelal wordt veroorzaakt door de schildklier en kan een lullige longontseking dodelijk zijn.

  Wanneer de T3 of T4 of allebei niet op niveau zijn zoals het moet, gaat het lichaam vragen, in eerste instantie naar energie, dus eten. wanneer de T3 en T4 zodanig laag zijn, slaat de vermoeidheid toe en nog steeds de vraag naar meer.
  OOK en daar maak ik me het pissigste over.. dat iemand met een TE TRAAG WERKENDE SCHILDKLIER ZIEKTE 30 min moet sporten??????????
  Iemand met een te traag werkende schildklier of helemaal geen werkende schildklier kan niet zo maar even 30 min sporten!! die kunnen niet eens normaal functioneren in de arbeids markt omdat ze te moe zijn.. 1 op de 3 schildklier patienten kunnen net 40 uur werken, alle anderen niet meer dan 20 of helemaal NIET! dus AUB als je denkt dat je er wat van afweet, ga eerst eens beter kijken/lezen en vooral, zoek eens iemand op die dit heeft!!
  Een schildklier patient mag namelijk ook NOOIT zomaar afvallen zonder de huisarts of andere arts waar je onder behandeling bent op de hoogte te stellen, omdat je dan vaker moet bloedprikken met de waardes, ook teveel of te weinig medicatie kan eetlust opwekken en vermoeidheid.
  Bij deze patienten zie je niks aan de buitenkant, maar zijn van binnen dood en dood ziek!!! Geen medicatie betekend in termijn van 8 jaar de dood!!!!!!!

  Reageer
 16. Hannah ·

  ps. medicijnen kunnen ook nare effecten hebben op overgewicht.
  maar dan nog………….blijf in beweging, drink genoeg water en eet groente en fruit. VERS!!

  ik zie wel voorbeelden van mensen die veel potjes groente eten. daar zitten nog nauwelijks vitamines in en veel zout! neem geen gewoon zout maar alleen himalaya zout. dat heeft andere samenstelling en is wel gezond met mate!

  Reageer
 17. Hannah ·

  ik zie dat er nuances zijn aangebracht en dat is goed. het is zeker waar dat de nederlandse bevolking steeds zwaarder wordt. obesitas is natuurlijk een ander ziektebeeld en niet schildklier gerelateerd. ik deel de mening dat je door een schildklierziekte aankomt maar geen 50 kilo! mijn ervaring is gemiddeld 10 kilo als ik ontregeld raak. bij mij is het autoimmuun helaas en dus ook nog een erfelijke component. schildklier ziekte door autoimmuun ziekte veroorzaakt geven je hoger risico op ontwikkelen van andere aandoening zoals: diabetes, ziekte van chrohn, b12 tekort, reuma, fiveligo en addison. Dat is ook mede de rede dat je vaak onder controle blijft van een specialist en dat er minimaal 1x per jaar uitgebreid lab geprikt wordt op onder andere cortisol.

  mijn ervaring is nadat ik afgelopen jaar 10 kg was aangekomen door niet mogen sporten en hetzelfde blijven eten als ervoor met veel sport dat er 10 kilo bij gekomen is. nu ik weer goed ben ingesteld na 10 mnd ophogen merk ik nu dat gestaag de kilo’s er toch weer af gaan in combinatie met nu dagelijks 20-40 km fietsen.

  anderzijds is het zeker waar dat mensen die slecht eten ziektes ontwikkelen. voeding heeft grote invloed op het ontstaan van allerlei ziektes zoals kanker, diabetes, hart en vaat problemen en dus wellicht ook de schildklier of het hele hormonale systeem. glycomie zie je ook vaak bij obesitas ontstaan.

  mijn ervaring is dat als je weinig tot geen suiker gebruikt, veel groentes en fruit eet en lange koolhydraten en suikers ( honing,ahornsiroop) je minder schommelt in de bloedsuikers en je beter voelt. maar ook afvalt. dus geen light producten en geen cola etc……

  in dat opzicht deel ik de mening wel in dit artikel dat goede voeding erg belangrijk is. tich moet ik wel een kanttekening plaatsen bij obesitas. omdat dit natuurlijk ook een ziektebeeld is wat ook in de genen wordt meegegeven. deze mensen zijn natuurlijk uitermate ongezond bezig maar het is vaak erg moeilijk om daar vanaf te komen.

  in dat opzicht zou de maatschappij meer moeten doen en wat mij betreft maken ze slecht voedsel erg duur en gezond voedsel goedkoop! en gratis sporten in de natuur en via de ziektekostenverzekeringen korting bi gezond leefpatroon waarbij je mensen met een ziekte dan natuurlijk niet mag uitsluiten maar wel mag pushen om levensstijl aan te passen. goed voorbeeld doet volgen.

  geef op school weer fruit. verbied koek en snoep als tussendoortjes of limonadesiroop. zo ook op kinderdagverblijven. ik heb mijn kinderen de eerste 4 jaar nauwelijks snoep gegeven. die waren blij met als tussendoortjes fruit en groente stengels.

  het is maar wat je jezelf aanwent. alles moet snel en makkelijk tegenwoordig. een goede maaltijd bereiden kost tijd. i kook gemiddeld toch wel 1 uur per dag.

  tijd nemen dus.

  aanrader voor iedereen als gezond ontbijt. laat alle cornflakes en kant en klaar creusli staan en maak zelf.

  budwig en granola zijn aanraders. ook het boek van patty harpenau de afslankclub! daar staan goede lekkere recepten in.

  succes!

  Reageer
 18. mia ·

  De meeste doktoren zijn sceptisch over het feit dat men dik wordt door een traagwerkende schildklier? Dokter weten heel goed dat je met een slecht functioneerde schildklier veel aankomt in gewicht. Dit is een symptoom van deze ziekte. En niet zoals jij gesuggereerd dat je alleen vocht vast houdt en geen vet aankomt. Helemaal fout, merkwaardig waar jij je zogenaamde feiten vandaan haalt. Je stofwisseling vertraagt omdat alles vertraagd door je klier en dus kom je aan van een appel. Dit kan voor een flink aantal kilo’s zorgen in overgewicht en niet een minimale hoeveelheid zoals jij zegt. Daarbij houd je als klacht ook nog eens vocht vast waardoor je er opgeblazen uitziet. Daarbij durf je de conclusie te trekken dat een slecht werkende schildklier een symptoom is van slecht eet-leefpatroon. Kom maar met de feiten, want je kraamt complete onzin uit. Je bent grof, dom en beledigend naar mensen die met een ziekte te maken hebben en jij geeft hun daarbij ook nog eens de schuld. Je kan niet genezen van een slecht werkende schildklier door gezond te eten. Je kraamt echt volledige onzin uit. Echt een ontzettend dom artikel, geschreven door iemand die totaal nergens verstand van heeft en een ander beschuldigd terwijl deze ziek is, hoe laag kan je gaan. BAH!!!
  Waarschijnlijk ben je zelf wel zo een zielig persoon die totaal geen discipline heeft als het om eten gaan. En dik word van niks doen en teveel eten. Maar er zijn mensen op deze wereld die ziek zijn en ondanks gezond eten en bewegen forse overgewicht hebben zonder dat ze hier van kunnen genezen omdat het een ziekte is. Daarbij kunnen ze dit soort artikelen echt niet gebruiken. Echt heel dom!

  Reageer
 19. Laura ·

  Wat een onzinverhaal!!!!!! Jammer dat je zulke artikelen tegenkomt op internet. Schildklierproblemen komen juist veel meer voor dan men denkt. En mensen met een trage schildklier hebben ook een lagere stofwisseling! Wees slim en verwijder dit artikel!

  Reageer
 20. anita ·

  nou sindskort weet ik dat vitamine b12 tekort heb en een trage schildklier
  raar dat iedereen e rvan aan komt ik weeg maar 48kilo en ben 1.63 ik kom er geen gram van aan ik sport niet eet niet altijd gezond. en ik heb gelukkig nog geen last van aankomen terwijl ik het waarschijnlijk al jaren heb hoor ik dan bij de 1% van de gelukkigen die geen last daar van heeft. wel een heleboel andere klachten maar niet aan komen vind ik beetje vreemd dan

  Reageer
  • Hannah ·

   hoi anita,
   niet iedereen komt aan. je kunt bij een te trage ook begonnen zijn met compensatie van te snel werkend. dan ben je in eerste instantie mager en dan uiteindelijk op termijn wordt je dan toch dikker.

 21. Kim ·

  Pardon?

  Ik heb laatst de diagnose ziekte van Hashimoto gekregen. In “principe” zien mijn waarden er goed uit, maar gelukkig heb ik een dokter die in ziet dat de waarden blijkbaar voor mij te laag zijn, ik zit nu nog op de start doses, maar ik voel me een stuk beter, en ben tijdens de feestdagen 5 kilo afgevallen, en geloof me, ik heb me niet ingehouden tijdens die dagen.

  Nou ben ik veel te zwaar, maar ik eet maar 2000 calorieën per dag, ik heb een studie die volgens mijn voedseldeskundige als licht lichamelijk werk gezien kan worden.

  Nou zegt mijn voedseldeskundige zelf dat 95% van de mensen die bij haar komen met overgewicht, hier niets aan kan doen. Dat ze of een ziekte hebben (zoals ik, ik ben door háár naar de dokter gestuurd) of omdat ze niet perse ongezond eten, maar wel verkeerde dingen voor hen.

  Ik ben het met het bovenstaande artikel niet eens, en ik denk een heleboel doktoren, wetenschappers en voedseldeskundigen ook niet.

  Haal die onzin van internet.

  Reageer
 22. Anita ·

  Ik ben 16 kilo aangekomen sinds ik een trage schildklier heb er word wel gezegd naarmate je enkele jaren thyrax gebruikt en je waarde’s stabiel zijn dat je dan wel makkelijker af kunt vallen.
  Ben inmiddels wel wat afgevallen weet wel dat je er meer moeite voor moet doen twee keer naar de fitness ik fiets elke dag ik heb geen rijbewijs, wandel met de hond.
  Ik heb nooit gerookt en drink niet was altijd slank totdat de schildklier niet meer deed wat het hoort te doen.Leef best gezond en toch deze chronische ziekte ben terleurgesteld in deze maatschappy dat er zo weinig over gesproken word en niet meer belangstelling voor word getoond want door de bezuinigen word het alleen nog moeilijker terwijl je er weinig aan kunt doen dan er mee leren leven. Want veel mensen weten niet dat er ook pijn bij komt kijken.
  Oa weke delen, gewrichtspijn, ontstekingspijn, pijnlijke droge ogen, snel moe,rug,nek en hoofdpijn.Tja helaas wat je niet kunt zien word vaak niet serieus genomen toch ben ik blij dat en beseffende dat ik niet de enige ben dat geeft me troost en de moed om mn schouders eronder te zetten en ondanks de pijn die ik heb ook te kijken naar de dingen die nog erger zijn.
  Maar goed een beetje begrip en medeleven kunnen we wel gebruiken toch ? Gelukkig heb ik een partner die me ten alle tijde steun geeft.Samen sterk !!!!

  Reageer
 23. Hannah ·

  ik bleek vitamine b12 tekort te hebben en daarom kreeg ik injecties op recept via de intenist. hydroxocobalamine. inmiddels ben ik 3 jr verder en bestel ik methylcobalamine in duitsland bij de arnika apotheke.
  ik ben verpleegkunsige en mijn man plaats ze in mijn bilspier of ik spuit ze in mijn bovenbeenspier intra musculair.

  zweepslag is iets anders!! bij b12 tekort krijg je neurologische klachten die blijvend kunnen worden als je er niets aan doet.
  ik zou je dus afraden om zomaar te injecteren. ik krijg injecties omdat mijn lichaam b12 niet opneemt via het maag/darmstelsel.

  gr
  Hannah

  Reageer
 24. Hannah ·

  verder nog als aanvulling.
  ik gebruik l-carnitene 4x dgs 330 mg tegen spierkramp. het is wetenschappelijk aangetoont dat de stofwisseling in iedere cel trager gaat en op cellulair nivo nooit meer als vanouds zal functioneren. dit betekend dus dat je bv met sproten sneller kramp en spierpijn kunt hebben .en dat niet alleen je stofwisseling in je darm vertraagt is, ik gebruik naast de thyrax dus ook l-carnitene en b12 injecties en foliumzuur. mensen met schildklierproblemen hebben vaak ook problemen met opname b12. kortom roeien met de riemen die er zijn. en blijf vooral genieten van de kliene dingen om je heen.

  Reageer
  • ellen ·

   Hannah hoe kom jij an die injecties? via de huisarts of op een andere manir? die spierkramp heb ik niet maar wel zweepslag in mijn arm als ik een keer tennis echt niet normaal meerzijn er ook en paar bij die last van hun ogen hebben?

 25. Hannah ·

  wat een bullshit zeg! ik heb een schildklierziekte door een autoimmuunprobleem! en ja als hij ontregeld is en de tsh is te hoog dan sla je alles wat je eet , zelfs groente op in vet! het enige gelukkige is dat je zodra je weer juist bent afgesteld je inderdaad weer kunt afvallen. mijn ervaring is wel dat dit langzamer gaat en het lastige is dat je steeds weer je medicatie moet bijstellen omdat je thyrax op lichaamsgewicht neemt. dus ik weet niet waar degene zich op beroept maar schildklier probelemen worden zeker niet alleen maar door slechte voedingstoestand veroorzaakt. sterker nog. als je een schildklierprobleem hebt moet je nog uitkijken ook met extra kelp e.d! verder washet vroeger zo dat mensen problemen kregen door slechte voedingstoestand. dit is allang schterhaald omdat er tegewoordig in brood extra jodium wordt toegevoegd en in zout waardoor dit probleem verholpen is. bovenstaande schrijfster gaat wel erg kort door de bocht.

  gelukkig is er wel hoop en kun je ook met een trage schildklier wel afvallen. alleen moet je dit voorzichtiger doen en in samenspraak met je dokter. je tsh kun je om de 6 weken laten bepalen om daarop je medicatie ook aan te passen. een te snelle schildklier gaf bij mij hartproblemen.

  dus lieve mensjes! er is hoop! en laat je niet naar beneden praten door zo;n stom artikel!

  Reageer
 26. Miranda ·

  Ik geschrokken in de eerste plaats van de blog en in de tweede plaats van de reacties.
  Mensen weten dus echt niet waar ze het over hebben.

  Zelf ben ik graves patient, waar bij graves in remissie is zoals dat heet. Zolang die in remissie is weeg ik 25 tot 30 kg zwaarder dan wanneer die actief is.
  daar is helemaal niets aan te doen. De thermostaat van mijn lijf doet het niet.
  Het is ook niet zo dat je helemaal niets aan je gewicht kan doen. Maar de onwetendheid van mensen schokt me.

  Ik zwem 2 maal in de week een uur (waterpolo) fiets alles, ook kinderen naar school. Doe het huishouden , maar vanwege extreem laag energie niveau ben ik niet in staat om aan het werk te gaan. Mijn leven bestaat uit een strict regime van op tijd slapen, geen alcohol, niet roken, veel bewegen, gezonde voeding niet snoepen, 3 maaltijden over zes momenten van de dag verdelen om verbranding op peil te houden.
  Doe ik te veel, dan slaat mijn lichaam de spaarstand in met als gevolg…..aankomen.
  O ja de rest van mijn leven zit ik aan de medicijnen, een draak van een menstruatiecyclus, depressies, enfin lees maar op de site van de schildklierstichting.

  Aan alle schildklierpatienten: Kop op, de buitenwereld weet het niet, zien het niet aan de buitenkant, laat je er niet onder krijgen!

  Reageer
 27. roga ·

  Ruim een jaar geleden kwam de huisarts er via een bloedtest achter dat ik een te traag werkende schildklier had. Ik herken me helemaal niet in de klachten, heb nergens last van. Ja, 30 kilo te zwaar maar dat komt echt door mijn snoepgedrag hoewel ik daarnaast wel alles eet wat ik moet eten. Ook ik heb thyrax gekregen maar dat potje staat onaangebroken op de kast. Ik ben al die tijd al bezig met homeopathie omdat ik van iemand gehoord heb dat die helemaal van haar klachten is afgekomen. Tot nu toe weinig resultaat maar ik heb de tijd. Ik lees verhalen van sterk schommelende waardes mèt medicijnen en ik heb ze zónder medicijnen dus daar maak ik me niet druk om. Ik vraag me af wat er nu in het ergste geval kan gebeuren als de schilklier niet goed blijft werken. Kan ik eraan dood gaan?

  Reageer
  • lies ·

   hallo,
   ik weet niet of ik hetzelfde zou durven als ik in jouw schoenen stond. lijkt me toch riskant. ik zou in ieder geval onder controle van een internist blijven. volgens mij is het vragen om moeilijkheden zoiets op eigen houtje te doen!!

  • marian ·

   Hoi Roga,
   je kan wel degelijk overlijden aan de gevolgen van een slechte schikdklierwerking. Je schildklier communiceert met iedere cel in je lichaam en als de werking niet goed is kan je allerlei klachten krijgen zoals bijvoorbeeld, hartklachten, darmklachten etc. en laten we de psychische klachten niet vergeten. Neem een kijkje op Schildklierforum.com. Daar kan je jezelf goed (laten) informeren.

 28. marian ·

  De opleiding HBO Integrale geneeskunde is een opleiding die niet erkend is door de overheid omdat het hier om alternatieve geneeswijze gaat. Hoe serieus moeten we dit nemen. Vooral bij schildklieraandoeningen weten we dat er weinig of niets is als het om alternatieve geneeswijze gaat..

  Reageer
 29. marian ·

  Ik heb als eerste gereageerd op het artikel (zie helemaal bovenaan). Ik wist destijds niet dat ik schildklierproblemen had. Ik snapte niet waarom ik in no time zoveel was aangekomen terwijl ik netjes at en 7 uur in de week trainde. Op een gegeevn moment begon ik af te vallen terwijl mijn eetpatroon hetzelfde bleef. Na verloop van tijd werd ik erg ziek en na onderzoek werd de ziekte van Graves geconstateerd en eengoedaardige nodus op mijn schildklier. Ik vermoed nu dat mijn schildklier de afgelopen jaren heel traag werkte en de afgelopen 5 maanden is hij op hol geslagen. Ik ben nu dus 45 kilo en volg voor een jaar combinatie therapie en daarna zien we wel weer. Dus ik moet nu dus constateren dat het artikel nergens op slaat en geschreven is door iemand die niet goed geïnformeerd is. Ik wens iedereen een goed herstel toe.

  Reageer
 30. anne ·

  Na jaren klachten, bijkomen, geen dieet dat werkte.. EN BIJNA NIETS ETEN!!!! kwamen ze er perongeluk.. omdat ik instorte bij een wandeltocht van 30 km, ik niet meer warm te krijgen was en een temp had van 34.5.. achter dat mijn schildklier dus bijna niets meer deed..Endelijk vielen de puzzelstukjes op z’n plek.. nu 6 jaar verder, betekend dit, geen sport meer, en nog steeds weinig eten..gewoon geen honger hebben, vol zitten na 2 knackerbroodjes..Maar wel gewoon een overgewicht hebben van 15 kg.. de ene dag 10 km kunnen fietsen, de andere dag, red je er nog geen 2.. en heb je gewoon een ochtend nodig om je weer lekker te voelen..
  Dieten.. heb 6 weken met een collega mee gedaan, we aten alle twee het zelfde.. na 6 weken beide pas op de weegschaal gaan staan.. resultaat.. zij was er 6.5 kwijt.. ik 2.5 ons.. Hoezo niet dik worden van een trage of niet werkende schildklier.. Word wakker, schrijver van dit idiote verhaal.. en dan heb ik het nog maar niet over alle andere nadelen die een traag werkende schilklier geeft..

  Reageer
 31. Sandrina ·

  Zoek eens op bijnieruitputting op internet. Mensen met een trage schildklier hebben vaak ook een bijnieruitputting. Hoeft niet kan wel. Er is een goed boek verschenen hierover. Zeker een aanrader. Google er maar eens op.

  Reageer
 32. Sandrina ·

  Belachelijk verhaal door de Admin die niet duft te reageren. Hij weet niet dat hij mensen hiermee gekwetst heeft met zijn verhaal Als hij een echt man of vrouw is zou hij op zijn minst zijn excuses moeten aanbieden. Want deze admin moet eens zich afvragen WAAROM ETEN MENSEN TEVEEL. In de dierenwereld zie je het niet. Alleen beren en nog een paar andere dieren,maar die houden een winterslaap. Er is veel meer aan de hand. Ik hoor zelf s van mensen dat vet verslavend is? huh? verslavend. Nooit hoor ik mensen die liters olijfolie of boter naar binnen werken Meestal is het patat,pizza,chocolade,chip,koekjes. En wat zit erin? Ja suiker. Zowel zetmeel als suiker. Koolhydraten dus. Zou dat verslavend zijn en dat mensen zich overeten. De ene heeft geluk dat ie er niet dik van wordt omdat zijn metabolisme snel is De ander wordt er extreem dik van. Dan zie je hoe belangrijk je metabolisme is

  Tevens zou deze admin zelf een schildklieraandoening moeten hebben,dan weet hij eindelijk wat het is. Net zoals ik een chef had. Die nooit begrip had voor mensen met een depressie,tot zijn eigen kind overleed,niet dat ik hem dat gunde,maar zijn vrouw werd vreselijk depressief. Pas toen begreep was het was. En is daardoor depressie beter gaan begrijpen. Het moet je zelf overkomen om er iets van af te weten. Lees het boek eens van Cora de Fluiter. De meeste gevallen van overgewicht wordt veroorzaakt door iets anders dan teveel eten. Schildklier,oestrogeen dominantie,insulineresistentie en veel en veel meer.
  Vraag je eerst af waarom mensen teveel eten? Er is toch iets biochemische wat ze er toe drijft.

  Verder wens ik iedereen heel veel sterkte met een schilklieraandoening. Hopend word je weer beter en hopelijk wordt de wereld eens wakker dat een schildaandoening niet alleen opgelost wordt met ALLEEN een pilletje maar ook met begrip daarvoor. Het is een ziekte waar je niets aan kan doen. Als we de oorzaak eens wisten dan konden we er werkelijk iets aan doen.

  groetjes sandrina

  Reageer
 33. Gerda ·

  Dag Hellen,

  Bedankt voor de tip in ieder geval. Die houd ik in gedachte en zal er in de toekomst misschien mijn voordeel mee kunnen doen.
  Nu houd ik het even bij wat ik heb. Omdat ik heel erg heftig reageer op velerlei medicijnen, ben ik huiverig geworden voor weer iets nieuws. Met de euthyrox, de kruiden en de gemberthee ga ik nu in gewicht naar beneden en daar hoef ik geen bovenmenselijke prestatie meer voor te leveren zoals voorheen (en dan nog niet lukken). De kilo’s die ik er nu af heb, die blijven er ook af, dat levert geen problemen meer op. Ik verwacht dat het komende jaar wel wat meer kilo’s er af zullen gaan, dan de 6 die ik nu had, omdat de dosering euthyrox nog niet zo lang geleden ook weer is bijgesteld. Dat wacht ik eerst even af. Een pond per week is heel mooi, gefeliciteerd. Zoiets geeft een mens weer moed. Natuurlijk ben je daar kei gelukkig mee.
  Jij ook veel succes en houd jezelf gezond.

  Lieve groet, Gerda.

  Reageer
 34. Gerda ·

  Sinds mijn vorige mail (juni 2010) ben ik 6 kilo afgevallen, van 109 naar 103 kilo. Het klinkt misschien niet veel, maar als je gewend bent ondanks bewegen en uitkijken met eten om er ineens weer een kilo bij te zien komen, dan is 6 kilo heel veel. Bovendien als je ieder jaar 5 kilo af zou kunnen vallen dan is dat wel 25 kilo in 5 jaar, denk ik maar. Het eerste half jaar kwam ik vooral niet meer aan en daar was ik al heel blij mee. De meeste kilo’s zijn er dus het laatste half jaar af gegaan. Dat is de periode waarin ik nauwelijks beweging heb gehad, als gevolg van allerlei ontstekingen die elkaar rap opvolgden en waardoor ik niet mobiel was. Drie maanden geleden moest ik de dosis euthyrox nog wel verhogen met 25 mcg. Ik had begrepen dat mijn schildklier helemaal niets meer deed, maar ik slik slechts 75 mcg. Als ik al die hoge doseringen van jullie verneem, dan is dat erg weinig.
  Ik gebruik nog steeds 1 x daags thyobalans en 1x daags natuline van Holisan en drink veel thee, vooral van verse gember met venkel.
  Mijn huidige huisarts noemt de trage schildklier toch de oorzaak van alle ontstekingen. Er gaat wel wat tijd overheen voordat het allemaal in het lichaam weer geregeld is, vertelt zij me en ik zit pas sinds drie maanden op de juiste dosering. Ik voel me goed bij de huidige dosis euthyrox en de middelen van Holisan. Als ik de Natuline een paar dagen niet gebruikte, begon mijn gewicht weer een stijgende lijn te vertonen. Ik kan het toch aanbevelen.

  Reageer
  • hellen ·

   hai gerda

   ik was 30 kilo aangekomen ,, ook mijn schildklier werkte niet meer ,,, had alleen nog maar antistoffen,,, ik ben nou anderhalf jaar verder , en zit op 1 wit pilletje.. iedere keer als ik om de 6 weken bloed moest prikken was het goed zeiden ze ,, tot mijn arts zich ging verdiepen ,, en toen bleek de tsf 3 niet te kunnen matchen met de 4 ,,, dus viel nie af ,,, nou heb ik sinds 4 maanden cytomel er bij gekregen , die bevorderd de 4 meer ,,, nou ben ik in 14 weken 14 kilo kwijt ,, ik moets er een van 0.25 bij mijn tyrax 1 innemen,,, helaas is het weer niet goed ,, want nou was de 4 goed maar de 3 wilde nie meer,,, dus moest ik de cytomel halveren ,,, dat doe ik nu al 3 weken ,, en val nou niet zo snel af,,, maar toch gemiddeld een halve kilo in de week,,,,, ik ben er kei blij mee,,,,

   jij heel veel succes ,,, en praat eens met je arts of alles goed is ,,, en of iets mee gedaan kan worden,,, ik ben nou van 125 naar 111 kg gegaan ,,, ik ben kei gelukkig ermee.

   grtjes hellen

 35. Noortje2 ·

  Sinds de geboortje van mijn zoon , 12 jaar geleden, heb ik een te traag werkende schildklier.
  Slik momenteel 200 mcg per dag, ben begonnen met een lage dosering.
  Maar na een aantal maanden, soms een jaar stopt ie er weer mee.
  Ben in die tussentijd meer dan 30 kg aangekomen. Eet gezond, ben postbode ( krijg dus genoeg beweging.)
  Baal van alle opmerkingen als elk pondje gaat door het mondje en moe van het steeds maar weer uitleggen

  Reageer
 36. beertje ·

  Niet eens de moeite waard om hierop te reageren.
  Dit artikel is geschreven door iemand die geen medische kennis heeft.

  Reageer
 37. lies ·

  met verbazing lees ik hier jullie verhalen. alsof ik het zelf geschreven heb. heb na een infectieziekte een snelwerkende schildklier gekregen. viel kilo’s af. na 2 ra slokken is mijn schildklier uitgeschakeld en heb ik de ziekte van graves met oog- en huidziekte. ik slik 125 mcg euthyrox per dag. ik ben steeds minder gaan eten en loop elke dag een uur (stevig doorlopen!!) en toch weeg ik 20 kg zwaarder dan in het begin van deze ziekte. ik heb periodes dat mijn schildklier te hoog ingesteld staat en dan moet ik ipv 125 mcg naar 112,5 mcg zakken met de medicatie. dit geeft vrijwel onmiddelijk een stijging van enkele kilo’s extra gewicht.
  alsof je opzwelt. zodra ik weer ophoog verdwijnt het weer. het spijt me maar voor mij is duidelijk dat de schildklier weldegelijk de boosdoener is voor mijn overgewicht.

  Reageer
 38. Surya ·

  Nou beste Mona, hoe je het ook went of keert: als een trage schildklier het metabolisme vertraagt met gevolg dat de vetverbranding veel trager verloopt wat vervolgens overgewicht in de hand werkt; dan lijkt me dat je ook hieruit toch de conclusie kunt trekken dat het de trage schildklier is die de oorzaak is van het overgewicht. Ik zie echt geen andere oorzaken. De enkele uitzondering daargelaten die dan buitensporig en langdurig ongezond zal eten. Maar volgens mij zijn de meesten met schildklierproblemen heel bewust met eten bezig. Want je weet gewoon dat wat er eenmaal aan zit dat krijg je er niet meer af.
  Je kan sporten wat je wilt: prima hartstikke gezond, goed voor de conditie. Bovendien stijgt daarmee het serotonine niveau, iets waar ook veel mensen met een trage schildklier mee kampen: een serotonine tekort (geeft ook depressies en PMS). Maar ik ben met beweging nog nooit afgevallen, al leek ik er wel een tijd lang mee te kunnen voorkomen dat ik aankwam.
  **Een laag serotonine niveau in de hersenen bevordert overeten en een koolhydraat verslaving. Zoek ook eens op internet bij **magnesiumtekort. Zowel in verband met trage schildklier als diabetes. Ik wens je heel veel succes met het verdere afvallen. Geweldig als het je lukt ook in verband met diabetes. Ik heb zelfs wel eens gehoord van iemand die door af te vallen niet langer diabetes had.

  Reageer
 39. esly ·

  och ja ik sta ook vermeld onder mijn naam Ilse

  Reageer
 40. esly ·

  Hoi Mona,

  Ik vind het geweldig dat je afvalt alleen voor mij zal de vlieger niet opgaan,,, ik heb de ziekte van graves en leef nu 1 jaar zonder medicatie,, mijn schildklier gaat te traag en mijn internist wilt me niks geven in de form van thyrax omdat ze bang is dat mijn schlidklier weer gaat hollen, nu is het stabiel blijft op dit punt staan, daarbij kan ik de thyraxs niet verdragen omdat in lactose intollerantie heb en dat zit in de meeste medicatie. ik hoop ooit nog eens onder de 80 te komen.. maar dat is hoop.

  ik ben blij voor diegene waar het mee goed gaat,,,, groetjes esly

  Reageer
 41. mona ·

  dit verhaal is nogal eenzijdig, en ik zal toelichten waarom: het is idd waar dat een trage schildklier alleen niet aanzienlijk overgewicht veroorzaakt. maar door een trage schildklier vertraagt ook het metabolisme, waardoor de vetverbranding veel trager gaat dan die van iemand die een normaal werkende schildklier heeft. hierdoor kan er sprake zijn van een aanzienlijk overgewicht in mensen die dus niet te veel eten, maar net zoveel als ze vroeger deden. de calorieën die ze vroeger nodig hadden om op gewicht te blijven, zorgen dan voor overgewicht, omdat die calorieën gewoon niet zo snel meer worden verbrand. gezond eten en bewegen kan zeker bij iemand met een trage schildklier helpen om af te vallen, maar de persoon in kwestie moet er wel rekening mee houden dat hij/zij hoe dan ook naar alle waarschijnlijkheid altijd iets steviger zal zijn dan ze waren voordat hun schildklier traag ging functioneren. Ik ben 33 jaar oud, vrouw en heb zelf ook een te traag werkende schildklier. ik heb ook obesitas (ik geef mijn schildklier hier niet de schuld van, maar het heeft zeker “geholpen” dat ik mijn dagelijkse calorische intake niet goed verbrand) en ik heb diabetes vw. het overgewicht (en het is erfelijk, gaat bij mij in de familie rond dus het risico dat ik het kreeg was zowieso groot).
  inmiddels ben ik 2,8 kg afgevallen in iets meer dan een maand tijd; eerst kwam ik aan (ik fitness) en dan ook meteen 2 kg. allemaal vocht, inmiddels heb ik mijn thyrax wat bijgesteld en val ik redelijkerwijze voorspelbaar af (ong. 1 pond per week, soms meer, soms minder). als ik in mijn vruchtbare periode zit (ik zeg het maar ff netjes) weeg ik altijd meer, omdat ik dan vocht vasthoud. dat is normaal, maar met iemand met een trage schildklier is het wat meer. nogal veel meer zelfs.
  voor iedereen die graag af wil vallen met een trage schildklier; denk niet meteen dat het hopeloos is. het is wel te doen, voornamelijk zul je je moeten richten op het verhogen van je rustverbranding; dat houdt in hoeveel calorieën je in periodes van rust verbrand. dit kun je doen door cardio en kracht training. verwacht dat je eerst aan zult komen en stel realistische doelen voor jezelf, zoals eerst concentreren op een maatje minder ipv dat je superslank bent. houd er ook rekening mee dat je altijd iets steviger zult zijn dan andere mensen met dezelfde bouw omdat je nou eenmaal een medisch probleem hebt. en laat je door bovenstaande artikel aub niet ontmoedigen; iedereen verdient een kans. laat ze maar lullen.

  Reageer
 42. cobie ·

  3 procent van de bevolking,zo weinig geloof ik niet ,ik ken er al in mijn omgeving al een stuk of 10,en dan kijk je maar eens over heel nederland

  Reageer
 43. marian ·

  Lieve mensen, ik heb even een vraagje. Ik lees dat er mensen die eerst een snel werkende Schildklier hadden en nu door de medicatie een langzaamwerkende. Merk je dan ook dat de behoefte aan voeding toeneemt. Alvast bedankt voor de reacties.

  Reageer
 44. lisa ·

  eenieder met een klein beetje (hoeft zelfs niet veel te zijn) kennis op schildkliervlak WEET dat de hoofdoorzaak van schildklieraandoeningen auto-immuniteit is en dus niets te maken hebben met ‘gevolg van overgewicht’. google, studeer, doe wat je wil, maar het is de reinste onzin om dit op een internet te verklaren.

  Schildklier heeft effect op het metabolisme, het hele metabolisme en het hele endocriene systeem. dus verklaren dat schildklierpatiënten enkel vocht vasthouden, is dus ook weer klinkklare onzin. Het is netjes om artikels op internet te plaatsen, beetje zielig als men niet weet waarover het gaat.

  Reageer
  • ilse ·

   Wat ben jij een >>>>>>>> dus mijn artsen internisten hebben het allemaal fout en JIJ WEET het BETER schildklier regelt de stofwisseling dat ook te maken heeft met verbrandingen en JA ik ben vanaf mijn ziekte dat tevens in mijn familie komt 30 kilo aangekomen en ik hou verdomme veel vocht vast…. Ik ga geregeld naar mij internist omdat daarbij niet alleen het gewicht een rol speelt maar VEEL meer JE gezondheid de pijnen die je hebt de ONBEGRIP an mensen zoals JIJ. de groeten meid en hopelijk kom je niemand tegen die verdoemd is met deze ziekte en heel erg ziek is zodat ook het gezin er onder lijdt omdat je ook gewricht klachten hebt en zoals ik ook mijn hart aangetast is door de hoge drukke in de longen omdat mijn hart als een gek te keer gaat ……. weet wat je zegt en ik heb mijn opleiding gedaan als verzorgende en kom me niet aan met annatomie en de helemik mak ik weet hoe het lichaam werkt HELAAS

 45. bianca ·

  wat een slap verhaal zeg dit zijn geen woorden of verhalen waard

  Reageer
  • ilse ·

   Hoi als je een schilklier patient bent ik heb dan struma familiekwaal en de ziekte van graves wordt je geregeld gestest op alles, omdat die ziekte en de medicatie alles aantasten en vooral de gewrichten… dus je wordt ook getest op een te kort van B12.. AUB luister gewoon eens naar de mensen die de ziekte hebben in mijn familie leven we er constant mee en ieder van ons heeft weer een andere vorm ook ik ben ondertussen alweer 25 kilo zwaarder….. en het is niet alleen het aankomen maar alles wat er aan vast zit de moeheid de pijn in de armen benen haaruitval slechter zien… ect ect… Hallo allemaal ik wens ons veel sterkte groetjes Ilse

 46. Suriya ·

  Hoi Anita en alle anderen.
  Als jullie de volgende keer bloedonderzoek laten doen, geef dan eens aan bij de huisarts dat je ook graag op vitamine B12 getest wilt worden. Als je al veel onderzoeken naar de werking van de schildklier hebt gehad, dan zal je huisarts zo’n test al wel eens bij je hebben laten uitvoeren. Vraag daar anders eens naar. En google eens op vitamine B12 tekort.
  Is beslist de moeite waard. Je zult waarschijnlijk veel herkennen. Trage schildklier kan invloed hebben op de hoeveelheid B12 (of andersom). En zelfs als dat niet zo zou zijn, is het nog de moeite om ook daar op te laten testen, omdat een tekort aan B12 vaak gelijke klachten aan die van trage schildklier geeft.
  Veel succes allemaal.

  Reageer
  • Nanna 3 ·

   en een vitamine D tekort gaat ook vaak hand in hand met een traag werkende schildklier,.. bij mij althans en ik heb er vaker over gelezen,.. dus dubbeld vermoeid gevoel,.. ?check it out [ vit D is een pre hormoon en werkt nauw samen met andere hormonen..] ik slik nu wel 1000ie per dag en overweeg zelfs meer te gaan slikken, want na bijna een jaar bijslikken,.. nog steeds net op de ondergrens,.. je maakt t zeer traag aan in je botten, maar hebt t hard nodig om je een stuk beter te voelen [ zie ook boekje van Dr. Schuitemaker over vit D.]

 47. anita ·

  Sinds ik neit meer rook ben ik nogal wat aangekomen en wat ik ook doe, er gaat geen grammetje af ik blijf groeien. Sinds afgelopen zomer weet ik dat mijn schildklier te traag werkt en heb ik een paar weken Thyrax geslikt, toen ging het weer beter. Mijnschildklier schommelt heel erg én ik maak antistoffen aan tegen mijn schildklier. Laatst toch mar weer bloed laten prikken want sinds 3 weken fiets ik 32 km per dag en val nog geen grammetje af, ik lijk eerder alleen maar aan te komen, en wat blijkt, de schildklier is weer te traag. En sorry hoor, meneer of mevrouwtjr die dit geschreven heeft, al zou ik een appel of water dieet nemen dan nog wortdt ik dikker en dat komt WEL DEGELIJK door de trrage werking van mijn schildklier. Dus ga geen rare stukjes schrijven als je er geen verstand van hebt . En nu ga je zeker mailen dat je arts bent, hahaha.

  Reageer
 48. Wendy ·

  Ik ben al bijna 3 jaar onder behandeling voor een te snelle schildklier ( dit is niet veroorzaakt door slechte voeding!!!! maar door een auto immuun ziekte!!!!! ) Na een radioactieve jodium behandeling in feb. 2010 heb ik nu een te trage schildklier. Mijn schildklier is bijna helemaal vernietigd. Ik slik op dit moment 150 mg thyrax per dag. Ik eet normaal en loop 2 keer per week 10 kilometer hard. Ik ben in het afgelopen jaar 20!! kilo aangekomen. Ik heb ook nog veel klachten die passen bij een te trage schildklier. Als jij denkt dat je de schildklier niet de schuld mag geven dan kom bij mij maar een doosje strumazol (dit vertraagd de schildklier) halen en slik dat maar eens een half jaar, dan piep je wel anders!!! Ik snap niet dat iemand zo een dom verhaal op het net kan zetten!

  Reageer
 49. ellen ·

  Trage schildklier is wel de oorzaak van mijn overgewicht! Wat een onzin om te beweren dat ik een trage schildklier als excuus gebruik. het is de oorzaak. ik zwem 90 banen per uur, fiets veel en loopt trappen, eet geen koek en snoep tussen de maaltijden door en eet regelmatig gezonde voeding. ondanks dat kan ik niet afvallen. Mijn schildklier heeft uitval verschijnselen en sinds ik medicatie krijg van thyrax 100 mg per dag kom ik niet veel meer aan dankzij streng leefpatroon en sport maar ik kan er ook niet meeafvallen. voor ik problemen kreeg woog ik 65kilo. /Dus al dat gezeur over meer sporten en gezonder eten slaat helemaal nergens op wantdat doe ik al.
  verzin aub wat anders,…..en ga echt mensen helpen in plaats van dat gezeur

  Reageer
 50. @nnegie ·

  Hallo iedereen,

  Kan ik gewoon bij mijn huisarts een afspraak maken om te testen of mijn schildklier traag werkt?

  Heeft iemand hier ervaring mee?

  Reageer
  • Suriya ·

   dag @nnegie,

   Je huisarts geeft je een verwijsbriefje mee voor een beetje bloedafname bij het laboratorium in het ziekenhuis. Eén of twee kleine buisjes. Klaar, binnen drie minuten. Na een paar dagen kun je voor de uitslag naar de huisarts bellen. Is de uitslag niet goed, dan belt de huisarts je zelf waarschijnlijk.

 51. co ·

  sorry miranda ik had dit niet moeten zegen van die eetstoornis ,ik heb het verkeert begrepen
  ik voelde me aangevallen ,heb het nog een keer gelezen ,nu begrijp ik het sorry was echt niet mijn bedoeling sorry sorry
  groetjes cobie

  Reageer
 52. co ·

  als je het niet weet waar je over praat kun je,je beter stil houden het is voor ons al moeilijk genoeg met die klier want dat is het
  als je een eetstoornis hebt ontwikkelt,is het je eigen schuld ,maar een trage schildklier heb ik ook niet om gevraagt .die krijg je en je kunt er niets aan doen ,ja leven lang medicijnen gebruiken en je verschrikelijk rot voelen ,je weet niet hoe het is ,en wij eten niet te veel je komt al aan van een manderijn
  ik loop 7 km per dag en ik werk elke dag in de thuiszorg dus lui ben ik ook niet
  en volg een gezond dieet dus ik weet niet wat je bezield om zoiets te zegen

  groet cobie

  Reageer
 53. Miranda ·

  Hmm wat dit artikel zegt is dus grootte onzin, je wordt niet dik van je schildklier maar van teveel eten, daar ben ik het totaal niet mee eens, Spreekt hier een persoon die bijna een eetstornis heeft ontwikkelt( at in die tijd 3 crackers per dag) en afvallen HO MAAR. SInds we weten dat de schildklier slecht werkt en ik redelijk goed ingesteld ben met medicijnen val ik gewoon langzaam af terwijl ik nu veeeel meer eet dan toen.

  Dus het geldt niet voor iedereen dat je alleen van teveel eten dik wordt.

  Reageer
  • lies ·

   nou het licht zeker wel aan de thyrax ik was altijd een den kon eten wat ik wou sinds ik die zooi gebruik ben ik wel30kilo angekomen ik denk er echt over om ze niet meer in te nemen

 54. Adelien ·

  en ja de ene keer ben je 5 kilo eraf en de week erna weer 5 kilo zwaarder.

  Reageer
 55. Adelien ·

  Nou bij mij is dat echt wel de reden van mij overgewicht, ik sport 5 x per dag en ben 20 jaar oud en heb de ziekte van pan hypo pit…
  dus in sommige gevallen heeft het er wel mee te maken

  Reageer
 56. hope ·

  net zo als de rest, ben ik het zo niet eens met het artikel!
  maar ik ben wel benieuwd naar wat Rosa zegt. ben jij zelf aangekomen of je moeder door je schildklier? en ben je dan met behulp van die dokter afgevallen?
  want dat is voor bijna iedereen het probleem we kunnen niet (makkelijk) afvallen! dus als jij DE oplossing hebt willen we het natuurlijk GRAAG horen!

  Reageer
 57. Els ·

  Jammer dat dit verhaal gepubliceerd is terwijl diegene die het geschreven heeft er werkelijk niets van weet. Ook ik heb een traag werkende schildklier en blijf aankomen ondanks dat ik sport en normaal eet. Daarnaast is het onzin dat een trage schildklier ontstaat door slechte eetgewoontes. Ik vind eigenlijk dat dit verhaal verwijdert moet worden.

  Reageer
 58. Anna ·

  Wat een dom artikel,door medicijngebruik werkt mijn schildklier trager en ik ben in rap tempo 10 kg aangekomen terwijl ik erg weinig eet en het is wel vet niet alleen vocht
  Ik zou mezelf bijna dood moeten hongeren en niks eten om een klein beetje af te vallen.
  jammer dat dit artikel weer een keer mensen stigmatiseert en ervoor zorgt dat er minder begrip is voor de complexe werking van lichaam en geest.

  Reageer
 59. Danielle ·

  Wat een onzinverhaal zeg; hoezo zou je een schildklieraandoening krijgen door je eetpatroon….ooit gehoord van erfelijkheid…

  Ik ben het met de rest eens; onderzoek het eerst eens beter…en trouwens heb je zelf een schildklierziekte? heb je ervaring met iemand die een schildklierziekte heeft…?

  Zo erg om altijd tegen een muur van onbegrip op te botsen,
  erg, erg jammer…:(

  Reageer
 60. dimitra ·

  hallo allemaal ook ik heb een schildklier die voor 100% is gestopt binnen 4 jaar kwam ik 30 kilo aan, ik had last van haaruitval,moeheid,kon me niet goed concenteren op mijn werk,en had verschrikelijke kuitkrampen,ik ben van 110 kilo naar 90 kilo gegaan in 2 jaar tijd door goed op mijn eetpatroon te letten en door 3 keer in de week te fitnessen ik gebruik ook elke dag de beroemde blauwe pilletje,ik voel me goed,alleen als ik in de spiegel kijk denk ik waarom beul ik mezelf inde fitnesszaal want echt slank zie ik er niet uit,meer iemand die elke dag fastfood eet, dus het is echt waar als je schildklier niet werkt ben je verdoemd om dik te zijn.

  Reageer
 61. Rosa ·

  Okay, even voor de duidelijkheid: mijn moeder haar schildklier deed niks meer en zij kwam 20 kilo aan, mijn schildklier is het langzaam aan het opgeven en ook ik kom van de lucht aan. Daar naast heb ik uitgeputte bijnieren en is mijn hele hormonale balans de weg kwijt. Als je met deze klachten naar een gewone arts gaat, krijg je Thyrax. Maar daarmee is de ellende nog lang niet voorbij. Een langzaam werkende schildklier beïnvloedt veel meer processen en inderdaad zoals bij Eva, heb je geen energie meer, maar ook je haar kan uitvallen, je hebt koude handen en voeten, je slaapt slecht en nog veel meer. Daarnaast ook nog eens het aankomen. Dr. Musarella, waar ik overigens geen reclame voor hoef te maken en dat ook niet doe, bekijkt het volledige plaatje en schrijft niet alleen maar Thyrax voor. Hij schrijft natuurlijk hormonen voor, hormonen die identiek zijn aan je eigen hormonen en hij brengt hormonen weer op een goede manier in balans. Het grappige van alle reacties die ik heb gekregen is dat niemand werkelijk goed heeft gelezen hoe schildklierproblemen kunnen ontstaan. Iedereen die een schildklier heeft met een probleem zou moeten weten dat je moet oppassen met suikers, cafeïne, alcohol, wit meel en nog veel meer. ik veroordeel dus niet, tegendeel, dan zou ik mijzelf veroordelen en geloof me, ik heb jaren naar een goede oplossing gezocht. Nee, de reden van mijn reactie is dat ik hoop dat ik iemand een handje de goede richting in kan helpen.

  Reageer
  • ellen ·

   je hebt al reclame gemaakt door zijn naam te noemen en dat jij er baat bij hebt. ik eet geen suiker en alcohol en wit meel. Dus wat zeur je nu eigenlijk. Ik geloof dat je doof bent. Het helpt hooguit om stabiel te blijven dat is fijn maar afvallen lukt niet. Het is iets wat ik moet accepteren dat het zo is net als je bv Kanker zou hebben of iets anders, is dat dan ook je eigen schuld? Muts

 62. eva ·

  hier hebben Iza en boom zeker gelijk.
  Als er iemand weet hoe je gezond moet eten ben ik het wel ! ik eet geen brood of pasta, heel veel groenten en fruit en toch ben ik het laatste jaar 13 kilo bijgekomen,
  door mijn té traag werkende schildklier.
  Ik word écht boos van dit soort onzin !
  Je zou je moeten schamen dit zo maar online te zetten zonder te weten
  waarover je het hebt !
  Mijn energiepeil is soms herleid tot nul waardoor het erg moeilijk wordt te sporten.
  Informeer je eerst eens grondig voor je mensen beticht !

  Reageer
  • ellen ·

   precies,…………..

 63. Jacky ·

  Rosa, je hoeft geen HBO gevolgd te hebben om de schildklierwerking te kennen. Dan ook nog een boek nodig hebben van Dokter Paul, er zijn al zoveel boeken geschreven. Alle huisartsen hebben dus voor niets op school gezeten blijkbaar. Wijsheid haal je niet uit boeken, wijsheid haal je uit ervaring. Met jouw woorden veroordeel je alle mensen die schildklierproblemen hebben. Ik zou bijna zeggen: ga weer naar school…

  Groetjes van nog een Jacky

  Reageer
 64. Jacky ·

  Goh Rosa is een HBO’er met een vooroordeel. ik rook niet, drink geen alcohol, eet geen witbrood en gebruik geen suiker en heb mijn langzame schildklier als vervolg op een snelle schildklier gekregen, eet ipv brood met beleg iedere dag fruit en één warme maaltijd per dag en toch word ik zwaarder. Hoe wil je dit verandwoorden met je reclame over een boekje ? Denk na voordat je oordeelt, oordelen is makkeijk, je ergens in verdiepen veel moeilijker, waarschijnlijkt tóch te moeilijk voor jou.
  Wie is nu de ‘dokter’ onder de mensen die reageren ?

  Reageer
 65. Rosa ·

  Hallo allemaal!
  Goh, grappig dat er zoveel doktoren onder ons zijn. Een vertraagde schildklier is een veel voorkomend probleem richting de menopauze, maar kan ook genetisch bepaald zijn. De hele hormoonhuishouding raakt in die tijd in de war, de schildklier staat niet alleen. Wij eten verkeerd en drinken teveel alcohol, gebruiken teveel wit meel en suikers. Op een dag zegt je lichaam: ik stop ermee. Hoe kom ik aan die wijsheid? Lees het boek : Eeuwige jeugd, van dr. Paul Musarella, hij behandelt met natuurlijke hormonen en geeft de hormoonbalans weer een balans, of de Hormoonfactor van Ralph Moorman. De een arts, de ander levensmiddelentechnoloog. Oh ja en ik heb heb HBO intergrale geneeskunde gedaan!

  Reageer
  • ellen ·

   dit is niet waar wat je zegt. weer zo een vooroordeel,…………ja hoor we aten verkeerd,………mijn moeder had een groente tuin waar we elke avond onze groenten mochten uitzoeken. pizza was een keer per maand en normaal dronken we water of melk en alleen 1x per maand cola of cassis. alleen op vrijdag een bakje chipjes die je met anderen moest delen. Wat zit je dan te zeuren over slechte gewoontes,………ik heb nooit gerookt en tegen alcohol kan ik niet en drink ik nooit. dus jij wil zeggen het is je eigen schuld,……………dat voelt als een klap in mijn gezicht lekker makkelijk oordelen he’

  • hellen ·

   jeee rosa

   dan ga je school geld maar terug halen dan .
   ik leef op maar 1000 cal per dag,, sport 2 keer per week
   alles wat ik maak doe ik in de oven , zodat er geen vet bij komt,
   ik rook nie,, en ik drink nie ,,, dusse wat doe ik dan verkeerd??
   de dokter schrijft me cytomel voor zodat de tsf4 beter werken gaat ,, en val af, met alles wat ik al deed.. niets anders dan anders.
   sorry hoor,,, maar voor je mensen gaat beledigen moet je eerst een goed leren op die school van je , waar en wat er met een schildklier en met een mens gebeurt voor je kwetsend gaat worden
   enne dit laat maar weer eens zien ,, je kunt wel hbo er zijn ,,, maar menselijk geneeskundige ben je niet ,, wil niet graag een patient van je zijn hoor ,,,

 66. jantje ·

  Wat is dit een lulverhaal zeg.. Echt een broodje aap verhaal. Ze moesten eens weten hoe ongelooflijk kut het is om een schildklier aandoening te hebben dit geldt voor de te snel werkende en de te langzaam werkende. Vind echt dat dit een aanval is op de mensen die echt tijd en energie steken om deze vervelende aandoening het hoofd te bieden en dat geldt voor het afvallen en aankomen en alle andere bijkomende klachten. Goed voor iemand zelfbeeld ook, zit je al in een onzekere fase. lees je dit ga je weer aan jezelf twijfelen!!!!! Echt BULLSHIT!!!

  Reageer
 67. gerard ·

  wat een geleuter… admin.

  Dit verhaal heb je met vertaald van een een of ander amerikaans wijf die de ballen verstand van “voeding” heeft en het vooral te doen is om “verhaaltjes” te schrijven voor het web.

  Kan je deze troep niet verwijderen ?

  Tegenwoordig heeft 10% van de nederlandse bevolking een trage schildklier. Jodium tekort ( voeding ) is een oorzaak die hier nauwelijks nog voorkomt.

  Reageer
 68. noortje ·

  wat een bullshit verhaal!ik heb een traag werkende schildklier!ik sport iedere dag een uur loop een uur met de hond fiets overal heen,eet super gezond kleine maaltijden verspreid over de dag en heb er 30 kilo aan sinds ik de medicatie eutthyrox slik.zit de boel hier niet zo te bagataliseren!en doe niet net alsof je weet waar je het over hebt.snel werkende schildkier+dun traag werkende=dik.bewezen!!!en ervaren.inderdaad al eerder gezegd hier omdat jij vet bent door het vreten betekend niet dat andere dat ook doen.ik heb niet eens honger man waar heb je het over.ik kan hier zo boos om worden dat er mensen zijn die van alles beweren zonder kennis het frustreerd de mensen die het wel weten nog erger dat dit soort verhalen gepubliceerd worden bah!!blablabla.ik ga niet schelden hier naders word het niet geplaatst maar !@#$%^&*(

  Reageer
 69. ilse ·

  Ik heb veel baat op homeophatie ik kan de thyrax niet verdragen, ik had eerst strumazol maar moest ermee stoppen omdat mijn schildklier te langzaam ging nu gaat alles op natuurlijke produkten zoals ik al schreef , het zijn kuren en je kan er baat bij hebben of niet ieder persoon reageert anders. Dat gemaakte zoetstof niet gezond is was al lang bekend,Ik zelf maak een keer in de week of om de twee weken een fruit dieet . zo blijf ik tamelijk op mijn gewicht. Mijn schildklier wordt tot nu toe om de twee drie maanden gecontroleert door mijn internist en tot nu toe gaat het prima.

  Groetjes Ilse

  Reageer
 70. Jacky ·

  De onheilsprofeet zoals Gerda hem/haar noemt durft allang niet meer te reageren :) Ik wens iedereen hier die problemen ondervindt van de schildklierproblemen heel veel sterkte. Eigenlijk ben ik al heel blij dat ik niet meer zoveel aankom sinds ik thyrax krijg en hoop eigenlijk dat door de dosering die ik nu moet slikken (2 x 0.025 mg) alles helemaal stabiel blijft.

  Wel heb ik nog een vraag: Wat doen jullie naast het medicijnen slikken? Houden jullie ook rekening met de “stoffen” die in bepaalde producten zitten die je beter kunt vermijden? Ik schrok enorm bijvoorbeeld dat ik er nu achter ben gekomen dat “zoetstof” slechter is dan gewoon een klontje suiker in de koffie.

  Groetjes Jacky

  Reageer
  • ellen ·

   ik sluit me helemaal bij jou aan. Al die oordelen maken mij ook kwaad! altijd die opmerkingen terwijl ik dat rotlichaam van 65 kilo naar 100 kilo heb zien gaan en ik zeggen dat er wat was. nou toen strenge dieeten en veel sport niet hielpen en ik zwem 90 banen per uur op zijn minst toen luisterden ze nog niet. mijn man werkt op de rontgen en die ging een echto maken van me schildklier. toen bleek ik ziekte van hasjimoto te hebben en met de echo op zak werd ik eindelijk door mijn huisarts geloofd. de moeheid komt niet zozeer door schildklier maar door het constant moeten verdedigen dat je niet een dik vet wijf ben door verkeerd eten en lui te zijn. daar wordt ik het meest moe van!

 71. friedi ·

  ik heb een schildklier die ook niet meer werkte. slik nu al een paar jaar euthyrox (112.5 mcg) en ik ben dan weer te dik en dan val ik weer veel af. Maar dat ligt inderdaad niet aan te veel of te weinig eten. Het is een heel vervelende KLIER waar ik niks van snap.
  Het ene moment kun je de hele wereld aan en dan ben je weer hartstikke depressief. Ik ga maar weer terug naar de huisarts om hierover te babbelen, misschien moeten mijn medicijnen weer opnieuw afgesteld worden. Volgende week wordt ik 50 en ik wil toch nog wel een leuk leventje hebben met niet alleen maar depressieve buien. Heel veel sterkte iedereen en groetjes

  Reageer
 72. ilse ·

  Hallo nog eens met mij, ik gebruikt ook datgene wat gerda schreef. ik voel me er heel goed bij, want ondanks dat we een gewichtstoename hebben wat al een grote last is voelen wij ons ook heel vaak beroerd en NIET begrepen. Nu voel ik me wat beter , en ook al ben ik nog steeds 20 kilo te zwaar voel ik me iets blijer nu hoop ik natuurlijk dat ik nog 5 kilo ervan af kan krijgen en hopelijk het vast kan houden. ik wens ieder nogmaal veel sterkte:::: en ja ik ben de zelfde mening als boom

  groetjes ilse

  Reageer
 73. Willemijn ·

  Wat een enorme onzin vertellen ze hier.
  Mijn schildklier is traag waardoor ik in nog geen 2 maanden 10 kilo aangekomen ben. Dit gebeurden niet omdat ik te veel of vet eet want mijn eetpatroon was niet veranderd, maar door dat mijn schildklier zelf bijna geen hormonen meer aanmaakt met alle gevolgen van dien. Ook de arts zegt dat het er gewoon bij hoort.
  En dat de schildklier niet meer doet wat hij moet doen is gewoon erfelijk in mijn geval. Ik weet niet wat de bronnen van bovenstaand stuk is, maar geloof niet alles wat je leest want deze info is echt onzin.

  Reageer
 74. Jacky ·

  Beetje kort door de bocht om te zeggen dat alleen door teveel eten gewichtstoename ontstaat. Met wat ik eet, daar komt mijn zoon van 9 de dag niet mee door. Zonder verandering van eetpatroon kwam ik in één jaar tijd 14 kilo aan. En wat blijkt, wat ik nog niet eerder had: “traag werkende schildklier”. Ben blij dat mijn huisarts hier niet sceptisch over is maar gelijk op zoek ging. Dat heeft in ieder geval kunnen leiden tot het gelijk blijven van mijn gewicht al moet het dan met een pilletje.

  Reageer
 75. gerda ·

  De brief van boom is er een naar mijn hart, al meen ik er toch de kanttekening bij te moeten plaatsen, dat niet iedereen met een trage schildklier gelijk dik wordt. Mijn vriendin, “superslank”
  kwam in het ziekenhuis terecht omdat ze iedere keer door duizeligheid bevangen werd en neerviel wat ten gevolge van hypothyreodie bleek te zijn. Maar ik zelf hoor dus bij de dikkerds.
  Alhoewel ook niet van begin af aan. De trage schildklier werd bij mij pas na meer dan dertig jaar ontdekt en het klachtenpatroon begon bij mij met een enorm droge huid en kouwelijkheid, niet gelijk met dik worden. In de loop der jaren werden dat meer dan dertig klachten. Dan is het moeilijk om je hoofd nog boven water te houden. Een aantal jaren geleden vroeg ik de huisarts om een onderzoek naar trage schildklier te laten doen omdat deze ziekte in mijn familie voorkomt en vanwege mijn overgewicht. hij vond dat flauwekul en ik vertrouwde mijn huisarts en gaf mijzelf de schuld van alles. (Typisch een eigenschap van mensen met een trage schildklier, maar dat besefte ik toen nog niet).
  Vorig jaar werd echter toch een trage schildklier ontdekt en kreeg ik vanaf toen euthyrox. Thyrax heb ik geweigerd omdat veel mensen verkeerd reageren op de blauwe kleurstof die daar in zit en dan juist vaak klachten krijgen die men vervolgens aan de trage schildklier wijt. Mijn verhaal gaat veel verder maar ik wil het kort houden en ook nog een paar tips geven.
  Een maand geleden, noem het toeval, kwam ik bij een arts uit India terecht die bij zeldzame gelegenheden ook Nederland aan doet. Hij is Ayurvedisch arts/professor en Ayurveda is de enige geneeswijze, die door het Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) wordt erkend naast de reguliere. Dat ter zijde. Een maand geleden had ik er ook nooit van gehoord. Hij vroeg waarvoor ik kwam, waarop ik antwoordde: uit nieuwsgierigheid. Verder niets.
  Er volgde een onderzoek op de Ayurvedische wijze (niets geen wachttijden of lastige langdurige onderzoeken). Tenslotte vroeg hij: waarom denk je dat je obesitas hebt (te dik bent dus) ? En ik antwoordde: te veel eten veronderstel ik. Hij riep uit: -No that is not the reason. Jij moet wel veel eten, omdat je anders helemaal geen leven meer hebt. Jouw hele hormoonhuishouding is rubbish, een zootje en dat is al vele jaren aan de gang.-
  -bedoelt u menstruatieklachten?- vroeg ik ( want daar weet ik namelijk alles van).
  -Ja ook dat, maar ik bedoel alles in zijn geheel. Het staat allemaal in verband met elkaar en jouw schildklier doet echt helemaal niets meer en dan bedoel ik echt totaal buiten werking. Heb je medicijnen?- Ik gaf hem de euthyrox. En hij zei: -Deze medicijnen doen helemaal niets, genezen niet de schildklier, bedoel ik. Maar voorlopig mag je ze blijven gebruiken totdat we je schildklier weer aan de praat hebben gekregen, want dat gaat wel lukken en je zult ook af gaan vallen. Je hebt ook last van zuurbranden en dat is ook doordat de schildklier niets doet.-
  De medicijnen die hij mij voorschreef zijn volgens mij ook op internet te bestellen: thyo balans 1x daags en natuline en Aym forte women 2x daags.
  Verder heel belangrijk: veel lopen maar alleen als je er van genieten kan. Thee van verse gember gewoon uit de supermarkt, klein maken tien minuten koken en zo heet mogelijk drinken. Is om af te vallen, maar helpt mij ook heel goed tegen zuurbranden (heel in het begin even verergering is normaal).
  Veel kruiden, zoals koriander ook de verse blaadjes, komijn en curcuma. Kerry bladeren door het eten (bij de toko). Courgette, wortel en bashmati rijst. Resultaat kan ik nog niet weergeven, maar ik heb er heel veel vertrouwen in, omdat hij mij precies alles wist te vertellen, zoals ik het altijd al ervaren heb, maar waar ik in de reguliere geneeswijze nauwelijks gehoor vond. PMS en endometriose werd ook pas na mijn 50e ontdekt omdat ik nooit serieus genomen werd.
  Die onheilsprofeet hierboven aan moet je geen energie in steken, zonde van je tijd. Dat is iemand die om wat voor reden dan ook er lol in heeft problemen van zichzelf bij anderen neer te leggen of er zit een fabrikant van dieetprodukten achter

  Reageer
 76. bloem ·

  Je gaat wel heel erg kort door de bocht. Je praat zo ook nog eens heel veel mensen een schuldgevoel aan alsof het (altijd) eigen schuld is dat mensen problemen met de schildklier hebben, in dit geval een te trage schildklier. Praat je uit eigen ervaring, heb je zelf ook een schildklierafwijking, of promoot je de afslanksites? Doe het dan op een andere manier. Want op sites waar specifiek informatie over schildklieraandoeningen staat, lees ik jouw benadering van de aandoening nergens zo expliciet weer!

  Reageer
 77. Bianca ·

  Ik ben 37 en heb altijd rond de 55kg gewogen ik heb nu 3 kids en week nu 75kg.
  ik heb jaren een te snelle schildklier gehad en na een jodiumpil een te trage hij ligt bijna stil ik sporte 4 keer per week nu kan ik dat niet meer.ik werk 36 uur per week in de zorg ik ben echt heel erg moe. en ik eet gewoon. s’morgens brinta s’middags een muslie bol en een bekertje activia en sávonds groente en fruit tussen door. hier kom ik nog van aan ook. dus klets niet dat we te veel eten en lui zijn een te trage schildklier is echt verschrikkelijk.
  ik ben altijd maar moe en hoofdpijn altijd wallen onder mijn ogen ik leer ook nog eens voor niveau 3 in de zorg ik ga 1 keer per week naar school maar ik moet me echt dwingen om thuis mijn huiswerk te maken vaak heb ik er geen fut voor.
  dus mensen die zeggen dat dik zijn niet kan komen door een te langzame schildklier die weten niet wat het is.
  ik eet wat hier in mijn mail staat dagelijks en dat is niet veel ik durf niet meer te eten en zeker niet te snoepen ik ontzeg me veel omdat ik bang ben om nog dikker te worden.

  Reageer
 78. Ansje ·

  Vooral het onbegrip van anderen is storend. Ik heb 2 kindjes gekregen in 3 jaar tijd. Na de eerste werkte mijn schildklier te snel
  in een razend tempo was ik daarna zelfs 7 kg lichter als voor mijn zwangerschap. Maar beroerd dat ik me voelde. Nu na de 2e werkt hij te
  langzaam. Heerlijk die subtiele collega’s en anderen die het nodig vinden om je erop te wijzen dat je wel erg dik bent geworden na nr 2.
  Misschien maar eens iets aan gaan doen?! Als je dan zegt het is mijn schildklier dan durven ze nog te lachen ook en te zeggen dat het een h
  heel goede smoes is…. ja die gaan we ook gebruiken na kerst….. erg flauw en kinderachtig. mensen moesten eens weten hoe moe je ervan wordt
  hoeveel pijn het kan doen in je spieren en dat het niet leuk is om slecht te zien.

  Reageer
 79. Samm ·

  Echt triest…
  Ik ben sinds mijn 27e nooit zwaarder geweest dan 70 kilo!
  Sinds mijn traagwerkende schildklier ben ik 15 kilo aangekomen…
  Kom nu niet aanzetten met dat komt door té veel eten…!
  Bullshit!
  Ik eet zelfs minder dan normaal omdat ik gewoon geen trek heb!
  De reden dat mensen met een traagwerkende schildklier aankomen, komt simpel doordat er niets verband wordt.

  Reageer
 80. ilse ·

  Ik ben het geheel eens met boom ik heb de ziekte van graves dus een te snel werkenden schilklier, Mijn internist zij dat ik in eertste instantie in zeer korte tijd ben aangekomen door de vocht die ik vast hield inwendig.

  Toen ik dertig kilo ben aangekomen en god sta me bij (niet met eten of snoepen ) zag ik het helemaal niet meer zitten . Toen werd ik nog zieker en zieker dat ik helemaal niks meer kon.

  Ik viel in een week tien kilo af terwijl ik in die week heel veel had gegeten, dat is dus de ziekte van graves te snel werkende schildklier.

  Mijn internist vertelde me ook dat ik er mee moet leren leven dat mijn gewicht blijft schommelen, en ja mijn maatje 3638 zal ik nooit meer krijgen . Maar ik ga leven en niet telkens kijken of ik ben aangekomen, dan leef je een stuk gemakkelijker en wat telt is ook nog leeftijd als je boven de 40 bent is het voor iemand die gezond is al moeilijk om op gewicht te blijven dan die gene met schilklier problemen.

  Reageer
 81. crystal ·

  Zelf ben ik in nog geen 3 maanden tijd ruim 15 kilo aangekomen.
  ik at net zoveel als altijd en, sporte niet, maar bewoog normaal en liep evenveel als daarvoor.
  bij de huisarts bleek dat mijn schildklier traag werkte, bij bloedonderzoeken hierna was de werking weer normaal.
  mijn huisarts(en) wouden mij niet helpen en zelfs na intensief bewegen en verschillende crash dieeten zelfs viel ik nog steeds niets af.
  Ik ben dus niet van mening dat ik me achter een excuus verschuil, ik eet gezond krijg voldoende vitaminen en mineralen binnen, eet zelfs helemaal geen ongezonde tussendoortjes, geen fastfood.
  Dit column bewijst wederom de ‘stop met eten mentaliteit’ die vele hebben.
  jammer dat er zo weinig begrip word getoond en zoveel kritiek.

  Reageer
 82. Marijke ·

  Volwassen om te zeggen dat je teveel eet, of te weinig beweegt. Ik was altijd te dun, en kon alles eten wat ik wou. Mensen waren altijd jaloers, hoe ik zoveel kon eten en zo dun bleef. Zoiets heet een te snel werkende schildklier.Voor de mensen die daar ook weer commentaar op hebben, hier word je hyper en mager van, ook heb je hele erge hoofdpijn. Ik ben hier nooit aan geholpen, waardoor mijn schildklier op hol sloeg. Hij werkte zo hard, dat hij (raar gezegd) gewoon is dood gewerkt. Ik kwam binnen een paar maand kilo’s aan! Was vermoeid, had hoofdpijn en verschrikkelijk prikkelbaar. Nu ben ik aan de medicijnen. Ze helpen wel, maar is absoluut geen wondermiddel. Maar afvallen is zwaar klote! Mensen die dus een grote mond hebben, en zeggen dat je teveel eet, zijn meestal mensen die zelf aandacht te kort hebben. En zelf mega dun zijn. Hou gewoon je mond, het is voor de mensen al vervelend genoeg dat ze zoiets hebben.

  Reageer
 83. kelly ·

  mijn schildklier werkt ook te langzaam. en ik ben het er helemaal mee eens dat je je schildklier niet de schuld kunt geven van je gewicht. de schuld gaat naar chips, patat en al dat lekkers en weinig beweging.
  wel wil ik even zeggen dat dit:
  Een schildklieraandoening is een welvaartsziekte: de belangrijkste oorzaak van een trage of te snel werkende schildklier is een slecht voedingspatroon met te weinig voedingsstoffen.
  niet helemaal klopt. het is namelijk een aangeboren afwijking, ik vind het dus fout dat je het nu opschrijft alsof mensen met een trage schildklier veelvraten zijn. vaak hebben mensen voor een trage schildklier eers een te snel werkende, welke door medicijnen overslaat naar een te langzame

  ik vraag me dus af wat de bron is, wat je er eignelijk gewoon netjes bij moet zetten als je zulke informatie geeft.

  kelly

  Reageer
  • romana ·

   ik heb ook een te trage schildklier
   eerst was hij te snel en na twee jaar aan medicijnen
   bleek ik er allergies voor te zijn dus
   werd het een jodium slok na
   een maand was hij te traag voor mijn doen
   kwam 15 kilo aan en erg moe en veel kramp in mijn spieren
   door mijn medicijnen die ik er vlak na kreeg was ik stabiel
   door veel lekkere dingen te laten ben ik toch in een half jaar 5 kilo afgevallen met een extra hompatiec jodiom en van de huisarts thyrax
   dus het moet met veel moeite lukken

  • Carla ·

   oh is dat zo?? dat betuigt jouw prio’s en inzetting. Mijn man eet nauwelijks tot geen van al dat bovenstaande van jouw en woog van 96 toch mooi 120!..

 84. Sylvia ·

  Ja, echt belachelijk. Verdiep je eerst ergens in voor je het iets op internet zet. Kan zo kwaad worden om dit soort mensen!!! Tot de zelf een aandoening krijgen dan gaan ze zich pas verdiepen.. zoals wim ook al zegt.. kan iemand dit niet verwijderen!!

  Reageer
 85. Jacky ·

  Deze blog laat dus heel duidelijk lezen hoe je als schildklierpatient wordt behandeld, alsof je aandoening tussen de oren zit, alsof wij ineens extra veel en slechter zijn gaan eten toen we schildklierpatient werden. Terwijl je juist extra gaat letten op wat je eet zodat je maar niet nog zwaarder word dan je al word van water en brood, sommigen komen zelfs aan als ze de hele dag niets hebben gegeten. Het meest belachelijke is dat je ook nog eens via Google op deze blog komt, helaas staat internet ook vaak vol met leugens.

  Reageer
  • Carla ·

   *Respect*

  • harriet ·

   en zo is dat! Google weet vaak ook geen antwoord1 waar je iets mee kan

 86. wim ·

  Klopt niets van; wat een flauwekul. Als je je maar een klein beetje in de materie had verdiept dan had je kunnen weten dat dit de grootst mogelijke onzin is. Is er geen webmaster op dit weblog die dit bericht kan verwijderen?

  Reageer
  • co ·

   moet we daar op reageren?????????????????????????????????????

 87. Edwin ·

  Wat een baggerverhaal, klopt echt van geen kanten.
  Ik ben het geheel een met Boom.

  Jammer dat je middels google op dit soort onwaarheden terecht kunt komen.
  Kan dit hele verhaal niet gewoon verwijderd worden?

  Reageer
  • co ·

   wat doen juli hier eigelijk als je er geen verstand van hebt

  • co ·

   sorry verkeert begrepen

  • harriet ·

   zijn er ook mensen die iets van dhea suplement af weten? of dit anabolisch werkt en dus dikkere spieren kweekt1 +kans op dikker worden! omdat je er blijkbaar mee moet halteren!?

 88. carrie ·

  Had ook eerst te snelle schildklier, na 2 jaar te trage kwam 7 kg bij op 2 maanden vooraleer ik wist van de te trage schildklier, neem nu medicatie maar de kilo’s blijven eraan, inderdaad te weinig energie en te weinig wilskracht. DHEA zou er iets mee te maken hebben

  Reageer
 89. boom ·

  Zolang we dit soort , lat ik niet zo hard zijn, onwetenden, rond hebben lopen zullen we altijd dit soort onnozele en domme onzin aan moeten horen. Jammer! maar als je je er een beetje in verdiept had had dit soort onzin hier niet gestaan. Als je schildklier traag werkt dan KOM JE AAN, ja. Ik begon al aan te komen nog voordat ik wist dat mijn schildklier het niet meer deed. Ik at niet meer dan normaal, integendeel. Ik voelde me zo beroerd dat ik dagen lang geen hap door mijn keel kreeg. En ik bleef maar aankomen. Sinds ik die hormonen slik, kom ik niet meer aan en afvallen is verdomde moeilijk. Ik had altijd een normaal gewicht, nooit hoeven lijnen en ik at veel meer dan nu. Dus ga niet met je mond vol vooroordelen hier schreeuwen en als je toch wilt blaffen zorg dan dat je weet waar je het over hebt. Zo te lezen heb jij geen medicijnen gestudeerd en dat je geen medisch boek gezien hebt is duidelijk. Dus SHUT UP! Dat jij vet bent geworden omdat je te veel vreet betekent niet dat al die schildklierpatiënten dat ook doen. Ik weet het zeker dat het niet zo is. Haal dat bord voor je kop weg en spreek niet voor je beurt!

  Reageer
  • Jessica ·

   Ik ben het totaal niet eens met het verhaal net als Boom. Wel denk ik dat elk lichaam anders is en dat de ene persoon blijft aankomen ook al eten ze niets en een ander persoon kan met de medicatie stil staan en ook nog gewoon afvallen.

   Ik ben nu 24 jaar en heb al vanaf mijn 15e een te traag werkende schildklier. Op mijn 15de woog ik 57 kilo op dit moment weeg ik 96 kilo.

   Jaren lang ben ik bezig met de goede medicatie, het ene half jaar gaat het goed en het andere half jaar constateren ze dat ik weer 2 kilo ben aangekomen en dat mijn medicijnen weer niet goed zijn. zit nu op de 162,5 mg Thyrax. Het aankomen blijft maar gebeuren. 24 jaar en bijna 100kg wegen is slecht en al helemaal met een lenge van 1.63m.

   Het doet pijn om te zien hoe makkelijk mensen zeggen dat je maar gewoon moet afvallen en maar minder moet eten. Die mensen hebben totaal geen idee hoe het voelt om vast te zitten in z’n lichaam.

   Heb er al over na zitten denken om een maagverkleining te doen maar mijn probleem zit niet in het eten dus veel zin zal dat niet hebben. Over een paar jaar nadat er meer vastigheid is en een kindje ga ik denk ik voor lyposuctie. Ik ben in mijn pubertijd na mijn 15de nooit een mooie gewilde meid geweest. Nooit heb ik geleefd zoals andere mensen wel hebben gedaan.

   Verder zullen mensen hierop reageren met dan ga je toch sporten? Dat kan ! maar wat veel mensen niet weten is dat je ook nog spierreuma kan krijgen door de schildklier problemen. Zoals ik dus ook heb. Na een half uurtje sporten zegt niet alleen mijn lichaam zelf dat t niet meer wilt maar ook mijn spieren zeggen “zoek het maar uit ! ”

   Conclusie van mijn gehele verhaal, niemand kan oordelen totdat je het zelf hebt meegemaakt. !!! en zoals ik de blog lees heeft deze meneer of mevrouw dat nog NOOIT meegemaakt.

  • hellen ·

   met jou ben ik het helemaal eens , ik ben een persoon die altijd te dik is geweest ,, en dus altijd probeert op te letten wat ik eets,, ik at nog maar 1000 kalorie per dag , en dan alles in oven ,, en verse groente ,, en ik kwam 27 kilo aan , tot ze achter kwamen dat mijn schildklier te traag werkte , en dat ik daar dus wel degelijk dikker van werd.
   en is het dus iemand die absoluut niet weet wat een trage schildklier allemaal aanricht in je leven , en de tijd die je er aan kwijt bent om het allemaal weer op een rit ,te krijgen ,, ik ben nu al 11 maanden bezig en ze krijgen hem nog niet goed en krijg er echt geen gram af,, ja ooit een kilo , en de week later is ie er weer bij ,, ik sport 2 dagen per week ,, kost me kruim maar ik zet door,,, en vind het heel klote als mensen zo minachtend doen over overgewicht en de schildklier , toen ik wist waardoor het kwam dacht ik in eerste instanti zo nou heb ik een reden ,, maar ik voel me nog steeds zwaar klote,, want nu heb ik het helemaal niet meer in de hand,, als je lijnt en je bent gezond , val je af,,, ik niet meer,,,, en moet oppassen anders word ik nog dikker,,,
   grtjes hellen ,,,,

 90. Nanna ·

  Eerst had ik een snelwerkende schildklier (ik was superslank) en moest deze dmv med. afgeremd worden, wat vrij snel lukte.. een paar jaar later.. ik voelde me slecht, depressief, had het vreselijk koud, zelf bij hoge temperatuur in de omgeving, moe, vocht in voeten en benen, hartkloppingen en ik werd veel zwaarder, terwijl ik hetzelfde at als voorheen.. nu ben ik een half jaar verder en voel me, met med. heel erg goed, alleen…ik blijf aankomen ik wandel fiets en eet hetzelfde als voorheen… dus aankomen door een trage/slechtwerkende schildklier kan wel.. lees div sites over deze aandoening..

  Reageer
  • Nanna 3 ·

   bizarrr,.. ik heet ook Nanna ,.. met ook een te traag werkende schildklier,.. medicijnen / levothyroxine 50mcg geven me een minder beroerd gevoel in mijn lijf , maar ik kom langzamerhand steeds aan,.. weeg inmiddels 72 kilo, dat is 10 kilo zwaarder dan 1,5 jaar terug , blehh,.. wat te doen ,.. steeds blessures , daardoor vaker fysio en kan niet makkelijk sporten zo ,.. Mijn oma [ 12 aug jarig .. had ook hypotherioidie ,…. jij , Nanna schrijft op 12 aug,.. bizarrr

  • d.pipi ·

   hai lieve meiden,

   ga naar de dokter en laat je vitamine B12 waarde testen zoals ik hierboven al heb gezegd.
   google maar op de symptomen bij deze afwijking. en kijk hoe je scoort.

   greetz pip

  • sannie ·

   Mijn schildklier werkte eerst ook te snel en ik viel heel veel af en was er altijd beroerd van. Toen moest ik voor onderzoek naar Utrecht en kreeg ik medicijnen, Strumazol, maar daar kreeg ik uitslag van en niet zo’n klein beetje ook. Mijn hele lichaam zat vol grote rode vlekken toen werd na onderzoek, maar besloten dat ze mij een nucleaire pil zouden geven in het ziekenhuis en dan zou mijn schildklier weer normaal gaan werken… Nou, vergeet het maar. Door die pil is het helemaal misgegaan en nu werkt mijn schildklier helemaal niet meer. Nu moet ik mijn hele leven medicijnen voor mijn schildklier slikken. En toen kreeg ik ook nog zwangerschapssuiker wat ook niet meer wegging en last van hoge bloeddruk, en te hoog cholesterol, en vitamine D-tekort. En twintig kilo zwaarder kwam ik uit de strijd maar verder gaat het wel. Je kan er wel honderd mee worden zegt de dokter; hij kan lekker kletsen die man. Ddat ding is echt een klier! Gr. Sannie

 91. Iza ·

  Met een schildklierprobleem is mijns inziens niet alleen de stofwisseling een oorzaak van gewichtstoename. In sommige gevallen is het ook doordat de schildklier slecht of onregelmatig werkt dat je depressief wordt. Soms ben je energiek/vrolijk en een halve dag later kun je diep in de put zitten. Zelf snap je hier niets van wat je zeer onzeker maakt. Je wilt je prettig voelen zoals die halve dag ervoor. Dus kan het zijn dat je iets lekkers gaat koken om actief aan de slag te gaan en als je het naar volle tevredenheid lekker opeet , ja dan eet je teveel, omdat de schildklier je stofwisseling niet aanstuurt.
  Zelf denk ik dat er toch veel mensen ongekend een trage stofwisseling hebben doordat er te weinig jodium in ons voedsel zit. Als je zelf dit idee hebt waarom niet gewoon zeewier/kelp en dergelijk als voedings supplement aan je dieet toevoegen. Na enkele maanden heeft het misschien resultaat en dan zit je beter in je vel en voorkom je misschien wel een schildlier probleem die wèl ertkent wordt door onze westerse medici.
  Ook zorgt zo’n schildklier ervoor dat je trager wordt in bewegen. Je wilt wel actief zijn maar je benen willen niet! Kortom sporten op zo’n moment wordt dramatisch. Geen endorphine geen prettig gevoel, wel weer dat depressieve gevoel. Je moet dan aardig wat discipline in huis hebben om dan toch door te gaan. Kortom……

  Reageer
 92. Vincent ·

  Externe bronnen de schuld geven… Erg herkenbaar. Zie dat bij enorm veel mensen die constant smoesjes verzinnen bewust of onbewust. Terwijl ze zelf het probleem zijn waarom er geen resultaat geboekt wordt :D

  Wat betreft medisch/sport wetenschappelijk onderzoek vind ik pubmed.org altijd wel een goede site.

  Reageer
  • Peeters Els ·

   Belachelijk artikel! Ik ben zelf diëtiste met schildklierproblemen. Heb steeds veel aan sport gedaan (15 tot 30h per week > topsport) en toch had ik last met mijn gewicht. Achteraf bleek dat ik een aangeboren schildklierafwijking heb. Mensen met een te trage schildklierwerking hebben vaak een lage lichaamstemperatuur doordat hun stofwisseling vertraagd is. (mijne is slechts 35,4) Met gevolg minder verbruik van energie dus sneller gewichtstoename. Bekijk je lichaam maar als een huis. Als de tthermostaat op een jaar dagelijks 1à2 °C kouder gezet wordt zal je energierekening ook lager zijn.
   Spijtig dat zulke artikelen verschijnen.

  • sannie ·

   Mijn schilklier werkt helemaal niet meer en ik heb ook diabetes type twee ik spuit nu al bijna 7 jaar insuline en moet mijn hele leven Tyrax slikken voor mijn schildklier .
   ik ben al bijna twintig jaar 20 kilo te zwaar en het schijnt dat als je te weinig
   ik heb een jaar op eet je ook aankomt is dit waar of is dit een fabeltje !
   ik heb samen met mijn schoonzuster 2 jaar gesport maar ben niet afgevallen .
   nu heb ik er maar de brui aangegeven dan maar te zwaar we kunnen toch niet allemaal foto model zijn.

 93. Wondergirl ·

  En van welke wetenschapper komt bovenstaand verhaal??

  Reageer
  • d.pipi ·

   van d.pipi die zelf een dergelijke aandoening heeft, waar door de huidige artsen niet aan wordt gedacht.
   ga maar googlen op b12 tekort en de ziektebeelden en de opsporing daarvan.
   om over de mogelijke gevolgen maar te zwijgen.
   er worden hierdoor veel foute diagnoses gesteld.
   greetz pip

 94. Marian ·

  Ik geef niet mijn schildklier de schuld maar mijn hormonenhuishoudng. Ik sport 7 uur in de week en eet supergezond. Altijd ben ik 47 kilo geweest en nu ik in de overgang ben, ben ik 23 kilo aangekomen binnnen zeer korte tijd aangekomen. Ik ben niet te dik hoor. Nog steeds maat 38 maar toch een zeer vreemde reactie van mijn lijf. Dit ligt niet aan het eten en ook niet aan mijn spiermassa want dat zat er al. Mijn huisarts weet het ook niet. Misschien dat iemand hier een mogelijke verklaring heeft.

  Reageer
  • jody ·

   Beste Marian, volgens mij was je dan veel te mager toen je 28 kilo lichter was als je nu maar maatje 38 hebt. Iedere 4 kilo staat voor een maat, dus je was ong. 6 maten lichter? Als je lange tijd veel te weinig gegeten hebt, kan je schildklier ook langzamer gaan werken. Gr. Jody

  • d.pipi ·

   misschien is het een idee jouw vitamine B12 waarde in je cellen te laten testen. de waarde moet liggen tussen de 300 en 700 p. mol/L

   vaak gaat dit vitaminetekort samen met een (te) traag werkende schildklier,
   waardoor je in gewicht toeneemt.

   greetz pip

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.