De goede en slechte eigenschappen van de aardappel

Food · Door Ilse

Aardappelen… Ze worden in Nederland pas sinds 1727 erkend als voedingsmiddel, maar wij Nederlanders lijken sindsdien niet meer zonder aardappels te kunnen. We schillen ze, koken ze, bakken ze , frituren ze, prakken ze, poffen ze, pureren ze en roosteren ze. Maar is de aardappel behalve populair ook gezond?

De goede eigenschappen van de aardappel

Aardappelen zijn –net als iedere andere groente– van positieve voedingskundige invloed op het lichaam. Hierbij de nutriële/nutritionele  voordelen van de aardappel en de positieve uitwerking ervan op de gezondheid:

  • Een aardappel is licht verteerbaar.
  • Aardappelen zijn geen dikmakers en veroorzaken geen overgewicht! Ze bevatten slechts 76 calorieën per 100 gram en bestaan voor 80 procent uit water.
  • Aardappels bevatten geen vet.
  • Zowel in de aardappel als in diens schil zitten veel essentiële voedingsstoffen.
  • Aardappelen bevatten complexe koolhydraten (zetmeel) die langzaam door het lichaam worden verteerd en zodoende hongergevoel tegengaan.
  • Aardappels bevatten veel voedingsvezels die belangrijk zijn voor de darmwerking.
  • De aardappel bevat belangrijke plantaardige eiwitten met een aminozuurpatroon dat voor planten van uitzonderlijk hoge kwaliteit is.
  • ‘Piepers’ bevatten belangrijke mineralen zoals ijzer en kalium.
  • Aardappelen bevatten antioxidanten die schadelijke vrije radicalen tegengaan.
  • Een ‘pieper’ bevat vitamine B1, vitamine B6 en vitamine C.

De slechte eigenschappen van de aardappel

  • Aardappels maken wel dik wanneer je ze frituurt, in een dikke laag boter bakt of overgiet met vette jus (het best kun je aardappels stomen in de schil, koken en naderhand pellen of partjes met schil in de oven roosteren; zodoende worden veruit de meeste voedingsstoffen behouden).
  • Om plagen, ziekten, schimmels en insecten te weren worden relatief grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruikt op aardappelen.
  • Hoewel aardappelen steeds vaker weerbaarder en productiever worden gemaakt door kruising en uitkruising, worden ze ook nog steeds genetisch gemodificeerd. Met biologische aardappelen speel je op safe.
  • Aardappelen zouden dankzij diens hoge glycemische index acne in de hand werken?!
  • Op de schil van aardappelen kunnen kiemremmingsmiddelen voorkomen die giftig zijn. Door aardappelen te schillen of goed te wassen verwijder je deze.
  • Aardappelen kunnen kleine hoeveelheden van de natuurlijke gifstof solanine bevatten. Groene plekken in een aardappel duiden op een verhoogde concentratie solanine; deze dien je dan ook NIET op te eten.

Conclusie

Aardappels bevatten erg veel goede voedingsstoffen. Ze maken niet dik en gaan zelfs hongergevoel tegen. Zolang je een (biologische) aardappel verstandig bereid, is het een geweldig onderdeel van een gezond dieet.

Deel hieronder jouw vragen, opmerkingen, opvattingen en bevindingen ten aanzien van aardappels!