De kenmerken van gezond brood

Er bestaan nogal wat vaagheden en spookverhalen rondom brood. Is bruin nu echt zoveel beter als wit? Maakt brood je niet enorm dik? En bevat zeer donker brood ook extreem veel vezels? Dit zijn vragen die bij sommigen nog steeds twijfels oproepen. Hierbij een uitleg die je vragen zal beantwoorden en wat van die twijfels weg zal nemen.

Wit, bruin & volkoren

De kwaliteit van een brood wordt beïnvloedt door de tarwebestanddelen en overige ingrediënten, de bewerking, de toevoegingen en de manier en duur van het bakken. De kleur van het brood weerspiegelt de kwaliteit en de voedingswaarde van het brood echter lang niet altijd.

De graansoort tarwe is het hoofdbestanddeel van brood. De buitenkant van de tarwekorrel bevat de meeste voedingsvezels, vitamines en mineralen. Tarwe is middenbruin van kleur en broden die uitsluitend van hele tarwekorrels gemaakt worden hebben dezelfde kleur. Deze broden worden volkorenbroden genoemd.

Voor bruinbrood worden de zemelen en kiemen van tarwe deels uitgezeefd waardoor het een kleinere hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen bevat en het wat lichter van kleur is dan volkorenbrood.

Wanneer brood wit van kleur is, zijn de kiemen en zaden van de tarwekorrel geheel uit het meel gezeefd. Alleen de tot bloem vermalen binnenkant wordt in dat geval benut. Wit brood had ooit de potentie om gezond te zijn, maar bruin- en volkorenbrood bevatten dezelfde belangrijke voedingsstoffen als witbrood in veel grotere mate + MEER vezels.

Je kunt dus simpelweg stellen “wit -> bruin -> volkoren” staat gelijk aan “tja -> gezonder -> gezondst”.

Donker = NIET per se beter

Brood dat donkerder is dan volkorenbrood bevat doorgaans niet meer vezels en is niet per definitie gezonder. Aan extreem donker brood is vaak moutextract of gebrande suiker toegevoegd als kleurstof. Daarnaast kan het zijn dat het brood gebrand is om het donkerder te laten ogen. Beide bewerkingen maken het brood niet gezonder. Het kan zelfs zo zijn dat extreem donker brood in feite witbrood is met een kleurtje.

Benamingen als waldkorn, malzkorn en vikorn zeggen dus in veel gevallen niets over de bestanddelen van het brood. Het beste is om de ingrediënten te bekijken, of hierover navraag te doen bij de bakkerij. Met tarwemeel zit je in elk geval altijd goed.

Brood een dikmaker?

Dat brood dik maakt is absoluut onwaar. Hetgeen wat je op je brood smeert kan echter wel dik maken. Boter, pindakaas en zoetigheden zoals jam, chocopasta en hagelslag bevatten veel vetten, suikers en calorieën. Brood daarentegen niet, althans, zolang je geen witbrood eet, wat volledig uit bloem bestaat. Brood van hele graankorrels bevat veel vezels, welke de spijsvertering vertragen waardoor je langer verzadigd blijft en minder snel geneigd bent tussentijds te snoepen. Brood kan dus zelfs helpen om niet dikker te worden en juist af te vallen.

Brood is simpel te bereiden, gemakkelijk te variëren en kan altijd en overal worden gegeten. Het is dus een ideaal basisproduct binnen een gezonde en gevarieerde voeding.

Deel hieronder jouw opvattingen, ervaringen en bevindingen ten aanzien van gezond brood!

7 reacties op “De kenmerken van gezond brood

 1. harold ·

  Verwarrend allemaal. Laatst las ik juist weer dat brood helemaal niet zo gezond was…

  Reageer
 2. janneke ·

  Ik heb het over dat pain de Boulogne afbakstokbrood 😉

  Reageer
 3. janneke ·

  Gekleurd met tarwemout, verder veelgranen met zaden. Wel veel vet, dit snap ik niet echt want het is Frans brood. Die bakken brood toch zonder vet? Of komt dat door de pompoenpitjes erin?

  Reageer
  • Paul ·

   Nee joh! Pain de Boulogne is geen Frans brood. Gewoon een marketingnaam bedacht door Albert Heijn… Dit brood is inderdaad gekleurd witbrood; het bevat amper tarwemeel en dus amper vezels. Zie ook:

 4. Broodjes Gek... ·

  Weet iemand iets meer over kenmerken over: Tarwe, Gerst, Haver en Rogge? Trouwens ik vind bruinbrood niet zo heeeeel lekker, ik vind wit brood veel lekkerder en andere broden! Doei! 😀

  Reageer
 5. Sexa13 ·

  Pain de Boulogne is absoluut gekleurd. Het is volgens mij niet eens volkorenbrood. Maar wel lekker. 😉

  Reageer
 6. Natasja ·

  Weet iemand toevallig of het donkere brood van de Albert Heijn (Pain du Boulogne) toevallig ook gekleurd brood is?

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.