Er is heel veel broodbeleg dat te boek staat als gezond, maar wat eigenlijk niet gezond is. En er is tevens veel broodbeleg dat door critici in twijfel wordt getrokken, maar wat eigenlijk heel gezond is. Hieronder een lijstje met de gezondste dingen voor op je brood…

1. Gezond broodbeleg: pindakaas

Pindakaas levert 640 tot 700 calorieën per 100 gram, wat ongeveer neerkomt op 100 calorieën per boterham (15 gram). Toch staat pindakaas (ruim) op de eerste plaats van dit overzicht, omdat het zeer veel essentiële voedingsstoffen bevat, waaronder:

  • Goede vetten: enkelvoudig & meervoudig onverzadigde vetten (omega 3 + omega 9)
  • Voedingsvezels
  • Vitamines: vitamine B1, B3, & B5, vitamine E en vitamine B9 & B11 (foliumzuur)
  • Mineralen: calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink
  • Resveratrol
  • Co-enzym Q10
  • Eiwitten: ruim 20 verschillende belangrijke aminozuren

Minstens zo belangrijk is wat er NIET of nauwelijks in pindakaas zit, vooral in vergelijking tot vele andere soorten broodbeleg:

  • Toegevoegde suikers (eenvoudige koolhydraten); In tegenstelling tot hagelslag, chocopasta, jam e.a.
  • Zout (natrium); in tegenstelling tot kaas, en vleeswaren voor op brood
  • Verzadigd vet; in tegenstelling tot kaas en vette vleeswaren zoals boterhamworst, salami en katenspek

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dagelijks 30 gram peulvruchten (zoals pinda’s), noten en/of zaden te eten omdat deze het risico op bepaalde chronische ziekten sterk kunnen verlagen. Hierbij moet je zoal denken aan coronaire hartziekten, bepaalde vormen van kanker (o.a. darmkanker), diabetes en osteoporose.

De meeste mensen in Nederland halen 30 gram peulvruchten per dag bij lange na niet, en wanneer je bedenkt dat je van pindakaas ongeveer 15 gram op een boterham smeert, is dat een flinke stap in de goede richting! :D

Belangrijk: pindakaas voor 100% gemaakt van (biologische) pinda’s

De meeste soorten reguliere pindakaas die in de supermarkt te koop zijn, bestaan slechts voor 70 tot 85 procent uit pinda’s. Ook zijn hier vaak plantaardige oliën, geharde plantaardige vetten (lees: transvet), zout, suiker en synthetische hulpstoffen (E-nummers) aan toegevoegd.

Gezondr raadt daarom aan om pindakaas te kopen die voor 100% gemaakt is van pinda’s, en niets minder. Een aantal voorbeelden:

  • Biorganic pindakaas – 100% gemalen, geroosterde, biologische pinda’s, onder andere verkrijgbaar bij C1000, Jumbo, Hoogvliet, Dekamarkt, Jan Linders, Vomar, Dirk van den Broek en Boni. Ook online te bestellen.
  • Horizon pindakaas – 100% gemalen, geroosterde, biologische pinda’s, onder andere verkrijgbaar bij natuur-, bio- en EKO-winkels, en tevens online te bestellen. Ook verkrijgbaar met zout en in een grof gemalen ‘crunchy’ variant.
  • Terrasana pindakaas – 100% gemalen, geroosterde, biologische pinda’s, onder andere verkrijgbaar bij natuur-, bio- en EKO-winkels, en tevens online te bestellen. Ook verkrijgbaar met zeezout en in een grof gemalen ‘crunchy’ variant.

Overigens is het helemaal niet moeilijk om zelf pindakaas te maken. Koop pinda’s; bij voorkeur ongebrand en ongezouten, maar in ieder geval zonder toegevoegde vetten of suikers. Doe ze in een keukenmachine en maal ze fijn tot een smeuïg geheel. Tada! Zelfgemaakte pindakaas…

Tip: meer over dit gezonde broodsmeersel kun je lezen in dit artikel over de 5 grootste voordelen van pindakaas

2. Van ‘vis’ kun je gezond broodbeleg maken

Vis is uitstekend broodbeleg! De omega 3 vetzuren in vis zijn namelijk erg belangrijk voor de algehele gezondheid. Neem liever geen vissalade uit een bakje, want daar wordt bijna altijd troep aan toegevoegd. Je kunt vis (zalm, tonijn, makreel, garnalen, surimi, etc.)  veel beter vers kopen en zelf bereiden tot broodbeleg.

3. Mager vlees is gezond broodbeleg

Mager vlees bevat relatief weinig verzadigde vetten en veel eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen. Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!

4. Eieren behoren tot het gezondste broodbeleg

Een gekookt eitje is ideaal als broodbeleg. Ei-eiwitten bevatten namelijk veel essentiële aminozuren. Ook een gebakken eitje is prima, maar gebruik niet te veel olie of bakboter. Let op: eiersalade uit een bakje is doorgaans rijk aan vet, zout en andere toevoegingen.

5. Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg

Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet. Ook magere smeerkaas mag op zijn tijd, maar pas op voor eventuele schadelijke toevoegingen (synthetische E-nummers). > Meer over kaas…

6: Appelstroop kan behoorlijk gezond zijn

Aan moderne appelstroop wordt ingedikt bietensap toegevoegd. Hierdoor kan appelstroop rijk aan ijzer zijn. Al verschilt de ijzerconcentratie van appelstroop nogal per merk en type… Let op: appelstroop kan ook rijk zijn aan toegevoegde suikers, dus neem altijd appelstroop met 100% fruiteigen suikers.

7. Gezond broodbeleg: jam van 100% vruchten

Jam bevat – enigszins afhankelijk van de soort – behoorlijke hoeveelheden vitamines, mineralen en spoorelementen. Jam is echter alleen gezond als er geen suikers aan worden toegevoegd. Neem dus altijd jam met 100% fruiteigen suikers. In dit artikel kun je lezen hoe je je eigen gezonde jam maakt…

8. Groenten & fruit als gezond broodbeleg…

Het is erg lekker (en gezond) om sla, komkommer, tomaat, paprika, verse basilicum en/of plakjes banaan toe te voegen aan een boterham met vlees, vis, ei of kaas! Een broodje gezond is ook een absolute aanrader!

Tot slot

Er zijn vast nog wel meer gezonde en niet al te ongezonde varianten van broodbeleg te bedenken. Waar je je vingers in ieder geval maar beter niet aan kunt branden is jam met bakken toegevoegde suiker, hagelslag die voor nagenoeg 100% uit suiker bestaat, chocopasta gemaakt van transvet en glucosestroop en meer van dat soort gedrochten voor op je brood. Honing kan best gezond zijn, maar kies dan bij voorkeur voor biologische, rauwe en koudgeslingerde honing die rijk is aan mineralen en enzymen. Dus geen ‘lopende-band-honing’ van bijen die worden gevoed met suikerwater.

Heb jij nog tips voor gezond broodbeleg? Laat ze dan hieronder achter in een reactie!

111 Reacties

  1. Yes! Een heerlijke friszure appelstroop gevonden ZONDER suiker/suikerbieten; Premium pure appelstroop, van Canisius.

    • Katharina Verhulst

      Of de suikers uit fruit of een klontje komen, je lichaam kan het onderscheid niet maken. Jam van 100% fruitsuikers is dus hetzelfde als jam met fabriekssuiker. De bloedglucose stabiliserende voedingsvezels zijn er in beide gevallen grotendeels uitgefilterd (anders was de jam niet goed smeerbaar). Waar denk je dat fabriekssuiker van wordt gemaakt? Hetzelfde geldt voor zout. Keltisch zout, zeezout, rechtsdraaiend zout, ingestraald zout… Allemaal geraffineerde termen van de voedselfabrikanten. Wist je trouwens dat de echte vitaminen in het eigeel zitten (ja ook de eiwitten) en dat het eten van een ei niet slecht is voor je cholesterol? Er zitten namelijk evenveel onverzadigde als verzadigde vetten in een ei dus die houden elkaar in balans. En eigenlijk heeft eten niet eens alle invloed op je cholesterol. Dat zijn helaas je ouders. Je cholesterol is (deels) erfelijk bepaald. Thanks mom and dad!

  2. Salami / snijworst / cervelaat / droge worst allemaal namen voor één product. In salami zitten goede bacteriën door de fermentatie bij het bewerken, die bijdragen tot een goed darmflora.

  3. wat fijn om de 8 gezonde tips voor op brood te kunnen lezen. We zijn als gezin bezig om gezonder te leven (lees minder geraffineerde suikers), maar voor 11 jarige dochter is het lastig om alle zoetigheid en gefabriceerde vleesbeleg gedag te zeggen. Fijn om een aantal gezondere vleeswaren te lezen en alternatief voor de voor haar zo favoriete chocopasta. Ik denk er zelfs over om eventueel zelf chocopasta te maken, maar goed die is natuurlijk lang niet zo zoet als die in de winkel.

  4. Beste Paul, ik wil je complimenteren met je duidelijke, wetenschappelijke en beleefde stijl. Ik vind het heel erg knap dat je het geduld op kunt brengen om mensen als Jelle altijd maar weer vriendelijk te antwoorden! Jammer dat niet iedereen op het net even fatsoenlijk is als jij.

    • Dankjewel voor je vriendelijke reactie! Eerlijk is eerlijk: ik ben bij lange na niet altijd genuanceerd in het uiten van mijn mening. En gelukkig word ik er regelmatig op geattendeerd dat ik moet proberen om een tikkeltje minder fel te zijn in mijn schrijven, dus daartoe doe ik mijn best. :) In ieder geval fijn om te lezen dat er mensen zijn die mijn opvattingen waarderen. Is opvallend zeldzaam. ;)

  5. Ik snap niet waarom dit soort dingen nog gepubliceerd worden. Het is gewoon heel simpel je kunt alles Eten / Drinken maar met met mate en afwisseling dan kun je het heel lang volhouden maar misschien ook niet.

  6. Salami, helemaal niet verkeerd. Is gefermenteerd voedsel, goed voor het darmflora.

    • Ik begrijp je beredenering, Kimberley, maar dat iets gefermenteerd is, maakt het nog niet per definitie heilzaam of voedzaam. Allereerst zijn er verschillende gisten, schimmels en bacteriën die verantwoordelijk kunnen zijn voor fermentatie. Saccharomyces cerevisiae kan suikers omzetten in alcohol en koolzuur; bijvoorbeeld bij de productie van wijn en bier… Melkzuurbacteriën kunnen suikers omzetten in melkzuur; bijvoorbeeld bij de productie van kaas en yoghurt… Schimmels kunnen gekookte sojabonen fermenteren tot tempé… Al met al maakt fermentatie niet alles gezond; zo kleven er minstens zo veel nadelen als voordelen aan bier, wijn en kaas… Dit geldt ook voor (al dan niet gefermenteerde) salami: de bestanddelen / ingrediënten zijn onderaan de streep belangrijker dan het fermentatieproces an sich. :)

  7. Beste Paul, ten eerste ben ik niet helemaal eens met wat je beschrijf. (allen de plantaardige producten ben ik het mee eens.) toen je pindakaas benoem in je artikel zei je zelf al dat verzadigd vet niet goed voor je is. mijn vraagt is daarom ook: waarom zou je dan als nog eieren, kaas en vlees aanbevelen als gezond broodbeleg. want hier zitten ook is het vet arm te veel verzadigde vetten in.

  8. De mensen die het oudste worden eten allemaal koolhydraten.. Japanners drie keer rijst per dag.. Italianen, pasta, polenta, rijst en brood.. Ik neem liever daar een voorbeeld aan dan mensen die geen koolhydraten eten.. Dat doen ze alleen maar om af te vallen en denken verder niet aan hun gezondheid.. Als ik het over koolhydraten heb, dan heb ik het automatisch over gezondere..

    • Een heleboel drogredeneringen op een rijtje… Hoewel ik absoluut GEEN ‘anti-koolhydrater’ ben, zitten er nogal wat haken en ogen aan je verhaal… Hoezo eten de mensen die het oudst worden koolhydraten? Ook mensen die jong sterven, eten koolhydraten. Nederlanders eten bijvoorbeeld een heleboel brood. Bovendien eten Italianen en Japanners ook een heleboel vetten, vezels en eiwitten uit oliën, vis, zeevruchten, zeewier en groenten. Daarnaast staan Italië en Japan in de top 5 landen met een hoogste gemiddelde levensverwachting, maar Monaco, Hongkong en IJsland evengoed. Welk type koolhydraat zou hier volgens jou dan aan ten grondslag moeten liggen? Tot slot zeg je het over gezonde koolhydraten te hebben, maar bloemproducten (zoals witte pasta en witte plakrijst) behoren juist niet tot de gezonde koolhydraatleveranciers. Al met al ben ik het eens met je conclusie, maar totaal niet met je onderbouwing. Zie eventueel ook:

      Overigens wil ik de discussie onderaan deze pagina graag on-topic houden: gezond broodbeleg. Inhoudelijke reacties over koolhydraten kun je desgewenst achterlaten onder artikels die specifiek het onderwerp koolhydraten behandelen.

    • Ach, ik voel me er goed bij en daar gaat het toch om? Ook dat nog eens inderdaad, dat het witte pasta en witte rijst is, dat maakt het helemaal mooi.. Met gezonde koolhydraten bedoel ik geen zoete suiker.. witte rijst en pasta is dan de middenweg.. Van dat vele brood eten daar ben ik één van.. Maar ik zie mezelf niet alles vervangen voor vlees, vis en eieren.. Achteraf wil ik ook een beetje aan het milieu denken en ik voel me goed bij dat brood.. Het is tenslotte meestal volkoren.. Het is lekker makkelijk en gaat goed de honger tegen.. Als ik geen brood zou eten, verving ik het waarschijnlijk voor MacDonalds, donuts, patat enz.. Dus voor mij en ik denk ook voor vele andere, is dit een goede utikomst.. Het verzadigd iedere keer weer! En ik ben verder bijna nooit ziek.. Maar ja, ik voel me hier goed bij en er zijn zat Nederlanders die veel brood eten en ouder dan tachtig worden.. Diegene die dat niet worden, daar heeft het volgens mij weinig met brood te maken dat dat zo is. Dat zal meer aan drank, roken en frituur liggen denk ik zomaar.. Wist je trouwens dat aardappel het beste vult van al het meeste eten! Ik heb bijna nooit honger en geen overgewicht.. Dus voor mij is dit een prima keuze! En ook denk ik aan het milieu.. En het belangrijkste van allemaal, ik voel me er prima bij!

    • Mijn enige punt was dat je allerlei causale en correlatieve verbanden trekt waarvan het bestaan volkomen hypothetisch is. Zo is er helemaal geen vaststaand verband tussen koolhydraatinname enerzijds en levensverwachting anderzijds. Nu dus graag weer terug naar het onderwerp broodbeleg…

    • Dat zijn mij teveel dure woorden. Niet dat ik er niet slim genoeg voor ben.. Maar ik denk wel dat ik je snap. Hoe dan ook.. Ik ben happy met mijn leven stijl.

    • Mijn opa heeft koolhydraten nodig voor zijn diabetes…

  9. Allemaal mooi maar ik heb een noten allergie vooral pinda mag ik niet. En ik let al heel lang op zonder E-nummers en zo honing is bijna dodelijk voor mij , zo ook amandelen. Dus het is meestal een kippenpootje of vis. Weet iemand iets voor mij?

    • Maaike Knijn

      Hoi Jan, Je kan natuurlijk i.p.v. brood ook een bonensalade eten. Denk aan een kikkererwtensalade of linzensalade. En in de winter lekker een dikke soep zoals erwtensoep of bruine bonensoep.

  10. Hoi, ik ben benieuwd naar tips voor de lunch die enigszins ok te bereiden zijn en mee te nemen naar werk. ik eet voor lunch overwegend volkoren boterhammen pindakaas en probeer, waarbij ik nu om ben naar een met 100 procent i.p.v. standaard. Verder nog wel eens een spinazie kokosmelk smoothie als ontbijt. Heel soms eet ik kipfilet as broodbeleg maar daar raak ik toch snel op uitgekeken en dan eet ik weer drie dubbele pindakaas boterhammen. Verder soms wat studentenhaver mee en een banaan en een mandarijn. Enig idee of een link voor alternatieven. Of is die pindakaas nog helemaal zon gek nog niet?

  11. Paul, no offense, maar je bent hier desinformatie aan het verspreiden, dat kan echt niet. Als je niet weet wat mensen horen te eten, kun je daar beter geen uitspraken over doen, het gaat immers over leven en dood. Jij zegt dat mensen geen koolhydraten nodig hebben, maar niets is minder waar. Het overgrote deel van onze voeding hoort juist rijk aan zetmeel te zijn, denk aan rijst, pasta, brood en (zoete) aardappelen. Dat zijn juist koolhydraten, hier halen we onze energie uit. Daarnaast is het belangrijk dat we de vetten en eiwitten juist laag houden, vooral de dierlijke. Om het kort samen te vatten; het optimale eetpatroon voor de mens is vrij van dierlijke producten en plantaardige oliën, laag in bewerkte producten, laag in ‘rijke’ producten als noten/notenpasta’s, zaden en avocado’s, en juist gericht op de onbewerkte zetmeelrijke producten met wat verse groenten en fruit. Zo simpel is het.

    • Waar heb je het over?! Niet weten wat mensen horen te eten… Overwegend zetmeelrijk eten… Leven en dood… Zelden zulke pretentieuze en tendentieuze nonsens gelezen… Ik weet niet hoe je erbij komt dat ik beweer dat mensen geen koolhydraten nodig hebben, maar laten we daar voor het gemak even van uitgaan… Koolhydraten zijn in elk geval GEEN essentiële voedingsstoffen, dus mensen kunnen (over)leven zonder ook maar een grammetje koolhydraten te nuttigen. In dat opzicht hebben mensen inderdaad geen koolhydraten nodig (al zeg ik niet dat een koolhydraatloos dieet raadzaam is, integendeel…). Het punt is dat –bij gebrek aan koolhydraten– eiwitten en vetten kunnen worden omgezet naar brandstof. De menselijke aminozuurstofwisseling zorgt er –middels enzymatische transaminatie / transaminering en deaminatie / deaminering– namelijk voor dat er carbamide wordt gevormd, waardoor stikstof kan worden uitgescheiden via de urine. Zodoende kunnen voormalige eiwitten worden omgevormd tot suikers / brandstof: gluconeogenese. Daarentegen kunnen koolhydraten niet worden omgevormd tot eiwitten of vetten (althans, niet direct tot de essentiële vetzuren); dit zijn dus allebei WEL essentiële / onmisbare voedingsstoffen die een mens per se uit voeding dient te halen. Je beredenering slaat dan ook kant noch wal… Overigens is het algemeen geaccepteerd dat een gevarieerd eiwitrijk dieet preferabel is boven een koolhydraatrijk dieet. Logischerwijs bestaat een eiwitrijk dieet nog altijd grotendeels uit koolhydraten, want nagenoeg alle voedingsmiddelen leveren koolhydraten… En hoe kom je er in hemelsnaam bij dat mensen gebaat zijn bij een 100% plantaardig en zetmeelrijk dieet?! Waar zijn de bronnen die deze opvatting staven??? Over “desinformatie verspreiden” gesproken… Je oppert allerlei loze stellingen, maar vertelt nergens bij waarom je datgene veronderstelt… Verdiep je alsjeblieft in materie voordat je er ondoordachte en ongenuanceerde commentaren op loslaat! Prima dat je het met me oneens bent, maar je zult met betere argumenten (of überhaupt met argumenten) moeten komen om ook maar iemand te overtuigen van je ongerijmde mening. Zie voor aanvullende informatie omtrent deze kwestie eventueel ook:

      Al met al zijn je beredeneringen veel te kort door de bocht… Lees en leer eerst eens een tijdje over de verschillende soorten koolhydraten, de verschillende soorten vetzuren en de verschillende soorten aminozuren (en over de functies en essenties van de verschillende macronutriënten)… en kom daarna vooral nog eens terug. En om nog even op het onderwerp van bovenstaand artikel (broodbeleg) terug te komen: Je belegt je brood toch niet met rijst of zoete aardappel?! Succes ermee… Groeten, Paul

    • Zo, je voelt je wel behoorlijk aangevallen, dat toont aan dat je zelf al niet zeker bent van je zaak. Je kunt wel mooie woorden gebruiken, maar dat voegt niets toe aan de inhoud van je verhaal. Over de informatie die je geeft.. je weet het wel verwarrend te maken zeg! Dus om het nog eens te herhalen, we hoeven geen grammetje koolhydraten te eten, maar dat is absoluut niet raadzaam? Haha kan het nog onduidelijker? Het is algemeen bekend dat eiwit- en vetrijke diëten (zoals Paleo en Atkins) de oorzaken zijn van de meest voorkomende en uiteenlopende ziekten, het feit dat je hier niet van op de hoogte bent geeft me bijna het idee dat je voor de industrie werkt, maar goed laten we je maar het voordeel van de twijfel geven; je bent verkeerd geïnformeerd. Het is inderdaad zo dat mensen baat hebben bij het minderen van dierlijke producten, aangezien deze altijd hoog in vet en eiwit zijn, en ook nog eens in de verkeerde vorm (plantaardig is preferabel). Om nog maar te zwijgen over het hoge cholesterol gehalte, de AGE’s, bacteriën, hormonen, heemijzer etc.. en de afwezigheid van koolhydraten, zetmeel, vezels en een reeks aan voedingsstoffen. Alsof dat nog niet genoeg is, komt daar nog bij dat je de stress die de dieren hebben geleden, op eet en opneemt. Er is eigenlijk geen reden om dierlijke producten te eten, zeker niet in deze tijd, anders dan smaak, gemak en traditie. Voor je gezondheid kun je het in ieder geval beter laten. Hetzelfde geldt voor plantaardige oliën. Volgens mij ben je prima capabel om dit uit te zoeken, maar ik zal je een voorzetje geven; zoek bijvoorbeeld Dr. John McDougall, Dr. Neal Barnard, Dr. Michael Klaper, Dr. Michael Greger, Dr. Caldwell Esselstyn, Dr. Colin Campbell, Dr. Alan Goldhamer, Dr. Anthony Lim, Dr. Brian Clement, Dr. Dean Ornish, Dr. Roy Swank, Dr. Denis Burkitt, Nathan Pritikin, Jeff Novick, Brenda Davis.. om er slechts een paar te noemen. Jouw aanname dat ik me niet in het onderwerp heb verdiept is op z’n zachtst gezegd onjuist en toont juist aan dat je zelf maar één kant van het verhaal kent; namelijk die van de industrie. Ik hoor het wel als je écht research hebt gedaan.

    • Zo verwarrend is het niet… Je hoeft gewoon geen koolhydraten te eten om je lichaam te voorzien van koolhydraten… Zo simpel is het. Het welbekende dooddoenertje “het is algemeen bekend” gaat nergens over. Als jouw aanname daadwerkelijk algemeen geaccepteerd zou zijn, kom dan met bronnen en niet met een willekeurig namenlijstje. Ik kan evengoed een lijst met artsen en wetenschappers aanleveren die juist voorstander zijn van eiwitrijke diëten. Hoewel ik geen groot fan ben van Paleo, raakt de loze bewering dat Paleo de oorzaak zou zijn van allerhande ziekten kant noch wal. Tot slot spreek ik nergens over dierlijke voedingsmiddelen; logischerwijs zijn er ook volop plantaardige eiwitten en plantaardige vetten voorhanden. En dat ik voor “de industrie” zou werken?! Laat me niet lachen… En nu weer terug naar het onderwerp: broodbeleg!

    • Nogmaals, daarom zei ik ook dat ik je het voordeel van de twijfel gaf; je bent gewoon verkeerd geïnformeerd. Daarom geef ik je bronnen die dit onderschrijven, bronnen die niet door industrie worden gefinancierd. Betrouwbare bronnen. Als ik werkelijk zou denken dat je voor de industrie werkte, had het ook geen zin om hier te reageren, dan zou je toch nooit toegeven. Maar goed, het feit dat je niets met de bronnen doet, zegt mij eigenlijk al genoeg, je denkt dat je het allemaal al weet, maar kent eigenlijk maar 1 kant en wil daar stug aan vast blijven houden! Ik ken beide kanten van het verhaal, en het is me inmiddels wel duidelijk waar de controverse vandaan komt; nogmaals de industrie, die producten willen verkopen en het weinig interesseert of dit gezond is. En je maakt het wel degelijk verwarrend door de zeggen dat we geen koolhydraten hoeven te eten, maar dat dat zeker niet aan te raden is. Wees eens gewoon duidelijk, het is gezond om veel koolhydraten te eten, of het is dat niet. Naar mijn weten is het absoluut gezonder om veel koolhydraten te eten, en de eiwitten en vetten laag te houden, vooral de dierlijke. Een tekort aan eiwitten of vetten komt NIET voor in de Westerse wereld, daar moet je jezelf namelijk voor verhongeren. Een overschot daarentegen, veroorzaakt hart- en vaatziekten, kanker, diabetes, auto-immuunziekten en nog veel meer. Goed, algemeen bekend is een groot woord, als dat zo was zouden we bovenstaande ziekten niet massaal krijgen, maar onder bepaalde kringen, echte voedingsdeskundigen, is dit wél algemeen bekend. Jij geeft adviezen dus je zou hier gewoon van op de hoogte moeten zijn.

    • A. Ik heb geen bronnen gezien; enkel namen. B. De hedendaagse voeding zit bomvol suikers / koolhydraten en is relatief eiwitarm. C. Terug naar het onderwerp: BROODBELEG. Volgende off-topic reacties keur ik af.

  12. Ik hou ervan om brood met kaas een minuutje in de magnetron te doen, heeft dat nog invloed op de voedingswaarde? Zo niet, is het een aanrader wat het is lekkerder dan normaal brood. ????

  13. Hoi Paul en de rest, wat een goede tips allemaal! Zelf eet ik zoveel mogelijk plantaardig en kom daarmee ook snel op notenpasta’s, avocado, tahin, hummus met groenten etc. uit. Voor een gezonde verwenboterham kies ik voor pindakaas + plakjes banaan, of wat geraspte kokos, of een paar snippers hele pure chocolade… zo lekker! Dat appelstroopverhaal is wel echt een eye-opener… Omdat ik regelmatig ijzertekort kom heeft de dokter mij een snee appelstroop per dag aangeraden (ijzertabletten zouden niet goed voor de maag zijn). Nu kom ik erachter dat juist in de suikerbietenstroop-appelstroop veel meer ijzer zit dan in de echte appel-appelstroop die je aanraadt. Dus wat kan ik als ijzerrijk alternatief voor appelstroop gebruiken (bij voorkeur iets plantaardigs), wat verder ook nog een beetje gezond is?

    • Ongeraffineerde “Blackstrap Molasses” (zwarte rietsuikermelasse) van een derde kooksel!!! :) Gezond is en blijft een relatief begrip, maar dit type melasse is een zeer ijzerrijk plantaardig product. Het heeft mijn vrouw (die ook overwegend plantaardig eet) uitstekend geholpen bij de bestrijding van haar langdurige ijzertekort. Ook zaden (met name pompoenzaad)! Je kunt er zelfs een soort notenpasta / pindakaas van maken… Daarnaast is het goed om te letten op je thee-inname. Het klinkt misschien gek (omdat thee zo gezond is), maar witte, groene en zwarte theeën (getrokken van theeblaadjes) zijn –vanwege de tannines– heuse ijzerrovers. Een goede tip is afwisselen met ‘neptheeën’ zoals kruidentheeën en vruchtentheeën. Brandnetelthee is zelfs een goede ijzerbron… Succes!
      blackstrap molasses

  14. ik lees elders dat tomaat niet op brood kan dat is zuur tegen koolhydraten en hier kan het wel vreemd?

    • Dat ‘elders’ wordt beweerd dat je geen tomaten op brood mag doen omdat er dan sprake zou zijn van “zuur tegen koolhydraten” (wat dat ook moge betekenen), dat is pas vreemd. ;)

  15. Koolhydraten heeft je lichaam volgens mij nodig zoals suiker, maar dan niet de bewerkte suikers zoals toegevoegd aan bijna alle produkten in supermarkt . Kijk dus uit met zuivel en suiker . Boterham met fruit prima maar dan wel onbespoten , toch ?! Paul, Er gaat een verhaal rond dat bespoten fruit de opname van vitamines tegenhoudt ? Wat voor vis zou jij aanraden als Makreel boordevol metalen blijkt te zitten . Ansjovis , Heek , Haring , Rode Poon , Schar ?

    • Beste Jeroniem, Suikers zijn koolhydraten, maar er zijn zowel simpele koolhydraten / suikers (zoals in hagelslag / vruchtenjam / chocopasta) als complexe koolhydraten/suikers (zoals in volkorengranen / groenten / zilvervliesrijst). Je lichaam heeft ze niet per definitie nodig (zoals het absoluut NIET zonder eiwitten en vetten kan), maar bij een tekort aan koolhydraten worden veel mensen moe, passief en apathisch. Het is dus niet goed om helemaal geen koolhydraten te eten, maar het kromme is dat het overgrote merendeel van alle mensen veel te veel koolhydraten binnenkrijgen omdat ze overal aan toe worden gevoegd. Het hedendaagse fabrieksvoedsel zit dan ook bomvol snelle, simpele, compacte, geconcentreerde en bovenal ongezonde koolhydraten c.q. suikers. Dat groenten en fruitsoorten die met klassieke pesticiden worden bespoten minder vitamines bevatten is incorrect. Pesticiden zorgen er namelijk voor dat producten langer kunnen rijpen voordat ze geoogst worden, waardoor ze in veel gevallen juist meer vitamines bevatten. (bron) Dat neemt overigens niet weg dat er oneindig veel meer nadelen dan voordelen aan chemisch-synthetische pesticiden kleven. Bovendien verschilt de concentratie aan vitamines en mineralen in bespoten fruit en groenten enorm per fruitsoort en nutriënt. Er zijn namelijk ook gewassen bekend waarvan de onbespoten variant juist meer vitamines leveren. (bron) Ieder zo zijn voorkeuren, maar ikzelf kies voor organische/biologische vruchten en groenten, al worden ook DIE in veel gevallen helaas bespoten met ‘biologische’ pesticiden. Dat neemt niet weg dat ze naar mijn mening gepaard gaan met talloze voordelen voor mens en milieu. Zeker naarmate meer en meer mensen voor biologisch gaan kiezen… Oh wacht, nu lees ik je berichtje nogmaals en blijkt dat ik je vraag verkeerd gelezen heb… Ja, veel pesticiden zorgen ervoor dat je lichaam bepaalde vitamines, macromineralen en sporenelementen minder goed absorbeert, metaboliseert en hergebruikt. Dit geldt voor allerhande herbiciden, pesticiden, fungiciden en insecticiden. Tot slot over gezonde vissoorten… Het is niet zo dat makreel per definitie zware metalen bevat. Het gaat erom waar de betreffende vissoort vandaan komt, of het om gekweekte kweekvis of gevangen wilde vis gaat, of het om biologische kweekvis gaat, of de wilde vis uit een sterk verontreinigde oceaan, zee of rivier afkomstig is… Ikzelf eet vooral zalm en tonijn en let voornamelijk op de afkomst en of de kweekvis biologisch is en of de wilde vis van duurzame visserij afkomstig is. Hopelijk kun je hier iets mee… Groeten, Paul

  16. Een bakje griekse yoghurt met honing en walnoten is ook heerlijk! Misschien niet het áller gezondst, maar beter dan een boterham met hagelslag of iets dergelijks.

    • Beste Burt, Kokosbrood bestaat voornamelijk uit suiker en zetmeel en heeft dan ook nauwelijks voedingswaarde. Kokosbrood bestaat voor 28% uit kokos, wat in beginsel gezond is. De versheid van het in kokosbrood gebruikte kokosvlees is echter ver te zoeken, dus hoeveel van de vitamines en fytonutriënten (die van nature in kokosnoten aanwezig zijn) zijn overgebleven, is moeilijk te zeggen. Bovendien bestaat kokosbrood voor het overgrote merendeel uit suiker (bietsuiker + rietsuiker + glucose-fructosestroop + glucose + dextrose). Na suiker en kokos is zetmeel (tarwezetmeel en/of maiszetmeel) het belangrijkste ingrediënt van kokosbrood, maar zetmeel is een product waar je al meer dan genoeg van binnenkrijgt via het brood waar je dit broodbeleg op legt. Tot slot bevat kokosbrood gelatine (een laagwaardig eiwit), zout en -afhankelijk van de kleur- bruin cacaopoeder, rood karmijnzuur of gele curcumine/luteïne. Al met al is kokosbrood dus niet of nauwelijks gezond of voedzaam te noemen. Groeten, Paul

  17. Hüttenkäse (cottage cheese) werd al even genoemd als vervanging voor gewone kaas. Heerlijk op brood of knäckebröd met bijvoorbeeld wat bieslook of aardbeien!

  18. Appelstroop lijkt me niet zo’n goed idee. Dat zit boordevol fructose wat nog slechter schijnt te zijn dan gewone suiker wanneer je het uit zijn natuurlijke context haalt. Doe mij maar een lekker broodje met veel roomboter.

    • Beste Remko, Door de jaren heen is er heel veel onderling kwaliteitsverschil ontstaan binnen de verschillende soorten/merken appelstroop. Echte appelstroop wordt gemaakt van 100% appels en bevat geen andere ingrediënten, laat staan toegevoegde suikers. De fructose wordt in dat geval niet per definitie uit z’n natuurlijke context gehaald, niet meer dan bijvoorbeeld bij appelsap het geval is… Er is echter ook heel veel nep-appelstroop op de markt die in werkelijkheid van beetwortelsap wordt gemaakt. In dat geval is er dus eigenlijk sprake van suikerbietenstroop en niet van appelstroop. Feit blijft dat appelstroop inderdaad heel veel suiker bevat en dat je er niet te veel van moet eten. Maar echte appelstroop bevat in ieder geval geen toegevoegde suikers en levert bovendien veel vitamines, macromineralen, sporenelementen en fytonutriënten. Appelstroop is inderdaad niet te vergelijken met de eiwitrijke vormen van broodbeleg in bovenstaand lijstje, maar als je dan toch af en toe zoet beleg wilt gebruiken, dan is echte appelstroop een veel betere keuze dan hagelslag, chocopasta, speculaas/speculoos, jam met toegevoegde suikers of andersoortige populair zoetbeleg. Point being: ECHTE appelstroop bevat ALLEEN appelen en is net als echte honing een acceptabele ‘guilty pleasure’. Groeten, Paul

  19. Ik lees tegenwoordig steeds meer dat vis ook niet gezond is. Bij kweekvissen krijgen deze teveel stoffen binnen om sneller te groeien. En bij wilde vissen krijgen deze afvalstoffen binnen van de vervuilde oceanen. Het is tegenwoordig zo lastig om nog gezond te eten, helemaal als het TTIP verdrag doorgaat, en al ons eten ook nog is met RoundUp van Monsanto wordt bespoten of dat er allemaal GMO mais in ons voedsel wordt verwerkt. Bij mij staat humus met avocado stipt op nummer 1, met een beetje peper erover is het heerlijk! Daarnaast houd ik het bij 4 sneetjes brood per dag, de rest eet ik kwark met fruit en een salade met noten.

    • Beste Simon, Dankjewel voor je berichtje! Naar mijn mening kleven overal voordelen en nadelen aan, zo ook aan vis. Het is vooral een kwestie van gezonde keuzes maken binnen iedere voedingscategorie. Biologische kweekvis krijgt bijvoorbeeld geen groeihormonen toegediend. Ikzelf kies nog liever voor gezonde vissoorten zoals in het wild gevangen zalm en kleine vette vissen uit de Atlantische oceaan, waaronder haring. Evenals schaaldieren en schelpdieren. Ik eet sowieso liever relatief verantwoorde/duurzame vis die duurder is… dan eet ik gewoon een veel kleinere portie. :) Vooral makreel, tonijn (soort makreel) en zwaardvis uit de Middellandse zee schijnen boordevol kwik/methylkwik, dioxines en dioxine-achtige PCB’s te zitten. Sowieso worden veel tonijnsoorten in hun voortbestaan bedreigd. (bron) Al moet ik bekennen dat ik zo af en toe ook tonijn eet… Ik probeer me in principe zo min mogelijk te profileren als doemdenker en complottheorist, maar in geval van TTIP ben ik het volledig met je eens! Op de Facebookpagina van Gezondr probeerde ik er ook al mensen op te wijzen, maar mensen blijken het potentiële catastrofale effect van dit absurde verdrag helaas niet te beseffen. :( Al met al gaat her erom dat je gezonde keuzes maakt en vooral ook HEEL VEEL VARIEERT. In dat geval profiteer je van de voordelen, terwijl je het risico op nadelen minimaliseert. Toevallig heb ik een tijdje geleden nog een stukje geschreven over het onrecht binnen de voedingsindustrie… Wellicht vind je het interessant/amusant. :D Groeten, Paul

  20. Avocado op brood of een cracker. Ook lekker en gezond. Als hij goed rijp is, smeert het als boter.

  21. Als ontbijt eet ik ook weleens pannenkoekjes van banaan. Deze maak ik van een geprakte banaan, 2 eieren en wat kaneel. Erg lekker! Zeker voor de zoete ontbijters onder ons. Als toevoeging kan je ook wat rode vruchten pureren en als een soort jam gebruiken!

  22. Persoonlijk denk ik dat kaas de allergezondste is. Kaas heeft denk ik de minste toevoegingen en is gemaakt van melk, dat weer veel eiwitten, calcium en vitamines bevat. Ja, kaas bevat veel verzadigd vet (gemiddeld 5 gram), maar dat is geen probleem als je de hele dag niet veel verzadigd vet binnenkrijgt. Ik doe altijd het volgende: maximaal 5 gram verzadigd vet als ontbijt, 5 lunch, 10 diner en 5 tussendoortjes. Ik ben zelf slank en kom nauwelijks aan. Mijn cholestrol waarden zijn ook normaal.

    • Voor de vegetariërs onder ons zoals ik is het dan weer niet handig (behalve met vegetarische kaas maar die kan je bij ons nergens halen). Zit stremsel toegevoegd.

  23. Hummus is ook erg lekker, voedzaam en gezond! Heerlijk met wat plakjes komkommer en versgemalen peper.

  24. Vraagje: Als je nu, na de maaltijd, een beetje te veel zoetigheid naar binnen hebt gewerkt, kan je de insulinepiek dan toch nog enigszins counteren door bijvoorbeel direct daarna een eetlepel bio appelazijn in een glas water te drinken? Kan dit enigszins neutraliserend werken of werkt het zo niet? Of het sap van een bio citroen?

    • Nee, helaas werkt dit niet zo. Qua smaak kan zoet worden geneutraliseerd door zuur en vice versa. Suikers an sich worden echter NIET geneutraliseerd door zure voedingsmiddelen, je proeft ze alleen minder goed in zuur voedsel. Als puntje bij paaltje komt, moeten alle suikers/koolhydraten die je eet, worden gemetaboliseerd door je spijsvertering. Eventuele complexe koolhydraten worden afgebroken tot eenzijdige suikermoleculen en enkelvoudige suikers worden meegevoerd in de bloedbaan; hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel. Het hormoon insuline wordt door de alvleesklier geproduceerd en vrijgemaakt in je bloed om de bloedsuikerpiek terug omlaag te brengen. Insuline zorgt er namelijk voor dat je lichaamscellen en lever in staat worden gesteld om suiker op te nemen uit je bloed. De suiker wordt vervolgens aangesproken als brandstof, dus verbruikt om direct benodigde energie vrij te maken voor allerlei actieve en passieve processen. Als er méér glucose in het bloed aanwezig is dan direct door je lichaamscellen verbruikt kan worden, zal een deel van het suikeroverschot worden opgeslagen als glycogeen (energie voor later) en de rest als lichaamsvet (energie voor véél later). Dit verhaaltje is een beetje kort door de bocht, maar de bottom-line is dat de suikers die je eet niet zomaar kunnen worden ‘geneutraliseerd’ of ‘gecounterd’, maar dat ze altijd worden opgenomen in je bloedbaan en vervolgens uit je bloedbaan dienen te worden gehaald met behulp van insuline. De bloedsuikerpiek en insulinepiek zijn dus onvermijdelijk. Groeten, Paul

    • Bewegen/sporten kan helpen om de deze pieken tegen te gaan!

  25. Gisteren een aflevering gezien van Horizon op BBC2. Mager vlees is ongezond vanwege de hoge concentraties L-carnitine; rood vlees is ongezonder; bewerkt vlees (ham, worst, spek, etc.) is ongezond. Persoonlijk denk ik dat STRESS doodsoorzaak nummer 1 is en domheid nummer 2.

    • Leuk zo’n documentaire, maar dan moet je selectieve beweringen wel in perspectief en context plaatsen. Carnitine is een ammoniumzout dat gesynthetiseerd wordt uit de (essentiële) aminozuren lysine en methionine en van cruciaal belang is voor het transport van vetzuren en zodoende voor de vetstofwisseling en energiestofwisseling. De natuurlijke en biologisch actieve vorm van carnitine is L-carnitine oftewel levocarnitine. Een tekort aan L-carnitine gaat gepaard met allerhande (klinische) symptomen, waaronder lusteloosheid, cardiovasculaire aandoeningen, hartinsufficiëntie, zenuwaandoeningen, lactaatvorming en verzuring. Een carnitinetekort tijdens de zwangerschap kan zelfs ijzertekorten en een ontoereikende groei van het embryo teweegbrengen. Een overschot aan carnitine is inderdaad niet goed, maar een tekort is minstens zo slecht; carnitine maakt mager vlees dus niet per definitie ongezond. Bovendien levert mager vlees talloze essentiële voedingsstoffen, waaronder vetzuren, aminozuren, vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen etc. die mager vlees ‘gezond maken’. Mijns inziens is enige nuance v.w.b. de veronderstelde ‘schadelijkheid’ van mager vlees dan ook op z’n plaats. P.S. Overigens is de betreffende docu (volgens mij bedoel je “Horizon: Should I Eat Meat? – The Big Health Dilemma BBC2)” nogal omstreden en veeleer entertainend dan wetenschappelijk van aard. Groeten, Paul

  26. Graag wil ik nog amandelpasta bovenaan het rijtje zetten. Bevat zowat dezelfde voedingsstoffen als pinda’s, maar dan met minder toevoegingen (suiker e.d.).

    • Goeie tip! Die staat overigens ook vermeld in het artikeltje dat specifiek over pindakaas en notenpasta’s gaat. Daarnaast zijn ook cashewnotenpasta, hazelnotenpasta, zonnebloempittenpasta, bruine tahin (sesampasta), witte tahin (van gepelde sesamzaden) en gemengde notenpasta’s (met hazelnoten, cashewnoten, pinda’s en amandelen) absolute aanraders. Overigens hoeven er in pindakaas niet meer toevoegingen te zitten dan in notenpasta of zadenpasta, dat is vooral merkafhankelijk. Neem daarom bij voorkeur een biologisch smeerbeleg zonder toegevoegde kristalsuiker of glucose(fructose)stroop.

  27. begin de dag met een hele reep = 100 gr pure chocolade te eten van 85% cacao. het lichaam bouwt hierdoor een natuurlijke barriere op tegen alle schadelijke vetten en vrije radicalen.

  28. Jean Paul Marriner Reageer

    Ik wil graag afvallen en ik vraag me af of dit een goed begin van de dag is: 2 sneetjes volkorenbrood met pindakaas en appelstroop; 1 bakje magere yoghurt met fruit en cruesli; 1 gebakken eitje met magere spekjes of bacon.

    • Ik weet niet wat je de rest van de dag eet, maar het integreren van alles wat je beschrijft binnen één en hetzelfde ontbijt vind ik persoonlijk erg veel. Ikzelf eet als ontbijt bijvoorbeeld 2 volkorenboterhammen met eiwitrijk beleg óf een schaaltje kwark met fruit. En ’s middags neem ik 2 eitjes óf wat nootjes. De afzonderlijke dingen die je eet vind ik er overigens prima uitzien, al zou je spek en bacon kunnen vervangen door rosbief en appelstroop door magere kaas of mager vleesbeleg. Reken eens eenmalig uit wat je totale dagelijkse calorie-intake bedraagt, dat biedt een handig uitgangspunt en handvat…

  29. koekiebakker123 Reageer

    ik kan geen fruit op mijn brood doen he een broodje sinaas appel is echt niet lekker

    • Plakjes aardbei of banaan zijn heerlijk op een geroosterd broodje!

  30. Beste, Ik ben 65 jaar en nu geeft de dokter mij voor het eerst gezegd dat mijn cholesterol te hoog is. Ik wil er iets aan doen, maar ik hou niet van pillen innemen. Wie kan mij helpen? Dank u. Groeten, Roger

    • Pure kokosolie heeft tig gezondheidsvoordelen. Zo bevat Kokosolie laurinezuur, wat een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte. U kunt dat overal voor gebruiken.

    • Geen probleem dat cholesterol. Alleen als u objectief aantoonbaar ernstige vernauwingen zou hebben in uw (hart)slagaderen zou het verlagen van het cholesterolgehalte mogelijk enig effect kunnen hebben. De ongewenste, vaak ernstige bijwerkingen van een behandeling met statines (cholesterolverlagende medicijnen) worden onderschat en vaak gebagatelliseerd. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor het lichaam, o.a. voor aanmaak van hormonen. Ik wens u nog een lang en gezond leven toe met dat beetje meer cholesterol… Blijf bewegen en word niet te zwaar…

  31. Hallo, Ik heb om privéredenen baat bij gezond eten en probeer dit ook te doen. Nu zit ik qua broodbeleg met een probleem, sinds ik E-nummers ontwijk. Ik eet eigenlijk alleen nog maar kaas en pindakaas. Kunnen jullie mij concreet uitleggen wat het probleem is met glucosestroop en glucose-fructosestroop? Hartelijk dank!

    • Beste Luuk, Glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop zijn extreem simpele vormen van suiker. Het zijn vloeibare suikers die in sneltreinvaart in je bloedbaan terechtkomen en zodoende enorme bloedsuikerpieken, insulinepieken (en vervolgens bloedsuikerdalen) teweegbrengen. Deze schommelingen worden weer in verband gebracht met hongerbuien/vreetkicks, verhoogde vetopslag, suikerverslaving, insulineresistentie, diabetes type 2 en allerhande kwalen. Je moet deze ‘stropen’ dus zien als snelle, simpele en geconcentreerde suikersoorten.

  32. Ik eet momenteel bijna altijd kaas op mijn brood. Zou ik kunnen afvallen als ik dit zou minderen?

    • Ja, in principe wel. Wissel kaas eens af met andere belegsoorten die minder vetten en minder calorieën leveren. Denk maar eens aan mager vleesbeleg (o.a. runderrookvlees, rosbief & kipfilet; bij voorkeur zonder toevoegingen), maar ook vis (bijvoorbeeld zalm, tonijn of makreel) of eieren (gekookt, gebakken, geroerd, gepocheerd etc.). En magere kaas is ook nog een optie: cottage cheese, mozzarella of van die kaasvervangers die vanwege de vetverhouding geen kaas genoemd mogen worden. De bottom-line is als volgt: Als je 4 boterhammen per dag eet (gemiddeld aantal per Nederlander) en ieder van die boterhammen belegt met kaas, dan zou je moeten kunnen afvallen door minder kaas te eten. Succes ermee! Groeten, Paul

  33. Kom je bij? Dan eet je meer dan je verbruikt. Eet hetzelfde en beweeg meer. Dan ga je stabiel blijven of vermageren. Slechts één gouden regel: alles met mate en evenwichtige voeding. Wat je lichaam moet missen, gaat het overal trachten uit te halen en vasthouden. Veel zuiverend water drinken is goed voor de huid en afvoer van alles wat weg moet uit je lichaam, dus zeker als je wil vermageren is water essentieel.

    • Ik ben dol op pindakaas! Dacht eerst dat dat slecht voor me was! Ik eet ook veel 40+ kaas.

  34. Het schijnt helemaal niet moeilijk te zijn om zelf pindakaas te maken… Ik ga het binnenkort eens proberen…

  35. Maak je eigen pindakaas, dan wéét je wat erin zit! Nodig: minimaal 250gr van de pinda’s van jouw keuze (eventueel zelf gebrand) en een hakmolen/blender. Doe de noten in de molen en maal tot je een fijne pasta hebt. Tussendoor alles wel even een paar keer omscheppen. Makkelijker kan niet!

    • Hoi Rozemarijn, Ik zit er al een hele tijd over te denken om zelf pindakaas te maken. Er wordt namelijk steeds meer suiker (in de vorm van dextrose) aan pindakaas toegevoegd en het gehalte aan pinda’s wordt steeds lager. Wordt de pindakaas een smeerbaar geheel als je 100% pinda’s gebruikt? Zo ja, dan ga ik er z.s.m. een artikeltje aan wijden. Bedankt in ieder geval voor de tip en ik zie uit naar je reactie. Groeten, Paul

  36. Waarom kijken we nou niet naar de individuen. Bij de ene werkt het een beter dan het ander. Ik val makkelijk af met een kh-arm dieet omdat ik insuline-resistent ben. Eet ik brood, dan kom ik 5kg in een paar dagen aan, terwijl mijn vriend nergens last van heeft.

    • Ik begrijp je punt, maar dat je vriend ‘nergens last van heeft’, maakt brood niet per definitie gezond voor hem. Bovendien is de ene broodsoort beduidend minder ongezond (c.q. gezonder) dan de andere. In principe gelden de “standaard” richtlijnen voor gezonde en ongezonde voeding dus voor iedereen, tenzij je inderdaad allergisch, intolerant of resistent bent voor bepaalde stoffen of lijdt aan malabsorbtie, auto-immuniteit of een andere afwijking. Dit zijn echter uitzonderingen, vandaar dat het transparanter en efficiënter is om van een gemiddelde of modus uit te gaan. Maak je het te specifiek, gedetailleerd en ingewikkeld, dan doet niemand er iets mee. Het gaat erom dat de grote lijnen kloppen.

  37. Tarwe is niet goed, maar ja, het zit overal in toch? Gewoon driemaal per dag een normale maaltijd met een hele kleine gezonde snack tussendoor. En als je zelf kookt, kan je de tarwe ontwijken.

    • Beste Edwin, Dat zijn zo’n beetje de slechtste vormen van broodbeleg die er zijn. De ingrediënten van De Ruijter vruchtenhagel zijn als volgt:
      • Suiker
      • Tarwezetmeel (gemodificeerde voedingsvezel die qua chemische structuur nagenoeg gelijk is gemaakt aan suiker)
      • Dextrose (= suiker)
      • Smaakstoffen
      • Kleurstoffen: E110, E104 & E122 (zo’n beetje de slechtste die er zijn)
      • 5% appelsap
      En de Ruijter Anijshagel bestaat voor 99% uit koolhydraten: kristalsuiker + dextrose + tarwezetmeel. Je eet dus nagenoeg pure suiker met een snufje anijsolie. Deze hagels leveren bovendien +/- 400 kilocalorieën per 100 gram. Groeten, Paul

  38. Ik vind het lastig dat alle ingrediënten die op de verpakkingen staan, super klein beschreven staan. Een leesbril heb ik al, maar dan nóg, vreselijk vervelend.

  39. Ik word doodziek over die onzin over koolhydraten! Ik ben 25 kilo afgevallen in 1 jaar tijd met 3 keer bewegen in de week en at gewoon brood, pasta en koolhydraten! Als je koolhydraten weglaat val je zeker wel af, maar geloof me de dag zal komen dat je snakt naar koolhydraten en als je het eet 3 keer zoveel aankomt want lichaam zal het hoe dan ook lang vasthouden omdat die het lang niet heeft gehad!

    • Het probleem is dat de meeste mensen niet genoeg bewegen, en die koolhydraten dus niet voldoende gebruiken.

    • Beste Rel, Ik kan me volledig vinden in je standpunt. Je kunt veel beter gevarieerd en gematigd eten dan koolhydraten schrappen. Vooral als je daarnaast voldoende beweegt!

  40. De combinatie kaas op brood is toch helemaal niet gezond? Dit i.v.m. de combinatie koolhydraten. Dit samen verteert niet goed. Dus eigenlijk helemaal niet gezond…

    • Beste Godin Luijten, Bedoel je dat complexe koolhydraten uit granen (zetmeel, vezels e.a.) niet goede samengaan met melksuikers? Dat zou vreemd zijn, want in “normale” kaas (die als broodbeleg dient) zitten namelijk geen melksuikers meer dankzij het rijpingsproces. Kaas levert zodoende niet of nauwelijks koolhydraten. (bron) Kaas is overigens niet per definitie gezond (vanwege het hoge vetgehalte) en brood evenmin (vanwege o.a. gluten)… Maar als je af en toe een volkorenboterham met 30+ kaas neemt, dan krijg je hartstikke veel essentiële voedingsstoffen (vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren, aminozuren, enzymen, fytonutriënten etc.) binnen. Dus vanuit voedingskundig oogpunt is een boterhammetje met kaas hartstikke heilzaam. Je moet er gewoon niet te veel van eten, maar dat geldt voor alles. Groeten, Paul

  41. Bij punt 2: vis, zou ik paling uit het rijtje verwijderen. Dit is nl. een bedreigde diersoort. Je eet toch ook geen broodje Chinese reuzenpanda?

    • Beste Willem, Je reactie valt me nu pas op. Je hebt een goed punt: paling is inderdaad een beschermde diersoort geworden. Ik (palingliefhebber en reuzenpanda-fan) heb paling vanzelfsprekend uit het rijtje verwijderd. :P Groeten, Paul

    • Beste Willem en Paul, Je hebt tegenwoordig kweekpaling, die is wel goedgekeurd.

    • Fruit gaat gisten in je maag als je het met o.a. brood samen eet, dus geen onzin.

    • In het kader van gezonde voeding een prima combinatie. Niet goed vind ik overdreven.

    • Met jus d’orange help je van wat je eet ook het ijzer beter op te nemen.

    • Dat gistingsverhaal berust op pertinente onzin. Brood bevat veelal gist omdat brood rijst onder invloed van gistcellen; daar heeft fruit niks mee te maken. Dat fruit gaat gisten in je maag is een belachelijke aanname uit ‘Een Leven Lang Fit’: een populair dieet uit de jaren ’90. Hiervoor zijn geen wetenschappelijke aanwijzingen, laat staan dat het wetenschappelijk is aangetoond.

    • Fruit verteert makkelijker dan brood. Brood zal de vertering van fruit in de maag vertragen. Het is niet vanwege de gist in het brood dat dit gebeurt. Brood is gekookte voeding en gekookte of bewerkte voeding op een composthoop is ook een redelijke afrader omdat het niet goed verteert.

    • Deze site net ontdekt, Er staan interessanten leuke adviezen en verklaringen in maar ik wil toch op op je allereerste antwoord woord reageren waar je het niet eens bent met Jelle,. Koolhydraten zijn inderdaad niet direct essentieel voor onze voeding omdat we eiwitten kunnen omzetten in glucose middels de gluconeogenese, Dit gebeurt vooral in tijden van honger, we gaan dan onze eigen eiwitten omzetten tot brandstof. Daarna zeg je echter dat koolhydraten niet omgezet kunnen worden tot eiwitten en vetten. Klopt niet tot eiwitten maar wel degelijk wordt het teveel aan koolhydraten in onze voeding omgezet tot vet. Of zie jij dat anders?

    • Dat zie ik exact hetzelfde; dit proces heet lipogenese… Ter verduidelijking heb ik een zinsdeel tussen haakjes toegevoegd.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.