GI dieet

Naam: GI Dieet (Glycemische Index Dieet)
Dieetsoort: koolhydraatarm dieet / koolhydraatbeperkend dieet
Aantal calorieën per dag: +/- 1800 tot 2000 kcal.
Caloriewaarde:

  • N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
  • Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
  • Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
  • Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
  • Crashdieet (<1000 kcal. per dag)

GI Dieet – In het kort

De gedachte achter het GI Dieet is als volgt… Overgewicht wordt veroorzaakt door snelle, geraffineerde koolhydraten, waaronder suikers (rietsuiker, bietsuiker e.a.) en zetmeel (aardappelzetmeel, maïszetmeel e.a.). Door deze snelle koolhydraten komt namelijk insuline vrij en insuline vervoert koolhydraten in de vorm van glucose naar de lichaamscellen. Na de opname van glucose daalt de bloedsuikerspiegel, waardoor het lichaam behoefte krijgt aan nóg meer glucose (koolhydraten). Op den duur ontstaat een glucose-overschot, wat grotendeels zal worden omgezet in lichaamsvet.

Het GI Dieet probeert glucose- en insulineschommelingen te voorkomen. Hiertoe is het dieet volledig gebaseerd op de Glycimische Index (GI) van voedingsmiddelen. De Glycemische Index geeft aan hoe snel bepaalde koolhydraten door het lichaam worden omgezet in glucose. Koolhydraten die snel worden omgezet (hoge GI) dienen te worden gemeden. Koolhydraten die langzaam worden omgezet in glucose (lage GI) mogen wél worden genuttigd. Een hoge GI betekent immers veel glucose, dus grote schommelingen in het insulinepeil en de bloedsuikerspiegel en dus meer vetopslag.

GI Dieet  – Voedingsschema en richtlijnen

Het GI Dieet werkt met 3 tabellen. Een rode, een oranje en een groene.

  • Rood – De rode categorie bevat koolhydraatrijke producten die dienen te worden gemeden (hoge GI).
  • Oranje – Koolhydraten uit de oranje categorie mogen beperkt worden gegeten (middelmatige GI).
  • Groen – De groene categorie mag gewoon worden gegeten (lage GI).

Kijk hier voor de groene, oranje en rode GI tabel.

Het GI dieet hanteert naast de drie GI tabellen de volgende dieetregels en -richtlijnen:

  • Eet drie maaltijden en drie snacks per dag.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Let op de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.
  • Eet tenminste de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit (bij voorkeur meer).
  • Drink veel vocht, bij voorkeur water en ongezoete (groene of witte) thee.
  • Doe tenminste dertig minuten per dag aan lichaamsbeweging.
  • Probeer gemiddeld ½ tot 1 ½ kilo per week af te vallen.

GI Dieet  – Belangrijkste voedingsmiddelen

Het GI Dieet hanteert koolhydraatarme en eiwitrijke producten. De belangrijkste levensmiddelen die thuishoren in het GI Dieet zijn:

  • Mager vlees
  • Vette vis
  • Vezelrijke groenten (geen maïs en peulvruchten)
  • Magere kazen
  • Eieren
  • Eiwitrijke vleesvervangers (soja, tofu, tahoe, tempé, seitan e.a.)
  • Champignons

Snelle & geraffineerde koolhydraten zoals snoepgoed, chocolade, ontbijtgranen, chips, frisdrank, witbrood, witte pasta, witte rijst, aardappels e.a. dienen (tijdelijk) te worden gemeden.

GI Dieet  – Tot slot

Sommige mensen denken dat bij het GI Dieet alleen de kwaliteit van de koolhydraten telt. Let echter ook op de hoeveelheid koolhydraten! Sperziebonen, mager vlees en volkoren pasta zijn prima koolhydraten, maar eet er geen kilo’s van, dan krijg je teveel calorieën binnen. Beperk dus je portiegroottes.

Andere koolhydraatarme diëten

1 Dag Dieet
13 Dagen Dieet
3 Dagen Dieet
4 Dagen Dieet
Atkins dieet
Be In Shape dieet
Low Carb Dieet
South Beach dieet
Streep Je Slank dieet
Turbo Low Carb Dieet
Vetvrij dieet
Vitalinea Dieet
Weet Hoe Je Eet dieet