10 dingen die eigenlijk niemand zou moeten eten!

Health · Door Ilse

Van het feit dat er in de supermarkt voedingsmiddelen mogen worden verkocht die de gemiddelde rioolrat links laat liggen, kijkt niemand meer op. Het is simpelweg ‘de norm’ geworden. Onderstaande 10 voedingsmiddelen zou eigenlijk niemand moeten eten…

1. Verwerkt vlees is té ranzig

Verwerkte vleeswaren bestaan uit de restjes van de restjes van de restjes van een kaalgeplukt karkas. Ze worden gesepareerd, vermalen en chemisch bewerkt met processtoffen/chemicaliën zoals ammoniak, waarna ze opnieuw tot een toonbaar geheel worden samengeperst. De kwaliteit en voedzaamheid van frituursnacks (frikadellen e.a.), knakworsten, hotdogs, hamburgers etc. is niet beter (en soms zelfs slechter) dan hondenvoer. Transvet + suiker + zout + E-nummers.

2. Kant-en-klare karton-pizza’s

De doorsnee, zielloze kant-en-klaarpizza levert niet of nauwelijks nuttige voedingsstoffen. Het is een schijf die vrijwel volledig uit ‘lege calorieën’ bestaat. Je zou een kant-en-klare pizza kunnen zien als een kartonnen frisbee met een krenterige hoeveelheid ‘analoogkaas’, je weet wel, van die smaakloze geelwitte nepkaas.

De belangrijkste ingrediënten van kant-en-klare pizza’s zijn geraffineerde olie, geraffineerde bloem, geraffineerde suiker, geraffineerd zout en gist. Met een beetje geluk vind je in de ‘tomatensaus’ sporen terug van de welbekende tomaat… En ben je een heuse bofkont, dan krijg je een karige topping van schrale ui, verlepte paprika, en/of armzalige ananas op de koop toe.

Het maken van een goeie pizza is overigens helemaal geen ‘rocket science’. Volg een cursusje pizzabakken (desnoods via YouTube) en je maakt in een handomdraai smaakvollere én gezonder pizza’s.

3. Flessenwater is funest

Flessenwater wordt tegenwoordig niet of nauwelijks meer verpakt in glas, maar veelal in plastic petflessen. Men heeft jaren geleden aangetoond dat mineraalwater en bronwater wordt besmet met schadelijke xeno-oestrogenen door de weekmakers in plastic flessen. (bron) Daarbij komt dat er plasticeilanden in de oceanen drijven die grotendeels bestaan uit deze flessen. In de Stille Oceaan drijft momenteel de zogenaamde ‘Plasticsoep’ die ongeveer 34 x zo groot is als Nederland.

Het kraanwater in Nederland is bovendien van absolute topkwaliteit! Twijfel je aan de kwaliteit van de waterleidingen in je woning (i.v.m. kalk en/of lood), koop dan desnoods een tap-apparaat met waterfilter. Dat verdien je gegarandeerd terug als je nu nog stopt met de aanschaf van duur flessenwater.

4. Voorgebakken friet is éxtra vet

De verse, voorgebakken friet uit het koelvak van de supermarkt lijkt relatief gezond omdat ‘ie er vers uitziet. Maar schijn bedriegt. Deze frietsoort is net zo goed voorgebakken en heeft zodoende behoorlijk wat vet in zich opgeslorpt. Bekijk de hoeveelheid calorieën maar eens in voorgesneden friet…

Gouden tip: koop een zogenaamde Airfryer en doe er aardappelschijfjes, aardappelpartjes of krieltjes in met een theelepel olijfolie. Veel knapperiger en smaakvoller dan friet!

5. Diepgevroren bapao’s zijn vreselijk ongezond

Je kent ze wel: van die kant-en-klare bapao’s uit het vriesvak die je in de magnetron opwarmt en als kauwgom aan je vingers blijven plakken. Deze uit bloem bestaande kleverige broodjes werken verstoppend. Omdat de vulling van deze gestoomde deegballetjes ook nog eens bestaat uit een vettige vleessmurrie en enkele tientallen E-nummers, is de voedzaamheid van koelvak- en diepvries-bapao’s vrijwel nihil.

6. Instant noodles…

Van die pakjes met instant noodles waarin een zakje kruiden en een zakje olie zijn bijgesloten… De hoeveelheid calorieën in zulk soort zakjes van o.a. YumYum, Unox en Conimex zijn enorm (+/- 300 kcal. per 100 gram), terwijl je twee zakjes met gemak in je holle kies stopt. Dat komt omdat er nauwelijks vezels en eiwitten in instant noodles zitten en er enorme hoeveelheden smaakmakers aan toe worden gevoegd, waaronder synthetische smaakversterkers, zout, suiker en andere smaakstoffen. Je eet als het ware tarwebloem, rijstebloem of aardappelzetmeel met een kunstmatig smaakje. Hoeveel moeilijker is het om verse noodles te wokken met een zak verse gemengde roerbakgroenten?

7. Frisdrank = calorierijk suikerwater

Dit standpunt omtrent frisdranken is al zo vaak uiteengezet en verdient eigenlijk geen nadere toelichting… Cola, sinas en vergelijkbare drankjes zijn redelijk vergelijkbaar met suikerwater. Drankjes met een ietwat beter imago –zoals lightfrisdrank, zuiveldrankjes, gezoete vruchtendranken en ice tea– komen overigens niet veel beter uit de bus. Drink voortaan standaard water en/of groene thee, en je geeft jezelf een enorme gezondheidsboost!

8. Fluorescerend snoepgoed

In principe is alles wat je in het suikerrijke snoepschap van de supermarkt vindt hartstikke slecht voor de algehele gezondheid. Toch kan het altijd slechter. Zo is een niet al te zoet kwaliteitsdropje of een stuk pure chocolade (>70% cacao) vele malen beter te verantwoorden dan fluorescerend snoepgoed zoals winegums, kalkblokken, schuimpjes, kleefsnoep en spekjes. Probeer altijd ingrediënten te herleiden naar de natuur, zélfs als het aankomt op snoep. Cacao, zoethout, kokos, melkpoeder, pinda’s en Arabische gom zijn nog altijd verkiesbaar boven glucose-fructosestroop, aspartaam, tatrazine, glutamaat en transvet. Kies bij voorkeur voor snoep zonder kunstmatige kleurstoffen en zoetstoffen.

Zo neem ikzelf heel af en toe Oldtimers van Autodrop; zeker niet gezond, maar wat mij betreft een te verrechtvaardigen ‘guilty pleasure’. ;)

9. Cake & koeken

Ik denk niet dat er iets is waarin zo veel ongezonde rotzooi wordt samengepropt als fabrieksgebak en -banket. Niet alleen taart, cake, roomsoezen en Bossche bollen, maar ook boterkoeken, roze koeken, kerststol en ga zo maar door. De hoeveelheid suiker, siroop en bloem is tot daaraan toe… Maar de toevoeging van talloze chemische hulpstoffen en geharde transvetten is echt om voorafgaand aan het eten ervan al een darmverstopping te krijgen. :( En ga er niet zomaar van uit dat de ‘ambachtelijke’ varianten van de broodafdeling beter zijn dan de standaard fabrieksproducten; bestudeer dus grondig de ingrediëntenlijst. Wil je écht ambachtelijke taart of cake, bak deze dan zelf. Gezond zal het nooit worden, maar hiermee blijft de ‘schade’ beperkt. En voor roomijs en zoutjes geldt overigens grotendeels hetzelfde.

10. Multivitamines

Vitaminepillen zijn echt heel vaak van erbarmelijk slechte kwaliteit. Bekijk de ingrediëntenlijst eens van jouw pot met pillen en loop de naam van iedere stof eens na met behulp van Google. De vorm, kwaliteit en biologische activiteit van desbetreffende vitamines, mineralen en spoorelementen is doorgaans belabberd. En wat een berg chemisch-synthetische zoetstoffen, kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen en bewaarmiddelen! Ga liever voor één of enkele ‘losse’ vitamines en/of mineralen (D, B12, ijzer etc.) van hoogstaande kwaliteit.

Tot slot

Laat je niet gek maken. Probeer zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven als het aankomt op eten en laat je niet verlijden door ‘groene’ logo’s en ‘natuurlijke’ slogans op voedselverpakkingen. Ga hoofdzakelijk voor natuurproducten en ‘whole foods’. In dat geval ga je de ongezondste voedingsmiddelen die eigenlijk niemand zou moeten eten automatisch uit de weg.

Van welke voedingsmiddelen vind jij dat niemand ze zou moeten eten? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen!