We hebben er allemaal wel eens last van: eetbuien. De welbekende en uiterst beruchte eetbui is dé belangrijkste oorzaak van het mislukken van een dieet, omdat je na een eetbui totaal niet meer gemotiveerd bent om de draad weer op te pakken. Je verlies je vertrouwen in je eigen kunnen en bovendien blijf je na een eetbui zitten met een knagend schuldgevoel; je hebt immers gefaald…
Hoe ontstaan eetbuien?
Tot op heden is het niet geheel duidelijk hoe eetbuien ontstaan en waarom we ze hebben. Sommige onderzoekers zeggen dat het iets geestelijks is, en anderen denken dat het komt door een onbalans in je lichaam, zoals een schommelende bloedsuikerspiegel. Weer anderen denken dat eetbuien voortkomen uit gewoonte, of dat het een soort verslaving is. Tijdens eetbuien wordt immers nooit de fruitschaal of de groentelade van de koelkast geplunderd. :P Er wordt veelal naar de producten gegrepen die je een blij gevoel bezorgden in je jeugd en die je op dit moment een gevoel van rust en vertrouwen geven.
Waarschijnlijk wordt een eetbui uitgelokt door een samenloop van fysieke (biochemische) en mentale (geestelijke / emotionele) factoren. Je zat toch al niet lekker in je vel, bent moe en terneergeslagen opgestaan, op school of je werk zat alles tegen en dan krijg je ook nog eens deze druppel te verduren die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen!
Eigenlijk maakt het ook niet zo veel uit waar eetbuien vandaan komen of hoe ze precies ontstaan; wat belangrijker is: hoe voorkom je eetbuien? Hierbij een aantal tips…
1. Ga NIET op een caloriebeperkend (crash)dieet!
Je hebt het goed gelezen: om eetbuien onder controle te krijgen, kun je beter NIET op dieet gaan. Als je probeert om bepaalde dingen niet te eten, dan is de kans namelijk héél erg groot dat je er op een zwak moment juist veel te veel van eet. Tijdens een caloriebeperkend (crash)dieet leg je de nadruk namelijk veel te veel op voedsel en ben je veel te veel gefocust op wat je aan eten misloopt, op wat je niet mag eten en wat anderen wel mogen eten… En als je toch al geen ster bent in zelfcontrole, zul je je tijdens een uithongeringsdieet al helemaal niet kunnen bedwingen. Op een zwak momentje zul je geheid de koelkast leegplunderen!
Door in plaats van een strikt dieet te volgen gewoon een aantal gezondere keuzes te maken, is het veel makkelijker om eetbuien te voorkomen. Bestudeer grondig de inhoud van je koelkast en vervang een aantal ongezonde producten door gezondere varianten. Eet vaker groenten en fruit, zonder gelijk alle dingen die je normaal eet te verbannen. Kleine, subtiele en blijvende veranderingen werken doorgaans het beste. En verander je voldoende kleine dingetjes, dan bereik je alsnog grote resultaten.
2. Geen klein hapje…
Neem geen ‘kleine hapjes’ van producten waar je met intense begeerte naar verlangt. Daarmee maak je het jezelf alleen maar moeilijk omdat je ‘eventjes’ aan de verleiding toegeeft en zodoende je eigen verdedigingsbarrière doorbreekt. Het risico op een volwaardige, full-blown eetbui wordt doorgaans alleen maar groter als je je bezig gaat houden met ’taste testing’. Neem ook geen hapje van een product dat de tweede plek van je verlanglijstje siert, want het punt is nou juist om niet toe te geven aan het intense verlangen om troost te zoeken in suikerrijk, vetrijk en smeuïg voedsel. Accepteer dus óók geen ietwat minder ongezonde vervanging van de producten die je eigenlijk graag had willen eten. Kortom: blijf ver uit de buurt van jouw favoriete ‘comfort foods’ & ‘guilty pleasures’!
3. Zoek afleiding!
Als je trek hebt in iets lekkers, ga dan iets doen dat totaal NIETS met eten te maken heeft. Ga schoonmaken of een stukje lopen. Doe iets actiefs zodat de sensatie van lekkere trek voorbij gaat. Een glaasje water drinken en even je e-mail checken, kan al volstaan om voldoende afgeleid te raken van je begeerte. Hoe onweerstaanbaar de drang om te eten ook lijkt, zodra je je zinnen een tijdje verzet en je concentreert op andere dingen dan eten, zul je merken dat (in héél veel gevallen) de ‘eetbui-trigger’ verdwenen is. Een kort moment van zelfcontrole in combinatie met afleiding zoeken is dan ook de sleutel om eetbuien te voorkomen…
4. Wacht tot de eetbui over is
Geloof het of niet, soms kan het gevoel van een eetbui zomaar voorbij gaan, zonder dat je eraan toegeeft; het is vaan een kwestie van gewoon even wachten. Zoals je hierboven kan lezen, is afleiding zoeken een prima handvat, maar het nadeel is dat het zoeken naar afleiding een bewust proces is, waardoor je op een bepaald niveau nog steeds aandacht schenkt aan je eetbui. Als je jezelf hierin traint, kun je jezelf aanleren om een opkomende eetbui simpelweg te negeren en te wachten tot ‘ie over is. Dit betekent niet per se dat het ongerechtvaardigde hongergevoel niet terugkomt, maar het geeft je hoe dan ook erg veel zelfvertrouwen als het lukt. En je zult zien dat het na elke geslaagde poging makkelijker wordt om een opkomende eetbui te negeren! (bron)
5. Zoek tóch uit waarom je eet
De exacte oorzaak van eetbuien mag dan misschien nog niet gevonden zijn… Toch kun je bij jezelf tot op zekere hoogte te rade gaan wat bij jou eetbuien triggert. Vraag jezelf meermaals af ‘waarom’ en zoek uit om welke redenen je precies eet. Veel van ons hebben last van eetbuien omdat we ons bijvoorbeeld verdrietig voelen, depressief zijn of gebukt gaan onder een gevoel van eenzaamheid. Hoewel het op dat moment misschien wél zo voelt, wordt de situatie er niet beter op door jezelf stelselmatig vol te stoppen met ongezonde rommel.
Sterker nog: doordat er ná een eetbui ook nog eens een gevoel van falen, schuld en schaamte optreedt, worden gevoelens van stress, verdriet, depressiviteit en eenzaamheid alleen maar versterkt. Zodoende kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen van eetbuien en neerslachtigheid. Besef daarom dat je een serieus probleem hebt als eetbuien zich vaak en stelselmatig voordoen. Wees dus niet bang om hulp te vragen aan iemand; dit kan een vriend(in) of familielid zijn, maar bijvoorbeeld ook je huisarts of Maatschappelijk Werk.
Vreetbuien: de onderbelichte oorzaak van overgewicht
Eetbuien worden onderbelicht in vrijwel alle dieetmethodes. Sterker nog: bij de meeste diëten en afvalmethoden worden eetbuien helemaal niet genoemd; men richt zich alleen maar op (gezonder) eten en/of lichaamsbeweging – het liefst natuurlijk met mooie cijfertjes en grafiekjes over hoeveel gewicht je binnen een week kunt kwijtraken. Maar eetbuien zijn juist de belangrijkste oorzaak van overgewicht…
Eetbuien voorkomen, is te ingewikkeld!
Waarom worden eetbuien zelden tot nooit belicht in dieetmethodes? Eigenlijk is het antwoord daarop cruciaal: ze zijn te ingewikkeld om op te lossen. Eetbuien worden vrijwel uitsluitend veroorzaakt door emotionele problemen. En aangezien de meeste emotionele problemen veel aandacht vereisen en voor elke persoon anders zijn, zijn ze niet al te makkelijk te vangen in een dieetboekje. Aan een persoonlijke aanpak kun je ook veel minder geld verdienen dan aan een generieke methode die voor iedereen interessant lijkt te zijn. Deze generieke dieetmethodes werken op lange termijn vaak niet, maar dan heeft de schrijver van het boekje zijn of haar geld al binnen.
Diëtist versus therapeut
Als je regelmatig last hebt van eetbuien dan helpt het bezoeken van een diëtist ook zelden. Deze is namelijk niet gekwalificeerd om je te helpen met de ware (emotionele/psychologische) aard van je eetprobleem. Hiervoor moet je dus toch echt naar een therapeut. Hoewel ook therapeuten je helpen volgens een vast stramien, zijn zij wel degenen die tot op zekere hoogte begrijpen hoe de geest in elkaar zit. Zij spelen daarop veel beter in dan diëtisten en kunnen je helpen op een niveau dat veel verder gaat dan een cursus voeding en diëtetiek van de LOI.
Hoop voor de toekomst…
Gelukkig zijn er steeds meer dieetmethoden en onderzoeken die aandacht besteden aan de geest en de emotionele problemen van iedereen met serieus overgewicht en eetbuien, dus misschien is er nog hoop voor de toekomst. Want hoeveel diëten en andere afvalmethodes er ook zijn tegenwoordig, we worden gemiddeld alleen maar dikker. Het is dus veilig om te concluderen dat een aanpak van eetbuien die zich uitsluitend richt op het lichaam weinig zin heeft.
Nog 2 tips tegen eetbuien
Hoewel de strekking van dit artikel voornamelijk ‘bezoek een therapeut als je last hebt van eetbuien’ ademt, zijn er wel een aantal praktische tips die je kunt toepassen om eetbuien te voorkomen. Ze werken absoluut niet voor iedereen, maar dan weet je wel gelijk in welke mate eetbuien bij jou door emotionele problemen worden veroorzaakt.
Tip 1 tegen eetbuien: Stabilisatie
Eén van de belangrijkste technieken, die overigens ook gebruikt wordt door therapeuten, heet stabilisatie: Leer om nooit een maaltijd over te slaan en eet altijd op vaste tijden. Dit voorkomt namelijk een lichamelijke oorzaak van eetbuien waarbij je bloedsuikerspiegel te veel schommelt. Door altijd zonder uitzonderingen regelmatig te eten krijg je veel minder snel honger. Minimaal drie keer per dag grote maaltijden eten en twee gezonde snacks tussendoor helpen je om dit bereiken.
Tip 2 tegen eetbuien: Dieetdagboek
Een dieet dagboek helpt vooral om je bewust te worden wat je allemaal eet op een dag en wanneer. Vooral bij eetbuien is dit belangrijk omdat je door middel van een dagboek kunt zien wanneer ze zich vooral voordoen, en vooral ook: wat je op het moment van een eetbui voelde. Meer over het bijhouden van een dieetdagboek lees je in dit artikel over dieetdagboeken.
In dit artikel met tips om (vr)eetbuien te voorkomen vind je nog meer praktische handvatten om eetbuien tegen te gaan!
Top 5 slechte eetgewoonten + handige tips om ze af te leren
Bijna iedereen heeft wel slechte eetgewoonten. Je zit bijvoorbeeld ’s avonds op de bank tv te kijken en je hebt nog zin in iets. Vaak komt er dan een zak chips tevoorschijn of je pakt iets anders dat toevallig nog in de kast ligt. In onderstaand overzicht vind je 5 slechte eetgewoonten en wat je eraan kunt doen om ze af te leren…
1. Eetbuien
Als producten bijna géén vezels of eiwitten en juist véél suikers of zout bevatten, dan heb je een grote kans dat je er veel te veel van eet. Het gevoel dat je vol zit krijg je met deze producten namelijk veel minder snel, dus je blijft dooreten. Eetbuien behoren dan ook tot de aller slechtste eetgewoonten waarover je kunt beschikken!
De oplossing: eet tenminste 5 of 6 keer per dag producten met veel eiwitten en vezels. Eiwitten kun je vinden in o.a. vlees, vis, eieren, zuivel, noten, zaden en peulvruchten. Vezel vind je in o.a. fruit, groenten, zaden, noten en producten met volkorengranen.
Door deze producten vaak genoeg te eten, verbrand je het voedsel veel gelijkmatiger en slaat je lichaam beduidend minder vetten op.
Lees hier alles over eiwitten & afvallen. En hier over vezels & afvallen. In dit artikel over vreetbuien oftewel vreetkicks vind je nog veel meer effectieve tips om eetbuien te voorkomen.
2. Jezelf uithongeren
Voor en na eetbuien hongeren mensen zich veelal uit omdat ze last krijgen van schuldgevoelens. Maar realiseer je dat je een vreetbui niet zomaar eventjes kan compenseren met een periode van uithongering. Als je bijvoorbeeld je ontbijt overslaat, onthoud je je lichaam al snel 12 tot 15 uur van energie en bouwstoffen. Hierdoor vergroot je juist de kans dat er opnieuw eetbuien ontstaan.
Uiteindelijk val je in een patroon van eetbui naar uithongering naar eetbui naar uithongering; en dát is een extreem slechte eetgewoonte. Jezelf uithongeren werkt dus averechts. Probeer in plaats daarvan juist een constant eetritme aan te houden: regelmatig je reserves aanvullen; op vaste tijden eten; nooit maaltijden overslaan; niet te grote porties, maar ook niet overdreven klein; je metabolisme lekker aan het werk houden; en jezelf nooit of te nimmer uithongeren!
3. Niet weten wat je eet
Vooral beloften als “0% vet” en “suikervrij” op verpakkingen zijn misleidend, want deze producten bevatten doorgaans net zoveel calorieën als de “normale” variant. Dat komt omdat suiker veelal wordt vervangen door vet en andersom. En van suikers wordt je minstens zo snel dik als van verzadigd vet. Let dus goed op wat je koopt in de supermarkt! Het onbesuisd, onnadenkend en ongeïnformeerd naar binnen proppen van rotzooi is wellicht de slechtste eetgewoonte van allemaal!
4. Te weinig bewegen om voedsel te kunnen verteren
Te weinig bewegen punt is niet per definitie een slechte eetgewoonte, maar het heeft er wel heel erg veel mee te maken. Ons lijf is er namelijk niet voor gemaakt om vaak stil te zitten. Het menselijk lichaam is bedoeld om vaak te bewegen. Omdat we in de westerse wereld geen fysieke inspanning meer hoeven te leveren om aan ons voedsel te komen, slaat ons lichaam veel energie op. Door minimaal een halfuur per dag te bewegen zorg je ervoor dat je stofwisseling veel sneller werkt en bovendien voel je je daardoor ook veel lekkerder in je vel.
Door regelmatig te bewegen bevorder je je spijsvertering enorm. Je darmbeweging wordt gestimuleerd, evenals de productie van verteringsenzymen en maagsappen. De verwerking van voedsel door je lijf verloopt simpelweg véél efficiënter als je met regelmaat beweegt, en dat betekent een optimaal gebruik van brandstoffen en bouwstoffen en een verminderde opslag van lichaamsvet in je vetcellen. Oplossing: meer bewegen! (bron)
5. Niet genoeg water drinken
Water is van cruciaal belang voor je hersenen en alle organen in jouw lichaam, waaronder ook je huid. Wat je misschien niet wist is dat water ervoor zorgt dat je lichaam veel beter vet kan verbranden. Daarom moet je dagelijks ten minste anderhalve liter water drinken. In dit artikel over water & afvallen kun je overigens nog veel meer lezen over de positieve gevolgen van water drinken voor jouw dieet & afslanksucces! Al met al is onvoldoende water drinken een funeste eetgewoonte voor iedereen.
Hopelijk ben je dankzij bovenstaande tips geholpen om jouw slechte eetgewoonten te herstellen of overwinnen! Probeer ze eens uit en je zult zien dat je je bij het uitbannen van iedere slechte eetgewoonte sowieso veel beter zult voelen. Laat hieronder in een reactie weten wat jouw slechtste eetgewoonte is!
Tot slot over eetbuien…
Helpen deze tips na ze serieus geprobeerd te hebben echt helemaal niet, ga dan naar je huisarts en vraag of je doorverwezen kunt worden naar een therapeut. Geloof me, je kunt je hele leven diëten en het probleem van eetbuien lichamelijk aan proberen te pakken, maar als je telkens faalt dan word je er niet gelukkiger op. Vind je de stap naar de huisarts te groot, dan kun je bijvoorbeeld nog een online training proberen van Psychologie Magazine.
Pas vooral op dat je eetbuien niet onderschat en denkt dat ze verdwenen zijn als jij je streefgewicht hebt bereikt met een oppervlakkig dieet. Ze gaan niet zomaar weg als je de onderliggende emoties niet (h)erkent.
Hopelijk ben je geholpen met bovenstaande 5 tips om eetbuien onder controle te houden. Laat a.u.b. hieronder een berichtje achter als je er iets mee hebt gedaan en/of er iets aan hebt gehad. Wat zijn jouw ervaringen met eetbuien? Is er een methode geweest die bij jou heeft gewerkt? Zo ja, welke?
98 comments
Ruud
1 augustus 2019Zeer bedankt voor de tip “Geen klein hapje…”! Geen klein (maar niet heus) dessert meer na elke maaltijd omdat de maaltijd niet zo heel veel was. Geen mini brownie meer bij de coffee shop, want dat valt toch wel mee en ik heb zo’n enorme trek? Geen mini zakjes noten meer in plaats van die brownie die je hebt kunnen weerstaan, is dan wel veel gezonder, maar heeft nog meer calorieën. Koekjes en chocolade laten liggen die je bij het restaurant soms bij de koffie krijgt. Geen halve ijsjes meer, dat voorkomt ook weer blikken van onbegrip bij de ijsverkoper. Geen glas wijn meer omdat je geen spelbreker wil zijn. Ook geen half glaasje, het draait altijd weer uit op vele van dat soort halve glaasjes. Aan de hand van uw advies eet ik nu gewoon drie maaltijden per dag, en verder helemaal niets. Nu kijken hoe lang ik dit volhoud, haha. Nogmaals bedankt.
Dyllan
29 november 2017Het is jammer dat deze site al zo lang actief is met constant dezelfde problematiek! Het Is Eigenlijk Heel Erg Simpel allemaal: LEER van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen! Om vervelende eetbuien te voorkomen: denk eens terug aan je laatste vakantie: had je Toen eetbuien? Nee hé?! Je hebt Tijd Nodig om van jezelf te leren houden en goed voor je zelf te kunnen zorgen! Zorg dan ook voor die tijd…. Als je werkt heb je recht op vakantie dagen en ATV dagen. Neem ze op, voor jezelf! Vakantie daadwerkelijk weg kan beperkt worden tot 15 dagen maximaal weg (is 2 weken weg waarvan 10 vakantie dagen maar!). Heb je geen baan nu? Niet om treuren: bofkont ben je! Neem als je werkt 1 dag per 2 weken vrij, compromis loos: t is “daarvoor of daarvoor”, t is Vrij voor Jou! Blijf op die vrije dag niet tot t middag uur in je bed liggen, slaap iets uit, maar bovenal: ga jezelf verwennen. Ga verse broodjes halen, je hoeft er geen 4! 2 is zat!, perssinaasappels en citroentje, lekker beleg voor op je broodjes, doosje eieren, kook of bak een lekker eitje voor jezelf, wat hoort er nog meer bij jou voor een heerlijk ontbijtje voor jezelf? Koffie? Thee? Krantje? Doe T Gewoon Allemaal! En Waarom zou jij Dit niet mogen of verdienen? Wat? Omdat je dik bent? Wat? Omdat je (te) dun bent? Wat een onzin! Je bent t gewoon waard! En als jij in t vervolg 1 dag per 2 weken vrij neemt, of, helemaal super de luxe: aansluitend aan je vakantie gelijk geregeld dat je meer Vrij Voor Jou moet hebben: helemaal top! Leer van jezelf te houden en zorg GVD goed voor jezelf! Je bent namelijk ook De Enige die dat kan! Alle andere mensen moeten Ook Goed voor Zichzelf zorgen, ze doen dat dus niet voor jou! JIJ moet t allemaal doen voor Jou! Wees iedere morgen gewoon dankbaar als je weer wakker mag worden (er is zoveel ellende overal, prijs jezelf dus maar gelukkig!). En nee: je bent a. niet gek met je eetbuien en b. hoef je ook niet naar een arts of psycholoog toe. Een psycholoog moet ook zijn geld verdienen, psych zijn is zijn WERK! Jij hebt dat niet nodig, echt niet! Neem de Tijd voor Jezelf en Geniet (dun of dik om t even, in een Gelukkig Lijf volgt als vanzelf uitbalancering qua gewicht! Be happy en stay happy, de rest volgt dan als vanzelf. Leer van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen!
Paul
24 april 2018En hoe helpt dit eetbuien voorkomen?
Azerty
3 januari 2020Volkomen mee eens.respecteer jezelf.maar overzet je niet…..en eet gezond,maar voldoende.
...
10 oktober 2017hoop dat de eigenaar van deze site langzaam aan kanker dood gaat met zijn/haar fabel adviezen zonder medische opleiding
Paul
12 oktober 2017Oh, wauw, dank je! Overigens doe ik niet aan medische adviezen… Middels deze site probeer ik mensen te informeren, maar zo te lezen ben jij geen fan. :P
G
20 oktober 2017@..: Schoft!
Sunitha
2 december 2016Ik ken het, die eetbuien uit emoties… omdat je je slecht voelt. En dan zou je je inbeelden hoe het zou zijn als je al dat ongezond eten opeet. Je wordt dikker en je gaat je toch niet beter voelen. Buiten dan voor die paar minuten dat je het naar binnen speelt. Bij mij helpt deze tip.
caroline
31 maart 2014Het is nu 6 jaar geleden begonnen bij mijn eerste dieet, het ging zo goed dat ik bleef afvallen en nadien anorexia kreeg. Na een jaar begon ik ook boulimia te krijgen zo 1 à 2 keer per week en nu heb ik gewoon constant vreetbuien. :( Ik loop al zolang ongelukkig daardoor. Het bepaalt gewoon mijn hele leven. Ook de mensen rondom me zien af omdat ik altijd chagrijnig en slechtgezind rondloop. Ik probeer mezelf te motiveren en overtuigen elke dag opnieuw om een gezonde start aan te gaan, maar het lukt me niet. Ooit hoop ik dat ik op een dag terug een normaal eetpatroon en leven zal hebben…
Daphne Engels
15 januari 2013ik heb hele erge last van vreetbuien door mijn gevoelens. ik ben vaak verdrietig en voel me dan daardoor eenzaam. is er iets wat ik ertegen kan doen?
iemand
21 maart 2012Ik heb vrijwel nooit vreetbuien maar als ik er een heb is het ook wel heel erg zoals vandaag bijv. 1 time out koekje (68) 1 Sultana en nog een Time Out koekje dubbele bruine boterham + mager vlees en 200 gram kwark met een banaan en peer XD wil ik op de hometrainer om kcal te verbranden kom ik niet verder als 18 XD
agnes b.
22 maart 2012Hallo iemand als je wil mailen om van je eetbui af te geraken mag je altijd met mij corresponderen; groetjes Agnes B
agnes b.
21 januari 2012Ik lijd aan B.E.D. (binging eating disorder) een verslaving van hoofdhonger zonder smaak als ik mijn hoofd maar kan vullen uiteraard vul ik mijn hoofd met gezonde voedsel. Alleen heb ik het moeilijk met mensen die aandringen met snoep, ik word er nerveus van, begint te zweten en kan me niet meer houden . Alleen op het restaurant lukt het me omdat ik dan de controle heb en niemand beledigd. Heeft er iemand van jullie een gelijkaardig probleem? Je mag me altijd mailen. Agnes B
remko
20 januari 2012Marleen, wat een prachtig verhaal! Slaat de spijker op zijn kop. Loslaten gaat helaas niet altijd zo makkelijk. Ik raad iedereen hier aan om daarvoor professionele hulp bij in te schakelen (psycholoog, coach, o.i.d.).
Erik
8 mei 2021@Remko Dat klopt. Ik heb zelf jarenlang geworsteld met eetbuien en overgewicht. Ben via een vriendin bij een professionele, fijne psycholoog gekomen, die gespecialiseerd is in eetproblemen. Heeft me goed geholpen, maar niet zonder inspanning. Je kunt er echt vanaf komen!
Marleen
15 januari 2012Jongens lees dit goed. Er was is een leraar, en die beantwoordde vragen van alle mensen uit het dorp. Op een dag kwam een man naar hem toe en die zei: ‘O, nee de hond is ziek, ik verdien niet genoeg, ik moet nieuwe schoenen hebben, de buurman zaagt mijn bomen om, ik ben ook nog eens veel te stresserig, ik moet sterker en mooier worden.’ Hij wil dit en hij wil dat. De Meester zegt niet en luistert. Als de man net aan het vertellen is dat hij bang is dat het morgen gaat onweren en zijn huis in de fik kan vliegen, rent de leraar naar een boom omarmt hem en begint te roepen. ‘Laat me los, laat me los, laat me los.’ De man is verbijsterd. ‘Maar Meneer, u houdt die boom vast! Als u loslaat is er geen probleem meer.’ De leraar: ‘Nee, als jij dat nou ook eens zou doen.’ Moraal van het verhaal. Jongens zorgen zijn zorgen eetbuien zijn eetbuien, ik heb ze zelf ook gehad, en inderdaad ik voelde me k#t, maar wat nou als je die zorgen loslaat, als je niet meer bang bent om een eetbui te krijgen. Krijg je die eetbui dan nog? Laat het los.
LGG
14 januari 2012Jullie reacties lijken zoveel op mijn gedachten. Inderdaad, eens je aan je lijn begint letten, zit het erop. Ik ben al altijd gemakkelijk geweest, want ik mocht alles eten wat ik wilde, ik bleef mager en fit. Plots is dat over gegaan. Ik houd ontzettend veel van eten, dus moet ik nu “afkicken” en dat ik zo ontzettend moeilijk. Veel tijd om te sporten heb ik niet, als je studeert heb je geen tijd meer voor niets. Ik wil zo graag dat lichaam van mij terug!:(
Julia
13 december 2011Ik heb de laatste tijd ook vrijwel elke dag van eetbuien en vind het ontzettend lastig om hier vanaf te komen. Het gebeurd altijd als ik alleen ben. Ik neem mezelf dan voor om iets kleins te eten en heb daarna nog zin aan meer. Dus pak ik nog iets, en nog iets… uiteindelijk voel ik me hier schuldig over en werk ik alles naar binnen wat ik maar kan vinden zodat ik voor mezelf een goede reden heb om alles weer uit te braken en zodat het braken gemakkelijker gaat. Uiteindelijk voel ik alsof ik ontzettend gefaald heb en is mijn hele dag verpest!
remko mooij
21 november 2011Hoi Sanne en iedereen die in een zelfde situatie zit. Uit emotie (niet) eten kan volgens mij slechts blijvend gestopt worden door goede coaching of therapie. Welke emoties / gevoelens zorgen ervoor dat je gaat eten als het (fysiek) niet nodig is óf dat je juist niet of te weinig eet. Daar ligt de sleutel. Ik zou als ik jullie was dan ook eerst focussen op dit vlak en daarna pas op voeding. Google intypen: eetbuien, emotie eten, etc eventueel aangevuld door de stad waar je woont voor lokale resultaten… Veel succes!!!
sanne...
17 november 2011ik heb anorexia, maar de laatste tijd blijf ik maar eten :S dan zeg ik tegen mezelf: de volgende dag alleen maar fruit eten of niks. maar dan begint heel het proces van eetbuien weer opnieuw.. en dan moet ik van mezelf weer hartstikke veel bewegen om dat eraf te krijgen :( ik ben nu echt ten einde raad en ik zou graag wat tips willen om hiervan af te komen, want ik wil absoluut geen boulimia. ik moet nog wel aankomen, maar dat wil ik niet op deze manier… dus heeft iemand a.u.b. tips?
remko mooij
15 juni 2011Je kunt achter het hoe en waarom van je eetgedrag komen, zodat je er iets aan kunt doen, als je dit wilt! Als je goed in je vel komt te zitten en de oorzaak van de eetbuien “ontmantelt” dan kan het maar zo zijn dat je minder de neiging krijgt om (ongezond en te veel) te gaan eten… en je kunt er helemaal vanaf komen. Het vergt wel zelfontwikkeling en openstaan voor andere manieren van denken! Succes allemaal!
bianca
19 mei 2011ik eet nu wel minder maar de avonden zijn wel wat moeilijk voor mij ja , want dan krijg je al die honger gevoel binnen
Laura
18 maart 2011Ik heb sinds kort een rre vorm van eetbuien. Ik zoek alles in huis op wat er maar te eten valt, kauw er vervolgens zo lang mogelijk op en spuug het daarna weer uit. Ik slik het dus in eerste instantie al niet door. Vandaag bijvoorbeeld een hele rol beschuit in een kwartier, en dan met de meest vreemde dingen erop gekwakt. Bijvoorbeeld 1 met sambal, een met mayo, de volgende met jam. Maar ook brinta, met volle melk en Baileys, en dan sta ik het als t ware boven de gootsteen te kauwen..Slaat zo nergens op! Vandaag ook nog; 6x Ferrero Rocher, halve ‘brok speculaas’, 2 pakjes toastjes met alles erop en eraan, een plak ontbijtkoek, een boterham met een overdaad aan stroop en nog veel meer…En dit alles in een uur tijd. Proppen maar! Volgende week ‘kan’ ik dit niet meer doen omdat er dan weer mensen om me heen zijn, dat scheelt een hele hoop. Maar man wat voel ik me naar…
yolanda
6 januari 2011hallo iedereen, Ik herken me in veel van jullie verhalen. Ik ben zelf in therapie geweest en heb veel zelf onderzoek gedaan naar het onderwerp en zal jullie eerlijk zeggen ik heb wel periodes gehad waarin het goed ging maar sinds de afgelopen maanden is het weer terug bij af. Toch blijf ik altijd zoeken naar nieuwe oplossingen en nieuwe plannen om dit aan te pakken. Voor mijn nieuwe plan ;) heb ik eigenlijk iemand nodig. Het liefst iemand die net als ik veel vreetbuien heeft heel erg schommelt in gewicht en ook een paar kilo te veel weegt. Doordat ik me vaak zo alleen voel en in m’n probleem gevangen zat ik te denken om een mail maatje te vinden waarmee ik kan mailen over dit probleem, met in die mailtjes ervaring, momenten, tips, valkuilen, hulpmiddelen gewoon van alles. Ik hoef diegene niet perse te ontmoeten maar ik dacht misschien geeft het wat extra energie om er weer flink tegen aan te gaan. Is er iemand gedesinteresseerd laat t me weten :)
twiekster
31 augustus 2017Hoi Yolanda, jouw bericht is van 6 januari 2011 en vandaag is het 31 augustus 2017. Hoe gaat ’t nu met jou? Ik verkeer zelf ook in een sociaal isolement i.v.m. mijn eetobsessie en training. Dit gaat met pieken en dalen, soms in balans en nu weer even niet. Bang om in het weekend alleen te zijn en toch weer niet, want toegeven aan eten is even ook een ontzettende ontlading. Eten voelt dan als vriend en vijand. Ervaar jij dit ook zo? ben Benieuwd hoe het nu met je gaat…
Caro
30 november 2010Hey, Ik lees hier de reacties voor de eerste keer en ik het doet me goed dat ik niet alleen ben. Ik had ook eerst anorexia. Maar een 2 jaar geleden begonnen de vreetbuien en achteraf het overgeven. Het was zelfs zo erg dat ik 3 keer per dag overgaf. Ik woog toen 52 kg en ben 175 cm lang. Ik heb toen besloten om niet meer over te geven omdat ik me er serieus over schaamde. Vreetbuien heb ik nog steeds. Zelfde een paar keer per week! Graag zou ik wel met andere in contact komen om te babbelen. En heeft iemand al een oplossing gevonden voor ons gezamenlijke probleem buiten dan psycholoog? IK ben hier al geweest en ik haat psychologen!
Meike
18 oktober 2010@Tess. Ik begrijp dat je het liever alleen wilt oplossen. Maar aan de andere kant, wat heb je te verliezen als je hulp zoekt? Baat het niet, schaadt het niet. Toch?
Tess
18 oktober 2010@ Meike: Er zijn al zo veel vriendinnen en familie die naar de ‘professionele’ hulp zijn gegaan. Waar het uiteindelijk verschrikkelijk is, je geen moer verder komt. En uiteindelijk alles erger word. Het zijn er te veel…
Meike
8 november 2010@ Tess. Ik begrijp wel wat je bedoelt. Ik heb goeie ervaringen met online behandeling van eetprobleem de baas. Je kunt het vanuit huis doen, in je eigen tijd. Misschien kan dat iets voor je zijn? Ik wens je in ieder geval veel sterkte!
Susanne
9 oktober 2010In korte tijd tonnetje rond geworden door vreetbuien. En ik heb alleen maar gezonde dingen in huis, neem me elke dag voor gezond te eten. En toch voel ik me eind van de middag zo onrustig, gestrest en dan ga ik toch weer boodschappen doen, koop ik absurd veel en vreet ik alles nog op ook, ondanks buikpijn. Word er vrij wanhopig van, krijg hier maar geen grip op.
katja
19 september 2010ik heb ook last van eetbuien. Het is heel moeilijk om dan afleiding te zoeken om dat je dan gewoon rot voelt en snoepen en zoet eten op dat moment even de stres verlaagt. ik heb van alles geprobeerd maar het blijft tocht moeilijk om die eetbuien de baas te blijven. als het eenmaal begint heb ik ook zo iets van ik heb het toch al verpest dus waarom niet nog meer zoet.
Tess
27 september 2010Zo denk ik ook, ook al wil ik dat helemaal niet, mijn problemen zullen ook wel psychisch zitten maar ik wil dit zelf oplossen… ik moet toch IETS kunnen of denkt hier iemand anders over? Groetjes, Tess
Meike
30 juli 2010Hoi, Ik heb ook een eetprobleem gehad, en ik de behandeling bij EetprobleemDeBaas.nl heeft me goed geholpen. Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar ik kon direct beginnen. Misschien kun je daar eens kijken.
Samantha
25 juni 2010Ik zit nu sinds twee maand bij de GGZ voor mijn eetprobleem. Je wordt veel van het kastje naar de muur gestuurd en dingen duren erg lang. Ik zit nu in een voor-behandel-programma, waarin ik samen met andere meisjes van mijn leeftijd over onze problemen praat. Het enige verschil is dat ik het enigste meisje ben met boulimia, de rest heeft allemaal anorexia. Dit kan toch eigenlijk niet? Alsof ik daar ga vertellen van ja ik heb gisteravond een hele bak ijs weg gegeten en vervolgens uitgebraakt.. Terwijl zij leven van maximaal 3 boterhammen op één dag… Slecht geregeld bij de GGD dat weet ik wel. En wanneer zal mijn echte behandel-programma beginnen? Wat gaat er gedaan worden? Wachten ze tot ik ondergewicht heb? Iets wat nog 15 kilo gaat duren.. Moeilijk allemaal..
Nicolle
2 juni 2010ik zelf heb dit de laatste tijd heel erg. ik heb bijna 1 jaar gelede een eetstoornis gekregen, ik hongerde mezelf uit en ben van 76 kilo naar de 42 kilo gegaan op 17 jarige leeftijd en ik ben 1 meter 60. het gaat nu wel een stuk beter met me maar heb de laatste tijd erg veel last van eetbuien en dan eet ik gewoon alles wat ik kan vinden tot ik omval van de pijn aan me maag. daarna voel ik me zo schuldig. nu denk ik dus dat ik van anorexia naar boulimia of zoiets ben gegaan want ik hb ook stiekem laxeermiddelen gekocht die ik regelmatig gebruik als ik een vreetbui heb gehad. het liefst wil ik dat het stopt maar als ik eenmaal begin kan ik gewoon niet meer stoppen met eten wat ik ook doe! het is niet de manier om gezond bij te komen want ik moet nog 11 kilo bijkomen tot ik op een goed gewicht zit. ik weet gewoon niet hoe ik ermee om moet gaan!
Lola
10 november 2014Beste Nicole, Ik ben ook 1,60 en heb 2,5 jaar anorexia. ik heb sinds afgelopen week ineens eetbuien. Ik at eerst nog geen 500 calorieën per dag en afgelopen week rond de 2000 of meer per dag… Ik snap er niks van en ben opgeblazen en voel me vreselijk dik! Vandaag begonnen met een nieuwe start, maar ben bang dat ik niet meer kan stoppen of zo. Kunnen we er misschien samen over praten? Liefs, Lola
Jtineeeee
23 mei 2010Ik word ook gek van het calorieën tellen, extreem weinig eten, eetbuien dat soms momenten zijn maar die ook wel eens de hele dag door gaan… Dit duurt nu al een paar jaar en het beïnvloed mijn leven te veel dat ik binnenkort in therapie ga. Mensen zeggen vaak tegen mij dat ik overdag meer moet eten, maar als ik dat doe heb ik zelfs nog last van eetbuien. Daar ligt het dus niet aan, het zit tussen mijn oren en dat weet ik wel. Als je eenmaal in deze cirkel zit, is het ontzettend moeilijk om eruit te komen.. Vooral in je eentje, helaas. Ik ben wel een beetje bang.. weet niet zo goed wat ik zeggen moet tegen de therapeut, want weet ook niet waar dit gedrag van mij vandaan komt…
anoniem
18 mei 2010Ik heb een tijd anorexia gehad, daarna heb ik heel lang een laag gewicht gehad, maar toen begonnen mijn eetbuien. Ik ben inmiddels mollig aan het worden, heb een dikke kont en vet op m’n buik. Ik word er hélemaal gek van en neem mezelf élke keer weer voor om te kappen en af te vallen. Ik hoop dat het me nu echt gaat lukken, want ik word gewoon écht heel depressief van de manier waarop het nu gaat.
Pinklady
8 april 2010@ Danielle: Ik snap hoe moeilijk dat is. Heel moeilijk om het alleen te doen. Ook de tips helpen niet altijd. Wellicht heb je hem ook al wel van je psycholoog gehoord, maar ik noem hem toch nog maar. Het helpt vaak om niet in termen van goed en fout te denken. Dus niet: “ik heb het verpest” of “ik heb heel de dag goed gedaan”. Zeker als je een emotie-eten bent, zet je jezelf daarmee onder druk (= emotie). Grote kans dat je nog een eetbui krijgt. Als je bij jezelf bemerkt dat je weer gaat zeggen: “ik heb het weer verpest”, kun je jezelf misschien corrigeren door te zeggen: “ik heb meer gegeten dan gepland”. Overigens moet ik wel toegeven dat ik heel weinig ervaring heb met emotie-eten. Ik ken wel het gevoel van “moeten eten”, maar bij mij was dat dus hyperinsulinemie. Bij mij was het probleem opgelost met suikers uitsluiten (en dat was knáp lastig). Wel heb ik zelf een behandeling gehad voor een eetstoornis en dus heel veel gezien van emotie-eten. Ik wil niet zeggen dat ik het allemaal goed weet, maar ik heb wel gezien hoeveel moeite het mensen die 4/5 dagen per week in behandeling zijn, kost om eetbuien onder controle te krijgen en houden. Overigens ben je te moe om wat te doen aan het einde van de dag, sta je er thuis alleen voor met twee kids? Het is namelijk ook een optie dat je gewoon veel te veel doet. Even ter vergelijking: mensen met een burn-out hebben heel vaak ook eetbuien. Naast een slecht zelfbeeld kun je ook het gevoel hebben dat je geleefd wordt. Ik bedoel: het klinkt niet alsof je met een voldaan gevoel terugkijkt op de dag (grote kans dat je dan ook geen eetdrang meer zou hebben). Probeer eens echt goed grip te krijgen op die situaties van de dag die je niet bevallen. Hou eens een dagboekje bij, bijvoorbeeld. Geef elke 2 à 3 uur een cijfer aan hoe die drie uur waren. Schrijf daarbij op wat goed ging (dat is het belangrijkst) en als er iets heel slecht ging, kun je dat ook erbij zetten. Let wel op dat je niet alles slecht gaat noemen. Pak aan het einde van de dag, net na je eigen evaluatie dat boekje erbij en kijk eens hoe het overeenkomt. Dit zijn maar relatief simpele tips, misschien kun je er iets mee. In ieder geval veel sterkte, het is een hele strijd.
Danielle
7 april 2010Een opdracht van de psycholoog was inderdaad eerst nadenken of het het wel waard was om te eten en de voor en nadelen overdenken. Ik heb de meeste problemen ’s avonds als ik t.v. kijk en denk aan hoe de dag was. Ik ben dan moe en heb dan gewerkt en de hond uitgelaten en de afwas gedaan en dus klaar met alles. Ik ben dan te moe om nog wat te doen en kijk dan graag t.v. om te ontspannen en dan gaat het vaak fout. Als ik niks in huis heb raak ik geiriteerd en ga dan zelfs soms aardappelen schillen om friet van te bakken terwijl ik gewoon ’s avonds warm heb gegeten. Ik heb de hele dag dan gewoon gegeten en verpest het dan in de avond en zo eigenlijk elke dag wel. Je hebt met 2 kinderen ook meestal wel wat lekkers in huis en ook al haal ik iets waar ik zelf niet zo van hou dan nog pak ik het als er niks anders is. Niet omdat ik honger heb maar gewoon omdat ik iets moet eten. Ik heb ook zo veel kleren die ik niet aan kan en dan denk ik als ik het nou niet doe dan pas ik misschien die broek weer maar aan het einde van de avond heb ik het toch weer verpest.
Pinklady
7 april 2010@ Samantha: zoek een psycholoog die geen verwijzing nodig heeft en zonder wachtlijsten. Die zijn er. Ikzelf heb ook bij een psycholoog gelopen (en in een kliniek gezeten) voor een eetstoornis, dus ik weet hoe het werkt. Bij de GGZ zijn inderdaad vaak wachtlijsten. Overigens ben ik zelf voor Stichting Human Concern. Andere werkwijze en ik ben er erg tevreden over. Zijn als het goed is geen/weinig wachtlijsten, je moet het alleen wel vaak zelf betalen (wordt nog niet gedekt door verzekering, zijn ze wel mee bezig.) Ik kan alleen maar zeggen: het is het geld méér dan waard! @Danielle: lukt het je op zulk soort momenten iets anders te doen? Een vriendin bellen (en erover praten, het van je af schrijven, een eindje wandelen, de stad in (zonder geld!), muziek luisteren, etc.? Heb je een motivatiekaart met de redenen waarom je niet wilt eten? Kun je op zo’n moment tegen jezelf zeggen: “Oké, mijn kinderen zijn nu vervelend, dat wil ik nu weg eten. Daarmee doe ik mezelf nog meer pijn, dus dat wil ik niet. Ik ga nu niet toegeven aan mijn verslaving, maar ik ga… (iets anders).” Zie overigens ook het stukje aan Samantha over Human Concern. Als iemand trouwens een keer ergens over wil praten/vragen heeft / whatever…. Je mag me mailen. :)
Danielle
7 april 2010Hallo. Ik ben dus doorverwezen naar een psycholoog. Ben nu zo 7 keer geweest en moet toevallig morgen weer. Ik weet waarom ik eet en moet nu eerst mijn problemen oplossen voor ik ga lijnen zegt hij. Hij geeft tips maar ik heb er niet veel aan. Als het even tegen zit ga ik toch weer eten en voel me daarna nog slechter. Ik kan er met hem wel over praten maar zie nog niet echt hoe hij me moet helpen. Ik heb een heel slecht zelfbeeld en had dat ook al voor ik dik was (94 kg) dus dat wordt nu alleen maar meer. Ik kan dus niet zeggen dat het een oplossing is. Een diëtist is dat voor mij zeker niet want ik weet heus wel wat ik fout doe en hoe het moet en zeg ook steeds morgen ga ik het anders doen maar hoe graag ik het ook wil de verslaving is sterker. Als er iets niet goed gaat of de kinderen zijn vervelend of wat dan ook dan zoek ik mijn troost in eten. Ik hoop dat er toch snel een oplossing is dus ik blijf gaan maar het kost me wel 10 euro per keer (eigen bijdrage) en dat is voor mij best veel.
Samantha
7 april 2010@ Lydia: Ja daar heb je gelijk in, vaak zit het ook tussen je oren. Daarom ben ik 2 weken geleden naar de huisarts gegaan. Die heeft me doorverwezen naar een psycholoog. Het duurt wel ontzettend lang voor je geholpen kan worden i.v.m. enorme wachtlijsten en de ernst van je probleem. Heeft iemand hier ervaring mee toevallig?
Pinklady
7 april 2010@ Lydia: Dat is wel een optie, maar ook één waarop ik inmiddels teruggekomen ben. De huisarts kan niet alle lichamelijke oorzaken uitsluiten (en echt niet alleen mijn eigen huisarts) en stuurt mensen maar als te graag door naar therapeuten, omdat regelmatig eten niet werkt/lukt. Het vreemdste (en ook wel moeilijkste) dat ikzelf ooit heb gedaan was heel vet gaan eten met vrij weinig koolhydraten (en nee, dat is niet zo ongezond als iedereen denkt) vergeleken bij wat ik deed. Ik heb nooit meer een eetbui gehad, val hard af en eet ook veel minder, omdat ik gewoon geen trek meer heb. Hou geen vocht meer vast en mijn suikerspiegel is constant. Hypoglykemie heeft een arts niet kunnen vinden, ik ben doorgestuurd naar diverse therapeuten, maar het hielp niet. Ik wil echt niet zeggen dat dit voor iedereen geldt, maar na wat eigen doktertje spelen, zit ik toch echt stukken beter in mijn vel. Laat je dus niet van alles wijsmaken door het Voedingscentrum (en de geijkte eetwijze), het kan voor jou best anders werken.
Lydia
7 april 2010@ Samantha: Zoals bij punt 4 van het artikel ook al wordt aangegeven, is de oorzaak van eetbuien vaak psychologisch. 5 a 6 keer per dag eten werkt alleen als je eetbuien hebt omdat je bloedsuikerspiegel te laag is (lichamelijke oorzaak dus). Ik denk dat het slim is om eens, via de huisarts, in contact te komen met een therapeut. Deze kan je ongetwijfeld verder helpen met eventuele geestelijke problemen.
Pinklady
6 april 2010Klopt, het is een hulpmiddel, maar het is niet zaligmakend. Als je niet regelmatig eet, heb je er meer kans op, maar regelmatig eten sluit het niet uit. Belangrijk is te weten waarom je eetbuien hebt: een fysieke oorzaak (hyperinsulemie, hypoglycemie, bijvoorbeeld) of een emotionele oorzaak (troost eten bijvoorbeeld). Van daaruit kun je verder kijken wat je eraan gaat doen.
Samantha
6 april 2010‘Gewoon goed eten min. 3 keer per dag’… alsof je daardoor opeens geen eetbuien meer kan hebben? Ik eet ook gewoon 5 – 6 keer per dag, maar ondertussen heb ik ze wel. Ra – ra hoe kan dat dan?
star girl
5 april 2010Gewoon goed eten, minimaal 3 keer per dag en sporten!
Mette
5 april 2010Ik heb zelf ook lang last gehad van eetbuien. Het beste is om te stoppen met diëten en ervoor te zorgen dat je voldoende gaat eten. Op EetprobleemDeBaas.nl kun je ook veel informatie over eetproblemen vinden.
star girl
31 maart 2010Dank je voor je tips! :)
Pinklady
31 maart 2010Bodile dus… Overigens: om af te vallen kan ik je alleen maar aanraden om regelmatig en gezond te eten. Voldoende te eten, maar ook voedzaam en dus geen lege calorieën. Wat beweging erbij kan geen kwaad. Succes!
star girl
31 maart 2010wow… wie zet dat nou neer???
Pinklady
31 maart 2010Dit vind ik heel erg. Het is hier geen pro-mia site. Ik snap ook niet dat deze reactie getoond wordt. Is dat de reden dat je het bericht gesplitst hebt? Ik bedoel, of iemand een pro-mia-site gaat opzoeken, moet hij of zij weten, maar dan is het wel een bewuste keuze. Om nou tips om te braken op een presenteerblaadje aan te bieden zonder waarschuwing vooraf… Lijkt me raar.
Paul
1 april 2010Je hebt helemaal gelijk, dankjewel voor de waarschuwing! De redactie is inmiddels veel alert op dit soort reacties en keurt ze af. De betreffende reactie is eveneens verwijderd.
star girl
31 maart 2010kun je me alsjeblieft tips geven om af te vallen? ik weeg 76 kilo en daar schaam ik me nogal voor. me moeder koopt ook regelmatig donuts, chips, chocolademelk en dat helpt ook niet als je wil afvallen :(
star girl
31 maart 2010hoi ik heb wel eens op films gezien dat mensen hun vinger in de keel deden en daarvan gingen braken. zelf heb ik het een keer geprobeerd maar er gebeurde niks niet misselijk of later braken niks hoe gebeurt het dan toch dat sommigen dat wel lukken???
Pinklady
31 maart 2010Dat heet boulimia en daar weet ik (helaas) alles van. Meer dan je aanraden om niet met braken te beginnen en iets aan een dergelijke eetstoornis te gaan doen, kan ik niet doen. In ieder geval ga ik je niet leren hoe je moet braken, die verantwoordlijkheid wil ik niet op me nemen. Als je eens wilt praten, laat dan even een berichtje hier achter, daarvoor mag je me benaderen.
Pinklady
30 maart 2010Ikzelf ga proberen koolhydraten te schrappen, veel eiwit te eten en geen zoetstoffen en E621 (glutamaat) meer te eten. Dat zijn allemaal dingen die mijn suikerspiegel constant zouden moeten houden en dus vreetbuien voorkomen. Ik zal eens laten weten hoe het afloopt.
bodile
30 maart 2010hoi ik heb ook last van eetbuien :( en weeg nu 76 kilo kan iemand me tips geven om minder te eten tijdens eetbuien??? en om een aantal kilo’s af te vallen???
Rachel
28 maart 2010Nog een tip waar ik zelf positieve ervaringen mee heb: volg een online behandeling voor je eetprobleem. Dan kijk je samen met een hulpverlener naar het hoe, waarom en wanneer van je eetbuien. Ook leer je hoe je anders om kunt gaan met de momenten waarop je normaal gesproken een eetbui hebt. En omdat het online is, kan het makkelijker zijn om er over te praten dan wanneer je in het echt met een psycholoog of huisarts moet praten. Verder: probeer inderdaad afleiding te zoeken. Ga een blokje om, spreek met iemand af, doe de afwas: het kan helpen om niet toe te geven aan een eetbui.
agnes b.
13 december 2011Hey Rachel, Jij volgt het via online maar welke online dan, zou je het mij willen melden via mail! want dat interesseert mij via online. Groetjes Agnes B
ellen
20 maart 2010nog een tip tegen eetbuien. Zorg ervoor dat je GEEN chocola, chips, koekjes e.d. in huis hebt! En als je dat wel wilt, voor bv gasten / vrienden koop dan de chips e.d. wat jezelf niet lust. Works for me! :)
S.
5 maart 2010Heb daar ook vaak last van, je bent niet alleen. Ik zeg elke dag ‘en nu ga ik op dieet’, maar telkens weer lukt het niet… erg moeilijk, want dit wil ik niet!!! :(
Dushi
3 maart 2010heb op dit moment een eetbui, probeer hem onder controle te houden, maar lukt niet erg :(
Jan
24 februari 2010Voor de eetverslaafden die willen beginnen, stuur me een mailtje lijnen we een en ander op. Wel serieus en eerlijk, we zien elkaar waarschijnlijk nooit, maar mag geen reden zijn elkaar voor de gek te houden of voor te liegen. ik wil serieus 10 kilo kwijt en weet dat ik dit kan bereiken door simpel te stoppen met mijn eetbuien in de avond.
Pinklady89
24 februari 2010Jan, I’m in! Ik ben bezig om in behandeling te gaan voor een eetstoornis, maar het wil nog niet echt lukken… Dus sowieso voor tijdelijk…
Katinka
23 februari 2010goed idee Jan. I’m in. En Samantha ik weet helemaal wat je bedoelt,. Vroeger was ik helemaal niet bezig met mijn lichaam en gewicht en voedsel. Tegenwoordig ben ik er zoveel mee bezig, echt vermoeiend! Constant schuldig voelen omdat ik niet ben gaan sporten, of omdat ik iets gegeten heb met veel calorieen. Je altijk dik voelen, terwijl ik dus helemaal niet dik ben. Mijn bmi is goed. Pff waar was die tijd dat ik er nog niet zoveel me bezig was..:( En dan die vreetbuien idd..S’avonds laat nog naar de avodiwnkel om nog snel even die roze koeken te halen, triest toch? Zoeits bespreek je ook niet snel met anderen.
Jan
7 februari 2010Beste allemaal, wie wil mij helpen cq samenwerken om middels mail en/ of telefoon elkaar te stimuleren vreetbuien te onderdrukken. Alleen lukt het me absoluut niet, na paar dagen beheersing zit gewicht er met een enkele eetbui weer aan.
Samantha
26 november 2009Eigenlijk is het maar gek dat je je leven zó kan laten beheersen door eten en je lichaam. Terwijl als je er niet over nadenkt je misschien een kledingmaatje meer hebt maar wel een ontzettend rustgevende geest hebt die niet alleen maar denkt aan calorieën tellen, sporten, zo gezond mogelijk eten, eetbuien plannen, kotsen, een zere keel door al het zuur. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Ik ben nu 16 jaar en als ik zo terug denk zijn er al 4 jaar van mijn leven voor bij gegaan aan de bovengenoemde dingen. Ik word er gek van. Niemand om me heen heeft het in de gaten. Ik heb gewoon een normaal gewicht en eet gezond maar ’s avonds in het weekend dan begin het. Dan heb ik overdag al wat meer gegeten dan normaal en dan denk ik ’s avonds van ach dit kan er ook nog wel bij en als ik eenmaal heb bedacht ‘oh ik ga het dadelijk toch weer allemaal uitkotsen’ dan gaat er zoveel mogelijk in. Koekjes, chips, ijs, chocolade echt alles. Echt verschrikkelijk, wat doe ik mezelf aan? Ik besef dat ik een eetprobleem heb maar hoe ik er van af kom. Ik heb geen flauw idee. Ik ga dus echt niet naar een kliniek. M’n ouders zullen wel denken. Stel je voor jouw kind van 16 zou dit verhalen nu typen… Verschrikkelijk vind ik boulimia!
Danielle
10 november 2009Het zal misschien gek zijn en dat bedoel ik niet verkeerd maar ik ben in mijn depri buien zelfs soms (en nu ik het op schrijf klinkt het zo raar) jaloers op mensen met bijvoorbeeld anorexia want dan denk ik zelfs dat kan ik niet eens. Ik schaam me hier voor echt maar ik ben nu al 20 kilo bij gekomen en voel me zo ongelukkig. Ik ben nu bij een psycholoog maar of die me kan helpen? Elke dag zeg ik tegen mezelf “vanaf vandaag kap ik met dat vreten en ga ik het goed doen maar het lukt me voor geen meter. Ik denk aan de kleren die ik dan weer aan kan want dat is ook een probleem een kast vol maar niks past. Ik denk aan hoe geweldig het moet zijn om gewoon te zijn i.p.v. de dikke en dat wil ik ook graag maar waarom wint het eten dan weer? Stoppen met roken (al 7 jaar) vond ik veel gemakkelijker. Zal het ooit lukken?
yolanda
6 januari 2011Hey Danielle, Ik snap jou gevoel dat je “jaloers” bent op iemand met anorexia omdat diegene natuurlijk van eten af kan blijven. Ik snap je helemaal maar, besef me ook erg goed dat hun denken dat elke korrel brood als vet word opgeslagen. dat lijkt me verschrikkelijk. Ik heb zelf onwijze vreetbuien ik ben echt eerlijk waar in 2 weken 10 kilo aangekomen, dat lukt mij zo snel omdat ik onwijs schommel en ik ben echt asociaal aan het vreten geweest afgelopen dagen en alles gaat ook stiekem ik word er helemaal para van. Ik probeer ook steeds plannen te maken hoe ik het ga aanpakken en natuurlijk neem ik me elke dag voor om te kappen met vreten. Het schaad mijn zelfvertrouwen onwijs want ik heb al zo vaak mijn eigen regels en afspraken verbroken. Ik hoop eigenlijk dat je dit nog leest want ik zie nu pas dat je dit bericht in 2009 heb geplaatst.. Mocht je dit lezen wilde ik je vragen of je misschien met mij samen wilt werken om dit te verslaan. Ik voel me vaak alleen in dit gezeik en dacht als ik nou een mail maatje heb over dit onderwerp kunnen we elkaar helpen en melden hoe het gaat. elkaar tips geven en misschien wel samen een plan trekken. Ik ben ook in therapie geweest waar ik wat dingen heb geleerd en ik heb er veel boeken over gelezen. Ik denk dat ik een maatje mis om me sterk te houden. Wie weet hoor ik van je….zo niet dan wens ik je veel sterkte (het komt echt wel een keertje goed)! ;)
Danielle
6 januari 2011Hoi Yolanda, Ik wilde je terug mailen maar ik heb je adres niet. Kan je me op mijn email schrijven dan heb ik die van jou ook en kunnen we elkaar misschien een beetje steunen. Groetjes, Danielle
petra
6 november 2009Hallo, ik heb ook van die verschrikkelijke eetbuien… en voel me keer op keer schuldig als ik te ver ben gegaan… Ben de afgelopen tijd aardig wat kilo’s aangekomen… en de reacties die je naar je hoofd geslingerd krijg zijn niet leuk… ben al enige tijd op zoek naar de juiste manier om af te vallen… Ik heb Sonja Bakker geprobeerd maar dat is voor mij niet goed… ik voelde me bij haar dieet niet goed… ik voelde me slap en zo!!! Hoe kom ik er nu achter wel dieet bij me past? Ik heb dagen dat ik erg depri ben… en ik niet begrijp dat zo ver heb kunnen komen… en waarom ik die eetbuien heb…???
wawa
24 oktober 2009Ik heb verschrikkelijke eetbuien, het is vorig jaar begonnen, Hoe het komy weet ik niet maar ik voel me zoo ongelukkig! daarom ben ik begonnen aan en proteine dieet, dat lukte me erg goed, voor en maand dan toch, ik was ontzettend veel afgevalle en de mensen zeiden het ook, langs de ene kant was ik echt blij! maar ik had zoveel zin in eten, na een maand kon ik het niet meer volhouden en ben beginnen gaan eten, ik had echt geen honger maar het maakte niet uit als mijn mama even weg was begon ik zoveel mogenlijk te eten tot ’s avonds en toen braakte ik alles uit, ik durf nu eht niet op de weegschaal te gaan staan!
eva
24 oktober 2009Ik zit sinds een paar maanden in therapie voor een eetstoornis en als ik jullie zo hoor zouden er veel mijn voorbeeld moeten volgen. Ik herken het heel erg dat er geen ruimte meer in je hoofd overblijft omdat er alleen maar calorieën worden geteld en je alleen maar bezig bent met het proberen niet te eten. Sinds ik therapie ben heb ik een rustig eetpatroon. Er is een basislijst waar je je aan moet houden. Dit is een grote schok op het eerste gezicht, want het bevat ook wel aardig wat tussendoortjes en onder tussendoortjes verstaan ze dan niet fruit. Sinds ik dit schema volg heb ik (bijna) geen last meer gehad van eetbuien. Als ze er wel waren, waren ze veel minder heftig dan dat ik dat voorheen had. Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is, en dat je er binnen no time van af bent, want ik ben nog lang niet klaar i.v.m. de lichaamsbeleving die zo vertekend is, maar het geeft al een heel stuk rust in je hoofd als je vertrouwen krijgt in de basislijst en er achter komt dat er steeds minder paniek is om in gewicht aan te komen. Plus je staat er niet meer helemaal alleen voor, omdat je therapie in groepsverband hebt. Er is begrip, herkenning en feedback in de groep en dat geeft zo veel steun!
Anne
28 juli 2009Ik heb ook last van vreetbuien… soms kan ik ze wel weerstaan, maar soms ook niet. De ene keer eet ik ontzettend veel de andere keer valt het wel mee. Ik doe het meestal als ik alleen thuis ben. Ik denk er soms wel over na om het uit te kotsen, maar dat wil ik niet en dat ga ik ook nooit doen. Iedereen die dat wel doet moet er echt mee stoppen! Een vriendin van mij heeft dat ook gehad een die tijd was echt niet leuk, ze is er nu gelukkig van af.
Swiebertje
26 mei 2009@ Sanne: Succes! Zelf heb ik last van eetbuien, totaal geen controle meer. Ik eet omdat ik me slecht voel, ik voel me slecht omdat ik eet. Ik eet van vermoeidheid en ben moe omdat ik slecht slaap van het eten. Een halt toeroepen lukt niet omdat het zelfvertrouwen een deuk (licht in een afgrond zeg maar) heeft opgelopen. :-(
gp
10 mei 2009Als je in de avond uren problemen hebt met het houden aan je eetschema betekend dat meestal dat je overdag te weinig hebt gegeten. Probeer het is, eet gewoon meer dan normaal overdag en vooral tijdens het avond eten en altijd een tussendoortje nemen en sla nooit!!!! een maaltijd over. Dieet heeft echt geen zin. je lichaam past zich nl aan aan je eetgewoonte. eet je minder verbrand je minder. je valt uiteindelijk wel af, maar daarna slaat je lichaam 2x zoveel vet op als normaal en weeg je waarschijnlijk nog meer… en afvallen doe je door te bewegen, maakt je hoofd ook fit vanbinnen.
Sanne
23 april 2009Ik ga na een opname en 2 dagbehandelingen erop te hebben zitten, ga ik toch weer in behandeling… al bijna 9 jaar duurt het en het vergalt mijn hele leven. Ik ben er klaar mee!!! En lieve mensen… knoeien met eten is het slechtste wat je kunt doen, begin er niet aan!!! mij heeft het al veel te veel gekost, en ik wil alles doen om er vanaf te komen… Verschrikkelijk is het leven met een eetstoornis… Begin er niet aan, ik ben jaloers op mensen met wat meer vel dan mij… maar als ik me ook maar ergens druk over maak, voel ik me tonnetje rond.. en zie ik mezelf niet reëel… Geloof mij, liever een maatje meer dan een leven met een eetstoornis, want geloof mij… dat is geen leven!!! Liefs, Sanne
Kim!
22 maart 2009Ik heb nu een tijdje last van eetbuien… Ik eet dan ALLES wat je je maar kan bedenken ook al zit ik propvol.. Het maakt dan niet uit of ik honger heb of niet, ik wil gewoon vreten… echt heel vervelend.. Meestal heb ik eetbuien in de avond, en ik denk dat dat komt omdat je na je avondeten in principe niks meer mag eten tot de volgende ochtend.. Als je ’s ochtends je eten eet, dan denk je oh nou over een uurtje of 2 mag ik weer wat eten… Maar ’s avonds is dat niet het geval en krijg je volgens mij die eetbuien… Als ik voel dat ik zin in eten krijg neem ik vaak snel een kauwgompje of drink ik water met citroen of thee.. Om toch wat te hebben voor de afleiding… Ook heb ik een schrift waar ik m’n gevoelens in opschrijf als ik een eetbui krijg of heb gehad.. Ik ben heel nuchter en vond dit eerst maar nutteloos en stom.. maar t helpt echt om je gevoelens op te schrijven, je word dan heel bewust van waar je mee bezig bent. Ook schrijf ik hierin wat ik allemaal heb gegeten en wat mijn streefdoel is en tips om geen eetbui te krijgen… Ik ben nu al heel lang bezig met afvallen en het gaat met pieken en dalen, hoop dat ik dit keer een balans in m’n leven krijg en niet de hele dag aan eten denk!! Anders zal ik toch echt met een psycholoog moeten gaan praten…
Steffy
28 februari 2009Ik probeer al een tijdje een dieet vol te houden, maar vooral ’s avonds kost me dat moeite. Ik heb dan vreselijke vreetbuien en eet zelfs dingen die ik eigenlijk niet zo lekker vind…
Ik voel me dan schuldig en ga overgeven of neem laxeer-pillen. Ik realiseer me heel goed dat dit niet goed is, maar het lukt me niet om hiermee te stoppen… Heeft iemand advies? Lijkt me ook zo raar om naar de huisarts te gaan…
Anouska
28 maart 2011Hoi Steffy, Ik lees hier jouw vraag maar nu zijn we als twee jaar verder en ik zit op dit moment met het zelfde probleem als jouw destijds. Overdag geen probleem maar in de avond ben ik niet te houden en eet zelfs ook dingen die ik eigenlijk niet lekker vindt.
Hoe gaat het met jouw en wat kan jij mij als advies geven ben van plan om morgen de acupunctuur te bellen want zo kan het niet verder. Moet nu ingrijpen voor het te laat is. Ik hoop dat je me nog wat advies kan geven. Groetjes, Anouska
Rachelle
24 januari 2009Ik denk dat een eetprobleem inderdaad te maken heeft met verveling en dat je niet blij bent met jezelf. Ik heb al vaak overgegeven, gelijnd en dan weer een vreetbui krijgen en bijkomen… Dat is een vicieuze cirkel waar je niet uitkomt. Zelf ben ik nou sinds een tijd aan het sporten en het doet me goed, heel goed zelfs ik heb nou minder last van vreetbuien en wordt ook sterker van binnen en van buiten. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben want het werkt!!!
stupid cow
17 december 2008Hé Laura, ik heb net hetzelfde, ik weet ergens dat ik toch niet ga verdikken, maar de laatste tijd laat ik me zo gaan in het eten van chocolade en chips en zelfs icetea, normaal komt hier nooit frisdrank in huis. Op de weegschaal is het niet te merken maar wel aan ‘mn billen en n#%kteugels en m’n kop, overal is het gewoon toegenomen ik haat het en ik verveel me gewoon zoveel ik kan geen energie meer opbrengen voor niets, ik wil gewoon slapen en eten en dat ze me gerust laten. :cry:
kameel
17 december 2008Hou je toch niet bezig met calorieën te tellen, als je wil dat je verstand de bovenhand heeft stop daar dan als eerste mee. en ten tweede je beseft tenminste al dat je een probleem hebt, je hebt gewoon iets nodig om je zinnen te verzetten. zit niet thuis voor de computer, want vanaf je je begint te vervelen ga je weer zin hebben in iets om te eten. en als je denkt aan eten drink dan in 1 keer een glas water leeg, het hongergevoel gaat snel overgaan. Succes! En maak je ingewanden toch niet kapot je beseft toch dat je jezelf kapot maakt, get a life!
Lissa
29 november 2008Ik heb vaak vreetbuien waarvan ik later heel erg spijt heb! Ik heb me voorgenomen om als ik aan iets lekkers denk ik ga sporten!
anoniem
2 november 2008Eetbuien maken je gewoon gek… egt net normaal. je kan beter NOOIT beginnen aan diëten. Als je wil afvallen moet je gewoon lekker gaan sporten. Eenmaal beginnen met diëten blijf je je hele leven diëten.
Sven Verbeek
19 oktober 2008ik neem iedere dag lekkere hapjes van mezelf… :idea:
Laura
19 juni 2008Ik ben helemaal NIET dik maar ik eet gewoon heel veel omdat ik denk dat ik toch niet dik wordt :oops: Maar dadelijk krijg ik suikerziekte of wordt ik toch nog heel dik 8O xxx-jes Laura
tine
29 april 2008Bij mij gaat het ook vaak pas aan het eind van de dag mis. De hele dag gezond gegeten en dan ’s avonds begint het met iets kleins en dan voel ik me alweer mislukt en ‘vreet’ ik alles wat er maar in huis is en ga ik weer met een slecht gevoel naar bed. iemand een oplossing en dan graag iets anders dan het niet in huis halen, want ik woon samen met meerdere mensen dus er is altijd wel veel in huis.
lili
17 maart 2008Ik probeer te lijnen en dat gaat goed tot de avond… vlak voordat ik naar bed ga neem ik zoveel dat al mijn gelijn voor niks was… En zo gaat dat elke dag..
Melissa
1 maart 2008Ik heb heel vaak eetbuien, dan pak ik van alle lekkere dingen iets, en dan denk k weer: nog 1 chocolaatje kan geen kwaad.. oo die had ik nog niet op.. enz. Meestal heb ik dan schuldgevoel maar ik geef niet over als ik mn vinger in mn keel steek
katon
12 januari 2008Ik leid zelf aan boulimia. Die eetbuien zijn een bijna dagelijks patroon voor mij, net als het overgeven erna, wat tegenwoordig meestal niet eens meer lukt na een uur of langer proberen. Het irritante is dat ik iedere dag weer probeer om me aan een van te voren bepaald menu te houden, en die vastgestelde tijden lukt wel maar het menu… Da’s een ander verhaal. Het lijkt alsof het eten en m’n verstand iedere avond een gevecht aangaan en het verstand verliest het steeds weer… Ik heb compleet geen controle hierover en denk constant aan eten of niet-eten, zo erg dat ik belangrijke dingen niet doe omdat ik zo bezig ben met calorieën tellen, in m’n hoofd proberen in te prenten wat ik ’s avonds ga eten, tientallen keren per dag wegen en m’n BMI berekenen en nooit tevreden zijn ook al geeft die aan een normaal gewicht te hebben… Ik ben bang hier nooit vanaf te raken… Zo vermoeiend en deprimerend allemaal!
Daisy
8 januari 2008Een eetbui begint met het eerste hapje wat je eigenlijk niet mag van jezelf… de tweede eet je dan omdat je boos bent op jezelf en de rest omdat je nu toch al gegeten hebt wat je niet wou eten. Daarna eet je nog meer om dat gevoel te voeden en dan braak je… zo werkt boulimia. Een ‘houvast’ kan zijn het hebben van regels… je mág eten van jezelf, maar niet buiten de vastgestelde tijden om en niets buiten je van te voren bepaalde menu (dat geeft zekerheid). Ondoordacht eten kan een reden zijn om het gezonde eetgedrag op te geven, Tip: wees je bewust wat je eet en waarom. Laat het gevoel niet je leidsman/ leidsvrouw zijn maar volg je verstand, het weten van feiten geeft rust, kennis is macht.
Da Paulo
26 december 2007Hoezo niet diëten? Kies een dieet uit waarbij je veel moet eten en erbij afvalt. Bijvoorbeeld EGA Nederland.nl staat niet op jullie lijstje.
Manon
13 oktober 2007Ik ben heel erg streng, maar als ik iets lekkers eet dan is het ook altijd te veel, haha :D en ik heb ook al 2 keer m’n vinger in m’n keel gestoken door een schuldgevoel erna…
Mia
4 juli 2007Ik heb zelf boulimia, dus mijn leven bestaat voor 50% uit eetbuien, ik word er gek van!!!
:(
3 augustus 2011ik ken het word er helemaal gek van en de eetbuien worden steeds erger!