bananen gezond dieet

Bananen gezond… Mag je banaan eten als je op dieet bent?

Er wordt regelmatig geroepen dat je tijdens een dieet geen bananen moet eten, want “er zitten zo veel calorieën in”. En hoewel er inderdaad zo’n 125 calorieën in één banaan zitten, is er eigenlijk geen beter tussendoortje te vinden dan een banaan, óók als je op dieet bent, of misschien zelfs juist als je op dieet bent… We verklappen het maar alvast: het komt erop neer dat bananen gezond zijn, onder nagenoeg alle denkbare omstandigheden!

Gezondheidsvoordelen banaan

De banaan heeft heel veel gezonde voordelen. In een banaan zitten namelijk drie soorten suikers: fructose, glucose en sucrose, gecombineerd met veel vezels. En juist die combinatie maakt de banaan gezond: De voedingsvezels in een banaan zorgen voor een relatief langzame en gelijkmatige opname van de geleverde koolhydraten. Je krijgt de gewenste energie van de fruitsuikers, maar de suikers worden niet zomaar als vet opgeslagen dankzij de vele voedingsvezels. Het komt er dus op neer dat banen gezond zijn, zelfs zeer heilzaam!

Of bananen gezond zijn…

In het verleden kon je op Gezondr al meer lezen over de gezondheidsvoordelen van bananen. Hierbij een opsomming van interessante banaan-informatie:

Keer op keer blijkt dat bananen gezond zijn. Ja, een banaan levert relatief veel suikers, maar ook onwijs veel essentiële micronutriënten. Dus wil je je zin in zoet stillen, neem een banaan!

Banaan = vezelrijk

Je lichaam moet bovendien veel moeite doen om de vezels te verwerken. Zodoende verhoogt een banaan jouw stofwisseling, die vervolgens de vetverbranding opschroeft. Daarnaast levert een banaan het mineraal kalium; dus bananen helpen een kaliumtekort voorkomen! En een banaan behoort ook nog eens tot de eiwitrijkste fruitsoorten die er zijn…

‘The Morning Banana Diet’

Overigens is het niet enkel zo dat bananen prima in een dieet c.q. afslankdieet passen. Er zijn zélfs diëten op basis van bananen… Het zogenaamde ‘Morning Banana Diet’ is een grote rage in Japan. Er zijn zelfs zo veel mensen die dit bananen dieet volgen dat supermarkten grote moeite hebben om de voorraad bananen op peil te houden. (bron + bron + bron) Een aantal details van het ‘banaan in de ochtend dieet’ zijn als volgt:

 • Je eet minimaal één banaan als ontbijt. Twee bananen is ook toegestaan zolang ze maar rauw, niet gekookt en niet bevroren zijn.
 • Je mag in principe zelf weten wat je als lunch en diner eet, zolang je het avondeten maar eet vóór 8 uur ’s avonds.
 • Géén toetjes!
 • Eet je bij elke maaltijd voldaan, maar niet propvol. De Japanners hebben hier een spreuk voor: “Hara hachibu ni isha irazu”, hetgeen betekent: “Een maag voor 8/10 vol heeft geen dokter nodig”.
 • Drink alléén water.
 • Eet bewust.
 • Je mag een snack eten in de namiddag.
 • Vroeg naar bed.
 • Houd in een dieetdagboek bij wat je eet.
 • Lichaamsbeweging mag, maar hoeft niet.

Als je dit dieet kritisch bekijkt, dan blijkt trouwens dat bananen niet eens écht de basis vormen van het ‘Morning Banana Diet’. De naam van dit dieet had bijvoorbeeld ook ‘Het Bewust Eten Met Ondersteuning Van Bananen Dieet’  kunnen heten. Niet gedachteloos alles wat je tegenkomt naar binnen schuiven, maar precies weten wat je eet en waarom…

Hoe dan ook is dit banaan-gerelateerde dieet geen slecht dieet. Sowieso dient in acht te worden genomen dat Japanners traditioneel veel gezonder eten dan Westerlingen. Minder zuivel, meer vis en minder vlees. Als je ook dat in je achterhoofd houdt bij het kiezen van je lunch en diner, dan is dit bananendieet een gezonde manier om gewicht te verliezen. En ‘The Morning Banana Diet’ is trouwens niet eens het enige bananendieet. Zie desgewenst ook:

Tot slot

Tot slot bevatten bananen tryptofaan, een stof die in je lichaam omgezet wordt in serotonine. Serotonine zorgt op diens beurt weer voor een opgewekt, opgepept en positief gevoel. Vandaar ook dat veel antidepressiva het serotonine-niveau in je hersenen verhogen. Kortom bananen zijn gezond!

Dus als je weer eens een lusteloos gevoel hebt tijdens het diëten, neem gerust een banaan en luister niet naar de verhalen van anderen. ;)

42 reacties op “Bananen gezond… Mag je banaan eten als je op dieet bent?

 1. linda ·

  Ik eet ’s morgens goed. IK drink 1.5 liter water. Ik eet bewust. Ik schrijf alles op zo zie ik wat ik eet. Ik eet elke dag 1 snoepreep (van de Weight Watchers). Ik eet elke dag 2 stukken fruit ook regelmatig banaan. Ik eet elke dag 300 gram groenten. En ik wandel met mijn hond (hij is heel blij). En dit heb ik allemaal geleerd bij de WEIGHT WATCHERS ik ben 16 kilo afgevallen. IK eet ook 1 maal per week FRIET (heerlijk) dat is mijn lievelingseten. Daar leer je zoveel over je gedrag, waarom eten we, wat voeding met ons doet enz… dit is het beste wat mij is overkomen wil jij afvallen ga naar de WEIGHT WATCHERS. LINDA

  Reageer
 2. Jippie ·

  Jammie! Ik ontbijt altijd met een banaan (en twee appels, een halve eetlepel rozijnen en wat magere yoghurt). Vind graan ’s morgens echt niet lekker. ;)

  Reageer
 3. Frits ·

  The Morning Banana Diet… :D Ik begin mijn eigen dieet… het “soepstengels met verse bramen in de namiddag dieet”… neem ik dezelfde dieetregels over en voeg ik er “lichaamsbeweging moet wel degelijk, anders word je zwak en/of dik” aan toe… en dan hoop ik dat het net zo’n rage in Nederland wordt als de bananen in Japan. Soepstengels zijn er iig genoeg… misschien nog eens goed nadenken over een goed alternatief voor de bramen 8)

  Reageer
 4. lizzy ·

  Ja plakjes banaan zijn heerlijk op brood net als plakjes aardbeien! En ook lekker is pannenkoekjes maken van 2 eieren en 1 banaan, handje havermoutbloem erdoor heen en bakken maar! Jummie!

  Reageer
 5. Sjaak Bienefelt ·

  Ik vind bananen heerlijk ik eet iedere dag een banaan.

  Reageer
 6. Eduard ·

  @Paul: Mijn reactie gaat niet om voor- en nadelen van voedingsmiddelen *, maar het gaat mij er nu simpelweg om dat de gedane bewering in het artikel behoorlijk onjuist en misleidend is: “De voedingsvezels in een banaan zorgen voor een relatief langzame en gelijkmatige opname van de geleverde koolhydraten. Je krijgt de gewenste energie van de fruitsuikers, maar de suikers worden niet zomaar als vet opgeslagen dankzij de vele voedingsvezels.” De verhouding van vezels uit puur die banaan is namelijk vèrreweg niet gunstig genoeg voor dit effect van langzame opname. En dat je het kunt compenseren met andere voedingsmiddelen begrijp ik ook wel, maar daar gaat het hier niet om. Zelfs een glas cola zou je misschien nog wel kunnen compenseren als je ontzettend veel vezels er direct na eet. Waar het om gaat, is dat een banaan zonder toevoegingen 11x (!) zoveel koolhydraten bevat als als vezels, en groentes als bijvoorbeeld kool, sla of biet (terwijl biet ook zoet smaakt) evenvéél koolhydraten als vezels bevatten, waardoor deze koolhydraten inderdaad niet meer nadelig werken op je bloedsuikerspiegel. * Noten hebben bij overconsumptie inderdaad ook nadelen, zoals dat ze nogal veel omega-6 bevatten en zoveel mineralen dat je er bij te veel eten vergiftiging kunt van kunt oplopen. Daarom zei ik dus ook: leef van “véél groentes” en “wàt noten”, niet “véél noten”

  Reageer
  • Paul ·

   Veel voedingsvezels behoren tot de koolhydraten (bepaalde polysachariden, resistent zetmeel e.a.), dus het onderscheid wat je maakt -koolhydraten versus vezels- gaat niet helemaal op. Er wordt in bovenstaand artikel gesproken over een relatief lage opname en het niet zomaar opslaan van vet, daar lijkt me niets onjuist of misleidend aan. Vergelijk de opname van de fruitsuikers uit een banaan maar eens met de opname van pure tafelsuiker, siropen, geraffineerde suikers uit frisdrank en vruchtensap van vruchtenconcentraten of -extracten, snoepgoed etc. In vergelijking tot andere fruitsoorten levert de banaan overall wat meer snelle koolhydraten, maar het punt blijft dat dat een banaan nog niet ongezond maakt; en daar gaat bovenstaand artikel over. Integendeel: de vele voordelen (kalium, calcium, koper, jodium, ijzer, fosfor, zink vit. A en B-vitamines) van een banaan wegen dubbel en dwars op tegen de glucose. Naast de vezels vertragen ook de eiwitten en fructose (50/50 t.o.v. vrije glucose) in de banaan de opname van de uiteindelijke bloedsuikers/bloedglucose; een doorsnee banaan levert 20 gram koolhydraten per 100 gram product, scoort 51 op de GI (glycemische index) en heeft een GL (glycemische lading) van 12. En als je toch nog altijd bang bent voor de snelle koolhydraten in een banaan, neem dan een minder rijp en zoet exemplaar. Natuurlijk gaat het er wel om dat je de eventuele nadelen van een banaan kunt compenseren met andere gezonde producten. Het artikel beantwoordt de vraag of je bananen mag eten in een afslankdieet, dus of de banaan past in een dergelijk totaalplaatje. Een banaan vergelijken met groentesoorten gaat mijns inziens niet op; je kunt immers geen rauwe rode biet of spitskool meezeulen naar je werk of sportschool en ter plekke opeten. Al met al zie ik geen enkele reden om niet af en toe een banaan te eten. De bottom-line is dat je lekker bananen moet eten als je die lekker vindt, ook als je op dieet bent!

 7. Eduard ·

  Banaan is helemaal niet gunstig qua suikers! De glykemische index is hoog! Banaan bevat veel te weinig vezels. Maar ook appel is niet geweldig. Al dit soort modern gekweekt fruit is ongunstig! Lees het boek van Saskia van As maar eens. Enige fruit wat gunstig is qua vezel-koolhydraatverhouding zijn dingen als bessen en bramen, of bijvoorbeeld wilde appels. Kortom, bananen, appels, etc. zijn lekker en leveren wel vitamines, maar eet ze met mate, zeker als je diabetes hebt. Leef vooral van veel groentes en eet wat peulvruchten of noten, pas dan krijg je genoeg vezels binnen en beperk je de koolhydraten.

  Reageer
  • Paul ·

   Tikkeltje generaliserend. Zo zou ik ook nadelen kunnen noemen van noten (dat ze relatief calorierijk zijn) en van bessen (dat ze giftig kunnen zijn) en dat ze daarom ongezond zijn… Dat doe ik echter niet, want alle voedingsmiddelen hebben voor- en nadelen en beschikken over goede en slechte eigenschappen. De veronderstelde ‘inferieure balans tussen koolhydraten en vezels’ van een banaan kun je gemakkelijk rechttrekken/compenseren met toevoeging van een vezelrijker voedingsmiddel, dus dat is geen reden om geen bananen te eten. Er zijn bovendien veel meer en zwaarwegendere voedingskundige aspecten waar je op zou moeten letten… en overall (qua voedingswaarde, voedzaamheid, opneembaarheid, voedingsstofdichtheid, heilzaamheid e.a.) komt de banaan uitstekend uit de bus. Matigen en variëren is waar het om draait. Ken jij iemand die alleen bramen en wilde appels eet?

  • Jeroen ·

   Wat vinden jullie hiervan: Banana Girl Diet!

  • Viola Tricolor ·

   En wie mag Saskia van As dan wel wezen?

 8. Dave ·

  Ik hoorde een fysiotherapeut met diabetes die ik ken laatst zeggen: “Een Dextro Energy is gezonder dan een banaan, want de energie in Dextro wordt nog sneller opgenomen.” Maar niets is dus minder waar…

  Reageer
 9. chan ·

  Ik ben diabeet en een rijpe banaan helpt me goed als mijn suikers te laag zijn in mijn bloed… In een rijpe banaan zitten namelijk veel suikers en toch ook vezels, dat wat de suikers langer vasthoudt in het bloed, dus je glucose langer op peil houdt. Kei fijn! Een gezonde manier dus om je bloedsuiker op peil te brengen. Misschien fijn om te weten voor mensen die ook diabeet zijn.

  Reageer
 10. Ad ·

  Banaan verhoogt ook je potentie, volgens een onderzoek in Zimbabwe…

  Reageer
 11. KNEUT ·

  Ik heb gehoord dat als je veel bananen eet je krom gaat lopen. ;-)

  Reageer
 12. dieter ·

  Beste, Bij mijn weten kan je van een banaan wel verdikken zenne. Bij ons in de fitnessclub wordt er weleens over voeding gepraat en de mening van de mensen die al lang trainen is eet een banaan want daar kan je van verdikken. Groeten, Dieter

  Reageer
  • Paul ·

   Ik denk dat men bedoelt dat bananen goed krachtvoer zijn als het aankomt op krachttraining en het leveren van krachtexplosies. Een banaan vult immers de spiersuikers aan. Indirect kan een banaan dus bijdragen aan spieropbouw…

 13. Suuske ·

  Gaan met die banaan!

  Reageer
 14. Sander ·

  Niet sporten/bewegen = niet afvallen. Meer spieren gebruiken meer energie. Minder energie eten dan je verbruikt = afvallen. Gezond eten zorgt voor een sterk lichaam. Dus gezond eten (normale porties) en sporten/bewegen zorgt voor een sterk lichaam zonder overgewicht. Zo simpel is het!

  Reageer
 15. essietjeee ·

  Hey Michiel, Er staat in het artikel ook niet dat er serotonine in de banaan zit, maar tryptofaan. Deze wordt door het lichaam (onder invloed van B-vitaminen) omgezet in serotonine. :P

  Reageer
 16. renoeka ·

  Ik vind dat je gewoon elke dag iets anders moet eten. En je moet niet elke dag rijst of bananen eten, gewoon afwisselen en 2 stuks fruit eten en probeer 2x per week te sporten en eet vooral volkorenbrood en wel gezond broodbeleg erop. En het belangrijkste is niet te vaak aan de snack of chocolade. En blijf sporten, want dat is heel belangrijk! Dat moet echt want als je niet gaat porten, dan kan je wel gaan diëten, maar dan kom je zo weer aan hoor! Je moet echt gaan sporten, dat helpt meer dan alleen diëten. Dit was mijn menig. Gr. Renoeka

  Reageer
 17. Michiel ·

  Leuk artikel, maar het verhaal over serotinene… dat zit niet in voedsel dus dat kleine stukje zal denk ik niet waar zijn…

  Reageer
 18. Banaan ·

  Tjonge, wat een gezeur allemaal over bananen, gewoon normaal en niet teveel eten en veel bewegen, dan is er niks aan de hand.

  Reageer
 19. tessa ·

  Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een arme. Ideaal voor de spijsvertering.

  Reageer
 20. lammetje ·

  Veel appels eten moet je wel mee oppassen, op den duur loop je het risico er allergisch voor te worden… Verder vind ik banaan ideaal voor het ontbijt, ontbijt nu sinds een week met een smoothie van vruchtensap, banaan en mango/framboos/aardbei, soms een roggebroodje met jam erbij. Voldoende om het uit te houden tot m’n tussendoor-momentje, en calorie-arm. Bovendien krijg ik zo m’n 2 stuks fruit per dag netjes binnen. :)

  Reageer
 21. xanna ·

  Het is waar over die appels. Ik hou in principe niet van appels of fruit, de hele zomer heb ik dat amper gegeten, ja ik weet, dat is niet goed. Maar ik heb heel snel last van verstopping en een opgezette buik, mijn stoelgang loopt niet lekker. Nu de winter er weer is, en ik ook wil afvallen heb ik toch besloten om appels te eten i.p.v. ander tussendoortje. En werkelijk: mijn stoelgang is een stuk beter, echt een omslag van bijna 180 graden. Wat ik vooral doe: niet beginnen met brood ’s morgens (en ik ben een echte ontbijter) maar met 1 of 2 appels en jus ‘d orange. En hup, dat is een goede start voor de stoelgang. En nog een voordeel: ik eet tussendoor appels om geen ongezonde dingen tussendoor te eten en je komt in een positieve vicieuze cirkel: door die appels heb ik ook weer geen trek in tussendoortjes. Een lyrische lofzang over de appel, het is inderdaad zo.

  Reageer
 22. Alex ·

  Iedere ochtend: 1 banaan, 2 kiwi’s, 2 sinaasappels en een scheut magere yoghurt. Staafmixer erop en smullen maar. Ideaal om je stofwisseling op gang te krijgen. Gezond en lekker. Normaal eetpatroon aanhouden, blijven bewegen (neem een hond en je valt geheid af). ;)

  Reageer
 23. martijn ·

  Nou ben niet op dieet, maar heb een hoop liefdesverdriet, dus die banaan lust ik nog wel. En als het je een goed gevoel geeft, dan lust ik wel een tros! Voel me namelijk flink bagger… Groetjes, Martijn

  Reageer
 24. peter ·

  Hallo, hoe zit het nou, ik lees hier dat bananen een opwekkend en positief gevoel geeft, echter als ik verder op internet zoek naar banaan, dan komt er uit dat banaan slaapverwekkend is. Hoe zit dit nou?

  Reageer
 25. marie-rose ·

  Voor Sarah zou ik persoonlijk willen zeggen, opgepast met boterhammen, niet teveel daarvan eten, zitten veel geraffineerde suikers in( verborgen suikers). Dus niet meer dan 2 boterhammen per dag, en wel volkorenbrood, als het effe kan. Wit brood is alleen maar buikvulling, en bevat veel suikers.Verder dan ook oppassen dat je per dag niet teveel geraffineerde suikers binnen krijgt, zitten in brood, muesli, crackers, witte pasta. :D

  Reageer
 26. wim g ·

  Hallo, Bovenaan deze (nuttige!) bladzijde vermeld je dat in een banaan "zo’n 125 calorieën" zitten. 1 calorie is vrijwel niets – mij lijkt dat daar "kilocalorieën" moet staan?
  Groet, Wim G

  Reageer
 27. mipoe ·

  Heeej, Ik heb een vraag want ik wil een 1 dag dieet volgen ik ben nog erg jong een tiener ik ben niet dik maar ook niet dun in het vroeger was ik heel dik en had ik er ineens genoeg van en verloor 7 kilo maar op school ben ik door de jaren heen toch weer lekkere dingen erbij gaan eten en toen kwam ik weer ietsje aan niet zo veel maar ik ben dus bang dat ik weer aan kom, soms heb ik een hele erge vreetkick 2 glazen water drinken voor het eten heb ik al gedaan, maar dan eet ik bijna net zoveel. :-( Dus weet u soms iets waarvan me honger weggaat. :P Pls…

  Reageer
 28. SMCKLE ·

  Het grootste probleem met bananen is dat ze een stoppende werking hebben. Al helemaal als je, zoals ik last hebt van gevoelige darmen. Bananen zijn perfect als je moet sporten of zware fysieke arbeid moet leveren maar ik denk dat, als je echt wilt afvallen dat je dan beter een appel kunt eten

  Reageer
 29. sarah ·

  Ik heb gehoord dat je wel dik wordt van de combinatie boterhammen met banaan. Is dit ook zo?

  Reageer
  • taoto ·

   Nee.

 30. michelle ·

  Manon, of je van banaan dik wordt ? Nou van die 125 Kcal die in een banaan zitten, wordt je echt niet dik. En banaan is 75% water. Je wordt dik als je meer calorieën inneemt, dan verbruikt. Maar een vrouw heeft globaal 2,000 Kcal nodig per dag. Eet daarnaast nog een ander stuk fruit, dat meestal rond 75 Kcal zit, en je hebt voor je 2 stuks fruit 200 Kcal. Eet de benodigde 2 ons groente, en je zit nog niet eens op 400 Kcal voor 2 stuks fruit en 2 ons groente. Nee, nog nooit is iemand an het eten van fruit of groente dik geworden. Als je wilt afvallen, zorg dan gewoon voor dat je via vloeistoffen geen calorieën binnenkrijgt.

  Reageer
 31. Anoniem ·

  Wat een gezeur over een banaan. Als je zo’n banaan lekker vind, eet er dan gewoon een. Voor de mensen die willen afvallen en geen zin hebben in van die ingewikkelde diëten: normaal eten en goed bewegen! Klaar is Kees.

  Reageer
  • Marjolein ·

   Juist en zo is het maar net! Geen grote porties, gewoon 6 kleine maaltijden. ongezonde vetten en suikers achterwege laten. Langame koolhydraten eten, ben je langer verzadigd. En lekker veel bewegen en met een lege buik je bed in! Ook lekker veel water drinken. Ik eet echt onwijs veel, bijna 9 kleine porties per dag. Maar ben wel 17 KG kwijt. Oh ja: laat light producten staan! De gezonde vetten die we juist nodig hebben zijn eruit gehaald en vaak rotzooi als aspartaam toegevoeg. Geloof me, dat wil je niet in je lijf hebben! Succes.

 32. Manon ·

  nou, nu weet ik echt niet meer wat ik moet geloven hoor, dus je ken net zo goed een appel eten inplaats van een banaan? van bananen word je toch dik?

  Reageer
 33. Natasha ·

  Je moet ervan houden… Maar plakjes banaan op brood is echt heerlijk!

  Reageer
 34. Gerry ·

  Prima, alleen moet je wel opletten wat voor soort slaatje het is. De kleine bakjes met zo’n lepeltje bevatten verrassend veel calorieen en relatief weinig voedingsstoffen.

  Reageer
 35. Elza ·

  Beste, Ik eet ’s middags een slaatje met allerlei groentjes en eet er ook banaan bij. Wat is uw mening? Met dank, Elza

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.