Is kaas gezond of ongezond?

Food · Door Ilse

is-kaas-gezond-of-ongezond

kaas gezond of ongezondAls er iets is dat Nederlanders ’s ochtends bij het ontbijt graag eten, dan is het wel een boterham met kaas (gemaakt van koemelk). Gezond is dat echter helaas niet te noemen. Ondanks dat kaas door veel mensen lekker wordt gevonden, is het namelijk ook een bron van stapels calorieën waar je niets aan hebt. In dit artikel lees je meer over waarom kaas niet zo gezond (of zelfs ronduit ongezond) is…

Kaas is ongezond omdat er veel vet & zout in zit

In essentie is kaas ongezond, simpelweg omdat de meeste kaassoorten ontzettend veel verzadigde vetten en zout bevatten. Zelfs 30+ kaas is nog steeds 16 procent vet. Dat valt vooral op als je kaas gaat verwarmen. Je zou dan bijna denken dat gesmolten kaas vetter is, maar niets is minder waar: gesmolten kaas is net zo vet als niet-gesmolten kaas, het valt alleen meer op. Zelfs het doorgaans conservatieve Voedingscentrum adviseert om niet meer dan een schamele 1,5 plak kaas per dag te eten, bij voorkeur 20+ of 30+.

Bovendien bevat een “normale” Hollandse kaas gemiddeld 200 milligram natrium per broodbeleg. Een normale snee brood bevat 190 milligram natrium, dus in één boterham met kaas zit al 390 milligram natrium.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) zout

Als volwassene is het verstandig om niet meer dan 6 gram keukenzout (omgerekend 2,4 gram natrium) per dag te consumeren, omdat meer dan die hoeveelheid op lange termijn kan zorgen voor onder andere een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker (zoals maagkanker) en botontkalking. Voor kinderen geldt een maximum van 1 tot 6 gram zout (omgerekend 0,4 tot 2,4 gram natrium), afhankelijk van de leeftijdsgroep (Nederlandse richtlijnen volgens het Voedingscentrum). Een boterham met kaas levert ongeveer 1/6 van je totale ADH aan zout.

Is kaas dan helemaal niet gezond?

Kaas bevat een aantal goede eiwitten (essentiele eiwitbouwtsenen/aminozuren) die door je lichaam als bouwstof gebruikt kunnen worden om lichaamscellen aan te maken. Afhankelijk van de exacte kaassoort en de gebruikte productiemethode bevat kaas ook nog een aantal nuttige vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam. Kaas is echter geen belangrijke bron van deze voedingsstoffen, vanwege de geringe hoeveelheden van deze nutriënten in kaas en de ruime beschikbaarheid ervan in allerlei andere voedingsmiddelen.

Mede daardoor komt kaas op de “gezond”-schaal niet als winnaar uit de bus. Eiwitten kun je beter uit andere producten halen die minder zout en gezonde en/of minder vetten bevatten, zoals vis, ei, mager vlees (zoals -liefst biologische- kipfilet en kalkoenfilet, bonen/peulvruchten en noten). Kortom: er zijn gezondere alternatieven voor kaas.

Gezonde kaassoorten

Let wel op dat niet iedere kaassoort hetzelfde is. Zo is er relatief gezonde kaas, en ook relatief ongezonde kaas. Ben je op zoek naar een relatief gezonde kaassoort? Kies dan voor een kaas met zo min mogelijk vet en zout. Denk bijvoorbeeld aan een zoutarme 20+ kaas.

Gezond alternatief voor kaas als broodbeleg

Een goed en gezond alternatief voor kaas is pindakaas (liefst biologisch en voor 100% gemaakt uit pinda’s). Pindakaas bevat veel vetten, maar dit zijn plantaardige, onverzadigde vetten. Ook levert pure pindakaas meer dan 30 essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren en aminozuren uit plantaardige eiwitten. Pindakaas is daarom een gezond alternatief voor kaas, al is het wel verstandig om je boterhammen niet te dik te besmeren, aangezien er ook in pindakaas veel calorieën zitten.

Zie voor meer alternatieven voor kaas: Broodbeleg – De 8 gezondste dingen voor op je brood

Eet jij veel kaas en zie jij het als een gezond product? Laat het hieronder weten!