kaas gezond of ongezondAls er iets is dat Nederlanders ’s ochtends bij het ontbijt graag eten, dan is het wel een boterham met kaas (gemaakt van koemelk). Gezond is dat echter helaas niet te noemen. Ondanks dat kaas door veel mensen lekker wordt gevonden, is het namelijk ook een bron van stapels calorieën waar je niets aan hebt. In dit artikel lees je meer over waarom kaas niet zo gezond (of zelfs ronduit ongezond) is…

Kaas is ongezond omdat er veel vet & zout in zit

In essentie is kaas ongezond, simpelweg omdat de meeste kaassoorten ontzettend veel verzadigde vetten en zout bevatten. Zelfs 30+ kaas is nog steeds 16 procent vet. Dat valt vooral op als je kaas gaat verwarmen. Je zou dan bijna denken dat gesmolten kaas vetter is, maar niets is minder waar: gesmolten kaas is net zo vet als niet-gesmolten kaas, het valt alleen meer op. Zelfs het doorgaans conservatieve Voedingscentrum adviseert om niet meer dan een schamele 1,5 plak kaas per dag te eten, bij voorkeur 20+ of 30+.

Bovendien bevat een “normale” Hollandse kaas gemiddeld 200 milligram natrium per broodbeleg. Een normale snee brood bevat 190 milligram natrium, dus in één boterham met kaas zit al 390 milligram natrium.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) zout

Als volwassene is het verstandig om niet meer dan 6 gram keukenzout (omgerekend 2,4 gram natrium) per dag te consumeren, omdat meer dan die hoeveelheid op lange termijn kan zorgen voor onder andere een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker (zoals maagkanker) en botontkalking. Voor kinderen geldt een maximum van 1 tot 6 gram zout (omgerekend 0,4 tot 2,4 gram natrium), afhankelijk van de leeftijdsgroep (Nederlandse richtlijnen volgens het Voedingscentrum). Een boterham met kaas levert ongeveer 1/6 van je totale ADH aan zout.

Is kaas dan helemaal niet gezond?

Kaas bevat een aantal goede eiwitten (essentiele eiwitbouwtsenen/aminozuren) die door je lichaam als bouwstof gebruikt kunnen worden om lichaamscellen aan te maken. Afhankelijk van de exacte kaassoort en de gebruikte productiemethode bevat kaas ook nog een aantal nuttige vitamines en mineralen die goed zijn voor je lichaam. Kaas is echter geen belangrijke bron van deze voedingsstoffen, vanwege de geringe hoeveelheden van deze nutriënten in kaas en de ruime beschikbaarheid ervan in allerlei andere voedingsmiddelen.

Mede daardoor komt kaas op de “gezond”-schaal niet als winnaar uit de bus. Eiwitten kun je beter uit andere producten halen die minder zout en gezonde en/of minder vetten bevatten, zoals vis, ei, mager vlees (zoals -liefst biologische- kipfilet en kalkoenfilet, bonen/peulvruchten en noten). Kortom: er zijn gezondere alternatieven voor kaas.

Gezonde kaassoorten

Let wel op dat niet iedere kaassoort hetzelfde is. Zo is er relatief gezonde kaas, en ook relatief ongezonde kaas. Ben je op zoek naar een relatief gezonde kaassoort? Kies dan voor een kaas met zo min mogelijk vet en zout. Denk bijvoorbeeld aan een zoutarme 20+ kaas.

Gezond alternatief voor kaas als broodbeleg

Een goed en gezond alternatief voor kaas is pindakaas (liefst biologisch en voor 100% gemaakt uit pinda’s). Pindakaas bevat veel vetten, maar dit zijn plantaardige, onverzadigde vetten. Ook levert pure pindakaas meer dan 30 essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren en aminozuren uit plantaardige eiwitten. Pindakaas is daarom een gezond alternatief voor kaas, al is het wel verstandig om je boterhammen niet te dik te besmeren, aangezien er ook in pindakaas veel calorieën zitten.

Zie voor meer alternatieven voor kaas: Broodbeleg – De 8 gezondste dingen voor op je brood

Eet jij veel kaas en zie jij het als een gezond product? Laat het hieronder weten!

62 Reacties

 1. Zijn er ook gezonde en lekkere alernatieven voor kaas. Ik eet inclusief kaas nog geen 1000 kcal. Te weinig zout. Alles wat mager is lust ik niet. Vlees lust ik niet behalve spek. Erwtenpoeder ook niet. Allergisch voor soja en koemelkeiwit maar niet voor oude kaas of yoghurt of crème fraiche. Haring zalm makreel en paling vind ik lekker.

 2. Pindakaas heeft niks met echte kaas te maken, het Engelse peanutbutter is een beter woord voor dat smeersel, en nee, kaas en dierlijk vet zijn helemaal niet ongezond, google eens de cholesterolmythe..

  • Het gaat erom dat pindakaas een goed alternatief is qua broodbeleg; dat is dan ook meteen de overeenkomst tussen kaas en pindakaas… broodbeleg! Het gaat overigens niet alleen om verzadigd versus onverzadigd vet. En over cholesterol wordt al helemaal nergens gesproken… Wat vooral ook belangrijk is, is hoeveel vet een product in totaal bevat… En hoeveel vet navenant eiwitten en koolhydraten… En bovendien de biologische kwaliteit en aminozuursamenstelling van de aanwezige eiwitten… Op al deze punten scoort pindakaas beter dan kaas. Kaas levert niets noemenswaardigs. De verhouding tussen nuttige en nutteloze voedingsstoffen in pindakaas is simpelweg veel beter.

  • Helemaal mee eens, Jurjan! Zie eventueel ook dit artikel over pindakaas. Neem overigens wel echte pindakaas (van 100% pinda’s) en geen populaire ‘margarinepindakaas’ … Groeten, Paul II

  • Jurjan, geniaal hoor kaas en pindakaas zijn allebei broodbeleg, zodoende is pindakaas een goede vervanger voor kaas, bedankt voor de uitleg :)
   Ik had de link geplaatst voor de cholesterolmythe als bijkomend weetje maar die is niet geplaatst omdat men vind dat dit niet met de stelling te maken heeft denk ik, type het maar in (cholesterolmythe) verzadigd vet is helemaal niet ongezond wil ik alleen maar zeggen, zoek ook eens op de voedingswaarde van kaas en pindakaas voor je wat beweert wat nergens op slaat, groet Paul 1

  • o ja das ook een leuke,… nuttige voedingsstoffen en nutteloze voedingsstoffen, mis ik hier iets? nutteloze voedingstoffen zijn geen voedingstoffen lijkt me.

  • Met nutteloze voedingsstoffen bedoel ik overtollige voedingsstoffen: nutriënten waarvan de gemiddelde persoon meer dan voldoende binnenkrijgt, waardoor onderaan de streep nauwelijks sprake is van voedingswaarde, enkel van lege calorieën. Melksuikers, melkvetten en dierlijk calciumfosfaat zijn goede voorbeelden van zulke ‘nutteloze’ voedingsstoffen… Je lichaam heeft er niks aan omdat deze nutriënten in een te grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen in te hoge concentraties aanwezig zijn. Als puntje bij paaltje komt is de nutritionele samenstelling van kaas veel te eenzijdig: te veel vet en zout en nauwelijks essentiële micronutriënten.

  • Beste Paul (1), Linkjes kun je desgewenst onder je naam (vakje URL) plaatsen bij het invullen van een reactie, die worden automatisch uit reacties gefilterd in verband met spam. Zoals Jurjan aangeeft, wordt inderdaad nergens over cholesterol gerept, dat ben ik met hem eens… De verzadigd-vet-versus-bloedcholesterol-discussie staat wat mij betreft dan ook totaal buiten de kaas-versus-pindakaas-discussie. :D Mijn mening omtrent verzadigd vet en cholesterol is overigens gelijk aan de jouwe; dat kun je overal op Gezondr lezen. Ik ben zelfs fervent voorstander van alle natuurlijke vetten, verzadigd dan wel onverzadigd, zolang er maar niet fabrieksmatig aan de vetzuurketens gesleuteld is. Groeten, Paul II ;)

  • De verzadigd-vet-versus-bloedcholesterol-discussie staat wat mij betreft dan ook totaal buiten de kaas-versus-pindakaas-discussie. Ja Paul2 niet zo streng, ik zei al bijkomend weetje, weet je… bedankt voor het bijkomend weetje van het effectief plaatsen van een link, groet Paul1☼☼☼

  • Jurjan er zit een verschil tussen overtollig en nutteloos, maar het is wel goed hoor, ieder zn mening, geef mij maar een boterham met oude kaas ipv een met pindakaas, mn oma is 95 en eet elke dag kaas, mn opa is al 20 jaar dood, wat zou die gegeten hebben?

  • Pindakaas, hele potten, nee maar serieus, je kan overal lezen dat alles wat teveel is niet goed kan bekomen, van teveel water krijg je bijv watervergiftiging.

  • En dat is dus precies mijn punt… Water bestaat uitsluitend uit water, de meest essentiële vloeistof die er bestaat, waarvan je lichaam onwaarschijnlijk veel nodig heeft. Sterker nog: zo’n 60% van je lijf bestaat uit water dat continu dient te worden ververst. De kans op een watervergiftiging is dan ook verwaarloosbaar, tenzij je ineens 4 liter water naar binnen giet, waardoor je je elektrolyten te ver verdunt. Kaas daarentegen bestaat overwegend uit verzadigd vet en zout, twee component die je lichaam kan gebruiken, maar waarvan een doorsnee mensenlichaam (zelfs als je geen kaas zou eten) veel te veel binnenkrijgt. De kans op een ‘kaascomponentenoverschot’ is dan ook ONEINDIG veel groter dan een watervergiftiging. Daar laat ik het verder bij…

  • Water bestaat uitsluitend uit water? daar moet ik ff over nadenken hoor, nee serieus ja twee eetlepels zout in één keer neem je sneller in dan 4 liter water, ook al zo’n open deur weet ik toch zelf ook wel, ben blij dat je het er verder bij laat, ik hoor/lees graag dingen die ik nog niet weet en niet dingen die ik zelf al weet zeg Paul 1 ik had een link over waterintoxicatie naast mn naam gezet zoals je zei maar ik zie hem evengoed niet, maar ok dat hoort niet bij dit onderwerp hè, het beste verder dan maar, ik ga eens een zinvolle discussie zoeken ergens… wat een gemier zeg hier

  • In het berichtje waarin je de link hebt toegevoegd, is je naam paars… Als je nu op je naam klikt… tada! :D

  • Ik schaam me diep Paul, nooit te oud/jong om wat te leren. :(

  • Haha, maakt niet uit… ik wilde alleen even ophelderen dat ik nooit zomaar andermans bijdragen zal verwijderen. :)

 3. Kaas is gezond wees blij in Afrika hebben ze niks te eten dus ga niet zeuren of kaas gezond is of niet. Mogen we straks dan helemaal niks meer eten! Stukken onfatsoen!

  • Wat legt u een vreemd verband Plakje. We hebben het niet over wel of niet tekort voedsel, maar over wel of niet gezond. Ik hoop dat als u ooit voedsel naar Afrika stuurt, het wel gezond voedsel is. En u mag van mij alles eten, maar hopelijk kiest u dan ook voor gezond.

  • Plakje, juist omdat hier een overvloed aan gezond en ongezond voedsel is hebben we de luxe om te kiezen voor het gezonde voedsel. Neem de moeite om te zorgen dat je gezond eet. Voor je eigen bestwil en dat van de mensen in je omgeving.

  • Wil. Je zegt voor je eigen best(wil), hahhahahahaha! ??????

 4. Beste allen! Kaas is zeker NIET ongezond… weliswaar in niet overdreven porties zoals met alles uiteraard! Mijn aanbeveling: koop enkel rauwmelkse kaas! Die heeft een maximum vetgehalte van 48% (dit wil zeggen op de droge stof; 40% van kaas bestaat uit water, 60% uit melkvet, caseïne,lactose, mineralen, vet-oplosbare vitaminen, melkenzymen)… dus 100 gram kaas van 48+ bevat 29 gram vet. Bij pasteurisatie van melk (in alle industriële kazen) krijgt men een omvorming van de vetmoleculen die kunnen opslaan in de aders. En alleen het feit dat rauwmelkse kaas VEEL beter smaakt! Mocht er nog meer/diepere informatie gewenst zijn, dan hoor ik het graag! Gr. Lien – gediplomeerd kaasmeester.

 5. Ik eet ieder ochtend 30 plus kaas van de lid. Diëtiste heeft nooit gezegd dat niet gezond is dus dat is allemaal onzin.

  • Ja, echt heel logisch…. alle dingen waar je diëtist NIET over praat, zijn vast en zeker onzin, en die moet je juist WEL eten! Uitmuntende retorica… Misschien zijn er nog meer dingen waar je diëtist het nog nooit over heeft gehad… Servies? Gordijnen? Stekelvarkens? Dan moet je ook die dingen vooral gaan eten! Misschien moet je eens beginnen met ZELFSTANDIG nadenken… en je afwegingen baseren op feiten in plaats van drogredenen. Begrijp me niet verkeerd, ook ik eet graag kaas… Maar dat kaas (nutritioneel gezien) over ongezonde eigenschappen beschikt en ongezonde voedingsstoffen levert, is een vaststaand feit. Dit kun je niet zomaar afdoen als onzin.

 6. Go mensen hou toch eens op met dat gezemel over eten, wel eens in landen geweest waar je 5 km moet lopen om een beetje water? Zeuren om een kaas, gadverdamme wat een luxe probleem, wees blij dat we de keuze hebben om te kiezen wat we in onze verwende monden te proppen. Zeur kazen, als je net als de gemiddelde Nederlander te dik bent, wijt het dan aan jezelf, en niet aan kaas, wakker worden. Groet Kitty

 7. Er zitten wel wat gezonde stoffen in kaas maar helaas ook minder gezonde. Kaas bevat door de fermentatie veel biogene aminen, afbraakproducten van eiwitten. Ze kunnen behoorlijk op je zenuwstelsel werken. Tyramine bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de bloedvaten iets vernauwen en de bloeddruk verhoogt. Het kan onrust en angst teweegbrengen was mijn ervaring in het verleden. Ik had zelfs medicijnen tegen de angst. Deze stoffen spelen ook een rol bij ziektes als parkinson omdat ze op het zenuwstelsel werken. Het is bij kaas wel hoe ouder hoe erger. Bij huttenkase en kwark valt het nog mee maar oude of van die Franse kazen staan er bol van. Voel me in elk geval een stuk beter zonder kaas en zo min mogelijk biogene aminen.

  • beetje dimmen hier.alles wat van dieren komt is ongezond als je niet in zhuis terecht wil komen

  • Dat is niet de essentie van het verhaal. Je kunt met gerust hart kaas en vlees eten, want deze voedingsmiddelen leveren volop nuttige voedingsstoffen. Je moet alleen niet te veel vlees en kaas eten; dus niet per se iedere dag en geen buitensporige porties. Bovendien moet je slimme keuzes maken, dus voor de kaassoorten en vleessoorten kiezen met de meeste voordelen en de minste nadelen. Alles heeft namelijk zijn goede en slechte eigenschappen. Het gaat erom dat je overall genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijg en niet te veel lege calorieën en antinutriënten. Kies dus voor voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde, voedzaamheid en voedingsstofdichtheid. Voor iedere calorie die een product levert zou het o.a. ook vitamines, mineralen, spoorelementen, aminozuren en omegavetzuren moeten leveren. Met een kleine portie mager vlees (biefstuk, varkenshaas, kipfilet e.a.) zit je sowieso goed. En voor kaas geldt (in ietwat mindere mate) hetzelfde. Dus matigen en variëren. Deze tactiek is overigens niet alleen toepasbaar op vlees en kaas, maar op zo’n beetje elk voedingsmiddel.

 8. Ik sluit me aan bij de laatste twee adviezen (Eva en Paul). Eet niet te veel kaas, en als je het dan doet, het liefst zo natuurlijk en biologisch mogelijk.

 9. Ik eet weinig kaas, maar ik vind jouw advies om zo mager mogelijke kaas te eten wat onzinnig. Zelf vind ik namelijk dat producten gezond zijn als ze zo natuurlijk mogelijk zijn. Kaas bevat nou eenmaal veel vet als het op een natuurlijke manier wordt bereid en dat vet moet je er dan niet uit gaan halen. Zelf beschouw ik één plak kaas per dag eten als veel. Kaas zou ik hoogstens 1 keer per week eten, maar dan volvet en het liefst zo natuurlijk en biologisch mogelijk, en als iets beschouwen dat niet elke dag hoeft worden opgegeten.

  • Beste Eva, Ik deel jouw opvatting volledig. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten; volledig biologisch, vrij van synthetische hulpstoffen/E-nummers, geen GMO’s (genetisch gemodificeerde organismen), geen transvetten en zo min mogelijk lichaamsvreemde hormonen. Toch eet ik graag een plakje kaas. Liever kaas dan winegums, chemische desserts, margarine en cola (light)! Kaas is voor mij een lekkernij waar ik van geniet. Ik zie kaas absoluut niet als gezondheidsbevorderend, maar ook niet per definitie als ongezond. Ik eet gemiddeld 1 (grote) biologische plak kaas per 2 dagen en voel me daar totaal niet schuldig over. Je moet er gewoon niet te veel van eten, zoals voor alles geldt. Ik wissel kaas af met pindakaas (zonder toegevoegde suikers), parmaham (en andere pure, magere vleeswaren), eieren, biologische vis en jam van 100% fruit en een “broodje gezond” met biologische groenten. Zelfs roomboter moet wat mij betreft af en toe kunnen. Alles met mate en bovendien “natuurlijk”, dus niet gemodificeerd of geraffineerd. Puur genieten! :P

 10. Mijn oprechte dank voor het aanpassen van uw artikel. Top! Als beloning heb ik voor u een uniek nieuwtje, ook uit dezelfde bron (de laboratoriummedewerker van de kaasfabriek): Kaas helpt je tanden vrij te houden van tandplak en gaatjes. Kaas bevat namelijk fosfaten die tandbederf tegengaan. Maar er is meer, een bonus: Wat mijn vrouw en ik doen na iedere broodmaaltijd (wij eindigen onze broodmaaltijden met het eten van een sinaasappel of mandarijnen, die met hun zuren inwerken op de tanden, waardoor tandenpoetsen voor beschadiging van het glazuur kan zorgen): wij eten als “toetje” eerst een stukje kaas uit het vuistje. Dit om de zuren weg te kauwen. Ik heb nog een prachtige tip: Een sneetje witbrood, flink wat plakjes kaas erop, plakje ham erop, tomaat erover snijden, wat Italiaanse kruiden, zout en peper erover, een half minuutje in de magnetron… BONUS! Eet u smakelijk (nee, ik werk niet in de kaas, ik ben administratief medewerker op een vmbo-school).

 11. U schrijft: “In essentie is kaas ongezond, simpelweg omdat het ontzettend veel verzadigd vet bevat. Zelfs 30+ kaas is nog steeds 30 procent vet.” Bovenstaande is niet juist: 30+ wil zeggen 30% vet in de droge stof, de droge stof + vocht vormen het het hoofdbestanddeel van de kaas. Het vet is dus veel lager op het totaal van droge stof en vocht, het zal ongeveer 15 a 20% zijn. Maar voor alles geldt: met mate.

 12. Zelden zo’n stompzinnig artikel gelezen, met zulke stompzinnige konklusies. Alternatief bladgroente: ’s winters moeilijk te krijgen, normaal gesproken, tenzij je milieuonvriendelijk bent. Kipfilet: beladen onderwerp, vooral voor vegetariërs. Alternatief: pindakaas, tjonge jonge, wat een alternatief, het alternatief van een sukkel. Het lijkt me het beste als we deze schrijver in een ton met pindakaas de zee op laten drijven, wat een achterlijke sukkel! Kaas is een uiterst hoogwaardig voedsel, al duizenden jaren een beproefd gezond produkt bewezen. Konklusie: de schrijver heeft een intellektueel niveau van een kind van groep 7!

  • Sally van H.

   Wat een respectloze reactie. De meeste kinderen in groep 7 zijn in ieder geval in staat om ‘conclusie’, ‘intellectueel’ en ‘product’ correct te spellen; als je dan toch kritiek wilt uiten op iemands intellectueel niveau. Bovendien heb ik nog nooit iemand een broodje spinazie of andijvie-sandwich zien eten.

  • Betweterig schelden is nog nooit een fatsoenlijke reactie geweest. Als je je agressie af wil reageren is Twitter misschien een goed alternatief? Dan blijven de weldenkende mensen hier tenminste verschoont van jouw hatelijke negativiteit???

 13. Kaas is ongezond, want melk is ook ongezond omdat er heel veel vet in zit. Dus kaas is ongezond.

  • frederik hendrik

   Kaas is gezond als je veel ondergewicht hebt. Het helpt bij snel aansterken. Kaas is ook, denk ik door het zoute, heel verslavend. Gevaarlijk dus als je dik bent omdat je ervan blijft eten, net zoals chips en chocolade. Het is heel moeilijk dit soort voedsel met mate te eten. Een goed alternatief voor kaas, vind ik 20% smeerkaas met zalm, daar zit veel smaak aan en het natuurlijke vet van de zalm is gezond. Ik adviseer iedereen die te dik is, te stoppen met kaas eten. Je kunt met gemak 10 kg afvallen in een jaar.

  • Beste Frederik Hendrik, Persoonlijk vind ik smeerkaas een zeer slecht alternatief voor kaas vanwege de vele chemische hulpstoffen. Zo bevat smeerkaas doorgaans de genetisch gemodificeerde vorm van de kleurstof E160-b en ongezonde smeltzouten (E452, E451, E450, E340, E331 e.a.) en tot slot verborgen suikers en transvetten. Dan eet ik toch liever pindakaas van 100% pinda’s, Prosciutto di Parma of een plak biologische gerookte zalm. Groeten, Paul

 14. frederik hendrik Reageer

  kaas eten afleren, kan je enorm helpen met gewicht verliezen. Doordat ik o.a. gestopt ben met kaas eten, minder vlees eet en meer beweeg, ben ik vele kilo`s afgevallen. Als je geen overgewicht heb, dan kan je lekker je gang gaan, dan zou ik zeggen. Geniet er lekker van. Helaas hebben vele anderen, zoals ik, aanleg om dik te worden. Helaas (pinda)kaas… :P

 15. Even voor de duidelijkheid: het vetpercentage in een kaas moet je terugrekenen naar de droge stof, dat betekent dat een 30+ kaas teruggerekend 20% absoluut vet bevat. Daarnaast bevat kaas vitamine A, B, D en ook calcium, natrium en fosfor! Dus de hierboven geschetste conclusie dat kaas ronduit ongezond is klopt niet! Uiteraard, overdaad schaadt, maar dat geldt voor heel veel producten (alles met mate). Pindakaas als alternatief? Geen commentaar! Ik hoop dat mensen bovenstaand artikel niet te serieus nemen en dat de auteur de volgende keer eerst betere research doet.

  • Beste K’S, Voor zover ik kan zien heeft MW netjes het vetpercentage van de droge stof berekend. Ook zegt ze -net als jij- dat kaas belangrijke voedingsstoffen bevat (zij is echter van mening dat er gezondere alternatieven zijn, waar ik het overigens mee eens ben). Jijzelf zet natrium in het rijtje van voordelen, terwijl het daar toch echt niet thuishoort in de moderne, westerse samenleving. Misschien eerst goed lezen voordat je zulke felle kritiek uit?

 16. Als je dit artikel schrijft, ga ook uitzoeken waarom er eigenlijk 30+ of 20+ staat, en niet 20% of 30%. Want 30+ is niet gelijk aan 30% vet! Zoek eerst goed uit als je wat opschrijft! Hierdoor krijg je een verkeerd beeld van kazen. En natuurlijk zijn er ook nog gezonde stoffen in kaas.

 17. Mijn opa at kilo’s kaas, worst, reuzel, vette vis, roomboter, margarine en was nooit ziek. Mijn oma idem dito. Ze zijn beiden hoogbejaard gestorven, bijna 85. Opa rookte tot zijn 65e een fikse sigaret, deed niets aan sport, maar wandelde wel veel. Ik eet kilo’s kaas, want dat vind ik lekker. Ben niet dik, rook sigaren en heb nergens last van. Sporten doe ik niet meer. Dat heb ik tot mijn 35e gedaan. Resultaat: kapotte enkels, gebroken been, gebroken neus. Nee, dat was lekker gezond! Doe wat goed voelt en maak je niet druk. 100 worden en nooit een lekker stuk vette kaas gegeten hebben kan toch niet! En steek een lekkere Cubaan op. Single Maltje erbij. Geen kip die je pikt. Leef!

 18. Duuuuuuude! Melk van de koe is gezond. En kaas op zich ook. Maar een kroket is minder vet. Als je dik bent, moet je geen kaas eten; klaar. Verder is pindakaas ook niet goed voor je. Veel suiker en veel vet. Dus praat geen onzin mensen, alsjeblieft zeg.

  • Beste Suze, Moderne pindakaas kan inderdaad erg ongezond zijn, vooral die “Creamy” smurrie met extra veel transvetten en suikers. Maar ook in Calvé en huismerken wordt inderdaad steeds vaker suiker (glucosestroop, dextrose etc.) gestopt. Vandaar ook dat MW het heeft over pindakaas van 100% (biologische) pinda’s, dus zonder toevoegingen en “hulp”-stoffen. Groeten, Paul

 19. Weet je wat ongezond is? De hele dag uitlaatgassen inademen en de hele dag op je kont achter een bureau zitten. Of je lichaam uitbuiten met sport en niet reageren de signalen van je lichaam dat het moe is. Vandaar dat een hartstilstand of een hartaanval c.q. hersenbloeding tegenwoordig veel meer voorkomt dan vroeger. En dat terwijl de mens vroeger zelfs reuzel at, grote hoeveelheden kaas naar binnen propte en erg veel vet gebruikte. Nee, tegen die zogenaamde “gezonde”, maar in werkelijkheid “ongezonde” levensstijlen van nu kan geen stuk kaas tegenop.

 20. Dr. K.S. Franssen Reageer

  Ach, wat is nou wel gezond tegenwoordig. Het enige wat wel gezond schijnt te zijn is werken. En dat is ook vreemd. Want per jaar gaan er meer mensen dood door werken dan door slecht eten. En dat komt niet door het werken zelf, maar door de stress en de grote hoeveelheid tijd die het tegenwoordig in beslag neemt. En dan gaan mensen ook nog heel hard trainen, want dat is gezond. Nou, dat is iets wat het hart op den duur echt niet meer aan kan. Bovendien is het zo dat alles ongezond is wanneer je er te veel van neemt. Wanneer je dagelijks twee plakjes kaas op je boterham doet is er niks aan de hand. Het wordt pas ongezond wanneer je per week een kilo kaas naar binnen stopt. Geniet van het leven en eet wat je lekker vindt. Maar doe het met mate. Dan is er niks aan de hand.

 21. Ben. Kaas wordt in het algemeen van koeienmelk gemaakt. Waarom zou dat gezond zijn voor een mens?

 22. Pindakaas is helemaal niet eigenaardig als alternatief, daar wordt een prima verklaring voor gegeven. De uitspraak die jij doet dat kaas erg gezond is, kun je vergelijken met bier is erg gezond, als je het met mate nuttigt, onzin natuurlijk. Indien jij met je uitspraak probeert te zeggen dat een plakje kaas hier en daar op brood niet zo gek veel kwaad kan, heb je gelijk. Maar eet liever kipfilet, kalkoenfilet, rosbief, pindakaas etc. :)

 23. Kaas wordt gemaakt van melk. Melk is het voedzame basisvoedsel dat aan baby’s wordt gegeven door de moeder. Ook daar zit uiteraard verzadigd vet in. Oftewel kaas is erg gezond! Zolang je het met mate eet, zoals dat voor álle voedingsmiddelen geldt. Pindakaas opperen als “alternatief” is eigenaardig.
  Alternatief voor wat? Voor vergelijkbare vettigheid? Voor vergelijkbare smaak? Voor wat?

  • sander de bruin

   Dit heb ik vaker gehoord… Maar zou er geen reden zijn dat baby’s aan de borst van een mensenvrouw zit en een kalf bij een koe? De melk van een koe is bedoeld voor een kalf en niet voor mensen. En al zeker niet voor volwassen mensen…

  • Helemaal mee eens; een absolute drogredenering van Ben. Melk wordt (direct dan wel indirect) samengesteld uit hetgeen een zoogdier eet. De melk van een koe wordt dus gemaakt uit gras, hooi en samengesteld veevoer en die van een vrouw uit de (in het gunstigste geval gezonde en gevarieerde) micro- en macronutriënten die zij binnenkrijgt via haar voeding. De vergelijking die wordt getrokken gaat dan ook op geen enkele manier op. Maar ja, als je graag melk drinkt, is het wellicht niet zo leuk om te moeten vernemen dat er veel meer nadelen aan kleven dan je altijd hebt gedacht c.q. gehoopt…

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.