Iedere plantaardige kleurstof voert belangrijke functies uit binnen het menselijk lichaam. Plantenkleurstoffen maken indringers onschadelijk en houden je organen en weefsels gezond. Zo heb je onder andere de volgende plantenkleurstoffen:
- Gele plantenkleurstoffen (zeaxanthine, curcumine e.a.)
- Oranje plantenkleurstoffen (caroteen, luteïne e.a.)
- Rode plantenkleurstoffen (lycopeen, alizarine e.a.)
- Blauw-paarse plantenkleurstoffen (anthocyaan, anthocyanine e.a.)
- Groene plantenkleurstoffen (chlorofyl)
Typisch is dat groen door veel mensen als de minst aantrekkelijke/smakelijke kleur wordt ervaren. In een schaal M&M’s blijven de groene dan ook vaak als laatste liggen. ;)
Groen = weinig aantrekkelijk
Waarschijnlijk heeft de menselijke afkeer van groen te maken met de natuurlijke voorkeur voor zoet. Zo worden rood en oranje veelal geassocieerd met zoet fruit (aardbeien, sinaasappels e.a.). Geel en blauw-paars worden voornamelijk geassocieerd met zoetzuur fruit (druiven, citroen e.a.). Groen wordt daarentegen geassocieerd met bittere groenten (spruitjes, kool, witlof e.a.).
Groene sapjes zijn super gezond
Groen mag dan enigszins bitter zijn, maar dat is niet voor niets… Groen bevat namelijk minder suikers en dus minder calorieën dan rood, oranje of geel. Groen is bovendien super gezond! De groene plantenkleurstof chlorofyl ofwel bladgroen is een wonderbaarlijk stofje waarvan iedereen voldoende zou moeten eten.
Chlorofyl verlengt de levensduur van organismes op cellulair en moleculair niveau en verhoogt de mentale en fysieke energieniveaus enorm. Chlorofyl beschermt je lichaam bovendien tegen cel-beschadiging, cel-mutatie en kanker. Groene groenten zijn daarom ideaal als je gezonder wilt leven, je uithoudingsvermogen wilt vergroten, lekkerder in je vel wilt zitten en/of wilt afvallen!
Groene groentesappen (incl. recept)
Als je (bijvoorbeeld op je werk) om energie verlegen zit, dan is het weinig praktisch om een zak spinazie of een Chinese kool tevoorschijn te toveren. Een sapje – bereid van verse, groene groenten – kan in dat geval uitkomst bieden! Hierbij een makkelijk recept voor groene groentesap…
Ingrediënten:
- 2 handjes spinazie
- 2 handjes groene kool
- 2 handjes waterkers
- 4 handjes Romeinse sla
- 2 appels
Bereidingswijze:
- Was alle ingrediënten.
- Snijd de appels in partjes.
- Pureer alles in een blender.
- Giet het sap in een beker en drink het op.
- Of giet het sap in een afsluitbare beker en drink het later op.
Wat vind jij van groene groentesappen? Laat hieronder je reactie achter!