HemianopsieHemianopsie is de officiële benaming voor halfzijdige blindheid ofwel blindheid aan één oog. Hemianopsie wordt meestal veroorzaakt door hersenletsel. De blindheid is niet altijd volledig of absoluut. Sommigen kunnen niets waarnemen; anderen kunnen delen waarnemen of onbewust enige visuele informatie verwerken.

1. Visuele revalidatie

Tot voor kort werd gedacht dat hemianopsie absoluut is. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de hersenen enige mate van plasticiteit kennen. De mate van plasticiteit blijkt sterk afhankelijk van de omvang en locatie van de hersenschade. Hoewel hersenplasticiteit niet moet worden overschat en geen reden dient te zijn voor valse hoop, is het niet per definitie zo dat er niks kan worden ondernomen bij hemianopsie. Vooral visuele revalidatie bij hemianopsie is in opkomst. Deze bestaat voornamelijk uit substitutie-, restitutie- en compensatietraining.

2. Beroerte herkennen

Hemianopsie wordt meestal veroorzaakt door een hersenbloeding of herseninfarct. In beide gevallen krijgen bepaalde hersendelen geen (of onvoldoende) zuurstof en voedingsstoffen aangereikt. Doordat de ader die verantwoordelijk is voor een bepaald visueel gebied niet meer in staat is om bloed aan te voeren, ontstaat de functiestoornis hemianopsie. Hoe langer de hersenen afgesloten blijven van zuurstof, des te groter de kans op blijvende defecten. Het is daarom erg belangrijk dat je een hersenbloeding of herseninfarct z.s.m. kunt herkennen en hulp kunt inschakelen.

3. Aanpassen

In Nederland wordt al snel gezegd dat je met hemianopsie moet leren leven. Hoewel visuele training in opkomst is, zit er een kern van waarheid in bovengenoemde stelling. Omdat de kans dat het gezichtsveld zich volledig herstelt zeer klein is, is het verstandig om in ieder geval te leren omgaan met de visuele handicap. De manier waarop je naar dingen kijkt is letterlijk veranderd, en het vergt aanpassingsvermogen en training om te leren omgaan met je verminderde gezichtsveld.

Heb jij ervaring met hemianopsie, al dan niet ten gevolge van hersenletsel, laat dan hieronder een bericht achter…

3 Reacties

 1. Hallo ik heb sinds 2 jaar hemianopsie aan mijn rechteroog en heb een vario focus bril
  Aangeschaft omdat ik dichtbij met mijn enige oog heel slecht zie! Nu is het zo als ik met bril bv een paar minuten op mijn mobiele telefoon heb gekeken en dan voorruit kijk naar bv tv ik dan heel slecht misvormd zicht heb! Klopt het dat je met 1 oog zicht beter geen variofocus bril kan nemen!
  Mvg Gerda

 2. Danneels Stefaan Reageer

  Ikzelf heb ook hemianoptie, al bijna 25 jaar, na een ongeval. Ik heb namelijk mijn rechter zichtveld helemaal verloren. leven met hemianoptie is niet evident en vooral heel moeilijk op de werkvloer… Een aangepaste job vinden is niet gemakkelijk. Als ik wat meer informatie zou kunnen krijgen hoe andere mensen ermee omgaan, dat zou misschien wel leerrijk zijn. Graag zou ik in contact komen met mensen met hetzelfde probleem als ik. M.v.g. Danneels Stefaan

 3. J.A.M. de Jong Reageer

  De site visuele revalidatie kon ik (nog) niet openen. Ik heb zelf sinds een maand hemianopsie voor een kwart van mijn rechteroog (linksboven) en onderga over een week een MRI-scan. Deze site geeft mij nog meer informatie over het vervolg hierop. Mijn dank.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.