Hydraterende crème bestaat niet. Nagenoeg alles droogt uit, zelfs water. Er zijn uitdrogende en minder-uitdrogende producten, maar vocht-inbrengende producten berusten op fabeltjes. Wat hydraterende crème doet is uitdroging ofwel dehydratie inperken. Vocht inbrengen, doet hydraterende crème echter niet. Hieronder lees je de waarheid omtrent “vocht-inbrengende” crèmes en lotions…
Hydratie & dehydratie
Binnen de dermatologie wordt met hydratie oftewel hydratatie de toediening van water in de huid bedoeld. Met dehydratie wordt uitdroging van de huid bedoeld door verdamping van vocht. Uitdroging van de huid is niet prettig en bovendien slecht voor de kwaliteit en vitaliteit van je huid. De menselijke huid hoort namelijk een optimale vetbalans en vochtbalans te handhaven om huidveroudering en -beschadiging te beperken.
Vochtbalans & vetbalans
Een optimale hoeveelheid vet en vocht zorgt ervoor dat de huid zichzelf kan beschermen en niet uitdroogt. Omdat veel mensen last hebben van een droge huid, wordt er door cosmeticaproducenten volop ingespeeld op de psychologische vraag naar vocht-inbrengende huidverzorgingsproducten. Zo zijn er in het verleden talloze hydraterende crèmes en vocht-inbrengende lotions op de markt verschenen. Maar hebben zulke vochtinbrengende producten ook daadwerkelijk nut; en doen ze wat ze beloven?
Lagen van de huid…
De menselijke huid bestaat uit verschillende cellagen. Er worden continu nieuwe huidcellen aangemaakt in de diepst gelegen huidlagen. De nieuwe huidcellen duwen de oude cellen naar het oppervlak van je huid. Eenmaal aan het huidoppervlak aangekomen, drogen de oude huidcellen uit en sterven ze af. Een mens verliest om die reden continu dode huidcellen.
De buitenste laag van de menselijk huid –die grotendeels uit dode huidcellen bestaat– wordt ook wel de ‘hoornlaag’ genoemd. Als de dode hoornlaag verdikt is, spreekt men ook wel van eelt. Alleen de eeltlaag van je huid kan vocht in zich opnemen; de onderste huidlagen laten daarentegen géén vocht door. Een vochtinbrengende crème zou dan ook nutteloos zijn, want het zijn de dieper gelegen levende huidcellen die vocht nodig hebben…
Huid neemt géén vocht op
Alleen de buitenste, eeltige hoornlaag van je huid kan een klein beetje vocht in zich opnemen, dat merk je onder meer als je lang in bad ligt. De meest eeltige plekken van je huid worden dan dik en week; je eeltrijke vingertoppen, eeltige handpalmen en vereelte voetzolen zwellen op, worden wit en zien er verrimpeld uit. Omdat je eelt zacht en week wordt vanwege wateropname kun je na een bad gemakkelijk eelt verwijderen met behulp van een puimsteen. Als je je huid hebt gescrubd kun je weer zuiniger omspringen met al je crèmes.
Onder de hoornlaag bevinden zich nog 7 huidlagen. Hoe dieper de huidlaag, des te meer levende huidcellen. Levende huidcellen hebben vocht nodig, maar een vochtinbrengende crème is niet in staat om deze cellen te bereiken. In de opperhuid bevindt zich namelijk een membraan, genaamd de ‘Reinse Barrière’. De Reinse Barrière zorgt ervoor dat stoffen –waaronder water– niet van buitenaf in de huid kunnen doordringen.
omdat alleen de hoornlaag vocht doorlaat, kan de levende huid niet van buitenaf worden bevochtigd c.q. gehydrateerd. Er kan simpelweg geen water van buiten naar binnen; dan zou een mens tijdens een badderbeurt immers opzwellen als een spons. De huid laat alleen van binnen naar buiten water door, wat we kennen als ‘transpiratie’ oftewel zweet.
Maar wat doet een hydraterende crème dan wel?
Op je huid ligt een dun laagje olie (“sebum”). Dit laagje huidvet beschermt samen met de hoornlaag de dieper gelegen huidlagen. Een vochtinbrengende crème brengt geen vocht in, maar vult de beschermende, vette laag op je huid aan. Deze laag zorgt ervoor dat er minder vocht uit de huid kan verdwijnen door toedoen van verdamping.
Hydraterende crème brengt dus niet méér vocht in de huid, maar voorkomt veeleer dat de hoeveel vocht in de huid vermindert. Het is dus een vocht-behoudende crème die vochtverlies tegengaat. In principe doet een moderne, hydraterende crème dus niets anders dan een vettig filmlaagje aanbrengen.
Veel vocht-inbrengende crèmes bevatten tevens ‘hyaluronzuur’, een stof die enorme hoeveelheden water aan zich bindt. Zodoende wordt de buitenste eeltlaag week en vochtig. Met de dieper gelegen huidlagen gebeurt echter niks. Op korte termijn kan hydraterende crème fris en prettig aanvoelen en de suggestie van een soepelere huid wekken. Op langere termijn doet een vocht-inbrengende crème echter helemaal niks voor je huid; vocht op de huid is immers heel wat anders dan vocht in de huid.
Loze beloften
De cosmetica-industrie wordt steeds strenger gecontroleerd op misleidende claims die niet op waarheid berusten of niet kunnen worden gestaafd met wetenschappelijk onderzoek. Het principe van vocht in de levende huid brengen middels een crèmepje bestaat simpelweg niet. Om die reden mag de term ‘vocht-inbrengend’ niet langer worden gebruikt op de verpakking van huidverzorgingsproducten.
Er worden echter steeds weer nieuwe marketingnamen bedacht om dit soort regelgeving te omzeilen. Denk maar eens aan termen als ‘voedend’, ‘moisturizer’, ‘hydrator’, ‘regenerator’, ‘anti-rimpel’, ‘anti-aging’ en ‘bevochtigend’. Zolang men maar niet expliciet suggereert dat er vocht in de huid wordt gebracht. Tevens gebruikt men slogans als ‘voor een gezonde, stralende huid’. Krijg je er een gezonde, stralende huid door? Of is de crème simpelweg bedoeld voor iemand die een gezonde, stralende huid heeft? Dat wordt in het midden gelaten…
Tot slot
Je huid verliest wat minder makkelijk vocht dankzij sommige “moisturizers”, maar of dat begerenswaardig is, is maar de vraag. Met een vette crème sluit je namelijk vocht in je huid op, waardoor de huid kan gaan broeien, irriteren en jeuken. Je huid is gebaat bij een optimale interne vochthuishouding; op een klamme, kleffe opperhuid zit je niet te wachten. Om die reden kun je vochtverlies van de huid veel beter tegengaan door je inwendige vochtbalans te verbeteren…
Heb jij ervaring met vochtinbrengende crèmes? Laat hieronder weten wat jouw ervaring is met moisturizers en hydraterende producten!
22 Reacties
Het artikel is zeer goed en spreekt op dezelfde manier als testaankoop aangeeft. Water dringt niet in de huid, olie wel. Ik doe gewoon olie in mijn bad en dat werkt goed. Voor de mensen met een droge huid is het waar dat dit vanbinnen in je huid moet komen. Wat meer olie gebruiken in je eten kan helpen. Bedankt voor wie het artikel schreef!
half eens. de werking van cosmetica wordt inderdaad wat overdreven maar dat is ook niet gek. De concurrentie is groot en je moet veel beloven om je potje nog te kunnen verkopen. Één van de meest gebruikte ingrediënten van crèmes is glycerine. Glycerine is voor zover ik begrepen heb een vet wat vocht naar zich toe trekt zonder het aan zich te binden. De werking hiervan is geloof ik dat wanneer je het op je huid aanbrengt het vocht uit lymfe en bloed uit de diepere huidlagen naar boven trekt. waardoor de doorstroming verbetert en de cellen in de huidlaag waar celdeling plaats vind beter voorzien word van vocht maar ook voedingsstoffen wat zorgt voor gezondere en beter gehydrateerde cellen. Daarnaast is het al een lange tijd een trent om producten als foundation te gebruiken. welke schade aan de huid kunnen toebrengen als zij lang op de huid blijven zitten. dus moeten wij deze er af wassen met vaak vrij agressieve reinigingen. dit beschadigt ook de natuurlijke beschermlaag van de huid. welke weer aangevuld moet worden om te voorkomen dat micro organisme binnen kunnen dringen.
Ik ben het helemaal eens met dit artikel. Ik heb familie in een parfumerie werken die aan de top van Nederland verkoopt. 500 euro voor een potje van 10 ml. En het is onzin. Als je al iets voor je huid wilt doen moet je dat nl van jongs af aan doen. Op latere leeftijd is het zinloos. Andere zaken die helpen is stoppen met roken. Als je rookt krijg je een anusmond. Ja, zo noemen ze dat in het ziekenhuis. En niet teveel in de zon. Alle andere zgn vochtinbrengers is larie. Marketing = Verkoop = geld verdienen.
Mijn vraag is. Moet je toilet zeep of shampoo gebruiken bij het douchen. Met zeep word de huid nog droger. Hoe hoort het eigenlijk.
Sorry Paul, maar ik verdraai geen woorden. Het artikel is in 2012 geschreven en vandaag, 23 augustus 2016, staat vochtinbrengend nog steeds op de verpakking. Daaruit concludeer ik dat na vier jaar de tekst is aangepast of dat de tekst niet is aangepast omdat er een wetenschappelijk bewijs geleverd is. Verder moet ik lachen om de manier waarop deze site beheerd wordt. Mijn mening wordt pas geplaatst nadat u deze tekst direct van commentaar kan voorzien. Ik stel voor deze tekst niet te plaatsen en mijn vorige tekst in haar totaliteit te verwijderen.
Noem dan eens een paar crèmes met ‘vochtinbrengend’ op de verpakking… Wel zie ik termen als ‘intensieve hydratatie’, ‘hydraterende crème’, ‘moisturizing cream’, ‘moisture surge’, ‘thirst relief’, ‘voor de vochtarme huid’ en ‘hydratante zorg’ veelvuldig voorbijkomen, maar niet één product met een daadwerkelijke veronderstelde ‘vochtinbrengende werking’… Dat iets niet mag, wil bovendien niet zeggen dat het niet gebeurt. Er gebeuren immers heel veel dingen die niet mogen. Tot slot ligt de bewijslast bij de claimer. Het is aan fabrikanten om te bewijzen dat hun producten daadwerkelijk vocht inbrengen; niet aan mij om te bewijzen dat dat niet het geval is. Van (al dan niet semiwetenschappelijke) bronnen of bewijzen is dan ook helemaal geen sprake. Laat gewoon één enkel onderzoek zien waaruit de vochtinbrengende werking van huidverzorgingsproducten blijkt, dan pas ik bovenstaand artikel vandaag nog aan. Dat berichten pas worden goedgekeurd nadat ze zijn gescreend is overigens zeer gebruikelijk en dit staat bovendien als zodanig beschreven in Gezondr’s algemene voorwaarden. Daarenboven lijkt het me logisch dat ik een bericht pas van een reactie kan voorzien nadat ik het heb goedgekeurd… Al met al een heleboel verdraaide logica, argumentatie en retoriek…
Allereerst verbaast het mij welke (semi-)wetenschappelijke bewijzen elke keer weer aangevoerd worden om aan te tonen dat vochtinbrengend niet bestaat. Er bestaan diverse mogelijkheden om verder te komen dan de Reinse Barrière. Eén van de mogelijkheden is het om de tuin leiden of uitschakelen van de barrière. Dat kan door bijvoorbeeld een katalysator te gebruiken. U schrijft dat een opeenhoping van dode cellen zorgt voor de rimpeling van onze huid als we een tijdje in het water liggen. Dan kan ik u meedelen dat ik op heel vreemde plekken eelt heb en op plekken waar wel een opeenhoping van dode huidcellen zou moeten zijn geen rimpeling of een opzwelling na een badbeurt te zien is. Maar gelukkig schrijft u onder het één na laatste kopje dat het niet toegestaan is om loze beloften te doen en dat daar streng op wordt gecontroleerd. En aangezien de kreet ‘vochtinbrengend’ nog steeds op de verpakking staat zal dit geen loze belofte zijn en zal dit gestaafd zijn door wetenschappelijk onderzoek.
Je leest niet goed en verdraait mijn woorden. Ik beweer niet dat alle cosmetica nu al streng worden gecontroleerd, maar dat de cosmetica-industrie in zijn algemeenheid steeds strenger wordt gecontroleerd. Daarnaast geef ik aan dat de term ‘vochtinbrengend’ nu al niet meer mag worden gebruikt en dat men daarom vage alternatieven op de verpakking drukt… Het punt is dan ook juist dat ‘vochtinbrengend’ allang niet meer op verpakkingen staat. Inmiddels gebruikt men ‘hydraterend’, wat zoveel betekent als ‘bevochtigend’ of ‘natmakend’. Dat crèmes de huid bevochtigen oftewel natmaken, klopt… Ze brengen vocht op de huid aan, maar geen vocht in de huid, althans niet tot in de diepere huidlagen. Vochtverlies of uitdroging kan tot op zekere hoogte worden tegengegaan met huidverzorgingsproducten, maar vochtinbrenging slaat simpelweg nergens op. Tot slot bevindt dode huid zich overal en niet uitsluitend in de vorm van eelt: de volledige hoornlaag van je huid bestaat uit dode huidcellen! De menselijke opperhuid is namelijk zeer actief en vernieuwt zich zo’n beetje maandelijks vanuit de onderste laag van de opperhuid. De nieuwgevormde hoorncellen schuiven steeds verder op naar de oppervlakte van de huid; eenmaal boven in de opperhuid aangekomen zijn ze dood. Eenmaal dood blijven ze toch heel belangrijk: de dode keratinocyten / corneocyten vormen namelijk een schild tegen externe invloeden en bieden pantserbescherming tegen uitdroging. Het zijn deze dode huidcellen aan het huidoppervlak die vocht kunnen absorberen, maar daar is echt geen speciale, dure, vochtinbrengende crème voor nodig. Misschien moet je je eerst eens verdiepen in huid en huidverzorging alvorens je ongefundeerde kritieken uit?
Wat je niet kunt eten moet je niet smeren. Ik koop wel crèmes omdat ik ’t gewoon lekker vind maar het doet weinig voor je huid. Het enige wat echt werkt is gezond eten, drinken, en natuurlijke stoffen op je huid zoals kokosolie, olijf etc. Het maakt geen bal uit als het maar beetje vettig is. Ik douche 2 x daags met water en gebruik alleen zeep als ik vies ben dus vuil van tuin / zwembad / zee. Heb anders gewoon water en nee ik stink niet. Mijn haar was ik wel met shampoo of zeep (elke soort shampoo voldoet of olijfzeep of doodgewoon sunlight of groene zeep). Maar zelfs je haar kan gewoon met water volstaan het is de hoofdhuid die schoner word met hulp.
Tip voor de mensen met een droge huid: Hebben jullie dan ook eens op de ingrediëntenlijst gekeken van jullie cosmetica/lotions? Het merendeel begint met aqua… Wat als eerste op de lijst staat, zit er ook het meest in. Water droogt de huid uit… Dus indien je een droge huid hebt, vooral erop letten dat de ingrediëntenlijst niet met aqua begint. ;-)
100% natuurlijke vochtinbrengende crèmes werken wel, daar zitten geen chemicaliën in die je huid uitdrogen en voor de haarverzorging werken ze ook!
En welk 100% natuurlijke stofje is volgens jou dan het actieve ingrediënt dat daadwerkelijk vocht inbrengt?
Vochtinbrengende crèmes bestaan inderdaad niet. Wel zitten in sommige cosmetische producten voor de vochtarme huid bepaalde ingrediënten die voor versnelde celvernieuwing zorgen. Ik ben heel blij met een hydraterende crème, mits deze niet alleen maar hydrateert maar ook meerdere effecten heeft, bijvoorbeeld talgreductie en anti-aging. Dode huidcellen 1x per 2 weken verwijderen met een peeling en je “gezondere” cellen liggen meer aan de oppervlakte. Cellen nemen niets op, maar de ingrediënten zorgen ervoor dat jouw cellen worden geactiveerd om vocht aan te maken. Maar het meeste werk komt toch echt van binnenuit.
Ik blijf last houden van krakelee in m’n huid, wat ik ook gebruik… Heb een droge gevoelige huid. Word er een beetje moedeloos van. Vochtinbrengende crèmes geloof ik niet meer in. Tips?
Is er sprake van een vorm van eczeem of psoriasis? Wellicht heb je iets aan dit stukje over natuurlijke huidverzorgingsproducten (inclusief een lijstje met natuurlijk remedies voor een droge, schilferige huid)… En 5 verzorgingstips voor een mooie, gezonde huid… Misschien ook dit artikel over een optimale huidverzorging… Evenals uitleg over de verschillende huidtypes zodat je rekening kan houden met je individuele huidtype… Enkele huidmythes waar je vooral van af moet stappen… Hierbij ook nog een aantal dieettips voor een mooie, gezonde huid… En een opsomming van mogelijke oorzaken van huidklachten/huidproblemen… Een optimale gezichtsreiniger die bij je huidtype past, kan soms uitkomst bieden… Een goede bekende van me heeft overigens ook enorm last van een slechte huid, vol met kloven en schilfers, en die is er inmiddels achter dat het te maken heeft met gluten-intolerantie… Ook contact-allergieën zoals make-upallergie kunnen zulke huidklachten teweegbrengen. Tot slot hebben veel mensen baat bij Dry Skin Brushing. Hopelijk kun je hier iets mee!
koop Aleppo Zeep, en was 2x per week ermee de rest van de week voldoet water prima.
Wat als de auteur de marketing doet voor de cosmeticabedrijven? Beste klant: u koopt een vetinbrengende crème. Het is wel zo dat vetten en oliën gebruikt worden voor een ‘gehydrateerd gevoel’.
Koop in ieder geval geen Loreal. Ik heb er 29 euro voor betaald en die crème blijft ongebruikt in m’n huis staan. Hij wordt namelijk niet door de huid opgenomen hoe weinig je er ook van gebruikt. Zonde van m’n geld!
Waarschijnlijk wordt je crème niet opgenomen door de paraffine verwerkt in de crème. Paraffine kan niet worden opgenomen maar legt een laagje op de huid.
Leuk artikel, leerzaam. Bij mij werkt een olie of crème de ene keer wel, de andere keer niet. Ik heb een droge en gevoelige huid, en soms is het nodig dat vet (hooguit je eigen) vocht beter vasthoudt. Dit klinkt daarom als een logische verklaring waarom een crème bij mij de ene keer wel, de andere keer niet werkt.
Ik gebruik al jaren moisturizers van Nivea en ben erg erg over te spreken. Wat ze nou precies doen maakt me eigenlijk niet uit, zolang het product maar fijn aanvoelt en de huid zacht, fris, egaal en soepel houdt, toch?
Bij mij werken goedkope “normale” dagcrèmes minstens zo goed als dure vocht-inbrengende crèmes. Ik ben geen expert, maar ik kan me zomaar voorstellen dat die vochtinbrengers inderdaad nergens op slaan. AIk ga echt geen 30 of 40 euro neertellen voor zogenaamde superzalfjes!