Vitamine D & afvallen: Bestaat er een verband?

De University of Minnesota in Amerika deed recentelijk kleinschalig onderzoek naar een mogelijk verband tussen vitamine D en afvallen. De studie concludeert dat de hoeveelheid vitamine D in je lichaam een rol kan spelen bij je vermogen om af te vallen. Hoofdonderzoeker Dr. Shalamar Sibley stelt dat een tekort aan vitamine D gewichtsverlies kan tegenwerken als je probeert af te vallen middels een calorie-beperkend dieet.

Vitamine D & afvallen – Details onderzoek

38 zwaarlijvige mensen namen deel aan desbetreffend onderzoek. De wetenschappers ontdekten dat een grotere hoeveelheid vitamine D gekoppeld kan worden aan vetverlies, en dan met name in en rondom de buik. Het is echter nog niet duidelijk of een tekort aan vitamine D obesitas veroorzaakt, of dat obesitas een tekort aan vitamine D veroorzaakt. Aanvullend onderzoek is dan ook vereist. Het is dus niet zo dat vitamine D per definitie voor gewichtsverlies zorgt. Het is echter wel goed mogelijk dat voldoende vitamine D een vereiste is voor efficiënt gewichtsverlies.

Vitamine D tekort

Uit een studie die werd gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine blijkt dat minimaal 75 procent van de Amerikaanse tieners en volwassenen een tekort aan vitamine D heeft. Het kan zijn dat deze cijfers in Europa iets anders liggen, maar het is veilig om te concluderen dat een vitamine D tekort ook in Europa veelvuldig voorkomt. Een vitamine D tekort wordt overigens ook gelinkt aan diabetes, glucose intolerantie, verhoogde bloeddruk, cardiovasculaire problemen en bepaalde vormen van kanker. Kortom: reden genoeg om te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Vitamine D bronnen

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Met name vette vis (o.a. zalm, makreel, haring en tonijn) is een goede bron voor vitamine D. Kaas en eigeel bevatten kleinere hoeveelheden vitamine D. Ook zon verrijkt je lichaam met vitamine D, en tot slot is het mogelijk om vitamine D supplementen te gebruiken.

Heb jij enig idee of je lichaam over voldoende vitamine D beschikt? En heb jij weleens een mogelijk verband met afvallen kunnen bemerken? Laat het hieronder weten.

14 reacties op “Vitamine D & afvallen: Bestaat er een verband?

 1. maria n stoica ·

  ik ben al jaren met een diëtisten bezig, maar ik heb melk allergie en eiwit, does kon mij niet helpen! ik had van alles geprobeerd, woord dikker; ben h moe, pijn in gewrichten, hart klopping, duizeling, al de klachten die meet te maken hebben van te weinig vitamine d, specialist geweest heel veel bloed geprikt, plas, poep alles; maar hij zij ;Dat vitamine d is tekort ik moet in zon en vis eten; en stuurt me naar huis. klachten woord erger , dat ik wil slapen en ik kan niet heel erg moe, tot ik aan de huisarts zij wat in ziekenhuis zij en mr. Horst laat mij bloed prikken en verschot..normalen waarden is 150- 200iu gezond mens; maar ik had 33iu….. een beierde van 70& 80 jaar kan 80 hebben ivm geen zon en niet zo veel vis(altijd binnen blijven). zo laag…!!!specialist had niets gedaan…(ze noemen specialist)??mijn huisarts doet heel goed en begrijpt wat ik mankeer, had mij een flesje met 50 000iu vitam. d heb nu 5weken gedronken en nu is de waarden 85iu nog wat te gaan. u had boven gelezen maar als niet snel behandeld krijgt u osteoporose, spierzwakte verschijnselen, chronici moe. vitamine d is heel belangrijk in je lichaam en die helpt bij fibromyalgie, astma boten( 4 hernia”s, rug krom), ook soms voor mensen met kanker.

  Reageer
  • beautyio ·

   Precies dezelfde klachten al door de jaren heen en werd steeds erger. Was elke op t randje van ziek zijn, uitgeput… zware voedsel en stof allergieën, shocks. Lijf en hoofd deden zo zeer. Weerstand was helemaal weg… doodziek geweest… specialisten, ziekenhuizen, opname op hartbewaking, niemand deed iets. Ik moest maar afvallen… maar hoe weinig ik ook at en sportte… niets hielp. Tot ik een tip kreeg om mijn vitamine D te laten prikken… Die zat op 25 mol. En hij bleef zakken ondanks medicijnen, zon, etc. Nu hele grote dosissen gekregen en in ampulvorm waar geen allergische stoffen voor mij in zitten. Ik hoop dat t beter gaat en nu ook eens ga afvallen. Want ik wil nu ook wel eens gewoon normaal kunnen leven en niet dagelijks elk portie afwegen en bezig te zijn om minimaal te eten om overgewicht en allergieën te bestrijden.

 2. A. ·

  dus met vitamine D val je af?
  begrijp ik dat nou goed?..

  Reageer
  • T ·

   Je valt er van af dat klopt maar ALLEEN als je een hele lage vitamine D gehalte hebt.

 3. ciobotea liliana ·

  Ja ik ben onderkezokt …de doctor zecht altajid over vitamina D een een sort vocht in mjin ligham of zo haha….ik ben verder gezond omdat ben nog jong…aa een ik heb waat spataderen …ik weet niet waat moet ik doen verder …zo vel diete een sport maar help niet …ik ben vanaf 4 jaar dik ….een elke jaar woord zo zwaar voor mij…..dank je wel voor succes ik heb nodig

  Reageer
 4. ciobotea liliana ·

  Ik moet 2 per dag neime…een zjin400 ie of zo

  Reageer
 5. marijke ·

  een “wetenschappelijk” onderzoek met 38 deelnemende personen. Komaan zeg!

  Reageer
 6. elizabeth ann ·

  Ik heb vit D kauwtabletten gekregen van de reumatoloog, zij zei dat het ook goed voor gewichtsverlies is.
  Ik heb reuma en SLE, een autoimmuunziekte, en ik moest toen Prednison innemen.
  Ik ben daardoor 11 kilo aangekomen. Gelukkig ben ik nu 14 kilo afgevallen en moet ik nog streeds vit D slikken, wat ook gunstig voor je gewicht en andere gezondheidsremedies is.

  Reageer
 7. Joke Lock ·

  Vandaar dat ik als de zon schijnt, en ik daar in zit afval!

  Reageer
 8. ciobotea liliana ·

  Ik heb 25 yaar een ik heb 110kg….oficiel ben ik obez…,ik heb niet vitamina D…ik heb diit problem van kljine…ik heb piletje vitamina D van doctor,maar help niet om aftevallen…..ik denk ik ga voor een magband operatie diit is de beste oplosing…is echt zwaar om dik te zjin …ik heb alles gedan maar werkt niet

  Reageer
  • elizabeth ann ·

   Heeft de dokter u onderzocht of de overgewicht iets medisch is?
   Vit D is geen afslankmiddel, door tekort aan vit D heeft kunnen er
   er diverse klachten ontstaan.
   Als je wilt afvallen is, helpt vit D er wat bij, ik heb door sporten, niet snoepen, groene en witte thee zoveel resultaten bereikt.
   Ook gezond eten is ontzettend belangrijk.
   Het heeft me heel veel moeite gekost.
   Laat u bloed nakijken en uw schildklierwaarden.
   Succes

 9. naoual ·

  ja ik wist het niet dat je vitamine-D je helpt als je bezig bent met het afvallen
  groet naoual

  Reageer
 10. timmy ·

  Hoeveel vit-D is er dan aangeraden om per dag te nemen?
  Er zijn namelijk tabletten van 1000 of 5000IU

  Reageer
  • elizabeth ann ·

   Op de doos staat hoeveel je per dag mag hebben

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.