Exclusief interview met thaibokser Germaine de Randamie

Germaine de Randamie (23) is zevenvoudig wereldkampioen thaiboksen, een vorm van boksen, maar dan uitgebreid met trappen en knieën. Een van de manieren om te winnen in deze vechtsport, is op knock-out. Gewicht is voor Germaine erg belangrijk, omdat deelnemers in gewichtsklassen worden ingedeeld. De thaibokskampioen vertelt over afvallen, gezond eten en haar trainingsschema. Mirjam van Huet interviewde Germaine voor Gezondr…

Welke rol speelt gewicht in jouw sportcarrière?

“Ik word op basis van mijn gewicht ingedeeld in een gewichtsklasse. Het beste gewicht voor mij is 63,5 kilo, maar omdat ik weinig tegenstanders kan vinden, vecht ik ook wel wedstrijden tot 61 kilo en tot 66 kilo. Ik ben dus voor drie klassen inzetbaar. Ondanks dat ik mijn gewicht moet beheersen, blijf ik altijd genoeg eten. Ik ben liever fit en wat zwaarder dan te licht en daardoor zwak. Ik heb mijn lichaam nodig om te presteren.”

Bij jouw lengte van 1,79 meter is 61 kilo niet veel. Ben je van nature slank?

“Nee, dat komt echt door het trainen. Ik woog 85 kilo toen ik begon met thaiboksen. Ik was net aan de pil gegaan en daardoor veel aangekomen. Daarna ben ik keihard gaan trainen. Toen ik mijn eerste wedstrijd deed, woog ik 72 kilo. Dat is in het thaiboksen vrij zwaar voor een vrouw, daarom heb ik besloten lichter te worden.”

Hoe zorg jij dat je het juiste gewicht hebt op de dag van de wedstrijd?

“Normaal gesproken weeg ik zo’n 64 kilo, maar in de weken voorafgaand aan een wedstrijd val ik altijd nog een paar kilo af. Ik ga dan zwaarder trainen en let nog beter op mijn voeding, waardoor ik automatisch gewicht verlies. Ik eet zes keer op een dag kleine beetjes. Salades, fruit, rijst, groente, vis, kipfilet en magere yoghurt.

Ik bak mijn vis en vlees niet, maar ik stoom het. Dat is gezonder, omdat je dan geen olie of boter bij de bereiding hoeft te gebruiken. In light-producten geloof ik niet. Er zitten minder calorieën in, maar er worden ook stoffen aan toegevoegd die niet goed voor je zijn. Bovendien heb je sommige vetten in je voeding juist nodig om vet te blijven verbranden en dus gewicht te verliezen.”

Eet jij nou nooit eens een hamburger of chocolade?

“Topsporters die roepen dat ze altijd gezond eten, geloof ik niet. Altijd op je voeding letten, breekt je mentaal op. Een glas cola kan bijvoorbeeld hartstikke lekker zijn als je keihard hebt getraind. Ik ben verslaafd aan chocolade. Ik ben en blijf ook gewoon een mens. Het voordeel is dat ik twee keer op een dag train en dus veel calorieën verbrand. Wanneer ik in voorbereiding op een wedstrijd ben, pas ik mijn dieet aan. Dan wíl ik wel donuts, fastfood en snoep, maar néém ik het niet.”

Hoe ziet jouw trainingsschema eruiy?

Ik train zes dagen in de week, twee keer per dag. In totaal komt dat neer op vier uur per dag. Natuurlijk bestaan de trainingen vooral uit thaiboksen, maar ik moet ook hardlopen, touwtje springen en spinnen. Dat is goed voor mijn conditie. Als ik veel train, is het juist belangrijk dat ik goed eet. Mensen die willen afvallen, eten vaak minder dan anders en trainen tegelijkertijd meer, maar je hebt voeding nodig om te kunnen presteren.”

Wat vind je ervan dat sommige mensen net zo slank willen zijn als een fotomodel of topsporter?

“Dat is niet gezond. Ten eerste is iedereen anders gebouwd, waardoor niet elk mens super dun kan zijn. Daarbij komt dat topsporters altijd met sport bezig zijn. Mijn vetpercentage is heel laag. Dat percentage is niet verantwoord als je geen topsporter bent. Ik kan wél zo dun zijn, omdat ik er alles aan doe om te zorgen dat mijn lichaam in goede conditie verkeert.”

Welke tips geef je mensen die willen afslanken?

Allereerst: ga bewegen. Vind je zwaar trainen niet leuk, doe dat dan vooral niet. Ga dan lekker wandelen. Ook belangrijk is zes keer per dag kleine beetjes eten.

Ik zou kinderen en pubers willen afraden om te diëten. Zij zijn nog in de groei en komen aan doordat ze groter worden en hun lichaam verandert.Geregeld krijg ik van jonge meiden de vraag hoe ze ook zo’n strak lichaam kunnen krijgen. Zij drinken graag drankjes als Bacardi Breezer, maar van alcohol kom je snel aan. En na het stappen eten, is ook niet slim. Daarna ga je naar bed en verbrand je die calorieën dus niet meer.”

Bekijk video’s van Germaine de Randamie:

Wat vind jij van de opvattingen en aanbevelingen van zevenvoudig thaibokskampioen Germaine de Randamie? Laat hieronder een reactie achter!

5 reacties op “Exclusief interview met thaibokser Germaine de Randamie

 1. benito ·

  Germaine ik vind je echt hot! :D

  Reageer
 2. Yvette ·

  Ik ben best zwaarlijvig en zat er aan te denken om te gaan thaiboksen op recreatief niveau. En jouw verhaal heeft me alleen maar meer gemotiveerd!

  Reageer
 3. roberto ·

  maar is wel goed dat je zoveel bent afgevallen dat kost wel een hoop energie van 85 naar onder 70 kilo.

  Reageer
 4. roberto ·

  ik ben ook fanatiek bezig met sport ik doe thaiboksen hardlopen en karate. maar ik ben geen topsporter. maar toch is m’n vetpercentage gevaarlijk laag 9% of zo maar ik weeg 75 kilo met 1.80 maar als ik echt veel jog of boks dan kan ik in een week wel 69 kilo zijn of 70 terwijl ik soms wel een frietje eet :D

  Reageer
 5. Elise ·

  Geweldig wijfie! :D

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.