Ingegroeide teennagels verhelpen: 4 tips bij ingegroei van nagels

Wanneer een nagel tot diep in het zachte weefsel van de teen groeit, kan deze een helse pijn veroorzaken. Het weefsel raakt ontstoken en extreem gevoelig, wordt week en bacteriën gaan hun loop nemen. Uiteindelijk wordt de huid van de teen rood, gespannen en glanzend, en dan begint de echte ellende. Hieronder vind je 4 tips bij ingroeiende teennagels en tegen ingegroeide teennagels…

1. Goede schoenen tegen ingegroeide teennagels

In principe kunnen al je teen- en vingernagels ingroeien, maar grote tenen zijn het vaakst slachtoffer. De grootste risicofactor voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is namelijk druk door slecht passende schoenen, en grote tenen vangen de meeste druk op.

Als je schoenen te smal zijn, ontstaat zijwaartse druk op de teennagels. De nagelwal (de huid aan de zijkanten van de nagels) groeit dan over de nagel heen. Als je schoenen te laag zijn, ontstaat bovenwaartse druk. Hierdoor wordt de nagel in het nagelbed gedrukt. Goed passende schoenen zijn dus de eerste en belangrijkste stap tegen ingegroeide teennagels.

2. Knip regelmatig je teennagels ter voorkoming van ingroei

Als je je teennagels niet knipt, gaan ze uiteindelijk inscheuren, afbreken en/of rafelen. Hierdoor ontstaan typerende puntjes, randjes, rafeltjes en andere oneffenheden in je nagels. Oneffen teennagels vergroten de kans op ingroeiing enorm. Regelmatig je teennagels knippen is dus stap 2!

Knip je teennagels op de juiste manier en vooral niet te kort! Hierdoor kan de zachte teentop zich over de teennagel krullen. Zorg dat je teennagels minstens 1 millimeter voorbij je teentoppen uitsteken. Laat de hoekjes van je nagels altijd zitten, want schuine zijkanten kunnen tot diep in de nagelwal groeien.

Verzorg je teennagels bovendien goed, want gezonde, sterke & soepele nagels groeien zelden in.

3. Ingegroeide teennagels voorkomen dankzij droge voeten

Als je vaak in bad gaat of veel zweet, kan de huid rondom je nagels week worden. Een weke nagelomgeving is zacht en zodoende ontvankelijk voor ingroei. Droog je tenen daarom altijd goed af na het baden of douchen… Draag altijd (katoenen) sokken in je schoenen… En draag ’s zomers bij voorkeur open schoenen.

Als je vaak last hebt van kalknagels (schimmelnagels of hoornnagels), dan is de kans op ingroei overigens extra groot.

4. Géén doe-het-zelf praktijken bij ingegroeide teennagels!

Ga nooit zelf frunniken aan ingroeiende teennagels. Hierdoor worden klachten doorgaans erger. Ga liever direct naar je huisarts of pedicure. Diegene heeft namelijk de instrumenten om:

 • De teennagel drukvrij te leggen
 • De teennagel optimaal glad te maken
 • De teennagel dunner te frezen
 • Ontstekingen te verhelpen of te voorkomen
 • De nagelrand op te hogen
 • De nagelwal naar beneden te masseren
 • De nagelwortel te versmallen
 • De (hele of halve) nagel te verwijderen

Heb jij ervaring met ingegroeide teennagels? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen & adviezen

4 reacties op “Ingegroeide teennagels verhelpen: 4 tips bij ingegroei van nagels

 1. nadine ·

  Ik heb de afgelopen 2 jaar ingegroeide teennagels gehad ben naar de pedicure geweest. Helse pijnen doorgemaakt bij haar in de stoel, kon geen schoenen meer aan. Uiteindelijk allemaal ontstekingen gekregen door al dat gedoe. De laatste keer dat ik bij haar in de stoel zat wilde ik haar letterlijk in haar gezicht trappen zo pijn deed ze me. Toen heb ik besloten om naar de huisarts te gaan zij heeft me gelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis waar ze een stukje van mijn nagel hebben verwijdert. Mijn huisarts en de dokters in het ziekenhuis dachten dat ik zelf al die tijd mijn nagels had verzorgd terwijl dit een heuse pedicure had gedaan. Mijn advies is dan ook verhelpt de pedicure niet binnen 3 maanden je klachten ga gelijk naar de huisarts. Dat zal iedere goeie pedicure ook moeten doen, je doorverwijzen naar de huisarts. Blijf er niet mee rondlopen wat het word er niet beter op met de tijd!!!

  Reageer
 2. Bruinhorst ·

  Al jaren ben ik een succesvolle doe-het-zelver v.w.b. ingegroeide teennagels nadat ik goed opgelet heb bij de huisarts. Oké, het is even doorbijten zonder verdoving, maar de ingreep van de arts is vaak onnodig groot, je hoeft maar een heel smal randje weg te snijden is mijn ervaring.

  Reageer
 3. ingegroeide teennagelaar ·

  Hallo ik ben… ik voetbal bij Ajax maar mijn teennagel is ingegroeid en kan niet voetballen is mijn droom nu in duigen gevallen?

  Reageer
  • Adriaan ·

   Ja je droom komt nu niet meer uit, hij moet geamputeerd worden denk ik als het in een gevorderd stadium is M.v.g. Adriaan

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.