Het duurde even, maar na Tae Bo, Bodypump, Kickfun en Zumba is er een nieuwe fitnesshype en sportrage de kop op gedoken, namelijk ‘Insanity’. Insanity is precies wat de naam doet vermoeden: totaal krankzinnig. Het betreft een fitness work-out, verkrijgbaar op DVD, die je zowel thuis kunt uitvoeren als in de sportschool kunt beoefenen.
Bedenker Shaun Thompson, een Amerikaanse fitnessinstructeur en choreograaf, lanceerde zijn sportprogramma Insanity al in 2009, maar sinds kort vergaart Insanity ook populariteit in Nederland en België. Volgens Thompson kun je met behulp van Insanity binnen 60 dagen je absolute droomlichaam bewerkstelligen! In zijn woorden: ‘A total body transformation in record time’.
Hierbij de nodige informatie over het Insanity fitnessprogramma…
Insane!
De meeste diëten en fitnessprogramma’s proberen de indruk te wekken dat je zonder al te veel moeite geweldige resultaten kunt bereiken. Insanity daarentegen, is bloedeerlijk en geeft toe dat je je doel uitsluitend bereikt als je er héél erg veel voor over hebt. Insanity staat nu al bekend als het zwaarste fitnessprogramma ooit, en dat is niet voor niets… Insanity is typisch Amerikaans: ontzettend uitbundig en totaal over de top! Je gaat alle perken te buiten en negeert de grenzen van je lichaam volledig. Zie filmpje:
Insanity bestaat uit reeksen van aaneensluitend springen, sprinten, sit-ups, push-ups, burpees en ga zo maar door; er is amper tijd voor ademhalen.
Voordelen van Insanity Fitness
Op zich is Insanity hartstikke goed bedacht. Je doet voor de verandering écht intensieve en gevarieerde fitnessoefeningen die je spieren enorm uitdagen. Je spiermassa zal dus absoluut toenemen dankzij Insanity, maar omdat de trainingsroutine enorm intensief is, belast je ook je hart en vaatstelsel enorm.
Shaun Thompson noemt zijn trainingsvorm Max Interval Training oftewel MIT. Dit principe is afgeleid van High Intensity Interval Training (HIIT), maar in plaats van korte intensiteitsexplosies en lange pauzes, doe je aan langdurige intensiteitsexplosies en korte pauzes. MIT is dus nog een flink stuk zwaarder en heftiger dan “klassieke” HIIT!
Het idee achter Insanity-training is dat je tot het absolute gaatje gaat. Je doet zoveel “reps” (repetities/herhalingen) als je maar voor elkaar kunt boksen en dan het liefst nog een paar extra. De training van Insanity bestaat onder meer uit:
- “Killer Cardio” (extreem intensieve aerobics t.b.v. vetverbranding)
- Plyometrics oftewel “jump training” voor optimalisatie van de beenspieren
- Sports Drills: “bootcamp”-training voor snelheid, behendigheid & precisie)
- Krachttraining (gewicht & weerstand) voor definiëring van het bovenlichaam en de armspieren
- Core exercises: training van de kernspieren, met name de buikspieren
Voor de Insanity oefeningen zijn niet of nauwelijks fitnesstoestellen of -attributen nodig. Je gebruikt hoofdzakelijk je eigen lichaamsgewicht voor de nodige ballast en weerstand.
Let op: Een ongetrainde en onervaren persoon loopt enorme gezondheidsrisico’s bij de uitoefening van Insanity-fitness!
Insanity: risico’s & gevaren
Als je lichaam gewend is aan intensieve belasting en beweging, dan kun je er goede resultaten mee bereiken. Insanity is dan ook effectief en efficiënt en zelfs potentieel bevorderlijk voor mensen die toch al een topconditie hebben. Maar voor veruit de meeste mensen is Insanity véél te hoog gegrepen! Shaun Thompson blijft er desalniettemin op hameren dat je het onderste uit de kan moeten halen en net zolang moet door bikkelen totdat je écht niet meer kan. Volgens hem lig je regelmatig in een plas van je eigen zweet te trainen…
Hoewel het belangrijk is om jezelf uit te dagen en doorzettingsvermogen een positieve eigenschap is, is het nooit verstandig om door te slaan in sporten en fitness. Je loopt dan allereerst kans op ongevallen en overbelasting van je gewrichten (spieren, pezen, kapsels, banden, kraakbeen etc.)… Met mogelijke blessures of zelfs blijvend letsel tot gevolg. Voor onervaren sporters is het bovendien levensgevaarlijk om van de ene op de andere dag extreem fanatiek en intensief te gaan sporten. Dit met het oog op je hart en bloedvaten. Insanity kan leiden tot verregaande cardiovasculaire problemen (hartritmestoornissen, bloeddrukproblemen e.a.). En zelfs een hartstilstand ligt op de loer. De risico’s zijn extra groot als je Insanity thuis uitoefent, dus zonder voorlichting of toezicht van een gecertificeerd trainer c.q. coach c.q. instructeur.
Als amateur zijnde ga je met Insanity heel ver over je fysieke grenzen heen. Voor ongetrainde spieren is dit extreem risicovol; vooral ook voor je hart(spier)!
Tikkeltje overdreven
Insanity claimt dat je 1000 kilocalorieën per uur verbruikt als je de instructies van Shaun Thompson op de voet volgt. Hoewel Insanity vele malen intensiever en doelmatiger is dan een robbertje joggen op een crosstrainer is 1000 calorieën per uur een extreem nobel streven waarbij de meesten niet eens in de buurt zullen komen.
Als je het programma 60 dagen volhoudt zou je worden beloond met een volledig afgetraind lichaam. Dit is een verwaarloosbare belofte, want een beginneling houdt het nooit –maar dan ook nooit– vol om Insanity 60 achtereenvolgende dagen te beoefenen. Waarschijnlijk ben je na dag 2 of 3 al volledig uitgeteld, uitgeput en opgebrand.
Experts zeggen het volgende: ‘Insanity focust op een lichaamstransformatie die onhaalbaar is, en gooit alle principes van gezond, verantwoord sporten overboard.’ (bron)
Tot slot
De fitnessoefeningen van Insanity zijn niet nieuw, speciaal of afwijkend. Het verschil zit hem enkel in de intensiteit, in de snelle opvolgingen van verschillende oefeningen en in de weinige en (veel te) korte rustpauzes. Al met al kun je maar beter een sportmedisch onderzoek laten uitvoeren voordat je met Insanity in de weer gaat. Het is namelijk écht oppassen geblazen. Voor de meesten is Insanity gewoon té gek.
Wat denk jij van het fitnessprogramma Insanity: doen of laten? Laat hieronder een reactie achter!