insanity fitness gevaarlijk

Insanity fitness: extreem uitdagend & levensgevaarlijk

Het duurde even, maar na Tae Bo, Bodypump, Kickfun en Zumba is er een nieuwe fitnesshype en sportrage de kop op gedoken, namelijk ‘Insanity’. Insanity is precies wat de naam doet vermoeden: totaal krankzinnig. Het betreft een fitness work-out, verkrijgbaar op DVD, die je zowel thuis kunt uitvoeren als in de sportschool kunt beoefenen.

Bedenker Shaun Thompson, een Amerikaanse fitnessinstructeur en choreograaf, lanceerde zijn sportprogramma Insanity al in 2009, maar sinds kort vergaart Insanity ook populariteit in Nederland en België. Volgens Thompson kun je met behulp van Insanity binnen 60 dagen je absolute droomlichaam bewerkstelligen! In zijn woorden: ‘A total body transformation in record time’.

Hierbij de nodige informatie over het Insanity fitnessprogramma…

Insane!

De meeste diëten en fitnessprogramma’s proberen de indruk te wekken dat je zonder al te veel moeite geweldige resultaten kunt bereiken. Insanity daarentegen, is bloedeerlijk en geeft toe dat je je doel uitsluitend bereikt als je er héél erg veel voor over hebt. Insanity staat nu al bekend als het zwaarste fitnessprogramma ooit, en dat is niet voor niets… Insanity is typisch Amerikaans: ontzettend uitbundig en totaal over de top! Je gaat alle perken te buiten en negeert de grenzen van je lichaam volledig. Zie filmpje:

Insanity bestaat uit reeksen van aaneensluitend springen, sprinten, sit-ups, push-ups, burpees en ga zo maar door; er is amper tijd voor ademhalen.

Voordelen van Insanity Fitness

Op zich is Insanity hartstikke goed bedacht. Je doet voor de verandering écht intensieve en gevarieerde fitnessoefeningen die je spieren enorm uitdagen. Je spiermassa zal dus absoluut toenemen dankzij Insanity, maar omdat de trainingsroutine enorm intensief is, belast je ook je hart en vaatstelsel enorm.

Shaun Thompson noemt zijn trainingsvorm Max Interval Training oftewel MIT. Dit principe is afgeleid van High Intensity Interval Training (HIIT), maar in plaats van korte intensiteitsexplosies en lange pauzes, doe je aan langdurige intensiteitsexplosies en korte pauzes. MIT is dus nog een flink stuk zwaarder en heftiger dan “klassieke” HIIT!

Het idee achter Insanity-training is dat je tot het absolute gaatje gaat. Je doet zoveel “reps” (repetities/herhalingen) als je maar voor elkaar kunt boksen en dan het liefst nog een paar extra. De training van Insanity bestaat onder meer uit:

 • “Killer Cardio” (extreem intensieve aerobics t.b.v. vetverbranding)
 • Plyometrics oftewel “jump training” voor optimalisatie van de beenspieren
 • Sports Drills: “bootcamp”-training voor snelheid, behendigheid & precisie)
 • Krachttraining (gewicht & weerstand) voor definiëring van het bovenlichaam en de armspieren
 • Core exercises: training van de kernspieren, met name de buikspieren

Voor de Insanity oefeningen zijn niet of nauwelijks fitnesstoestellen of -attributen nodig. Je gebruikt hoofdzakelijk je eigen lichaamsgewicht voor de nodige ballast en weerstand.

Let op: Een ongetrainde en onervaren persoon loopt enorme gezondheidsrisico’s bij de uitoefening van Insanity-fitness!

Insanity: risico’s & gevaren

Als je lichaam gewend is aan intensieve belasting en beweging, dan kun je er goede resultaten mee bereiken. Insanity is dan ook effectief en efficiënt en zelfs potentieel bevorderlijk voor mensen die toch al een topconditie hebben. Maar voor veruit de meeste mensen is Insanity véél te hoog gegrepen! Shaun Thompson blijft er desalniettemin op hameren dat je het onderste uit de kan moeten halen en net zolang moet door bikkelen totdat je écht niet meer kan. Volgens hem lig je regelmatig in een plas van je eigen zweet te trainen…

Hoewel het belangrijk is om jezelf uit te dagen en doorzettingsvermogen een positieve eigenschap is, is het nooit verstandig om door te slaan in sporten en fitness. Je loopt dan allereerst kans op ongevallen en overbelasting van je gewrichten (spieren, pezen, kapsels, banden, kraakbeen etc.)… Met mogelijke blessures of zelfs blijvend letsel tot gevolg. Voor onervaren sporters is het bovendien levensgevaarlijk om van de ene op de andere dag extreem fanatiek en intensief te gaan sporten. Dit met het oog op je hart en bloedvaten. Insanity kan leiden tot verregaande cardiovasculaire problemen (hartritmestoornissen, bloeddrukproblemen e.a.). En zelfs een hartstilstand ligt op de loer. De risico’s zijn extra groot als je Insanity thuis uitoefent, dus zonder voorlichting of toezicht van een gecertificeerd trainer c.q. coach c.q. instructeur.

Als amateur zijnde ga je met Insanity heel ver over je fysieke grenzen heen. Voor ongetrainde spieren is dit extreem risicovol; vooral ook voor je hart(spier)!

Tikkeltje overdreven

Insanity claimt dat je 1000 kilocalorieën per uur verbruikt als je de instructies van Shaun Thompson op de voet volgt. Hoewel Insanity vele malen intensiever en doelmatiger is dan een robbertje joggen op een crosstrainer is 1000 calorieën per uur een extreem nobel streven waarbij de meesten niet eens in de buurt zullen komen.

Als je het programma 60 dagen volhoudt zou je worden beloond met een volledig afgetraind lichaam. Dit is een verwaarloosbare belofte, want een beginneling houdt het nooit maar dan ook nooit vol om Insanity 60 achtereenvolgende dagen te beoefenen. Waarschijnlijk ben je na dag 2 of 3 al volledig uitgeteld, uitgeput en opgebrand.

Experts zeggen het volgende: ‘Insanity focust op een lichaamstransformatie die onhaalbaar is, en gooit alle principes van gezond, verantwoord sporten overboard.’ (bron)

Tot slot

De fitnessoefeningen van Insanity zijn niet nieuw, speciaal of afwijkend. Het verschil zit hem enkel in de intensiteit, in de snelle opvolgingen van verschillende oefeningen en in de weinige en (veel te) korte rustpauzes. Al met al kun je maar beter een sportmedisch onderzoek laten uitvoeren voordat je met Insanity in de weer gaat. Het is namelijk écht oppassen geblazen. Voor de meesten is Insanity gewoon té gek.

Wat denk jij van het fitnessprogramma Insanity: doen of laten? Laat hieronder een reactie achter!

51 reacties op “Insanity fitness: extreem uitdagend & levensgevaarlijk

 1. Suzie ·

  Ik was altijd al erg actief met de sportschool (kracht training, body pump, XCO et) hardlopen en in 2018 een 1/8e triatlon gedaan, tot 4 a 5x in de week sport. Heb zomer 2019 gezondheidsproblemen gehad waardoor ik ruim 5 maanden niet kon sporten. Daarna weer rustig opgebouwd in de sportschool een paar maanden. En toen ging het dicht! Dus Insanity leek me wel een goed idee om fit te blijven. De eerste 3 weken gingen perfect, kon na 1 week alles echt meedoen met de snelheid. Het zweet loopt er al af binnen 6 minuten tijdens warming up en met het stretchen erna helemaal (ja de warming-up). Afgelopen week de recovery week gehad en had gevoel dat mijn conditie alweer wat achteruit ging. Ik zit nu op dag 36 en het was een fit test en erna nog een max interval circuit. Bij de circuit (1 uur) ging m’n hart zo hard een paar keer dat het niet meer comfortabel voelde dus ben wat rustiger gegaan! Heel belangrijk is dat je naar je lijf luistert. Kan het opdrukken op die manier nog steeds niet maar pas het ook aan. Het vergt echt discipline om het elke dag vol te houden met dezelfde intensiteit, maar persoonlijk vind ik het echt leuk (heb wel 2 dagen gehad dat het minder ging maar dat geeft ook niet).

  Reageer
 2. Ceri0n ·

  Voordat ik aan Insanity begon was ik redelijk in vorm. Per dag rende ik ongeveer anderhalve kilometer (meestal met het naar school brengen van mijn dochtertje) en kon dit meer dan prima volhouden. Meestal rende ik ook terug wat op ongeveer 3 kilometer per dag kwam. Ik zit nu in de pas in de tweede week en mijn vooruitgang is echt groot te noemen. Nu is afvallen nooit een doel geweest, ik wilde nu echt een topconditie ontwikkelen en daar is dit programma meer dan geschikt voor. Na de eerst rustdag moest ik snel naar de trein fietsen en het leek wel vanzelf te gaan, ik was wat laat. Ik was amper moe en het is toch ongeveer 2 kilometer. Niet veel maar als je echt gas op de pedalen zet toch wel vermoeiend… normaal gesproken. Dit was niet meer het geval. Nu klopt het inderdaad dat er risico’s aan zitten. Iemand die niet sportief is zal inderdaad makkelijk geblesseerd raken. Verstandig is dan ook om wat meer rustdagen te nemen en een eigen kalender te volgen. Waar niet in het artikel op is ingegaan is dat Shaun T. met regelmaat zegt dat je tot je eigen limieten moet gaan. De allereerste video, die slechts een instructie bevat, waarschuwt zelfs over de zwaarte van het programma en dat je eerst een dokter moet raadplegen voordat je er aan begint. Het is niet voor iedereen! Voor de doelgroep is het dus een hele goede work-out. Als je ‘slechts’ wilt afvallen zijn er trouwens wel makkelijkere programma’s die je kan doen. Ben je niet sportief of moet je er weer in komen, dan raad ik je die als eerst aan. Er zijn er zat te noemen. Insanity is er alleen als je bereid bent helemaal kapot te gaan en meer wilt dan alleen een esthetisch mooi lichaam. Tennis je of voetbal je en wil je een conditie ontwikkelen waar je ‘u’ tegen zegt… dan is dit voor jou.

  Reageer
 3. Maartje ·

  Ik heb een aantal jaar geleden Insanity gedaan. 10 cm kwijt van taille. En zo dik was ik niet dus ik voelde me een power woman. :) haha. Vorig jaar opgepakt, maar kon het niet afmaken. Te zwaar en te kort na de 2e keizersnede vroeg ik teveel van mijn lijf. In 2 jaar tijd 2 kindjes gekregen met een keizersnede dus dat herstel duurde bij de 2e keer wat langer. Nu ben ik onlangs begonnen met Max30 en dat gaat me beter af als de old skool Insanity. Alleen… ik ben niet echt heel sportief van mezelf. Vind het lastig om vol te houden. Heb bijna de 1e maand af in 6 weken nu. 2cm taille eraf. 1cm heupen. Dus het gaat goed. Maar ik vind het zwaar. Ik begin pas met sporten als de kindjes op bed liggen. Vaak is dat 20.00u. Dan nog halfuurtje sporten, douchen en mijn avond is onderhand weer om (jonge kindjes, slechte slapers dus we liggen altijd redelijk vroeg op bed).
  Ik zoek op dit moment motivatie om door te gaan nog voor de 2e maand. Hoe snel ‘zak’ je weer in als je stopt? Niemand houdt dit de rest van zijn leven vol denk ik en iedereen stopt met Insanity als het schema voltooid is denk ik? Hoe doen jullie dat? Of pakken jullie alleen een training rond de zomer b.v.? Het helpt wel echt, je wordt sneller strakker, conditie gaat sneller omhoog, etc. Spierpijn valt mee maar ik ben al redelijk wat gewend wat Insanity betreft. De allereerste keer dat ik begon kon ik 2 dagen niet lopen haha. De Max30 vond ik in de eerste week heel zwaar. Had hartkloppingen, duizelig, hoofdpijn. Ik dronk te weinig en ging te hard. Moet mijn hartslag beter in de gaten houden. Nu gaat het beter dus het zou zonde zijn als ik stop… Ik zoek een balans met het sporten maar ben nu wel geneigd te gaan stoppen, puur omdat ik moe ben van een druk gezin, fulltime job, weinig slaap en andere verplichtingen / hobby’s.

  Reageer
 4. Arjan ·

  Ik was op de eerste dag van de zomervakantie met Insanity Fitness begonnen. Als redelijk fanatiek wielrenner en mountainbiker was ik wel het een en ander gewent… dacht ik… Het was echt afzien, verschrikkelijk zwaar maar heb het hele programma volgens schema afgewerkt zonder een dag te verzuimen. De resultaten waren dus ook zichtbaar. Ik was destijds 47 jaar en zat strak in het vel zonder dat ik het dieet gevolgd had. Borsten, buikspieren, ze waren echt goed te zien. Het is dus geen kul verhaal maar je moet wel over doorzettingsvermogen beschikken. Jammer dat ik het toen niet, al was het maar in afgezwakte vorm, doorgezet heb. Nu ben ik 51 en deze week weer begonnen. Ben benieuwd wat het resultaat straks is want nu gaat de leeftijd meetellen.

  Reageer
 5. Pico ·

  Ik sport me hele leven al vrij veel. o.a. fitness, vechtsporten, voetbal, kanoën, waterpolo. Ben nu 32 en had Insanity Max30 gekocht. Pfff wat is dat zwaar na 5 minuten ben ik compleet gesloopt. Heb nu de normale Insanity gepakt en die houd ik prima vol. Dat is te doen en leuk. Voedingsadvies volg ik niet, ik houd me eigen dieet. Heb alleen laatste tijd gevoel na training alsof ik geen zuurstof meer in me hoofd heb, ben duizelig en slap, wellicht beetje over traint of zo. :(

  Reageer
 6. Niekie ·

  Ik heb ook 8 weken mee gedaan en je kan je eigen ritme aanhouden en elke keer een stapje hoger gaan met dit fitness programma. Ik ben er ook 18 kilo vanaf gevallen. Geen problemen bij mij want ik heb reuma en ik heb een bloedziekte trombocitose dus ik doe het op mijn eigen level, heb nooit problemen gehad. Als je niet over je eigen grenzen heen gaat zal er niks gebeuren. Dat is met alles.

  Reageer
 7. Suus ·

  Ook ik vind dit artikel zwaar overdreven. Ik ben al een aantal weken bezig met Insanity Max. Daar totaal ongetraind mee begonnen, daarnaast jarenlang gerookt en een geschiedenis van rugklachten, wat in combinatie met het ongetraind zijn volgens jouw artikel mij dus na 2 dagen gegarandeerd uit het lood zou hebben geslagen. Helaas voor jou, allesbehalve dat. Mijn conditie gaat met sprongen vooruit, mijn lichaam wordt strakker en sterker, en die rug? Sterker dan ooit. Met dit artikel geef je in principe aan dat mensen geen eigen ‘common sense’ bezitten en niet naar hun lichaam luisteren. Er wordt continu aangegeven dat je je rust moet pakken als je dat nodig hebt. Overduidelijk dat je het programma zelf niet uitgetest hebt voor jij je ‘kritische’ review schreef.

  Reageer
  • Paul ·

   Ik beweer niet dat Insanity voor iedereen nadelig uitpakt of gevaarlijk is… Het punt is dat er voor een ongetraind lichaam relatief veel risico’s aan kleven. Daar mag je best je vraagtekens bij zetten, maar dat Insanity voor ongetrainde sporters beduidend risicovoller is dan het overgrote merendeel van alle andere sportregimes is simpelweg een feit. Of je Insanity gaat doen of toch een andere sport is een kwestie van risico’s inschatten en voordelen en nadelen tegen elkaar wegstrepen… Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  • Marcel B. ·

   Ja, ik moet zeggen dat ik me er erg goed bij voel. Behalve als ik gestopt ben door vakantie bijvoorbeeld dan vaak na de eerste keren lichte spierpijn. Maar dat is bij elke sport waarbij je ineens spieren aanspreekt die je zelden goed gebruikt. Als je met Insanity begint en je doet het met gevoel door goed op je lichaam te letten en waarbij jezelf het tempo uiteindelijk bepaalt zal het “meevallen” Moet ik er wel bij zeggen dat ik vooraf al regelmatig hebt hard gelopen. Na de training voel je dat je iets gedaan hebt. Een tevreden gevoel overheerst ondanks dat je helemaal kapot bent gegaan. Maar ik heb genoeg vertrouwen in mezelf wat betreft inspanningen en weet wat me grenzen zijn. Mag ook wel op je 52e. Niet iedereen heeft die discipline of doorzettingsvermogen dan wel gevoel met het lijf. Enige sportieve achtergrond is een pre. Insanity is echt intensief en bij afwezigheid hierin zeker raadzaam om een dokter of anders te raadplegen hierin vooraf dat je ermee begint. Wil je iets uitdagends dan is dit je kans. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2!

 8. Talayeh ·

  Ik kwam dit artikkel tegen en vond dat ik er tog wat over moest zeggen. Ik vind het erg overdreven negatief. Insanity begint met een warm-up daarna ga je stretchen wat heel erg goed is voor je gewrichten. Wat ook niet gezegd word is dat shaun-t ook altijd zegt dat je mag rusten (form over speed!). Ik volg nu al 6 maanden insanity en ben er super blij mee. Meestal stop ik met sproten omdat ik me ga vervelen, instanity blijft eigenlijk altijd leuk. Dit komt ook vooral door het feit dat elke workout anders is. Het enige probleem waar ik wel tegen aanloop zijn mijn buren. Al dat springen is niet zo leuk voor de buurvrouw onder mij.

  Reageer
 9. m.e ·

  Hoi ik wil zeggen dat insanity mij leven heeft veranderd 4maanden geleden begonnen en ik woog 95 kilo ik zit nu op de 69 kilo en ik voel me goed Wil je echte resultaat moet je dat doen ik zag al de eerst twee weken dat mijn lichaam verandert en ik eet gewoon wil je afvallen moet je hardt werken toverdrankjes ,dieeten , uithongeren helpt niet. Als ik het kan kan iedereen het

  Reageer
  • An ·

   Waar haal je die Insanity programma’s vandaan? Tips voor oefeningen zijn welkom!

 10. jef ·

  ik geef zelf bootcamp les buiten en in de winter insanity (binnen) met een man of 20 je moet gewoon een goede conditie hebben voordat je hier aan begint ga eerst wat anders doen en start dan met insanity anders zonde van je geld en die shakes zijn gewoon eiwitshakes die kan je overal kopen na iedere sport een aanrader voor het herstel van je spieren of magere franse kwark

  Reageer
  • Joep ·

   Hey Jef, Waar geef je die trainingen? Shaun T komt binnenkort naar Amsterdam en zoekt enthousiaste sporters.

 11. rahila ·

  Dit artikel is superoverdreven je kunt zelf zo vaak pauzeren tijdens insanity als je wilt hij zegt ook regelmatig dat je je hartslag moet controleren . Ik doe zelf ook insanity en het resultaat is meer dan goed na de eerste 4 weken. Je moet gewoon discipline hebben en als 6 dagen te veel is kun je zelf ook meer rustdagen in plannen. Dit artikel slaat nergens op en komt met wel heel erg slappe onderbouwingen voor de argumenten.

  Reageer
 12. Jongen ·

  Goed om te lezen dat het Insanity programma over de top kan zijn, ik heb al een aantal jaar niet gesport, en moest het toch maar weer eens oppakken. Vorig jaar al eens een start geprobeerd te maken, maar haakte na 3 weken af. Ik sportte met het idee om er beter uit te zien, half augustus weer opgepakt, maar met het idee om er fitter mee te worden, ook wel om het beter uit te zien, maar dat is niet het voornaamste. Zes dagen per week red ik niet, dus doe het lekker op mijn eigen tempo, ook had ik in de eerste week Insanity meer rust nodig, om te herstellen, maar na een aantal weken zie ik al vooruitgang, en kan ik langer doorgaan. Ik denk dat Insanity zeker wel goed voor je is, maar je moet wel goed blijven luisteren naar je lichaam en niet persé aan de tijdschema te moeten houden.

  Reageer
 13. Alyssa ·

  Ik vind dit artikel wel erg overdreven. Ik ben 23 jaar, 1.63 m en ik weeg 52 kilo en ik heb nooit gesport. Insanity heb ik eigenlijk niet nodig voor mijn gewicht, maar ik wilde wat doen aan mijn conditie en kracht en mijn zwakke rug. Ik ben nu al 4 weken bezig, maar ik heb het rustig opgebouwd. Ik ben niet als een gek mee gaan doen en dan is het gewoon te doen. Ik doe Insanity 3x per week. Ik merk niets aan mijn gewicht, maar ik zit lekkerder in mijn vel en mijn conditie en kracht worden steeds beter. De voedingslijst volg ik trouwens niet. Dus gewoon Insanity doen als je er zin in hebt, maar niet over de top gaan. En niet gelijk de sporters op de Insanity-DVD proberen bij te houden, want dat is niet realistisch!

  Reageer
 14. manolya ·

  Hmmm ik denk dat Insanity inderdaad niet echt voor een ongetraind iemand is, het is erg intensief. Het is dan denk ik ook wel een aanslag op je hartspier. Ik heb Insanity ook een tijdje geprobeerd, maar ik vind het toch te heftig. Ik was al wel gewend om 12 minuten Tabata workouts te doen, die zijn beter te vertoeven en niet zo’n aanslag op je hart. Tevens ook zwaar voor mensen met inspanningsastma.

  Reageer
 15. Floor ·

  Ik doe al een tijdje Insanity fitness en ik voel gewoon dat ik een strakke buik krijg van al dat intensieve gesport (ik ben een kind van 12 en weeg 58 kilo). Dus Insanity is echt te gek!

  Reageer
 16. Erwin ·

  Beetje overdreven. Uiteraard is het een aanslag op je lichaam, maar hardlopen is ook niet echt goed voor je knieën. Zo kan je overal wel vraagtekens bij zetten. Ik ben in januari 2013 begonnen met Insanity en woog toen 132 kilo met 0,0 conditie. In de zomer van 2013 woog ik nog maar 100. De eerste weken viel ik niet af en kwam ik zelfs een kilo aan. Echter na week 4/5 schoten de kilo’s er vanaf. Nu weeg ik 95 kilo en ben ik bezig met Insanity Max 30. Max 30 is nog intensiever dan de originele work-out. Overigens, wat is erger? De kans dat je wat spierpijn krijgt, zere knieën of overgewicht en sowieso een verhoogde kans op hart en vaatziekten etc. Trouwens als je 132 weegt heb je sowieso wel last van pijnlijke knieën. Nu heb ik er nooit meer last van.

  Reageer
  • Jolanda ·

   Hoi Erwin. Wat heb je mooie resultaten behaald met Insanity. Voor mij een motivatie om door de gaan!

  • Inge ·

   Wow, dat heb je goed gedaan! En je hebt gelijk wat betreft het hardlopen etc. Sporten op zich heeft sowieso voor- en nadelen. Alles wat je doet ;) heel goed beschreven. Ik ben benieuwd hoe vaak je insanity doet? Zou het ook effect hebben wanneer je het 3 keer per week zou uitvoeren? Ik zou het graag willen proberen. Groetjes, Inge

  • rino ·

   hey kun je mij even zeggen waar je insanity max 30 hebt bestelt gehad grt

  • rahila ·

   Thx voor je motivering!!!! Ga lekker zo door !!

 17. L.D. ·

  Ik stuitte zojuist op dit artikel en wilde toch graag de beginners nog even een hart onder de riem steken. Na drie kinderen, in drie jaar tijd te hebben gekregen en ik inmiddels een hangbuik verder ben, wilde ik (na 12 jaar niet gesport te hebben) graag iets aan mijn conditie en figuur doen. Na de derde zwangerschap was ik nog steeds 10 kilo te zwaar t.o.v. mijn oude gewicht. Ik ben 4.5 week geleden begonnen met insanity. Een minuut hield ik nog niet eens vol bij de fit-test. Een drama! Na 30 seconde moest ik echt even bijkomen. Met de work outs ging het absoluut niet veel beter maar ik deed het op mijn eigen manier… In een veel rustiger tempo dan de ervaren sporters op het scherm en met veel meer pauzes. Maar wat geeft het? Het is nog altijd beter dan op de bank hangen met een zak chips toch? Uiteindelijk kon ik steeds meer en je conditie gaat echt extreem snel vooruit. Nu inmiddels na 4.5 week houd ik de sporters op tv zelfs makkelijk bij met veel oefeningen! Alleen het opdrukken kan ik nog niet, dus dat doe ik op mijn knieën. Voor elke oefening die je niet kan is een lichtere variant te bedenken en op een gegeven moment lukken de oefeningen wel. Moraal van dit verhaal is dat je natuurlijk niet moet verwachten na jaren niet gesport te hebben, dat je direct Shaun T bij houdt. Zelfs de sporters op tv hebben soms een extra pauze nodig. Als je dat gaat proberen is het levensgevaarlijk ja. Maar je moet ook wel echt aan grootheidswaanzin lijden als je denkt dat je als beginneling hetzelfde kan als ervaren sporters. Maar Shaun T geeft ook wel twintig keer per work out aan dat je rust moet nemen wanneer nodig… Insanity is echt absoluut de moeite waard en ik ben blij dat ik er aan begonnen ben en ik ga het zeker af maken. De eerste weken zijn zwaar maar in de derde week had ik ook echt zin in de work outs. En ook het resultaat mag er zijn… Wat nou, 2 a 3 dagen. Dig Deeper!

  Reageer
  • Anna ·

   Wow, klinkt goed. Ik wil ook starten..waar hebben jullie de Insanity max 30 besteld?

 18. Stefan ·

  Beste beheerder(s), Zojuist stuitte ik op je online artikel over Insanity Fitness. Super leuk geschreven! Heb helemaal de kriebels gekregen om zelf weer te gaan fitnessen. Sinds kort werk ik samen met een webshop met een aanbod van verschillende voedingssupplementen. Nu vraag ik me af, zou je het leuk vinden om hier een keer een artikel over te schrijven? Hoor graag van je! Groet, Stefan Koning

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Stefan, Wij schrijven geen commerciële artikels over webshops, maar veeleer objectieve en subjectieve (qua persoonlijke ervaring) artikels over afzonderlijke voedingssupplementen, diëten, trainingsmethoden, gezondheidsklachten en voedingsmiddelen. Een artikel over een webshop neigt immers naar reclame. Succes met trainen! Groeten, Paul

 19. Andrea ·

  Vijftig geworden, drukke kantoorbaan met veel vergaderen, een gezin. Ik kon zelf niet eens meer bedenken wanneer ik voor het laatst had gesport… Ben begonnen met Insanity, en kwam niet verder dan de helft van de warming up in het begin! Nu, na vier weken, ben ik op het einde van week drie, haal ik het einde van de workout met af en toe een minuutje extra rust (Shaun stuurt ook wel eens iemand naar de kant) en heb ik dus hier en daar een dag extra rust ingebouwd. Who cares? Ik voel me tien jaar jonger en sterker, mijn conditie gaat met sprongen vooruit, en na 60 dagen zie ik er straks véél beter uit dan op dag 1 (op Shaun T ga ik vast niet lijken. ;-) Grote voordeel van Insanity vind ik dat er niemand naast je staat te schreeuwen om je over je grenzen te laten gaan: Je kunt juist heel goed je eigen mogelijkheden in de gaten houden en toch razendsnel en makkelijk heel fit worden. Moeilijk: ja, maar leuk en ik geloof niets van levensgevaarlijk!

  Reageer
  • Tom ·

   Ik ben het met je eens Andrea. Ik ben 36 en al jaren niet meer gesport. Ik zit nu in het begin van week 4 van Insanity en het bevalt me prima. Ik was 20 kilo te zwaar en met Insanity vliegen de kilo’s er af. Ik hou mijn hartslag in de gaten en bepaal mijn eigen ritme en grenzen. De resultaten zijn echt waanzinnig en dat stimuleert enorm om vol te houden en door te gaan. Succes verder en hou vol.

 20. paola ·

  Nou ik zit op week 4 van Insanity en heb in der loop der jaren al van alles gedaan: aerobics, callenetics, steps, tae bow… Steeds was er een nieuwe rage waar ik aan meedeed. Ik ben over de 40 en ik vind dit super! Het is elke dag wat anders en dat maakt het super leuk… Ik zie verschil in mijn conditie, die is er na 4 weken al iets op vooruit gegaan. Voor degenen die het concept niet kennen: je moet een fysieke test doen op dag 1 en je resultaten opschrijven na 15 dagen nogmaals hetzelfde doen en dan zul je merken dat je bent vooruitgegaan. Jezelf bezeren, ik denk het niet… Je doet gewoon mee en je moet naar je lichaam blijven luisteren, maar dat is met alles zo; stoppen als het nodig is. Ze raden aan om die Shakeology shakes te nemen, maar ik ben niet zo een fan van die shakes, pillen en andere troep bij het sporten. Ik hou het gewoon op gevarieerd en gezond eten en voldoende drinken. En zo nu en dan zondigen met een gebakje moet gewoon kunnen, dat geeft je een extra impuls om bij de volgende training harder te trainen…

  Reageer
 21. Simon ·

  Ik vind Insanity leuk. Maar voor mij is het te moeilijk vol te houden. Ben al ettelijke keren herbegonnen en er zijn 2 dingen die me tegenhouden. 1. Ik heb de vereiste conditie nog steeds niet. 2. Bij de Insanity workouts krijg ik vaak last aan mijn knie en moet ik stoppen. Die knie is wel al 2 keer onder het mes gegaan, maar in principe zou die volledig hersteld moeten zijn. Ik ben vrij sportief. Maar voor mij is het nu nog niet haalbaal Insanity te volgen. Eerst en vooral ga ik werken aan mijn basisconditie en dan probeer ik het later zeker opnieuw.

  Reageer
 22. noa ·

  Ach dit is allemaal wat overdreven! Voordat ik met Insanity begon had ik 10 jaar niet gesport. Vorig jaar april met Insanity begonnen. En nu ben ik voor de vierde keer met de 60 dagen begonnen. Zonder een enkele dag te verzuimen is dit prima vol te houden. Jezelf dwingen het te doen en volhouden! Wat nou na 2 a 3 dagen uitgeteld?! INSANITY!!!

  Reageer
 23. Michael ·

  Ik doe sinds begin deze maand Insanity en merkte ook al dat het bijgeleverd programma (6 dagen training, 1 dag rust) niet voor een beginner of gevorderde sporter is. Ik ben zelf een fitte sporter van 25 jaar maar ik denk dat als je elke dag dit programma doet als je er net mee start, je meer kapot maakt dan opbouwt omdat je spieren niet kunnen herstellen. Het programma vind ik daarbij wel goed in elkaar zitten. Constante herinneringen dat als je (echt) niet meer kan, je rust moet nemen. De uitspraak ‘form over speed’ valt ik zelf op als: Als je merkt dat je het tempo niet meer kan bijbenen en daarom de oefening niet meer goed kan uitvoeren, doe dan een stapje terug en verlaag je tempo zodat je de juiste beweging maakt.’ Of het programma je na 60 dagen je ‘droomlichaam’ geeft betwijfel ik ten zeerste maar dat het er zeker beter uit ziet en je fitter bent, dat werkt zeker. Ik raad zelf aan om (met advies) supplementen hierbij te slikken. Dit werkt voor mij goed voor herstel en spieropbouw. Ik vind je stuk kritisch Paul, maar wel op een goede manier. Het houd je wel weer even bij de les over de eventuele gevaren en risico’s die het programma met zich meebrengt, zeker voor ongetrainde beginners.

  Reageer
 24. Marije ·

  Ik ben het ook niet helemaal eens met het artikel. Shaun T zegt duidelijk dat je het op je eigen tempo moet doen en pauze moet nemen als je dat nodig hebt… Ik doe Insanity zo’n 4 x per week om ’t bij te houden. Ik vind het geweldig! Heerlijk al dat vieze zweet wat van je af druipt haha… Gewichtsverlies gaat erg snel als je natuurlijk ook een gezonde eter bent. Echt een aanrader.

  Reageer
 25. Paul ·

  Ik denk dat velen niet door hebben dat dit artikel niet bedoeld is om de werkzaamheid van Insanity in twijfel te trekken. Vooral de verkooppraatjes staan mij tegen. Het programma wordt namelijk verkocht onder het motto: ‘binnen 60 dagen je droomlichaam bewerkstelligen’, en dat soort beloften betreft pure marketingstrategie. Verder lijkt het me een prima sportmethode voor ervaren sport- en fitnessbeoefenaars.

  Reageer
  • Cindy ·

   Je hebt na 60 dagen ook wel een droomlichaam hoor :) Mijn man wel, in ieder geval. De bolle buik heeft plaatsgemaakt voor een sixpack.

 26. Rick ·

  Voor wie Insanity te zwaar is, heeft Shaun T nu ook T-25. Vijfentwintig minuten hard werken! Voordeel is dat er ook iemand in beeld staat die de oefeningen op een lichtere manier voordoet.

  Reageer
 27. Remco ·

  Ik ben van ’74 en matig sportief. Pas sinds ’95 begonnen met sporten, t.w. fitness, spinning, atb. Ik ga drie keer per week naar fitness, waar ik krachttraining doe in opbouwende mate en een Couch-2-5K loopprogramma doe. Ook ik heb een kantoorbaan. Ben op 19/08 jl. begonnen met Insanity en ik vind het een geweldig programma. De trainingen worden wekelijks gerouleerd en nu ik een aantal voor de tweede keer doe, merk ik dat ik er al makkelijker doorheen ga. Ik houd goed mijn vorm en eigen tempo in de gaten, anders zwabber ik maar wat door de kamer. Ik ‘smokkel’ nog regelmatig een (half) minuutje in de pauzes en als ik voel dat ik eventjes echt niet meer kan, hoppa, rustmomentje. Ik eet normaal, snaai niet, maar volg (nog) niet het maaltijdenprogramma dat erbij hoort. Maar ik ga eens kijken of ik dat een beetje in mijn dagelijkse routine kan plaatsen. Mijn fitnessachtergrond en het couch-2-5k programma helpen zeker bij het beoefenen van Insanity en inderdaad, als je eigenlijk weinig tot geen conditie hebt, is het zeer raadzaam om eerst een arts te raadplegen, of in ieder geval wat conditie- en krachttraining op matig intensief niveau op te pakken.

  Reageer
 28. Kees ·

  Ben nu een maand bezig. Het is erg zwaar, maar voor mij te doen. Ik sport echter reeds meerdere keren per week intensief (kyokushin karate). Maar ben het ermee eens dat dit enkel voor (goed) getrainden is!!!

  Reageer
 29. Maria ·

  Ik ben drie weken geleden begonnen met Insanity en heb er inmiddels 1,5 week van het programma op zitten. Kortom; ik ben niet iedere dag bezig. Geen tijd voor, en ik geef mijn lichaam liever de tijd om te herstellen. Ik heb enige medische achtergrond en voelde al wel aankomen dat iedere dag voor mij te zwaar zou zijn. Maar op deze manier is het heel goed vol te houden. Luister goed naar je lichaam, drink genoeg tijdens de work-outs en neem tussendoor even een extra rustpauze. Het bevalt mij zo heel goed en ik merk sinds vandaag dat mijn conditie echt aan het verbeteren is, zonder dat ik dagen achter elkaar de trap niet meer op of af kan vanwege de spierpijn! Dat strakke lijf komt zeker, maar dan een paar weken later. Ook mooi toch?

  Reageer
 30. Ronald ·

  Ik heb nu zo’n 3 weken geleden het hele traject van 60 dagen afgelegd en vond het fantastisch. Heb een before en after foto gemaakt en hiermee heb ik een insanity T-shirt weten te scoren! Echt geweldig, want sinds ik dit shirt draag, krijg ik vele reacties. Hoe ik zo gespierd heb kunnen worden… Ze zeggen weleens dat vet verbranden én spieropbouw niet samengaan, maar met dit programma is dat juist wel mogelijk. Ik ben het levende bewijs. En voor de mensen die over hartritmestoornissen klagen: luister naar je lichaam. Je moet wel enige conditie hebben alvorens je begint, maar het belangrijkste is dat je er helemaal voor gaat. Sinds vorige week met een nieuwe serie begonnen (P90X) en vind dat eigenlijk nog leuker! Sportschool-abo’tje de deur uitgedaan. Thuis trainen is vele malen goedkoper en ik bespaar er veel tijd mee.

  Reageer
 31. welly ·

  Volgens mij is de kans niet zo groot dat je jezelf bezeert met Insanity, en zeker in het begin niet. Het is heel zwaar en je zult eerst conditie moeten hebben wil je je lichaam overbelasten. 60 dagen? Dat hoeft voor mij niet. Ik doe 20 minuten mee met insanity, dat is mijn record tot nu toe. Ben begonnen met 5 minuten per dag (Max Cardio Conditioning), dit is heel zwaar en niet verstandig van mij om mee te beginnen, vandaar de 5 minuten. Ben nu 6 weken bezig en heb nu al veel meer energie over na werktijd. Overige beginners, stel een persoonlijk tijdslimiet in en bouw het op tot de hele duur van Insanity. ben je doodmoe? Stop ermee want, Shaun spoort niet helemaal. Maar onmogelijk is het niet als je ziet hoe hij het doet en de anderen ook. Je ziet ze zweten en dat ze moe zijn, maar ze gaan door! En daar haal ik de motivatie vandaan om mijn 20 minuten of minuutjes (afhankelijk van de lezer) te behalen.

  Reageer
  • Paul ·

   Hallo Welly, Bedankt voor je reactie; erg leuk geschreven! Laat a.u.b. nog eens een update achter als je daar zin in hebt. Zou ik zeer op prijs stellen! Groeten, Paul

 32. Jean-Paul ·

  Ik lees veel over hoe slecht en onhaalbaar het is. Evengoed dat (sport)artsen adviseren dat als je het al wil, een medisch onderzoek dient te ondergaan, zoals ook hier genoemd is. Als je de bijbehorende documentatie van Insanity leest, wordt dit eigenlijk verplicht gesteld alvorens te beginnen. Het is dat Shaun T. / Beachbody.com niet eenieder persoonlijk kan nagaan of er een onderzoek heeft plaatsgehad, maar het wordt zeker strikt genoemd. De reacties van zogenoemde ‘experts’ en (sport)artsen doet lijken of zij noch de documentatie, noch de sessies hebben doorgenomen. Zoals Passie benoemd geeft zowel Shaun als tekst in beeld met grote regelmaat aan je eigen tempo aan te houden, rust te nemen wanneer je voelt dat het nodig is en de opmerking ‘Form over speed’. Dit impliceert m.i. dat wanneer je de oefeningen niet correct uit kunt voeren, het toch echt even tijd is om je rust te nemen. Zelf heb ik al jaren een kantoorbaan, nooit aan een sport gedaan waar cardio van belang is en zit ondertussen op dag 10 van Insanity. De verbranding van vet is enorm, en ik voel mij nu al fitter dan dat ik ooit geweest ben. Het is vooral een kwestie van de meegeleverde voedingsgids hanteren, luisteren naar je lichaam, je eigen tempo aanhouden en de benodigde rust nemen tijdens de workout als je lichaam dit aangeeft. Een hartmonitor wordt eveneens aanbevolen, en is belangrijk om in de gaten te houden of je niet te ver gaat. Over optimale hartslag voor cardio zul je je moeten (laten) informeren. Dat het over de top zou zijn is behoorlijk ongegrond. Zoals eerder aangegeven doet dit lijken dat de mensen die iets roepen of schrijven over hoe slecht Insanity wel niet is of kan zijn, zich totaal niet verdiept hebben of ingelezen hebben. Uiteraard, als je jezelf letterlijk over grenzen pusht kunnen de gevolgen ongetwijfeld enorm zijn, maar dat heb je in eigen hand. Want dat is volledig tegen de adviezen van Beachbody.com en Shaun in. Overigens: de opmerking over liggen in je eigen zweet, dat kan ik beamen. Uiteraard geheel afhankelijk van jou als persoon, de ene persoon zweetmeer dan de andere. Belangrijkste, en ook dat wordt met regelmaat aangegeven tijdens en na de work-out, blijf water drinken. Mocht je je zorgen maken voor of tijdens of na het traject van Insanity, neem dan gelijk contact op met je huisarts. Zijn je mineralen op pijl, is je hartslag en bloeddruk in orde, etc.?

  Reageer
 33. Bart123 ·

  Hee allemaal, Ik wil graag beginnen aan het Insanity-programma, heb het al binnen. Maar ik heb een probleem, ik moet dinsdag en donderdag, vroeg en tot laat werken en daarna is het eten en door naar voetbaltraining. En omdat ik redelijk hoog voetbal op jonge leeftijd ben ik benieuwd of je de dinsdag en donderdag kan overslaan? Zo niet, dan moet ik een oplossing zoeken. Want ik wil dit wel heel graag. Kan iemand mij meer uitleggen/vertellen. Ik zou graag jullie ervaring van Insanity willen weten en of dit een probleem is. Bij voorbaat dank, Bart

  Reageer
  • MJ ·

   Het is gevaarlijk om op jonge leeftijd heel hard te trainen, dus let hier wel op. in principe zou het, zeker omdat je wel sport, geen probleem moeten zijn als je 2 dagen in de week skipt.

 34. Passie ·

  Ik heb de 60 dagen achter de rug. Ben geen ervaren topatleet, maar ik luister goed naar mijn lichaam. Zodra ik merkte dat het te veel werd, sloeg ik een dag over. Ik merk niets aan mijn hart of bloedvaten. Belangrijk blijft zoals Shaun T. zegt: Doe het op je eigen tempo, probeer er zoveel mogelijk uit te halen, maar luister naar je lichaam (form over speed). Zoals hij HEEL vaak zegt.

  Reageer
  • Paul ·

   Beste Passie, Met ‘form over speed’ wordt bedoeld dat je houding en de “juiste” c.q. optimale manier van trainen belangrijker zijn dan snelheid en aantallen reps. Hier wordt dus niet per definitie mee bedoeld dat je naar je lichaam moet luisteren. Ik ben trouwens erg benieuwd of je na 60 dagen het lichaam hebt bewerkstelligd dat Shaun T. belooft. Groeten, Paul

  • Marco ·

   Hee Passie, Ik ben het er inderdaad mee eens. Ik deed vrijwel niets aan sport voordat ik begon met Insanity. Heb het 6 weken volgehouden, want ik ging daarna op vakantie. Na mijn vakantie heb ik het weer opgepakt. Ik ben super tevreden met het resultaat, heb met mijn begin en na foto ook heel wat mensen geïnspireerd. Als je inderdaad maar mee blijft doen met de juiste vorm, ook al haal je de snelheid niet.

 35. jessica ·

  Ik doe al 45 dagen achter elkaar Insanity. Hier en daar een dag rustpauze… Ben bezig vanaf april met schitterende resultaten, maar nu ga ik het rustig aan doen. Heb namelijk problemen, waaronder steken aan mijn hartspier. Ik voel dat er iets niet juist meer zit, dus ik maak zo snel mogelijk een afspraak bij de arts.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.