dieetvragen dieetvraagstukken vragen

LighterLife dieet: discutabel & wellicht levensgevaarlijk…

LighterLife, een uitermate populair dieet dat voornamelijk in Engeland veel aanhangers telt, heeft voor een aantal volgelingen uitermate heftige gevolgen gehad. Vier Britse vrouwen die kampten met overgewicht zijn er zeer bekaaid vanaf gekomen. Hun ervaringen met het LighterLife-dieet zijn gewoonweg choquerend.

Van kwaad tot erger…

De 38-jarige Sarah Barker bereikte dankzij LighterLife een droomfiguur, maar kreeg er als extraatje een gebrekkige visus (oogafwijking) en geheugenverlies bij. De 19-jarige Christina Massingham werd dankzij het betreffende dieet opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van anorexia nervosa. De 40-jarige Britse Jacqueline Henson kan haar verhaal niet eens navertellen, omdat ze overleed na het drinken van ruim vier liter water in minder dan twee uur tijd, als onderdeel van haar dieetplan. De 25-jarige Matilda Callaghan stierf aan een hartritmestoornis doordat ze in 6 maanden tijd ruim 63 kilogram afviel met het LL-dieet.

500 calorieën per dag!?

LighterLife is nog steeds een rage in Engeland, ook al worden er al enkele jaren verbanden gelegd tussen dit discutabele dieet en onder andere geheugenverlies, hartaanvallen, hartritmestoornissen en zelfs sterfte. Dat deze verbanden worden gelegd is overigens niet gek, want het dieet laat een totale dagelijkse inname van zo’n 500 calorieën toe! Dit is slechts een kwart van een gemiddeld aanbevolen dieet. Niet gek dus dat LL de nodige vraagtekens opwekt. (bron + bron)

Inhoud LighterLife

Het LighterLife-dieet is een dieet waarbij maaltijden worden vervangen door shakes, soepen en repen. Het dieet werd opgezet door Antony Worrall Thompson en behaalde in 2007 een omzet van 24 miljoen euro. Volgens Worrall Thompson is het dieet dan ook hartstikke veilig. Het dieet kost 75 euro per week aan shakes, soepen en repen. Deze voedingsmiddelen zouden volstaan voor alle dagelijks benodigde voedingsstoffen. Cliënten zouden eerst worden goedgekeurd voor deelname door hun huisarts. Consulenten worden getraind door LighterLife en geven wekelijkse therapiesessies om “de manier waarop mensen over voeding denken” te wijzigen.

Reacties?

LighterLife raakt wereldwijd steeds meer in opspraak en het staat steeds vaker in het openbaar ter discussie. Het LL-dieet staat bekend als uithongeringsdieet en hoewel je aan overgewicht kan sterven, moet het toch wel heel erg met je lichaamsgewicht gesteld zijn om een dermate risicovol dieet te volgen.

Beperkend dieet mag je niet te véél beperken!

Een beperkend dieet (qua calorieën, koolhydraten, verzadigde vetten, zout, junkfood, suiker en alcoholische drankjes) kan veel goeds teweegbrengen. Zo kan het je helpen om van je overtollige kilo’s af te komen, je fitter te doen voelen, actiever te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Een dergelijk beperkend dieet kan echter ook een tegenovergestelde werking hebben, met name als je doorslaat in je beperkende dieetgewoonten

De motiverende eigenschap van crashdiëten

Wanneer iemand binnen een week moeiteloos vijf kilo kwijtraakt door gedurende die tijd te teren op een waardeloos en desastreus dieet van nagenoeg inhoudsloze soepjes, shakes en repen –aangevuld met calorieloze komkommer, worteltjes en selderij– dan kan het zeer verleidelijk zijn om de week erna “dan ook maar de shakes te schrappen”. Echter: hoe ingrijpender een dieet, hoe ingrijpender de mogelijke gevolgen. Houd daarom altijd in gedachten dat beperkende diëten slechts beperkt dienen te beperken!

Rigoureus beperkend crashdieet voorafgaand aan bruiloft

beperkend dieet crashdieetWanneer je tijdens je beperkende dieet óók nog eens wordt gemotiveerd door de bruidsjurk waar je over drie maanden in zou moeten passen, dan ga je er natuurlijk vól tegenaan. Oogkleppen op… gewichtsverlies in het vizier… en gezondheid eventjes op de tweede plaats. Dit is exact wat de 34-jarige Britse bruid-in-spe Samantha Clowe doormaakte. Ze woog 110 kilogram en was vastbesloten op zéér korte termijn zo véél mogelijk kilootjes kwijt te raken om in haar bruidsjurk te passen. Ze zou het namelijk een ramp hebben gevonden om te boek te komen staan als ‘dikke bruid’ en begon aan het beruchte (crash)dieet genaamd LighterLife.

Caloriebeperkend dieet: LighterLife…

Het LighterLife eetregime raadt twaalf weken lang een dagelijkse calorie-intake van 530 kilocalorieën aan. Geen wonder dus dat Samantha Clowe binnen 11 weken 19 kilo afviel. Bijkomend nadeel was echter dat ze nét voor haar bruiloft overleed aan de gevolgen van haar rigoureus beperkende dieet. Haar aanstaande echtgenoot vond haar levenloze lichaam onderaan de trap. Een dieetregime dat slechts 530 kilocalorieën per dag beslaat, is wellicht voldoende om een baby de dag door te laten komen, maar bij lange na niet voldoende voor een volwassen vrouw. Een woordvoerder van LighterLife liet overigens weten dat het moeilijk aan te tonen is dat Samantha’s dood te wijten is aan haar dieet. (bron + bron)

Uithongeringsdieet: dieet van soep + water leidt tot de dood

Onlangs kon je op Gezond’r nog lezen dat soep en andere vloeibare levensmiddelen kunnen helpen om succesvol af te vallen. Een Britse vrouw van 26 is hier echter wel héél erg in doorgeslagen. Ze viel binnen enkele maanden 38 kilogram af door een dieet van uitsluitend soep en water, waarna ze overleed.

Essentiële voedingsstoffen

Vloeibare levensmiddelen zoals water en soep zijn belangrijk voor de vochthuishouding en onder meer goed voor de lijn, maar ze kunnen (zeker op langere termijn) niet ál je maaltijden vervangen. Er wordt niet voor niets van alle kanten op gehamerd dat je gevarieerd dient te eten om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Je lichaam heeft nu eenmaal voldoende macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten), micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen) en overige voedingsstoffen nodig om te kunnen blijven functioneren.

Té eenzijdig dieet

Wanneer je langdurig een extreem eenzijdig dieet volgt van povere soep en water val je dus niet alleen erg snel af, maar ga je op den duur ook dood. Overlijden als bijkomstigheid van een té eenzijdig dieet is precies wat de 26-jarige muzikante Helen Anderson uit het Engelse South Shield is overkomen.

Zij kortte haar lichaam veel te lang op essentiële voedingsstoffen waardoor lichamelijke processen van opbouw en onderhoud niet meer konden worden uitgevoerd. Haar stofwisseling begaf het, haar immuunsysteem verzwakte en haar lichaam vergiftigde zichzelf met diens eigen afvalstoffen. Helen Anderson overleed uiteindelijk als gevolg van een gebrek aan suikers. Ze werd door haar moeder dood op bed aangetroffen. (bron)

Afvallen ten koste van gezondheid

Je moet je door dit berichten zeker niet laten afhouden van afvallen. Een bericht als dit benadrukt echter nog eens hoe belangrijk het is om op een gezonde manier af te vallen. Luister naar je lichaam en verg niet te veel van jezelf. Afvallen is prettig, maar wanneer het ten koste gaat van je algehele lichamelijke gezondheid en of mentale gesteldheid wordt het een heel ander verhaal. Uiteindelijk heb je niks aan een mooi lichaam dat niet meer (naar behoren) functioneert.

Beperkend dieet: conclusie…

Het verhaal over aanstaande bruid Samantha Clowe is zeer schrijnend, maar de afloop komt niet als een donderslag bij heldere hemel. Er zijn immers al eerder vrouwen overleden ten gevolge van LighterLife en vergelijkbare crashdiëten. Toch zullen er nog altijd vrouwen zijn die dit lezen en denken: Wat! Bijna 20 kilo in zo’n korte tijd? Dat wil ik ook! Op gezonde wijze afvallen is nu eenmaal moeilijker dan rigoureus crashen. Het zou mij dan ook niet per se verbazen als de één of andere geldbeluste charlatan een graantje meepikt van deze media-aandacht en binnenkort het “bruiloft dieet” introduceert.

Ken jij verhalen van mensen die op een destructieve manier zijn afgevallen? Of ben jij jezelf weleens voorbij gegaan als het op diëten aankomt? Heb jij weleens een crashdieet gevolgd waarvan je achteraf dacht dat het nérgens over ging omdat het je véél te veel beperkingen oplegde om nog gezond c.q. voedzaam te kunnen eten? Heb jij te maken gehad met LighterLife en wil je je ervaring met ons delen? Of ken je iemand die het betreffende dieetplan heeft gevolgd? Deel jouw ervaringen en bevindingen met beperkende diëten in een berichtje hieronder!

3 reacties op “LighterLife dieet: discutabel & wellicht levensgevaarlijk…

 1. Sacha ·

  We verschillen allemaal, vooral onze lichamen en gezondheid. Hoeveel mensen volgen dit dieet? Talloze! Dan zijn die paar, overigens aan zichzelf te wijten, ‘ongelukken’ wat mij betreft echt niet een vermelding waard. De bijwerkingen van door artsen voorgeschreven medicatie zijn veel en veel ernstiger! Alleen al die cholesterol medicijnen al. daar hoor je nooit wat over: verlammingen, ‘suiker’, doofheid, geheugenverlies, lusteloosheid, darmstoornissen, achteruitgang van levenskwaliteit enz. :roll:

  Reageer
 2. joop ·

  absolute onzin, het Cambridge dieet is een medisch verantwoord dieet. Als je er geen verstand van hebt moet je geen reactie plaatsen.

  Reageer
 3. Maike ·

  het lijkt een beetje op het Cambridge dieet wat mijn zus nu volgt. Ze is in één maand 12 kilo kwijtgeraakt. De eerste week al 7 en de weken erna de rest. Ik probeer haar uit te leggen dat het slecht voor je is om zoveel af te vallen en dat je vooral spieren en vocht verliest. spierverlies is slecht voor je omdat je die juist nodig hebt om te verbranden. Uiteindelijk zal ze alleen maar weer aankomen door dit dieet, maar ze luistert niet :roll:

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.