Jeuk aan de neus is vaak onverdraaglijk, terwijl het tegelijkertijd alles behalve charmant is om in het openbaar veelvuldig aan je neus te krabben. Daar komt nog eens bij dat krabben vaak helemaal niet helpt, en het een kriebelneus doorgaans alleen maar erger maakt. Tijd dus om te onderzoeken wat mogelijke oorzaken zijn van jeuk aan de neus, en hoe je een kriebelende neus kan verhelpen. Je vindt alle info hieronder op een rijtje.

Allergie = kriebelneus oorzaak nr. 1

Jeuk in je neus wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een (milde) allergie. Zo kun je allergisch zijn voor stof, bepaalde voeding, graspollen, bomen, schimmels en ga zo maar door. Indien er sprake is van een hele milde allergie, dan kan het goed zijn dat jeuk aan de neus het enige symptoom is dat je opmerkt. Is er sprake van een heftigere allergie, dan kan een kriebelneus o.a. gepaard gaan met een loopneus, jeukende mond/keel/oren, misselijkheid en eczeem.

Oplossing

Let eens op wanneer je last krijgt van jeuk in je neus. Heb je daarvoor toevallig net iets gegeten of heb je bijvoorbeeld het huis gestoft? Als je dat eenmaal weet, dan kun je proberen om bepaalde dingen uit de weg te gaan om een jeukende neus te voorkomen. Heb je vaak last van een kriebelneus en vermoed je dat het iets te maken kan hebben met allergie? Vraag dan eens een allergietest aan bij je huisarts. Indien er inderdaad sprake is van een allergie, dan kan je arts neusspray, neuspuffer of neusdruppels voorschrijven om de irritatie in je neus tegen te gaan.

Jeukende neus & verkoudheid

Ook verkoudheid kan een enorm jeukende neus veroorzaken. Je kunt zowel last hebben van kriebels en jeuk in je neus aan het begin van de verkoudheid, als aan het einde van de verkoudheid tijdens het genezingsproces. Het goede nieuws is dus dat jeuk in je neus door een verkoudheid vanzelf weer verdwijnt als de verkoudheid eenmaal is genezen. Je kunt dit proces proberen te versnellen door het gebruik van een (al dan niet homeopathische) neusspray en door regelmatig te stomen.

Kriebelende neus door vuil

De slijmvliezen in je neus zijn zeer gevoelig. Als je neus van binnen vies is, dan kan dit al snel voor irritatie en jeuk zorgen. Doordat je door je neus inademt, wordt je neus al snel “vies”… En al helemaal tijdens het klussen of als je bijvoorbeeld in een stoffige ruimte werkzaam bent. Je kunt dergelijke jeuk in je neus verhelpen door je neus regelmatig zachtjes te snuiten en/of je neus te reinigen met behulp van een neti-pot oftewel nasale douche. Heb je zelf een lege neusspray? Dan kun je hier ook gewoon wat water met zout in doen, goed schudden en hier vervolgens je neus mee sprayen.

Droge neus(huid) zorgt snel voor jeuk

Zowel een droge neus (van binnen) als een droge huid op en rond je neus kan jeuk aan je neus veroorzaken. Smeer je gezicht dus regelmatig in met een goede crème en drink voldoende water. Je kunt ook wat vaseline rond en in je neus doen om droogte tegen te gaan. Probeer je neus bovendien niet te vaak en hard te snuiten, hier kun je namelijk ook een droge, jeukende neus van krijgen. Tot slot is het belangrijk om de luchtvochtigheid in je leefomgeving in de gaten te houden, zeker in de winter. Zet eventueel een bakje water op de verwarming of gebruik een luchtbevochtiger om de lucht wat vochtiger te maken.

Hoe denk je dat een jeukende neus bij jou wordt veroorzaakt? En welke oplossing werkt bij jou het beste om een kriebelneus te verhelpen? Laat het hieronder weten in een reactie!

10 Reacties

 1. Laatst las ik dat in je bed beestjes leven die ’s nachts over je huid lopen op zoek naar een partner. Het is geen leuke info, I know. Maar ik vraag me af of ze ook in je neus komen en dat je ze overdag meedraagt? Want na het vinden van een partner kan het immers zijn dat ze je lichaam niet verlaten. En dat dit kriebelt in mijn/ons neusgat. Kan het daardoor kan komen?
  Ik vermoed dat er niemand is die er onderzoek naar gedaan heeft, dat het antwoord is: Ik weet het niet.

 2. Volgens mij heeft de drang tot niezen veel meer met ket verversen van de lucht in je longen te maken. Als ik een nies aan voel komen dan adem ik volledig uit met een flinke ademstoot. De nieskriebel verdwijnt dan en komt ook niet meer terug. Er wordt ons wel geleerd dat we niezen door stofjes in de neus, maar is dit wel zo? Is de kriebel in de neus geen seintje om de lucht in de longen te verversen? Overigens is een nies te voorkomen door met een vinger je bovenlip net onder de neus stevig tegen je boventanden te drukken. De niesdrang verdwijnt dan. Werkt erg goed als je een hernia-aandoening hebt, want dan wil je liever niet niezen.

  • Ten gevolge van een nies wordt de lucht in de longen inderdaad grotendeels ververst. Maar de functie van niezen is toch echt het schoon blazen van de luchtwegen. Dus het verwijderen van irriterende stoffen.

  • Voor zover ik kan nagaan, worden er geen geneesmiddelen aangeraden…

 3. Tja, hooikoorts is bij mij toch echt de oorzaak van mijn neusjeuk. Graspollen zijn de boosdoener. Een tablet tegen hooikoorts > specifiek voor graspollen, vraag ernaar bij je huisarts, helpt zeker tegen de jeukende neus!

 4. Hallo, Ik heb heel veel jeuk, binnen en buiten mijn neus, waardoor ik bloed krijg. Alsjeblieft, kunt u mij helpen?

  • Sinds kort is er Similasan Nasal Allergy Relief voor de jeukende neus verkrijgbaar… Tijdens mijn vakanties in Zwitserland kocht ik dit daar vaak maar het schijnt ook naar Nederland te komen binnenkort. Ik werk bij een DIO drogisterij en daar wisten ze mij te vertellen dat het in April of Mei in de winkels zou liggen… Ik hoop het maar, want ik wordt ook gek van die jeuk en Similasan hielp altijd erg goed tegen een jeukneus / kriebelneus…

 5. f.c. van dierendonck Reageer

  Inderdaad had ik zowel voor als na mijn verkoudheid een enorm jeukende neus. Ondanks heel veel snuiten voelde het van binnen heel droog aan. Bedankt voor de informatie.

  • Similasan Jeukende Neus is inderdaad terug. Ik heb het gezien bij de DIO Drogist. Ook op DrogisterijPlein.nl is het verkrijgbaar. Voor mij precies op tijd nu de jeukklachten weer terugkomen.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.