anti-stresstips kinderen stress

Kinderen & stress: 4 anti-stresstips voor kids

Het leven is rijk aan stress. De meeste mensen hebben veel werk, weinig vrije tijd, veel onkosten, weinig geld, veel deadlines en weinig relaxmomenten. Hoewel kinderen hier eigenlijk niks van mee zouden moeten krijgen, is ook het leven van kinderen niet zorgeloos. Sterker nog: ook kinderen ervaren steeds meer stress, zorgen en angst. Daarom vind je in dit artikel 4 anti-stresstips om stress bij kinderen te voorkomen…

1. Stel niet te hoge eisen aan stressgevoelige kinderen

Ouders hebben de neiging om het leven van hun kinderen als stressvrij te zien. Toch ervaren kinderen al van jongs af aan stress. Stress wordt grotendeels veroorzaakt door prestatiedrang en faalangst… Het verlangen om succes te boeken en de angst om te mislukken worden op hun beurt (mede) veroorzaakt door de eisen en verwachtingen van ouders. Het is dus niet verkeerd om je kinderen ambities bij te brengen, maar dwing ze niet om te presteren boven hun eigen motivatie en capaciteiten.

Kinderen & stress – tip 2: Toon begrip, trots & genegenheid

anti-stresstips kinderen stressGebrek aan genegenheid veroorzaakt onzekerheid. Als kinderen zich ondergewaardeerd voelen door hun ouders, zullen ze eerder aan zichzelf gaan twijfelen dan wanneer ze regelmatig worden geprezen en gecomplimenteerd. Geef je kind daarom de aandacht, de genegenheid en de waardering die hij/zij verdient. Trots, begrip en genegenheid tonen, klinkt misschien simpel, maar behoort tot de belangrijkste anti-stresstips voor kinderen…

3e der anti-stresstips: Let op signalen v.w.b. kinderen & stress

Kinderen zijn tegenwoordig druk in de weer. Ze gaan naar school… Hebben naschoolse hobby’s… Zijn lid van een sportvereniging… Bespelen muziekinstrumenten… Hebben talloze speelkameraadjes… Hebben vaak al op jonge leeftijd een bijbaantje… En dan is er ook nog huiswerk… Als een kind aangeeft dat hij/zij geen zin of tijd heeft, dan dien je dat dus serieus te nemen. Praat met je kinderen over de (tijds)druk die ze ervaren en geef ze de keus om een sport of hobby op te geven als de agenda of energie het niet toelaat.

4: Ontlast + ontzie een stressgevoelig kind

Belast je kinderen niet met je eigen problemen. Zadel ze niet op met frustraties over je werk, probeer je geldproblemen niet op hun schouders te laten rusten en betrek ze niet te intensief bij ernstig zieke familieleden… Kinderen die getuige zijn van een echtscheiding, verontrustende signalen, bekvechtende familieleden, negatieve nieuwsberichten en financiële problemen, ervaren veel meer stress dan kinderen die zich niet hoeven bezig te houden met volwassen problemen en verantwoordelijkheden.

Heb jij aanvullende anti-stresstips ten aanzien van overmatige spanning over overspannenheid bij kinderen? Deel ze in een reactie hieronder!

1 reactie op “Kinderen & stress: 4 anti-stresstips voor kids

  1. stresskipje ·

    hey ik ben een meisje van 12 jaar en ik ben echt een stresskip. help!!!

    Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.