Ontlasting wordt door velen als een onsmakelijk onderwerp beschouwd. Je uitwerpselen bestaan echter grotendeels uit de ballaststoffen van hetgeen je ongeveer een etmaal eerder hebt gegeten. Aan de hand van je stoelgang kun je bovendien veel herleiden m.b.t. je lichamelijke gesteldheid en gezondheid. Daarom hierbij alles over de kleur en samenstelling van de ontlasting van volwassenen, kinderen en baby’s…
Normaliter bruine ontlasting
Menselijke ontlasting (poep c.q feces c.q. stoelgang) is onder normale omstandigheden koperbruin tot donkerbruin van kleur. Deze kleur is te danken aan galkleurstof (bilirubine). Galkleurstof ontstaat in de lever bij de afbraak van rode bloedcellen. In het gunstigste geval zijn de uitwerpselen egaal van vorm en van kleur, en samengepakt tot een stevige, maar enigszins flexibele “worst” die aan een stuk de anus verlaat. Bij ideale en optimaal samengestelde ontlasting is gebruik van toiletpapier niet of nauwelijks nodig. Hierbij de afwijkende kleuren voor ontlasting…
1. Ontlasting is groen: waardoor groene stoelgang?
Groene ontlasting bij volwassenen ontstaat doorgaans door een teveel aan galkleurstoffen in de stoelgang. Een overschot aan galkleurstoffen in de ontlasting is het gevolg van een oververzadigde galblaas. De galblaas kan worden overbelast door overmatige productie van gal door de lever, een verminderde uitscheiding van galzouten door de galblaas of een verhoogde concentratie van cholesterol in de gal. Kortom: groene ontlasting ontstaat meestal door problemen met de galblaas of lever.
Je ontlasting kan overigens ook groen kleuren wanneer je veel groene bladgroenten of groene koolsoorten hebt gegeten (bladgroen / chlorofyl). Omdat de spijsvertering van een baby nog niet volledig ontwikkeld is, wordt de ontlasting van een baby extra snel groen door groene groenten en groene fruitsoorten.
2. Stoelgang is geel van kleur: waarom gele feces?
Je stoelgang krijgt een “vies gele” tot oker-achtige kleur als galkleurstof niet uit de lever en/of galblaas kan wegvloeien. Dit gebeurt meestal door een verstopping van de galbuis of leverbuis door toedoen van galstenen, leverstenen of gezwellen. Ook een galblaasontsteking kan gele (of okerkleurige) ontlasting veroorzaken.
Als galkleurstof niet wegstroomt, krijgen op den duur ook de huid, de mondslijmvliezen en het oogwit een geelachtige gloed/kleur (geelzucht). Gele of okerkleurige ontlasting (of geel slijm bij de ontlasting) kan overigens ook ontstaan door overmatig alcoholgebruik. Hierdoor scheidt de lever meer afvalstoffen uit in de ontlasting. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben ook gele tot okerkleurige ontlasting; dit wordt borstvoedingspoep genoemd.
3. Oranje ontlasting: hoe ontstaat een oranje stoelgang?
Oranje ontlasting heeft negen van de tien keer te maken met malabsorptie van vette door de darmwand. Het gaat doorgaans om vetten die niet of slechts deels door je spijsvertering kunnen worden afgebroken en zodoende slecht door de darmwand kunnen worden opgenomen. Dit kan liggen aan een het soort vet, maar ook aan een afwijking van je spijsvertering. Een hele bekende veroorzaker van oranje ontlasting is een onverteerbare was-ester die voorkomt in bepaalde tropische en subtropische vissoorten, waaronder botervis en botermakreel. Meer over oranje stoelgang kun je lezen in dit artikel over oranje ontlasting door voedingsvet & was-esters…
4. Feces is grijs van kleur: waardoor wordt ontlasting grijs?
Een grijze stoelgang ontstaat meestal door problemen met de alvleesklier. Wanneer de alvleesklier geïnfecteerd of de alvleesklierbuis verstopt raakt, worden er te weinig vet-verterende enzymen (lipase) uitgescheiden. Zodoende ontstaat vet-diarree (steatorroe), wat zich uit in een grijze tot grijswitte, vette, brijige ontlasting (stopverf-ontlasting).
Vet-diarree kan overigens ook ontstaan door een (extreem) vetrijk dieet of malabsorptie (verminderde voedingsstof-opname door de dunne darm). Grijze ontlasting kan echter ook duiden op een leverfunctiestoornis of een hoge concentratie van gisten in de ontlasting, bijvoorbeeld door een schimmelinfectie (candida e.a.). Bij baby’s kan de ontlasting wit-grijs tot cement-grijs zijn door het eten van bloemkool en/of bananen. Hetzelfde geldt als de tandjes doorkomen (door het zuur dat het tandvlees week maakt).
5. Rode stoelgang – ontlasting is rood van kleur…
Een roestbruine tot roodbruine stoelgang is meestal te wijten aan voeding met veel rode kleurstoffen (rode kool, rode bietjes, rode paprika e.a.). Echter: als er helderrode (bloedrode) sporen in de ontlasting zitten, dan duidt dat doorgaans op een bloeding in het uiteinde van het spijsverteringskanaal (anus of endeldarm). Bloedingen kunnen ontstaan door aambeien, abcessen of tumoren, maar ook door (acute) ontstekingen, bacteriële infecties of wondjes. Des te donkerder de rode sporen, des te hoger in het spijsverteringskanaal zit de oorzaak van de bloeding.
6. Feces = zwart: hoe ontstaat een zwarte stoelgang?
Zwarte ontlasting kan duiden op ‘melena’ (geoxideerd “oud bloed”). Als een bloeding zeer hoog in het maagdarmkanaal gelegen is (slokdarm, maag e.a.), dan krijgt bloed namelijk de kans om te oxideren en zich te vermengen met de ontlasting. Zodoende ontstaat dan een gitzwarte, kleverige, teerachtige substantie met een typerende geur. De hoeveelheid bloed die leidt tot melena wijst op een aanzienlijke bloeding (zweer, perforatie, tumor e.a.). Zwarte ontlasting dient dan ook uiterst serieus te worden genomen.
Let wel: ook koolstoftabletten tegen diarree (Norit e.a.) of een overschot aan het mineraal ijzer in je bloed (ijzertabletten e.a.) kan zorgen voor zwarte ontlasting. Tot slot is ook de ontlasting van pasgeboren baby’s van nature zwart; deze wordt “meconium” genoemd.
7. Ontlasting is lichtbruin – Hoe ontstaat lichtbruine stoelgang?
Ontlasting kan zeer lichtbruin van kleur zijn. Middenbruine tot bleekbruine (ontkleurde) ontlasting is meestal te wijten aan een gebrekkige voedselvertering of een (extreem) zuivelrijk dieet. Het kan echter ook duiden op hepatitis A of een defect van lever, gal, darmen of alvleesklier.
Tot slot
Verkleurde ontlasting heeft in de meeste gevallen niets te maken met een medische aandoening. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen, bepaalde medicijnen en bepaalde kleurstoffen je stoelgang van een ongebruikelijke kleur voorzien. Ook slijm is doorgaans volkomen normaal, zolang er maar geen sprake is van zwartheid, rode bloedsporen, pus en/of wormpjes. Harde keutels duiden meestal op een trage stoelgang of gebrek aan water of voedingsvezels. Zachte, brijachtige of waterige ontlasting (diarree) duidt meestal op een vetrijke voeding, slechte onttrekking van water of een virusinfectie (griep e.a.).
Heb jij vragen, opmerkingen, suggesties en/of bevindingen met betrekking tot de (afwijkende) kleur en samenstelling van je ontlasting? Laat dan hieronder je reactie achter!
112 comments
Manfred
23 augustus 2021Is er ook een kleurenkaart?
Anna
18 juli 2020Is het mogelijk dat de blauwe velletjes van de blauwe bes terug te vinden zijn in de ontlasting?
Tini
3 juni 2020Ik heb 2 dagen geleden biologische bieten gegeten. Daarna wat roze urine wat nu voorbij is maar mijn ontlasting erg donker gekleurd. Je ziet niet dat er een rode kleur in zit maar bij het toiletpapier over de ontlasting te halen in de wc pot is het rood wat er uitkomt. Kan dit van de rode bieten zijn???
Paul
18 juni 2020Ja, dat zou zeker kunnen. Bietenrood is immers een zeer bekende rode kleurstof.
Linda
16 augustus 2018Hallo. Had ijzertabletten voor bloedarmoede gekregen maar kreeg daar diarree van dus van de internist andere ijzertabletten gehad diarree nog erger en maagpijn weer internist gebeld en moet vandaag met spoed een ijzerinfuus heb diarreeremmers gehaald bij de apotheek loperamide diarree nog erger geworden en 2 actieve kooltabletjes op nu is de diarree donkergroen en m’n eten niet verteerd en heb enorme buikkrampen wat zou dit kunnen zijn ik meld dit straks zeker in het ziekenhuis want voel me echt ziek door.
jack
26 september 2017hoi, ik ben 37 en heb sinds, afgelopen week krampen in de buik, en moest dan snel naar de wc nu is dit wel iets minder geworden maar mijn ontlasting is niet vast zoals het was, ben niet ziek er van ik hoor het graag wat ik er aan kan doen
Paul
2 januari 2018Meer informatie over buikklachten zoals lage buikpijn en diarree kun je vinden in de volgende artikels:
Kyra
8 juni 2017De nacht van zondag op maandag heb ik last gekregen van waterige diarree (heel lichtbruin), vandaag –donderdag– rommelt mijn buik nog steeds. De stoelgang is al vaster, maar gaat nu meer de grijzige kant uit. Ik heb een licht zeurend gevoel aan de rechterkant van mijn buik. Moet ik me zorgen maken of is dit van voorbijgaande aard?
Paul
8 juni 2017Beste Kyra, Of je je zorgen moet maken en of je diarree van voorbijgaande aard is, is aan de hand van je verhaal niet te bepalen. Het kan best zijn dat je iets verkeerds hebt gegeten, waardoor een buikgriep oftewel voedselvergiftiging is ontstaan. Is de diarree niet het gevolg van eten, dan zou de buikloop in combinatie met de pijn in je rechter onderbuik in theorie ook te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld een darmontsteking of galwegontsteking. Zie eventueel ook deze artikels:
Mocht je je zorgen maken, neem dan uit voorzorg even contact op met je huisarts. Groeten + sterkte toegewenst, Paul
Prodee
6 mei 2017Mijn ontlasting was deels groen en deels donkerrood. Het was echt mosgroen. Mijn buik rommelt al een paar weken. Ik heb niks speciaals gegeten. Geen rode bieten of veel groente. Heb geen buikpijn. Weet dat er waarschijnlijk iets mis is met mijn schildklier. Maar hoef eind mei daar pas voor te bloedprikken. Maar heeft dit met elkaar te maken? Moet wel echt heel vaak plassen. Maar soms is dit ook minder.
Paul
6 mei 2017Een combinatie van mosgroene en donkerrode ontlasting lijkt me ECHT geen goed teken. Het zou kunnen duiden op een flinke hoeveelheid vers bloed… Persoonlijk zou ik direct even contact opnemen met de huisarts… Overigens kunnen bepaalde schildklierproblemen tot darmklachten leiden, maar hier zijn niet zomaar 1-2-3 op individueel niveau concrete verbanden in aan te wijzen… Point being: sommige schildklierproblemen KUNNEN bepaalde darmproblemen veroorzaken, maar beide kunnen zich evengoed afzonderlijk van elkaar voordoen.
Sherida
19 april 2017Hoi Paul, Ik heb een vraag mijn ontlasting is echt groen van kleur al sinds 2 a 3 dagen en ik dacht instantie dat het misschien door kleurstof komt… Maar nu heb ik het nog steeds en vraag me toch af of ik beter naar de dokter kan gaan… Hoe denk jij erover? M.v.g. Sherida
Paul
20 april 2017Heb je naast groene ontlasting ook te kampen met bepaalde klachten zoals een afwijkend ontlastingspatroon (qua frequentie of consistentie) of van hoge buikpijn of lage buikklachten?
Sherida
20 april 2017Hoi Paul, Ik heb soms wel flinke buikkrampen wel verschillend qua plaats en de laatste tijd als ik een stuk loop krijg ik een pijnlijk gevoel zijkant van mijn buik zeg maar…
Paul
20 april 2017Dit zou kunnen duiden op een galblaasontsteking en/of alvleesklierontsteking door vastzittende galstenen. Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan om galstenen te laten uitsluiten. Laat je bloed controleren op eventuele ontstekingsparameters en desnoods een echo maken. Heel veel sterkte toegewenst!
Sherida
20 april 2017Hoi Paul, Bedankt voor je reactie ben benieuwd of het inderdaad wat is… ik ga een afspraak maken… Fijne dag nog! M.v.g. Sherida
kimberley pex
11 maart 2017Hoi Paul. Ik heb weer een vraag. Na lange tijd heb ik het vandaag aangedurfd, gemalen rode kool gegeten, God wat vind ik dat lekker (ik durfde dit niet meer i.v.m. de sugarbakermat). Ik heb vandaag verder geen rare dingen of krampen meegemaakt, met mijn buik, alleen nou net toen ik m’n stomazak leegmaakte; donkergroene ontlasting??? Redelijk vast. Kan rode kool zich omzetten in een groene kleur? Bij voorbaat dank Paul voor ’t antwoord (jij weet altijd alles) Gr. Kim.
Paul
12 maart 2017Hey Kim! Volgens mij is het niet zo dat de rode plantenkleurstoffen c.q. biologische pigmenten (anthocyanen) in rode kool worden omgezet in iets groens zoals chlorofyl (al kan de kleur wel sterk worden beïnvloed door zuren en basen)… Hoe dan ook is het veeleer zo dat alle bladgroenten groene plantenkleurstoffen (chlorofylen) bevatten. Je ziet ze alleen niet zitten omdat je ogen ze niet waarnemen. Anthocyaan absorbeert groen licht en reflecteert paarsrood licht. Chlorofyl reflecteert groen licht en absorbeert roodtinten, dus hoewel rodekool bomvol bladgroenkorrels zit, ziet rode kool er voor onze ogen rood uit door toedoen van de hoge concentraties anthocyaan. Ter illustratie: rode kool bevat meer bladgroenkorrels dan groene ijsbergsla. (bron) Het bladgroen in rodekool wordt simpelweg gemaskeerd… totdat de boel wordt afgebroken in je spijsverteringskanaal en het chlorofyl in je ontlasting terechtkomt. Roodachtige bladkleurstoffen vallen gewoon minder op in de van nature bruine ontlastingskleurstof bilirubinen en hebben bovendien meer te leiden in de humane spijsvertering… In bepaalde gevallen worden ze als indicator gezien voor de pH-waarde in je spijsverteringskanaal… Anthocyanen / znthocyaninen kunnen in bepaalde gevallen omgezet worden naar een groene kleur door het relatief basische / alkalische milieu van de dunne darm, maar in de beduidend zuurdere dikke darm (door saccharolytisch-actieve, zuurvormende dikke-darmflora) worden ze veelal weer rood… Wacht even… Nu schiet me pas te binnen dat je een stoma hebt en weet ik niet meer of je een dikke-darmstoma (colostoma) of dunne-darmstoma (ileostoma) hebt… Al met al zou de zuurgraad van het darmdeel waaraan je stoma gekoppeld is de plantenkleurstoffen kunnen beïnvloeden, waardoor ze groener of juist roder tevoorschijn komen… Maar desalniettemin is het gebruikelijk dat alle bladgroenten flink wat chlorofyl leveren en dus voor een groene(re) ontlasting kunnen zorgen. Hopelijk kun je hier iets mee… :)
kimberley pex
12 maart 2017Dank je Paul voor deze geweldige uitleg! Ja ik heb een ileostoma, en ben al 3 weken bezig met low carb / detox / anti-candida (is volgens mij allemaal een pot nat)… Dus het kan dat ik al redelijk alkalisch ben van binnen? Mijn hele dikke darm is er inderdaad met stukken uitgehaald, daarom die talloze operaties, ik zei 26 jaar geleden al dat het de dikke darm was. Maar NEE mevrouw Pex, U mankeert helemaal niks… colitis dus (bleek toen ze ‘m in Nijmegen eruit haalden grotendeels, en erfelijk). Oké, m’n stoma is m’n beste vriend, dat kun je echt zeggen als je vroeger bijna flauwviel op de wc door dat grote fistel, helemaal rond en door de endeldarm. Ik ben er nog, en mijn doel is: je raadt ’t al: GEZOND worden. Daarom deze obsessieve detox. Ik ga hiermee door. Maar die kleurreactie vind ik ook al ’n goede uitleg. Dank je! Hartelijke groeten, Kim
Tamara
7 november 2016Dag Paul, Mijn zoontje (6) heeft sinds 3 dagen diarree nou was dat eerst een normale kleur maar nu is het veranderd naar oranje / roze. Wat kan dit betekenen?
Paul
9 november 2016Roze-achtige ontlasting kan door kleurstoffen in snoepgoed of medicijnen komen, maar ook door bloed. Persoonlijk zou ik ermee langs de huisarts gaan. Sterkte!
schruws
6 september 2016hallo heb eens een vraagje ik ben al een week gestopt met antibiotica te nemen is het normaal dat mijn ontlasting dan nog altijd zwart is
Paul
7 september 2016Sowieso is het niet ‘normaal’ dat iemands ontlasting zwart is… Vaak duidt dit op opgedroogd bloed (of gebruik van actieve kool of ijzersupplementen)…
vandevelde wendy
2 september 2016Ik heb sinds 2 dagen een groen-achtige ontlasting… geen groene groenten gegeten… met mijn maag is alles oké want heb 14 dagen geleden nog een maagonderzoek gehad i.v.m. andere klachten. Heb geen buikpijn of zo… wel eenzijdig gegeten de afgelopen weken, zou t hieraan kunnen liggen?
Paul
12 maart 2017Alle groenten bevatten groene plantenkleurstoffen ten behoeve van fotosynthese. Dus misschien heb je toch groenten gegeten die veel chlorofyl leveren?
Mandy
22 augustus 2016Hallo, Interessant om dit te lezen. Nu zit ik met het volgende. Sinds afgelopen vrijdag ben ik begonnen met het nemen van vitamine C bruistabletten en nu zit er door mijn ontlasting een rozige gloed. Of dit bloed is, geen idee. Kan dit een verband hebben met elkaar? Ik maak me best wel zorgen, heb dit nog nooit eerder gehad. Groetjes, Mandy
Paul
23 augustus 2016Welk merk en type bruistablet neem je in?
Mandy
23 augustus 2016Roter bruistabletten. Eerst was mijn urine ook rozig, dat is nu gelukkig weg maar de kleur in de ontlasting blijft.
Paul
23 augustus 2016Ik kan de bijsluiter van Roter Vitamine C Bruis helaas niet online vinden. Over het algemeen kunnen vitamine C-supplementen natriumbicarbonaat, citroenzuur, anhydraat, sacharine, natriumsacharine, polyethyleenglycol, natriumbenzoaat, sinaasappelaroma’s (87, 56 en 28) en/of azokleurstof zonnegeel FCF. Ik zie eigenlijk niet in welke van deze stoffen voor roodheid kunnen zorgen… :( Misschien is het louter toeval, maar urine en ontlasting die gelijktijdig rood verkleuren (zonder pijn of verhoging) duidt meestal op kleurstoffen uit drankjes, voedingsmiddelen of voedingssupplementen. Misschien toch bietjes, rode M&M’s of iets anders met rode kleurstoffen gegeten? Mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts.
Sara
14 juli 2016Beste Paul, Ik hen 2 dagen geleden een rood & bruin gemengde ontlasting gehad. Die ik niet zeker was of het bloed was ertussen of niet. De dag na de kleur was veranderd naar donker die meer op zwart leek. Hierna weer met slijm. Denk je dat er iets erg aan de hand kan zijn? Gr. Sara
Paul
16 juli 2016Beste Sara, Vermengde ‘roodheid’ in de ontlasting kan (afhankelijk van de textuur / viscositeit van de substantie) duiden op vers bloed… Dit kan weer het gevolg zijn van aambeien, fissuren, poliepen of ontstekingen… Maar als je bijvoorbeeld gegrilde rode paprika hebt gegeten, kunnen de taaie ‘velletjes’ ervan voor een vergelijkbaar rood effect zorgen. Dat je vervolgens zwart bij de ontlasting hebt zitten, maakt de kans op bloed des te aannemelijker, want naarmate bloed langer in de ontlasting blijft zitten, wordt er meer vocht aan de ontlasting onttrokken, waardoor het bloed kan indrogen en zwart kan worden. Wat er precies aan de hand is, is moeilijk te zeggen, maar bloed bij de ontlasting is nooit een goed teken. Heb je er bepaalde klachten bij? Buikpijn… vermoeidheid… misselijkheid… Persoonlijk zou ik even de huisarts raadplegen; hij / zij kan je precies vertellen wat je hiermee het beste kunt doen. Sterkte en groeten, Paul
Marja
6 juli 2016Hallo Paul, onze dochter heeft al 2 weken felgroene diarree en soms heel donker bijna zwart erbij. Veel buikpijn en ziet soms gelig in haar gezicht. Dit heeft ze vaker gehad. Ze is onder behandeling van een MDL arts voor haar slokdarm (heeft een ernstige slokdarmontsteking gehad). Deze is nu genezen. Maar de darmklachten blijven bestaan en ons wordt verteld dat het tussen haar oren zit. Dat terwijl ze er echt beroerd van is. Wat zou het kunnen zijn?
Paul
7 juli 2016Beste Marja, Wat een ontzettend nare situatie!!! Is de onderliggende oorzaak van de slokdarmontsteking ooit achterhaald en benoemd in een diagnose? Is het bloed van je dochter ooit gecontroleerd op ontstekingsindicatoren? Heeft je dochter ooit een maagscopie of darmscopie ondergaan? Zo zou er in theorie sprake kunnen zijn van een al dan niet chronische infectie van het spijsverteringskanaal (colitis, gastritis, Crohn o.i.d.). Hierdoor kan de voedingsstofopname negatief worden beïnvloed, met bijvoorbeeld een elektrolytengebrek, vitamine D-tekort, vitamine B12-tekort en/of ijzertekort tot gevolg. Zwarte stoelgang kan trouwens ook nog eens duiden op bloedverlies via de ontlasting, waardoor nog gemakkelijker tekorten aan allerlei vitamines en mineralen (waaronder ijzer) kunnen ontstaan. Groene diarree en zwarte ontlasting zitten in elk geval niet tussen de oren. Een geel gezicht kan zelfs duiden op leverproblemen! Dring dus aan op onderzoek! Laat bloed onderzoeken op ontstekingswaarden en nutritionele tekorten. En laat desnoods ontlasting onderzoeken… Het is onmogelijk om op afstand een concrete oorzaak aan deze klachten te verbinden, maar ik kan me echt niet voorstellen dat hier sprake is van een psychische oorzaak. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst voor jou en je dochter! Groeten, Paul
Marja
14 juli 2016Beste Paul, Er is in november toen ze de slokdarmontsteking had een ontstekingswaarde gevonden ja. Maar ze is behandeld met maagzuurremmers en een inhalatie medicament (ampullen voor astma) wat ze door moest slikken. Dit was om de lokale ontsteking te behandelen werd gezegd. Dit is ook gebeurd, alle wonden waren weg na 2 maanden. Maar ze blijft krampen houden in de slokdarm en heel veel maagpijn en darmkrampen. Heeft ook vaak zweertjes in de mond. Het lijken soms aanvallen. Als ze zweertjes heeft weten we dat haar weerstand weer slecht is, en ze is dan altijd erg zwak. Veel pijn en diarree, misselijk en geen eten kunnen verdragen in de maag en/of pijn in de slokdarm. Er is voor controle nogmaals een endoscopie gedaan en alles was goed. Dus zit het nu tussen haar oren, een functioneel darmprobleem zei de MDL arts. Ze heeft ook ooit een bloedtest in Duitsland gehad en daar kwam Lyme uit. Nu had ze vorige week en de week ervoor continue groene diarree en soms zelfs zwart. Dat was een infectie volgens de MDL arts. Hij is nu op vakantie en heeft wel 2 potjes opgestuurd voor ene ontlastingskweek te doen, maar nu is de diarree weg. Dit wisselt zich steeds af namelijk. De klachten lijken bijna op de ziekte van Crohn maar dat is onderzocht in november en is het niet. Nu wilt hij haar doorverwijzen naar het academisch ziekenhuis in Maastricht. Niet om verder te onderzoeken maar om haar om te leren gaan met deze functionele klachten. Wij vinden het de grootste onzin. Voordat de ontsteking in de slokdarm werd gevonden waren we bijna 5 jaar verder! Ze wilden er niet aan beginnen, want er was volgens hun niets. Daar kwamen we toch even van terug en zijn erg geschrokken, maar nu de wonden weg zijn zeggen ze, er is niets aan de hand.
Paul
16 juli 2016Echt een onwijs vreemd verhaal met heel veel tegenstrijdige reacties van artsen! Al deze symptomen duiden toch echt op een chronische ontsteking en/of infectie van het spijsverteringskanaal. Het zou in theorie zelfs gerelateerd kunnen zijn aan een extreem hevige voedselallergie of voedselintolerantie (coeliakie, lactose-intolerantie, koemelkeiwitallergie o.i.d.). Is je dochter al eens bij een allergoloog geweest? Zijn er überhaupt al eens medicijnen voorgeschreven om te zien of bijvoorbeeld een ontstekingsremmer soelaas biedt? Overigens kunnen maagzuurremmers de voedingsstofopname belemmeren en bijdragen aan nutritionele tekorten. En nutritionele tekorten kunnen weer bijdragen aan ontstekingsklachten. Persoonlijk zou ik dus toch ook eens laten controleren op vitamine D, ijzer en vooral ook vitamine B12. Ik ben GEEN arts, maar naar mijn ondeskundige mening is het ronduit absurd dat ben bij dit scala aan spijsverteringsproblemen zo laconiek reageert en handelt. Hoe oud is je dochter eigenlijk?
Marja
17 juli 2016Hallo Paul, dank voor je antwoord. Mijn dochter is 18 jaar. Dat het iets is, is voor ons wel erg duidelijk ja, wij zijn ook niet gek. Maar ze willen je voor gek verklaren geloof ik die artsen. We kunnen niets vinden dus geven we maar antidepressiva! No way! Dat komt er niet in, onze dochter is super krachtig en vrolijk, en als ze dat niet is komt dat door de pijnen en alle andere klachten. Er is onderzoek gedaan naar de standaard allergenen en er kwam ene lichte vorm van koemelk uit. Als baby tot aan haar 8ste jaar had ze ernstige koemelk allergie. Maar is ze overheen gegroeid. Ze dachten eerst dat de slokdarmontsteking daarvan was. Nu zeggen ze door het maagzuur wat omhoog komt. Vitaminetekorten etc. is ook nagekeken in november, maar was allemaal oké. Maarja de waarden in het reguliere wereldje is totaal anders dan bij natuurartsen. Te denken aan B12 en magnesium bv. Dat kom je vaak chronisch tekort, alleen geeft een bloedtest regulier dat niet weer. Ze heeft alleen tijdens de slokdarmontsteking een ontstekingsremmer gekregen. Daarna alleen maar maagzuuremmers (Nexium) We gaan a.s. dinsdag naar een osteopaat die gespecialiseerd is in maag en darmklachten. En ze heeft ook last van bekkeninstabiliteit ( erg vreemd voor een 18 jarige) maar dat kan dus ook darm en maagklachten geven. Hierdoor moet ze heel veel kracht zetten om te kunnen plassen en poepen (zelfs de diarree). En doet mega veel pijn. En er wordt ontlasting op kweek gezet maandag. En 26 juli horen we daar de uitslag van. Ze blijft alle kleuren ontlasting hebben, behalve bruin! Heel bizar! Ben jij natuurarts Paul?
Paul
18 juli 2016Nee, ik ben in geen enkel opzicht arts. Slechts een onprofessioneel ‘ervaringsdeskundige’ die heel erg geïnteresseerd is in gezondheid en daar al zo’n 10 jaar meer dan fulltime over leest en schrijft… Overigens is een tekort aan vitamine B12 in het overgrote merendeel van de gevallen eenvoudig aan te tonen of uit te sluiten via enkele reguliere bloedtests. Met magnesium is dat inderdaad beduidend lastiger… Zie eventueel ook:
Ik hoop dat er iets uit de feceskweken komt. Inmiddels zit ik te denken aan een galblaasontsteking en/of alvleesklierontsteking door vastzittende galstenen / alvleesklierstenen, maar dit zou men na al die tijd eigenlijk allang moeten hebben kunnen aantonen dan wel uitsluiten. Een aanzienlijke middenrifbreuk kan (afhankelijk van de omvang en locatie van breukzak en breukpoort) soms vergelijkbare klachten teweegbrengen, maar hiervoor geldt hetzelfde: dat zou men na al die onderzoeken allang hebben moeten kunnen bepalen… Overigens beweer ik geenszins DAT er sprake is van een dergelijke aandoening; enkel dat het tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Want zoals ik al aangaf: ik ben geen medicus, enkel iemand die vrijblijvend met mensen meedenkt als men daarom vraagt. Ik hoop echt dat jullie heel snel achter de onderliggende oorzaak van deze klachten komen; dit lijkt me zo geen houdbare situatie. Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul
P
28 mei 2016Hallo, Sinds een week heb k al last van diarree meestal donkerbruin of beetje roodachtig. Dit is begonnen toen ik ben begonnen met gezond te eten en geen vet eten meer te eten. Ik vroeg me af hoe ik hier vanaf kom en wat de reden kan zijn. Groetjes, P
Paul
29 mei 2016Beste P, Als je gezonder gaat eten, krijg je doorgaans meer voedingsvezels en meer eiwitten binnen. Dit betekent dat je spijsverteringssysteem meer moeite moet doen om je voedselbrij afdoende te verteren. Er kunnen meer onverteerde restjes in je ontlasting voorkomen, waaronder taaie schilletjes, zemelen, ongepelde pitjes, ongeraffineerde graankorrels en zetmeeldelen. Dit kan de kleur, textuur en vastheid van je ontlasting sterk beïnvloeden, evenals je darmwerking / darmperistaltiek. Daarnaast zou een bepaald type eiwit verkeerd kunnen vallen ten aanzien van voedselallergie. Heb je er buikklachten bij zoals buikpijn, buikkrampen, kolieken? En heb je het idee dat de bruine tot rode kleur van je ontlasting afkomstig is van (oud / vers) bloed of veeleer van voeding zoals rode paprikaschilletjes? In dit artikel over diarree kun je meer lezen over de mogelijke oorzaken van dunne ontlasting… Groeten, Paul
sam van m
21 december 2015beste paul, gisteren toen ik van de tandarts kwam had ik lichtgroene uitwerpselen. ik drink niet en rook ook niet en dat kreeg ik na een uur of 3 nadat ik van de tandarts kwam.. ik weet niet egt wat ik moet doen ik heb ook geen enkel last van pijn of zo.. nadien ben ik nog niet naar de wc gegaan voor een grote boodschap en ik heb ook niet egt veel groen eten gegeten of zo dus weet u misschien wat dit kan zijn?
Paul
21 december 2015Beste Sam, Ben jij bij de tandarts geweest voor controle of heb je iets toegediend gekregen? En ben je angstig voor de tandarts?
Peter Jasper
6 februari 2016Enige tijd geleden had ik dunne gele ontlasting. De oorzaak is vaak een verstopping van de galleider door galstenen. Ook ik heb toen raad gevraagd en gekregen. Dat heb ik opgevolgd en ik heb bij de apotheek gekocht URSOBILANE 300 mg. Binnen 10 dagen was mijn ontlasting normaal. Heb je DIABETES dan moet je oppassen want je suiker vliegt erdoor omhoog. Laat de huisarts ook je GAMMA GT meten. En GEEN alcohol gebruiken.
Monic
10 december 2015Hallo. Ik heb op deze website bij het thema Hernia Diafragmatica eergisteren een reactie geplaatst. Logischerwijs omdat ik dit zelf heb en enorm veel klachten ervaar. Nu heb ik net op het toilet gezien dat ik een groenachtig feces heb en dat baart mij meer dan normaal zorgen omdat al mijn organen uiteraard door de middenrifbreuk in de verdrukking komen. Ook de gal en de lever waar die groene kleur van kan komen. Ik zou dus diegenen die last hebben van een HD er wel op willen wijzen dat dit er zeer zeker mee te maken kan hebben. Wil je weten of je een middenrifbreuk hebt, ga het dan even lezen want ik vind dat het zeer goed beschreven is. Gezondr is een hele goede website met veel informatie. Mocht jij Paul, bij mijn verhaal nog aanvullende informatie hebben, dan hoor ik dat graag uiteraard. Groeten, Monic
Paul
10 december 2015Beste Monic, Aanvullingen heb ik niet, je slaat de spijker op z’n kop. Als de breukzak ver genoeg uitpuilt, waardoor galblaas en galwegen worden verdrukt, dan kan dat zorgen voor aanvullende galvloeistoffen in de ontlasting, waardoor de stoelgang groen kleurt. Voor de geïnteresseerden zet ik er nog even een linkje naar het artikel over midenrifbreuken bij. Dankjewel voor je vriendelijke berichtjes! Groeten, Paul
Mirjam
9 december 2015Hoi Paul, ik merk het laatste half jaar dat wanneer ik behoorlijk wat alcohol heb gedronken op een avond, mijn ontlasting grijzig is de volgende dag. Ik ga ervan uit dat dit met elkaar in verband staat. Wat zou dit kunnen betekenen, want het baart me toch een beetje zorgen?! Groetjes, Mirjam
Paul
9 december 2015Beste Mirjam, Alcoholgebruik kan de productie en vrijmaking van galsappen en alvleeskliersappen beïnvloeden. Indien alcohol ervoor zorgt dat er meer gal vrijkomt in de ontlasting, dan zal je stoelgang groener kleuren. Indien alcohol ervoor zorgt dat er minder gal vrijkomt in de ontlasting kan de stoelgang grijzer kleuren. In principe is een ontregeling van de lever en galblaas nooit positief te noemen (sowieso is alcoholgebruik niet bepaald gezondheidsbevorderend), maar zolang je –naast de grijzige feces– verder nergens last van hebt, zou ik me er niet al te veel zorgen over maken. Mocht je echter last krijgen van zuurbranden, koliekpijn, obstipatie, diarree, bloed of slijm bij de ontlasting of andersoortige spijsvereringsproblemen, ga dan even langs de huisarts, bijvoorbeeld met het oog op galstenen en/of alvleesklierontsteking. Groeten, Paul
Harriet
8 november 2015hallo Paul, Bedankt voor de duidelijke uitleg ivm ontlasting! Ik denk dat ik (door een lichte gelige kleur) nog maar eens de lever en galzuivering ga doen van Andreas Moritz. Verbazingwekkend hoe je die steentjes zelf kunt uitscheiden dmv magnesium sulfaat. Ken je dit?
Paul
9 november 2015Beste Harriet, Ik zie de afgelopen 10 jaar ontzettend veel verhalen voorbijkomen over het eigenhandig voorkomen en verwijderen van leverstenen en galstenen met behulp van zogenaamde reinigingskuren: ontgiften, detoxen, detoxificeren, vasten, leverontgifting, galblaasontgifting, ‘Liver Detox / Detoxification’, ‘Gallbladder Detox / Detoxification’, ‘Liver Flushing’, Gallbladder Flushing’, ‘Liver Cleanse’, Gallbladder Cleanse’, citroensapkuren, laxatiekuren, oliekuren (met name olijfoliekuren), ‘Oil Pulling’, ‘Oil Swishing’, ‘Bentonite Clay Detox’ (op basis van calciumbentoniet), magnetische kleibaden, natriumbicarbonaat, magnesium (sulfaat, citraat, gluconaat, lactaat, aspartaat e.a.), MMS, MSM, et cetera. Allemaal benamingen voor methodes om de lever, galblaas en/of nieren te spoelen/reinigen. De aanwezigheid van galblaasstenen en leverstenen waar onder andere Andreas Moritz (en vele goeroes met hem) gedurende zijn leven over sprak, is erg ongeloofwaardig. Zo beweerde Moritz zelf 35.000 stenen te zijn kwijtgeraakt dankzij leverdetoxificatie, wat volkomen onrealistisch is (bron)… Sowieso ben ikzelf absoluut geen fan van wijlen Andreas Moritz. Vooral zijn bewering dat kanker geen ziekte is, vind ik zeer kwalijk, maar zo deed hij nog veel meer vreemde uitspraken. De zogenaamde stenen die je terugvindt in je ontlasting zijn overigens helemaal geen stenen. Stenen drijven namelijk niet, maar zinken. De zogenaamde stenen die je ziet drijven, zijn gewoon samengeklonterde vetzuren uit verteerde olijfolie (olijfolie wordt voorgeschreven bij nagenoeg alle ‘lever detox kuren’). Ik wil je echt niet afvallen, maar verbazingwekkend kan ik detoxificatiekuren voor lever en galblaas helaas niet noemen, althans niet in positieve zin. Groeten, Paul
Anoniemroc
6 oktober 2015Beste, Ik ben iemand die zo af en toe in het weekend of op een feestje wel eens drugs gebruikt en dan meestal de dag zelf en de 2/3 dagen erna. Nou heb ik altijd de 3e dag ongeveer last van hele harde en droge ontlasting. Wat is hier de oorzaak van? En dat het met drugs te maken zou hebben dat begrijp ik natuurlijk maar wil weten waarom en wat ik er aan kan doen?
Paul
9 oktober 2015Beste, Je hebt het over “drugs”, maar zonder de soort of stof te benoemen. Dat maakt het heel lastig om je vraag te beantwoorden. Waarschijnlijk heeft de harde, droge ontlasting alles te maken met vochtverlies. Lange avonden, veel dansen en eventueel alcoholgebruik zorgen ervoor dat je meer transpireert en meer vocht uitscheidt via de urine. Als je dit vochtverlies niet compenseert volop water drinken, treedt een tekort aan vocht in je lichaam op. Ook je darmen krijgen in dat geval minder vocht aangereikt, waardoor je darmbrij uitdroogt en uithardt. Uiteindelijk kan zelfs hevige obstipatie/constipatie optreden. Kortom: een ontregelde vochthuishouding… Een tweede verklaring is dat je darmen min of meer worden verdoofd door de drugs. Je darmwerking c.q. darmactiviteit c.q. darmperistaltiek neemt af, waardoor je ontlasting langduriger in de dikke darm aanwezig blijft, waardoor je darmwand langer de tijd krijgt om (meer) vocht aan je darmbrij te onttrekken. Hoe langer je ontlasting in je dikke darm aanwezig blijft, des te harder en droger de darminhoud wordt en des te groter de kans op een darmverstopping. Kortom: een tijdelijke inactieve of ‘luie’ darm… Maar nogmaals: de mogelijke onderliggende ontstaansmechanismen van uitgedroogde of uitgeharde ontlasting zijn in dit geval volledig afhankelijk van welke drug je gebruikt. Zo zijn er ook stoffen die je nieren, urineblaas, alvleesklier, galblaas, maag en/of hart kunnen beïnvloeden. Als deze organen worden geprikkeld of in hun functie worden belemmerd, kan dat evengoed stoornissen in de vochthuishouding en/of darmwerking teweegbrengen en direct of indirect voor harde, droge ontlasting zorgen. Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten, Paul
Peter
28 augustus 2015Hoi, Ik heb nu vier dagen geleden buikgriep gekregen. Gisteren (derde dag dus) stond in het teken van extreem veel pijnlijke lucht in mijn darmen. Is dat een normaal verschijnsel? Ook vandaag (vierde dag) is dat nog het geval, zij het in mindere mate. Mijn ontlasting is sinds vandaag een beetje vaster, maar qua kleur heel flets geworden. Is dat ook normaal? Groet, Peter
Paul
31 augustus 2015Van ‘normaal’ kun je eigenlijk niet spreken in geval van buikgriep. Een bekend symptoom van buikgriep is immers abnormale ontlasting, zowel qua kleur als qua vorm als qua consistentie als qua textuur… De aanvullende productie en ophoping van darmgassen kan weer te maken hebben met de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de darmproblemen. Een buikgriep is immers een bacteriële darminfectie. De symptomen van buikgriep kunnen uiteenlopen van diarree tot darmkramp tot overgeven. Mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts.
anoniem
17 augustus 2015Mijn moeder en ik hebben beide op dezelfde dag groene ontlasting gekregen. Familieleden denken dat blauwe bessen de veroorzaker zijn omdat wij de enige zijn die blauwe bessen hebben gegeten. Op internet vond ik dat blauwe bessen juist goed zijn voor je galblaas en lever. Weten jullie hoe dit komt?
Paul
18 augustus 2015Blauwe bessen bevatten geen aanzienlijke hoeveelheden bladgroen/chlorofyl, dus ik kan me dat eigenlijk niet voorstellen. Misschien ook iets van spinazie of een andere groene bladgroente gegeten? Had je er ook buikklachten bij?
Anna
2 juli 2015Bij het wandelen heb ik lage rugpijn en vermoeide benen, volgt onderweg platte stoelgang en ongemakkelijk gevoel. Hoe komt dat en kan ik iets doen?
elo
25 mei 2015Hoi, Ik heb over 2 dagen mijn blinde darm met spoed moeten laten verwijderen. Maar nu heb ik een lopende gele stoelgang. Is dit normaal? Of moet ik me er zorgen over maken? M.v.g. Elo
Paul
25 mei 2015Beste Elo, Ik neem aan dat je bedoelt dat je blindedarm 2 dagen geleden verwijderd is… Na een blindedarmoperatie heeft je darm tijd nodig om z’n normale werking te hervatten. Veel mensen hebben de eerste tijd na een darmoperatie een frequentere en dunnere ontlasting. Voldoende water en thee drinken (minimaal 2 liter) is bij dunne ontlasting erg belangrijk om uitdroging te voorkomen. Vezelrijk eten kan helpen om de ontlasting weer wat vastheid / consistentie te geven. Hierbij valt te denken aan groenten, fruit, volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en aardappels. Deze klachten kunnen enkele weken tot enkele maanden aanhouden. Luister vooral goed naar je lichaam als het aankomt op eten. Eet niets waar je misselijk van wordt of waardoor darmkrampen / darmklachten ontstaan. Eet waar je zin in hebt, wat goed smaakt en wat goed valt, dus wat goed door je darmen wordt verdragen. Na een operatie heeft je lichaam bovendien extra eiwitten nodig voor spoedig herstel, dus eiwitrijke voeding is raadzaam. Denk maar eens aan vlees, vis, eieren, kaas, peulvruchten en zeewier. Wees bovendien waakzaam voor koorts, bloed bij de ontlasting, obstipatie / verstopping, gewichtsverlies en hevige lage buikpijn / buikkrampen. Gele, waterige ontlasting is 2 dagen na een blindedarmoperatie niet ongewoon, want er zal onder meer wondvocht en operatievloeistof bij de ontlasting zitten. Ik ben echter GEEN arts, dus als je je zorgen maakt, neem dan vooral even contact op met je huisarts of het ziekenhuis waar je bent geopereerd. Heel veel sterkte met het herstel! Groeten, Paul
Hermine Berlemon
26 oktober 2014Mijn ontlasting en urine zijn sinds vier dagen rood gekleurd, heb donderdag bietjes gegeten. Hoelang kunnen bieten invloed hebben op de kleur van urine en ontlasting? Heb toch echt vaker bieten gegeten, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt. Hoop dat jullie mij antwoord kunnen geven?
van de venne
27 augustus 2014Heb een grijze stoelgang omdat ik Daflon neem, kan dat? Ik neem dit te samen met een gel, Trianal (tegen aambeien) omdat het toiletpapier een weinig lichtrood verkleurt. Kan dat van die medicijnen zijn? 6 per dag gedurende 3 dagen. Grts. Willy
Chris
14 mei 2014Hallo, Ik let sinds een aantal weken steeds meer op mijn ontlasting. Ik heb soms een soort groengele ontlasting en soms zitten er veel onverteerde voedselresten in die ik de dag ervoor gegeten heb. Ik kan de kleur niet echt definiëren als groen of geel, maar het zit een beetje tussen beide in. Verder heb ik sinds een aantal weken af en toe een soort druk onder mijn borstbeen. Hiervoor ben ik naar de arts geweest en die heeft in mijn maag gevoeld. Hij gaf aan geen afwijkingen te voelen. Ik ben een ontzettende druktemaker en heb daardoor veel stress. De dokter denkt dat de druk onder het borstbeen ook te maken heeft met stress. Daarnaast ben ik het afgelopen jaar goed aangekomen. Herkent iemand deze klachten en dan met name die van de ontlasting?
Paul
16 mei 2014Dit zou een (lichte) ontsteking van galblaas of alvleesklier kunnen zijn…
Peggy
13 mei 2014Beste, Ik heb sinds vandaag donkergroene ontlasting. Ik neem sinds enkele dagen ijzersupplementen en ik neem ook dagelijks iets tegen trager werkende schildklier (laagste dosis). Heeft de kleur van mijn stoelgang te maken met de inname van de ijzersupplementen of moet ik hiermee verdergaan? Mvg, Peggy
chris beijer
30 mei 2014Hallo Peggy, Als je teveel ijzersupplementen zou slikken, dan zou je ontlasting er zwart van worden, donkergroen is iets heel anders. Dus toch misschien maar even naar de huisarts ermee.
dees
8 mei 2014Hallo, Ik heb sinds twee dagen last van mijn maag/darmen (kan het eigenlijk niet goed aanduiden). Geen pijn, maar lichte kramp. Voel me ook niet lekker en heb hele lichte grijs-achtige ontlasting. Moet ik me zorgen maken? Een afspraak maken bij de huisarts? Alvast bedankt!
dora
26 april 2014Beste Paul, Bedankt voor je reactie. Het is een stekende pijn beneden bij mijn darmen. Ben nog niet bij de arts geweest, mijn dochter zegt elke keer dat ik voor controle moet. Ik ben van plan dat nu wel te doen. Dit probleem heb ik alleen ’s nachts en nooit overdag. Ik had het deze avond weer en nu in de ochtend voel ik niks niet meer.
dora
26 april 2014Hallo, Ik heb regelmatig ’s nachts erge buikpijn als gevolg zwetend op de pot, geen kracht om zelf te zitten, heb een grote dochter die mij steun geeft, anders val ik neer. Heb waterig donkergroene stoelgang. Daarna bibber ik van de kou, dan ga ik terug en dek mij toe als of het hartje winter is. Heb dit zeker 1 keer in de 2 weken. Heb nu omdat ik te lang op de pot zit beginnende aambeien. Ik heb geprobeerd naar de oorzaak te zoeken, maar kan niks vinden. Heeft iemand hetzelfde probleem?
Paul
26 april 2014Beste Dora, Misschien een maaginfectie, darminfectie of vastzittende galsteen of niersteen? Waar bevindt de buikpijn zich precies: hoog nabij de maag of laag nabij de darmen? En is de pijn focaal (gecentreerd op 1 plek) of gegeneraliseerd (verspreid over de hele buikstreek); en straalt ‘ie uit naar elders? Is de buikpijn knagend, stekend, brandend? Ik ben geen arts, maar persoonlijk zou ik denken aan galkoliek door galblaasklachten: galblaasontsteking, galweginfectie, galblaasdefect o.i.d. Ben je er al mee naar je huisarts gegaan? Sterkte, beterschap & groeten, Paul
buikpijn
11 april 2014Hallo Paul, Bedankt voor je reactie. Ik heb afgelopen week een leverfunctietest laten doen waar uitkwam dat mijn lever weer helemaal perfect is, en dat de hepatitis E waarschijnlijk nooit voor de klachten gezorgd heeft. Daarna heb ik aangedrongen bij de huisarts dat ik een echo wilde van de bovenbuik. Vandaag heb ik mijn resultaat terug en zoals bij alle voorgaande onderzoeken helaas weer niks gevonden. De pijn en klachten zijn er nog steeds, al vanaf afgelopen zomer. Ik begin zelf erg radeloos te worden. De klachten waar ik het meest last van heb zijn: constant (24-uurs) aanwezige pijn vanaf de blindedarm tot de galstreek. Vooral ’s nachts veel last van versterkte pijn rond dat gebied. Krampachtige scherpe pijn na het eten. Ontlasting is eens in de maand een week extreem dun en geel, waarbij ik ruim 12-25x per dag naar de wc moet. Vaak na een week wel bruin, maar nog steeds dun. En eens in de zoveel tijd lijkt alles een paar dagen of week normaal te gaan, afgezien van de constante pijn in het rechter gebied en de pijn bij het eten. De huisarts zelf denkt nog steeds dat ik last heb van een spastische darm. Maar ik weiger te geloven dat dit het probleem is, aangezien ik vanaf de zomer tot nu misschien totaal 3 weken geen last heb gehad en voor de rest van de tijd heel erg. En dat ik constant aanwezige pijn heb aan de rechterkant van mijn buik/zij. Ik zou zelf niet meer kunnen bedenken wat ik nog kan proberen en hoop dat jij of iemand hier nog een advies heeft.
Evel
23 april 2014Hallo, Zou het misschien kunnen dat je een voedselallergie hebt of zo? Misschien moet je eens opschrijven wat je eet en drinkt, gedurende een week of zo en dan ook wanneer je naar de wc moet en eventueel hoe de stoelgang is, misschien ook wanneer je welke pijn voelt? Het is maar een idee, hopelijk kan je daar iets uit vinden, misschien gluten-allergie of eiwit-allergie of lactose. Veel succes!
acnes
15 augustus 2014Hoi hoi, Heb je al eens aan acnes gedacht? Dit is een zenuwpijn door een beklemming van de buikwandzenuwen en kan leiden tot een hoop ongemak. Voornamelijk in de maag- en darmstreek. Via google is er veel over te vinden.
Eduard
29 december 2014Goedendag, Spastische darm (PDS) is de standaard diagnose die veel te snel gegeven wordt, zonder een goed onderzoek, waardeloos. Deze diagnose omschrijft alleen de klachten van de dikke darm en geen oorzaak. Te lichte ontlasting duidt op een groot spijsverteringsprobleem in de dunne darm. Dat hoort een arts te weten! Mogelijke oorzaken die ik kan bedenken: – Darmparasieten. Hierop kun je worden getest bij de huisarts! Vooral de parasiet Giardia kan ernstige klachten geven. – Problemen met de alvleesklier of de lever. Is je alvleesklier ook al onderzocht? – Je kunt allergieën of intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen hebben ontwikkeld. Die zijn niet altijd aangeboren namelijk. Bekende voedselovergevoeligheden zijn die voor graanproducten (gluten), melkproducten (caseïne of lactose) of fructoserijke voedingsmiddelen.
Buikpijn
28 maart 2014Hallo, Ik heb sinds zomer 2013 last van maag- en darmklachten. Heel lang heb ik de diagnose spastische darm gekregen en na toch eens onderzoeken is er een parasiet gevonden. Deze parasiet blijken veel mensen bij zich te dragen en zou eigenlijk geen klachten hoeven te veroorzaken. Toen heb ik een antibioticakuur gekregen. Na de antibioticakuur is het 2 weken stil geweest, waarna het volledig losbarstte. Mijn dagbesteding ziet er sindsdien als volgt uit: Wakker worden en naar de wc van 6:00 tot 13:00. Vervolgens trekt de pijn langzaam weg tot aan het avondeten, rond 17:00 wanneer de krampen en pijn weer opbouwen. Vervolgens een slapeloze nacht. Uiteindelijk na nog een paar keer de diagnose spastische darm te hebben gekregen, ben ik met veel gemopper naar een maag, lever en darmarts gestuurd. Deze heeft hepatitis E geconstateerd. De klachten zouden vanzelf weg moeten gaan (volgens verschillende artikelen op het internet al na 4-10 weken). Maar ruim 3,5 maand later zijn de symptomen er nog steeds: gele ontlasting, grijze ontlasting, rood-bruinige ontlasting. Pijn rechts onder in m’n buik, moe, zwak, misselijk, last met het vinden van evenwicht, pijn aan de longen, gemiddeld ruim 10 keer per dag naar de wc… Onverteerde voedsel resten, spontane koorts die van 10 minuten tot een aantal uur kan duren. De dokter houdt vol dat dit door de hepatitis E kan komen, maar zelf ben ik ten einde raad. Mijn alcoholgebruik de afgelopen 6 maanden is 0,0 en ik val ook niet af. Ik hoop dat iemand hier mij verder kan helpen!
Paul
28 maart 2014Beste, Hebben je artsen onderzoek gedaan naar vastzittende stenen? Ik ben geen arts, maar deze klachten doen denken aan nierstenen en/of galstenen die ergens klem zitten en zodoende ontstekingsverschijnselen veroorzaken. Bij het vermoeden van stenen die vast zitten wordt doorgaans de urine onderzocht op ontstekingsindicatoren om ontstekingsactiviteit te meten. Bovendien wordt er gekeken of er bloed in de urine aanwezig is of zelfs minuscule steentjes. Daarnaast wordt meestal een urinemonstertje op kweek gezet bij vermoeden van een infectie. Calciumhoudende stenen zijn meestal zichtbaat op röntgenfoto’s van de buik. En met een echoscopie van de nieren is soms te bepalen waar stenen zich exact bevinden. Overigens zijn lang niet alle stenen zichtbaar op een röntgenfoto (dit is afhankelijk van de samenstelling). Om die reden kan er worden besloten tot een aanvullende CT-scan. Tot slot wordt er soms een kijkonderzoek van de urineblaas en plasbuis uitgevoerd (cystoscopie). Mochten dit soort onderzoeken nog niet gedaan zijn, dan zou je dit eens kunnen voorleggen aan je huisarts, MDL-arts of uroloog. Relevante informatie over mogelijkerwijs gerelateerde of onderliggende problematiek kun je vinden in de volgende artikelen:
Wellicht heb je iets aan deze info. Maar blijf hoe dan ook aandringen op aanvullende onderzoeken door je artsen of vraag een second opinion aan bij een andere huisarts of specialist als je je niet kunt vinden in de diagnoses van je huidige artsen. Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul
Matthijs
7 januari 2014Laatste tijd is mijn ontlasting roodbruin van kleur en ik heb last van buikpijn. Vaak ontlast ik 2 tot 3 dagen niet en dan komt er een hoop uit en is mijn buik minder opgezet. Soms een brandend gevoel aan de rechterkant van mijn buik en de meeste pijn is ook aan de rechterkant van mijn buik, soms ook aan de linkerkant. Ik heb geen harde ontlasting, maar een gewone drol en daarna pindakaas-achtige structuur, maar wel roodbruin van kleur.
Syl
28 maart 2016Hallo Paul. Sinds een week heb ik lichtbruine ontlasting en sinds 2 dagen heb ik last van buik en maagpijn en een beetje misselijkheid… Ik heb geen galblaas meer dat kan het niet zijn… Een paar jaar geleden had ik een chemisch hepatitis wat kan dit nu zijn… Ik maak me nu wel een beetje zorgen???
Janneke
22 december 2013Hoi, Ik heb nu 2 weken groene ontlasting, en heel de dag eigenlijk zeurende buikpijn, wordt na het eten erger en moet ook veel boeren. Voel me ook niet lekker erbij; de dokter zei dat het een bacteriële infectie is van mijn darmen. Heb een kuur op, maar de kleur blijft groen. En ik blijf buikpijn houden. Ontlasting is opgestuurd, en mijn vraag is wie kan mij helpen? Wie herkent dit of weet er meer van? Ik maak me zorgen. Staat op internet ook iets over galblaas als die niet goed functioneert. Hoor graag… Gr. Janneke
steven
11 december 2013Hallo ik heb al maanden last van slechte stoelgang, vooral lichtbruin. Voel me meestal slecht. Altijd pijn van mijn borst tot aan mijn middel en het gevoel van naar het toilet moeten gaan en moeten overgeven. En bij momenten koorts. Ik word er gek van. Heb al tal van medicamenten en onderzoeken gehad, telkens zonder resultaat. Ben op 8 maanden tijd 15 kilo afgevallen; durf zelfs niet meer naar een restaurant te gaan en het werkt ook op mijn gevoel als mens. Hopelijk kunnen jullie me helpen. Grtjs, Steven
Caro
8 november 2013Beste, Sinds deze week heb ik last van buikkrampen en buikpijn en sinds vandaag ook last van een groenig zwarte ontlasting, ook niet al te vast, meer naar de lopende kant. Heb wel net een antibioticakuur met azithromycine achter de rug omdat ik met een strottenhoofdontsteking zat. Is dit normaal?
Paul
9 november 2013Beste Caro, Of deze situatie “normaal” is, is niet te zeggen. Wel kan een antibioticakuur je darmflora flink verstoren. De goede bacteriën in je darmen gaan grotendeels dood door een antibioticakuur, waardoor schimmels een tijdje de overhand krijgen. Deze balans dient zich weer langzaamaan te herstellen. Het zou dus best zo kunnen zijn dat hier je klachten vandaan komen. Groeten, Paul
marianne
31 oktober 2013Paul, Hartelijk dank voor je inzet. Geeft m.i. geruststellende info en aanknopingspunten in gesprek met arts. Diabetes is ook aan de orde, hetgeen wellicht het disfunctioneren van de pancreas verklaart. Ik heb e.e.a. doorgezonden.
Paul
31 oktober 2013Heel graag gedaan; fijn dat je er (wellicht) iets aan hebt. En hopelijk anderen ook. :P Groeten, Paul
Eve
30 oktober 2013een tijdje geleden had ik te kampen met zeer donkere stoelgang (bijna zwart). Vervolgens is het overgegaan naar groen (echt wel groene kleur)… Dit houdt nu al een paar dagen zo aan. Ik heb geen idee wat/waarom de kleur van mijn stoelgang zo plots veranderd is? Ik maak mij nu toch wel stilletjes aan wat zorgen… Wat kan dit toch zijn? M.v.g. Eve
Paul
31 oktober 2013Beste Eve, Waarschijnlijk gaat er iets niet helemaal goed met de opslag en uitscheiding van galvloeistof door lever en galblaas. Zolang je er verder geen klachten bij hebt (lage buikpijn, maagpijn, koliekpijn, krampen, steken, misselijkheid, braken etc.) en het dus alleen maar om de kleur gaat, zou ik me niet te snel zorgen maken. Mochten zich meer symptomen voordoen of mocht je je toch ernstig zorgen blijven maken, neem dan even contact op met je huisarts.
Fleur
9 april 2013Ik heb sinds 7 dagen enorme last van maagpijn, misselijkheid, braakneigingen en verhoging/koorts (geen diarree of braken). Ik slik voortdurend Movicol voor chronisch obstipatie en Esomeprazol voor de maag. De dokter heeft 4 dagen geleden vastgesteld dat ik een maagontsteking heb. Ik ben moe en heb totaal geen eetlust… Het leek eventjes wat beter te gaan; ik at en dronk weer beetje bij beetje, maar heb sinds vannacht weer erg veel pijn in mijn maag en de algehele malaise en verhoging nemen alsmaar toe. Daarnaast valt het mij op dat mijn ontlasting grijzig oogt, waarvan ik schrok. Nu -een week later- worden de klachten dus opnieuw erger… Iemand een idee?
marianne
16 oktober 2013Grijze ontlasting is niet pluis. Vraag raad bij een arts. Sterkte.
hendrik vandewalle
26 maart 2013Ik heb een oranje, vettige ontlasting en moet redelijk vaak naar het toilet door krampen; heb wel onlangs een operatie gehad aan de pancreas om verkalking in de pancreaskop te verwijderen die is ontstaan ten gevolge van vroeger overmatig alcoholgebruik.
marianne
31 oktober 2013Over oranje ontlasting is medisch niets te vinden, behalve bij bijvoorbeeld worteltjes eten, maar als dat niet aan de orde is, dan heb je daar niets aan. Ik zoek meerdere mensen die dit probleem hebben. Mijn neef is een jaar geleden aan heen ernia geopereerd; de arts heeft in dura [red: dura mater het “hoesje om de zenuwkabel die door het ruggenmergkanaal loopt] geprikt waardoor hersenvocht eruit spoot. Sindsdien heeft hij dagelijks oranje ontlasting en veelvuldig algehele malaise. Met basis medische hbo-opleiding kom ik er niet uit. Wel weet ik dat door beschadiging van het hersenvlieskanaal (dura) er in dat gebied andere fysieke problemen kunnen ontstaan. Ik lees nu bij jou ook sinds een operatie. Het vreemde is dat arts(en) tot nu toe geen onderzoek naar de ontlasting hebben gedaan en het uitstellen. Wat is jouw ervaring? Met vriendelijke groet, Marianne
Paul
31 oktober 2013Beste Marianne, Ik heb er vanmiddag een hele tijd over gelezen en kan niks vinden over een mogelijk verband tussen hersenvocht of ruggenmerg enerzijds en oranje ontlasting anderzijds. Ik heb mijn algemene bevindingen m.b.t. oranje stoelgang genoteerd in dit artikel. Wellicht heb je er iets aan. Sterkte & groeten, Paul
Jens
6 maart 2013Mijn stoelgang is redelijk plat en had een groene kleur. Is dit dan gewoon door groene groenten of door iets anders? Grts.
Madelyn
6 maart 2014Ik heb dus ook groene poep. Ik heb aan mijn tante gevraagd wat het kon zijn (is dokter geweest). Ze vroeg wat ik had gegeten en ik vertelde dat ik taart had gegeten met blauwe kleurstof erin. Ze zegt dat het waarschijnlijk door de kleurstof is! Mijn poep wordt nu al steeds meer bruin en is nu donkergroen. Ik moet veel water drinken en geen kleurstof eten als ik er vanaf wil komen. :)
anoniem
30 november 2012Ik had vanavond voor het eerst gegeten sinds 24 uur. Eerst yoghurt met fruit, daarna een eiwitrijke maaltijd. Meteen hierna kreeg ik last van diarree en maagkrampen. Kleur is ietsje donkergroen/grijsachtig. Heb wel drugs gebruikt en natuurlijk gedronken in deze afgelopen 24 uur. Is dit ernstig?
zappie
20 februari 2013Ik zou dan ook geen drugs gebruiken. En als je dat wel doet, moet je je ook geen zorgen maken om je gezondheid.
Tonnie
29 november 2012Ik heb 3 weken geleden 2 aambeien laten verwijderen en heb daar nog veel pijn van. 9 januari krijg ik een darmonderzoek, omdat de dokter nog iets anders op mijn darm gezien heeft, moet ik mij nu ongerust maken?
Simie
10 november 2012Zou je van mosterd gele ontlasting kunnen krijgen? Ik weet het alleen van kerrie.
Heidi
3 november 2012Hoi, Ik weet niet wat ik heb maar durf eigenlijk niet naar een arts omdat ik heel bang ben voor misschien wel slecht nieuws… Ik begin bij het begin… Een paar weken heb ik al last van het gevoel dat er iets vastzit in mijn keel. Ik kan het niet wegslikken; het gevoel blijft, wat ik ook eet of drink… Daarbij heb ik sinds een paar dagen een branderig gevoel rond in mijn keel (slokdarm?)… Gisteren op het toilet zeer lichte ontlasting. Vandaag zwart en het varieert dagelijks van diarree tot zo hard dat ik het er bijna niet uit krijg. Plus het blijvende gevoel dat ik nog meer moet terwijl er met de beste wil van de wereld niets meer komt… Dan kan ik elke dag dan paar dagen weer niet… Zo raar allemaal, en ik voel me op zich goed, alleen ben ik ontzettend moe… Maar of dat nu hierdoor komt of omdat ik als alleenstaande mama met drie kindjes ben of gewoon het weer… Dat is ’t ook, het kan zo veel zijn, maar ik ben niet zo dat ik gelijk naar de huisarts ren… Is dit aan te raden of hoef ik me geen zorgen te maken?
simie
10 november 2012Ik zou het even aangeven bij de telefoniste van je huisarts (als je die hebt) en vragen of hij/zij het nodig vind een afspraak te maken. Bij een huisarts hoef je je hiervoor niet te schamen. Voor mij klinkt het als een beginnende keelontsteking en daarbij te weinig drinken, want ook daardoor kun je last van je keel en slokdarm krijgen (lichte bultjes). En dan moet je veel drinken. Doe je dat niet (of te weinig) dan schiet je niks op en krijg je erg harde en donkere ontlasting. Van een huisarts krijg je dan meestal een kuurtje. Heb je ook koorts? Zou ik ook even laten nakijken. Dit is overigens maar een idee en ik heb er niet voor gestudeerd. Had ik in jouw schoenen gestaan, dan had ik even overlegd met de huisarts. Sterkte!
Piet
22 september 2012Mijn ontlasting is soms stopverf-geel. Ik heb geen galblaas meer, hoe kan in dan toch die kleur ontlasting hebben?
Paul (redactie)
23 september 2012Je gal produceert geen galvloeistof, maar slaat deze alleen (tijdelijk) op; het is je lever die gal aanmaakt. Als je je gal kwijt bent, wordt galvloeistof direct van je lever naar de maag geleid, waardoor je ontlasting juist geel of groen zal kleuren.
Anneke
30 augustus 2012Hoi, Ik heb sinds 6 dagen (terug uit Frankrijk) vreselijke diarree en erge buikkrampen. Ik voel me er erg ellendig door. De kleur van de stoelgang is heel donkergroen. Over het algemeen zeggen ze dat diarree vanzelf wel weer overgaat, het moet er zeg maar allemaal uit. Maar hier nog een week mee zitten, zie ik niet zo zitten…. Zou ik toch naar de dokter moeten gaan voor de zekerheid? Bedankt alvast!
Vera
31 juli 2012De laatste 2 dagen in mijn ontlasting bruin/donkergrijs. Ik rook 2 weken niet meer. Eet verder veel noten/eiwitten. Voel mij verder goed. Is de kleur zorgelijk?
Ben
15 juli 2012Ik heb ongeveer anderhalf jaar geleden een gastric bypass operatie gehad en heb tot nu toe alle voordelen ervan mogen genieten: gewichtsverlies, genezing van suikerziekte etc. Nu sinds een maand heb ik regelmatig buikkramp en moet dan onmiddellijk naar het wc. Diarree-achtige ontlasting tot zeg maar waterachtig. Nu sinds twee dagen iets vaster, maar wel grijs/geelachtig… Graag reactie
anoniem 2
14 juli 2012Ik heb al twee maanden last van een felle, donkergele substantie bij mijn drabbige ontlasting. Ik weet dat het hoogst waarschijnlijk aan mijn overmatige alcoholgebruik ligt, ik ben onder behandeling voor mijn jarenlange verslaving. Maar nu krijg ik opeens hier mee te maken, vandaar dat ik toch even wil vragen of het alleen daarvan komt en of het uiteindelijk schadelijk is. Dat de alcohol schadelijk is weet ik.
Paul (Redactie)
15 juli 2012Beste anoniem 2, Jouw symptomen doen denken aan een overschot aan gal in de ontlasting. Als je veel alcohol drinkt, dan is het immers niet gek dat je lever (en daarmee je galproductie) ontregeld wordt. Gal bij de ontlasting kan in principe geen kwaad, maar de achterliggende oorzaak wel. Dit kan direct je alcoholgebruik zijn, maar bijvoorbeeld ook een voedselallergie- of intolerantie of een ernstig probleem met je gal of lever (stenen, ontsteking etc.). Ik zou voor de zekerheid contact opnemen met je huisarts. Sterkte met je behandeling! Groeten, Paul
anoniem 2
15 juli 2012Dank voor je reactie, ik heb in december een leverontsteking gehad door medicijnen die ik tijdelijk moest slikken. Daarna ben ik gecontroleerd op galstenen, die heb ik niet. Het zal de alcohol zijn. Ik doe al hard mijn best… Nogmaals dank voor uw reactie.
Lotte
18 juni 2012Ik heb sinds twee weken juist een oranje olieachtige substantie die mee komt met de ontlasting. Iemand enig idee wat dat zou kunnen zijn? De oranje vloeistof blijft drijven op het water en voelt vettig aan.
Petra
31 januari 2013Bij onze dochter (2) trof ik dit ook aan (in de luier) en het stinkt ook ontzettend. Mij is verteld dat het kan komen door de paracetamolzetpillen die zij gedurende dit verschijnsel kreeg. De parrafine zou het veroorzaken.
ben
29 mei 2012Ik heb telkens als ik alcohol op heb, de dag erna groene ontlasting. Is dit ernstig?
Anoniem
28 april 2012Als je last hebt van groene ontlasting, kan het dan ook voorkomen dat je ongesteldheid uitblijft?
Renske Janssen
17 april 2012Hallo, Ik heb de afgelopen 5 dagen last gehad van zeer dunne ontlasting (diarree), welke sinds gister is overgegaan in groene ontlasting. Ik lees hierboven dat een teveel aan gal de oorzaak kan zijn, maar mijn galblaas is eind 2010 reeds verwijderd. Ik smeer sinds een weekje antibioticazalf voor een infectie aan mijn voet. Zou het hiermee te maken kunnen hebben? Ik maak me een klein beetje zorgen. Bedankt alvast voor de reactie!
Paul (Redactie)
17 april 2012Beste Renske, Gal wordt aangemaakt in de lever en tijdelijk opgeslagen in de galblaas totdat deze elders in het lichaam nodig is. Dat je geen galblaas meer hebt, betekent in veel gevallen juist dat er hogere concentraties gal in de ontlasting terechtkomen. Eventuele overtollige gal wordt immers niet tijdelijk opgeslagen, maar gaat direct het spijsverteringskanaal in. Meer over galklachten kun je in dit artikel lezen. Of de kleurverandering iets met de infectie aan je voet te maken heeft, durf ik niet te zeggen. Als je je zorgen maakt of twijfelt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. In ieder geval heel veel sterkte ermee. Met vriendelijke groet, Paul
Esma
19 december 2011@ Dirk-Jan: Ik hoop voor je dat het inmiddels over is en je wel naar de dokter bent geweest. Je hoeft je absoluut niet te schamen voor de dokter hiervoor, ze hebben hier niet zomaar voor geleerd…
Dirk-Jan
13 september 2011Mijn ontlasting is al enkele dagen grijs-achtig van kleur. ’t Ziet er echt raar uit. Ik heb alleen niks raars gegeten en voel me verder goed. Met mijn alvleesklier kan toch niks mis zijn zolang ik me fit voel? En als ik niet heel veel vet eet, kan het toch ook daar niet aan liggen? Zal ik maar gewoon afwachten? Ik voel me namelijk niet echt geroepen om naar de huisarts te gaan en daar een verhaal over grijze poep te vertellen. :(