Vroeg of laat wordt iedereen grijs (of wit/zilver). Grijze haren worden doorgaans gezien als een teken van ouderdom, maar toch komt grijs haar ook al op jonge leeftijd voor. Zo zijn er mensen in de 20 die al hier en daar een grijze haar hebben, of die zelfs al helemaal grijs worden. In dat geval wordt ook wel van ‘vroeg grijs worden’ gesproken.

Het kan dus best zo zijn dat je vroeg grijs wordt. Dat is doorgaans toch even schrikken op zo’n leeftijd, want grijs haar hoor je toch pas te krijgen als je minstens 50 bent!? In dit artikel lees je meer over de oorzaak van vroeg grijs worden en krijg je tevens een aantal tips om grijzen haren te voorkomen of verminderen…

Wat bepaalt je haarkleur?

Voordat we de oorzaak van grijs haar bespreken, is het allereerst handig om te weten hoe je haar überhaupt kleur krijgt. Haar komt voor in vele soorten en structuren, maar hetgeen dat voor je haarkleur zorgt is bij iedereen exact hetzelfde. Onze haren (haarzakjes/haarfollikels) bevatten cellen genaamd ‘melanocyten’. Deze melanocyten produceren pigment genaamd ‘melanine’. Dit bepaalt je haarkleur. Over het algemeen geldt:

 • Hoe meer melanine, hoe donkerder je haar.
 • Hoe minder melanine, hoe lichter je haar.

Melanine speelt overigens ook een rol in de souplesse van je haar. Dit is dan ook precies de reden dat grijs haar doorgaans droger en “harder” is en krul heeft.

Hoe ontstaat grijs, pigmentloos haar?

Grijs haar wordt veroorzaakt doordat bovengenoemde haarpigmentcellen (melanocyten) geen pigment (melanine) meer produceren. Het gevolg is pigmentloos haar. Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet, maar een combinatie van pigmentloos haar en donker haar met kleur zorgt ervoor dat je haar er grijs uitziet. Je haar kan er overigens ook wit of zilverkleurig uitzien bij een gebrek aan pigment.

Oorzaken van (vroeg) grijs haar

Er zijn diverse factoren die een rol spelen bij je haarkleur. (Vroeg) grijs haar kan worden veroorzaakt door:

1. Grijs haar wordt grotendeels bepaald door erfelijkheid

Of je wel of niet vroeg grijs haar krijgt, wordt grotendeels bepaald door erfelijkheid (je genen). Werden je vader en/of moeder op jonge leeftijd grijs, dan is er een goede kans dat jij dat ook wordt.

2. Grijs haar & leeftijd

Naast erfelijkheid speelt ook je leeftijd een grote rol bij grijs worden. Je haarcellen gaan namelijk minder pigment produceren naarmate je ouder wordt. Als er uiteindelijk helemaal geen pigment meer is, krijg je grijs haar. Gemiddeld genomen krijgt een man rond zijn 30ste zijn eerste grijze haren, terwijl dit bij vrouwen rond de 35ste verjaardag gebeurt.

3. Vitamine B12-tekort kan grijs haar veroorzaken

Een tekort aan vitamine B12 kan grijze haren veroorzaken, ook op jonge leeftijd. Ouderen, vegetariërs en mensen met bepaalde ziektes en aandoeningen (o.a. aan de maag & darmen) hebben een verhoogde kans op een vitamine B12-tekort. In tegenstelling tot erfelijkheid en leeftijd, is je B12 inname een factor die je wel kunt beïnvloeden om grijs haar te voorkomen.

Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke voedingsmiddelen (vlees, vis, zuivel & eieren). Twijfel je of je voldoende B12 binnenkrijgt? Dan kun je eenvoudig een bloedtest laten doen via de huisarts om dit met zekerheid vast te stellen dan wel uit te sluiten. Als je inderdaad een B12 tekort hebt, dan kun je B12 supplementen slikken om dit tekort aan te vullen.

Tip: diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je je vitamines en mineralen beter uit voeding kunt halen dan uit supplementen. Eet dus bij voorkeur voldoende dierlijke producten met B12 om vroeg grijs worden te voorkomen.

4. Roken remt de productie van pigment

Zoals je hierboven kunt lezen, is melanine (pigment) verantwoordelijk voor je haarkleur. Helaas zorgt roken voor een geremde productie van melanine, met vroeg grijs haar als mogelijk gevolg. Let op: ook meeroken (je rookt zelf niet, maar de mensen in je omgeving wel) kan grijze haren veroorzaken.
[adsense]

5. Schildklierproblemen & grijze haren

Ook problemen met je schildklier kunnen al op jonge leeftijd grijze haren veroorzaken. In dat geval heb je doorgaans overigens nog meer (en ernstigere klachten), zoals problemen met je hormoonhuishouding, stofwisseling (gewicht) en energiehuishouding (vermoeidheid).

6. Stress & grijs haar

Er zijn nogal wat tegenstrijdige berichten over het verband tussen stress en grijs haar. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat mentale of psychische stress er inderdaad voor kan zorgen dat je langzaamaan grijs wordt, maar er zijn ook onderzoeken die juist het tegenovergestelde claimen.

Er bestaat dus nog geen duidelijk antwoord op de vraag of stress nou wel of niet voor vroegtijdig grijs worden kan zorgen. Een ding staat in ieder geval vast; je kunt niet plotseling en snel grijs worden als gevolg van stress. Je genen (erfelijkheid) spelen bovendien een veel grotere rol in grijs worden.

Vroeg grijs worden voorkomen & verhelpen

Maar wat kun je nou eigenlijk doen om grijs haar te voorkomen of tegen te gaan? Aan de belangrijkste oorzaken van vroeg grijs worden (erfelijkheid & leeftijd) kun je helaas niets doen. Je kunt natuurlijk wel zorgen voor voldoende vitamine B12 inname en een goede gezondheid om schildklierproblemen te voorkomen, maar vroeg grijs worden is iets wat je jammer genoeg doorgaans gewoon zult moeten accepteren.

1. Geneesmiddelen tegen grijs haar

Er zijn diverse geneesmiddelen op de markt die grijs haar zouden moeten voorkomen en tegengaan. Er is tot nu toe echter geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voeding, kruiden, supplementen of natuurlijke producten grijs haar kunnen voorkomen.

2. Grijs haar afdekken

Er zijn tegenwoordig specifieke haarproducten op de markt om grijs haar minder zichtbaar te maken. Deze producten zijn er ook specifiek voor mannen.

3. Grijs haar verven

Het is natuurlijk ook mogelijk om je haar te verven zodat grijs haar niet meer zichtbaar is. Mocht je dit zelf willen doen, kijk dan wel goed op de verpakking van het desbetreffende verfproduct. Niet alle verf dekt grijze haren namelijk even goed.

4. Grijze haren verwijderen (epileren)

Mocht je slechts last hebben van enkele grijze haren, dan kun je deze grijze haren eenvoudig met een pincet verwijderen. Het is een mythe dat dit zou zorgen voor meer grijze haren, dus verwijder ze gerust.

Heb jij last van grijze haren op jonge leeftijd? En wat doe jij om vroeg grijs worden te voorkomen? Laat het hieronder weten!

129 Reacties

 1. Hey, ik ben 11 en ik begin nu al grijs haar te hebben mijn mama zei dat het blond was maar ik zie het echt als grijs en mijn papa ook. Hij zegt dat het komt door te weinig te slapen maar dat is de oorzaak denk ik niet dat dacht ik wanneer ik dit heb gelezen. Gelukkig valt het niet veel op maar ik vind het toch irritant. Kan iemand mij helpen die hier verstand van heeft?

 2. Ik ben een meisje van 14 jaar en heb ook last van grijs haar ik heb m’n eerste grijze haren gekregen toen ik ongeveer 10 jaar oud was. Het is nu heel erg duidelijk te zien. En ik ben bang dat wanneer ik rond de 20 ben helemaal grijs wordt. Mijn zus van 18 heeft er ook last van maar heeft nog lang niet zoveel grijze haren als mij. Iemand tips?

 3. Hoi, Ik ben 14 jaar (meisje) en heb nu al heel veel grijzen haren ik denk dat ik grijzen haren begon te krijgen op mijn 10de maar bij mij is het erfelijk want mijn papa heeft daar ook last van, Ik ben ook echt heel bang dat mijn haar ooit helemaal grijs word. Dus kan iemand mij helpen?! ????

 4. Hallo, ik ben 14 jaar en ik heb redelijk wat grijze schaamharen. Is dit normaal of moet ik hiervoor naar de dokter want ik schrok wel toen ik het zag.

 5. ik ben man van 32 jaar en heb nu al grijze haren niet allemaal maar het worden er steeds meer.

  • Ik ben bijna 17 en word nu al grijs… Heeft iemand hier ervaring mee? Ik zou er graag met iemand over willen praten.

 6. Hoi allemaal, ik ben 27 jaar maar bij mij begon het al op mijn 15de. Toen had ik al 4 grijze haartje maar die waren niet opvallen. Nu heb ik echt heel veel en kun je direct zien. Toen ik dit las ging ik naar mijn huisarts om een vitamine B12 test verzoek te maken maar mijn huisarts zei dat grijs haren en vitamine B12 niks te maken hebben met elkaar. Ik vertelde haar dat ik het op een site las en ze zei dat niet alles klopt wat op internet staat. Dus ik mocht geen test doen en ik wil ook niet op mijn dertigste al helemaal grijs zijn. Iemand een advies? Groetjes, Sara

  • Ik zou nog een keer teruggaan naar de huisarts en zeggen dat je er toch erg mee zit. Je hebt een eigen risico van 385 euro, dus waarschijnlijk moet je dat prikken toch zelf betalen, en zo duur is dat nou ook weer niet. Dat zelf moeten betalen zou je ook zijdelings kunnen benoemen. Ik schat dat de huisarts bij een tweede verzoek niet meer weigert, omdat zij dan doorkrijgt hoe belangrijk het voor je is om de waarde te weten. Klakkelings B12 gaan slikken zal zij ook niet verstandig vinden, dus…

 7. ik ben 68, vegetariër (al 63 jaren ) en rook 1 pakje sigaretten per dag maar heb 0 grijze haren, hoe kan dat?

  • Inderdaad er zijn mensen die niet grijs worden of pas op hoge leeftijd. Het is genetisch bepaald. Ik ben 60, hoogblond en heb nog steeds mijn eigen haarkleur. Een vriendin van mij is 59. Ze heeft 3 chemokuren achter de kiezen en ook zij heeft nog niet een grijze haar.

 8. Hey, ik ben een meisje van 13 en heb sinds een half jaar al meerdere grijze haren gehad, ze waren een beetje verschrompeld en raak er gestrest door. Ik weet niet wat ik moet doen, weet iemand wat het zou kunnen zijn?

  • Voeding tekort, walnoten, linzen, pompoenpitten, havermout, eieren, sinaasappels helpen om grijze haren langer uit te stellen. info Libelle magazine

  • Wat is er mis met grijs haar, ik kreeg mijn eerste grijze haren toen ik 18 was.. het is maar net als bij kaal zijn, de ene staat ermee, en de andere niet. Zomers is het nagenoeg wit, en met een bruine tint staat dat heel sjiek :)
   Toen ik boven de 55 kwam werd ook mijn snor en borsthaar grijs, dat is dan weer minder. Snor eraf en grijze borstharen eruit trekken, auw…..,
   Mijn wenkbrauwen zijn nog zwart, maar als die grijs worden vind ik dat een stuk minder. Er schijnt nu een middeltje te zijn tegen grijs haar, dat wil ik eens proberen om het ergste te voorkomen, de wenkbrauwen.

 9. Hallo allemaal, Ik ben 18 jaar en ik had al op m’n tiende jaar een plukje grijs haar op mijn voorhoofd. Toen ik 14 was kreeg ik steeds meer grijze haren. Nu heb ik echt al heel veel grijze haren. Ik vind het echt vreselijk! Wat kan ik eraan doen om het minder te laten worden?

 10. Anke de weerdt Reageer

  Hallo, ik ben 23 en heb al een paar grijze haren gevonden.. het rare is dat sommige haren kleine stukjes wit zijn en aan mijn haarwortel terug bruin? Ik vroeg me af waardoor dit kan komen

 11. Beste, ik ben 20 jaar kapster en nu valt mij de laatste tijd op dat klanten die ik jaren knip opeens een opspringende kruin hebben nu ze grijs zijn. Voorheen had ze die kruin niet toen ze nog niet grijs was of een klein beetje grijs. Is hier een verklaring voor? Met vriendelijke groet, B de Heij

  • Hoofdhaar is als gesmolten sneeuw die van een bergtop afloopt… Een deel van het haar groeit naar voren, een deel naar achteren en de rest naar de zijkanten. Het punt waar alle richtingen samenkomen, is de kruin. Waar iemands kruin ontstaat, wordt bepaald door druk van binnenuit de schedel, aangezien deze druk de groeirichting van de haren bepaalt. Bij pasgeborenen bestaat de hersenpan uit losse schedeldelen met daartussenin schedelnaden en in het midden een fontanel. De delen groeien op den duur aan elkaar vast en door groei van de hersenen en de variërende druk op de hoofdhuid groeit het haar uit verschillende hoeken. Als de groei van de hersenen schokkerig plaatsvindt, verschuiven de drukpunten van de hersenpan constant, waardoor meerdere kruinen ontstaan. Dit fenomeen is grotendeels genetisch bepaald. (bron) Ook wordt de haargroeirichting beïnvloedt door de stroming van vloeistoffen binnenin de baarmoeder. Bij 15 procent van de mensen zit 1 kruin centraal in het midden op het achterhoofd; bij 55 procent meer naar rechts en bij ongeveer 30 procent meer naar links. Voor zover ik weet kunnen kruinen niet zomaar ineens op latere leeftijd ontstaan en hebben ze ook niets te maken met grijs wordend haar. Wel kan het zijn dat de haarkleur en haardichtheid de aanblik van iemands kruin beïnvloeden. Ik kan me voorstellen dat een kruin meer opvalt naarmate iemand kaler wordt en een gemêleerde haarkleur krijgt.

 12. Tim Peter Quirynen Reageer

  Ben sinds meer dan 2 jaar veganist, en het klopt i.v.m B12 : ik had een keer 3 maanden weinig of geen B12 zuigtabletten genomen, en plots begon ik grijs te worden (ook voelde ik minder energie). Op het internet gezien dat B12 hier de oorzaak van kan zijn. Terug B12 elke dag en m’n haar is terug 100% blond. Dat je hiervoor dierlijke produkten zou moeten eten is absolute onzin. Ik ben nu bijna 40 en veel vleeseters die ik ken van m’n leeftijd zijn wel grijs of beginnend grijs. Grijs worden is op zich niet erg, maar een B12 tekort kan veel ergere gevolgen hebben.

  • Paul, het vlees dat je koopt in de supermarkt, komt van dieren die B12 supplementen gekregen hebben. Het is bij mijn weten een probleem van de industrialisatie. Alles wordt afgewassen, bewerkt, bespoten. Het is mogelijk om volledig plantaardig te leven zonder B12 supplementen, maar in deze tijden niet meer evident. Annette Larkins kan je op YouTube vinden, die hoeft geen supplementen te nemen, zij eet alles uit haar eigen tuin, onbewerkt en hoge kwaliteit. Dit artikel legt het beter uit…

  • Je bekritiseert de industrialisatie en draagt vervolgens een commerciële supplementenwinkel als bron aan. Het is pertinente onzin dat dierlijke producten van vitamine B12 worden voorzien door B12-suppletie van vee. Het zijn simpelweg bepaalde darmbacteriën en maagbacteriën in de spijsverteringsstelsels van dieren die ervoor zorgen dat dierlijke producten cobalamine leveren. Verder wil ik het hier graag over grijs haar hebben. Aanvullende informatie over vitamine B12 kun je desgewenst onder de artikels publiceren die ik eerder aandroeg.

 13. Ben 23 en sinds enkele maanden zie ik geregeld een grijze haar tevoorschijn komen… Kamp met veel stress, kan het hier door komen? Er wordt gezegd dat ik het niet mag uit trekken omdat het sneller en meer terug komt. Maar kan het niet laten… Kan het echt niet aan om op deze leeftijd al grijs te worden! Wat een nachtmerrie! ik ben echt té jong! Lees dat kokosolie helpt, zou dit een oplossing kunnen zijn? Liefst, Sophie

  • Dag allemaal. Ik vraag mij af indien een korte dagelijkse hoofdhuid massage een betere doorstroming zou kunnen geven, die op zijn beurt een afremming van grijs worden tot gevolg kan hebben, of zelfs een omkeerbare reactie waarbij grijze haren terug kleur krijgen… Kan dat?

 14. Hoi mijn zoon van 2 jaar heeft 1 grijze haar. maak me zorgen. Wat zou ik kunnen doen

 15. Hoi Allemaal. Ik word over drie maanden 30 en ik heb zojuist mijn eerste grijzen haren gevonden, 4 in mijn baard en 5 op mijn hoofd. Ik moet er nog vrij goed naar zoeken dus het is niet direct een probleem maar ik ben benieuwd wat een beetje de leeftijd is waarop mensen de eerste grijzen haren gaan ontdekken. Klopt het dat dat bij blanke mannen zo rond de 30 is?

  • Ik gebruik al 40 jaar een plantaardige kleurcrème. Ik woon in Brazilië. Hier heet het Natucor en kost 3 euro. In Nederland kocht ik zo’n crème op de markt, maar het kostte daar 12 euro. De kleur is volkomen natuurlijk en mijn haar is er sterker van.

 16. Grappig om te lezen dat grijs worden ook met schildklierproblemen te maken heeft. Ik begon op mijn 39/40ste grijs te worden. Ik ben nu 43 en nu begin ik toch wel serieus te overwegen om mijn haar te verven. Denk dat het 70% grijs is. Ben er 3 jaar geleden achter gekomen dat ik al jaren schildklierproblemen heb. Had 10x de hoeveelheid schildklierhormoon in mijn lichaam. Van gezicht zie ik eruit als 30, maar door dat grijze haar lijk ik weer 50.

 17. Ik ben 16 jaar en heb nu al een tijd last van haaruitval, wat grijze haren en weinig energie. Bij de dokter bleek dat ik een heel erg vitamine D tekort heb. Ik heb ook al jaren last van een ijzertekort (hier heb ik aanleg voor). Kunnen grijze haren ook hierdoor komen? Over vitamine B12 heeft de dokter namelijk niets gezegd.

  • Beste Mirja, Ja, een ijzergebrek kan zeker een rol spelen bij haaruitval en vroeg grijs worden. En een vitamine D-tekort kan eveneens een rol spelen; niet per se direct, maar mogelijkerwijs wel indirect. Sowieso komen tekorten aan vitamine D, ijzer en vitamine B12 veelvuldig voor onder schildklierpatiënten. Persoonlijk zou ik navragen hoe laag je ijzer en vitamine D precies waren en bovendien vragen of men ook je TSH, FT4 en vitamine B12 wil controleren… Sterkte en groeten, Paul

 18. Hoe herken je een grijze haar? Heb ouders waarvan 1 witblond is en de ander donkerbruin haarkleur heeft. Als jonge tiener merkte ik paar witte haartjes tussen mijn donkerblonde haren. Nu merk ik, althans dat denk ik, dat het er meer van komen van die witte haren. Keek nooit in mijn haren, nu wel. Hoe kan ik in mijn situatie herkennen of ik grijze haren begin te krijgen? Ook lees ik dat wanneer je in de zon staat dat je haren ook lichter van kleur worden. Misschien ook in mijn geval, aangezien de genen van mijn ouder met witblond haren.

  • Echte grijze haren zijn pigmentloos. Ze zijn dus eigenlijk wit / spierwit / kalkwit. Doordat veruit de meeste mensen niet uitsluitend witte haren hebben (maar ook nog gekleurde / gepigmenteerde haren) lijkt het haar grijs. Maar er is dus eigenlijk sprake van een combinatie / mengeling van witte / ontkleurde haren en haren die de oorspronkelijke haarkleur hebben behouden. Deze gemêleerd mix van gekleurde en ontkleurde haren zorgt voor een grijzig geheel. Als je slecht enkele witte haren hebt, dan vallen ze doorgaans niet op doordat ze door de overige haren worden gecamoufleerd; dat geldt des te meer bij een lichte haarkleur, met name als je lichtblond bent… Maar naarmate je meer en meer witte haren krijgt, wordt het geheel steeds grijzer. Hoe donkerder je haar, des te sterker de witte exemplaren afsteken. En naarmate de witte haren de overhand krijgen, wordt het geheel steeds lichter grijs.

 19. Nou dat ligt meestal aan de familie want er zijn al jongens van 23 die al grijs aan het worden zijn aan bijvoorbeeld van die dunne haartjes en er zijn mannen van 50 die geen enkel grijs haar hebben.

 20. Nou dat ligt eraan er zijn al jongens van 20 jaar die al beetje grijs beginnen te worden of die al wat ouder beginnen te lijken maar er zijn ook weer mensen die op 75 jarige leeftijd bijna geen grijs haar hebben omdat dan heel gezond zijn

 21. Ik ben 15 en heb al een paar grijze haren. Ik heb het erg druk met school en ervaar hierdoor veel stress… verder ben ik wel helemaal gezond… mijn ouder zijn bijna 40 en hebben nog bijna geen grijze haren, dus ik denk niet dat het erfelijk is… Komt het dan toch door de stress of kan het aan nog iets anders liggen..?

 22. HELP! 21 jaar en nu al grijs aan het worden, wat moet ik doen? Dit is mijn ergste nachtmerrie!

  • Bovenstaand artikel gaat HELEMAAL over vroegtijdig grijs worden… En alle reacties hieronder gaan ook nog eens over vroeg grijze haren krijgen! Als grijs haar echt je allerergste nachtmerrie is, zou je misschien eens moeten beginnen met het doorlezen van al deze informatie?

 23. Help ?! Ik ben nu 14 jaar en ik word al grijs… Kan ik hier iets tegen doen? Help me.

  • Je zou uit voorzorg je vitamine B12, vitamine D, ijzer en schildklierhormonen kunnen laten controleren, maar als er geen gezondheidsaandoening aan de vergrijzing ten grondslag ligt, kun je helaas niets anders tegen je grijze haren doen dan ze verven of anderzijds camoufleren.

  • Noha Melanie

   Mijn zoon van net 16 jaar heeft ook al grijze haren … is begonnen op 14 jaar … ik knip ze eruit maar komen precies met meer terug … Hij heeft autisme en eet heel eenzijdig … geen vlees, brood of melk. Hij is geadopteerd uit Azië en ik dacht het heeft daar misschien iets mee te maken … Hij heeft heel mooi zwart dik haar en die witte haren vallen dan erg op … Nu lees ik hier over vitamine B12 … Ik ga het eens achter horen bij de dokter …

 24. Jarenlang heb ik mijn haar geverfd maar op een gegeven moment was er niet meer tegenaan te verven. Vooral bij mijn slapen kwam het grijze er al na 2 weken weer doorheen. Ik heb mijn haar laten ontkleuren en er een grijze spoeling over laten zetten. Inmiddels heb ik mijn eigen kleur grijs en ben er zeer tevreden mee. Heb het in een moderne coupe laten knippen… had ik veel eerder moeten doen. Het staat veel zachter in mijn gezicht.

  • van hulle andree

   Een vraagje ook ik heb na 2 weken reeds witte slapen na een kleuring. Twijfel om zoals u laten ontkleuren en grijze spoeling. Welk was je oorspronkelijke kleur? Hoe was het resultaat bij die ontkleuring en moet je dit dan doen tot alles uitgegroeid is? Dank u voor uw antwoord want ik aarzel heel erg om dit te doen vooral het resultaat van de ontkleuring…

  • Hey Bernadet, Ik kamp eigenlijk met hetzelfde probleem. Mijn kapper kan mijn haarkleuringen niet meer bijhouden, met als gevolg stro-haar, beschadigd enz. Je kent het zelf wel zeker. Ik vroeg me af hoe oud je bent en zo ja, zou ik a.u.b. je coup kunnen zien? Ik overweeg ook om mijn haar te laten kleuren in een soort grijs, maar ik ben er nog maar 34. Dus je begrijpt dat een mens toch nog met wat vragen kan zitten.

 25. Ik ben nu 43 en al jaren grijs aan worden en me haar aan verven maar er is niet tegen op te verven meer. Ik laat de natuur lekker zijn gang gaan en heb nu gewoon een natuurlijke coupe soleil.

 26. Ik word ook grijs, laat de natuur zijn gang gaan tevens grijs haar is weer in sommige laten het zelfs grijs verven!

  • Helemaal mee eens hoor die ik nu ook al maanden Ik ben 43 en maak me er niet druk om

 27. Ik ben nu 77 jaar en vorig jaar een klein beetje grijs geworden, mijn zus dito en onze moeder is met 74 jaar overleden en was ook nog helemaal niet grijs. Ik vraag mij af heeft het iets met je afkomst te maken? Zijn er misschien bevolkingsgroepen waar laat grijs worden meer voorkomt?

  • Hoe vroeg (of laat) iemand grijs wordt, is grotendeels erfelijk bepaald, dus –inderdaad– afhankelijk van je genetische oorsprong en (als je heel ver terug in de tijd zoekt) gerelateerd aan je geografische afkomst. De moderne wetenschap is er nog steeds niet achter waarom sommigen eerder grijs worden dan anderen, maar genen spelen in elk geval een hele grote rol. Dus ook etnische afkomst: Kaukasische mensen beginnen veelal halverwege de 20 of begin 30 grijs te worden… Aziaten veelal achter in de 30… En Afrikanen halverwege de 40… (bron + bron) Ook leefstijl speelt een rol bij grijs haar: roken, vitamine B12, schildklierfunctie, stressniveau, hormoonhuishouding, blootstelling aan zonlicht, overmatig bleken met chemische middelen, et cetera.

 28. ik ben 16 en ik heb het nu al zo erg dat het haar boven mijn oren (bakkebaarden) helemaal grijs is. Ik ga m’n haren binnenkort ook maar verven…

  • “Te vroeg” is nogal een abstracte opvatting… Wat bedoel je daar precies mee… dus in vergelijking tot wie, ten aanzien van wat en in welk opzicht zou je te vroeg of te jong zijn voor grijs haar? Zoals je hierboven kunt lezen, ben je op je 15e beduidend vroeger dan gemiddeld met je eerste grijze haren, maar je bent absoluut niet de enige…

 29. Volgens de ayurveda heeft iemand met een pitta vuurtype: snel warm/rood, zweten, kan slecht tegen warmte/zon, pittig/zuur/zout eten. Dit type wordt sneller grijs door omstandigheden die pitta verhogen zoals hierboven vermeld en stress e.d. Dus pitta verlagende leefstijl, werk, beweging, voeding (smaak zoet, bitter, wrang) e.d. kan de grijsheid wat afremmen.

 30. Ik ben 64 (vrouw) en mijn haar is in de loop van de afgelopen 20 jaren jaren steeds donkerder geworden. Ik heb mijn haar nooit geverfd, maar verder heb ik nooit iets bijzonders gedaan om grijs haar te voorkomen. Iedereen in mijn familie is op “normale” leeftijd grijs geworden, maar ik dus niet. Ik zou weleens willen weten hoe dit komt. Als mijn haar grijs zou zijn/worden zou me dat weinig interesseren, maar dat het op mijn leeftijd nog niet grijs is, vind ik wel interessant. Want: hoe komt dit???

  • Haar kan donkerder worden door je genen. De genen die ervoor zorgen dat pigment in de haarzakjes wordt geproduceerd en zodoende je haarkleur controleren, worden namelijk vaak pas laat geactiveerd. Zolang pigment-producerende genen inactief zijn, blijf je blond; zodra de genen worden ‘aangezet’, wordt je haar langzaam maar zeker donkerder.

 31. Beste mensen. Als vitamine B12 in dierlijk voedsel te vinden is, hoe vaak zou je dan dierlijk voedsel nuttigen? Alvast bedankt!

  • Je hebt iig 2,8 mcg pd nodig. Dus per produkt opzoeken hoeveel er in zit.

 32. Hallo, Ik ben 24 jaar oud en ik heb al een aantal grijze haren gevonden. Tot nu toe trek ik ze eruit, maar ik ben wel bang dat het er steeds meer worden. Ik wist niet dat een vitamine B12-tekort en schildklierproblemen grijze haren konden veroorzaken. Ik kan geen vitamine B12 opnemen en krijg hiervoor injecties. Ook werkt mijn schildklier niet goed en krijg ik hiervoor medicijnen. Mijn schildklierwaardes zijn met de medicijnen goed, maar ik krijg nog steeds grijze haren. Is er nog een andere optie voor mij buiten het epileren van de haren?

  • Zuigtabletten actieve vitamine B12 methylcobalamine en adenosylcobalamine werken beter en geven stabielere B12-waarden en energie dan B12-injecties.

 33. Hoi. Ik ben pas 21 geworden. En ik had 1 grijze haar die nu verwijderd is door een pincet. Ik ben echt bang dat ik nu meer grijze haren krijg door het verwijderen? Kan iemand me hierover meer informeren a.u.b. of dat nou wel gebeurt of niet!? :'(

 34. Hoi! Ik heb ook last van grijze haren aan de linkerkant van me hoofd in een scheiding heel erg en komt steeds meer bij. Nu kan het bij mij ook zijn slecht eten. ik ga ook b12 proberen en vis olie en algen olie. Wat ik ook nog wil aangeven dat ik het goed vind dat veel mensen er niet voor schamen maar ik snap wel als je 14 bent en je hebt er last van verschrikkelijk voor je kan zijn. ik ben 28 en ik heb er last van vanaf me 25ste ik vind het al erg. is niet dat ik me schaam maar ik vind het wel al jong om grijs te worden lang leven haarverf maar soms wel vermoeiend om altijd maar te verven. Maar grijs haar is wel steeds jonger en veel voorkomend probleem als ik het hier lees. Vis lust ik echt niet ik probeer het omdat ik denk het is gezond en probeer het weg te krijgen en dat doe ik dan ook maar. Ik denk dat ik toch de tabletten ga proberen. Ook wil ik nog aangeven dat ik ook Organic Shampoo gebruik van Dr. Organic omdat er veel sulfaten en garagereinigers in shampoo zitten en dat ik soms bang ben dat dat het alleen maar erger maakt. Maar een jaar lang aan natuurlijke shampoo is me haar wel gezonder maar nog steeds grijs aan het worden maar geen droog haar meer en glanzend (duurt wel even voordat je verschil ziet). Me ouder eten heel gezond en biologisch en zijn allebei helemaal grijs dan denk ik zal voor mij erfelijk zijn. Maar mijn ouders werden pas grijs na hun 30e (wel heel mooi grijs maar zijn dan ook allebei in de 60 dus dan mag het ook wel haha)! Gr. Es

 35. Dit weet volgens mij bijna niemand: algenolie (Opti3) gebruiken i.p.v. de in meerdere opzichten nadelige visolie. Per ongeluk kwam ik erachter dat je grijze haren opeens weer kleur krijgen hierdoor. Na een half jaar zou je een paar haartjes moeten kunnen plukken die bij de wortel donker zijn en bij de uiteinden grijs. Daarna wordt het alleen maar beter en wordt je minder grijs. Helemaal weer je kleur terug moet denk ik jaren duren, ligt eraan hoe grijs je was. Werkt ook voor 80+ overigens.

  • En in welke opzichten zou visolie dan precies nadelig zijn? En waarom zou algenolie (al dan niet van het merk Opti3) beter zijn? De reden dat ‘vissenvlees’ zoveel omega 3-vetten levert is namelijk omdat het dieet van vissen grotendeels uit zeewier en zeewier-etende organismen bestaat. Opti3 Omega 3-supplementen worden misschien commercieel gepropageerd als superieure vorm van omega 3, maar er zijn slechts 3 voorname omega 3-vetzuren: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Opti3 algenolie-capsules bevatten EPA en DHA, exact dezelfde vetzuren als in vis, visolie en visoliecapsules zitten. Niets nieuws onder de zon dus. Alleen de bron waaruit de omega 3-vetzuren worden verkregen is anders. Overigens kun je omega-vetzuren sowieso veel beter uit vers voedsel halen dan uit supplementen (visolie/zeewierolie), dan krijg je ook alle stoffen binnen die bijdragen aan de opname en verwerking van deze vetten. Bovendien is het belangrijk dat EPA en DHA in balans zijn met ALA (alfa-linoleenzuur); daarom dien je naast verse vis, weekdieren, schaaldieren, schelpdieren, zeevruchten en vers zeewier o.a. ook lijnzaad, chiazaad, walnoten, en soja-olie te gebruiken.

  • Beste Rene, Had ik even een vraagje over je algenolie. Bedoel jij deze in te nemen in capsules? En waar kan je deze algenolie-capsules kopen. Lijkt me wel effectief… M.v.g. Johan

 36. Rita Streng-Breuer Reageer

  Hoi allen, Ik ben 57 jaar oud en heb vandaag het besluit genomen om mijzelf morgen te verwennen op een mooi, grijs, pittig, kort kapsel. Ik was zwart van haarkleur, maar wil niet langer mijn haar verven nu het niet meer 100% dekt. Eigenlijk best een spannend moment, maar ik kijk er ook naar uit nooit meer mijn haar te hoeven verven! :) Ik zal mij eerst goed laten adviseren, en eerst maar eens kijken wat het ontkleuren met mijn haar doet. Verder heb ik mijn haar wel altijd goed verzorgd, en de conditie van mijn haar is dus goed; m’n haren glanzen nog steeds heel mooi. Ik ga er een mooie kleur grijs van laten maken, heb er veel zin in i.i.g. Maar ik snap de personen die al zo jong grijs zijn geworden heel goed. Maar tegenwoordig bestaan er zulke mooie grijstinten! Ik ga er bewust voor nu… Wens iedereen veel sterkte die er moeite mee heeft om grijs te zijn! Grijs zijn, het is de buitenkant… Wat telt is hoe mooi je van binnen bent, toch? Een warme groet van een bijna helemaal grijze dame!

 37. Op mijn 16e werd ik zo grijs dat ik de grijze haren er niet meer tussenuit kon halen. Op die leeftijd vond ik het niet leuk en heb ik veel gedaan met verf om de grijsheid maar te verbergen. Inmiddels ben ik 34 en bijna helemaal grijs. De schaamte is er niet meer, iedereen heeft wel iets, en dan is grijs haar echt niet het ergste wat je kan overkomen. Ik verf het nog steeds en mag mezelf inmiddels verfexpert noemen. :) De laatste tijd ben ik aan het overwegen om mijn donker geverfde en lange haar te laten voor wat het is en mijn grijze kleur te gaan benadrukken. Stoer toch… ik heb al wat tips van kappers gekregen. 1: Mijn haren hebben al zo veel verf opgeslorpt dat ontkleuren geen optie meer is; het is dus OF afknippen OF grijs laten verven OF uitgroei c.q. uit laten groeien. 2: Er zijn hele goede grijsshampoos op de markt, die halen de natuurlijke grijstint op en zorgen ervoor dat je niet die gelige grijstint krijgt. 3: Grijs haar is pas echt mooi (mening) als je bijna helemaal grijs bent.

 38. grijs haar is niet leuk Reageer

  Ik heb grijs haar en ik ben pas 12. Kinderen uit mijn klas hebben het gezien en zeiden het tegen mij. Ik schaamde me dood. Heeft er iemand tips?

  • Hoi, Ik ben 15 jaar en ik begon grijs haar te krijgen toen ik 12 was. Het is verschrikkelijk want mijn haar groeit heel snel! En als ik ’t verf, zie je binnen 2 weken al nieuwe grijze haren tevoorschijn komen… Eerst had ik het op de kruin, en nu krijg ik het overal door mijn haar heen. Ik weet hoe je je voelt, ik schaam me ook kapot! Ik kom waarschijnlijk vitamine B12 tekort, misschien een bloedtest doen?

  • Rita Streng-Breuer

   Dat snap ik heel goed, als je twaalf bent, wil je toch niet grijs zijm… Er zijn veel mooie Henna-producten om je haar een mooi kleurtje te geven. Ik zou dit gewoon doen. Misschien is een goed advies bij een goede kapper wel heel belangrijk. Verder is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed gezond bent. Maar met al die zachte haarproducten vandaag de dag moet het vast mogelijk zijn je grijze haar om te toveren tot het kapsel dat jij mooi vindt. Veel succes en ik hoop dat het je lukt om een mooi kapsel te creëren! Groet, Rita

 39. Ik heb zojuist 2 grijze haartjes van voren ontdekt en ik ben net 22 jaar en 1 week oud. Door dit artikel te lezen zou het aan roken liggen en evt. vitamine B12 tekort. :(

 40. Ik ben 15 jaar en krijg sinds kort meer en meer grijze haren… Is kleuren met haarverf een goede optie? Bij mij komt het helemaal door stress… :(

 41. Ik mis in jullie info het gebruik van haarproducten. Sinds 30 jaar geleden las ik al over agressieve ingrediënten in shampoos, conditioners… etc. Op de site van Marlousgarde.nl staat een lijst met die stoffen en waarom ze niet goed zijn. Ongeveer 5 jaar geleden ging ik een keer naar de kapper, ze gebruikten daar een shampoo, ik kreeg een heerlijke hoofdmassage erbij. Week erop zat ik onder de grijze haren. Ik dacht, is dit mijn tijd? Ik ben ten slotte al over de dertig, ik heb ze er allemaal uit laten trekken, en ben mijn haar een aantal weken met een biologische shampoo gaan wassen, het aantal grijze haren verminderde drastisch. Ik ben nu 50 jaar en heb nog mijn kleur haar met wel iets meer grijze haren die nu en dan eruit komen. Ik verf mijn haar nog niet, maar gebruik wel een kleurshampoo van mijn haarkleur, om de kleur te verdiepen. Na het inbrengen en wassen doe ik een beetje biologische shampoo en conditioner op mijn hand. Ik laat het intrekken en spoel het uit. Mijn haar is in de loop der tijd wel wat stugger geworden, als vrouw kun je een keramische stijltang of krulapparaat gebruiken om het glad te krijgen. En ik eet elke dag soms 2x een gekookt eitje al meer dan 5 jaar. Mijn zusjes en zus zijn allemaal al grijs. Onderzoek en trek je conclusie…

 42. I.p.v. zorgen maken kan men beter aanpakken. Dus zoals aangegeven is sporten, verstandig eten etc… Ik ben nu 30 ik heb nog volle bos haren en af en toe witte gezonde haren ertussen. Dus zal wel een productiefoutje zijn… Dus ga een stukje hardlopen (sporten), het voorkomt veel problemen en je krijgt er veel voor terug… o.a. een mooi strak lichaam, minder kans op grijze haren etc. I.p.v. dikke kroketten eet gewoon een appel of zo. Op mijn werk heb ik voldoende keuze aan eten, maar toch kies ik voor de gezonde dingen. Ja af en toe neem ik een kroketjes, maar niet stelselmatig!

 43. Vanaf mijn 18e begonnen mijn haren grijs te worden. Rond die leeftijd ben ik ook begonnen met studeren. Sindsdien behoorlijk wat stressmomenten gehad. Ik geloof zeker dat dit mee heeft geholpen, naast de erfelijkheidsfactor. Ik eet genoeg vlees, vis en zuivel. Omdat de haren her en der door mijn haarbos zitten, is mijn haar niet mooi grijs, maar ziet er ongezond en onverzorgd uit. Lang leve de haarverf! Ik baal alleen nogal van mijn uitgroei.

 44. Hierbij mijn ervaring/ opmerking: rond mijn 21e kreeg ik enkele grijze haren en dat valt op als je donker haar hebt. Daar schrik ik dan van, want dat verwacht je niet op je 21e. Nu ik rond de 40 ben, is het in de jaren meer geworden. Ik heb ooit weleens overwogen om er iets aan te doen, maar zie mijzelf niet prutsen met haarverf. Aangezien het een geleidelijk proces is went het ook geleidelijk, maar ik denk dat ik wel raar naar mezelf kijk als alles wit is. Verder heeft het gemoed ook invloed op hoe ik naar mezelf kijk met grijzer wordend haar. Voel ik mij rustig en ontspannen dan stoort het ook minder. Stress en paniek om wat grijzer wordend haar zorgt ervoor dat ik mij wat ga schamen voor mijzelf. Advies voor mijzelf en anderen. Probeer rustig te blijven en gewoon door te gaan met de dagelijkse dingen. Hoe meer je er mee bezig bent hoe meer het zal storen. Wat anderen er van vinden is veel minder belangrijk dan hoe jij er mee omgaat. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel goedkoper dan die verfrommel in je haar. Voeding heeft zeker invloed op de kwaliteit van het haar. “Schoon” voedsel zonder al te veel geraffineerde suikers zorgen voor minder afval in je lijf, waardoor er meer energie is voor gezondheid door heel het lichaam. Succes!

 45. Beste mensen, Ik ben een jongen van 28 en ik ben behoorlijk grijs aan de zijkanten. Ik word hier niet goed van, ik voel dat mensen me aanstaren en ik vind dit niet leuk. I heb geprobeerd m’n haar te verven, maar de 1e keer heb ik het geprobeerd met Bigem, een Chinese haarkleuring met chemische stoffen en ik heb er gelijk uitslag van gekregen. Zodoende heb ik er daarna jarenlang niks meer aan gedaan. Toen laatst (vorige maand) ben ik het weer gaan proberen met Henna Color Cream en ik heb de verf 4 uur lang in m’n haar gelaten, maar geen resultaat. Gelukkig geen uitslag… Ik denk dat ik ook vitamine B12 tekort kom. Ik eet wel heel ongezond en ik rook veel en blow ook en drink… Ik denk dat het ook daaraan ligt. Maar mijn vraag is: Als k gezond ga eten, kan mijn haar weer kleur krijgen of kan iemand nog een andere haarkleuring voor mannen aanbevelen? Alsjeblieft help mij, want ik kan hier niet meer tegen, ik word gek!

 46. Hallo iedereen, Ik ben 14 jaar, geen grapje, en ik heb dus ook pigmentloze haren. Wat bij mij enorm opvalt is dat het eruit ziet alsof sommige plukjes zijn geverfd en dat is heel vervelend, want dit is een van de redenen dat ik gepest wordt, gelukkig niet heel erg. Ik heb alles al geprobeerd, maar niks helpt. Nu blijkt ook nog dat mijn moeder, oma enz. daar ook last van hadden en dat naarmate je dichter naar mijn generatie gaat dat degene het steeds eerder krijgt. Hoe kan dat en zijn er nog meer dingen die ik kan doen? Want het is niet zo fijn als mensen naar je staren omdat je ‘grijze’ haren hebt.

 47. Hey, Mijn naam is Sid, ik ben net 18 jaar geworden. Ik gebruik bijna elke dag gel of wax voor mijn haar. Ik denk dat dit de oorzaak van grijs haar is bij mij! Maar een andere reden kan ook stress zijn. Ik zit in het 5e jaar ASO. Ik ga in het weekend & vakanties vaak werken, daarnaast sport ik ook veel & ga ik ook heel vaak feesten. Doordat ik elke dag bezig ben heb ik wel vaak stress. Ik weet niet wat ik hieraan zou moeten doen? Misschien kunnen jullie me verder helpen?

  • Beste Sid, Dankjewel voor je berichtje. Dat grijze haren op jonge leeftijd veroorzaakt kunnen worden door gel of wax heb ik nog niet eerder gehoord. Drukte is niet per definitie stress; bij stress moet je veeleer denken aan je continu ernstig zorgen maken (financiën, familie, leven e.a.) en ‘overlopen’ door de verplichtingen (school, werk, relaties e.a.). Dat neemt overigens niet weg dat drukte stress teweeg kan brengen. Wellicht heb je iets aan deze 10 tips ter voorkoming van stress… Sterkte & groeten, Paul

 48. Ik denk dat ik een vitamine B12-te kort heb door overmatig gebruik van lachgas. Hier ben ik ruim een half jaar geleden mee gestopt, maar de verschillende klachten blijven. Ik eet voldoende vlees en dergelijke, maar zie geen verbetering. Wat kan ik hieraan doen?

  • Beste Jan, Stelselmatig gebruik van lachgas kan inderdaad een (ernstig) vitamine B12-tekort veroorzaken, vooral bij mensen in wie toch al een ontoereikende B12-reserve aanwezig is. Lachgas zet namelijk de bio-actieve vorm van vitamine B12 om in een onwerkzaam analoog. Zodoende wordt het enzym methioninesynthase, een sleutelenzym in de methionine- en foliumzuurstofwisseling sterk geremd, waardoor o.a. hyperhomocysteïnemie en neurologische symptomen van vitamine B12-deficiëntie kunnen optreden. In dit artikel over vitamine B12 kun je meer voedselbronnen vinden waarin deze B-vitamine aanwezig is, waaronder yoghurt, kwark, rundvlees, varkensvlees, lever, vis, eieren en kaas. Wat je wellicht het beste kunt doen, is contact opnemen met je huisarts en vragen om een bloedonderzoek waarin je vitamine B12-spiegel wordt gemeten en bovendien meer vitamine B12 nuttigen (dus via je je voeding). Groeten, Paul

 49. Hallo, Mijn naam is Shahin, en ik heb een dochter van 12 jaar, maar toen ze 6 jaar was had ze al grijze haren. En inmiddels is een kwart van haar haren al grijs. Wat kan ik eraan doen? Groet, Shahin

 50. Ik ben nu 21 en heb soms hier en daar een grijze haar, maar mijn uitgroei is niet grijs. Die grijze haren zijn geheel nieuw. Ik las iets over afwijkende haarfollikels… Wat betekent dat en wanneer weet je dat je echt grijs wordt? Dus dat het niet meer gewoon haartjes zijn met pigmentfoutjes…

  • Hey! Ik ben ook 21 en ik had 1 grijze haar die nu verwijderd is met een pincet. Heb jij enig idee of je daardoor juist meer grijze haren terugkrijgt? Ik ben zoooooo bang!!! :(

  • Nee, dat je MEER grijze haren krijgt door sporadische grijze haren te epileren, is een fabeltje.

 51. Ik ben 47 jaar en werd al vroeg grijs. Tot mijn verbazing merk ik dat ik weer donkerder ben geworden. Ik slik sinds een jaar Silicea [red: kiezelzuur of silicium], vit. B12 en shatavari [red: Asparagus racemosus] tegen hormoonschommelingen, verder aloë vera en vit. C. Ben hiermee begonnen omdat ik overgangsklachten had. Ook deze zijn nagenoeg verdwenen.

  • Ik ben 58 jaar en na een hele periode van haar verven, ben ik door allergische klachten gedwongen daarmee te stoppen. Toen de verf helemaal uitgegroeid was, bleek dat ik zo goed als wit/grijs was. Dit was ongeveer 5 jaar terug. Ik ben een jaar terug gestopt met werken en dus een ander, regelmatiger leven gekregen met veel tijd voor mijn hobby. Sinds die tijd viel heg mij zelf op dat mijn haar weer donkerder werd. Ik geloofde mijn ogen niet, maar voor een maand terug kwam ik na een knipbeurt van de kapper en toen viel het mijn dochter ook op. Vorige week zei mijn man het tegen mij: volgens mij wordt je haar weer donkerder. Hoe kan dit? Ik heb al, net als vorige reacties, gegoogeld, maar kan hier niets over vinden.

  • Hoi Nicole. Welk merk is de Silicea die je slikt en in welke vorm tabletjes of druppels? En die Shatavari? Welk merk en waar heb je deze gekocht? Is het ook geschikt voor mannen???

 52. Ik ben 32 en begin op mijn haargrens ook al grijs te worden. Het wordt steeds erger. Mijn moeder is bijna helemaal wit. Dit is een erfelijke kwestie. Zou vitamine B12 hier ook tegen helpen? Ze hebben echt bijna overal iets voor uitgevonden, behalve tegen grijze haren, zucht… :(

 53. Ik heb dus het omgekeerde… Ik ben nu 49 jaar en heb rond mijn gezicht een aantal kleurloze, witte haren; de rest van mijn haar is donkerblond/bruin. Nu is het mij regelmatig opgevallen dat een aantal van mijn kleurloze haren hun kleur weer terug krijgen!? Ik slik geen medicijnen en het heeft ook niks met veranderende eetgewoonten te maken. Hoe kan dit?

  • Beste Caroline, Wellicht doel je op het wijdverspreide fenomeen van afwijkende haren door een verstoring van de pigmentatie. In dit artikel kun je er meer over lezen. Groeten, Paul

  • Nee hoor Paul, de witte haren zijn gewone ‘gezonde’ lange haren die blijven doorgroeien en waarvan sommige dus weer hun natuurlijke kleur terugkrijgen. Dus het nieuwe stuk wat uit mijn hoofd komt heeft weer kleur…. Ik heb al heel wat af gegoogeld, maar kan er alleen iets over vinden in combinatie met bijv. medicijngebruik of veranderde voeding.

  • Ook ik heb geprobeerd er wat zinnigs over te vinden, maar eveneens zonder resultaat. Gevoelsmatig zou ik zeggen dat het te maken heeft met een afwijking van individuele haarfollikels of een verstoring van de haargroeicyclus. Maar wat de potentiële, achterliggende oorzaken zijn, zou ik echt niet weten. Als ik er meer over te weten kom, zal ik hier alsnog een berichtje achterlaten.

  • Moet zeggen dat het momenteel lijkt dat ik ook aan het “ontgrijzen” ben. Ben 49 en werd grijs aan de slapen en bij de inhammen op m’n voorhoofd. Heb overigens nog een volle bos haar. Kreeg de laatste jaren alleen maar opmerkingen van “wat word jij grijs!” Geen moeite mee overigens! Tot laatst een kennis opmerkte dat ze vond dat ik “donker aan het worden was” (ben donkerblond). “Smeer je er wat in?”. Thuis toch eens goed gekeken en moet zeggen: het lijkt inderdaad dat de grijze zone zich aan het terugtrekken is. Ben toch beetje benieuwd, zal wel niet weggaan, maar zie ook duidelijk dat het minder is geworden.

  • Het enige wat ik me kan voorstellen is dat een tijdelijk tekort aan een bepaalde vitamine of een bepaald mineraal, aminozuur of vetzuur (vitamine B12, magnesium, vitamine D, ijzer, L-methionine, koper, omega-3, et cetera) is aangevuld of dat er sprake is van vermindering van oxidatieve stress. Beïnvloedende aspecten zouden kunnen zijn: een minder stressvolle baan, een gezonder eetpatroon, meer slaap, begonnen met sporten… Veel wetenschappelijks is er niet bekend over de spontane terugkeer van haarkleur / haarpigment in grijs haar, maar er zijn volop verhalen van ervaringsdeskundigen te vinden bij wie spontane herpigmentatie van het haar plaatsvindt (bron + bron + bron)…

 54. Wat stelt iedereen zich aan. Beter grijs dan een of andere ziekte. Ik ben 21 en word ook grijs en ’t maakt mij totaal niks uit.

  • Wat geweldig dat het je niets uitmaakt dat je grijs haar hebt! Ik ben al sinds mijn 13e grijs en het maakt mij wel uit. Ik ben dus al sinds mijn 13e mijn haar aan het verven. Eerst delen blonderen, daarna funky kleuren erin en nu terug naar mijn eigen haarkleur: donkerbruin (inmiddels 13 jaar verder). Eerst was het alleen een vlek aan de voorkant, nu wordt het echter meer. Het leek heel even te gaan verdwijnen afgelopen zomer, maar nu in de winter lijkt het juist weer grijzer te worden. Ik verf nu om de 3 maanden i.p.v. elke 4 weken. Ik baal er verschrikkelijk van, ook al zeggen een heleboel mensen dat het zo charmant staat. Heb al geprobeerd om m’n haar helemaal grijs te laten worden, maar ja, ik heb lang haar, wat ik graag zo wil houden. En voordat de verf er helemaal uitgegroeid is, zit ik met een kapsel in verschillende kleuren, wat er verschrikkelijk slordig en ongeïnteresseerd uitziet. Dan wordt het probleem omgekeerd: m’n haar is niet snel genoeg wit!

 55. Ik ben net als Remco ook al wat ouder. Ik ben 55, heb lichtblond haar en word nog steeds niet grijs en/of kaal. Ik ben nog net zo blond als vroeger. Gek genoeg zijn mijn beide zussen wel allebei grijs geworden en onze ouders ook. De “sterke” genen zijn blijkbaar alleen aan mij overgedragen, haha. Ik kan niet ontkennen dat ik daar wel blij mee ben. Je houdt er een wat jongere uitstraling door op latere leeftijd. Nu eet ik altijd gezond en ben 10 jaar geleden gestopt met roken en ik sport een paar keer in de week. Maar ik denk niet dat je, zoals al eerder opgemerkt hier, grijs worden kunt tegenhouden met een gezonde leefwijze. Een kennis van mij (ook 55 jaar en die net als ik ook nog haar eigen kleur heeft), heeft een chemokuur moeten ondergaan enige tijd geleden. En toen haar haar weer aangroeide was het nog steeds haar eigen haarkleur. Het is genetisch bepaald en je zal het moeten accepteren of je haar verven als je van een kleurtje houdt. Ach, als je maar jong van geest bent en actief blijft, dan is het leven evengoed heerlijk, met of zonder grijze haren. Pluk de dag!

 56. Ik ben de 60 gepasseerd en heb geen enkel grijze haar. Mijn haar is donkerbruin en golvend. Ben roker en eet niet erg gezond. Heb bovendien een hoge bloeddruk en al een CVA gehad. Neem talrijke medicijnen tegen hypertensie enz… Toch blijft mijn haar jeugdig en mooi. Mijn vrouw is even oud als ik. Haar haar is spierwit. Wat heb ik dan wel voor goeds in mijn haar? Ben geen sporter of vitamineslikker. Ben benieuwd of iemand weet hoe dat komt.

  • Beste Remo, Het belangrijkste aspect dat bepaalt of je vroeg grijs wordt of tot op late leeftijd je haarkleur behoudt is erfelijkheid. Je genetische aanleg (dus de informatie die is opgeslagen in de genen die jij van je ouders hebt meegekregen, en zij van hun ouders, et cetera) is de belangrijkste graadmeter. Randfactoren zoals roken en stress, kunnen het grijswordingsproces wel degelijk beïnvloeden, maar je genen zijn de bepalende factor. Vergelijk het verloop van de haarkleur van jouw ouders en grootouders maar eens met die van haar ouders en grootouders… (bron) Groeten, Paul

 57. ik had vroeger stijl haar, maar dan ook echt stijl! Ik ben ermee geboren, maar op de leeftijd van 6 jaar begon ik kroeshaar te krijgen. Ik heb dik en veel haar. Nu ben ik 14 en m’n haar zit vol met grijs haar + dat kroes haar. En ik erger me er enorm aan. Wat moet ik nu doen?

 58. Ik word nu volgende maand 18, maar heb al iets van ruim een jaar een soort plukje met grijze haren vlak bij mijn kruin zitten. Gelukkig heb ik krullend haar van mezelf, want ik ben toen ik een keer mijn haar had gestijld erachter gekomen dat bij stijl haar de grijze haren meer zichtbaar zijn. Zeker als je zoals ik donker (bruin) haar hebt. Ook zitten er bij dat plukje grijze haren van me lichtblonde haren, maar die lijken met mijn haar natuurlijk ook grijs als ze er soms uit pieken. Ook had een meisje op m’n basisschool al in groep 8 een pluk met grijs haar, maar dat kwam doordat daar een moedervlek onder zat, dus daaronder geen pigment zat. Als je ook zo’n grijze pluk hebt, kijk dan even na of er dus een moedervlek onder zit. Groetjes

 59. Ik ben net 15 jaar en ik ben al bijna helemaal grijs. Ik werd al grijs toen ik 12 was en verf mijn haar om de grijze kleur te verbergen. Ik zou graag willen weten of ik met medicijnen mijn oude blonde haar terug zou kunnen krijgen. En of de medicijnen later problemen zouden kunnen veroorzaken.
  Gr. Desiree

  • Je kunt beter naar je lifestyle kijken zoals eerder vermeld: roken, maar ook voedingsproducten waar chemische middelen in zitten…

 60. Ik ben 29 jaar en kijk juist heel erg uit naar mijn eerste grijze haren! Mijn broer is 34 en heeft al een klein beetje grijs haar. Ik zal mijn grijs haar NOOIT verven!

 61. Ik ben Annette van 25 jaar. Ik ben blij te zien dat ik niet alleen sta met dit probleem… Ik heb ook al enkele jaren grijze haren en de laatste 2 jaar is ’t wat meer aan ’t worden. Het is overigens niet leuk om bij de uitgroei van je haarverf te horen van mensen dat je AL grijs wordt. Ik verf ze dus mooi. Ik heb nog niks laten testen. Er is ooit wel iets met de schildklier gedaan, maar toen was er niet echt iets aan de hand. Ik weet verder ook geen oplossing; het is toch inderdaad een stukje acceptatie. Groetjes.

 62. Ik snap niet goed waarom iedereen grijze haren als een ramp beschouwt, en er alles aan doet om die te verbergen. Schaamt men zich ervoor ouder te worden? Ik vind grijs haar NIET iets om je voor te schamen, maar juist iets om trots op te zijn: het dwingt respect af, mensen hebben automatisch meer respect voor iemand die al wat ouder is. Zolang je geen 70 bent, kun je maar beter ouder lijken dan je bent, vind ik.

 63. Ik ben 16 en heb ook al heel veel wit haar, maar ik heb het zelfs in mijn wenkbrauwen en wimpers en ik heb ook last van pigmentvlekken op m’n huid die helemaal wit zijn. Ik heb geen idee waardoor het komt. :(

 64. Ik ben 58 jaar en heb een vitamine B12-tekort. Ik krijg injecties om de 5 weken en gebruik medicijnen voor een niet-werkende schildklier. Mijn eerste grijze haren kwamen rond mijn 36e. Ben toen met haar verven begonnen; eerst om de 3 maanden, toen 2 maanden en nu verf ik het om de 5 weken. Mijn oma was 38 jaar en al helemaal zilverwit en een tante ook, dus ik mag nog niet klagen.

 65. ik ben pas 14 en heb nu al wit haar, maar het zit alleen rond een bepaalde plek. ik ga er nog voor naar de huisarts om te kijken wat die zeggen en misschien kan ik het op die plek laten laseren zodat het nooit meer terug komt. het is echt maar een beetje, maar het is zo leleijk

 66. Ik ben nu 35 en op mijn 19de kreeg ik mijn eerste witte haren. Ik heb ze altijd geverfd, maar ben dat nu zat, ik ben nu ongeveer 50/50 grijs en de uitgroei wordt steeds heel snel zichtbaar. Steeds frequenter verven lijkt dan de enige oplossing, maar ik heb onlangs besloten dat ik de verf ga laten uitgroeien zodat ik straks niet ineens van bruin naar spierwit ga. Ik word standaard jonger geschat dan ik ben en dat zal dan wel over zijn maar ja, daar kan ik wel mee leven denk ik. ;)

  • Ook ik ben 32 jaar en al jaren geleden ontdekte ik mijn eerste grijze haren. Het laatste jaar is het steeds meer aan het worden. En ik heb er helemaal niet zo’n moeite mee! Waar ik wel moeite mee heb is mijn haar steeds maar weer verven; slecht voor mijn haar, portemonnee en het milieu. Ik ben juist op zoek naar tips over hoe ik mijn haar MOOI GRIJS kan laten worden. De schaamte die ik hier overal lees komt m.i. vooral door een bepaald beeld over hoe we ‘moeten’ zijn, of ‘niet mogen’ zijn. En wat is er nou zo erg aan grijs? Ik zie zoveel mensen die hun haren kleuren in de meest uiteenlopende kleuren die soms zelfs veel onnatuurlijker zijn dan grijs. Dus wat zegt je haarkleur nou over jou als persoon? Grijs haar hebben we gekoppeld aan oud(er) worden, maar ook dat doet iedereen op zijn eigen tempo en eigen manier, wel of geen grijze haren. Dus Janneke, Stormbeest en Rick, ik sluit me bij jullie aan! En ik zou het leuk vinden om juist meer tips te lezen van mensen die hun (lange) haar grijs laten worden.

 67. Nou, ik denk dat het vooral belangrijk is om lekker te accepteren wie je bent, met of zonder je grijze haren. Ik kreeg mijn eerste grijze haren toen ik 14 was en ben nu 23 en bijna 50/50 zwart/grijs. Maar denk dan maar – schoonheid zit aan de binnenkant én gezondheid is belangrijker dan de kleur van mijn haar!

 68. Het is me de afgelopen 6 weken opgevallen dat mijn haar juist minder grijs aan het worden is; ik eet sinds 9 maanden glutenvrij door coeliakie.

  • Coeliakie beïnvloedt de omzetting en opname van vitamine B12, ijzer, vitamine D, vitamine B1, vitamin K, calcium en vitamine B11. Veel van deze voedingsstoffen kunnen de haarkleur en het grijswordingsproces (positief dan wel negatief) beïnvloeden. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat iemand met gluten-intolerantie oftewel coeliakie minder last zal hebben van grijze haren indien hij/zij glutenvrij eet.

  • Het grappige, Is dat we dan toch weer op B12 komen. Want één van de oorzaken die een gebrekkige opname van B12 kunnen veroorzaken is coeliakie! B12 is een belangrijke vitamine die betrokken is bij heel veel processen in het lichaam. O.a. bij de vorming van rode bloedcellen en bij het DNA! Mensen met haaruitval zouden ook hun B12 eens moeten laten checken. Een tekort komt heel vaak voor en huisartsen zijn zich hier steeds meer van bewust. Een langdurig tekort kan tot ernstige klachten leiden. Veel ernstiger dan grijs haar. Wanneer grijs haar echter de trigger is die je wakker schud om dit eens te laten onderzoeken dan is dat natuurlijk prachtig. Daarmee kunnen veel ernstigere problemen voorkomen worden! Zoals bijv. zenuwschade!

 69. Ik had mijn eerste grijze haar al toen ik 3 jaar oud was. En nu ben ik 16 en heb echt al heel veel grijze haren. Maar ik heb echt geen idee waardoor het komt..

 70. OMG! ik ben 15 jaar en heb hier en daar grijze haren. :( Ik ga volgende week een bloedtest laten afnemen… Want ik denk dat ik bloedarmoede heb, misschien komt het daardoor. En dan kom ik ook vitamine B12 tekort!

 71. Hallo mensen, Ik zit ook vol wit haar. Ik heb 20 jaar lang veel (mee)gerookt en veel stress ervaren. Kan het een combinatie zijn van meeroken en stress?

 72. Ik ben Leen, 77 jaar oud. Ik heb lang donkerblond haar en geen enkele grijze haar. Ik gebruik vitamine B1, B6 en B12 in 1 tablet, 6 tabletten iedere dag. Ook neem ik iedere dag 1 capsule Testosteron. Ik heb nog 2 keer gemeenschap in de week en voel me goed. Ik gebruik ook vitaminen A, C en E, visolie, calcium, zink, chroom en magnesium tabletten en basilicumbladeren. Vitamine B12 voorkomt ook de zieke van Alzheimer en dementie. Groetjes, Leen Egberts

  • Hai Leen, is dat niet heel veel 6 tabletten. Mijn ervaring met vitamine b is dat 1 tablet al vaak voor een gejaagd gevoel zorgt. Welke gebruik je dan, zou deze ook graag willen. Alvast bedankt, groetjes Angie

 73. Hallo mijn naam is Mona ben pas 24 jaar en heb nu al veel veel veel witte haren. Ik gebruik ook vitamine B12 om de 3 maanden… Wat moet ik nu doen? Kan het zijn dat ik gewoon mijn kleur haar weer terugkrijg als ik al die producten eet en extra vitamine B12 neem? Grt.

  • Het beste is om dagelijks wat te eten waar vitamines inzitten. Ik ben zelf vegetarisch, maar eet veel proteïne en vleesvervangers, waar onder andere ook vitamine B12 in zit. Waar mijn moeder op haar 18e volledig grijs werd, heb ik nog geen enkele grijze haar.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.