Ischias (ofwel ischiasneuralgie) betreft een vorm van zenuwpijn in de lage onderrug. De pijn wordt veroorzaakt door druk op de wortels van de ischiaszenuw in de wervelkolom. Ischias wordt voornamelijk gekenmerkt door pijn aan de achterkant van één van beide benen. De pijnpunten bevinden zich doorgaans tussen de bil en de voet. Ischiaspijn kan dusdanig hevig zijn dat lopen onmogelijk wordt. Hieronder vind je 5 tips m.b.t. ischias…

1. Oorzaken & symptomen

Pijn door ischias varieert van licht tot zeer hevig. De pijn voelt stekend en branderig. Naast pijn kun je last hebben van spierzwakte, spierkrampen en een tintelend of verdoofd gevoel in benen, voeten en/of tenen. Ischias kan tevens gepaard gaan met spieruitval en urine-incontinentie. Beknelling van de ischiaszenuw kan o.a. worden veroorzaakt door:

 • Zwaar of verkeerd tillen
 • Verkeerde zit-, sta- en/of lighouding
 • Zwangerschap & bevalling
 • Tumor
 • Rughernia (HNP)
 • Stenose: spinale, lumbale of lumbosacrale kanaalstenose

2. Rughernia

De ischiaszenuw is de langste zenuw van het menselijk lichaam. Bovendien loopt de zenuw langs talloze wervelgewrichten. Zodoende is de ischiaszenuw relatief kwetsbaar. De ischiaszenuw kan bijvoorbeeld worden afgekneld of belemmerd door een rughernia. Een rughernia houdt in dat een van de tussenwervelschijven uitpuilt en de ischiaszenuw (deels) afknelt. In geval van ischias door een rughernia kan een operatieve ingreep uitkomst bieden.

3. Kanaalstenose

Ischiaspijn kan verband houden met een vernauwing van het lumbale wervelkanaal met druk op de zenuwkabeltjes onder het ruggenmergkanaal. Hierdoor kunnen de zenuwwortels in het kanaal bekneld raken. Deze aandoening wordt ook wel kanaalstenose of het Syndroom van Verbiest genoemd. In dit geval is een operatie vrijwel altijd vereist.

4. Spit

Ischias wordt nog weleens verward met spit. Rugpijn door spit kan in sommige gevallen uitstralen naar billen, dijen en benen, maar nooit tot onder de knie. Gebeurt dat wel, dan is er sprake van ischias.

5. Behandeling

Aspecifieke ischiaspijn wordt meestal behandeld met gedoseerde rust, rugspieroefeningen, pijnstilling en fysiotherapie. Hoewel de pijn bij ischias erg hevig kan zijn, is deze vrijwel nooit blijvend en gaat deze in de meeste gevallen vanzelf weer over.

Heb jij vragen, opmerkingen, suggesties, ervaringen of bevindingen m.b.t. ischias oftewel ischiasneuralgie? Laat in dat geval hieronder een reactie achter!

135 Reacties

 1. Ik heb nu 12,5 weken een soort ischiasklachten rechts met ondraaglijke pijn, niet kunnen zitten en eigenlijk niets meer kunnen en ben bij verscheidene specialisten geweest die er niet veel weg mee weten. Op MRI-scan (die ikzelf heb moeten betalen, omdat de geconsulteerde neuroloog die niet geven wilde, want alle testen en reflexen waren goed) lijkt alles redelijk in orde: geen piriformis, heen hernia of stenose. Ik ben bij een orthopeed geweest die als enige diagnose artrose stelde, hetgeen mijn huisarts niet echt bevredigend vond. De pijn zat eerst vooral in de rug, de zitbeenderen en de bovenbenen, maar inmiddels ook in scheenbeen, kuit, enkel en hiel. Er si gesproken over het si-gewricht en inderdaad heb ik het gevoel of de ischiaszenuw klem zit in het si gewricht, maar ik heb geen idee of dat logisch is. Wel heb ik twee pijnstillende injecties gehad in het illiacaal-lumbale bandje, maar helaas had dat geen effect. Ik ben nu teneinde raad en weet niet wat ik nog meer kan doen. Ik denk nog aan neurografie, emg, osteopaat of chiropractor, maar weet niet of dat oplossing geeft. Loop ook bij een fysiotherapeut die overbelasting van de weke delen in de buurt van het si gewricht constateerde, maar alle behandeling hielp niet. Heeft iemand nog een idee. Gebruik wel medicijnen, maar die werken niet bij deze pijnen, wel voor de chronische pijnklachten van nek en bovenrug die ik al had.

 2. Ik heb een rugwervel teveel en een hernia. Ik heb al jaren regelmatig rugpijn, maar nog nooit zo erg als nu. Ik pakte gewoon iets op van de grond. Normaal ga ik naar de chiropractor en die weet er wel raad mee. Deze keer echter niet. Ik ben nu al drie weken in pijn, kan bijna niet op mijn linker been staan en vind liggen, staan en zitten erg moeilijk. Door de pijn kan ik me maar moeilijk concentreren, ben ik snel geïrriteerd en moe. Zover heb ik ibuprofen, codeïne en sinds deze week diazepam gebruikt aangevuld met een elektrische deken en warme warm water zakken. Ik begrijp nu hoe mensen zich voelen die jaren lang, dag in dag uit, pijn hebben. Ik heb een geweldige vrouw, maar zelfs zij vindt het moeilijk om ermee om te gaan.

 3. Misschien heeft iemand hier iets aan. Mijn geval: Dubbele hernia, waarvan de onderste een kleine hernia is/was en de bovenste een erge grote. Gevolg: ischias in beide benen, op alle welbekende plekken. 1 maand aan de morfine. Alle andere pijnstilling werkte niet. Ik ben uit de pijncirkel gekomen door fanatiek te verwarmen met natte, hete handdoeken in een vuilniszak. Je kunt hier zien hoe ik die handdoek-kruik maak: Mijn ervaring is dat deze warmte veel dieper gaat dan alle andere bekende methodes. Daardoor kun je uiteindelijk meer bewegen, wandelen (! doe dit veel!), etc. En zo kom je hopelijk uit de vicieuze cirkel. Na 4 dagen nam ik overdag geen morfine meer. Na 9 dagen nam ik geen enkele pijnstilling meer, zelfs geen paracetamolletje! Je moet dan wel door blijven gaan, en ook steeds meer bewegen. Ik hoop dat dit nuttige info is!

 4. Vier weken terug heb ik mij vertild met het sjouwen van meubels. Opeens voelde ik een gemene pijn in mijn rechter bil / heup… Verder geen aandacht aan geschonken en doorgegaan. Nu ruim 3 weken verder gaat het van kwaad tot erger. Kan amper nog zitten erg pijnlijk aan de rechter bil, aanvankelijk ook klachten aan mijn rechter heup buitenkant, deze zijn nu echter minder. Pijn straalt ook uit via zijkant buiten been tot stukje boven de knie en daarna weer verder van halverwege mijn kuit naar de rechter enkel… Ben bij de huisarts geweest een week geleden en hij dacht aan een hamstringblessure en moet ik rust houden. Dit heb ik gedaan tot nu toe geen verbetering. Slapen ’s nachts valt ook niet mee kan alleen op mijn rug liggen. Verder heb ik veel pijn. Slik 6 paracetamol per dag met weinig resultaat. Verder loop ik mank-achtig. Ik denk dat ik maar een foto of echo laat maken want dit werkt niet…

  • Hernia laten onderzoeken!?! Of laten uitsluiten. Ik had zelfde symptomen. En vragen bij huisarts naar pijnstilling Amidtriptylin. Heeft mij door de herstelfase van de hernia goed geholpen. Zonder operatie dus!

  • Bedankt Hernia, gaat morgen gebeuren… Ik verga van de pijn…

  • Ik herken je probleem. Bijna drie jaar loop ik met een enorm pijnlijk been die dacht ik naar mijn heup uitstraalde. Eerst dacht de dokter op een slijmbeursontsteking van de heup. Maar ging van kwaad tot erger. Kon amper nog stappen met enorme rugpijn. Scanner. MRI. Resultaat discartrose l1-l2-l3-l4 met uitstulpingen.verschoven wervel op l5-s1 met beknelde zenuw. Drie zenuw wortelinfiltraties gehad. Neem zes keer per dag maximaal tramadol of Zaldiar (tramadol met paracetamol). Pijn verhelpt nauwelijks. Rugrevalidatie opgestart maar door toenemende pijn die soms erg hevig kan zijn is deze voorlopig stop gezet. Gisteren nog in spoed geweest. Normaal opname maar ze hebben geen plaats. Baxter aangelegd met zware pijnstiller met Voltaren (diclofenac). Ook dit hielp amper. Vandaag weet ik normaal meer van de specialist wat er verder moet gebeuren. Ik loop ook mank. Is al mijn linkerkant. Uitstralingen vanuit mijn bil tot aan mijn bovenkant en zijkant van mijn voet. Ik ben intussen al thuis vanaf september. Nu al tot eind maart in ziekte. Dit kan gewoon zo niet meer verder. Gans je leven wordt hierdoor beperkt en ik ben pas 35 jaar. Hoop op een snelle verbetering. Verder kijken is de boodschap ook voor jou Astrid! Het beste.

  • Je moet gaan lopen, minstens 5 kilometer per dag. Dan is het in twee weken over!

  • Heb dezelfde klachten gehad, uiteindelijk bleek het een slijmbeursontsteking rechter heup die de ischiaszenuw beknelde. De ontsteking ging na 14 dagen over en daarna volgde de ischiaspijn. Gelukkig! Sterkte! Ik heb 2x daags gesmeerd met voltarene gel op mijn heup, na een week was de slijmbeursontsteking over en daarna ook de ischiaspijn. Voltarene is diclofenac, een ontstekingsremmer. sterkte!

  • Lijkt meer op ischias . Heb ik zelf teveel gesjouwd en doorgelopen. Kon niet meer zitten of lopen. Autorijden was helemaal een hel. Uitstraling naar bil, heup, bovenbeen, knie en scheen. Ook krachtverlies in rechterbeen. Slapen kon niet van de pijn. Diclofenac hielp niks. Zwaardere pijnstillers en fysiotherapie. Gaat langzaam beter.

 5. Het gaat nu een stuk beter, het was geen hernia bleek uit de MRI. Heb er ongeveer 5 weken echt last van gehad en gaat nu elke dag beter. Doe wel elke dag mijn oefeningen. Het was toch een ischias. Wel af en toe wat prikkelingen in mijn been, maar doe er alles weer mee. Maar wat een ellende ischias, zoveel pijn die 5 weken. Geduld, dat is het enige wat telt! Sterkte, Rien

  • Hoi Rien loop nu al 6 weken thuis constant pijn onderrug ben bij fysio geweest kunnen niks doen pijn bij omhoog gestrekt been 10 cm van de grond weet niet wat het is lijkt op zenuwpijn die u ook heb gehad zit met handen in me haar

 6. hallo. ik heb sinds twee weken weer ontzettend veel pijn bil rechterbeen en steken in kuit en enkel. dit is voor mij de tweede keer dat ik dit heb. anderhalf jaar terug ook al. ik slik op aanraden van mijn triggerpoint therapeut magnesium, calcium met vit b6, en b12. waarom is het in de ochtend het ergst ik kan dan niet lopen van de pijn, geen kracht in been. word er zo moedeloos van slaap ook maar drie uur per nacht. iemand tips

  • Aangezien je reageert onder een artikel over ischias… Is er ooit ischiasneuralgie bij je geconstateerd / gediagnosticeerd? En dan niet door een triggerpointtherapeut, maar door een neuroloog? Misschien dat er daadwerkelijke tekorten aan magnesium, vitamine B12 en vitamine B6 bij je zijn vastgesteld middels bloedwaardebepalingen, maar zoals je het beschrijft, lijkt het erop dat je op aanraden van een therapeut die triggerpointtherapie aanbiedt supplementen bent gaan gebruiken, zonder dat hier een duidelijke medische / klinische aanleiding voor is. Als je op eigen initiatief vitamine B12 suppleert, kan een vitamine B12-tekort niet meer naar behoren worden vastgesteld of uitgesloten. Vandaar dat dit normaliter sterk wordt afgeraden. Men raadt aan eerst een vitamine B12-tekort vast te stellen en DAN pas vitamine B12 te suppleren. Vitamine B6 is nog risicovoller: een overschot aan vitamine B6 kan juist zenuw-gerelateerde pijnklachten veroorzaken! En magnesium suppleren bij een magnesiumtekort is prima, maar je lichaam is voornamelijk gebaat bij een optimale balans tussen alle elektrolytische mineralen, dus indien geen sprake is van een gebrek aan magnesium is het beter om geen magnesiumsupplement te gebruiken. Mijn vraag is dus in de eerste plaats of men vooraf je bloed heeft onderzocht op tekorten aan vitamine B12, vitamine B6 en magnesium? Zie eventueel ook (de reacties onder) de volgende artikels:

  • Hoi, ja zeker is er bij mij een tekort aan vitamine B12 geconstateerd twee jaar geleden door de neuroloog. Neuroloog zegt dat hij niks kan doen. Ik heb een MRI gehad en er zijn foto’s gemaakt. Heel veel is er niet uit gekomen. Een hele lichte zenuwbeknelling. Gr. Esther

  • Aangezien er een klinisch vitamine B12-tekort is vastgesteld, snap ik niet dat men orale vitamine B12-tabletten heeft aangeraden. Mocht er sprake zijn van een opnamestoornis (pernicieuze anemie), dan zou je eigenlijk vitamine B12-injecties toegediend moeten krijgen. En voor de zekerheid zou ik een vitamine B6-overschot laten uitsluiten…

 7. Ook nu anderhalve week vreselijk veel last van mijn rechter bil met uitstraling naar buitenkant been. vooral ’s nachts zoveel pijn dat ik er bijna niet van kan slapen, als ik in die anderhalve week 8 uur geslapen heb is dat veel. Lopen lukt helemaal niet, het is dan net of hij verkrampt of blokkeert. Fietsen gaat mij nog het beste af. Ook pijnstillers helpen maar gedeeltelijk: diclofenac, oxycodon en diazepam. Als ik gewoon maar een nachtje lekker kan slapen dan is het al heel wat. Het is gekomen door dat ik iets uit de auto wilde halen en draaide, en toen knakte er wat in mijn bil. Van mijn rug heb ik geen last, het is puur mijn rechter been. Als dit nog weken gaat duren, nee toch??? Op 16 mei een MRI in Hoogeveen. Afwachten dus…

  • Dag Rien. Hoe is het verder gegaan? Mijn man heeft dezelfde ischiasklachten. M.v.g. Karin

 8. Ik heb sinds 4 weken een grote hernia in mijn onderrug. Ik wil soms niet meer leven door de pijn mijn rechterbeen laat mij in de steek waardoor ik niet veel kan. Ik wil van deze kreng af maar ben bang voor een operatie. Op dit moment slaap ik op een paar dekens op de grond en merk vooruitgang. Ik heb nog hoop maar als het zo doorgaat dan wil ik mij laten opereren bij Bergman kliniek heeft iemand ervaring met Dr. Schroder?

 9. Hallo, 2 jaar geleden een forse hernia gehad aan geopereerd. Nu sinds afgelopen dinsdag tijdens het lopen rechterbeen ineens bij mijn kuit de spieren tegelijk samen trokken ik kon amper lopen ’s nachts zette het door kreeg tijdens mijn slaap weer ’n kramp maar dan heel heftig. In de ochtend nog pijn en ’n brandend gevoel en steken in heel mijn been voet bil en straalde ook zo naar mijn ander been ook branden blijft tot mijn bovenbeen soms ook last van mijn linker voet. Vrijdag ochtend ben ik naar de huisarts gedaan en heeft mij onder zocht en zei dat het ischias is. Nu medicijnen gekregen 2xkeer per dag naproxen en zo nodig paracetamol bij innemen. Ik vraag mij af zou ik weer ’n hernia hebben met combinatie ischias!!!

  • Heb precies hetzelfde (ook 2 jaar geleden operatie) maar uit nieuwe MRI bleek geen nieuwe hernia. Wel opnieuw duidelijk een ischiasprobleem, maar dat kan ook ergens anders vandaan komen. Bijvoorbeeld uit het Piroformis spiertje, maar ik ben er zelf ook nog niet achter wat het wel is. Constant last van pijn in been en vooral ’s nachts trillende en enorm verkrampte benen.

  • Ik had in 2009 een Hernia L4-L5, sinds de zomervakantie pijn in het been met uitstraling krachtverlies en heel veel pijn (op de eerste hulp terechtgekomen), gelukkig na vier dagen oxycodon, weer in ieder geval s nachts slapen. Daarna vallen en opstaan met goede en minder goede weken, weer een MRI laten doen half december, Hernia L4 L5 in combinatie met ischias, na 4 maanden nu weer begonnen met hardlopen en het lijkt over te zijn. Er is hoop!

 10. Kan sinds 5 weken niet meer lopen / zitten / slapen. Hevige kuitpijn met uitstraling naar de voet, bilspier, onderrug. Echo van kuit en MRI van de rug hebben niets opgeleverd. Huisarts en neuroloog weten het niet meer. Pijnstilling en ga maar terug naar fysio… Ga kapot van de pijn en wordt gek van binnen zitten. Kan niets meer… hellup. Wie herkent dit?

  • Ik heb sinds 3 maanden ischias, ik begon met zenuwpijn in mijn hand, en nu lijkt t alsof er ook wat klem zit in m’n rug of zo, plus het word nog steeds erger. Hoe langer ik loop hoe meer zeer en doof mijn been gaat doen. Ik ben pas 24 en doktoren weten bij mij ook niet wat ze ermee aan moeten. Ook qua pijnmedicatie niet. Probeer CBD olie dat heeft voor mij de sterkte randjes van de pijn weggehaald!

  • H. Van de Lande

   Ik heb dit ook en krijg via de neuroloog een zenuwwortelbehandeling

  • Hoi Ria, ik heb ook sinds 5 weken ischiasneuralgie. Ik krijg hier een zenuwwortelbehandeling voor.

  • Dag Ria, Ga naar een neurochirurg… als ze het probleem niet vinden via radiologie dan misschien met een scan. HEEL VEEL STERKTE.

  • Beste Ria, het lijkt me eerder de pyriformis die je moet laten nazien want deze geeft ook al door jou opgenoemde klachten. Dit is een diepliggende zenuw die wordt afgekneld door een spier(en). Men kan deze eventueel met een inspuiting lamleggen zodat je weer pijnvrij door het leven kan.

  • Ik loop al 3 jaar na een val, fysio etc. enigszins artrose en heb al 9 jaar een hernia. Na de val zijn de pijnklachten nauwelijks weggeweest, soms wat minder, nu is het weer erger kan niet eens mijn benen optillen om spijkerbroek aan te doen. Soms trekken de spieren zo dat ook mijn armen boven het hoofd doen niet gaat. Al ik bij de chiropractor geweest ben is het weer war dragelijker. Maar wordt er moedeloos van.

  • Hallo iedereen, Ik verging 1,5 jaar lang v/d rugpijn, lag gemiddeld 3 dagen per week plat, m’n sociale leven verkleinde, fysio gehad, mensendieck, atlascorrectie, spieroefeningen gedaan i.v.m. spierstijfheid in de rug, niets hielp totdat ik eergisteren per toeval ontdekte dat als ik mijn hand op de zere plek legde en druk uitoefenende, dat het minder werd bij het opstaan bijv uit bed, uit de stoel en bank. Vanuit die gedachte ben ik gaan googelen en zo kwam ik op deze website terecht waar ik vandaag, 5 januari, een 4T-behandeling heb laten doen. Of je het gelooft of niet, het helpt! Ik ben pijnvrij! De zorgverzekeraar vergoedt als je fysiotherapie in je zorgpakket hebt. Zo niet, dan zelf betalen. Intake en 1e behandeling kost €49,-. Tweede en verdere behandeling(en) kost € 35,-. Dus dat is te overzien, vind ik. Ik hoop dat jullie hier ook baat bij mogen hebben. M.v.g. Anne-Mary

 11. Hoi iedereen, Het is reeds meer dan drie jaar geleden dat ik een grote uitstulping had (hernia) de arts raadde onmiddellijk een operatie aan maar door mijn hypofysaire insufficiëntie (hypopituïtarisme) moest ik extra cortisol innemen (bij ziekte of stress) durfde ik de operatie niet aan. De arts zei dat de zenuwpijn een soort van beschadiging van de zenuw was door schuld van de hernia. Ik heb ook een onvoldoende werking van het groeihormoon, schildklierhormoon, vrouwelijk hormonen en cortisol natuurlijk. Heb van mijn 18 artrose op schouder en iets later op mijn heup. Hij zei….je zal er mee moeten leven. Hij schreef me een kuur TRACTIE voor… ik moet dan op een tafel liggen… Krijg een band om mijn middel dat wordt vast gemaakt aan een apparaat dat aan het einde van het bed staat… zo word ik lichtjes uitgerekt en na enkele keren voelde ik me beter maar het was toen prachtig weer en dan heb ik zo wie zo iets minder pijn. Bij fris weer wordt het erger…ik wandel zo graag met mijn hond maar loop ik te ver dan zijn de krampen niet te doen… In de winter trek ik iets extra over mijn kuit…om het warm te houden… En de pijn lijkt dan minder scherp. Medicatie helpt niet en een harde matras ook niet… pfff de arts stuurt me niet door naar een neuroloog of zo maar als ik die verhalen lees stel ik me de vraag of dat er iets aan verandert… VRAAGJE zouden mijn ander klachten een oorzaak kunnen zijn voor mijn zenuwpijnen? Sterkte iedereen!

 12. Hy, ik zit nu een jaar aan huis met een hernia / ischias. Kan amper lopen / zitten / liggen. Iedere dag is mijn persoonlijke hel. Ik ben bij de rugpoli geweest en heb daar orthomanuele therapie gehad, dit verergerde mijn pijn en liet mijn been uitvallen. Inmiddels heb ik meerdere zenuwblokkades (spuiten) gehad maar deze werkte bij mij maar deels en tot max 1-2 maanden. Het eerste halfjaar ben ik op oxycodon en amitriptyline doorgekomen. Alleen i.v.m. mijn kwaliteit van leven wilde ik geen opiaten meer. Nu krijg ik naproxen 2x daags 500-1000mg en nog steeds heb ik veel pijn. Ik heb 20x fysio gehad, osteopathie, shiatsu en heb nog steeds geen oplossing. Daarnaast heb ik chronische tintelingen / steken in mijn rechter been en regelmatige uitval van mijn been. Wie heeft tips voor me om weer wat hoop op verbetering te krijgen? Ik ben 27 en hoop ooit mijn leven weer op te kunnen pakken…

  • Zijn je serum-B12 en actief-B12 al ooit eens gecontroleerd?

  • Operatie. Waarom wacht je zolang? Ik ben in een korte tijd twee keer geopereerd. Na de eerste operatie kwam na 8 weken de hernia terug. Na 1 week weer geopereerd. Nu precies 1 jaar geleden. Herstel gaat wel moeizaam, maaaaaar de zenuwpijn / ischiasneuralgie die ik had is weg en dat is zo een opluchting.

  • Nee, Ik zal er bij de huisarts meteen een opmerking over maken. Ik moet toch binnenkort weer bloedprikken i.v.m. mijn schildklier. Bedankt!

  • De artsen willen geen operatie aangaan wegens de risico’s. Ik heb ook een vernauwing in mijn ruggenmergkanaal. Verder weet ik het ook niet. Er zijn in ieder geval al 3 artsen die het te gevaarlijk vonden in mijn geval.

  • Hoi Marieke, ik heb dezelfde klachten als jij, nu al 3 maanden, helse pijn in m’n rechter bil doof gevoel in m’n been en weinig tot geen reflex. ook ik gebruik morfine tabletten tegen de pijn, helaas. 10 november heb ik n gesprek met de neurochirurg en ik hoop dat hij met ’n oplossing komt! Ik probeer je op de hoogte te houden.

 13. Al een aantal weken heb ik last van het gevoel dat er bloed stroomt in mijn voet. Constante stroming (geen tinteling, tenzij ik mijn been verkeerd strek). Ik lig ’s nachts wakker en overdag probeer ik met mijn been te wiebelen zodat ik dat vervelende gevoel niet ervaar. Het zit aan 1 kant. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een holle rug heb, mijn spieren niet lang zijn (kan bijna niet bij mijn tenen komen met gestrekte benen). Ik begin nu ook de oefeningen te doen wat gepaard gaat bij symptomen ischias. Ook heb ik een lange tijd op een zeer koude vloer/kantoor gewerkt waarbij ik het gevoel heb dat ik dit gevoel daardoor heb gekregen. Wat is het beste om te doen? Ik ben nog niet naar de dokter geweest, die gooit het altijd op stress en wellicht dat ik naar een manueel therapeut zal moeten (waar ik overigens al eens ben geweest, hij constateerde een lengteverschil wat ook een oorzaak van rugklachten met zich mee brengt). Kortom ik wil graag zelf thuis dit oplossen met eventueel oefeningen, denkt u dat ik iets anders heb als u mijn klachten leest? Ik dank u hartelijk voor het lezen van mijn klacht. Het zou fijn zijn als u mij advies wilt geven. Groet Nicol

  • Ik vermoed geen hernia o.i.d. Misschien zit er iets klem in de rug dus een osteopaat of acupuncturist is geen slecht idee…

  • Echt de osteopaat kan je helpen… meer nog dan manueel therapeut

 14. Aan ene kant sterkt het mij te lezen dat ik niet de enige ben met deze ischiasklachten, aan andere kant schrik van de tijdsduur en het traject wat velen van jullie al gelopen (no pun intended) hebben. Ik heb nu zelf 5 maanden last van nekhernia en 2 maanden van bijkomende rughernia / ischias. Ik slik tot 10 paracetamol (5000 mg) en 6 naprox (1500mg) per dag en nog is de pijn bij tijden ondragelijk. Slapen is ruk en ook daar al van alles bij geprobeerd zoals harder matras en diverse kussens enz. 2 bezoeken huisarts gehad en die stuurde mij aanvankelijk eerst weg met wat rek en strekoefeningen. Na 2e maal kreeg ik doorverwijzing neuroloog (wachttijd 2 maanden) en doorverwijzing manueel therapeut, daar nu 1x geweest. Afwachten dus. Sterkere pijnstilling of lichttherapie is geen optie, ik heb sinds kort grote opdracht binnen gehengeld (ben ZZP’er) en kan gewoon niet zonder auto of niet werken. Klinkt eigenwijs weet ik, maar ik kan even niet anders. Sorry als dat wat eigenwijs overkomt maar heb hier even kunnen uiten geeft me weer wat lucht… ik vraag zeer weinig van mijn omgeving en probeer alles zelf weg te slikken en te puffen….iedereen die hier kampt met hun problemen, heel veel sterkte en beterschap met alles… P.S. heb op aanraden van diverse mensen hier ook PEA Pure besteld. Benieuwd wat dat gaat doen…

  • Ik bedoel natuurlijk ligtherapie en niet lichttherapie……alhoewel ik in staat ben om alles te proberen als het maar verlichting geeft…..

  • bouhlala khalie

   De beste oplossing voor genezing van ischias is in het warme woestijnzand kruipen van Merzouga in Marokko. Volledig genezing!

  • Hallo, Ik kamp al zeven jaar met ischias. Heeft me al heel ver gedreven. Helpt de PEA pure?

  • Pea helpt 100% niet! Het is door AMC bewezen dat het niets met je doet. Bij inname door de mond verdwijnen zoveel stoffen onderweg door de spijsvertering dat het je bloedbanen niet eens bereikt. Dus oraal als voedingssupplement zal hoogstwaarschijnlijk niet goed in bloed opgenomen worden. Daarna is de levensduur van PEA in bloed ca 30 sec, omdat het enzymatisch wordt afgebroken. Dus al komt het in bloed, wordt het te snel gemetaboliseerd naar inactieve stof. Niks zal een hernia verhelpen behalve een operatie. Farmaceutica enkel voor pijnbestrijding. PEA werkt op neurotransmitters waar je je blij door voelt, zoals dopamine. Ze verkopen het zelfs in zalfvorm. Dit is helemaal een lachertje.

 15. Sofia Malinicz Reageer

  Lieve mensen, Heb ischias met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 jaar op de sukkel en veel medicatie. 3 MRI’s en foto’s van mijn rug, 3 verschillende neurologen, 2 verschillende huisdoctoren, hoop ik de oplossing gevonden te hebben. De laatste neuroloog zag dat ik een versleten zenuw in mijn been had en stuurde mij verder naar de pijnkliniek op mijn vraag. Nu ga ik eind juni naar de pijnkliniek en zullen ze cortisone in mijn onderrug spuiten. Dat heet epidurale infiltratie. Dit moet in 1 of 2 keer gebeuren. Volgens de neuroloog moet dit helpen. Ik hoop het en hoop hier ook andere mensen mee te helpen, want alle dagen in pijn leven is geen leven. Liefs, Sofia uit Antwerpen

 16. Hi, ik ben benieuwd of iemand dit herkent; – Al een aantal jaren last van met name mijn rechterheup (voelt als de kop), dit eerst in de ochtend, nu continu. – Bij lang (30 / 40 minuten) lopen begint de pijn daar altijd als eerste en straalt uit naar het bovenbeen, knie en ook kuiten (soms schenen/tenen). – Er is gecontroleerd op reuma, artrose e.d. maar niets (MRI’s, X-rays e.d.), na een ontstoken voet kwam er een verstopte slagader naar boven, die is gedotterd en na 6 maanden trainen is de doorbloeding in de slagader goed verbeterd. – Lang genoeg doorlopen (dwars door de pijn heen – ik heb een hoge pijngrens, dus kan dat meestal wel) zorgt ervoor dat de pijn minder wordt (of geblokkeerd wordt door me), – Door de tijd heen hebben ze meerdere MRI’s gemaakt, MRA’s, EMG (die beide beenzenuwen doorgemeten had en ze hadden identieke waarden); – De pijn is nu heviger dan voorheen, veel sneller last van de heup en bovenbeen (tot het gevoel dat het ‘ slaapt’ en uit gaat vallen) en nu meer last van de kuit (die dus veroorzaakt was door de slagaderverstopping). Tevens komt de heuppijn vaker voor dan eerst, nu ook in rust, autorijden en het lopen. Nu zal het een combinatie van problemen zijn, maar de kenmerkende pijn die bij de bil zit, bovenbeen en verder naar beneden gaat, klinkt mij te veel van toepassing om het niet te proberen. Ziet iemand in dit verhaal aanleiding om specifiek op zoek te gaan naar ‘ischias’. Er moet namelijk nog iets zijn wat de artsen over het hoofd zien, en als de slagader nu BETER werkt dan voorheen, maar de pijn erger is, hebben ze duidelijk iets gemist. Alvast dank voor het meedenken, Albert

  • Beste Albert, ‘Ischias’, ‘ischialgie’ of ‘ischiasneuralgie’ betekent eigenlijk niets meer of minder dan pijn die wordt veroorzaakt door druk op de ischiaszenuw. Of je pijnklachten en mobiliteitsklachten inderdaad gerelateerd zijn aan de ‘nervus ischiadicus’ (grote beenzenuw) kan een relevante vraag zijn, maar uiteindelijk wil je weten welke onderliggende oorzaak de druk op de ischiaszenuw veroorzaakt , zodat je de betreffende boosdoener kunt behandelen of wegnemen. Ik ben geen arts, dus of je (heup)klachten gerelateerd zijn aan Ischias Neuralgie of Piriformis Syndroom kan ik niet uitwijzen. Ik zou je in ieder geval willen vragen om ook eens (de reacties onder) de volgende twee artikels door te nemen voor aanvullende aanwijzingen en aanknopingspunten:

   Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 17. Hallo. Ook ik heb last van Ischias in mijn linkerkant maar bij mij trekt hij helemaal door en ik heb verminderde reflexen van de Achillespees. Een bevriende arts vertelde me dat ik een “kromme rug naar achteren” moest maken, even aanhouden en weer loslaten. Dit 5x per minuut. Een paar keer herhalen. Een uur later was ik van mijn pijn in de rug af. Ik heb wel nog pijn in mijn bovenbeen en kuit, en uitstralingen naar Achilles. Heb ook Diclofenac gekregen waarbij ik nog 2 paracetamol mag nemen. Ben momenteel ook bezig met fysio waarbij drukpunttherapie wordt gedaan tegen de ischias.

 18. Inmiddels heb ik 5 maanden ischias, pijn in bilspier met uitstraling linker been. Heel pijnlijk en moeilijk te bestrijden. Ik kon maar een paar meter lopen. Manuele therapie gaf een beetje verlichting. Om de ischiaspijn te kunnen dragen heb ik een verkeerde lichaamshouding aangenomen. Door intapen van de rug, veel rust, 2x daags naproxen (500mg per keer) en PEA capsules (R4 Supplements) en het laten aanmeten van steunzolen eindelijk verbetering bij de ischiasneuralgie! Ik wens dit iedereen toe die dezelfde pijnklachten heeft…

 19. Ik ben 66 jaar en heb al bijna 4 weken ischias. Pijn aan de rechterzijde van de achterbil, zijkant dijbeen, knie vooraan en kuit. CT-scan wees uit op uitpuilen van tussenwervel tussen L4 en L5 en ook tussen de laatste L-schijf en eerste S-wervel. Vooraleer verder met de behandeling te gaan vraagt de radioloog een MR-scan, maar hiervoor moet ik wachten tot 18 april 2016. De huisarts schreef mij 3 weken geleden BREXINE (2 x 1/2 per dag) voor als ontstekingsremmer en ZALDIAR (max. 4 per dag) als pijnstiller. Deze medicatie helpt niet. De pijn in het rechterbeen manifesteert zich vooral na 1 minuut staan en steunen op dat been en ook na enkele minuten stappen. Deze helpen niet. Volgens mijn kinesist moet ik zuren, rood vlees, wijn en alcohol vermijden. Ik heb al jaren een gevoelige onderrug en let op mijn bewegingen. Dikwijls bij draaiend neerbuigen (rotatie) kan de pijn opduiken en zich gedurende weken over de ganse onderrug uitstrijken. De pijn verdwijnt dan vanzelf. Maar heupjicht (ischias) is veel pijnlijker. Een warme douche of en warm kersenpittenkussen in de onderrug verlicht de pijn. Oorzaken zijn slijtage van de botten, want ik heb ook problemen met 2 halswervels. Ook verkeerd optillen van zware lasten. Als wielertoerist lag ik dikwijls plat op de fiets met uitgetrokken wervels. Genetisch kan ook, want mijn vader had ook een zwakke rug. Ik slaap met opgetrokken knieën op mijn linkerzij met een kussen ertussen omdat ik niet veel vetweefsel heb. Dit is de enige manier., maar zo 8 uur blijven liggen is onmogelijk. Ik sta dus 2 keer per nacht op om te plassen. Dat helpt want ik val dan meestal na een tijdje terug in slaap.

 20. Hallo, 3 jaar geleden heel hard gevallen op mijn bil / stuitje op de foto’s geen breuk of iets te zien. Wel heb ik artrose heupen en de laatste 4 rugwervels ingezakt. Maar dat wist ik allemaal wel. Maar na de val ben ik nog geen dag zonder pijn geweest, de pijn in de billen is iets verminderd loop bij de chiropractor en manueel fysio. Door de verkeerde houdingen om de pijn te verlichten heb ik nu ook een dikke wreef die zeer doet. Ik krijg om de 5 weken B112 injectie en gebruik al 15 jaar Thyrax voor langzaam werkende schildklier. Mijn pijn in de benen zijn momenteel het ergst, als ik op wil staan kan ik eerst haast niet lopen, na een paar stappen gaat het beter.

 21. Ik heb na een knieoperatie (nieuwe knieprothese) ischias gekregen omdat mijn voet nu anders staat (recht nu, was scheef)… De fysio zegt dat de ischiasneuralgie vanzelf overgaat, naarmate het herstel van de knie vordert. Moest de ischiaspijn negeren van de arts, dus dubbele pijn.

  • Diny Snijders

   Hallo ik heb ook een nieuwe knie rechts gekregen alles ging goed . thuis kreeg ik oefeningen van de fysio na 3 weken kreeg ik ineens een steek in mijn linker bil en een vlammende pijn via mijn hele zijkant van mijn been tot aan mijn voet en in mijn voet zit de ergste pijn . s nachts in bed weet ik niet hoe IK moet liggen dan doet mijn stuitje ook veel pijn wat moet ik hier aan doen, ik vertelde het aan de fysio en die zei je heb waarschijnlijk verkeerd gelopen kom maar even naar de praktijk om te oefenen en daar zat ik op de hometrainer en fietste weer na lange tijd toen nog op de loopband wat mijn voet ook niet leuk vond , maar ik denk ze zal wel weten wat ze doet nu is de pijn nog heviger de nieuwe knie doet lang niet zoveel pijn. ik slik na de operatie 8 paracetamol en 2 diclofinac dus dat moet voldoende zijn toch. Mijn vraag is wat kan ik hier aan doen?

 22. Beste mede ischiasneuralgie-pijngenoten. Ik lees niets over triggerpoint massages bij ischias? Een paar jaar terug ging ik door mijn rug, gewoon omdat dat iets is wat je overkomt (even los van of je wel of niet de juiste houding hebt gebruikt of een goede core stability hebt etc.). Omdat je de eerste dagen niet echt lekker loopt ga je compenseren want, zo zegt iedereen, als je door je rug gegaan bent moet je wel blijven bewegen. Maar als je beweegt waarbij er ‘iets niet goed zit’ compenseer je dit, soms zelfs al zonder dat je dit door hebt. Door het compenseren gebruik je ‘andere’ spieren, of juist spieren die je normaal voor je gewenste beweging niet gebruikt. Deze spieren raken overstuur, simpelweg omdat ze dingen moeten doen die ze niet kennen. Door je rug gaan was niet het ergste, de stekende, brandende krampachtige pijn in de bilspieren, de buitenste hamstring, knieholte, soms de kuit en vaak ook de achillespees waren ondraaglijk. Ischias piriformis-syndroom, geef het beestje een naam. De fysio deed haar best, de manueel therapeut kwam met oplossingen in de richting van strekken, strekken, strekken; maar het is niet de spier die niet ‘oké’ is. Na een paar kleine behandelingen bij een triggerpoint masseur heb ik veel geleerd. Niet alleen hoe ik het zelf kan behandelen, maar ook hoe je een triggerpoint opzoekt en voornamelijk, dat een triggerpoint hoog in je rug een reactie kan hebben in je bilspier (welke bijvoorbeeld door verdikking / verzuring op een zenuwtje drukt). De triggerpoints gingen goed, ik had er heel veel in de rug en bilspieren. Voor diegene die het nog niet geprobeerd hebben. Probeer eens 6 behandelingen triggerpoint massage bij ischiasneuralgie.

 23. Sinds enige maanden heb ik pijn van de onderzijde rug naar de knieholte en verder naar bovenkant voet en een stuk onderbeen therapie gehad heeft niet geholpen oefeningen gehad helpen ook nog niet echt als ik een dag rust kan ik wel een stuk lopen zonder pijn weet iemand raad?

 24. Na veel speuren op deze site terecht gekomen. Helaas denk ik dat ik het piriformissyndroom zal hebben of neuralgiepijnen. In het verleden ischias gehad. Bekend met discopathie L5 S1. Nu vreselijk pijn met zitten. Bilspier. Trekt door naar achterkant en zijkant en dat tintelt dan maar dan gaat het naar mijn enkel en dat geeft felle pijn. Nu had ik het ook met zitten in de auto. En wil juist elektrische fiets gaan kopen dat kan ik zeker wel vergeten? Op mijn zij kan ik ook niet liggen. Lopen geen pijn maar ben erg moe door ziekte van Sjögren. Ook in heupen zit slijmvlies. Heb daar ook ontsteking gehad en bursitis. En tendinitis. Bah. Kun je hier ook duizelig van zijn? Liggen op rug gaat nog het beste. Wat denkt u? Alle reacties welkom. Met vr. grt. Amanda

 25. Hallo lezers, ik was binnen 3 dagen van mijn ischias klachten af. Hoe, ik ben op de grond gaan slapen ’s nachts dus zonder matras alleen een deken, en de pijn alles was de volgende ochtend weg.

 26. Mijn moeder heeft ischias al 2 weken kan moeilijk lopen met veel pijn. Slikt paracetamol en ibuprofen rust uit en doet wat oefeningen maar nog steeds last. Ook op sommige plekken een verdoofd gevoel. Wat kun je hier aan doen en hoe lang duurt ischias.

  • Hoi! Helaas heb ik ook ervaring met ischiasneuralgie, ik heb weken lang niet kunnen lopen, al met al heeft het zeker 6 maanden geduurd tot ik ook van mijn klapvoet af was die ik hierdoor gekregen had. De enige pijnstiller die mij hielp was Lyrica (pregabaline). Tramadol hielp niets, Diclofenac ook niet. Beterschap hoor, ischias is een vreselijke pijn.

  • Hallo, ik had ook last van ischias, dokter zei tegen mij pijnstillers slikken en afwachten het kan wel weken duren. ik kon niet zitten liggen staan, en ’s nachts heel veel pijn, tot dat ik gisteren mijn slaapzak had gepakt en in de gang op de marmeren vloer ben gaan liggen, ik heb nergens meer last van, m.v.g. Daniel

 27. Mijn man heeft denk ik ook Ischias dezelfde symptomen die hier genoemd worden heeft hij ook helaas. MRI scan gedaan en maandag krijgt hij uitslag wij zijn echt benieuwd, hij heeft zoveel pijn niet normaal. Fysio helpt ook niet bij hem, vandaag is hij doorverwijzen naar manuele therapie ik hoop dat dit beter helpt. Nu nog afwachten op de uitslag.

 28. Piriformis syndroom is in mijn beleving net zoiets als ischias. Iedereen heeft Ischias, twee zelfs; het is de aanduiding van een zenuw. Maar waarom die pijn? Veelheid van oorzaken denk ik vaak; stress, oude blessures, slechte houding, ongezond adem-leef en eetpatroon, beklemming door gewrichten etc. Als de oorzaken onbekend en veelvormig zijn, moet de behandeling dat ook zijn vind ik. Daarom inzetten op alle fronten: chiropractie, acupunctuur, podoloog, fysiotherapie, sporten, homeopathie, etc. Een Aanvullende Zorgverzekering is onmisbaar. Bij mij is het gevolg dat ik erg fit ben geworden, allerlei andere sporten en activiteiten heb geleerd en me over het geheel genomen niet zo slecht voel (maar de klacht blijft). Veel succes met je artikel.

  • Beste Pijnklant, Nog even kort om verwarring te voorkomen… Met ischias wordt doorgaans ‘ischialgie’ oftewel ‘ischiasneuralgie’ bedoeld. Dit betreft zenuwpijn die afkomstig is vanuit de ischiaszenuw oftewel ‘nervus ischiadicus’. Ischias is dus geen gebruikelijke aanduiding voor de betreffende zenuw zelf. Ischias en Piriformis Syndroom kunnen met elkaar verstrengeld zijn… Beide kunnen gelijktijdig voorkomen… Ze kunnen dezelfde onderlinge oorzaak hebben… De één kan de ander uitlokken of in de hand werken… Het punt is mijns inziens dat beklemming van de nervus ischiadicus zowel tot Piriformis Syndroom als tot ischias kan leiden, althans, dat is wat ik er tot dusverre over heb gelezen. Jij heel veel sterkte verder met de pijn(behandeling)! Groeten, Paul

 29. Heb al meer dan een jaar pijn. Piriformis Syndroom zegt de fysio. Maar waardoor komt dat dan? En het kan ook wat anders zijn. Nauwelijks tot geen kniereflex in het betreffende been. Wat een ***zooi. En wat een flutverzekering. Betaal je meer dan 1000 euro voor een basisverzekering, en als je wat mankeert zeggen ze ga maar naar fysio. En wat kost dat? 180 euro voor 5 korte behandelingen. Resultaat: nul.

  • De oorzaak en ontstaanswijze van Piriformis Syndroom is niet altijd te achterhalen, maar meestal ontstaan de klachten na een ongeluk of val op de bil. Daarnaast kan PS het gevolg zijn van een anatomische afwijking, aangezien de ischiaszenuw (nervus ischiadicus) ten opzichte van de piriformisspier (musculus piriformis) niet bij iedereen gelijk loopt. Bij ongeveer 85% van de mensen loopt de zenuw kan onder de spier door; bij ongeveer 15% van de mensen loopt de zenuw (deels) door de spier heen; bij ongeveer 0,5% van de mensen loopt de zenuw er (gedeeltelijk) overheen… Dit kan een rol spelen bij zowel Piriformis Syndroom als ischiasneuralgie. De belangrijkste klachten, symptomen en verschijnselen bij ischias-gerelateerd Piriformis Syndroom zijn als volgt: pijn in de bilregio, verergering van pijnklachten als je zit en diepe drukpijn midden op de bil. Daarnaast kan de pijn toenemen tijdens fietsen of hardlopen, kan de pijn uitstralen naar het been in het verloop van de ischiaszenuw, kan het (passief) naar binnen draaien van de heup pijnlijk zijn en kunnen de klachten soms worden geprovoceerd door de heup te buigen met gestrekte knie (= SLR-test). Normaliter is er geen sprake van rugpijn. Mocht dit scenario je bekend voorkomen, dan zou je fysiotherapeut best weleens gelijk kunnen hebben… Of er sprake kan zijn van een andere oorzaak van pijn in de bilstreek is aan de hand van je beknopte verhaal moeilijk te zeggen. Waar heb je precies pijn en hoe manifesteert de pijn zich?

  • 'pijnklant'

   Bedankt Paul voor je reactie. Ik had geen reactie verwacht en wou gewoon even vloeken. Maar goed; inderdaad heb ik 22 jaar geleden al een brommerongeval gehad waarbij de onderste wervel uit het lood stond (zo bleek uit röntgenfoto’s). Twee tot 3 jaar lang was de rechter rugspier (strekker) opgezwollen en pijnlijk. Toch is dat overgegaan. Later, zo’n 7 – 8 jaar geleden ben ik 2 maal door mijn rug gegaan en kon door de pijn enkele dagen niet lopen. Ook weer de rechterflank. Een jaar geleden heb ik in de jungle een misstap gemaakt die een stramme verstijfde pijn gaf in de rechterflank v/h lichaam / been. Alleen dit al kan tot SI-problemen leiden, zo las ik. Daarna, zo’n 8 maanden geleden, ben ik uitgegleden met de mountainbike. Spagaat met rechterbeen. Daarbij een enorme vlammende warmte (pijn was het niet eens) in de rechterflank van lichaam. Vier maanden geleden ben ik in huis uitgegleden. Daarbij hard op rechter zitbeen gevallen. Hoorde ook ‘krak’. Röntgenfoto’s toonden echter geen scheurtjes of botbreuken aan. Vervolgens ben ik gevallen in de badkamer. En daarbij bewusteloos geraakt. Schade aan hoofd en rechter elleboog. Dat was overigen de 3e keer dat ik flauwviel, want ook in een pizzeria en eerder al in de badkamer ben ik flauwgevallen met daarbij valschade. Eigenlijk verbaast het me niet eens dat ik nu die chronische ischiasklachten heb. Maar het is wel de vraag of dit zomaar ‘piriformis syndroom’ is. Ik bedoel: dat betekent niets, behalve dat die spier pijnlijk en verkrampt is, maar hoe komt dat? Bij de chiropractor blijkt dat ik nauwelijks een kniepeesreflex heb in het rechterbeen. Dit kan samenhangen met lendenwervel L4. Ik wil dit toch nader laten onderzoeken. De rug kraakt ook enorm, altijd rechts onderin, dagelijks.

  • Hallo ‘Pijnklant’, Ik snap je frustratie… Gezien je complexe medische geschiedenis kan ik me voor de volle 100% voorstellen dat je de diagnose ‘Piriformis Syndroom met ischias’ kort door de bocht, voorbarig en weinig concreet vindt. Ik vind het lastig inschatten waar in de flank de pijn precies opspeelt / ontspruit… Onder de volgende artikels staan talloze reacties van mensen met gelijkende klachten. Wellicht leiden ze tot handvatten, aanknopingspunten en inzichten:

   Helaas heb ik nog geen artikel geschreven over pijnklachten in de bilstreek, al dan niet gerelateerd aan Piriformis Syndroom… Ik zal proberen om binnenkort de mogelijke oorzaken van bilklachten c.q. pijn in de billen te behandelen… Is de onderliggende oorzaak van je flauwtes trouwens onderzocht en achterhaald? Dit lijkt me namelijk niet bepaald een houdbare situatie… Onwijs veel sterkte! Groeten, Paul

 30. Hallo allemaal, Wat een ellende die ischias! Ik verga van de pijn en medicijnen helpen niet echt. het lijkt wel of er messen door mijn achterbeen gaan van mijn bil tot aan mijn knieholte. Ook het andere been gaat dezelfde symptomen geven. Heb eind 2014 hetzelfde gehad en ging na 3 maanden liggen over. Ik kan niet meer naan de wc lopen en blijf liggen met wat lichte oefeningen. Verga van de pijn. Het lijkt wel of mijn spieren te kort zijn. ik heb mri gehad maar nog geen uitslag. Heb ook dubbele hernia waarvoor ik iedere 6 weken injectie krijg maar niets helpt. Geen idee hoe het hu verder moet. Jullie?

 31. Begin december stond ik op en had spontaan scoliose in de onderrug. Deze scoliose komt bij mij vaker voor. Dit was de derde keer van dat afgelopen jaar. Het geeft een vermoeide rug en je voelt een warme uitstulpende wervel achterin de rug waarvan je erg moe van wordt. Het ’s nachts omdraaien gaat niet pijnloos. Als 59-jarige kan je op een gegeven moment veel pijn verdragen en raak je aan de rugpijn gewend. Ondanks dat, had ik gewoon doorgewerkt. In december verliep het anders. Na het opstaan nadat ik een poosje had gezeten kreeg ik spontaan scoliose. Weer dat pijngevoel onderin de rug. Na een paar dagen moest ik een glas water drinken bij mijn medicijnen, waarin ik me verslikte. Op dat moment kwam ineens de ischias. Een ischias heb ik vaker gehad en dat is beslist niet iets wat je terug verlangt. Het begon eerst in rustige mate. De huisarts schreef me diclofenac met de nodige maagbeschermers voor. Na het innemen leek het of het alleen erger werd. Deze ischias werd zo heftig dat ik niet meer kon staan, zitten, lopen of liggen. Heb de weekenddienst gebeld die uit een andere stad moest komen. Die arts spoot als extra (meen ik) nog meer diclofenac als versterking op de medicijnen via een spuit in mijn bil waar zich niet de ischias bevond. Uit reactie trek je automatisch met je spieren. Dit leidde tot 3 kwartier kreunen van de onmenselijke rugpijn. Vanaf die avond heb ik 3 nachten zonder slaap boven mijn keukentafel gestaan om mijn gewicht op te vangen. Iedere stap los van steun leidde tot een onweerstaanbare pijn. Ook lichamelijk ben je totaal gesloopt. Gelukkig had ik een zus die mij wat afleiding door haar aanwezigheid en verzorging. Het eten moest doorgaan. Na dit weekend heb ik direct in het begin van de morgen de huisarts gebeld. Kreeg gelijk een ander medicijn tramadol voorgeschreven, die mijn zus direct bij de apotheek kon ophalen. Dit leek enige verlichting te geven. Uit bezorgdheid kwam hij zelf ook kijken. Toen hij kwam, maakte hij een valium spuit klaar. Genadig heb ik gesmeekt niet in mijn bil meer te spuiten. Niet meer 3 kwartier kreunen. Met tact deed hij dit zonder dat ik het in de gaten had in mijn schouder. Als jong gedreven arts hielp hij me, alsof ik zijn broer was, bij de tafel vandaan en legde me op een matras in de kamer die door mijn zus al tevoren was neergelegd. Zelf lukte die poging niet om zonder pijn te gaan liggen. Maar met zijn speciale techniek kwam ik pijnloos op die matras liggen. Inmiddels was ook een fysiotherapeut opgezocht die 5 kwartier langs kwam. Hij kon me niet helpen in de liggende positie. Ik moest opstaan. Tot onze (fysiotherapeut, mijn zus en ikzelf) grootste verbazing stond ik zo op zonder pijn. Stond nog wel even scheef door de scoliose, maar ook die was zo ineens weg. Kon weer pijnloos lopen en staan. Na 5 fysiotherapeutische behandeling in 2 weken leek alles weer pijnloos. Maar de angst op terugval bleef. Dit was ook het doel van de behandeling om je lichaam opnieuw te vertrouwen. Ook had ik een onderhoud bij de chiropractor. Helaas kreeg ik 1 of 2 dagen daarna een lichtere ischias op herhaling. Na controle van de huisarts was er totaal geen sprake van hernia. Dit moesten de naweeën zijn. Nu is er een nog een uitstraling langs mijn rechterbeen en een doof gevoel in de rechtervoet. Het lijkt alsof je op een balletje in je schoen hebt. Waarschijnlijk de schade van het 2 dagen en 3 nachten staan. ’s Avonds gaat die voet een brandend gevoel geven die ook zo verdwijnt en er weer is. Ondanks dat, heb ik weer bewegingsvrijheid. Kan ik alles, maar eigenlijk nog niet helemaal zonder angst. Je kunt weer boodschappen doen en fietsen. Toch omdat deze situatie nog speelt, heb ik een soort therapie gevonden waar veel mensen met ischias een goed resultaat hebben gevonden. Heb me inmiddels daarvoor aangemeld en wacht op antwoord. Deze therapie is te vinden op de volgende site: Krullaardsperfectreset.nl. Hopelijk kan ik hiermee het liefst alle mensen helpen om van die onweerstaanbare tot ondraaglijke ischias af te helpen. Weet wat die pijn is en leef hier met iedereen mee. Succes en sterkte voor iedereen die hiermee gemarteld wordt!

 32. Wie kan mij helpen.. Na een dag lichamelijke arbeid met studenten (opbouwen show, middag tapijttegels leggen van 1m x 1m), ik ben docent, is ischias ontstaan begin oktober. Ik ben na drie weken pijn na fysio gegaan. Na 9 behandelingen geen verbetering. Ik kan niet lang staan. Douchen trek ik bijna niet door het staan, stilstaan bij de kassa is al onhoudbaar, bij de aardappels schillen aan het aanrecht moet ik een kruk pakken. Als ik op mijn hurken ga ontlast ik het even. Stukken lopen lukt niet. Bij het slapen word ik wakker van het omdraaien. Als ik zit is de pijn zo goed als weg. In mijn werk als docent kan ik het lopen en zitten afwisselen dus gelukkig mijn vak uitvoeren. Ik ben 35 maar zo beperkt in mijn functioneren! Ik ben echt radeloos! Zijn injecties in de bil een oplossing? Een MRI verstandig? De huisarts wijt het aan een zenuwbeschadiging die zelf moet herstellen. Na 3 maanden voel ik geen verbetering. Op dit moment alleen diclofenac. Ik ben radeloos.. Ik hoop zo dat iemand kan helpen! Bedankt!

  • Hoi Jessica, ik heb exact dezelfde (ischias)klachten, maar pas 4 weken. Ik ben direct na de eerste klachten naar manueel therapeut geweest. Ik kon niet in de douche staan, lopen, liggen vanwege de ischiasneuralgie… De manuele therapie heeft erg geholpen, maar kan nog niet ver lopen, te lang staan, wel lekker lang weer onder de warme douche staan, en heb nog steeds doof gevoel in mijn knie. De (ischias)pijn houd ik redelijk onder controle met paracetamol en slaap redelijk goed hierdoor. Ook kun je eens googelen op pure PEA capsules, natuurlijk herstellende pijnstiller, wellicht biedt dit ook enige verlichting. Ischias blijft toch erg frustrerend en vreemd dat hier geen goede behandeling voor is! Sterkte en succes!

  • het lijkt alsof je een beklemming van de uitgaande zenuwen van je rug hebt of een vernauwing in het ruggenmergkanaal. Ik zou een X-foto laten maken om te kijken of je een (aangeboren) wervelverschuiving hebt, een spondylolisthesis. Als dat zo is dan is een MRI op zijn plaats om te zien of er inderdaad een beklemming en of vernauwing van het wervelkanaal is. Dit is een aandoening die de neuroloog moet vaststellen en die kan je dan verwijzen naar de neurochirurg voor een eventuele operatie.

  • Hallo Jessica, Heb je wat aan mijn review over ischiasneuralgie hierboven? Het is niet dat ik mijn ervaring kwijt wil, maar tevens een tip. Eigenlijk voor iedereen hier bedoeld.

  • Beste Jessica, Als jij een oplossing voor je klachten hebt dan hou ik me graag aanbevolen. Ik loop al meer dan een jaar met dezelfde isciasklachten en krijg steeds meer moeite om positief te blijven en door te zetten. Pijnstillers helpen niet, ik heb met verschillende geëxperimenteerd. Ik heb alleen nog geen injecties gehad. Op dit moment kom ik niet verder via specialisten en begin langzamerhand mijn moed te verliezen. Ik snak om een keer normaal te douchen zonder pijn en een blokje te lopen zonder pijn en dat mijn been blokkeert.

 33. In juli had ik een reactie achtergelaten. Mijn ischias heb ik nu langer dan twee jaar… de pijn wordt erger bij koude, extra inspanning, enz. Tijdens het slapen moet ik meermaals rekken… vreselijk… Ik voel nog steeds mijn spieren trillen in mijn rechterbeen… Je ziet het ook erg duidelijk… Het voze gevoel in mijn voet is minder… maar niet weg. Als ik bijvoorbeeld de trap toe is het alsof een elastiek aan mijn been trekt… En nu voel ik met momenten ook links trillingen… is dat normaal? Wat raden jullie mij aan???

  • Heb je aanvullende gezondheidsklachten? Gebruik je medicijnen of supplementen? Persoonlijk zou ik sowieso eens je vitamine B12, vitamine B6, vitamine D, ijzer en schildklierwaarden (TSH +FT4) laten controleren.

  • Hartelijk dank Paul… ik heb schildklierproblemen van mijn 8ste… vreemd wat is de link??? Heb vrijdag weer eens bloed laten prikken en de waarde was te laag… ga het er toch een met mijn arts over hebben… maar hij zal er waarschijnlijk om lachen…

  • Ik bedoelde niet per se te zeggen dat er een verband bestaat tussen ischias enerzijds en schildklierklachten anderzijds, maar veeleer dat sommige van de klachten die je beschrijft niet 1-2-3 kunnen worden verklaard door ischias, maar wellicht symptomen zijn van afwijkende schildklierwaarden of van een tekort of overschot aan bepaalde vitamines of mineralen.

 34. Vandaag MRI-scan gehad en morgen weet ik zeker of het een ischias of hernia is. Heb al 13 weken dat ik ermee loop en onderbeen en voet dof gevoel. Wie heeft dat ook?

  • Hallo. Na recent te zijn bevallen is hernia + ischias teruggekomen in zeer heftige vorm; mijn linkerbeen brandde zowat weg en staan, liggen en lopen ging zeer moeizaam, slapen dus ook. Paracetamol hielp niet, diclofenac ook niet. Morfine eerst ook niet, maar toen de dosis verdubbeld werd wel. Ik wilde geen operatie, dus het is prettig als je een arts hebt die niet te moeilijk doet over pijnstilling. Gelukkig kon ik al heel snel weer afbouwen. Nu heb ik nog lichte pijn in kuit en voet en een dof gevoel. Ik doe elke dag oefeningen om de romp te versterken en zwem twee keer per week. Als het gevoel in mijn been weer heftiger word, ben ik soms wel wat bang dat de ischiasneuralgie weer terugkomt! Hopelijk nooit meer. Succes!

 35. Ben nu een week verder en twee behandelingen bij de orthomanueel therapeut, gaat langzaam maar heb er zeker baat bij. Wordt deels vergoed door de verzekering.

 36. Heb nu al 13 weken een ischias en na de 8ste week pas fysio en krijg oefeningen maar niks helpt wil nu toch wel weten hoelang dit gaat duren. ook heb ik in onderbeen en voet een doffe gevoelloos. ik weet echt niet meer wat ik moet doen heb de hoop om van de ischias af te komen opgegeven.

 37. heb nu al 13 weken een ischias. Na de 8ste week fysio gekregen maar rug doet nog altijd zeer en been nog altijd last van zenuwkramp en onderbeen en voet gevoelloos. Wil nu wel eens weten hoelang dit nog gaat duren want ik ben er klaar mee en hoe kom ik van de ischias af?

 38. Pas 4 dagen ischias, maar het is om te janken, wat een vreselijk soort pijn. Weeën zijn appeltje eitje vergeleken bij deze zenuwpijn. Is er nu werkelijk niemand die hier verstand van heeft en kan vertellen wat je kunt doen, slikken, drinken etc???

  • Hallo Lin, ik heb ook sinds ongeveer een maand ischias. Wat een vreselijke pijn, in het begin kon ik nog wel amper lopen maar na een week was de pijn onverdraaglijk. Dus lig ik sinds 22 dagen nu plat, ik merk dat het al beter gaat alleen staan en lopen gaat nog moeilijk. Ik had verdoofde tenen maar dat is bijna over nu. Nog maar afwachten. Ik wens je veel sterkte!

  • Heb al 13 weken een ischias en fysio en oefeningen gekregen maar wordt alleen erger. er is niks tegen te doen hebben ze mij verteld alleen geduld en afwachten en bewegen

  • Een MRI laat zien of de veronderstelde ischias niet toch een hernia betreft. Medicatie die ik krijg, is Paracetamol, Diclofenac, Oxycodon (opium-achtige). Vooral de laatste help tegen de vreselijk nauwelijks draagbare pijn. Binnenkort ga ik naar het ‘Chinese Medical Centre ‘ te Utrecht, bij een Chinese professor, deze heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van rugklachten. Met acupunctuur blijkt de uitstralende zenuwpijn en het dove gevoel in het been te kunnen verbeteren.

 39. Hallo allemaal ik heb nu bijna acht weken ischias klachten na een behandeling van de cesar therapie. Ik word er gek van. Heb al van alles geprobeerd en nu lijkt de zenuwpijn weer terug te komen terwijl ik dacht dat t beter ging. Wat een vreselijke pijn is dit! Warmte voelt prettig. Heel veel sterkte allemaal

  • Hoi Renate, Inmiddels heb ik de uitslag van de MRI en er was weer een hernia geconstateerd. Vorige week geopereerd en voor nu alles goed, rustig herstellen. Blij dat ik van de pijn af ben. Ischias is een symptoom op een neurologisch probleem. Misschien een MRI o.i.d.? Zodat er meer duidelijkheid naar boven komt. Succes!

 40. Allen, Vorige zaterdag tijdens het knopen van mijn veters een rugblokkade opgelopen. Heel pijnlijk. Kon enkel op kruk zitten lager dan stoel, al de rest onhoudbaar. De dag erna liep het beter maar twee dagen nadien begon de miserie echt. Branderige pijnscheuten in heup en aan zijkant rechter been. Stappen is een hel, liggen lukt 2 minuten en dan is het onhoudbaar. Zitten op het puntje van stoel of zetel is de enige pijnloze houding. Morgen MRI… spierontspanner Diazepam Teva en pijnstiller Tradonal helpen niet. Wat een hel, ondertussen al een week afzien…

  • Nou heel herkenbaar! In juni geopereerd aan een hernia. Goed hersteld. Half augustus weer aan het werk. Maar op 24 augustus zo uit het niets gigantische pijn in onderrug. Twee dagen later kon ik niet meer lopen van de zenuwpijn, ook uitstraling van de (ischias)neuralgie in been tot aan voet. In 1 week 2x bij de huisarts geweest. Ik kreeg de 2de keer morfine voor de pijn. Afgelopen woensdag met veel pijn en moeite naar de neuroloog. Gisteren naar chiropractor, die constateerde gedraaide ruggenwervels. Afijn, hij heeft mij behandeld en gelijk een stuk minder pijn. Advies: 2 dagen plat liggen met enkel wat oefeningen tussendoor… en woensdag terugkomen (morgen); morgen direct ook een MRI… Ik ben benieuwd… lig nu 16 dagen plat…

 41. Een 2-tal maanden geleden is er bij mij ischias geconstateerd. Alleen vraag ik me af hoelang het duurt voordat het overgaat… Ik heb slijtage in onderrug, maar de pijn zit vooral in mijn bovenbeen aan de zijkant en heup. Kunt u mij hier iets over vertellen?

 42. Beste Paul, Heel erg bedankt voor uw reactie! De pijn is geleidelijk ontstaan doordat ik veel auto moet rijden. Eerst was het om de paar dagen, dan dagelijks en tenslotte (nu) constante pijn. Bedankt voor jouw tips, daar kan ik al wat mee. Volgende week heb ik afspraak met een nieuwe arts en dan hopelijk uitsluitsel. Fijne avond nog en nogmaals bedankt! Groeten, Magali

  • Graag gedaan! Als je het idee hebt dat de pijn tussen bil en kniekuil geleidelijk aan is ontstaan door veelvuldig en langdurig autorijden, zit de kans er dik in dat er sprake is van ‘discogene pijn’ (vanuit een versleten, versmalde of geïrriteerde tussenwervelschijf), al dan niet door chronische discopathie of een gerelateerd tussenwervelschijfprobleem… Of toch primaire pijn vanuit de hamstring zelf… In dat geval zou het bijvoorbeeld kunnen dat je hamstring voortdurend ‘afgekneld’ is geraakt door de zitting van je (doorgaans te diepe) autostoel. In dat geval wordt de doorbloeding van je hamstrings en/of nabijgelegen zenuwbanen belemmerd, wat kan leiden tot pijn tussen bil en knie. Het lijkt misschien onbeduidend, maar een kralenmat (mat van kraaltjes) op de autostoel kan beknelling van spieren en zenuwen in de bovenbenen helpen voorkomen. Ga ook nooit met je portemonnee in je achterzak op een autostoel zitten… Helaas kan ik je weinig concrete adviezen geven zolang de exacte onderliggende oorzaak van je klachten onbekend is, maar wat ik in mijn omgeving vaak hoor is dat Bowen Techniek (een manuele behandelmethode) bij sommigen goed wil helpen… Nogmaals sterkte toegewenst!

  • Hi Magali, Ik heb dezelfde chronische pijn (ischiasneuralgie?) als jij. Ik heb fysiotherapie gehad maar dit heeft niet geholpen. Ik was van plan een nieuwe fysiotherapeut te nemen. Wat is er uit het gesprek met je nieuwe huisarts gekomen?

 43. Hi mensen, Ik zoek raad/hulp, wat ik ook krijgen kan. Sinds 1 jaar loop ik rond met pijn vanuit mijn bil tot mijn knie (achterkant been). Dit is geen zeurende pijn, het is zo erg dat ik dagelijks pijnstillers moet nemen om te functioneren. Vanwege erfelijkheid was mijn eerste halte de reumatoloog die mij zei dat het geen reuma was. Daarna terug naar huisarts die mij vervolgens diclofenac voorschreef en vertelde dat het normaliter vanzelf zou overgaan. Vervolgens heb ik zelf gevraagd om een MRI-scan, aangezien de pijn van bil tot knieholte nog steeds aanwezig was. Op de MRI bleek niks te zien te zijn, dus moest ik gaan sporten voor mijn ‘hyperbeweeglijke gewrichten’. Hielp uiteraard niets en daarna naar een orthopedist geweest die ook niks zag op de MRI. Kan iemand mij hierbij raad geven? De bilklachten/beenklachten/knieklachten duren nu al een jaar en ik kan niet functioneren zonder pijnstillers. Maar het lijkt alsof de artsen absoluut niet de ernst van de situatie inzien. Alvast bedankt! Groeten, Magali

  • Beste Magali, Is de pijn tussen bil en knie acuut/plots ontstaan of is ‘ie er langzaamaan ingeslopen? Pijn van bil tot knieholte is veelal gerelateerd aan de hamstrings. Vaak is het de hamstring/spier zelf (overbelast, ingescheurd, geïrriteerd, ontstoken…), maar soms ook de spieraanhechting, dus de pees of peesschede. Ischias KAN een rol spelen, maar vaak gaat het om een rughernia, om artrose ten aanzien van de vierde en/of vijfde lendenwervel (L4-L5) en/of het heiligbeen (S1), of een SI-probleem, dus met betrekking tot het sacro-iliacale darmbeenheiligbeengewricht. Ik ben GEEN arts, dus een oplossing voor de pijn tussen je bil en knieholte kan ik helaas niet bieden… Hoe dan ook lijkt me de kans op chronisch (niet-acuut) hamstringletsel vrij groot. Excentrische krachttraining zou in dat geval uitkomst kunnen bieden, maar dit dien je te overwegen in overleg met een fysiotherapeut, (ortho)manueel therapeut of sportarts… Meestal wordt er dan toegewerkt naar mobiliserende oefeningen voor de lage rug en de bekkengewrichten, pijnvrij aanspannen, ontspannen en rekken van de hamstrings, romp- en bekken-stabiliserende oefeningen, pijnvrije krachttraining van de hamstrings, pijnvrije rekoefeningen expliciet voor de hamstrings, bilspieroefeningen, looptraining. Een ondersteunende hamstringkous kan soms verlichting brengen. Heel soms wordt een sacro-iliacale (SI) injectie gegeven in het SI-gewricht. Nogmaals, ik ben GEEN arts, maar ik wilde je in elk geval wat aanknopingspunten aanreiken. Wellicht heb je ook nog iets aan dit artikel over knieklachten en pijn in de knie(holte), evenals de honderden vragen en antwoorden eronder… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

 44. In september is het twee jaar geleden dat ik een serieuze hernia kreeg… Vreselijke tijden want ik kon amper lopen, ofwel stond ik compleet krom… De arts en neurochirurg zeiden dat een operatie hoognodig was… Ik wou niet… De zenuwpijn in mijn been (ook pijn in lies en knie) gaat niet over, met verkramping bij rust… Magnesium helpt niet… Met tractie ging het een tijd beter, maar nu voel ik dat het weer hoognodig is… Had ik beter geluisterd??? Heb de indruk dat de zenuw ernstig beschadigd is… Soms krijg ik dat been niet goed omhoog om in de auto te stappen, trappen te lopen enzovoort. Echt een ambetant been… Bij koude wordt het ook erger… Wat raden jullie me aan? Mijn broer zegt trainen, maar dan wordt het juist erger.

  • Hallo allemaal, ik had ook een ischias probleem. Ik liep er 1 jaar mee rond, osteopathie of fysiotherapie heeft niet geholpen. Toen ben ik ten einde raad bij een neuroloog geweest en heeft gezegd ofwel spuitje in de rug en dan kom je na drie maanden terug, ofwel operatie. Ik heb deze gekozen. De pijn is goed verminderd, over 3 maanden weer op controle. Hopelijk dat het helemaal weg gaat. Misschien helpt dit jullie wel, hou u goed allemaal en een gezonde groetjes gewenst

  • Hoi Bayram, bedankt voor het delen van je ervaring! Fijn dat de ischias klachten bij jou grotendeels zijn verholpen. Begrijp ik goed dat je voor een operatie hebt gekozen en dus niet voor een spuitje in de rug? Hopelijk blijven de klachten grotendeels weg!

 45. Lezing van alle reacties over ischias, bevestigen mijn ervaring. Heb een hernia welke recent is geëxtrudeerd (van uitpuiling naar doorbraak van het kernmateriaal van de discus), waarbij volgens het MR onderzoek een druk op de wortel L4 is ontstaan, met uitval van kniepeesreflex, krachtvermindering dijspier, gevoelsvermindering voorkant onderbeen en binnenenkel. Mijn rugpijn is nagenoeg verdwenen, doch pijn in het been is niet draaglijk. Besluit van de neurochirurg: een duidelijke indicatie voor microscopische, endoscope discectomie. Heb deze ingreep nu één week achter de rug met als resultaat: continu hevige pijn in het been, waarmee zonder pijnstillers niet valt te leven. Veel sterkte aan alle ischiaspatiënten!

 46. Ik loop ook al 1 week met die vreselijke ischialgie-gerelateerde pijn rond, heb hiervoor diclofenac, tramadol en nu van de neuroloog arcoxia 90 mg gehad. Niks helpt en de ischiasneuralgie wordt steeds heftiger! Hoelang houd deze verdomde pijn nog aan is de vraag die maar niet beantwoord wordt.

  • In jouw specifieke geval duurt de ischiasneuralgie nog precies 4 weken, 1 dag, tweeënhalf uur, zeven minuten en 21,5 seconden. Hopelijk is je vraag hiermee naar wens beantwoord. Alsjeblieft! Sterkte ermee.

  • Ischias kan weken duren en inderdaad, geen medicijn tegen opgewassen, heb in 12 jaar alles geprobeerd, 2x geopereerd, vele blokkades, alle medicijnen… Alle behandelingen door… euten… aaten etc. Niets opgeleverd. Enige remedie bij ischias is weinig zitten, regelmatig liggen en stukjes lopen of lichte rechtopstaande bezigheid, dan zakt de ischiasneuralgie na een week of wat meestal wel.

  • Hallo Brigite, Ik heb al heel wat jaren last van ischias in mijn rug en slik vanaf 2007 dagelijks Diclofenac. Maar heb nu vreselijke pijn vanaf mijn bil tot aan mijn voet, als ik loop lijkt het alsof ik verzuur. Het begon met een voet die tintelt en een soort 200 volt in mijn bovenbeen, van die stroomstoten en na tien minuten lopen verzuurt, dat was vanaf maart/april. Die tinteling en scheuten zijn weg maar ben nu in zoon 100 meter lopen verzuurt en soms heb ik het gevoel alsof mijn spieren los in mijn been hangen, haha. Maar heb vreselijke pijn als ik dat krijg vanaf bil tot voet. Maar mag volgende week eindelijk naar de neuroloog. Dus ik heb het idee dat de ischias steeds erger wordt. Succes jij!

  • Ichias gaat zoals het komt plots ong. 6 weken. Sterkte! Druk op billen en bovenbeen vermijden achterwaarts.

 47. Hallo allemaal… Ik heb al langer dan 6 maanden last van mijn rug… De dokter heeft gezegd dat mijn rugklachten komen door mijn burn-out… Ik heb wekelijks fysiotherapie en krijg ontspanningstherapie… Ik merk echter geen verbetering… Moest 6-maal daags 2 pijnstillers nemen en spier-ontspanners, dan zou de ontsteking weggaan… Twee maanden later zijn mijn klachten echter alleen maar verergerd… Heb tijdens zitten of liggen of staan een enorme pijn in mijn onderrug… De pijn trekt naar mijn linkerkant, krijg dan pijn bij mijn bekken en lies en alles tintelt van binnen en brandt ’s avonds… Of ik heb een verdoofd gevoel in mijn benen, wat soms begint met krampen in de kuit… Heeft iemand een idee hoe ik mijn huisarts en fysiotherapeut duidelijk kan maken dat mijn klachten geen burn-out klachten zijn?

  • Judith Oostenbrink

   Probeer osteopathie. Helpt bij mij ook. Heb nu sinds een week weer last van ischiasneuralgie nadat ik er een half jaar en daarvoor 1 jaar van de ischias af ben geweest dankzij een osteopaat.

 48. Wilma Boogaard Reageer

  Ik heb nu twee jaar last van ischias met uitstraling naar linkerbeen, ook een zenuwbeklemming gehad. Zulke heftige pijnen! Ik ben nu onder behandeling van een chiropractor en dat lijkt te werken. Ik weet niet hoelang! Ik heb ook al diverse sessies gehad met fysiotherapeut, acupuncturist en voetreflexmasseur. De chiropractor heeft de diagnose “piriformis syndroom” gesteld, ben er niet zo blij mee. Ik lees de verhalen en bedenk dan: hoe kom ik definitief van deze ischias-neuralgie af? Heeft iemand die ervaring? Ik hoop van wel!

  • Hallo zo te horen moet ik aan de bel trekken bij de neuroloog. Ikzelf heb ook heel lang met ischias rondgelopen en ben nu 8 weken terug geopereerd.

  • Ischias, word er zelf gek van! Ze weten niet wat ik heb, maar nu is door de pijnpoli mijn piriformis aangepakt. Nu heb ik echter voor de 2e keer in 2 jaar dezelfde pijnklachten t.a.v. ischias, maar deze behandeling helpt ook nu weer haast niet. Ik word echt gek van de pijn! Misschien naar een goede masseur met m’n ischiasneuralgie…?

 49. Ischias oefeningen Reageer

  Goed artikel! Via IschiasOefeningen heb ik oefeningen gevonden die voor mij goed te doen zijn en waardoor ik toch wel minder ischiasklachten heb. Succes!

 50. astrid van den nieuwenhof Reageer

  Ik heb in augustus 2013 een scoliose operatie gehad, daarna zijn de problemen begonnen met mijn rechter been. Ze dachten eerst aan rusteloze benen syndroom, nu na een jaar bijna zijn de klachten continu aanwezig en zijn ze er achter dat het ischias is. Alleen nu begint ook mijn linker been mee te doen. Ik heb 3 x per dag een morfine tablet, maar de klachten blijven. Wie heeft er nog tips voor mij?

 51. Bij mij komt de ischias en pijn om de zoveel tijd terug. De pijn concentreert zich hevig in de rechter bil met uitstraling via het achterheen en de kuit naar de grote teen. Los van de pijn frustreert mij nog het meest dat ik niet fatsoenlijk kan sporten. Hardlopen is een drama, mountainbiken gaat nog het beste. Ik blijf gewoon doorgaan met sporten en verbijt de pijn dan maar of neem een pijnstiller vooraf. Maar of dat verstandig is…? Waarschijnlijk niet, maar ja…

  • Helaas al 7 jaar last van ischias. Chiropractie, fysiotherapie, homeopathie en osteopathie geprobeerd, maar helaas zonder effect. Het komt en gaat… Veel last van ischias na voetballen, wat ik dus eigenlijk niet meer kan. Maar geen last wanneer ik rondreis in een warm land (30+ graden).

 52. Kom maar op met die 5 tips. Zie alleen maar staan wat ischias is en waar het op lijkt en dat als het een hernia is het geopereerd kan worden.

 53. Waar staan nou die beloofde 5 tips? Ik lees alleen maar over kanaalstenose, rughernia etc… Maar waar blijven die TIPS???

 54. Ik heb het al sinds juli last van ischias en heb diverse pijnstillers geslikt, maar niks helpt. Ik wil mijn been er wel aftrekken; liever met 1 been en zonder pijn dan met 2 benen waarvan 1 mijn leven tot een ware hel maakt. Dus al die mooie verhalen van dit helpt of dat helpt is dikke onzin.

  • Heb na een jaar nog altijd last van de ischias zenuw, maar in ieder geval geen pijn meer dankzij Dry Needling! Fysiotherapeut prikt de piriformis spier aan. Werkt geweldig; beter dan massage. Ben sinds kort onder behandeling van een orthomanueel arts (die zag wel afwijkingen op de MRI-scan)! Nu loop ik ook beter en langer! Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips.

  • Ik heb ook diclofenac gebruikt, maar krijg mijn mond vol blaren, dus weg ermee! De pijn van ischias is zo heftig en dan vooral bij het opstaan, dat ik wel kan janken! En inderdaad ook wat urineverlies. Als ik dan de pillen heb ingenomen (paracetamol + codeïne, 3 X daags) dan kan ik er de dag mee doorkomen. Lopen is altijd pijnlijk en beperkt je in je doen en laten, dus ook niet goed! Ben vaak erg vermoeid door de pijn en word ook moedeloos van hoelang dit nog kan duren! Wat al eerder werd gezegd over “ik wil mijn been er wel af trekken” dat klopt echt, en dan nogmaals, vooral ’s morgens bij het opstaan! Please help “ons” mensen! 23 maart 2014

 55. En wanneer gaat deze vreselijke pijn vanzelf over? Ik heb het al vanaf eind april, heb fysiotherapie, loop bij de neuroloog, er is een MRI-scan gemaakt en ik gebruik een tense-apparaatje. Maar NIETS helpt en de pijn is heel naar!

  • Ik gebruik 3 x per dag diclofenac en dat helpt wel een beetje; de klachten nemen vooral toe bij rechtop zitten. Een jaar geleden is een hernia geconstateerd. De pijn is nu minder dan een jaar geleden, lijkt nu meer op ischias. Hoe lang kan dit duren? Dat vraag ik mij ook vaak af. M.v.g. Marleen

  • marian wubbels

   Heb al een week ischias, wat een pijn zeg, kan ’s nachts niet slapen en weet niet hoe ik mijn been moet leggen, hoelang duurt dat meestal?

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.