Kokosolie behoort tot de allerbeste bronnen van MCT’s en MCFA’s en is daarom ideaal voor afvallen. Kokosolie wordt verkregen uit kokosnoten: de vrucht en het zaad van de kokospalm. Kokosolie wordt gewonnen door persing van vers of gedroogd vruchtvlees (kokos).
Samenstelling kokosolie
Voor een plantaardige vorm van vet heeft kokosolie een opmerkelijke en unieke samenstelling: het bestaat grotendeels uit verzadigde vetzuren. Zodoende is het een extreem stabiel vet dat niet snel ranzig wordt. Bovendien is het uitstekend bestand tegen hitte, waardoor het niet snel verbrandt en gaat blaken. Kokosolie is dus uiterst geschikt voor bakken, braden, wokken en frituren.
Weetje: kokosolie is vloeibaar bij een temperatuur boven de 25°C. In tropische landen is kokosvet dan ook vloeibaar en spreekt men van ‘kokosolie’. In het koudere Nederland is kokosvet doorgaans vast qua vorm en spreekt men veeleer van ‘kokosboter’.
Biologische kokosboter
Neem bij voorkeur een kokosolie/kokosboter met biologische certificering. Biologische c.q. organische kokosboter is namelijk puur natuur en vrij van chemicaliën zoals insectenbestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien wordt biologische kokosolie niet chemisch gebleekt.
Tot slot
Het Nederlandse concern Witsenburg Natural Products produceert “single origin” biologische kokosolie in Sri Lanka. Deze kokosolie is niet alleen biologisch, maar bovenal is de volledige productie in eigen beheer… Van de teelt van de kokospalmen tot aan het oogsten, persen, filteren, verpakken en vervoeren van de kokosolie. Alles gebeurt op de Sri Lankese kokospalmplantage, waardoor er sprake is van continu toezicht en optimale kwaliteitscontrole. Bovendien verloopt de productie van de biologische kokosolie volgens het ‘Fair Trade’-principe, waardoor ook de hardwerkende Sri Lankese boeren hun welverdiende graantje meepikken!
Hoe denk jij over (biologische) kokosolie en gebruik je het weleens? Deel hieronder jouw gewaardeerde mening!
21 comments
C.F. de Jong
29 september 2013Ik heb een potje coconutoil (BioPlanet). Ook om praktische redenen, daar het vast blijft beneden de 25 graden, voor campinggebruik e.a. Echter hoe maak ik deze olie smeerbaar voor op brood? Met moeite kan ik er wat snippers van af schrapen, laat staan dat ik mijn brood ermee kan insmeren. Heeft iemand een simpele oplossing voor dit luxeprobleem? En hoe lang is de vast geworden olie houdbaar? Met dank, Ferdinand
BBC
15 mei 2013Wie moet ik nog geloven? Ik ben geen wetenschapper en niet in staat om zelf onderzoek te doen. Ik heb mij 30 jaar geleden laten wijsmaken dat meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten beter zijn dan verzadigde en probeer daar zoveel mogelijk op te letten. Bakken met olijfolie en mijn frietjes in zonnebloemolie (voor de smaak). Op mijn brood smeer ik niets, met een slaatje van tomaat komkommer makreeltje en vinaigrette saus gaat dat vanzelf binnen, Ondertussen ben ik op deze manier 79j geworden, neem geen pillen, ben nog nooit in ’t ziekenhuis geweest en ga nog elk jaar skiën. Ik hoop op deze manier er nog een jaar of tien te kunnen bijdoen zonder over te schakelen op kokosolie. Dit is geen reclame :) Groetjes, BBC
Patrick
15 mei 2013@BBC: in de afgelopen 30 jaar zijn ze al meerdere malen tot nieuwe inzichten gekomen. Veel regels waren (zijn?) altijd links/rechts (zwart/wit). Onverzadigd (met de O van OK) is goed, dus is automatisch Verzadigd (met de V van Verkeerd) slecht. Dat is niet altijd zo, want er is ook nog zoiets als een middenweg, maar er is altijd een “maar”. Je hebt de respectabele leeftijd van 79 jaar (ik ben “pas” 50) en als je je goed voelt zou ik lekker zo door gaan. Laat niemand wat opdringen en die volgende 30 jaar overleef je dan ook nog wel. Ook zonder kokosvet.
Paul
15 mei 2013Ik ben het deze keer met SAS en PAM eens en kan me niet vinden in de stellingen van BBC. Door het Voedingscentrum en de voedingsmiddelenindustrie worden totaal verwrongen verhoudingen gepropageerd. Zij maken het volgende onderscheid: verzadigd vet is slecht, onverzadigd vet is gezond. Maar dit is zowel onwaar als irrelevant. Het vetten verhaal gaat zo veel dieper dan verzadigd versus onverzadigd. Zo heeft je lichaam niks aan onverzadigd vet zonder dat er verzadigd vet voorradig is. Bovendien zijn er de nodige moedervetzuren onder de verzadigde en onverzadigde vetten nodig, namelijk linolzuur en alfalinoleenzuur. Deze moeten ook weer in verhouding zijn voor een optimale aanmaak van alle overige (niet-essentiële) vetzuren. Daarnaast is verzadigd vet absoluut beter om te verhitten: kokosolie, roomboter en reuzel. Onverzadigde vetzuren kun je beter koud eten: olijfolie, maar nog liever hennepolie en lijnzaadolie. De enige vetsoort die je absoluut zou moeten mijden is synthetisch transvet. Verder is geen enkel natuurlijk vet ongezond, zolang je er maar niet te veel van eet. En geen enkel natuurlijk vet is gezond als je er te veel van eet. Alles draait om afwisseling, matiging en een optimale balans creëren, vooral ook als het aankomt op voedingsvetten. Onverzadigd vet (en vooral transvet) wordt voornamelijk aangeraden door partijen die er commerciële belangen bij hebben, want ze zijn overwegend goedkoop in productie en in sommige gevallen (denk bijvoorbeeld aan margarine) zelfs vergelijkbaar met chemisch afval.
SAS
15 mei 2013Wat een prachtige leeftijd!! Dat hoop ik zeker…
PAM
14 mei 2013Mijn andere reactie is blijkbaar niet doorgekomen. Maar ik heb met verbazing de pagina over kokosvet van het Voedingscentrum gelezen en snap je reactie nu wel, BBC. Ik heb ook een hele discussie gelezen over dit artikel met een aantal reageerders wel erg twijfelen aan de onafhankelijkheid van het Voedingscentrum. Het voedingscentrum geeft aan dat er nog geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de EFSA zijn, maar alle andere berichten over kokosvet worden daarbij eigenlijk volledig genegeerd en als onwaarheid bestempeld. Enig dieper onderzoek lijkt me toch wel netjes.
BBC
14 mei 2013Beste SAS, hopelijk wordt je dan nog ouder dan ik.
Ik ben 79j.
Groetjes
BBC
SAS
14 mei 2013Tja, het voedingscentrum… die adviseren ook halvarine/margarine. Moet je zien hoe onnatuurlijk en bewerkt dat is. Omega 6 hebben we zeker nodig hoor. Maar we krijgen er al snel te veel van binnen omdat het aan veel producten is toegevoegd.
Maar blijf vooral lekker frituren in de zonnebloemolie! Heerlijk toch..
Ben trouwens ook geen professor hoor, maar heb wel een beetje kijk op gezonde voeding.
Groetjes!
SAS
14 mei 2013Beste BBC, waar haal je die informatie vandaan? Dit is geen propaganda, dit zijn de feiten… Omega 6 krijg je niet alleen maar binnen door frieten te bakken, het zit is tal van producten.
BBC
14 mei 2013Beste SAS, ik ben geen professor die zelf wetenschappelijk onderzoek doet, jij misschien wel? Ik moet dus mijn informatie halen bij anderen die claimen van het beter te weten. Ik lees veel tegenstrijdige verklaringen en hier is er een die positieve dingen zegt over omega 6: Voedingscentrum.nl. Omega-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega-6-vetzuur is linolzuur, dat vooral veel voorkomt in plantaardige oliën. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten. De rest moet je maar zelf eens lezen. Ik doe ook niets anders en blijf mijn frieten bakken in zonnebloemolie :) Groetjes BBC
Patrick
14 mei 2013Alles waar TE voor staat is slecht. Het TE bij kokosolie ligt alleen net iets hoger dan bij andere oliën.
Wat ik alleen niet begrijp is je opmerking over “propaganda voor kokosolie” terwijl je hier blijkbaar hetzelfde doet voor zonnebloemolie.
Ik zou zeggen: stop met het afkraken van kokosolie en geef iedereen het recht om te reageren zoals je zelf ook doet.
SAS
11 mei 2013BBC: Het schijnt dat bij het verhitten van zonnebloemolie gevaarlijke stofjes ontstaan. Zo gezond is het dus niet. Te veel omega 6! Daar krijgen we al genoeg van binnen. Zonnebloemolie om in te bakken of te frituren is helemaal niet gezond. Kokosolie daarentegen…
BBC
14 mei 2013Bij te hoog verhitten van kokosolie ontstaan eveneens kankerverwekkende stoffen net als bij alle oliën. Niemand zegt dat je te hoog moet verhitten. We hebben helemaal niet teveel omega 6 door alleen maar frieten te bakken in zonnebloemolie. Stop met die propaganda voor kokosolie. Dank u !
BBC
BBC
2 mei 2013Ik had die artikels wel gelezen hoor, en nog een tiental andere. Op mijn frietpot staat een schakelaar die mij toelaat niet boven de 180°c te gaan, zoals op alle frietketels denk ik, en dat staat ook nog eens op de fles van de olie. Dus, geen probleem. Smakelijk!
;)
BBC
2 mei 2013Kokosvet op mijn brood? Ik doe reeds jaren niets meer op mijn brood. Waarom moet dat? Als je beleg gebruikt, confituur of kaas of een slaatje of iets anders, dan gaat dat toch vlot binnen zonder vet?
Mijn leven kan gerust verder zonder kokosvet. Mijn frietjes bak ik in zonnebloemolie, heerlijk en gezond. Dit is vloeibaar onverzadigd vet en veroorzaakt geen cholesterol. Er is ook nog koolzaadolie, heel gezond en rijk aan omega 3 vetten. Daar wordt je slimmer van en het houdt dementie tegen. Olijfolie is standaard voor de Franse keuken en in Frankrijk zijn heel weinig hart en vaatziekten. Ik heb echt geen idee waarom ik zou overschakelen op verzadigde kokosvetten.
Maar iedereen doet natuurlijk wat hij wilt en lekker vindt.
Groetjes
BBc
Patrick
2 mei 2013Ik zeg niet dat je over moet schakelen, blijf vooral bij de producten waar je je goed bij voelt. Ik bedoel hier alleen maar dat je iets verder moet lezen als je aangeeft dat het meer “reclame is dan goed voor je gezondheid”.
En er zijn ook zat artikelen te vinden waarin kokosvet vergeleken wordt met koolzaadolie, olijfolie, enz.
Kijk maar eens rond op objectieve websites… Overal wordt kokosolie absoluut als gezond aangemerkt, totdat je deze (te hoog) verhit. En ik doe het op mijn brood omdat ik het vaak te droog vind zonder iets. Maar dat is persoonlijke voorkeur.
BBC
1 mei 2013•Verzadigd vet heeft als eigenschap dat het het gehalte aan cholesterol in het bloed kan laten stijgen. Hierdoor is er meer kans dat zich vetlaagjes afzetten in de bloedvatwanden, waardoor deze langzamerhand kunnen dichtslibben. Zo kan een hartinfarct of herseninfarct ontstaan.
Bron: e-gezondheid.be
Ik heb de indruk dat dit artikel meer reclame is, dan goed voor onze gezondheid.
Ik gebruik voor alles olijfolie.
Groetjes
BBC
Nele
1 mei 2013Beste BBC, ik raad u aan om meer informatie op te zoeken rond kokoslolie en u niet te laten beinvloeden door de media. Kokosolie is inderdaad het beste plantaardige vet en bovendien nog gezond ook.
Patrick
1 mei 2013Ik was 1,5 jaar geleden ook heel sceptisch, maar ik kreeg de tip van een gewichtsconsulent zonder commerciële belangen daarachter. Ik ben toen flink aan het googelen geslagen en ben overtuigd van het goede van kokosvet, sterker nog, sinds die tijd gebruik ik het in plaats van boter op mijn brood (de vierge voor brood met zoetigheid i.v.m. de kokosgeur/-smaak, de ontgeurde voor al het andere beleg. Daarnaast frituur ik er in. Vet gaat veel langer mee, omdat het niet verbrand bij hoge temperatuur en de frietjes smaken heerlijk. Alleen bij sommige producten schuimt het erg veel, dus daarbij goed uitkijken.
Alles wat je leest tot 2 jaar geleden is inderdaad vrij negatief omdat men gefocust is op “verzadigd”. Maar lees maar eens verder waarom het dan juist wel goed is. De afgelopen 2 jaar heeft men het goede van kokosvet moeten onderkennen.
Ik moet je gelijk geven, door de alinea met “Tot slot” lijkt het meer een reclame-artikel. Dat had hier beter niet bij gestaan voor de geloofwaardigheid. Maak er dan een extra advertentie bij.
Magda van Nispen
1 mei 2013Dagelijks gebruik ik kokosolie. Wel biologische. Kan niet zonder.
Jolanda
1 mei 2013Biologische kokosolie…..3 jaar terug wist ik nog niet wat het was. Nu gebruik ik het voor bakken, braden, brood smeren, haarmasker, wax, lippencreme etc. etc. Ideaal!!!