MCT’s: middellange vetzuurketens & afvallen

Voedingsvet is opgebouwd uit vetzuurketens en deze ketens zijn op hun beurt opgebouwd uit afzonderlijke vetzuren oftewel vetzuuresters. Niet ieder vetzuur doorloopt dezelfde metabolische weg binnen het menselijk lichaam. Het metabolisch proces dat een vetzuur doorloopt is namelijk sterk afhankelijk van de verzadigdheid en de lengte van de individuele vetzuurketen.

Vooral middellange vetzuurketens komen steeds vaker positief in het nieuws m.b.t. afvallen. Ze staan ook wel bekend als Medium Chain Fatty Acids oftewel MCFA’s…

Middellange vetzuurketens

Middellange vetzuurketens blijken gemakkelijker te kunnen worden verwerkt door het menselijk lichaam dan korte of (extreem) lange vetzuurketens. Dit heeft te maken met de route die de verschillende vetzuren afleggen door de spijsvertering, bloedbaan, lymfestelsel, gal, lever, darmwand etc. Onderzoek heeft uitgewezen dat de manier waarop middellange vetzuurketens door je lijf worden verwerkt ervoor zou kunnen zorgen dat je afvalt. Ze worden namelijk makkelijker verbrand en de kans dat ze als lichaamsvet worden opgeslagen is daardoor beduidend kleiner. (bron)

MCT’s & afvallen

MCT staat voor Medium Chain Triglycerid en betekent middellange triglycerideketen. Het gaat om vetzuuresters van glycerol, bestaande uit 6 tot 8 koolstof-atomen. Glycerol is een organische verbinding en de eenvoudigste drievoudige alcohol die er bestaat. Vanwege diens eenvoud is een MCT extra gemakkelijk afbreekbaar. Van alle MCFA’s is de MCT misschien wel het meest bevorderlijk voor het afslankproces. Ideale bronnen van MCT’s zijn ongetwijfeld kokosolie en palmpitolie; in mindere mate ook olijfolie. In dit artikel lees je alles over kokosolie

Ben jij bekend met MCT’s en let jij er op tijdens het selecteren van je voedingsmiddelen? Laat hieronder een reactie achter.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.