rekken strekken rek strekoefeningen

Rek & strekoefeningen: 10 redenen om te rekken + strekken

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat je zou moeten rekken en strekken. Niet alleen voor het sporten, maart ook erna. Toch doen heel veel mensen het niet omdat het simpelweg tijd en moeite kost. Wat men echter niet beseft is dat rek- en strekoefeningen deze tijdsinvestering dubbel en dwars waard zijn! Misschien is het daarom goed om herinnerd te worden aan de belangrijkste redenen om te rekken en strekken…

10 redenen om te rekken & strekken

 1. Rek- & strekoefeningen zorgen ervoor dat je minder snel last krijgt van verstijfde spieren oftewel spierstijfheid. Bovendien vergroten ze het bereik van je spieren. Door het bereik oftewel de ‘rek’ van je spieren te verbeteren, verlaag je ook de belasting van je gewrichten.
 2. Rekken en strekken van je spieren vermindert de kans op blessures. Met een paar oefeningen beperk je het risico op spierblessures (knieblessure, enkelblessure, liesblessure, schouderblessure etc.) enorm!
 3. Het helpt om pijn in je spieren tegen te gaan na het sporten. En deze welbekende spierpijn na afloop van intensieve lichaamsbeweging is een belangrijke reden dat veel mensen al snel weer stoppen met een bepaalde sport of algemene lichamelijke activiteit.
 4. Rekken en strekken verbetert je houding: vooral het strekken van de onderrug, schouders en borst zijn goed om je lichaamshouding te optimaliseren.
 5. Rekoefeningen zijn goed tegen fysieke spierstress. Goed uitgerekte spieren veroorzaken namelijk minder spanning en zijn bovendien minder ontvankelijk voor verkramping. Al met al zijn strekoefeningen ideaal ter voorkoming van spierkramp en het gespannen gevoel van stress.
 6. Door je spieren goed te rekken en strekken, verbeter je de bloedtoevoer naar je spieren. Je spieren herstellen zich zodoende sneller en je zult eerder weer op volle kracht kunnen trainen. Opgebouwd melkzuur wordt sneller weggevoerd, waardoor je ook minder snel last krijgt van verzuurde spieren oftewel spierverzuring. In theorie zouden je spieren hierdoor dus ook sneller kunnen groeien!
 7. Je spieren werken efficiënter na te hebben gerekt en gestrekt. Want een flexibel lichaam kan beter presteren omdat goed uitgerekte spieren beter met de beschikbare energie (calorieën) omgaan. Dit uit zich o.a. in een betere balans tussen vetstofwisseling en koolhydraatstofwisseling.
 8. Rekken en strekken bereidt de spieren voor op intensief gebruik. Het gerek en gestrek voorafgaand aan jouw trainingssessie maakt je spieren los en ze kunnen zich beter verweren tegen de (langdurige) belasting en (kortstondige) impact van het sporten. Een langgerekte en soepele spier is dus een bestendige spier!
 9. Een warming-up, bestaande uit rekoefeningen, bevordert de bloedsomloop oftewel bloedcirculatie en verbetert daarmee het transport van voedingsstoffen (brandstoffen, bouwstoffen en beschermingsstoffen) door je hele lichaam. Hetzelfde geldt overigens voor een algemene warming-up!
 10. Tot slot voorkom je dankzij rekken & strekken pijn in de onderrug. Met name door je hamstrings, heupen en zijden goed te rekken, kun je spanning van de onderrug-spieren voorkomen en een stabielere rug bewerkstelligen. (bron)

Doe jij rek- en strekoefeningen alvorens je begint met cardiotraining of krachttraining? Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen met betrekking tot het rekken & strekken van je spieren!

9 reacties op “Rek & strekoefeningen: 10 redenen om te rekken + strekken

 1. soesman ·

  ja, en volgende week is er weer een nieuw onderzoek dat wat anders zegt. Ik bedoel kom op hey, neem niet alles blindelings aan of zo…

  Reageer
  • Paul ·

   Dat er veel wordt onderzocht en dat er veel onderzoeken zijn die elkaar tegenspreken, staat vast. Maar er is een wezenlijk verschil tussen blindelingse aannames en berusting op wetenschappelijke onderzoek. Het is een kwestie van nagaan hoeveel onderzoeken er naar een bepaalde functionaliteit zijn gedaan, hoeveel daarvan zijn gepubliceerd, welk deel van de positieve resultaten is gepubliceerd, welk deel van de negatieve resultaten is gepubliceerd en aan de hand daarvan je conclusies trekken. En natuurlijk je gezond verstand blijven gebruiken. (bron) Als jij onderzoeksresultaten aan kunt dragen waaruit blijkt dat rekken en strekken negatief uitpakt, praten we verder. ;) Ja, dynamisch stretchen is beter dan statisch stretchen. En nee, stretchen is geen vervanging voor een algehele warming-up… Maar dat neemt niet weg dat de juiste rek- en strekoefeningen op het juiste tijdstip vele voordelen met zich meebrengen.

 2. lana ·

  Als je het op de verkeerde doet krijgt je idd verkrampte spieren maar als je op de goede manier rekt voorkomt het juist blessures. :wink: Ik ben zelf lenig maar ook sterk. En ik merk juist dat ik minder snel blessures krijg dan anderen ze hoeven maar 1 kleine beweging te maken en ze hebben een blessure. Wat ze dus makkelijk konden voorkomen als ze op de juiste manier stretchen.

  Reageer
 3. suus ·

  Rekken en strekken vermindert NIET de kans op blessures, je verlegt alleen de pijngrens. Dit is alleen handig bij turnen en andere sporten waar je je in rare bochten moet wringen. Het verbeterd ook niet de bloedsomloop, dit doet een warming-up. Een cooldown moet je alleen doen als je al een warming-up hebt gedaan, anders is het scheuren en verrekken van spieren heel groot. Oftewel, dit artikel is onzin. :wink:

  Reageer
  • Paul ·

   Heb je ook bronnen? Ik weet namelijk niet eens waar ik moet beginnen met een reactie vanwege de overvloed aan foutieve aannames en onterechte causale verbandtrekkingen… :D

 4. misszmall ·

  Heey, Ik ben het er wel mee eens. Zelf doe ik aan dansen en dan moeten we ook rekken en strekken. Ik ben zelf slank en heb een mooie strakke buik, mooie benen en bijna nooit spierpijn. Ik train dan ook elke dag!

  Reageer
 5. Lianne ·

  hmm ik moet eerlijk bekennen dat ik het een interessant artikel vond op Fitsugar, en meestal hebben zij erg betrouwbare informatie, vandaar. Na jouw commentaar ben ik zelf ook even gaan zoeken naar meer bronnen en het lijkt er op dat onderzoekers het (weer) niet eens zijn over dit onderwerp. :) To be continued..

  Reageer
 6. Mattijs ·

  misschien is het tijd voor een nieuw onderzoek, want stretching verminderd niet de kans op blessures, is geen belangrijk (of toevoegend) onderdeel van een warming-up en helpt niet tegen spierpijn. sterker nog: na krachttraining stretchen beschadigt het spierweefsel. het enige wetenschappelijk bewezen voordeel van stretching is vergroten van lenigheid. Leuke site, maar niet allemaal waarheid dus…

  Reageer
  • Paul ·

   Nee hoor, Als je alle onderzoeken naar rek- en strekoefeningen op een hoop gooit (ook de niet-gepubliceerde), dan zijn er beduidend meer voordelen dan nadelen. Omdat de voordelen allang bekend zijn en het alleen maar interessant is voor bladen om te publiceren dat rekken en strekken niet werkt (iets wat allang bekend en ‘obvious’ is wordt immers door geen hond gelezen en is commercieel gezien niet interessant om te drukken), worden alleen die uitzonderlijke onderzoeken gepubliceerd die tegen de algemene consensus schoppen. Het uitzonderlijke onderzoek waarnaar jij verwijs, is waarschijnlijk hetgeen waaruit blijkt dat stretchen voorafgaand aan gewichtheffen voor een onevenwichtig gevoel kan zorgen. (bron) Rekken en strekken is en blijft goed om je spieren te versoepelen! (bron)

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.