voorkomen cellulitis verhelpen

Cellulitis: Wat is het en kun je er echt iets tegen doen?

Cellulitis (of eigenlijk cellulite) bestaat uit onderhuidse vetcellen die gegroepeerd zijn door bindweefsel. Cellulite kan geen kwaad en is niet per definitie ongezond, maar veel vrouwen zitten er wel heel erg mee omdat het voor hun gevoel niet past in het perfecte lichaamsbeeld en modeplaatje. Ze vinden cellulite simpelweg niet mooi: lelijk oftewel onesthetisch. Cellulitis ontsiert voornamelijk de heupen, billen en bovenbenen…

Wie krijgen cellulitis?

De meeste vrouwen hebben of krijgen cellulitis. Je kunt er in meer of mindere mate last van hebben, maar uiteindelijk krijgt 90 tot 95% van de vrouwen ermee te kampen. Aziatische en donkerhuidige vrouwen hebben veel minder kans op cellulite dan blanke vrouwen.

Het ontstaan van cellulite heeft ook nauwelijks te maken met overgewicht, terwijl je dit misschien wél zou verwachten… Wel is het zo dat cellulitis bestaat uit vetcellen, en omdat vetcellen groeien naarmate je meer overgewicht met je meedraagt, zal cellulite doorgaans wel beter te zien zijn als je te zwaar bent.

cellulitis cellulite sinaasappelhuid

Wat kun je doen tegen cellulite?

Helaas, er is géén magische oplossing ter voorkoming of bestrijding van cellulitis. Vergeet alle crèmes en lotions, want die werken niet. Ze kosten alleen maar veel geld. Er zijn echter wel een paar dingen die je kunt doen om het effect van cellulitis te verminderen en de sinaasappelhuid minder zichtbaar te maken…

Ten eerste werkt een combinatie van cardiotraining en krachttraining erg goed, omdat dit zorgt voor minder lichaamsvet en dus ook van minder zichtbare cellulitis. Dit is echter geen 100% zekere of gegarandeerde methode, omdat ook slanke vrouwen last kunnen hebben van cellulite. Een bijkomend voordeel van sporten is overigens dat ook je huid er beter uitziet, waardoor cellulite nóg minder zal opvallen. Ook helpt het altijd om gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd te eten; daarmee verbeter je de kwaliteit van je huid en wordt cellulitis minder zichtbaar. Eet veel whole foods en drink vooral ook voldoende water en groene thee om je interne vochthuishouding te optimaliseren!

Daarnaast is er nog plastische chirurgie, maar ook dit is geen perfecte of probleemloze oplossing voor cellulite. Cellulitis-behandelingen zijn vooral erg prijzig, maar ze staan nimmer garant voor een optimaal resultaat. Sterker nog: de resultaten vallen maar al te vaak vies tegen. Tot slot zie je ‘Dry Skin Brushing’ (DSB) steeds vaker voorbijkomen als thuisbehandeling tegen cellulite, maar ook dit is geen wetenschappelijk onderbouwde cellulite-bestrijdingsmethode. En zie eventueel ook de volgende Gezondr-artikels ten aanzien van cellulite:

Tot slot

Cellulitis is gewoon een lastig probleem; en een hele goede methode om cellulite te voorkomen of kwijt te raken bestaat helaas (nog) niet. Er zijn vooral heel erg veel bedrijven die er geld mee (proberen te) verdienen en dus allerlei oplossingen resultaten beloven die ze niet kunnen waarmaken. Pas hier dus goed voor op voordat jij je geld uitgeeft aan een peperduur product of geldverslindende behandeling tegen cellulite. Hierbij nog 5 tips tegen sinaasappelhuid

Heb jij een werkzame methode ontdekt tegen cellulitis (of eigenlijk cellulite)? Laat hieronder van je horen d.m.v. een reactie!

8 reacties op “Cellulitis: Wat is het en kun je er echt iets tegen doen?

 1. Lisanne ·

  Ik heb sinds kort een product gevonden wat eindelijk helpt. Ik gebruik de Oligo DX gel op de plekken waar de cellulitis erg is, in combinatie met een massage. In het begin geloofde ik er werkelijk niets van maar na een aantal ‘behandelingen’ zag ik toch echt dat de cellulitis minder werd. Kan ik foto’s uploaden?

  Reageer
 2. Meina ·

  Het gaat hier om cellulite. En niet om cellulitis wat een ontstoken huid betekent! Let daar op, of pas het aan!

  Reageer
  • Paul ·

   De allereerste woorden van het artikel luiden als volgt: “Cellulitis (of eigenlijk cellulite)”…

 3. Mootje ·

  Ik heb een vraag over ondergewicht en cellulite. Ik heb namelijk op dit moment een ondergewicht, en ik moet aankomen. Maar nou is mijn vraag of ik ook cellulite kan krijgen als ik met een ondergewicht aankom, en dus ook een hoger vetpercentage krijg. En vanaf welk vetpercentage krijg je cellulite? Kan dat ook al als je een te laag vetpercentage hebt?

  Reageer
 4. Patricia ·

  Cellulitis is echt een heel vervelend probleem voor ons vrouwen. Je zoekt heel het internet af naar oplossingen en sommige vrouwen geven handenvol geld uit aan probeerseltjes, zonder resultaat. De waarheid is hard, maar veel is er niet aan te doen. Paste het nu maar in het schoonheidsbeeld van de vrouw van vandaag… Ironisch trouwens, die reclames voor anti-cellulitis op deze pagina… Patricia

  Reageer
 5. Esmee ·

  Hallo, Ik ben 1.72 m lang en weeg 56 kg, ik heb maat 34, zowel broekmaat als topmaat. Ik heb redelijk veel last van cellulite, terwijl ik echt heel gezond leef, Ik eet veel groente fruit en vezels e.d. en ik doe aan Zumba 1 keer per week, fiets elke dag een uur en speel in de zomer tennis. Ik smeer geregeld anti cellulite crèmes, maar je blijft bij mij een sinaasappelhuid zien. (Het wordt wel minder en toen ik vanwege een blessure aan mijn knie niet kon sporten leek mijn kont een maanlandschap) Het heeft alles te maken met de structuur en opbouw van je vet en je huid. Als je zwaarder ben wordt het zichtbaarder, Maar ik heb ook een vriendin die stevig is, maar die een paar geweldige strakke benen heeft, bij haar ligt de nadruk van haar figuur bij haar buik en haar borsten. Waarom bijvoorbeeld Afrikaanse vrouwen minder snel last krijgen van cellulite is omdat hun opperhuid meestal dikker en en de totale huid steviger is omdat hun bindweefsel een stevigere structuur heeft. Maar ook hormonen spelen een zeer belangrijke rol, daarom krijgen vrouwen er meestal erger last tijdens de pubertijd, tijdens/na de zwangerschap en in de overgang of bij hormonale schommelingen met een andere oorzaak. Er zijn twee schrale troosten: Als je van nature het meeste vet opslaat in je billen en dijen: je hebt minder kans op hart en vaatziekte. Niet de crème maar vooral de massage helpt de cellulite te verminderen. Een goede reden om dus je eens lekker te laten verwennen door je partner, schoonheidsspecialiste of masseur!!!

  Reageer
 6. Sabrine ·

  Ik ben een meisje van 14 jaar, en ik kreeg op mijn 12 last van cellulitis, Dat kwam vooral omdat ik heel erg was aangekomen. En niet voldoende bewoog en zo, Maar daarna ging ik afvallen, Maar bleef ik die cellulitis behouden. Dus had ik een paar tips van internet gehaald en zo. Begon veel water te drinken. En ’s ochtends warm water met citroensap erin te drinken, in plaats van thee of koffie. Ik ben meer eiwitten gaan eten. En dat heeft allemaal geholpen. Ik doe het al een maand. En de cellulitis is erg afgenomen. Het is nog niet helemaal weg. Maar het valt niet erg op. Nu is t zomer en kan ik gewoon naar het strand en zwembad zonder broekje. En het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven.

  Reageer
  • Kim ·

   Hallo Sabrine, Hoe kwam je op het idee om water met citroen sap te gaan drinken? waar haal je deze tips weg? Klinkt namelijk best goed! Groetjes, Kim

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.